Αυτή την εβδομάδα, κάνουμε εκκαθάριση ιστορικού αναζήτησης στο Instagram και κρύβουμε κείμενο με spoiler στο Telegram. Προσθέτουμε συντόμευση για τον έλεγχο ενημερώσεων στο μενού στο δεξί κλικ και ανοίγουμε αρχεία χωρίς επέκταση στα Windows. Αποφεύγουμε αυτοκινητόδρομους με τους Χάρτες Google. Μεταφράζουμε PDF με τη Μετάφραση Google ή το Word και προσθέτουμε κουμπιά επιλογών σε έγγραφα κειμένου με το Word.
Προτάσεις συνεργασίας
Τα νέα άρθρα του PCsteps
Γίνε VIP μέλος στο PCSteps
Για να δείτε όλες τις δημοσιεύσεις της στήλης, μπορείτε είτε να κάνετε κλικ στην κατηγορία QuickSteps…
…ή να επισκεφθείτε αυτόν τον σύνδεσμο. Για να βλέπετε ανά πάσα στιγμή τις νέες δημοσιεύσεις της στήλης μας, μπορείτε να προσθέσετε το link στους σελιδοδείκτες σας.
Εκκαθάριση ιστορικού αναζήτησης στο Instagram
Κάθε φορά που πραγματοποιούμε μία αναζήτηση στο Instagram, η πλατφόρμα αποθηκεύει τις λέξεις ή φράσεις τις οποίες χρησιμοποιήσαμε στο ιστορικό του λογαριασμού μας.
Αν για οποιονδήποτε λόγο θέλουμε, μπορούμε εύκολα και γρήγορα να διαγράψουμε αυτό το ιστορικό. Αρχικά, πατάμε την εικόνα προφίλ.
Έπειτα, πατάμε τις τρεις γραμμές και μπαίνουμε στις “Ρυθμίσεις”.
Στη συνέχεια, επιλέγουμε την “Ασφάλεια” και πατάμε το “Ιστορικό αναζήτησης”.
Μετά, πατάμε “Διαγραφή όλων” και ξανά “Διαγραφή όλων”.
Πώς κρύβω κείμενο με spoiler στο Telegram
Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να θέλουμε να κρύψουμε κάποιο κείμενο σε μία συνομιλία, ειδικά αν είναι ομαδική. Για παράδειγμα, ίσως μιλάμε για κάποια ταινία ή ένα βιβλίο και δεν θέλουμε να δουν όλοι οι συμμετέχοντες όσα αναφέρουμε, διότι μπορεί να μην έχουν δει την ταινία ή να μην έχουν διαβάσει το βιβλίο.
Το Telegram επιτρέπει να δημιουργούμε μηνύματα με ειδική μορφοποίηση, η οποία βοηθά να κρύβουμε το περιεχόμενο τους. Αρχικά, ανοίγουμε τη συνομιλία στην οποία θέλουμε να στείλουμε το μήνυμα.
Στη συνέχεια, πληκτρολογούμε το κείμενο του μηνύματος.
Έπειτα, επιλέγουμε το τμήμα του μηνύματος το οποίο θέλουμε να κρύψουμε.
Μετά, πατάμε τις τρεις τελείες και διαλέγουμε το “Spoiler”.
Το κείμενο το οποίο επιλέξαμε θα καλυφθεί με πολλές κουκκίδες.
Τέλος, πατάμε το βέλος, για να στείλουμε το μήνυμα.
Όπως παρατηρούμε στην παρακάτω εικόνα, το τμήμα του κειμένου που μορφοποιήσαμε ως spoiler είναι καλυμμένο με μαύρες κουκκίδες. Όποιος θέλει να δει το περιεχόμενο του spoiler, μπορεί να πατήσει πάνω στις κουκκίδες και να το προβάλλει.
Προσθήκη συντόμευσης για έλεγχο ενημερώσεων στο μενού στο δεξί κλικ
Η Microsoft κυκλοφορεί ανά τακτά διαστήματα ενημερώσεις για τα Windows, η εγκατάσταση των οποίων, τις περισσότερες φορές, γίνεται αυτόματα. Όμως, ορισμένες ενημερώσεις είναι προαιρετικές και το λειτουργικό σύστημα δεν τις εγκαθιστά αυτόματα, ούτε μας ενημερώνει για την ύπαρξη τους.
Για να αποφύγουμε τέτοια φαινόμενα, μπορούμε να ελέγχουμε μόνοι μας για πιθανές διαθέσιμες ενημερώσεις.
Ωστόσο, για να κάνουμε κάτι τέτοιο, πρέπει να μπούμε στις ρυθμίσεις, να επιλέξουμε το “Ενημερώσεις και ασφάλεια” στα Windows 10 ή το “Windows Update” στα Windows 11, και να πατήσουμε το κουμπί “Έλεγχος για ενημερώσεις”.
Μπορούμε να επιταχύνουμε την παραπάνω διαδικασία προσθέτοντας μία συντόμευση για τον έλεγχο ενημερώσεων στο μενού στο δεξί κλικ. Για να πραγματοποιήσουμε αυτήν την αλλαγή, πρέπει να επέμβουμε στο Μητρώο των Windows.
Το Μητρώο των Windows περιέχει σημαντικά δεδομένα για τη σωστή λειτουργία του υπολογιστή. Γι’ αυτό, καλό θα ήταν να πάρουμε ένα backup πριν προβούμε σε οποιαδήποτε αλλαγή.
Τι είναι το Windows Registry (Μητρώο των Windows)Ακόμα και σχετικά αρχάριοι χρήστες, όλο και κάπου θα έχουν ακούσει για το μυστηριώδες και μάλλον χαώδες Windows registry. Θα το βρούμε σε πολλούς οδηγούς…
Αρχικά, πατάμε τα πλήκτρα “Win+R”, στο παράθυρο της εκτέλεσης γράφουμε “regedit”, και κάνουμε κλικ στο “OK”.
Μετά, αντιγράφουμε την ακόλουθη διαδρομή, την κάνουμε επικόλληση στη γραμμή διευθύνσεων του Μητρώου των Windows, και πατάμε Enter.
HKEY_CLASSES_ROOT\DesktopBackground\Shell
Στη συνέχεια, κάνουμε δεξί κλικ στον φάκελο “Shell”, επιλέγουμε “Δημιουργία → Κλειδί”, και ονομάζουμε το νέο κλειδί “Check for Updates”.
Έπειτα, κάνουμε δεξί κλικ στον κενό χώρο, επιλέγουμε “Δημιουργία → Τιμή συμβολοσειράς”, και ονομάζουμε τη νέα τιμή “SettingsURI”.
Μετά, κάνουμε διπλό κλικ στο “SettingsURI”, στα “Δεδομένα τιμής” πληκτρολογούμε “ms-settings:windowsupdate-action”, και πατάμε το “OK”.
Μόλις ολοκληρώσουμε την παραπάνω διαδικασία, κάνουμε δεξί κλικ στον φάκελο “Check for Updates”, επιλέγουμε “Δημιουργία → Κλειδί”, και ονομάζουμε το νέο κλειδί “command”.
Στη συνέχεια, κάνουμε δεξί κλικ στον κενό χώρο, επιλέγουμε “Δημιουργία → Τιμή συμβολοσειράς”, και ονομάζουμε τη νέα τιμή “DelegateExecute”.
Μετά, κάνουμε διπλό κλικ στο “DelegateExecute”, στα “Δεδομένα τιμής” πληκτρολογούμε “{556FF0D6-A1EE-49E5-9FA4-90AE116AD744}”, και πατάμε το “OK”.
Τέλος, κάνουμε επανεκκίνηση του υπολογιστή για να εφαρμόσουμε τις αλλαγές. Όπως βλέπουμε στην ακόλουθη εικόνα, πλέον το μενού στο δεξί κλικ περιέχει τη συντόμευση “Check for Updates”, η οποία μας επιτρέπει να πραγματοποιούμε έλεγχο για ενημερώσεις, με ένα κλικ.
Πώς ανοίγω αρχεία χωρίς επέκταση στα Windows
Κάθε τύπος αρχείου διαθέτει μία διαφορετική επέκταση η οποία βοηθά τα Windows και τα προγράμματα να αναγνωρίζουν το είδους του αρχείου. Η επέκταση του αρχείου είναι γραμμένη μετά από μία τελεία “.” η οποία ακολουθεί το όνομα του αρχείου.
Μερικές φορές, τυχαίνει να κατεβάζουμε αρχεία από το διαδίκτυο τα οποία δεν διαθέτουν επέκταση. Εάν αντιμετωπίσουμε κάτι τέτοιο, μπορούμε εύκολα να εντοπίσουμε την επέκταση του αρχείου, να το μετονομάσουμε κατάλληλα, και έτσι να το ανοίξουμε.
Αρχικά, μπαίνουμε στον ιστότοπο του CheckFileType, πατάμε στο πλαίσιο με τις διακεκομμένες γραμμές, και επιλέγουμε το αρχείο του οποίου δεν γνωρίζουμε την επέκταση.
Μόλις ανέβει το αρχείο, κάνουμε κλικ στο κουμπί “Check File Type”.
Το online εργαλείο θα αναλύσει το αρχείο το οποίο ανεβάσαμε και θα εμφανίσει το τύπο του και την επέκταση που του αντιστοιχεί.
Τώρα που γνωρίζουμε τον τύπο του αρχείου και την κατάλληλη επέκταση, μπορούμε να το μετονομάσουμε και να προσθέσουμε την επέκταση, ώστε να μπορούμε να το ανοίξουμε.
Στα Windows οι επεκτάσεις αρχείων είναι κρυφές και για να τις προβάλλουμε πρέπει να ενεργοποιήσουμε τη σχετική επιλογή.
Για να κάνουμε κάτι τέτοιο στα Windows 10, ανοίγουμε την “Εξερεύνηση αρχείων”, πηγαίνουμε στην καρτέλα Προβολή, και ενεργοποιούμε το πλαίσιο “Επεκτάσεις ονόματος αρχείων”.
Αντίστοιχα, στα Windows 11 ανοίγουμε την “Εξερεύνηση αρχείων” και από την “Προβολή” επιλέγουμε “Εμφάνιση → Επεκτάσεις ονόματος αρχείων”.
Εφόσον έχουμε ενεργοποιήσει την προβολή των επεκτάσεων, κάνουμε δεξί κλικ στο αρχείο και διαλέγουμε τη “Μετονομασία”.
Μετά το όνομα του αρχείου, προσθέτουμε μία τελεία “.” και την επέκταση την οποία μας προτείνει το CheckFileType. Έπειτα, πατάμε Enter, για να οριστικοποιήσουμε την αλλαγή του ονόματος και της επέκτασης του αρχείου.
Πλέον, μπορούμε να ανοίξουμε το αρχείο με το κατάλληλο πρόγραμμα.
Αποφυγή αυτοκινητόδρομων με τους Χάρτες Google
Οι αυτοκινητόδρομοι βοηθούν να φτάνουμε πιο γρήγορα στον προορισμό μας. Ωστόσο, ορισμένες φορές μπορεί να έχουν πολλή κίνηση, ή να θέλουμε να ταξιδέψουμε μέσω μικρότερων οδών.
Σε οποιαδήποτε περίπτωση, μπορούμε να αποφύγουμε τους αυτοκινητόδρομους, με τους Χάρτες Google. Αρχικά, επιλέγουμε την αφετηρία και τον προορισμό μας.
Έπειτα, πατάμε τις τρεις τελείες πάνω δεξιά και μπαίνουμε στις “Επιλογές διαδρομής”.
Στη συνέχεια, ενεργοποιούμε την “Αποφυγή αυτοκινητόδρομων” και πατάμε “Τέλος”.
Οι χάρτες Google θα σχεδιάσουν μία νέα διαδρομή, η οποία δεν θα περνά από αυτοκινητόδρομους.
Μετάφραση PDF με τη Μετάφραση Google ή το Word
Μπορούμε να μεταφράσουμε λέξεις, φράσεις, ή μικρής έκτασης κείμενα, με τη βοήθεια των αμέτρητων διαθέσιμων δωρεάν και επί πληρωμή εργαλείων και προγραμμάτων.
Όμως, η μετάφραση ολόκληρων αρχείων είναι μία πιο δύσκολη διαδικασία, ειδικά όταν πρόκειται για PDF αρχεία, τα οποία ορισμένες φορές δεν επιτρέπουν καν την αντιγραφή των κειμένων που περιέχουν.
Ωστόσο, μπορούμε αρκετά εύκολα να μεταφράσουμε PDF αρχεία, χρησιμοποιώντας τη Μετάφραση Google ή το Microsoft Word.
Μετάφραση με τη Μετάφραση Google
Αρχικά, επισκεπτόμαστε την ιστοσελίδα της Μετάφρασης Google και πατάμε τα “Έγγραφα”.
Έπειτα, κάνουμε κλικ στο κουμπί “Περιήγηση στον υπολογιστή σας” και επιλέγουμε το αρχείο PDF το οποίο θέλουμε να μεταφράσουμε.
Στη συνέχεια, πατάμε “Μετάφραση”.
Η Google θα ανεβάσει το αρχείο στον server του online εργαλείου και θα το μεταφράσει.
Μόλις ολοκληρώσει τη διαδικασία, θα εμφανίσει το κουμπί “Λήψη μετάφρασης”, στο οποίο κάνουμε κλικ για κατεβάσουμε στον υπολογιστή το μεταφρασμένο αρχείο.
Υπάρχει περίπτωση η μετάφραση να μην είναι απόλυτα σωστή. Γι’ αυτό, θα πρέπει να ελέγξουμε το τελικό κείμενο, για τυχόν λάθη.
Μετάφραση με το Word
Αρχικά, ανοίγουμε το PDF αρχείο με το Word και το αποθηκεύουμε ως “.docx”. Για να κάνουμε κάτι τέτοιο, πατάμε “Αρχείο” και κάνουμε κλικ στην “Αποθήκευση ως”.
Στη συνέχεια, επιλέγουμε πού θέλουμε να αποθηκεύσουμε το “.docx” αρχείο και πατάμε “Αποθήκευση”.
Μόλις αποθηκεύσουμε το αρχείο, διαλέγουμε την καρτέλα “Αναθεώρηση” και από το μενού “Γλώσσα” επιλέγουμε τη “Μετάφραση → Μετάφραση εγγράφου”.
Στο δεξί τμήμα του παραθύρου θα ανοίξει το πλαίσιο “Μεταφραστής”. Στο “Από” αφήνουμε το “Αυτόματος εντοπισμός”, στο “Προς” διαλέγουμε τη γλώσσα στην οποία θέλουμε να μεταφράσουμε το PDF, και μετά πατάμε “Μετάφραση”.
Το Microsoft Word θα μεταφράσει το αρχείο και θα ανοίξει τη μετάφραση του σε νέο παράθυρο. Όπως και στην περίπτωση της Μετάφρασης Google, το κείμενο μπορεί να περιέχει λάθη, γι’ αυτό θα πρέπει να το ελέγξουμε μόνοι μας και να πραγματοποιήσουμε τις απαραίτητες διορθώσεις.
Προσθήκη κουμπιών επιλογής σε έγγραφα κειμένου με το Word
Ορισμένες φορές, οι φόρμες που αφορούν έρευνες, την εγγραφή σε κάποια υπηρεσία, και τα λοιπά, έχουν κουμπιά επιλογής.
Τα εξειδικευμένα εργαλεία, όπως οι Φόρμες Google, προσθέτουν αυτόματα τέτοια στοιχεία, όταν δημιουργούμε το κατάλληλο είδος ερωτήματος. Σε αυτό το QuickSteps θα δούμε πώς προσθέτουμε κουμπιά επιλογής με το πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου της Microsoft.
Ενεργοποίηση καρτέλας προγραμματιστή
Για να μπορούμε να προσθέσουμε κουμπιά επιλογής στο Word, θα πρέπει να ενεργοποιήσουμε την καρτέλα προγραμματιστή.
Αρχικά, κάνουμε κλικ στο “Αρχείο” και μπαίνουμε στις “Επιλογές”.
Στο παράθυρο που ανοίγει, πατάμε στην “Προσαρμογή κορδέλας”.
Στα δεξιά του παραθύρου υπάρχει το πλαίσιο προσαρμογής. Αν δεν είναι ήδη επιλεγμένο, στο αναδυόμενο μενού “Προσαρμογή της Κορδέλας” διαλέγουμε τις “Κύριες καρτέλες”.
Ακριβώς από κάτω βλέπουμε όλες τις κύριες καρτέλες. Εντοπίζουμε την καρτέλα “Προγραμματιστής” και κάνουμε κλικ στο κουτάκι το οποίο βρίσκεται δίπλα της.
Πατάμε στο “ΟΚ”, το παράθυρο των ρυθμίσεων θα κλείσει, και η καρτέλα “Προγραμματιστής” θα έχει εμφανιστεί στην κορδέλα του Word.
Προσθήκη και επεξεργασία κουμπιών επιλογής
Για να προσθέσουμε ένα κουμπί επιλογής σε ένα έγγραφο Word, τοποθετούμε τον κέρσορα στο σημείο όπου επιθυμούμε να το εισάγουμε, πηγαίνουμε στην καρτέλα “Προγραμματιστής”, και από τα “Στοιχεία ελέγχου” διαλέγουμε το “Κουμπί επιλογής”.
Στη συνέχεια, επιλέγουμε το κουμπί επιλογής, κάνουμε δεξί κλικ, και διαλέγουμε “Αντικείμενο OptionButton → Edit”.
Έπειτα, διαγράφουμε το “OptionButton1” και πληκτρολογούμε το κείμενο της αρεσκείας μας.
Με τον ίδιο τρόπο, μπορούμε να προσθέσουμε όσα κουμπιά επιλογής θέλουμε.
Τέλος, για να ενεργοποιήσουμε τα κουμπιά επιλογής, επιλέγουμε την καρτέλα “Προγραμματιστής” και από το μενού “Στοιχεία ελέγχου” πατάμε την “Κατάσταση σχεδίασης”.
Με αυτόν τον τρόπο απενεργοποιούμε τη λειτουργία σχεδιασμού και μπορούμε να κάνουμε κλικ στα κουμπιά επιλογής.
Σας άρεσαν τα QuickSteps της εβδομάδας;
Πώς σας φάνηκαν οι συμβουλές και τα κόλπα αυτής της εβδομάδας; Γνωρίζατε ή/και χρησιμοποιούσατε κάποιο από αυτά;
Έχετε να προτείνετε κάποιο δικό σας κόλπο, ή μία συμβουλή που θέλετε να μπει στη στήλη μας; Γράψτε τη στα σχόλια και ίσως τη δημοσιεύσουμε σε μελλοντικό οδηγό.