Αυτή την εβδομάδα, αφαιρούμε το υδατογράφημα για τις απαιτήσεις συστήματος στα Windows 11, προσθέτουμε συντομεύσεις αλλαγής θέματος στο μενού στο δεξί κλικ, και τερματίζουμε τη λειτουργία όλων των διεργασιών που δεν ανταποκρίνονται. Κάνουμε χειροκίνητο έλεγχο ενημερώσεων στο Microsoft Defender, ενεργοποιούμε επεκτάσεις στον Chrome με συντομεύσεις πληκτρολογίου, και ενεργοποιούμε την αναπαραγωγή GIF στην αναζήτηση της Google. Αλλάζουμε τη γλώσσα μεμονωμένων παιχνιδιών στο Steam.
Προτάσεις συνεργασίας
Τα νέα άρθρα του PCsteps
Γίνε VIP μέλος στο PCSteps
Για να δείτε όλες τις δημοσιεύσεις της στήλης, μπορείτε είτε να κάνετε κλικ στην κατηγορία QuickSteps…
…ή να επισκεφθείτε αυτόν τον σύνδεσμο. Για να βλέπετε ανά πάσα στιγμή τις νέες δημοσιεύσεις της στήλης μας, μπορείτε να προσθέσετε το link στους σελιδοδείκτες σας.
Πώς αφαιρώ το υδατογράφημα για τις απαιτήσεις συστήματος στα Windows 11
Στο QuickSteps έχουμε δει διάφορους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να εγκαταστήσουμε τα Windows 11 σε οποιονδήποτε υπολογιστή, είτε αυτός υποστηρίζει το νέο λειτουργικό σύστημα, είτε όχι.
Ωστόσο, όταν ο υπολογιστής δεν πληροί τις απαιτήσεις συστήματος τις οποίες έχει ορίσει η Microsoft για τα Windows 11, στην κάτω δεξιά γωνία της Επιφάνειας Εργασίας εμφανίζεται ένα υδατογράφημα, το οποίο παρέχει τη σχετική πληροφορία.
Σε αυτό το QuickSteps θα δούμε πώς μπορούμε να αφαιρέσουμε το συγκεκριμένο υδατογράφημα. Για να κάνουμε κάτι τέτοιο, θα πρέπει να επέμβουμε στο Μητρώο των Windows, που περιέχει σημαντικά δεδομένα για τη σωστή λειτουργία του υπολογιστή. Γι’ αυτό, καλό θα ήταν να πάρουμε ένα backup πριν προβούμε σε οποιαδήποτε αλλαγή.
Τι είναι το Windows Registry (Μητρώο των Windows)Ακόμα και σχετικά αρχάριοι χρήστες, όλο και κάπου θα έχουν ακούσει για το μυστηριώδες και μάλλον χαώδες Windows registry. Θα το βρούμε σε πολλούς οδηγούς…
Για να ανοίξουμε το Μητρώο των Windows, πατάμε τα πλήκτρα “Win+R”, στο παράθυρο της εκτέλεσης γράφουμε “regedit”, και κάνουμε κλικ στο “OK”.
Μετά, αντιγράφουμε την ακόλουθη διαδρομή, την κάνουμε επικόλληση στη γραμμή διευθύνσεων του Μητρώου των Windows, και πατάμε Enter.
HKEY_CURRENT_USER\Control Panel\UnsupportedHardwareNotificationCache
Στη συνέχεια, κάνουμε διπλό κλικ στο “SV2”, στα “Δεδομένα τιμής” πληκτρολογούμε “0”, και πατάμε το “OK”.
Τέλος, κάνουμε επανεκκίνηση του υπολογιστή για να εφαρμόσουμε τις αλλαγές.
Πώς τερματίζω τη λειτουργία όλων των διεργασιών που δεν ανταποκρίνονται
Συνήθως, όταν ένα πρόγραμμα σταματά να ανταποκρίνεται, τα Windows εμφανίζουν ένα παράθυρο το οποίο μας ενημερώνει για αυτό το συμβάν. Σε αυτήν την περίπτωση, συνήθως, πατάμε το κουμπί “Τερματισμός προγράμματος” και το λειτουργικό σύστημα τερματίζει τη λειτουργία της διεργασίας του προγράμματος.
Μία εναλλακτική λύση είναι να ανοίξουμε τη Διαχείρισης Εργασιών, να επιλέξουμε την διεργασία που έχει “παγώσει”, και να κάνουμε κλικ στο κουμπί “Τέλος εργασίας”.
Τι γίνεται όμως αν έχουν “παγώσει” πολλαπλές διεργασίες, οι οποίες έχουν σχέση με πολλά διαφορετικά προγράμματα; Σε αυτό το QuickSteps θα δούμε πώς μπορούμε να τερματίσουμε μαζικά όλες τις διεργασίες που έχουν σταματήσει να ανταποκρίνονται.
Αρχικά, πληκτρολογούμε στην αναζήτηση “Γραμμή εντολών” και πατάμε “Εκτέλεση με δικαιώματα διαχειριστή”.
Στο παράθυρο ελέγχου λογαριασμού χρήστη, κάνουμε κλικ στο “Ναι”.
Έπειτα, πληκτρολογούμε την παρακάτω εντολή και πατάμε Enter.
taskkill.exe /f /fi "status eq not responding"
Πώς προσθέτω συντομεύσεις αλλαγής θέματος στο μενού στο δεξί κλικ
Τα Windows 11 επιτρέπουν να αλλάζουμε το θέμα των εφαρμογών, της Γραμμής Εργασιών, του μενού Έναρξη, και της Εξερεύνησης αρχείων, μέσω των ρυθμίσεων του λειτουργικού.
Ωστόσο, εάν θέλουμε, μπορούμε να προσθέσουμε στο μενού στο δεξί κλικ δύο συντομεύσεις, με τις οποίες μπορούμε να αλλάζουμε το θέμα των παραπάνω στοιχείων, με ένα κλικ.
Για την προσθήκη των συντομεύσεων θα πρέπει να επέμβουμε στο Μητρώο των Windows, το οποίο περιέχει σημαντικά δεδομένα για τη σωστή λειτουργία του υπολογιστή. Γι’ αυτό, καλό θα ήταν να πάρουμε ένα backup πριν προβούμε σε οποιαδήποτε αλλαγή.
Τι είναι το Windows Registry (Μητρώο των Windows)Ακόμα και σχετικά αρχάριοι χρήστες, όλο και κάπου θα έχουν ακούσει για το μυστηριώδες και μάλλον χαώδες Windows registry. Θα το βρούμε σε πολλούς οδηγούς…
Εφόσον έχουμε πάρει backup από το Μητρώο των Windows, μπορούμε να δημιουργήσουμε δύο αρχεία reg με τα οποία θα μπορέσουμε να προσθέσουμε τις συντομεύσεις στο μενού στο δεξί κλικ.
Για να φτιάξουμε το πρώτο αρχείο, ανοίγουμε το Σημειωματάριο των Windows, αντιγράφουμε το παρακάτω κείμενο, και το κάνουμε επικόλληση στο κενό έγγραφο.
Windows Registry Editor Version 5.00 [HKEY_CLASSES_ROOT\DesktopBackground\Shell\WindowsMode] "Icon"="themecpl.dll,-1" "MUIVerb"="Θέμα Windows" "Position"="Bottom" "SubCommands"="" [HKEY_CLASSES_ROOT\DesktopBackground\Shell\WindowsMode\Shell||!prliignore1||1flyout] "MUIVerb"="Ανοιχτό θέμα" "Icon"="imageres.dll,-5411" [HKEY_CLASSES_ROOT\DesktopBackground\Shell\WindowsMode\Shell||!prliignore2||1flyout\command] @="Reg Add HKCU\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Themes\Personalize /v SystemUsesLightTheme /t REG_DWORD /d 1 /f" [HKEY_CLASSES_ROOT\DesktopBackground\Shell\WindowsMode\Shell||!prliignore3||2flyout] "Icon"="imageres.dll,-5412" "MUIVerb"="Σκούρο θέμα" [HKEY_CLASSES_ROOT\DesktopBackground\Shell\WindowsMode\Shell||!prliignore4||2flyout\command] @="Reg Add HKCU\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Themes\Personalize /v SystemUsesLightTheme /t REG_DWORD /d 0 /f"
Μετά, πατάμε στο “Αρχείο” και επιλέγουμε την “Αποθήκευση ως”.
Στο παράθυρο που θα εμφανιστεί, εντοπίζουμε την Επιφάνεια εργασίας, στο “Αποθήκευση ως” διαλέγουμε “Όλα τα αρχεία (*.*)”, πληκτρολογούμε το όνομα το οποίο θέλουμε να έχει το αρχείο, ακολουθούμενο από το “.reg”, και κάνουμε κλικ στην “Αποθήκευση”.
Έπειτα, κλείνουμε το Σημειωματάριο και κάνουμε διπλό κλικ στο αρχείο reg, ώστε να προσθέσουμε στο μενού στο δεξί κλικ τη συντόμευση.
Ακολουθώντας την ίδια διαδικασία, δημιουργούμε το δεύτερο αρχείο reg, το οποίο πρέπει να περιέχει το παρακάτω κείμενο.
Windows Registry Editor Version 5.00 [HKEY_CLASSES_ROOT\DesktopBackground\Shell\AppMode] "Icon"="themecpl.dll,-1" "MUIVerb"="Θέμα εφαρμογών" "Position"="Bottom" "SubCommands"="" [HKEY_CLASSES_ROOT\DesktopBackground\Shell\AppMode\Shell||!prliignore6||1flyout] "MUIVerb"="Ανοιχτό θέμα" "Icon"="imageres.dll,-5411" [HKEY_CLASSES_ROOT\DesktopBackground\Shell\AppMode\Shell||!prliignore7||1flyout\command] @="Reg Add HKCU\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Themes\Personalize /v AppsUseLightTheme /t REG_DWORD /d 1 /f" [HKEY_CLASSES_ROOT\DesktopBackground\Shell\AppMode\Shell||!prliignore8||2flyout] "Icon"="imageres.dll,-5412" "MUIVerb"="Σκούρο θέμα" [HKEY_CLASSES_ROOT\DesktopBackground\Shell\AppMode\Shell||!prliignore9||2flyout\command] @="Reg Add HKCU\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Themes\Personalize /v AppsUseLightTheme /t REG_DWORD /d 0 /f"
Μόλις δημιουργήσουμε και αυτό το αρχείο, κάνουμε διπλό κλικ, ώστε να προσθέσουμε τη δεύτερη συντόμευση στο μενού στο δεξί κλικ.
Από εδώ και στο εξής, όταν θέλουμε να αλλάξουμε το θέμα της Γραμμής Εργασιών, του μενού Έναρξη, της Εξερεύνησης αρχείων, ή των εφαρμογών, μπορούμε να κάνουμε δεξί κλικ στην Επιφάνεια Εργασίας και να επιλέξουμε το θέμα της αρεσκείας μας.
Πώς κάνω χειροκίνητο έλεγχο ενημερώσεων στο Microsoft Defender
Το Microsoft Defender, γνωστό και ως Windows Defender, είναι ένα από τα εργαλεία που περιέχει η Ασφάλεια των Windows, και φροντίζει να προστατεύει τον υπολογιστή από κακόβουλο λογισμικό, και άλλων ειδών απειλές.
Η συγκεκριμένη εφαρμογή λαμβάνει αυτόματα ενημερώσεις μέσω του Windows Update. Ωστόσο, ορισμένες φορές η αυτόματη ενημέρωση αποτυγχάνει για διάφορες αιτίες, όπως κάποιο σφάλμα στην εφαρμογή ενημερώσεων του λειτουργικού συστήματος.
Ευτυχώς, η Microsoft προσφέρει τη δυνατότητα να πραγματοποιούμε χειροκίνητο έλεγχο ενημερώσεων για το Microsoft Defender. Αρχικά, πληκτρολογούμε στην αναζήτηση “Ασφάλεια των Windows” και πατάμε “Άνοιγμα”.
Έπειτα, κάνουμε κλικ στο γρανάζι και πατάμε τον σύνδεσμο “Πληροφορίες”.
Στη συνέχεια, επισκεπτόμαστε τον ιστότοπο ενημερώσεων του Microsoft Defender, εντοπίζουμε την ενότητα “Latest security intelligence update”, και συγκρίνουμε τις εκδόσεις που αναφέρει η ιστοσελίδα με τις εκδόσεις που βλέπουμε στη σελίδα πληροφοριών της εφαρμογής του υπολογιστή.
Συγκεκριμένα, θα πρέπει η “Έκδοση λογισμικού προστασίας από ιούς” να είναι ίδια με την “Version”, η “Έκδοση μηχανισμού” να αντιστοιχεί στην “Engine Version”, και η “Έκδοση προγράμματος-πελάτη προστασίας από λογισμικό κακόβουλης λειτουργίας” να είναι ίδια με την “Platform Version”.
Αν οποιαδήποτε από τις εκδόσεις διαφέρει, τότε επιστρέφουμε στην “Ασφάλεια των Windows” και κάνουμε κλικ στην “Προστασία από ιούς και απειλές”.
Μετά, εντοπίζουμε την ενότητα “Ενημερώσεις προστασίας από ιούς και απειλές” και πατάμε τον σύνδεσμο “Ενημερώσεις προστασίας”.
Τέλος, κάνουμε κλικ στο κουμπί “Έλεγχος για ενημερώσεις”, ώστε να υποχρεώσουμε την εφαρμογή να ελέγξει αν υπάρχουν νέες ενημερώσεις και να τις εγκαταστήσει.
Πώς ενεργοποιώ τις επεκτάσεις του Chrome με συντομεύσεις πληκτρολογίου
Στους περισσότερους σύγχρονους browser, για να ενεργοποιήσουμε και να απενεργοποιήσουμε μία επέκταση, πρέπει να μπούμε στη σελίδα διαχείρισης των επεκτάσεων και να αλλάξουμε τη θέση του σχετικού διακόπτη.
Ωστόσο, ο Chrome επιτρέπει να ορίσουμε συντομεύσεις πληκτρολογίου με τις οποίες μπορούμε να ενεργοποιούμε και να απενεργοποιούμε τις επεκτάσεις που έχουμε εγκαταστήσει στον browser.
Αρχικά, κάνουμε κλικ στις τρεις τελείες και από τα “Περισσότερα εργαλεία” πατάμε τις “Επεκτάσεις”.
Στη συνέχεια, κάνουμε κλικ στις τρεις γραμμές και πατάμε τις “Συντομεύσεις πληκτρολογίου”.
Έπειτα, κάνουμε κλικ στο μολύβι δίπλα στο πλαίσιο που γράφει “Δεν έχει οριστεί” και πατάμε τα πλήκτρα της συντόμευσης με την οποία θέλουμε να ενεργοποιούμε τη συγκεκριμένη επέκταση.
Με τον ίδιο τρόπο μπορούμε να ορίσουμε συντομεύσεις για όλες τις επεκτάσεις που έχουμε εγκατεστημένες στον Chrome.
Πώς αλλάζω τη γλώσσα σε μεμονωμένα παιχνίδια στο Steam
Από προεπιλογή, τα παιχνίδια που εγκαθιστούμε μέσω του Steam χρησιμοποιούν ως γλώσσα αυτή που έχουμε ορίσει ως κύρια γλώσσα για τον client της Valve. Εάν κάποιο παιχνίδι δεν διαθέτει τη συγκεκριμένη γλώσσα, συνήθως, χρησιμοποιεί την αγγλική.
Για να αλλάξουμε τη γλώσσα ενός παιχνιδιού, πρέπει να το τρέξουμε και να μπούμε στις ρυθμίσεις του. Ωστόσο, αρκετά παιχνίδια επιτρέπουν να αλλάζουμε τη γλώσσα που χρησιμοποιούν μέσα από το Steam, πριν καν τα τρέξουμε.
Αρχικά, ανοίγουμε το Steam και πηγαίνουμε στη “ΣΥΛΛΟΓΗ”.
Έπειτα, κάνουμε δεξί κλικ στο παιχνίδι που μας ενδιαφέρει και πατάμε “Ιδιότητες”.
Τα παιχνίδια που υποστηρίζουν την αλλαγή γλώσσας μέσω του Steam έχουν την κατηγορία “ΓΛΩΣΣΑ”, στο παράθυρο των ιδιοτήτων τους.
Μπαίνοντας σε αυτήν την κατηγορία, μπορούμε να επιλέξουμε τη γλώσσα της αρεσκείας μας από το αναπτυσσόμενο μενού.
Μόλις επιλέξουμε τη γλώσσα που θέλουμε, κλείνουμε το παράθυρο των ιδιοτήτων και τρέχουμε το παιχνίδι.
Πώς ενεργοποιώ την αναπαραγωγή GIF στην αναζήτηση της Google
Στην αναζήτηση της Google δεν μπορούμε να δούμε ολόκληρο το animation των κινούμενων GIF, διότι η εταιρεία έχει προγραμματίσει τη σελίδα ώστε να προβάλει μόνο ένα frame.
Ωστόσο, με τη βοήθεια ενός πρόσθετου για τον Chrome, μπορούμε να ενεργοποιήσουμε την αυτόματη αναπαραγωγή των κινούμενων GIF στα αποτελέσματα της αναζήτησης εικόνων της Google.
Αρχικά, μπαίνουμε σε αυτήν τη σελίδα και εγκαθιστούμε στον Chrome το πρόσθετο “Gifs autoplay for Google”.
Η συγκεκριμένη επέκταση ενεργοποιείται αυτόματα όταν ανοίγει η σελίδα αναζήτησης εικόνων της Google και φροντίζει ώστε να γίνεται αναπαραγωγή των κινούμενων GIF.
Το ίδιο ισχύει και με τη σελίδα προεπισκόπησης μιας κινούμενης εικόνας GIF.
Σας άρεσαν τα QuickSteps της εβδομάδας;
Πώς σας φάνηκαν οι συμβουλές και τα κόλπα αυτής της εβδομάδας; Γνωρίζατε ή/και χρησιμοποιούσατε κάποιο από αυτά;
Έχετε να προτείνετε κάποιο δικό σας κόλπο, ή μία συμβουλή που θέλετε να μπει στη στήλη μας; Γράψτε τη στο Questions.pcsteps.gr και ίσως τη δημοσιεύσουμε σε μελλοντικό οδηγό.