Home » Εβδομαδιαίες Στήλες » QuickSteps » Κωδικός Πρόσβασης Με Τη Γραμμή Εντολών, Αόρατοι Φάκελοι, Περιορισμένο Εύρος Ζώνης
QuickSteps#267 - Κωδικός Πρόσβασης Με Τη Γραμμή Εντολών, Αόρατοι Φάκελοι, Περιορισμένο Εύρος Ζώνης

Κωδικός Πρόσβασης Με Τη Γραμμή Εντολών, Αόρατοι Φάκελοι, Περιορισμένο Εύρος Ζώνης

Αυτή την εβδομάδα, αλλάζουμε τον κωδικό πρόσβασης με τη Γραμμή εντολών, τρέχουμε προγράμματα με δικαιώματα διαχειριστή μέσω της Διαχείρισης Εργασιών, ασχολούμαστε με τις βασικές ρυθμίσεις ποντικιού, κάνουμε έναν φάκελο “αόρατο”, εμφανίζουμε τα στικάκια USB στην Επιφάνεια Εργασίας, περιορίζουμε το εύρος ζώνης οποιασδήποτε εφαρμογής, και δημιουργούμε συντομεύσεις για τα κλειδιά του Μητρώου στα Windows 11.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Για να δείτε όλες τις δημοσιεύσεις της στήλης, μπορείτε είτε να κάνετε κλικ στην κατηγορία QuickSteps…

…ή να επισκεφθείτε αυτόν τον σύνδεσμο. Για να βλέπετε ανά πάσα στιγμή τις νέες δημοσιεύσεις της στήλης μας, μπορείτε να προσθέσετε το link στους σελιδοδείκτες σας.

Πώς αλλάζω τον κωδικό πρόσβασης των Windows 11 με τη Γραμμή εντολών

Στα Windows, μπορούσαμε πάντα να αλλάζουμε σχετικά εύκολα τον κωδικό πρόσβασης, ενώ στα Windows 11 έχουμε τη δυνατότητα να ολοκληρώσουμε αυτή τη διαδικασία με ελάχιστα κλικ. Ωστόσο, υπάρχει ένας ακόμη πιο γρήγορος τρόπος.

Χρησιμοποιώντας τη Γραμμή εντολών ή το PowerShell και μία εντολή, μπορούμε να αλλάξουμε τον κωδικό πρόσβασης οποιοδήποτε λογαριασμού μέσα σε ελάχιστο χρόνο. Αρχικά, κάνουμε δεξί κλικ στην Έναρξη και διαλέγουμε την “Τερματικό (διαχειριστής)”.

QuickSteps#267 - Κωδικός Πρόσβασης Με Τη Γραμμή Εντολών, Αόρατοι Φάκελοι, Περιορισμένο Εύρος Ζώνης

Αν δεν γνωρίζουμε το όνομα χρήστη του λογαριασμού, πληκτρολογούμε την εντολή “net user” και πατάμε Enter. Με αυτήν την εντολή, τα Windows εμφανίζουν όλους τους χρήστες του συστήματος. Σημειώνουμε το όνομα του χρήστη που μας ενδιαφέρει.

Έπειτα, αντιγράφουμε την εντολή “net user ΟΝΟΜΑ_ΧΡΗΣΤΗ ΝΕΟΣ_ΚΩΔΙΚΟΣ”, την κάνουμε επικόλληση στο παράθυρο του τερματικού, αντικαθιστούμε το “ΟΝΟΜΑ_ΧΡΗΣΤΗ” με αυτό του λογαριασμού του οποίου θέλουμε να αλλάξουμε τον κωδικό, στη θέση του “ΝΕΟΣ_ΚΩΔΙΚΟΣ” γράφουμε τον κωδικό της αρεσκείας μας, και πατάμε Enter.

Εάν το όνομα χρήση είναι πάνω από μία λέξη, τότε θα πρέπει να προσθέσουμε πριν την πρώτη λέξη και μετά την τελευταία εισαγωγικά.

Πώς τρέχω προγράμματα με δικαιώματα διαχειριστή μέσω της Διαχείρισης Εργασιών

Τα περισσότερα προγράμματα και οι εφαρμογές δεν τρέχουν με δικαιώματα διαχειριστή. Ωστόσο, υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους μπορούμε να τρέξουμε οποιοδήποτε πρόγραμμα με δικαιώματα διαχειριστή.

Ο πιο απλός τρόπος είναι να κάνουμε δεξί κλικ στη συντόμευση τους και να επιλέξουμε την “Εκτέλεση με δικαιώματα διαχειριστή”.

Όμως, ενδέχεται ορισμένες μέθοδοι να μην λειτουργούν. Για παράδειγμα, αν για οποιονδήποτε λόγο έχει “παγώσει” η Εξερεύνηση των Windows 11, δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την Έναρξη και οποιοδήποτε μενού ή παράθυρο του λειτουργικού.

Σε μία τέτοια περίπτωση, μπορούμε να τρέξουμε οποιοδήποτε πρόγραμμα ή εφαρμογή θέλουμε με δικαιώματα διαχειριστή μέσω της Διαχείρισης Εργασιών. Αρχικά, πατάμε τον συνδυασμό πλήκτρων “Ctrl + Shift + Esc”, για να ανοίξουμε τη Διαχείριση Εργασιών.

Έπειτα, κάνουμε κλικ στην “Εκτέλεση νέας εργασίας”.

Στο παράθυρο της εκτέλεσης πληκτρολογούμε το όνομα του αρχείου “.exe” της εφαρμογής ή του προγράμματος, διαλέγουμε το κουτάκι δίπλα στο “Δημιουργήστε αυτήν την εργασία με δικαιώματα διαχειριστή”, και πατάμε “OK”.

Αν δεν γνωρίζουμε το όνομα του αρχείου “.exe” μπορούμε να πληκτρολογούμε το όνομα του προγράμματος ή της εφαρμογής με πεζά γράμματα. Συνήθως, το αρχείο έχει το ίδιο όνομα με το πρόγραμμα ή την εφαρμογή και τα Windows 11 μπορούν να εντοπίσουν το αρχείο “.exe”.

Όλες οι βασικές ρυθμίσεις ποντικιού στα Windows 11

Στα Windows 11, η περιοχή των ρυθμίσεων αλλάζει συνεχώς. Η Microsoft προσθέτει όλο και πιο πολλές επιλογές, και στοχεύει να αντικαταστήσει πλήρως τον “Πίνακα Ελέγχου” με τις “Ρυθμίσεις”.

Μέχρι να συμβεί όμως αυτό, αρκετές ρυθμίσεις είναι χωρισμένες σε δύο περιοχές, κάτι που ισχύει και για το ποντίκι. Ωστόσο, οι βασικότερες παράμετροι που αφορούν αυτή τη συσκευή εισόδου βρίσκονται στη νέα περιοχή ρυθμίσεων των Windows 11.

Για να αποκτήσουμε πρόσβαση στην περιοχή ρυθμίσεων του ποντικιού, ανοίγουμε τις “Ρυθμίσεις” και κάνουμε κλικ στο “Bluetooth και συσκευές”.

Στη συνέχεια πατάμε στο “Ποντίκι”.

Με τη ρύθμιση “Πρωτεύον κουμπί ποντικιού” μπορούμε να ρυθμίσουμε πιο κουμπί θα λειτουργεί ως αριστερό κλικ.

Επιπλέον, με τον slider ακριβώς κάτω από αυτή τη ρύθμιση μπορούμε να ορίσουμε πόσο γρήγορα θα κινείται ο δείκτης του ποντικιού.

Έπειτα, με το “Ρολάρισμα τροχού ποντικιού για κύλιση” διαλέγουμε αν η ροδέλα του ποντικιού θα προσπερνά ολόκληρες σελίδες ή μία ομάδα γραμμών.

Τον αριθμό των γραμμών που θα προσπερνά η κύλιση της ροδέλας τον ορίζουμε μέσω του slider ακριβώς από κάτω.

Η τελευταία επιλογή αφορά την κύλιση στα ανενεργά παράθυρα. Σε περίπτωση που έχουμε ενεργό τον διακόπτη αυτής της ρύθμισης, δεν απαιτείται να μεταβαίνουμε στο παράθυρο που θέλουμε να ρολάρουμε το περιεχόμενο.

Αρκεί να μετακινήσουμε τον δείκτη του ποντικιού σε αυτό και να αρχίσουμε να γυρίζουμε τη ροδέλα.

Πώς κάνω έναν φάκελο “αόρατο” στα Windows 11

Συνήθως, όταν θέλουμε να “κρύψουμε” έναν φάκελο στα Windows 11 τον κάνουμε κρυφό και έπειτα απενεργοποιούμε τη σχετική ρύθμιση που επιτρέπει την προβολή των κρυφών αρχείων και φακέλων.

Όμως, υπάρχει τρόπος να κάνουμε “αόρατο” έναν φάκελο, χωρίς να αλλάξουμε οποιαδήποτε ρύθμιση του λειτουργικού συστήματος. Αρχικά, κάνουμε δεξί κλικ στον φάκελο και επιλέγουμε τη μετονομασία.

Έπειτα, κρατάμε πατημένο το “Alt”, πληκτρολογούμε “255”, και ελευθερώνουμε το πλήκτρο “Alt”.

Μόλις πατήσουμε Enter, το όνομα του φακέλου θα έχει “εξαφανιστεί”.

Στη συνέχεια, κάνουμε δεξί κλικ και πατάμε “Ιδιότητες”.

Μετά, πηγαίνουμε στην καρτέλα “Προσαρμογή” και κάνουμε κλικ στην “Αλλαγή εικονιδίου”.

Αν δεν είναι ανοιχτή η διαδρομή “%SystemRoot%\System32\SHELL32.dll”, τότε τη πληκτρολογούμε στο πλαίσιο της αναζήτησης και πατάμε “Enter”.

Τέλος, εντοπίζουμε τα “κενά” εικονίδια, διαλέγουμε ένα, και πατάμε “OK”.

Ο φάκελος έχει γίνει “αόρατος”. Παρόλο που υπάρχει ακόμη και μπορούμε να τον επιλέξουμε, δεν φαίνεται.

Πώς εμφανίζω τα στικάκια USB στην Επιφάνεια Εργασίας των Windows 11

Στις περισσότερες φιλικές προς το χρήστη διανομές Linux, όταν ο χρήστης συνδέει ένα USB αποθηκευτικό μέσο, εμφανίζουν μία ειδική συντόμευση στην “Επιφάνεια Εργασίας”. Χρησιμοποιώντας αυτή τη συντόμευση, ο χρήστης μπορεί να κάνει πολλά πράγματα, όπως να ανοίξει τον φάκελο της συσκευής, και άλλα.

Τα Windows δεν διαθέτουν ένα τέτοιο χαρακτηριστικό. Ωστόσο, στα Windows 11 μπορούμε να προσθέσουμε συντομεύσεις για στικάκια και άλλα USB αποθηκευτικά μέσα στην Επιφάνεια Εργασίας.

Αρχικά, συνδέουμε τη συσκευή στον υπολογιστή, ανοίγουμε την Εξερεύνηση αρχείων, και πηγαίνουμε στο “Αυτός ο υπολογιστής”.

Έπειτα, σύρουμε το εικονίδιο της συσκευής από τον φάκελο “Αυτός ο υπολογιστής” στην Επιφάνεια εργασίας και έπειτα απελευθερώνουμε το κουμπί του ποντικιού.

Στη συνέχεια, κάνουμε δεξί κλικ στη συντόμευση, διαλέγουμε τη μετονομασία, και διαγράφουμε το “ – Συντόμευση” από το όνομα της.

Από εδώ και στο εξής, η συντόμευση για το συγκεκριμένο αποθηκευτικό μέσο θα είναι μόνιμα στην Επιφάνεια Εργασίας.

Ωστόσο, ακόμη και αν συνδέσουμε ένα άλλο USB στικάκι, τα Windows πιθανότατα θα του δώσουν το ίδιο γράμμα. Οπότε, κάνοντας διπλό κλικ στη συντόμευση θα ανοίξει τον φάκελο για το νέο στικάκι.

Αν θέλουμε τα Windows να μην δίνουν το συγκεκριμένο γράμμα σε άλλο αποθηκευτικό μέσο, τότε με συνδεδεμένο το στικάκι, κάνουμε δεξί κλικ στην Έναρξη και διαλέγουμε τη “Διαχείριση δίσκων”.

Έπειτα, κάνουμε δεξί κλικ στην καταχώρηση του USB και επιλέγουμε την “Αλλαγή του γράμματος ή της διαδρομής της μονάδας δίσκου”.

Στο παράθυρο που θα ανοίξει, κάνουμε κλικ στην “Αλλαγή”, διαλέγουμε το γράμμα της αρεσκείας μας, και πατάμε “OK”.

Τέλος, στο παράθυρο που θα εμφανιστεί κάνουμε κλικ στο “Ναι” για να επιβεβαιώσουμε την αλλαγή. Μετά τον ορισμό του γράμματος, επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία δημιουργίας της συντόμευσης.

Πώς περιορίζω το εύρος ζώνης οποιασδήποτε εφαρμογής στα Windows 11

Μπορεί πλέον οι συνδέσεις, στις περισσότερες περιοχές της χώρας, να είναι αρκετά γρήγορες, όμως αν κάποια εφαρμογή στον υπολογιστή χρησιμοποιεί υπερβολικά το Internet, τότε η πλοήγησή θα έχει πρόβλημα. Οι σελίδες θα αργούν να φορτώσουν, ή δεν θα φορτώνουν καθόλου.

Προγράμματα όπως οι Torrent clients έχουν δικές τους ρυθμίσεις για το εύρος ζώνης. Όμως, για να περιορίσουμε το εύρος ζώνης που χρησιμοποιεί οποιοδήποτε μεμονωμένο πρόγραμμα, θα χρειαστούμε μία εφαρμογή όπως το NetLimiter.

Αρχικά, μπαίνουμε στην επίσημη σελίδα του προγράμματος και κατεβάζουμε την τελευταία έκδοση, πατώντας το κουμπί “Download”.

Έπειτα, εγκαθιστούμε την εφαρμογή και την τρέχουμε.

Το περιβάλλον του NetLimiter είναι λιτό, και ο τρόπος χρήσης του ιδιαίτερα απλός. Αριστερά βλέπουμε μία λίστα με όλα τα προγράμματα που τρέχουν, και χρησιμοποιούν σύνδεση στο διαδίκτυο.

Δίπλα σε κάθε πρόγραμμα διαβάζουμε την ταχύτητα λήψης/αποστολής που χρησιμοποιεί τη δεδομένη στιγμή, την προτεραιότητα στη σύνδεση, και τα όρια που ισχύουν. Το προεπιλεγμένο όριο του NetLimiter είναι 5KB/s, και η ενεργοποίηση ενός κανόνα γίνεται με το ανάλογο πλαίσιο ελέγχου.

Εκτός από τους γενικούς κανόνες που έχει το NetLimiter, μπορούμε να ορίσουμε χωριστούς για κάθε πρόγραμμα. Για παράδειγμα, επιλέγουμε κάποια εφαρμογή και κάνουμε κλικ στο “Add Rule”.

Στο παράθυρο δημιουργίας κανόνα μπορούμε να ορίσουμε αν θα ισχύει για το τοπικό δίκτυο ή το διαδίκτυο. Επίσης, ρυθμίζουμε τι είδους κανόνας θα είναι, αν θα ισχύει για εισερχόμενες/εξερχόμενες συνδέσεις, και ποιο είναι το επιτρεπτό εύρος ζώνης.

Παράλληλα, έχουμε τη δυνατότητα να προγραμματίσουμε έναν κανόνα, από την καρτέλα “Scheduler”. Αρχικά, πατάμε το “Add” και διαλέγουμε αν θέλουμε ο κανόνας να τίθεται σε ισχύ, να σταματά η εφαρμογή του, ή να διαγραφεί.

Επίσης, ρυθμίζουμε αν θέλουμε η επιλεγμένη δράση να λαμβάνει χώρα ανά τακτά διαστήματα.

Επιπλέον, διαλέγουμε την ώρα στην οποία θα γίνεται η επιλεγμένη δράση και πατάμε “Save”.

Δεν υπάρχει όριο στους κανόνες που μπορούμε να θεσπίσουμε, ενώ μπορούμε να τους διαγράφουμε ή να τους επεξεργαζόμαστε.

Το NetLimiter επιτρέπει να το δοκιμάσουμε για 28 ημέρες. Μετά το πέρας της δοκιμαστικής περιόδου θα πρέπει να αγοράσουμε μία από τις επί πληρωμή εκδόσεις. Η πιο οικονομική είναι η Standard έκδοση που θα μας κοστίζει 19 δολάρια το έτος και μπορεί να καλύψεις τις ανάγκες των περισσότερων οικιακών χρηστών.

Πώς δημιουργώ συντομεύσεις για τα κλειδιά του Μητρώου στα Windows 11

Παρά το γεγονός ότι το Μητρώο των Windows προσφέρει τη δυνατότητα να παραμετροποιήσουμε σχεδόν οτιδήποτε μέσα στο λειτουργικό, η πλοήγηση στα κλειδιά και τις τιμές που περιέχει είναι ιδιαίτερα δύσκολη.

Γι’ αυτόν τον λόγο, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το δωρεάν πρόγραμμα Registry Shortcuts με το οποίο μπορούμε να δημιουργήσουμε συντομεύσεις για οποιοδήποτε κλειδί του Μητρώου επιθυμούμε.

Αν δεν γνωρίζετε τι είναι το Μητρώο των Windows, τότε μπορείτε να μάθετε τα πάντα για αυτό διαβάζοντας τον ακόλουθο οδηγό.

Τι είναι το Windows Registry (Μητρώο των Windows)

Ακόμα και σχετικά αρχάριοι χρήστες, όλο και κάπου θα έχουν ακούσει για το μυστηριώδες και μάλλον χαώδες Windows registry. Θα το βρούμε σε πολλούς οδηγούς…

Επιπλέον, αν θέλετε να μάθετε τις πιο χρήσιμες ρυθμίσεις του Μητρώου μπορείτε να ρίξετε μία ματιά στον παρακάτω οδηγό και να παρακολουθείτε τα άρθρα της στήλης QuickSteps.

Οι πιο Χρήσιμες Ρυθμίσεις στο Μητρώο (Registry) των Windows

Οι περισσότεροι έχουμε ακουστά το registry των Windows, κυρίως για τα μοιραία αποτελέσματα που μπορεί να επιφέρει η εσφαλμένη χρήση του. Ωστόσο, στην πραγματικότητα είναι ένα…

Εφόσον κατεβάσουμε το Registry Shortcuts από την επίσημη σελίδα του και το εγκαταστήσουμε, πατάμε τον συνδυασμό πλήκτρων “Win + R”, στο παράθυρο της εκτέλεσης πληκτρολογούμε “regedit”, και πατάμε “OK”.

Έπειτα, εντοπίζουμε το κλειδί που μας ενδιαφέρει, κάνουμε δεξί κλικ, και διαλέγουμε την “Αντιγραφή ονόματος κλειδιού”.

Στη συνέχεια, κάνουμε δεξί κλικ στην Επιφάνεια Εργασίας και από το μενού “Registry shortcuts” επιλέγουμε το “Paste”.

Το πρόγραμμα θα δημιουργήσει μία συντόμευση με την οποία μπορούμε να τρέχουμε άμεσα το Μητρώο των Windows στην τοποθεσία του συγκεκριμένου κλειδιού.

Επίσης, μπορούμε να μεταφέρουμε αυτή τη συντόμευση σε οποιονδήποτε φάκελο θέλουμε ή να τη μοιραστούμε με όποιον επιθυμούμε, καθώς λειτουργεί σε οποιονδήποτε υπολογιστή τρέχει την ίδια έκδοση των Windows.

QuickSteps#267 - Κωδικός Πρόσβασης Με Τη Γραμμή Εντολών, Αόρατοι Φάκελοι, Περιορισμένο Εύρος Ζώνης

Σας άρεσαν τα QuickSteps της εβδομάδας;

Πώς σας φάνηκαν οι συμβουλές και τα κόλπα αυτής της εβδομάδας; Γνωρίζατε ή/και χρησιμοποιούσατε κάποιο από αυτά;

Έχετε να προτείνετε κάποιο δικό σας κόλπο, ή μία συμβουλή που θέλετε να μπει στη στήλη μας; Γράψτε τη στο Questions.pcsteps.gr και ίσως τη δημοσιεύσουμε σε μελλοντικό οδηγό.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

sale alert 20 Δεκ 2025 Α1 x4_v8
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#362 - Περιορισμός Αποστολέων Στα Instagram DM, Παιχνίδι Squid Game Στην Αναζήτηση Google
QuickSteps
GamingSteps#20250118 - Τα Πάντα Για Το Nintendo Switch 2, Rockstar vs Liberty City Μod Για Το GTA5, Το Doom Σε PDF
GamingSteps