Home » Εβδομαδιαίες Στήλες » QuickSteps » Πρόγραμματα Με Δικαιώματα Διαχειριστή, Κωδικοί Wi-Fi, Και Χρήση Σύνδεσης Windows 11
QuickSteps#253 - Πρόγραμματα Με Δικαιώματα Διαχειριστή, Κωδικοί Wi-Fi, Και Χρήση Σύνδεσης Windows 11

Πρόγραμματα Με Δικαιώματα Διαχειριστή, Κωδικοί Wi-Fi, Και Χρήση Σύνδεσης Windows 11

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Αυτή την εβδομάδα, βλέπουμε τις πληροφορίες της RAM, τους αποθηκευμένους κωδικούς Wi-Fi, και ποια προγράμματα χρησιμοποιούν τη σύνδεση μας, τρέχουμε προγράμματα με δικαιώματα διαχειριστή, αλλάζουμε την ανάλυση της οθόνης, ανοίγουμε τη Διαχείριση Εργασιών με ένα μόνο κλικ, και αφαιρούμε αντικείμενα από το μενού Δημιουργία στο δεξί κλικ στα Windows 11.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Για να δείτε όλες τις δημοσιεύσεις της στήλης, μπορείτε είτε να κάνετε κλικ στην κατηγορία QuickSteps…

…ή να επισκεφθείτε αυτόν τον σύνδεσμο. Για να βλέπετε ανά πάσα στιγμή τις νέες δημοσιεύσεις της στήλης μας, μπορείτε να προσθέσετε το link στους σελιδοδείκτες σας.

Πώς βλέπω τις πληροφορίες της μνήμης RAM στα Windows 11

Η μνήμη RAM είναι ένα από τα βασικότερα υποσυστήματα του υπολογιστή. Οποιαδήποτε εφαρμογή είναι ενεργή ή τρέχει στο παρασκήνιο, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου του λειτουργικού συστήματος, αποθηκεύει πληροφορίες στη RAM.

Πώς όμως μπορούμε να ελέγξουμε πόση RAM έχει ο υπολογιστή μας, την ταχύτητα της, και τα λοιπά; Και σε τι ακριβώς μπορούν να μας βοηθήσουν αυτές οι πληροφορίες;

Ίσως θέλουμε να προσθέσουμε επιπλέον μνήμη RAM στο σύστημα μας ή να την αντικαταστήσουμε εξ ολοκλήρου. Οπότε, πρώτα θα πρέπει να ενημερωθούμε για τους μύθους που κυκλοφορούν, ώστε να μην οδηγηθούμε σε περιττές αγορές.

Οι Μεγαλύτεροι Μύθοι για τη Μνήμη RAM στον Υπολογιστή

Η μνήμη RAM είναι ένα από τα βασικότερα υποσυστήματα των υπολογιστών και των smartphone μας. Ουσιαστικά, οποιοδήποτε εφαρμογή έχουμε ενεργή και τρέχει, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου…

Έπειτα, θα πρέπει να βρούμε το μοντέλο της μητρικής, τι είδους μνήμη RAM υποστηρίζει το σύστημά μας, και στη συνέχεια να ελέγξουμε τη μνήμη που διαθέτουμε.

Εύρεση πληροφοριών μνήμης RAM από τη Διαχείριση Εργασιών

Η Διαχείριση Εργασιών των Windows 11 παρέχει αρκετές πληροφορίες για το hardware του υπολογιστή. Ένα από τα υποσυστήματα για τα οποία μας πληροφορεί είναι η μνήμη RAM.

Αρχικά, κάνουμε δεξί κλικ στην Έναρξη και επιλέγουμε τη Διαχείριση Εργασιών.

QuickSteps#253 - Πρόγραμματα Με Δικαιώματα Διαχειριστή, Κωδικοί Wi-Fi, Και Χρήση Σύνδεσης Windows 11

Στη συνέχεια, πηγαίνουμε στην καρτέλα “Επιδόσεις” και κάνουμε κλικ στη “Μνήμη”.

Στην κορυφή της οθόνης πάνω δεξιά αναγράφεται η ποσότητα της μνήμης RAM που έχουμε εγκατεστημένη στον υπολογιστή.

Κάτω από το διάγραμμα μπορούμε να δούμε αναλυτικές πληροφορίες για τη μνήμη RAM και τη χρήση της. Μεταξύ αυτών, βλέπουμε τη συχνότητα της RAM, τον μέγιστο αριθμό θυρών, και τις θύρες που χρησιμοποιούνται.

Εύρεση πληροφοριών μνήμης RAM με το Speccy

Εκτός από τα ενσωματωμένα εργαλεία των Windows, υπάρχουν και μικρές δωρεάν εφαρμογές που βοηθούν στον εντοπισμό τέτοιων δεδομένων. Η καλύτερη του είδους είναι το Speccy.

Για να δούμε τις πληροφορίες της μνήμης RAM στο Speccy, πηγαίνουμε στην κατηγορία “RAM”. Σε αυτό το σημείο, υπάρχουν πληροφορίες για τις θύρες, τον τύπο, τη συχνότητα, και το CAS latency.

Στο παράδειγμά μας βλέπουμε τα δεδομένα της μνήμης RAM ενός gaming PC, τα οποία είναι τα εξής:

  • Μέγιστος αριθμός θυρών RAM: 4
  • Θύρες RAM που χρησιμοποιούνται: 1
  • Ελεύθερες θύρες RAM: 3
  • Τύπος RAM: DDR4
  • Μέγεθος RAM: 16.384MB
  • Συχνότητα RAM: 1.064,5MHz, που σημαίνει πως η RAM είναι 1064,5*2=2.133MHz (1)
  • CAS Latency: 15 clocks

(1) Η ονομαστική συχνότητα στην οποία πωλούνται οι μνήμες, πχ 1.333MHz, 1.600MHz, και τα λοιπά, στην πραγματικότητα είναι η διπλάσια από τη συχνότητα στην οποία τρέχουν. Δηλαδή για μία μνήμη 1.600MHz το Speccy θα δείξει 800MHz, περίπου.

Ο λόγος είναι πως οι μνήμες τύπου DDR, που είναι όλες οι σύγχρονες μνήμες, μεταφέρουν δεδομένα δύο φορές σε κάθε κύκλο της συχνότητας. Άρα, με συχνότητα 800MHz η συνολική μεταφορά δεδομένων γίνεται πρακτικά με ρυθμό 1.600MHz.

Επιπλέον, κατά τον υπολογισμό της συχνότητας πρέπει να στρογγυλοποιούμε το αποτέλεσμα του Speccy στην κοντινότερη τιμή που θα βρούμε σε RAM. Στο παράδειγμά μας ήταν 1064,5*2=2129 και η πιο κοντινή τιμή είναι τα 2.133MHz.

Για περισσότερες και πιο αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με την ταχύτητα της μνήμης RAM, διαβάστε τον ακόλουθο οδηγό.

Ποια Είναι η Πραγματική Ταχύτητα Μνήμης RAM και τι είναι το CAS Latency?
Ποια είναι η Πραγματική Ταχύτητα Μνήμης RAM και τι είναι το CAS Latency?

Είναι γεγονός ότι πολλοί από εμάς θέλουμε να έχουμε όσο το δυνατόν ταχύτερα υποσυστήματα στον υπολογιστή μας. Όμως, σε ό,τι αφορά η μνήμη RAM, η…

Πώς τρέχω προγράμματα με δικαιώματα διαχειριστή στα Windows 11

Τα Windows χρησιμοποιούν τον έλεγχο λογαριασμού χρηστών για να διασφαλίσουν ότι κανένα πρόγραμμα δεν θα τρέξει με δικαιώματα διαχειριστή χωρίς να έχουμε δώσει εμείς πρώτα άδεια.

Ίσως η εμφάνιση των προειδοποιητικών παραθύρων να ενοχλεί αρκετούς, αλλά βοηθά ιδιαίτερα στην προστασία του υπολογιστή από κακόβουλες ενέργειες. Πώς όμως μπορούμε να τρέξουμε ένα πρόγραμμα με δικαιώματα διαχειριστή;

Αρχικά, μπορούμε να τρέξουμε οποιοδήποτε πρόγραμμα με δικαιώματα διαχειριστή, κάνοντας δεξί κλικ στη συντόμευση του και επιλέγοντας “Εκτέλεση με δικαιώματα διαχειριστή”.

Δικαιώματα διαχειριστή με συντομεύσεις πληκτρολογίου

Ένας ακόμη τρόπος να τρέξουμε μία εφαρμογή με δικαιώματα διαχειριστή είναι να κρατήσουμε πατημένο τον συνδυασμό πλήκτρων “Ctrl+Shift” και να κάνουμε κλικ στη συντόμευση της.

Στην οθόνη του υπολογιστή θα εμφανιστεί το παράθυρο του ελέγχου λογαριασμού χρηστών στο οποίο πατάμε “Ναι”.

Άνοιγμα προγράμματος ως διαχειριστής με τη Διαχείριση Εργασιών

Αν θέλουμε να τρέξουμε ένα πρόγραμμα με δικαιώματα διαχειριστή χρησιμοποιώντας έναν λιγότερο συμβατικό τρόπο, μπορούμε να το κάνουμε με την “Εκτέλεση” των Windows.

Αυτή η μέθοδος απαιτεί να γνωρίζουμε το ακριβές όνομα του εκτελέσιμου αρχείου “*.exe” της εφαρμογής. Για παράδειγμα, το αρχείο “*.exe” που αντιστοιχεί στο σημειωματάριο των Windows είναι το “notepad.exe”.

Για να τρέξουμε ένα πρόγραμμα με δικαιώματα διαχειριστή χρησιμοποιώντας την εκτέλεση των Windows, πατάμε τον συνδυασμό πλήκτρων “Ctrl+Shift+Esc” για να ανοίξουμε τη Διαχείριση Εργασιών.

Έπειτα, κάνουμε κλικ στην “Εκτέλεση νέας εργασίας”.

Στο παράθυρο που θα εμφανιστεί, γράφουμε το όνομα του αρχείου “*.exe”, ενεργοποιούμε το πλαίσιο “Δημιουργήστε αυτήν την εργασία με δικαιώματα διαχειριστή”, και πατάμε “OK”.

Ρύθμιση προγράμματος να τρέχει πάντα με δικαιώματα διαχειριστή

Σε περίπτωση που θέλουμε κάποιο πρόγραμμα να τρέχει πάντα με δικαιώματα διαχειριστή, θα πρέπει να ενεργοποιήσουμε τη σχετική ρύθμιση στις ιδιότητες του αρχείου “*.exe”.

Αρχικά, κάνουμε δεξί κλικ στο αρχείο και επιλέγουμε τις “Ιδιότητες”.

Έπειτα, πηγαίνουμε στην καρτέλα “Συμβατότητα”, ενεργοποιούμε το πλαίσιο “Εκτέλεση αυτού του προγράμματος με δικαιώματα διαχειριστή”, και πατάμε “OK”.

Από εδώ και πέρα, το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα τρέχει πάντα με δικαιώματα διαχειριστή.

Πώς βλέπω τους αποθηκευμένους κωδικούς Wi-Fi σε PC με Windows 11

Τα Windows 11 αποθηκεύουν όλους του κωδικούς των Wi-Fi δικτύων στα οποία συνδέουμε τον υπολογιστή μας. Έτσι, το λειτουργικό σύστημα μπορεί να συνδέει τον υπολογιστή αυτόματα στα δίκτυα, χωρίς να χρειάζεται να πληκτρολογούμε συνέχεια τον κωδικό.

Για να δούμε τον κωδικό ενός Wi-Fi δικτύου στο οποίο έχουμε συνδέσει τον υπολογιστή, γράφουμε στην αναζήτηση “Γραμμή εντολών” και πατάμε “Εκτέλεση με δικαιώματα διαχειριστή”.

Στο παράθυρο του ελέγχου λογαριασμού χρηστών πατάμε “Ναι”.

Στη συνέχεια, γράφουμε την ακόλουθη εντολή αντικαθιστώντας το ΟΝΟΜΑ_ΔΙΚΤΥΟΥ με το όνομα του ασύρματου δικτύου που μας ενδιαφέρει και πατάμε “Enter”.

netsh wlan show profile ΟΝΟΜΑ_ΔΙΚΤΥΟΥ key=clear

Ο κωδικός του συγκεκριμένου ασύρματου δικτύου είναι καταχωρημένος στο “Key Content”, στην κατηγορία “Security Settings”.

Πώς αλλάζω την ανάλυση της οθόνης στα Windows 11

Οι λόγοι για τους οποίους η ανάλυση της οθόνης ενός υπολογιστή μπορεί να αλλάξει είναι πολλοί. Για παράδειγμα, όταν έχουμε ρυθμίσει ένα παιχνίδι να τρέχει σε χαμηλότερη ανάλυση από την προεπιλεγμένη ρύθμιση της οθόνης.

Μερικές φορές, η ανάλυση της οθόνης δεν επανέρχεται στις φυσιολογικές τιμές, για άγνωστους λόγους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα πάντα να μοιάζουν θολά.

Για να επαναφέρουμε την ανάλυση της οθόνης, γράφουμε στην αναζήτηση “Αλλαγή ανάλυσης της οθόνης” και κάνουμε κλικ στο “Άνοιγμα”.

Εντοπίζουμε την κατηγορία “Διάταξη και κλίμακα” και στην “Ανάλυση οθόνης” διαλέγουμε την προτεινόμενη τιμή.

Στο παράθυρο που θα εμφανιστεί κάνουμε κλικ στη “Διατήρηση αλλαγών”.

Πώς ανοίγω τη Διαχείριση Εργασιών με ένα μόνο κλικ στα Windows 11

Η Διαχείριση Εργασιών είναι μέρος των Windows εδώ και πολλά χρόνια, συγκεκριμένα από τα Windows 95. Ο πιο γρήγορος τρόπος να ανοίξουμε αυτό το εργαλείο του λειτουργικού της Microsoft είναι να πατήσουμε τον συνδυασμό πλήκτρων “Ctrl + Shift + Esc”.

Ωστόσο, αν θέλουμε, μπορούμε να ανοίγουμε τη Διαχείριση Εργασιών με ένα μόνο κλικ από τη Γραμμή εργασιών. Αρχικά, ανοίγουμε το εργαλείο. Έπειτα, κάνουμε δεξί κλικ στο εικονίδιο του στη Γραμμή εργασιών και διαλέγουμε το “Καρφίτσωμα στη γραμμή εργασιών”.

Με αυτόν τον τρόπο, ακόμη και αν κλείσουμε τη Διαχείριση Εργασιών, το εικονίδιο της θα παραμείνει στη Γραμμή εργασιών και θα μπορούμε να την ανοίξουμε ξανά με ένα μόνο κλικ.

Ωστόσο, αν δε θέλουμε το εικονίδιο να καταλαμβάνει χώρο στη Γραμμή εργασιών, τότε μπορούμε να ελαχιστοποιούμε τη Διαχείριση Εργασιών στην Περιοχή ειδοποιήσεων.

Για να το κάνουμε αυτό, αφού ανοίξουμε τη Διαχείριση Εργασιών, πατάμε τις τρεις γραμμές και μπαίνουμε στις “Ρυθμίσεις”.

Έπειτα, επιλέγουμε το κουτάκι “Απόκρυψη κατά την ελαχιστοποίηση”.

Από εδώ και στο εξής, όταν κάνουμε ελαχιστοποίηση το παράθυρο της Διαχείρισης Εργασιών, αυτό θα παραμένει ανοιχτό στην Περιοχή ειδοποιήσεων.

Πώς βλέπω ποια προγράμματα χρησιμοποιούν τη σύνδεση στα Windows 11

Το να γνωρίζουμε ποιες εφαρμογές ή προγράμματα χρησιμοποιούν τη σύνδεση μας είναι μία αρκετά σημαντική πληροφορία. Τουλάχιστον σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως αυτή όπου για κάποιο ανεξήγητο λόγο ο browser δυσκολεύεται να ανοίξει ακόμη και τη σελίδα της Google.

Τα Windows 11 κρατούν αρχείο 30 ημερών για τη χρήση της σύνδεσης και διαθέτουν εργαλεία παρακολούθησης σε πραγματικό χρόνο. Με αυτά βλέπουμε ποιες εφαρμογές χρησιμοποιούν τη σύνδεση μας και τον όγκο των δεδομένων που μεταφέρουν.

Πώς βλέπω τη χρήση της σύνδεσης σε πραγματικό χρόνο

Η πιο βασική πληροφορία είναι αυτή των εφαρμογών που χρησιμοποιούν τη σύνδεση μας τη δεδομένη στιγμή. Για να δούμε αυτή την πληροφορία, κάνουμε δεξί κλικ στην Έναρξη και επιλέγουμε τη “Διαχείριση Εργασιών”.

Έπειτα, κάνουμε κλικ στον τίτλο της στήλης “Δίκτυο” ώστε να ταξινομήσουμε τις διεργασίες με βάση τη χρήση που κάνουν στη σύνδεση.

Στην περίπτωση μας, βλέπουμε ότι ο Microsoft Edge κάνει χρήση της σύνδεσης.

Πώς βλέπω αναλυτικά δεδομένα για τη χρήση της σύνδεσης

Αν θέλουμε να δούμε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη χρήση της σύνδεσης μας, θα πρέπει να μπούμε στην “Εποπτεία πόρων”. Για να κάνουμε κάτι τέτοιο, ανοίγουμε πάλι τη Διαχείριση Εργασιών και κάνουμε κλικ στην καρτέλα “Επιδόσεις”.

Έπειτα, πατάμε τις τρεις τελείες και μπαίνουμε στην “Εποπτεία πόρων”.

Στο παράθυρο που θα ανοίξει, πηγαίνουμε στην καρτέλα “Δίκτυο” και σε αυτό το σημείο βλέπουμε ποια προγράμματα χρησιμοποιούν τη σύνδεση μας για τη λήψη και την αποστολή δεδομένων.

Πώς βλέπω τη χρήση δεδομένων των τελευταίων 30 ημερών

Όπως αναφέραμε, τα Windows 11 καταγράφουν τη χρήση δεδομένων για τις τελευταίες 30 ημέρες. Για να δούμε τα στοιχεία αυτά, ανοίγουμε τις ρυθμίσεις και κάνουμε κλικ στο “Δίκτυο και Internet”.

Έπειτα, επιλέγουμε τη “Χρήση δεδομένων”.

Σε αυτό το σημείο, διαλέγουμε από το αναδυόμενο μενού τη σύνδεση που μας ενδιαφέρει. Ακριβώς από κάτω εμφανίζονται οι εφαρμογές που την έχουν χρησιμοποιήσει τον τελευταίο μήνα.

Συνήθως, στην κορυφή της λίστας υπάρχουν οι εφαρμογές που χρησιμοποιούμε συχνά, όπως ο browser.

Πώς αφαιρώ αντικείμενα από το μενού Δημιουργία στο δεξί κλικ στα Windows 11

Το μενού “Δημιουργία” που υπάρχει στην Εξερεύνηση αρχείων επιτρέπει να δημιουργούμε νέα αρχεία στον συγκεκριμένο φάκελο. Ένας ακόμη τρόπος να δημιουργήσουμε νέα αρχεία είναι από το μενού στο δεξί κλικ.

Αρκετά προγράμματα κατά την εγκατάσταση τους προσθέτουν σε αυτά τα μενού επιπλέον τύπους αρχείων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, κάποια στιγμή, το μενού Δημιουργία να γίνεται χαοτικό. Μέσω του Μητρώου των Windows, μπορούμε να αφαιρέσουμε τα επιπλέον στοιχεία.

Το Μητρώο των Windows περιέχει σημαντικά δεδομένα για τη σωστή λειτουργία του υπολογιστή. Γι’ αυτό, καλό θα ήταν να πάρουμε ένα αντίγραφο ασφαλείας (backup) πριν προβούμε σε οποιαδήποτε αλλαγή.

Τι είναι το Windows Registry (Μητρώο των Windows)

Ακόμα και σχετικά αρχάριοι χρήστες, όλο και κάπου θα έχουν ακούσει για το μυστηριώδες και μάλλον χαώδες Windows registry. Θα το βρούμε σε πολλούς οδηγούς…

Για να ανοίξουμε το Μητρώο των Windows, πατάμε τα πλήκτρα “Win+R”, στο παράθυρο της εκτέλεσης γράφουμε “regedit”, και κάνουμε κλικ στο “ΟΚ”.

Έπειτα, πατάμε το βέλος δίπλα από το “HKEY_CLASSES_ROOT” για να το επεκτείνουμε και εντοπίζουμε τον τύπο αρχείου που μας ενδιαφέρει.

Στο παράδειγμά μας θέλουμε να αφαιρέσουμε την “Εικόνα PNG” που έχει επέκταση αρχείου “.png”.

Στη συνέχεια, πατάμε το βέλος δίπλα στην επέκταση αρχείου, κάνουμε δεξί κλικ στο “ShellNew”, και επιλέγουμε “Διαγραφή”.

Στο παράθυρο που θα εμφανιστεί κάνουμε κλικ στο “Ναι” και κλείνουμε εντελώς τον επεξεργαστή του Μητρώου των Windows.

QuickSteps#253 - Πρόγραμματα Με Δικαιώματα Διαχειριστή, Κωδικοί Wi-Fi, Και Χρήση Σύνδεσης Windows 11

Η αλλαγή πραγματοποιείται άμεσα και δεν απαιτείται επανεκκίνηση του συστήματος.

Σας άρεσαν τα QuickSteps της εβδομάδας;

Πώς σας φάνηκαν οι συμβουλές και τα κόλπα αυτής της εβδομάδας; Γνωρίζατε ή/και χρησιμοποιούσατε κάποιο από αυτά;

Έχετε να προτείνετε κάποιο δικό σας κόλπο, ή μία συμβουλή που θέλετε να μπει στη στήλη μας; Γράψτε τη στο Questions.pcsteps.gr και ίσως τη δημοσιεύσουμε σε μελλοντικό οδηγό.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

sale alert 20 Δεκ 2025 Α1 x4_v8
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#362 - Περιορισμός Αποστολέων Στα Instagram DM, Παιχνίδι Squid Game Στην Αναζήτηση Google
QuickSteps
GamingSteps#20250118 - Τα Πάντα Για Το Nintendo Switch 2, Rockstar vs Liberty City Μod Για Το GTA5, Το Doom Σε PDF
GamingSteps