Αυτή την εβδομάδα, επιλέγουμε τι διαφημίσεις θα βλέπουμε στο Facebook και ενεργοποιούμε τις αυτόματες περιγραφές εικόνων στον Edge. Προσθέτουμε ή αφαιρούμε γλώσσες πληκτρολογίου στα Windows 11, επαναφέρουμε λίστες τραγουδιών που έχουμε διαγράψει από το Spotify, και βλέπουμε την πρώτη δημοσίευση στην οποία κάναμε like στο Instagram. Δημιουργούμε και μορφοποιούμε λίστες με κουκκίδες στο PowerPoint και χρησιμοποιούμε τη συνάρτηση SEQUENCE στα Υπολογιστικά φύλλα Google.
Προτάσεις συνεργασίας
Τα νέα άρθρα του PCsteps
Γίνε VIP μέλος στο PCSteps
Για να δείτε όλες τις δημοσιεύσεις της στήλης, μπορείτε είτε να κάνετε κλικ στην κατηγορία QuickSteps…
…ή να επισκεφθείτε αυτόν τον σύνδεσμο. Για να βλέπετε ανά πάσα στιγμή τις νέες δημοσιεύσεις της στήλης μας, μπορείτε να προσθέσετε το link στους σελιδοδείκτες σας.
Πώς επιλέγω τι διαφημίσεις θα βλέπω στο Facebook
Το Facebook φιλοξενεί αρκετές διαφημίσεις, σε πολλά σημεία της ιστοσελίδας του. Οι διαφημίσεις που προβάλλει ο ιστότοπος έχουν εν μέρει σχέση με τη δραστηριότητα μας στο διαδίκτυο.
Ωστόσο, ένα μέρος των διαφημίσεων είναι τυχαίο. Επιπλέον, ενδέχεται η σελίδα να εμφανίζει διαφημίσεις που αν και έχουν σχέση με όσα κάνουμε στο διαδίκτυο, ίσως δεν επιθυμούμε να βλέπουμε.
Σε κάθε περίπτωση, το Facebook επιτρέπει να επιλέγουμε τι διαφημίσεις θα εμφανίζει στην ιστοσελίδα του. Αρχικά, κάνουμε κλικ στο βέλος πάνω δεξιά και πατάμε στις “Ρυθμίσεις και απόρρητο”.
Έπειτα, μπαίνουμε στις “Ρυθμίσεις” και διαλέγουμε τις “Διαφημίσεις”.
Από εδώ μπορούμε να επιλέξουμε τι διαφημίσεις θέλουμε να σταματήσει να προβάλλει το Facebook.
Για να αφαιρέσουμε τις διαφημίσεις οποιουδήποτε προϊόντος, σελίδας, και τα λοιπά, κάνουμε κλικ στην “Απόκρυψη διαφημίσεων”.
Επιπλέον, από το ίδιο σημείο μπορούμε να δούμε τις διαφημίσεις που έχουμε αφαιρέσει και να σε ποιες έχουμε κάνει κλικ, πατώντας την ανάλογη επιλογή.
Στη συνέχεια, μπορούμε να επιλέξουμε την κατηγορία “Διαφημιστικά θέματα” και να περιορίσουμε το πλήθος των διαφημίσεων που δείχνει το Facebook, βάσει είδους.
Για να κάνουμε κάτι τέτοιο, πατάμε στην καταχώρηση που μας ενδιαφέρει και επιλέγουμε το “Δείτε λιγότερα”.
Τέλος, από την ενότητα “Ρυθμίσεις διαφημίσεων” μπορούμε να διαλέξουμε με βάση ποια κριτήρια θα επιλέγει τις διαφημίσεις που προβάλλει το Facebook, αν θα χρησιμοποιεί δεδομένα που συλλέγουν οι συνεργάτες του για εμάς, και τα λοιπά.
Πώς ενεργοποιώ τις αυτόματες περιγραφές εικόνων στον Edge
Με τη χρήση ειδικών πρόσθετων, οι σύγχρονοι browser μπορούν να πραγματοποιούν ανάγνωση του περιεχομένου των ιστοσελίδων, ώστε να διευκολύνουν την πλοήγηση των ατόμων με προβλήματα όρασης.
Συνήθως, τα πρόσθετα αυτά έχουν τη δυνατότητα να διαβάζουν και την εναλλακτική περιγραφή την οποία έχει προσθέσει ο δημιουργός του εκάστοτε περιεχομένου στις εικόνες που φιλοξενεί η ιστοσελίδα.
Ωστόσο, σε αρκετές περιπτώσεις, οι δημιουργοί ιστότοπων και του περιεχομένου αυτών δεν κάνουν χρήση εναλλακτικών περιγραφών. Ως εκ τούτου, οι browser δεν μπορούν να περιγράψουν τις εικόνες που συναντούν.
Ευτυχώς, η Microsoft έχει προσθέσει στον Edge ένα νέο εργαλείο αυτόματης περιγραφής εικόνων, το οποίο χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να εκφωνεί όσα περιέχουν οι εικόνες των ιστοσελίδων.
Για να ενεργοποιήσουμε αυτό το εργαλείο, κάνουμε κλικ στις τρεις τελείες και μπαίνουμε στις “Ρυθμίσεις”.
Έπειτα, επιλέγουμε την “Προσβασιμότητα”.
Στη συνέχεια, εντοπίζουμε την ενότητα “Κάντε τον Microsoft Edge πιο εύχρηστο” και ενεργοποιούμε τον διακόπτη δίπλα στη “Λήψη περιγραφών εικόνων από την Microsoft για προγράμματα ανάγνωσης οθόνης”.
Τέλος, στο πλαίσιο που θα ανοίξει πατάμε “Ναι, θέλω να συμμετάσχω”.
Πώς προσθέτω ή αφαιρώ γλώσσες πληκτρολογίου στα Windows 11
Κατά την εγκατάσταση των Windows 11, το λειτουργικό σύστημα προσφέρει τη δυνατότητα να επιλέξουμε την προεπιλεγμένη γλώσσα πληκτρολογίου και να προσθέσουμε όσες επιπλέον θέλουμε.
Ωστόσο, αν αλλάξουμε γνώμη ή επιθυμούμε να προσθέσουμε ακόμα περισσότερες γλώσσες, μπορούμε να το κάνουμε μέσω των ρυθμίσεων των Windows 11. Αρχικά, μπαίνουμε στις ρυθμίσεις και επιλέγουμε την “Ώρα και γλώσσα”.
Έπειτα, κάνουμε κλικ στην “Περιοχή και γλώσσα”.
Στη συνέχεια, πατάμε το κουμπί “Προσθήκη γλώσσας”.
Μετά, πληκτρολογούμε τη γλώσσα της αρεσκείας μας στο πλαίσιο αναζήτησης ή την εντοπίζουμε από τη λίστα και κάνουμε κλικ στο “Επόμενο”.
Τέλος, διαλέγουμε το “Πακέτο γλώσσας” και οποιαδήποτε άλλη προαιρετική δυνατότητα μας ενδιαφέρει και πατάμε “Εγκατάσταση”.
Το πόσο γρήγορα θα ολοκληρωθεί η διαδικασία λήψης και εγκατάστασης της νέας γλώσσας εξαρτάται από την ταχύτητα της σύνδεσης μας και το πόσο ισχυρό υπολογιστή έχουμε.
Σε κάθε περίπτωση, όταν τα Windows 11 κατεβάσουν και εγκαταστήσουν τη νέα γλώσσα πληκτρολογίου, θα την εμφανίσουν στο μενού επιλογής γλώσσας, στη Γραμμή Εργασιών, και στο παράθυρο των ρυθμίσεων.
Πώς επαναφέρω λίστες τραγουδιών που έχω διαγράψει από το Spotify
Στο Spotify μπορούμε ιδιαίτερα εύκολα να δημιουργούμε και να διαγράφουμε λίστες τραγουδιών. Επιπλέον, η υπηρεσία streaming μουσικής επιτρέπει να επαναφέρουμε λίστες τις οποίες έχουμε διαγράψει.
Εάν αλλάξουμε γνώμη και θελήσουμε να επαναφέρουμε μία λίστα τραγουδιών την οποία έχουμε διαγράψει, μπαίνουμε στην ιστοσελίδα του Spotify, κάνουμε κλικ στις τρεις γραμμές, και επιλέγουμε το “Λογαριασμός”.
Έπειτα, εντοπίζουμε και πατάμε την “Ανάκτηση Playlist”.
Στη συνέχεια, κάνουμε κλικ στην “ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ”, δίπλα στη λίστα τραγουδιών την οποία θέλουμε να επαναφέρουμε.
Μόλις το Spotify επαναφέρει τη λίστα τραγουδιών που επιλέξαμε, θα κάνει πράσινη την καταχώρηση της και θα εμφανίσει τη λέξη “ΕΠΑΝΗΛΘΕ”.
Πώς βλέπω την πρώτη δημοσίευση στην οποία έκανα like στο Instagram
Για οποιονδήποτε λόγο, νοσταλγία, τεκμηρίωση όσων λέμε, και τα λοιπά, μπορεί να θέλουμε να δούμε την πρώτη δημοσίευση στην οποία κάναμε like από τη στιγμή που δημιουργήσαμε τον λογαριασμό μας στο Instagram.
Ευτυχώς, μπορούμε να εντοπίσουμε αυτή τη δημοσίευση μέσω της εφαρμογής του κοινωνικού δικτύου. Αρχικά, πατάμε την εικόνα προφίλ.
Έπειτα, πατάμε τις τρεις γραμμές και μπαίνουμε στο “Η δραστηριότητά σας”.
Στη συνέχεια, επιλέγουμε τις “Αλληλεπιδράσεις” και πατάμε στο “Σας αρέσουν”.
Μετά, πατάμε το “Ταξινόμηση και φιλτράρισμα” και στην “Ταξινόμηση κατά” επιλέγουμε το “Από παλαιότερα σε νεότερα”.
Τέλος, πατάμε “Εφαρμογή” και στην κορυφή της λίστας των δημοσιεύσεων θα υπάρχει η πρώτη δημοσίευση στην οποία είχαμε κάνει like.
Πώς δημιουργώ και μορφοποιώ λίστες με κουκκίδες στο PowerPoint
Οι λίστες με κουκκίδες μπορούν να φανούν χρήσιμες σε διάφορα σενάρια, όπως η παρουσίαση δεδομένων ή η αρίθμηση των βημάτων μιας διαδικασίας.
Το PowerPoint διαθέτει ένα εργαλείο δημιουργίας τέτοιων λιστών, όπως και το Word. Ωστόσο, για να το χρησιμοποιήσουμε πρέπει να ακολουθήσουμε μία σχετικά διαφορετική διαδικασία.
Αρχικά, πηγαίνουμε στην καρτέλα “Εισαγωγή” και από το “Κείμενο” επιλέγουμε το “Πλαίσιο κειμένου”.
Έπειτα, σχεδιάζουμε ένα πλαίσιο κειμένου, αρκετά μεγάλο ώστε να χωρέσει τη λίστα την οποία θέλουμε να δημιουργήσουμε.
Στη συνέχεια, πληκτρολογούμε όλα τα στοιχεία της λίστας, το κάθε ένα σε ξεχωριστή γραμμή.
Μετά, επιλέγουμε το πλαίσιο κειμένου, πηγαίνουμε στην “Κεντρική” καρτέλα, και από το μενού “Παράγραφος” διαλέγουμε τις “Κουκκίδες”.
Αν θέλουμε να τροποποιήσουμε τις κουκκίδες, διαλέγουμε το πλαίσιο κειμένου, πηγαίνουμε στην “Κεντρική” καρτέλα, πατάμε στο “Παράγραφος”, κάνουμε κλικ στο βέλος δίπλα στις “Κουκκίδες”, και διαλέγουμε το εικονίδιο της αρεσκείας μας.
Τέλος, ακολουθώντας την ίδια διαδικασία, μπορούμε να δημιουργήσουμε αριθμημένες λίστες.
Πώς χρησιμοποιώ τη συνάρτηση SEQUENCE στα Υπολογιστικά φύλλα Google
Η SEQUENCE βοηθά στην αυτόματη συμπλήρωση κελιών με ακολουθίες αριθμών, ημερομηνιών, και άλλων αντίστοιχων δεδομένων.
Για παράδειγμα, με τη βοήθεια της μπορούμε να δημιουργήσουμε σε ελάχιστο χρόνο ένα μηνιαίο πρόγραμμα, χωρίς να πληκτρολογήσουμε μία προς μία τις ημερομηνίες.
Η συνάρτηση SEQUENCE έχει τη μορφή “SEQUENCE(ΓΡΑΜΜΕΣ; ΣΤΗΛΕΣ; ΑΡΧΙΚΟ_ΔΕΔΟΜΕΝΟ; ΒΗΜΑ_ΑΥΞΗΣΗΣ)”. Στις “ΓΡΑΜΜΕΣ” και στις “ΣΤΗΛΕΣ” εισάγουμε σε πόσες γραμμές και στήλες θα γίνει εφαρμογή της συνάρτησης.
Το “ΑΡΧΙΚΟ_ΔΕΔΟΜΕΝΟ” είναι το πρώτο στοιχείο, με βάση το οποίο η συνάρτηση θα δημιουργήσει τα επόμενα. Όσον αφορά το “ΒΗΜΑ_ΑΥΞΗΣΗΣ”, με αυτό ορίζουμε κατά πόσο η συνάρτηση θα αυξάνει το αρχικό δεδομένο.
Για παράδειγμα, για να εφαρμόσουμε τη συνάρτηση στα κελιά A1 έως και E10, στις “ΓΡΑΜΜΕΣ” θα γράψουμε “10” και στις “ΣΤΗΛΕΣ” θα πληκτρολογήσουμε “5”.
Η SEQUENCE μπορεί να χειριστεί μόνο αριθμητικά δεδομένα, επομένως μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε για τη δημιουργία συνόλου δεδομένων, όπως αυτό της ακόλουθης εικόνας.
Ένα άλλο καλό παράδειγμα χρήση αυτής της συνάρτησης είναι η ανάπτυξη ημερολογίων.
Με τη συνάρτηση “SEQUENCE(5; 7; DATE(ΧΡΟΝΟΣ; ΜΗΝΑΣ; 1); 1)” φτιάχνουμε αυτόματα ένα μηνιαίο ημερολόγιο. Εμείς δημιουργήσαμε το ημερολόγιο του Ιουνίου.
Σας άρεσαν τα QuickSteps της εβδομάδας;
Πώς σας φάνηκαν οι συμβουλές και τα κόλπα αυτής της εβδομάδας; Γνωρίζατε ή/και χρησιμοποιούσατε κάποιο από αυτά;
Έχετε να προτείνετε κάποιο δικό σας κόλπο, ή μία συμβουλή που θέλετε να μπει στη στήλη μας; Γράψτε τη στο Questions.pcsteps.gr και ίσως τη δημοσιεύσουμε σε μελλοντικό οδηγό.