Home » Εβδομαδιαίες Στήλες » QuickSteps » Ιδιωτικό Δίκτυο Και Διάρκεια Μπαταρίας Windows 11, Βελτίωση Απόδοσης Παιχνιδιών Με Τον Edge
QuickSteps#229 - Ιδιωτικό Δίκτυο Και Διάρκεια Μπαταρίας Windows 11, Βελτίωση Απόδοσης Παιχνιδιών Με Τον Edge

Ιδιωτικό Δίκτυο Και Διάρκεια Μπαταρίας Windows 11, Βελτίωση Απόδοσης Παιχνιδιών Με Τον Edge

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Αυτή την εβδομάδα αλλάζουμε ένα δίκτυο από δημόσιο σε ιδιωτικό, βλέπουμε τον υπολειπόμενο χρόνο της μπαταρίας, κατεβάζουμε χάρτες για πλοήγηση εκτός σύνδεσης, και ενεργοποιούμε / απενεργοποιούμε το κούμπωμα (snap) παραθύρων στα Windows 11. Βελτιώνουμε την απόδοση των παιχνιδιών με μείωση της χρήσης πόρων από τον Edge, προσθέτουμε εφέ παγωμένου γυαλιού σε εικόνες με το Photoshop, και μετράμε τα κελιά που έχουν κείμενο στα Υπολογιστικά φύλλα Google.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Για να δείτε όλες τις δημοσιεύσεις της στήλης, μπορείτε είτε να κάνετε κλικ στην κατηγορία QuickSteps…

…ή να επισκεφθείτε αυτόν τον σύνδεσμο. Για να βλέπετε ανά πάσα στιγμή τις νέες δημοσιεύσεις της στήλης μας, μπορείτε να προσθέσετε το link στους σελιδοδείκτες σας.

Πώς και γιατί αλλάζω ένα δίκτυο από δημόσιο σε ιδιωτικό στα Windows 11

Όταν συνδέσουμε για πρώτη φορά τον υπολογιστή σε ένα Wi-Fi, τα Windows μας ρωτούν αν πρόκειται για δημόσιο ή ιδιωτικό δίκτυο. Ορισμένες φορές, κυρίως λόγω βιασύνης, τυχαίνει να πατήσουμε αυτόματα το κουμπί αποδοχής, χωρίς καν να ελέγξουμε πώς χαρακτηρίζει το συγκεκριμένο δίκτυο το λειτουργικό σύστημα.

Ευτυχώς, μπορούμε ιδιαίτερα εύκολα να αλλάξουμε τον τύπο του δικτύου και σε αυτό το QuickSteps θα δούμε πώς κάνουμε κάτι τέτοιο στα Windows 11. Πριν προχωρήσουμε όμως στην περιγραφή των απαιτούμενων βημάτων, θα πρέπει να αναφέρουμε τη διαφορά μεταξύ ενός δημόσιου και ενός ιδιωτικού δικτύου.

QuickSteps#229 - Ιδιωτικό Δίκτυο Και Διάρκεια Μπαταρίας Windows 11, Βελτίωση Απόδοσης Παιχνιδιών Με Τον Edge

Όταν είμαστε συνδεδεμένοι σε ένα δημόσιο δίκτυο, τα Windows φροντίζουν ώστε ο υπολογιστής να μην είναι ανιχνεύσιμος από τις υπόλοιπες συσκευές, οι οποίες είναι συνδεδεμένες σε αυτό. Επιπλέον, εμποδίζουν την κοινή χρήση αρχείων και εκτυπωτών.

Από την άλλη, αν έχουμε συνδεθεί σε ιδιωτικό δίκτυο, τότε το λειτουργικό σύστημα επιτρέπει την ανίχνευση του PC από τις άλλες συσκευές του δικτύου, καθώς και την κοινή χρήση αρχείων και εκτυπωτών.

Για να αλλάξουμε τον τύπο ενός ασύρματου δικτύου στα Windows 11, κάνουμε δεξί κλικ στο εικονίδιο του Wi-Fi και πατάμε “Ρυθμίσεις δικτύου και Internet”.

Στο παράθυρο που θα ανοίξει, κάνουμε κλικ στις “Ιδιότητες”.

Έπειτα, επιλέγουμε το “Δημόσιο” ή το “Ιδιωτικό”, ανάλογα με το δίκτυο και την προτίμηση μας.

Εμφάνιση υπολειπόμενου χρόνου μπαταρίας στα Windows 11

Όσοι χρησιμοποιούμε laptop σε εξωτερικούς χώρους όπου δεν υπάρχει δυνατότητα να το συνδέσουμε στο ρεύμα, ανησυχούμε για το πόση ώρα έχουμε στη διάθεσή μας μέχρι να αδειάσει η μπαταρία.

Στα Windows 11 μπορούμε να κάνουμε κλικ στο εικονίδιο της μπαταρίας και να δούμε το υπολειπόμενο ποσοστό ενέργειας που διαθέτει. Ωστόσο, αυτό δεν μας πληροφορεί για το πόση ώρα έχουμε πριν ο υπολογιστής κλείσει.

Η παραπάνω πληροφορία είναι ιδιαίτερα χρήσιμη. Αν ξέρουμε σε πόση ώρα θα κλείσει το laptop, θα προλάβουμε να αποθηκεύσουμε τα έγγραφα στα οποία δουλεύουμε εγκαίρως. Έτσι, θα έχουμε διασφαλίσει ότι ο χρόνος που αφιερώσαμε δεν θα πάει χαμένος.

Τα Windows προσφέρουν τη δυνατότητα προβολής του χρόνου που απομένει μέχρι να κλείσει ο φορητός υπολογιστής σε ένα ειδικό μενού στην εφαρμογή των ρυθμίσεων. Ωστόσο, το χαρακτηριστικό αυτό είναι ανενεργό από προεπιλογή.

Αν θέλουμε, μπορούμε να ενεργοποιήσουμε την προβολή αυτής της πληροφορίας μέσω του Μητρώου των Windows, το οποίο περιέχει σημαντικά δεδομένα για τη σωστή λειτουργία του υπολογιστή. Γι’ αυτό, καλό θα ήταν να πάρουμε ένα αντίγραφο ασφαλείας (backup) πριν προβούμε σε οποιαδήποτε αλλαγή.

Τι είναι το Windows Registry (Μητρώο των Windows)

Ακόμα και σχετικά αρχάριοι χρήστες, όλο και κάπου θα έχουν ακούσει για το μυστηριώδες και μάλλον χαώδες Windows registry. Θα το βρούμε σε πολλούς οδηγούς…

Για να ανοίξουμε το Μητρώο των Windows, πατάμε τα πλήκτρα “Win+R”, στο παράθυρο της εκτέλεσης γράφουμε “regedit”, και κάνουμε κλικ στο “OK”.

Αντιγράφουμε την ακόλουθη διαδρομή, την κάνουμε επικόλληση στη γραμμή διευθύνσεων του Μητρώου των Windows, και πατάμε “ENTER”.

HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Power

Τώρα θα πρέπει να δημιουργήσουμε δύο νέες τιμές DWORD (32 bit). Πάντοτε επιλέγουμε αυτόν τον τύπο τιμής, ακόμα και αν έχουμε 64-bit Windows. Το QWORD (64 bit) είναι διαφορετικό είδος τιμής και δεν θα λειτουργήσει.

Οπότε, κάνουμε δεξί κλικ στον κενό χώρο, επιλέγουμε “Δημιουργία → Τιμή DWORD (32 bit)”, και ονομάζουμε την τιμή “EnergyEstimationEnabled”.

Μετά κάνουμε διπλό κλικ στο “EnergyEstimationEnabled”. Στα “Δεδομένα τιμής” πληκτρολογούμε “1” και πατάμε το “OK”.

Ακολουθώντας τα παραπάνω βήματα, δημιουργούμε την τιμή “UserBatteryDischargeEstimator” και στα “Δεδομένα τιμής” γράφουμε “0”.

Έπειτα, κάνουμε επανεκκίνηση του υπολογιστή μας για να εφαρμόσουμε τις αλλαγές.

Για να δούμε τον υπολειπόμενο χρόνο, κάνουμε δεξί κλικ στο εικονίδιο της μπαταρίας και επιλέγουμε το “Ρύθμιση τροφοδοσίας και αναστολής λειτουργίας”.

Θα ανοίξει το παράθυρο των ρυθμίσεων του λειτουργικού συστήματος στην ενότητα “Ενέργεια και μπαταρία” και κάτω από το ποσοστό της μπαταρίας τα Windows αναγράφουν πλέον τον υπολειπόμενο χρόνο χρήσης.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ο χρόνος που εμφανίζεται είναι κατά προσέγγιση. Επίσης, το λειτουργικό σύστημα δεν εμφανίζει τη συγκεκριμένη πληροφορία όταν το laptop είναι συνδεδεμένο στο ρεύμα.

Πώς κατεβάζω χάρτες στα Windows 11 για πλοήγηση χωρίς σύνδεση

Οι offline χάρτες είναι χρήσιμοι διότι βοηθούν στην εξοικονόμηση δεδομένων, σε περίπτωση που χρησιμοποιούμε σύνδεση με ογκοχρέωση ή έχουμε συνδεθεί με tethering στο κινητό.

Ωστόσο, το βασικότερο πλεονέκτημα που προσφέρουν είναι ότι επιτρέπουν την πλοήγηση χωρίς την ύπαρξη σύνδεσης στο Internet. Σε αυτό το QuickSteps θα δούμε πώς κατεβάζουμε χάρτες στα Windows 11.

Αρχικά, ανοίγουμε τις ρυθμίσεις και επιλέγουμε τις “Εφαρμογές”.

Έπειτα, μπαίνουμε στους “Χάρτες χωρίς σύνδεση”.

Στη συνέχεια, κάνουμε κλικ στο κουμπί “Λήψη χαρτών”.

Μετά, εντοπίζουμε τους χάρτες που θέλουμε να κατεβάσουμε και πατάμε “Λήψη”.

Ο χρόνος που θα χρειαστεί για την ολοκλήρωση της λήψης των χαρτών εξαρτάται από το μέγεθος τους και την ταχύτητα της σύνδεσης μας.

Σε κάθε περίπτωση, μόλις κατέβουν οι χάρτες, θα μπορούμε να πλοηγηθούμε στη συγκεκριμένη χώρα ακόμη και όταν δεν είμαστε συνδεδεμένοι στο Internet.

Βελτίωση της απόδοσης των παιχνιδιών με μείωση της χρήσης πόρων από τον Edge

Η Microsoft έχει προσθέσει στον Edge πολλά χαρακτηριστικά, τα οποία έχουν ως επίκεντρο την gaming εμπειρία των παικτών. Μεταξύ άλλων, η εταιρεία έχει ενσωματώσει στον browser μία λειτουργία η οποία βοηθά στη βελτίωση της απόδοσης των παιχνιδιών.

Για να ενεργοποιήσουμε τη συγκεκριμένη λειτουργία, κάνουμε κλικ στις τρεις τελείες και μπαίνουμε στις “Ρυθμίσεις”.

Έπειτα, επιλέγουμε την κατηγορία “Σύστημα και επιδόσεις”.

Στη συνέχεια, εντοπίζουμε και ενεργοποιούμε τον διακόπτη δίπλα στο “Βελτιώστε την εμπειρία παιχνιδιού του υπολογιστή σας με τη λειτουργία αποδοτικότητας”.

Με ενεργή αυτή τη λειτουργία, ο Edge μειώνει τη χρήση πόρων της CPU όταν παίζουμε παιχνίδια, ώστε η απόδοση τους και παράλληλα η εμπειρία που αποκομίζουμε να είναι καλύτερη.

Πώς ενεργοποιώ ή απενεργοποιώ το κούμπωμα (snap) παραθύρων

Τα Windows 11 διαθέτουν αρκετά εργαλεία και λειτουργίες που βοηθούν στην αύξηση της παραγωγικότητας. Ένα από αυτά τα χαρακτηριστικά είναι το κούμπωμα ή snap των παραθύρων σε διάφορα σημεία της οθόνης.

Όταν τοποθετούμε ένα παράθυρο σε συγκεκριμένα σημεία – κλειδιά, το λειτουργικό σύστημα τα “κλειδώνει” και ρυθμίζει αυτόματα το μέγεθος τους. Έτσι, μπορούμε εύκολα και γρήγορα να οργανώνουμε τα παράθυρα που έχουμε ανοιχτά.

Για να ενεργοποιήσουμε ή να απενεργοποιήσουμε το κούμπωμα των παραθύρων, ανοίγουμε τις ρυθμίσεις και επιλέγουμε την κατηγορία “Σύστημα”.

Έπειτα, εντοπίζουμε και πατάμε την “Πολυδιεργασία”.

Στη συνέχεια, απενεργοποιούμε ή ενεργοποιούμε οποιαδήποτε δυνατότητα κουμπώματος επιθυμούμε, επιλέγοντας ή αποεπιλέγοντας το ανάλογο κουτάκι.

Τέλος, αν θέλουμε να απενεργοποιήσουμε εντελώς το κούμπωμα των παραθύρων, απενεργοποιούμε τον διακόπτη δίπλα στη σχετική επιλογή. Αντίστοιχα, μπορούμε να ενεργοποιήσουμε εκ νέου το χαρακτηριστικό, ενεργοποιώντας τον ίδιο διακόπτη.

Πώς προσθέτω εφέ παγωμένου γυαλιού σε εικόνες με το Photoshop

Υπάρχουν αρκετές τεχνικές για τη δημιουργία ειδικών εφέ σε φωτογραφίες με τη χρήση του Photoshop. Παρόλο που αρκετοί θεωρούμε ότι πρέπει να γνωρίζουμε καλά το πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνων για να μπορέσουμε να τις εφαρμόσουμε, σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να κάνουμε λάθος.

Σε αυτό το QuickSteps θα δούμε πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε το εφέ του παγωμένου γυαλιού σε οποιαδήποτε φωτογραφία θέλουμε, ακόμη και αν δεν γνωρίζουμε καθόλου πώς να χρησιμοποιούμε το Photoshop.

Αρχικά, κάνουμε κλικ στο “File”, πατάμε “Open”, και εντοπίζουμε την εικόνα που θέλουμε να επεξεργαστούμε.

Έπειτα, επιλέγουμε τον “Layer 1” και πατάμε τον συνδυασμό “Ctrl+J”, ώστε να δημιουργήσουμε ένα αντίγραφο του.

Στη συνέχεια, κάνουμε κλικ στο εικονίδιο με το “+”, για να προσθέσουμε ένα νέο κενό layer πάνω από το “Layer 1 copy”.

Μετά, πατάμε το κουμπί “D” ώστε να επαναφέρουμε τα βασικά χρώματα στο μαύρο και στο άσπρο, πατάμε το “G” για να ενεργοποιήσουμε το “Paint Bucket Tool”, και κάνουμε κλικ πάνω στην εικόνα.


Πλέον, το αρχείο έχει τρία layer, το αρχικό και το αντίγραφο του, τα οποία περιέχουν την εικόνα, και το “Layer 2” που είναι μαύρο.

Τώρα, κάνουμε διπλό κλικ στο “Layer 2” για να ανοίξουμε το “Layer Style”. Στο παράθυρο που θα ανοίξει, διαλέγουμε το κουτάκι δίπλα στο “Stroke” και εφαρμόζουμε τις ρυθμίσεις που βλέπουμε στην ακόλουθη εικόνα.

Στη συνέχεια, διαλέγουμε το “Inner Glow” και τροποποιούμε τις ρυθμίσεις σύμφωνα με αυτές τις παρακάτω εικόνας.

Μετά, επιλέγουμε το “Color Overlay”, ρυθμίζουμε το “Blend Mode” στο “Normal”, διαλέγουμε το μαύρο χρώμα, και ορίζουμε το “Opacity” στο “10%”.

Η τελευταία αλλαγή που πρέπει να κάνουμε είναι να πατήσουμε το κουτάκι δίπλα στο “Drop Shadow”, να αλλάξουμε τις ρυθμίσεις ώστε να ταιριάζουν με αυτές τις ακόλουθης εικόνας, και να πατήσουμε “OK”.

Εφόσον έχουμε τροποποιήσει κατάλληλα το “Layer Style”, μεταφέρουμε το “Layer 1 copy” πάνω από το “Layer 2”, επιλέγουμε το “Layer 1 copy”, και από το μενού “Filter” πηγαίνουμε στο “Blur” και πατάμε “Gaussian Blur”.

Στο παράθυρο που θα ανοίξει γράφουμε “35.0” δίπλα στο “Radius” και κάνουμε κλικ στο “OK”.

Τέλος, επιλέγουμε το “Layer 1 copy” και αλλάζουμε το “Blending Mode” από “Normal” σε “Screen”.

Πώς μετρώ τα κελιά που έχουν κείμενο στα Υπολογιστικά φύλλα Google

Στα Υπολογιστικά φύλλα Google μπορούμε να μετρήσουμε ποια κελιά ενός πίνακα περιέχουν οποιοδήποτε κείμενο ή συγκεκριμένες λέξεις. Για να κάνουμε κάτι τέτοιο, χρησιμοποιούμε τις συναρτήσεις COUNTA και COUNTIF.

Καταμέτρηση κελιών με οποιοδήποτε κείμενο

Ο πιο εύκολος τρόπος να μετρήσουμε όσα κελιά περιέχουν δεδομένα είναι να χρησιμοποιήσουμε τη συνάρτηση COUNTA η οποία ελέγχει αν τα κελιά στο εύρος που θα ορίσουμε περιέχουν λέξεις ή αριθμούς.

Επιπλέον, μπορούμε να πραγματοποιήσουμε τον ίδιο υπολογισμό με την παρακάτω συνάρτηση, η οποία στην ουσία ελέγχει ποια κελιά δεν (<>) είναι κενά.

COUNTIF(ΕΥΡΟΣ; “<> ”)

Μέτρημα κελιών που περιέχουν συγκεκριμένο κείμενο

Εάν θέλουμε να μετρήσουμε πόσα κελιά περιέχουν συγκεκριμένες λέξεις ή αριθμούς, τότε κάνουμε χρήση της COUNTIF με την εξής μορφή:

COUNTIF(ΕΥΡΟΣ, “ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ”)

Ωστόσο, με αυτόν τον τρόπο η COUNTIF μετράει πόσα κελιά περιέχουν ακριβώς το περιεχόμενο που πληκτρολογήσαμε.

Αν θέλουμε η συνάρτηση να λαμβάνει υπόψη όλα τα κελιά, ασχέτως αν περιέχουν και άλλα δεδομένα, τότε θα πρέπει στην αρχή και στο τέλος της λέξης ή του αριθμού να εισάγουμε έναν αστερίσκο “*”.

QuickSteps#229 - Ιδιωτικό Δίκτυο Και Διάρκεια Μπαταρίας Windows 11, Βελτίωση Απόδοσης Παιχνιδιών Με Τον Edge

Σας άρεσαν τα QuickSteps της εβδομάδας;

Πώς σας φάνηκαν οι συμβουλές και τα κόλπα αυτής της εβδομάδας; Γνωρίζατε ή/και χρησιμοποιούσατε κάποιο από αυτά;

Έχετε να προτείνετε κάποιο δικό σας κόλπο, ή μία συμβουλή που θέλετε να μπει στη στήλη μας; Γράψτε τη στο Questions.pcsteps.gr και ίσως τη δημοσιεύσουμε σε μελλοντικό οδηγό.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

sale alert 20 Δεκ 2025 Α1 x4_v8
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#362 - Περιορισμός Αποστολέων Στα Instagram DM, Παιχνίδι Squid Game Στην Αναζήτηση Google
QuickSteps
GamingSteps#20250118 - Τα Πάντα Για Το Nintendo Switch 2, Rockstar vs Liberty City Μod Για Το GTA5, Το Doom Σε PDF
GamingSteps