Home » Εβδομαδιαίες Στήλες » QuickSteps » Μπλοκάρισμα Προγραμμάτων, Διαγνωστικά Δεδομένα, Οθόνη Κλειδώματος Στα Windows 11
QuickSteps#257 - Μπλοκάρισμα Προγραμμάτων, Διαγνωστικά Δεδομένα, Οθόνη Κλειδώματος Στα Windows 11

Μπλοκάρισμα Προγραμμάτων, Διαγνωστικά Δεδομένα, Οθόνη Κλειδώματος Στα Windows 11

Αυτή την εβδομάδα, χρησιμοποιούμε το πρόγραμμα προβολής διαγνωστικών δεδομένων, ανοίγουμε τη Γραμμή Εντολών με τη Διαχείριση Εργασιών, μπλοκάρουμε προγράμματα ή υπηρεσίες με το Τείχος Προστασίας, προσθέτουμε εντολές στο μενού στο δεξί κλικ, αλλάζουμε φόντο στην οθόνη κλειδώματος, βρίσκουμε τις φωτογραφίες της οθόνης κλειδώματος, και ανοίγουμε την Εξερεύνηση στον φάκελο “Αυτός ο υπολογιστής” στα Windows 11.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Για να δείτε όλες τις δημοσιεύσεις της στήλης, μπορείτε είτε να κάνετε κλικ στην κατηγορία QuickSteps…

…ή να επισκεφθείτε αυτόν τον σύνδεσμο. Για να βλέπετε ανά πάσα στιγμή τις νέες δημοσιεύσεις της στήλης μας, μπορείτε να προσθέσετε το link στους σελιδοδείκτες σας.

Πώς χρησιμοποιώ το πρόγραμμα προβολής διαγνωστικών δεδομένων στα Windows 11

Είναι γνωστό ότι αν χρησιμοποιούμε Windows 11, ο υπολογιστής μας συλλέγει διαγνωστικά δεδομένα και τα στέλνει στην Microsoft. Επιπλέον, η εταιρεία έχει αναπτύξει το δωρεάν πρόγραμμα “Diagnostic Data Viewer”, το οποίο επιτρέπει να βλέπουμε τα δεδομένα που στέλνει ο υπολογιστής στη Microsoft.

Για να εγκαταστήσουμε και να χρησιμοποιήσουμε αυτό το πρόγραμμα, ανοίγουμε τις ρυθμίσεις και πατάμε “Απόρρητο και ασφάλεια”.

QuickSteps#257 - Μπλοκάρισμα Προγραμμάτων, Διαγνωστικά Δεδομένα, Οθόνη Κλειδώματος Στα Windows 11

Έπειτα, κάνουμε κλικ στο “Διαγνωστικός έλεγχος και σχόλια”.

Στη συνέχεια, πατάμε το βελάκι δίπλα στην “Προβολή των διαγνωστικών δεδομένων”, ενεργοποιούμε τον διακόπτη, και κάνουμε κλικ στο κουμπί “Άνοιγμα προγράμματος προβολής διαγνωστικών δεδομένων”.

Τα Windows 11 θα ανοίξουν τη σελίδα του Diagnostic Data Viewer στο Microsoft Store. Πατάμε “Λήψη” για να το εγκαταστήσουμε στον υπολογιστή.

Μόλις το λειτουργικό σύστημα ολοκληρώσει την εγκατάσταση, τρέχουμε την εφαρμογή και θα δούμε ένα παράθυρο με μία λίστα αναφορών.

Πατώντας οποιαδήποτε καταχώρηση, μπορούμε να δούμε όλα τα διαγνωστικά δεδομένα τα οποία περιέχει.

Αν θέλουμε να αποθηκεύσουμε οποιαδήποτε αναφορά, τότε κάνουμε κλικ στις τρεις τελείες πάνω δεξιά και πατάμε “Εξαγωγή δεδομένων”.

Διαλέγουμε τον φάκελο στον οποίο επιθυμούμε να γίνει αποθήκευση της αναφοράς, πληκτρολογούμε ένα όνομα, και κάνουμε κλικ στο κουμπί “Αποθήκευση”.

Πώς ανοίγω τη Γραμμή Εντολών από τη Διαχείριση Εργασιών στα Windows 11

Η Διαχείριση Εργασιών είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο των Windows που βοηθά στη λήψη πληροφοριών σχετικά με την απόδοση του υπολογιστή μας, την εκτέλεση εφαρμογών, και σε άλλα πολλά. Βέβαια, οι περισσότεροι τη χρησιμοποιούμε για τον αναγκαστικό τερματισμό προγραμμάτων που έχουν κολλήσει.

Σ’ αυτό το Quickstep θα δούμε τους κύριους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να ανοίξουμε τη Διαχείριση Εργασιών και πώς τη χρησιμοποιούμε για να εκτελούμε προγράμματα και όχι για να πραγματοποιούμε τον αναγκαστικό τερματισμό τους.

Ο πιο συνηθισμένος τρόπος να ανοίξουμε τη Διαχείριση Εργασιών στα Windows 11 είναι το πάτημα του συνδυασμού πλήκτρων “Ctrl + Shift + Esc”. Ωστόσο, μπορούμε να τρέξουμε την εφαρμογή κάνοντας δεξί κλικ στην Έναρξη και επιλέγοντας της από το μενού που θα εμφανιστεί.

Μόλις ανοίξουμε τη Διαχείριση Εργασιών, μπορούμε να τρέξουμε οποιαδήποτε εφαρμογή θέλουμε, αρκεί να γνωρίζουμε το όνομα του εκτελέσιμου αρχείου “.exe”.

Αρχικά, πατάμε το κουμπί “Εκτέλεση νέας εργασίας”.

Έπειτα, στο παράθυρο που θα ανοίξει πληκτρολογούμε το όνομα της εκτελέσιμου αρχείου “.exe” της εφαρμογής που θέλουμε να τρέξουμε και πατάμε “OK”. Για παράδειγμα, το “.exe” της Γραμμής Εντολών ονομάζεται “cmd.exe”.

Αν θέλουμε να τρέξουμε ένα πρόγραμμα με δικαιώματα διαχειριστή, τότε πριν κάνουμε κλικ στο “OK” βεβαιωνόμαστε ότι έχουμε επιλέξει το κουτάκι δίπλα στο “Δημιουργήστε αυτήν την εργασία με δικαιώματα διαχειριστή.”

Πώς μπλοκάρω ένα πρόγραμμα με το Τείχος Προστασίας των Windows 11

Το firewall είναι ένα ηλεκτρονικό τείχος προστασίας που έχει ως στόχο να ελέγχει την επικοινωνία, τη λήψη, καθώς και την αποστολή δεδομένων συγκεκριμένων προγραμμάτων μέσω δικτύου.

1.Wall-of-fire
Technology Explained: Τί είναι το Firewall

Ακόμα και οι χρήστες που είναι λιγότερο εξοικειωμένοι με την τεχνολογία γνωρίζουν τη χρησιμότητα του antivirus για την ηλεκτρονική ασφάλεια των υπολογιστών μας. Όσον αφορά…

Το Τείχος Προστασίας των Windows 11, συνήθως, κάνει εξαιρετική δουλειά και αποκλείει όλες τις κακόβουλες εφαρμογές, ενώ επιτρέπει τις νόμιμες. Ωστόσο, αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε προγράμματα ή υπηρεσίες που θέλουμε οπωσδήποτε να μπλοκάρει η εφαρμογή.

Αρχικά, πληκτρολογούμε στην αναζήτηση “Τείχος Προστασίας” και πατάμε “Άνοιγμα” στο πρώτο αποτέλεσμα.

Στο παράθυρο που θα ανοίξει, διαλέγουμε τους “Κανόνες εισερχομένων” και κάνουμε κλικ στη “Δημιουργία κανόνα”.

Θα ανοίξει ένα νέο παράθυρο, στο οποίο επιλέγουμε “Πρόγραμμα” και πατάμε “Επόμενο”.

Έπειτα, κάνουμε κλικ στην “Αναζήτηση”, εντοπίζουμε το πρόγραμμα που μας ενδιαφέρει, και πατάμε “Επόμενο”.

Στη συνέχεια, διαλέγουμε το “Αποκλεισμός της σύνδεσης” και κάνουμε κλικ στο “Επόμενο”.

Στο επόμενο βήμα, αφήνουμε επιλεγμένα όλα τα κουτάκια και πατάμε “Επόμενο”.

Μετά, δίνουμε ένα όνομα στον κανόνα και κάνουμε κλικ στο “Τέλος”.

Ακολουθώντας την ίδια διαδικασία μπλοκάρουμε τις εξερχόμενες επικοινωνίες του προγράμματος, με τη διαφορά ότι επιλέγουμε τους “Κανόνες εξερχομένων” για τη “Δημιουργία κανόνα”.

Προσθήκη εντολών στο μενού στο δεξί κλικ των Windows 11 με το ExtraBits

Υπάρχουν αρκετά προγράμματα που μας βοηθούν να προσαρμόσουμε την Εξερεύνηση των Windows 11, τόσο σε επίπεδο εμφάνισης, όσο και σε επίπεδο λειτουργιών.

Σε αυτό το QuickSteps θα ασχοληθούμε με το ExtraBits, μία μικρή εφαρμογή με την οποία προσθέτουμε ορισμένες επιλογές στο μενού στο δεξί κλικ.

Αρχικά, κατεβάζουμε το ExtraBits από την επίσημη ιστοσελίδα του και το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή.

Μόλις ολοκληρωθεί η εγκατάσταση του ExtraBits, στο μενού στο δεξί κλικ θα εμφανιστεί μία επιλογή με το όνομα “ExtraBits”.

Το πρόγραμμα μας δίνει τη δυνατότητα να αντιγράψουμε το όνομα ενός φακέλου και στη συνέχεια να τον διαγράψουμε με ένα μόνο κλικ, να κάνουμε εξαγωγή των περιεχομένων του φακέλου, να διαγράψουμε τους άδειους φακέλους, και αλλά.

Αν θέλουμε να τροποποιήσουμε τις ρυθμίσεις του ExtraBits, κάνουμε δεξί κλικ και επιλέγουμε το “Configure ExtraBits”.

Η δωρεάν έκδοση του ExtraBits επιτρέπει την εκτέλεση όλων αυτών των λειτουργιών σε 100 φακέλους ταυτόχρονα. Αν θέλουμε να επεξεργαζόμαστε περισσότερους φακέλους, θα πρέπει να αγοράσουμε την πλήρη έκδοση.

Πώς αλλάζω το φόντο στην οθόνη κλειδώματος των Windows 11

Στα Windows 11 μπορούμε να αλλάξουμε το φόντο της οθόνης κλειδώματος και να χρησιμοποιούμε ένα τις αρεσκείας μας. Αρχικά, μπαίνουμε στις ρυθμίσεις και κάνουμε κλικ στην “Εξατομίκευση”.

Έπειτα, πατάμε την “Οθόνη κλειδώματος”.

Η πρώτη ρύθμιση αφορά το φόντο της οθόνης κλειδώματος και μας προσφέρει τρεις επιλογές. Αν διαλέξουμε τις “Επιλογές των Windows”, τότε στην οθόνη κλειδώματος θα εμφανίζονται εικόνες επιλεγμένες από τη Microsoft.

Με την επιλογή “Εικόνα” μπορούμε να επιλέξουμε μία φωτογραφία από τον υπολογιστή μας και να την ορίσουμε ως φόντο για την οθόνη κλειδώματος.

Τέλος, με την “Παρουσίαση” επιλέγουμε έναν φάκελο ο οποίος περιέχει εικόνες και κάθε φορά που μπαίνουμε στην οθόνη κλειδώματος, το φόντο θα αλλάζει σε μία από τις εικόνες που περιέχει ο φάκελος.

Μόλις ρυθμίσουμε το φόντο της οθόνης κλειδώματος, θα πρέπει να πλοηγηθούμε λίγο πιο κάτω στις ρυθμίσεις και να βεβαιωθούμε ότι ο διακόπτης δίπλα στην “Εμφάνιση εικόνας φόντου οθόνης κλειδώματος στην οθόνη εισόδου” είναι ενεργός.

Αν ο συγκεκριμένος διακόπτης είναι ανενεργός, τότε το φόντο της οθόνης σύνδεσης θα παραμένει αμετάβλητο, όσες φορές κι αν αλλάξει το φόντο της οθόνης κλειδώματος.

Για να εφαρμοστούν οι αλλαγές, κλείνουμε το παράθυρο των ρυθμίσεων και κλειδώνουμε ή απενεργοποιούμε τον υπολογιστή μας. Μόλις βρεθούμε και πάλι στην οθόνη κλειδώματος, το φόντο θα έχει αλλάξει με αυτό που επιλέξαμε.

Πώς βρίσκω τις φωτογραφίες της οθόνης κλειδώματος στα Windows 11

Στην προηγούμενη ενότητα είδαμε πώς μπορούμε να αλλάξουμε το φόντο της οθόνης κλειδώματος στα Windows 11. Όπως αναφέρουμε, αν στη σχετική ρύθμιση διαλέξουμε τις “Επιλογές των Windows”, τότε στην οθόνη κλειδώματος θα εμφανίζονται εικόνες επιλεγμένες από τη Microsoft.

Οι εικόνες αυτές αλλάζουν αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας. Όμως, τι γίνεται αν δούμε κάποιο τοπίο που μας αρέσει και θέλουμε να κρατήσουμε ένα αντίγραφο της φωτογραφίας του;

Τα Windows αποθηκεύουν αυτές τις εικόνες σε έναν κρυφό φάκελο. Ωστόσο, μπορούμε αρκετά εύκολα να βρούμε αυτόν τον φάκελο, να αντιγράψουμε τις εικόνες που περιέχει, και να τις χρησιμοποιήσουμε ακόμη και ως φόντο στην Επιφάνεια Εργασίας.

Αρχικά, θα πρέπει να φροντίσουμε ώστε να προβάλλονται τα κρυφά αρχεία και οι φάκελοι. Γι’ αυτό, ανοίγουμε την Εξερεύνηση των Windows, κάνουμε κλικ στην “Προβολή” και από το μενού “Εμφάνιση” ενεργοποιούμε τα “Κρυφά στοιχεία”.

Στη συνέχεια, αντιγράφουμε την παρακάτω διαδρομή στη γραμμή διευθύνσεων της Εξερεύνησης των Windows και πατάμε Enter.

%userprofile%\AppData\Local\Packages\Microsoft.Windows.ContentDeliveryManager_cw5n1h2txyewy\LocalState\Assets

Τα αρχεία που περιέχει αυτός ο φάκελος είναι οι εικόνες που προβάλλονται στην οθόνη κλειδώματος. Οπότε, αν μας ενδιαφέρουν κάποιες από τις πιο πρόσφατες φωτογραφίες που είδαμε, αντιγράφουμε τα τελευταία αρχεία σε κάποιον άλλον φάκελο.

Έπειτα, πηγαίνουμε στον φάκελο που αντιγράψαμε τις εικόνες και τις μετονομάζουμε, προσθέτοντας στο τέλος την επέκταση αρχείου “.jpg”.

Πλέον, μπορούμε να δούμε κανονικά την προεπισκόπηση των εικόνων και να διατηρήσουμε τα αντίγραφα όποιων μας αρέσουν.

Άνοιγμα της Εξερεύνησης των Windows 11 στον φάκελο “Αυτός ο υπολογιστής”

Όταν ανοίγουμε την Εξερεύνηση των Windows 11 από προεπιλογή, μεταφερόμαστε άμεσα στη “Γρήγορη Πρόσβαση”.

Ωστόσο, ενδέχεται να μην μας ενδιαφέρει η συγκεκριμένη λειτουργία και να θέλουμε η Εξερεύνηση των Windows να ανοίγει τον φάκελο “Αυτός ο υπολογιστής”.

Για να αλλάξουμε τον προεπιλεγμένο φάκελο τον οποίο ανοίγει η Εξερεύνηση των Windows, ανοίγουμε ένα νέο παράθυρο, κάνουμε κλικ στις τρεις τελείες, και πατάμε τις “Επιλογές”.

Στο παράθυρο που θα ανοίξει, κάνουμε κλικ στο αναδυόμενο μενού δίπλα στη ρύθμιση “Άνοιγμα Εξερεύνησης αρχείων για” και επιλέγουμε “Αυτός ο υπολογιστής”.

Τέλος, πατάμε το “OK” για να εφαρμόσουμε τις αλλαγές και να κλείσουμε το παράθυρο των ρυθμίσεων φακέλου.

QuickSteps#257 - Μπλοκάρισμα Προγραμμάτων, Διαγνωστικά Δεδομένα, Οθόνη Κλειδώματος Στα Windows 11

Από εδώ και στο εξής, κάθε φορά που ανοίγουμε ένα νέο παράθυρο εξερεύνησης των Windows, θα ανοίγει απευθείας στον φάκελο “Αυτός ο υπολογιστής”.

Σας άρεσαν τα QuickSteps της εβδομάδας;

Πώς σας φάνηκαν οι συμβουλές και τα κόλπα αυτής της εβδομάδας; Γνωρίζατε ή/και χρησιμοποιούσατε κάποιο από αυτά;

Έχετε να προτείνετε κάποιο δικό σας κόλπο, ή μία συμβουλή που θέλετε να μπει στη στήλη μας; Γράψτε τη στο Questions.pcsteps.gr και ίσως τη δημοσιεύσουμε σε μελλοντικό οδηγό.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

featured SALE ALERT 18 ΝΟΕΜΒΡΗ_x4Βb
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#354 - Τείχος Προστασίας Windows 11, Παραποίηση Τοποθεσίας Chrome, Αύξηση Μεγέθους Εικόνων
QuickSteps
GamingSteps#20241123 - Final Fantasy XIV Mobile, Υποψηφιότητες The Game Awards ‘24, Νικητές Golden Joystick Awards
GamingSteps