Αυτή την εβδομάδα, προστατεύουμε φακέλους με κωδικό, βλέπουμε τους αποθηκευμένους κωδικούς Wi-Fi, τερματίζουμε προγράμματα χωρίς τη Διαχείριση Εργασιών, λύνουμε το πρόβλημα με το μήνυμα “Το αρχείο είναι ανοιχτό σε ένα άλλο πρόγραμμα” κατά τη διαγραφή ενός αρχείου, αλλάζουμε το χρώμα του πλαισίου επιλογής, χρησιμοποιούμε τη βιβλιοθήκη των emoji, και απενεργοποιούμε τη συντόμευση της βιβλιοθήκης των emoji στα Windows 11.
Προτάσεις συνεργασίας
Τα νέα άρθρα του PCsteps
Γίνε VIP μέλος στο PCSteps
Για να δείτε όλες τις δημοσιεύσεις της στήλης, μπορείτε είτε να κάνετε κλικ στην κατηγορία QuickSteps…
…ή να επισκεφθείτε αυτόν τον σύνδεσμο. Για να βλέπετε ανά πάσα στιγμή τις νέες δημοσιεύσεις της στήλης μας, μπορείτε να προσθέσετε το link στους σελιδοδείκτες σας.
Πώς προστατεύω με κωδικό έναν φάκελο στα Windows 11
Υπάρχουν αρκετά ανεξάρτητα προγράμματα με τη βοήθεια των οποίων μπορούμε να προστατεύσουμε έναν φάκελο κλειδώνοντας τον με κωδικό. Ωστόσο, κάτι τέτοιο είναι δυνατό και με τη χρήση εργαλείων των Windows 11.
Πρέπει να σημειώσουμε ότι αυτή η μέθοδος δεν λειτουργεί με φακέλους των οποίων το όνομα είναι γραμμένο με ελληνικά γράμματα.
Αρχικά, ανοίγουμε τον φάκελο που περιέχει τον φάκελο τον οποίο θέλουμε να κλειδώσουμε, κάνουμε δεξί κλικ στον κενό χώρο, διαλέγουμε “Δημιουργία → Έγγραφο κειμένου”, και ονομάζουμε το αρχείο “Κλείδωμα_Φακέλου.bat”.
Στο παράθυρο που θα ανοίξει πατάμε “Ναι”.
Έπειτα, τρέχουμε το Σημειωματάριο και ανοίγουμε το “Κλείδωμα_Φακέλου.bat”.
Στη συνέχεια, αντιγράφουμε τον παρακάτω κώδικα, τον κάνουμε επικόλληση μέσα στο κενό αρχείο, αντικαθιστούμε το “ΟΝΟΜΑ_ΦΑΚΕΛΟΥ” με το όνομα του φακέλου τον οποίο θέλουμε να κλειδώσουμε και το “ΚΩΔΙΚΟΣ” με τον κωδικό που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε, και πατάμε “Ctrl+S” για να αποθηκεύσουμε τις αλλαγές.
cls @ECHO OFF title Folder ΟΝΟΜΑ_ΦΑΚΕΛΟΥ if EXIST "Control Panel.{21EC2020-3AEA-1069-A2DD-08002B30309D}" goto UNLOCK if NOT EXIST ΟΝΟΜΑ_ΦΑΚΕΛΟΥ goto MDLOCKER :CONFIRM echo Are you sure u want to Lock the folder ΟΝΟΜΑ_ΦΑΚΕΛΟΥ (Y/N) set/p "cho=>" if %cho%==Y goto LOCK if %cho%==y goto LOCK if %cho%==n goto END if %cho%==N goto END echo Invalid choice. goto CONFIRM :LOCK ren ΟΝΟΜΑ_ΦΑΚΕΛΟΥ "Control Panel.{21EC2020-3AEA-1069-A2DD-08002B30309D}" attrib +h +s "Control Panel.{21EC2020-3AEA-1069-A2DD-08002B30309D}" echo Folder locked goto End :UNLOCK echo Enter password to Unlock folder set/p "pass=>" if NOT %pass%==ΚΩΔΙΚΟΣ goto FAIL attrib -h -s "Control Panel.{21EC2020-3AEA-1069-A2DD-08002B30309D}" ren "Control Panel.{21EC2020-3AEA-1069-A2DD-08002B30309D}" ΟΝΟΜΑ_ΦΑΚΕΛΟΥ echo Folder Unlocked successfully goto End :FAIL echo Invalid password goto end :End
Από εδώ και στο εξής, μπορούμε να κλειδώνουμε και να ξεκλειδώνουμε τον συγκεκριμένο φάκελο χρησιμοποιώντας το “Κλείδωμα_Φακέλου.bat”. Για να κλειδώσουμε τον φάκελο, κάνουμε διπλό κλικ στο αρχείο, γράφουμε “Y”, και πατάμε Enter.
Αντίστοιχα, για να ξεκλειδώσουμε τον φάκελο κάνουμε διπλό κλικ στο “Κλείδωμα_Φακέλου.bat”, πληκτρολογούμε τον κωδικό που έχουμε ορίσει, και πατάμε Enter.
Το όνομα του αρχείου “.bat” είναι ενδεικτικό. Οπότε, αν θέλουμε μπορούμε να δημιουργήσουμε πολλαπλά αρχεία κλειδώματος για πολλούς φακέλους οι οποίοι βρίσκονται στην ίδια τοποθεσία στον δίσκο και να τους δώσουμε διαφορετικά ονόματα.
Πώς βλέπω τους αποθηκευμένους κωδικούς Wi-Fi στα Windows 11
Όταν πραγματοποιούμε σύνδεση σε ένα ασύρματο δίκτυο τα Windows 11 αποθηκεύουν τα στοιχεία της σύνδεσης, όπως το όνομα του δικτύου και ο κωδικός ασφαλείας. Εάν δεν θυμόμαστε τον κωδικό κάποιου δικτύου στο οποίο έχουμε συνδεθεί, μπορούμε να τον βρούμε χρησιμοποιώντας εργαλεία του λειτουργικού.
Αρχικά, πληκτρολογούμε στην αναζήτηση “Γραμμή εντολών” και πατάμε “Εκτέλεση με δικαιώματα διαχειριστή”.
Στο παράθυρο ελέγχου λογαριασμού χρήστη κάνουμε κλικ στο “Ναι”.
Έπειτα, αντιγράφουμε την παρακάτω εντολή, την κάνουμε επικόλληση στο παράθυρο της Γραμμής εντολών, αντικαθιστούμε το “ΟΝΟΜΑ” με το όνομα του Wi-Fi του οποίου θέλουμε να μάθουμε τον κωδικό, και πατάμε Enter.
netsh wlan show profile “ΟΝΟΜΑ” key=clear
Ο κωδικός του ασύρματου δικτύου είναι γραμμένος στην ενότητα “Security Settings”, δίπλα στο “Key Content”.
Πώς τερματίζω προγράμματα χωρίς τη Διαχείριση Εργασιών στα Windows 11
Ο πιο συνηθισμένος τρόπος για το κλείσιμο εφαρμογών οι οποίες έχουν πάψει να ανταποκρίνονται είναι ο τερματισμός τους μέσω της Διαχείρισης Εργασιών.
Ωστόσο, στα Windows 11 μπορούμε να τερματίζουμε εφαρμογές με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Σε παλαιότερο QuickSteps είδαμε πώς να τερματίζουμε εφαρμογές από τις ρυθμίσεις του λειτουργικού συστήματος. Αυτή τη φορά, θα δούμε πώς να κάνουμε κάτι τέτοιο με τη Γραμμή εντολών.
Η διαδικασία που θα περιγράψουμε απευθύνεται σε προχωρημένους χρήστες και είναι καλό να χρησιμοποιούμε μόνο αν για οποιονδήποτε λόγο δεν μπορούμε να αποκτήσουμε πρόσβαση στη Διαχείριση Εργασιών ή ο τερματισμός της εφαρμογής από τις ρυθμίσεις αποτυγχάνει.
Αρχικά, πληκτρολογούμε στην αναζήτηση “Γραμμή εντολών” και πατάμε “Εκτέλεση με δικαιώματα διαχειριστή”.
Στο παράθυρο ελέγχου λογαριασμού χρήστη κάνουμε κλικ στο “Ναι”.
Έπειτα, πληκτρολογούμε την εντολή “tasklist” και πατάμε Enter.
Στη συνέχεια, εντοπίσουμε την εφαρμογή που θέλουμε να τερματίσουμε και σημειώνουμε το PID της.
Τέλος, γράφουμε την εντολή “taskkill /im PID /F”, αντικαθιστούμε το PID με αυτό της εφαρμογής, και πατάμε Enter.
Τι κάνω όταν “Το αρχείο είναι ανοιχτό σε ένα άλλο πρόγραμμα” στα Windows 11
Όλοι μας κάποια στιγμή προσπαθήσαμε να διαγράψουμε κάποιο αρχείο ή έναν φάκελο και τα Windows δεν μας το επέτρεψαν, διότι κάποιο πρόγραμμα τα χρησιμοποιούσε.
Ενώ συχνά ξέρουμε ποιο πρόγραμμα έχει το αρχείο ανοιχτό, καμιά φορά μας είναι άγνωστο. Ταυτόχρονα, τα Windows 11 δεν δίνουν κάποια διευκρίνιση στο μήνυμα του σφάλματος. Καταλήγουμε λοιπόν να αρχίζουμε να κλείνουμε προγράμματα στην τύχη.
Η Microsoft έχει αναπτύξει μία εξελιγμένη μορφή της διαχείρισης εργασιών, που ονομάζεται Process Explorer. Πρόκειται για μία μικρή portable εφαρμογή, η οποία μεταξύ άλλων μας δείχνει όλες τις ενεργές διεργασίες και τα ανοιχτά προγράμματα και αρχεία.
Έστω λοιπόν ότι προσπαθούμε να διαγράψουμε κάποιον φάκελο και τα Windows δεν μας αφήνουν. Αρχικά, μπαίνουμε στον ιστότοπο λήψης του Process Explorer και κατεβάζουμε την εφαρμογή.
Στον υπολογιστή μας έχει κατέβει ένα συμπιεσμένο αρχείο, του οποίου το όνομα είναι “ProcessExplorer.zip”. Αποσυμπιέζουμε το αρχείο και κάνουμε διπλό κλικ στο “procexp.exe”.
Μόλις ανοίξει η εφαρμογή, πατάμε τον συνδυασμό πλήκτρων “Ctrl+Shift+F” για να ανοίξουμε το παράθυρο της αναζήτησης. Έπειτα, γράφουμε στο πλαίσιο το ακριβές όνομα του αρχείου ή φακέλου που θέλουμε να διαγράψουμε και κάνουμε κλικ στο “Search”.
Στο παράθυρο της αναζήτησης θα δούμε άμεσα όλες τις διεργασίες και τα προγράμματα που χρησιμοποιούν το στοιχείο που μας ενδιαφέρει.
Στην περίπτωσή μας, αυτό που εμποδίζει τη διαγραφή του φακέλου είναι το αρχείο “Video.mp4”, το οποίο είναι ανοιχτό στον Windows Media Player.
Έπειτα, σημειώνουμε το PID της διεργασίας και κλείνουμε το παράθυρο της αναζήτησης.
Στο κύριο παράθυρο του Process Explorer κάνουμε κλικ στον τίτλο της στήλης “PID” για να κατανείμουμε τις διεργασίες με βάση το PID τους.
Με τη βοήθεια του PID, εντοπίζουμε τη διεργασία που μας ενδιαφέρει, κάνουμε δεξί κλικ στην καταχώρησή της, και επιλέγουμε “Kill process”.
Θα δούμε ένα παράθυρο επιβεβαίωσης της διαδικασίας, όπου και κάνουμε κλικ στο “ΟΚ”.
Αυτό ήταν, οποιοδήποτε πρόγραμμα χρησιμοποιούσε τον φάκελο έχει κλείσει, και πλέον μπορούμε να τον διαγράψουμε.
Πώς αλλάζω το χρώμα του πλαισίου επιλογής των Windows 11
Το πλαίσιο επιλογής είναι ένα ημιδιαφανές ορθογώνιο με έντονο περίγραμμα το οποίο εμφανίζεται όταν κρατήσουμε πατημένο το αριστερό κλικ και σύρουμε το ποντίκι για να επιλέξουμε φακέλους, αρχεία, και τα λοιπά.
Αν θέλουμε, μπορούμε να αλλάξουμε το χρώματα τόσο του φόντου όσο και του περιγράμματος τους πλαισίου. Για να κάνουμε κάτι τέτοιο, θα πρέπει να παρέμβουμε στο Μητρώο των Windows, το οποίο περιέχει σημαντικά δεδομένα για τη σωστή λειτουργία του υπολογιστή. Γι’ αυτό, καλό θα ήταν να πάρουμε ένα αντίγραφο ασφαλείας (backup) πριν προβούμε σε οποιαδήποτε αλλαγή.
Τι είναι το Windows Registry (Μητρώο των Windows)Ακόμα και σχετικά αρχάριοι χρήστες, όλο και κάπου θα έχουν ακούσει για το μυστηριώδες και μάλλον χαώδες Windows registry. Θα το βρούμε σε πολλούς οδηγούς…
Για να ανοίξουμε το Μητρώο των Windows, πατάμε τα πλήκτρα “Win+R”, στο παράθυρο της εκτέλεσης γράφουμε “regedit”, και κάνουμε κλικ στο “ΟΚ”.
Στη συνέχεια, αντιγράφουμε την ακόλουθη διαδρομή, την κάνουμε επικόλληση στη γραμμή διευθύνσεων του Μητρώου των Windows, και πατάμε Enter.
HKEY_CURRENT_USER\Control Panel\Colors
Έπειτα, εντοπίζουμε το “Hilight”, κάνουμε δεξί κλικ, και επιλέγουμε “Τροποποίηση”.
Στο παράθυρο που θα ανοίξει, στα “Δεδομένα τιμής” αντικαθιστούμε τους υπάρχοντες αριθμούς RGB με αυτούς του χρώματος που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε και πατάμε “ΟΚ”.
Το RGB των χρωμάτων μπορούμε να το βρούμε κάνοντας μία αναζήτηση το “Color Picker” στο Google και χρησιμοποιώντας το δωρεάν εργαλείο που προσφέρει η εταιρεία.
Για να αλλάξουμε το χρώμα του περιγράμματος, ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και τροποποιούμε το “HotTrackingColor”.
Τέλος, κάνουμε επανεκκίνηση τον υπολογιστή για να εφαρμόσουμε τις αλλαγές.
Αν θελήσουμε να επαναφέρουμε τα χρώματα του πλαισίου στα προεπιλεγμένα των Windows 11, επαναλαμβάνουμε την παραπάνω διαδικασία και αντικαθιστούμε τους αριθμούς RGB με το “0 120 215” για το “Hilight” και το “0 102 204” για το “HotTrackingColor”.
Πώς χρησιμοποιώ τη βιβλιοθήκη των emoji στα Windows 11
Τα emoji έχουν κατακλύσει τη ζωή μας και σχεδόν όλοι τα χρησιμοποιούμε στις δημοσιεύσεις μας στα social media. Επίσης, αρκετοί ιστότοποι διαθέτουν σχετικά μενού από τα οποία μπορούμε να εισάγουμε emoji στα μηνύματα μας.
Παράλληλα, για όσες ιστοσελίδες δεν έχουν ένα τέτοιο μενού, υπάρχει ο Chrome o οποίος έχει τη δική του βιβλιοθήκη emoji.
Ωστόσο, δεν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιούμε τον Chrome για να έχουμε διαθέσιμη μία βιβλιοθήκη emoji σε κάθε ιστότοπο. Μπορούμε απλά να κάνουμε χρήση της βιβλιοθήκης emoji που διαθέτουν τα Windows 11.
Για να ανοίξουμε τη βιβλιοθήκη των emoji στα Windows 11, πατάμε τον συνδυασμό πλήκτρων “Windows + .” ή “Windows + ;”.
Με το πάτημα των πλήκτρων θα εμφανιστεί στην οθόνη ένα μικρό παράθυρο, στο οποίο βλέπουμε τα emoji χωρισμένα σε κατηγορίες. Με ένα απλό κλικ επιλέγουμε όποιο emoji θέλουμε και το εισάγουμε άμεσα στο μήνυμα μας.
H βιβλιοθήκη emoji των Windows 11 λειτουργεί σε όλα τα πεδία εισαγωγής κειμένου, ανεξαρτήτως προγράμματος. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να εισάγουμε emoji στις δημοσιεύσεις μας, τα μηνύματα μας, ακόμη και σε αρχεία απλού κειμένου.
Τέλος, στη βιβλιοθήκη emoji των Windows 11 θα βρούμε και GIF, τα οποία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σε δημοσιεύσεις στα κοινωνικά δίκτυα, αρχεία Word ή PowerPoint, και άλλα.
Πώς απενεργοποιώ τη συντόμευση της βιβλιοθήκης των emoji στα Windows 11
Στο πιο πάνω QuickStep είδαμε τι είναι και πώς χρησιμοποιούμε τη βιβλιοθήκη των emoji στα Windows 11. Ωστόσο, δεν χρησιμοποιούμε όλοι emoji στα κείμενα μας και ίσως θεωρούμε το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό περιττό.
Επίσης, ίσως φοβόμαστε μήπως πατήσουμε κατά λάθος τα σχετικά πλήκτρα και εμφανιστεί από το πουθενά η βιβλιοθήκη των emoji. Σε αυτή την περίπτωση, μπορούμε να απενεργοποιήσουμε αυτόν τον συνδυασμό πλήκτρων.
Για να κάνουμε κάτι τέτοιο θα πρέπει να παρέμβουμε στο Μητρώο των Windows, το οποίο περιέχει σημαντικά δεδομένα για τη σωστή λειτουργία του υπολογιστή. Γι’ αυτό, καλό θα ήταν να πάρουμε ένα αντίγραφο ασφαλείας (backup) πριν προβούμε σε οποιαδήποτε αλλαγή.
Τι είναι το Windows Registry (Μητρώο των Windows)Ακόμα και σχετικά αρχάριοι χρήστες, όλο και κάπου θα έχουν ακούσει για το μυστηριώδες και μάλλον χαώδες Windows registry. Θα το βρούμε σε πολλούς οδηγούς…
Για να ανοίξουμε το Μητρώο των Windows, πατάμε τα πλήκτρα “Win+R”, στο παράθυρο της εκτέλεσης γράφουμε “regedit”, και κάνουμε κλικ στο “ΟΚ”.
Στη συνέχεια, αντιγράφουμε την ακόλουθη διαδρομή, την κάνουμε επικόλληση στη γραμμή διευθύνσεων του Μητρώου των Windows, και πατάμε Enter.
HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Input\Settings\proc_1
Έπειτα, επιλέγουμε τον φάκελο “proc_1” και πατάμε τον συνδυασμό πλήκτρων “Ctrl+F” για να ανοίξουμε το παράθυρο της αναζήτησης.
Στο πλαίσιο της αναζήτησης γράφουμε το “EnableExpressiveInputShellHotkey” και κάνουμε κλικ στο “Εύρεση επόμενου”.
Στη συνέχεια, κάνουμε δεξί κλικ “EnableExpressiveInputShellHotkey” και επιλέγουμε “Τροποποίηση”.
Στο παράθυρο που θα ανοίξει, στα “Δεδομένα τιμής” αντικαθιστούμε το “1” με “0” και πατάμε “ΟΚ”.
Τέλος, κάνουμε επανεκκίνηση τον υπολογιστή για να εφαρμόσουμε τις αλλαγές.
Σας άρεσαν τα QuickSteps της εβδομάδας;
Πώς σας φάνηκαν οι συμβουλές και τα κόλπα αυτής της εβδομάδας; Γνωρίζατε ή/και χρησιμοποιούσατε κάποιο από αυτά;
Έχετε να προτείνετε κάποιο δικό σας κόλπο, ή μία συμβουλή που θέλετε να μπει στη στήλη μας; Γράψτε τη στο Questions.pcsteps.gr και ίσως τη δημοσιεύσουμε σε μελλοντικό οδηγό.