Home » Εβδομαδιαίες Στήλες » QuickSteps » Κρυφό Θέμα Chrome Windows 11, Πρόσθετα Chrome Στο Android, Offline Google Docs
QuickSteps#199 - Εκτέλεση Εφαρμογών Ως Διαχειριστής Στα Windows 11, Πρόσθετα Chrome Στο Android

Κρυφό Θέμα Chrome Windows 11, Πρόσθετα Chrome Στο Android, Offline Google Docs

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Αυτή την εβδομάδα, τρέχουμε εφαρμογές με δικαιώματα διαχειριστή, χρησιμοποιούμε παλιά screensaver, και ενεργοποιούμε το κρυφό θέμα των Windows 11 στον browser της Google. Χρησιμοποιούμε ταυτόχρονα πολλές μηχανές αναζήτησης και πρόσθετα του Chrome στο Android. Επεξεργαζόμαστε Έγγραφα Google χωρίς σύνδεση στο Internet και παρακολουθούμε χρονικές προθεσμίες χρησιμοποιώντας τη μορφοποίηση κελιών υπό όρους στο Excel.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Για να δείτε όλες τις δημοσιεύσεις της στήλης, μπορείτε είτε να κάνετε κλικ στην κατηγορία QuickSteps…

…ή να επισκεφθείτε αυτόν τον σύνδεσμο. Για να βλέπετε ανά πάσα στιγμή τις νέες δημοσιεύσεις της στήλης μας, μπορείτε να προσθέσετε το link στους σελιδοδείκτες σας.

Πώς τρέχω εφαρμογές με δικαιώματα διαχειριστή στα Windows 11

Τα Windows χρησιμοποιούν τον έλεγχο λογαριασμού χρηστών για να διασφαλίσουν ότι κανένα πρόγραμμα δεν θα τρέξει με δικαιώματα διαχειριστή χωρίς να έχουμε δώσει την απαραίτητη άδεια.

Ενδεχομένως, η εμφάνιση των προειδοποιητικών παραθύρων να ενοχλεί αρκετούς, αλλά βοηθά στην προστασία του υπολογιστή από κακόβουλες ενέργειες.

QuickSteps#199 - Εκτέλεση Εφαρμογών Ως Διαχειριστής Στα Windows 11, Πρόσθετα Chrome Στο Android

Σε αυτό το QuickStep, θα δούμε όλους τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να τρέχουμε εφαρμογές και προγράμματα με δικαιώματα διαχειριστή στα Windows 11.

Αρχικά, μπορούμε να τρέξουμε οποιοδήποτε πρόγραμμα με δικαιώματα διαχειριστή, κάνοντας δεξί κλικ στη συντόμευση του και επιλέγοντας “Περισσότερα → Εκτέλεση με δικαιώματα διαχειριστή”.

Δικαιώματα διαχειριστή με συντομεύσεις πληκτρολογίου

Ένας ακόμη τρόπος να τρέξουμε μία εφαρμογή με δικαιώματα διαχειριστή είναι να κρατήσουμε πατημένο τον συνδυασμό πλήκτρων “Ctrl+Shift” και να κάνουμε κλικ στη συντόμευση της.

Στην οθόνη του υπολογιστή θα εμφανιστεί το παράθυρο του ελέγχου λογαριασμού χρηστών στο οποίο πατάμε “Ναι”.

Άνοιγμα προγράμματος ως διαχειριστής με τη Διαχείριση Εργασιών

Αν θέλουμε να τρέξουμε ένα πρόγραμμα με δικαιώματα διαχειριστή χρησιμοποιώντας έναν λιγότερο συμβατικό τρόπο, μπορούμε να το κάνουμε με την “Εκτέλεση” των Windows.

Αυτή η μέθοδος απαιτεί να γνωρίζουμε το ακριβές όνομα του εκτελέσιμου αρχείου “.exe” της εφαρμογής. Για παράδειγμα, το αρχείο “.exe” που αντιστοιχεί στο Σημειωματάριο των Windows είναι το “notepad.exe”.

Για να τρέξουμε ένα πρόγραμμα με δικαιώματα διαχειριστή χρησιμοποιώντας την εκτέλεση των Windows, πατάμε τον συνδυασμό πλήκτρων “Ctrl+Shift+Esc” για να ανοίξουμε τη Διαχείριση Εργασιών.

Έπειτα, κάνουμε κλικ στο “Αρχείο” και διαλέγουμε την “Εκτέλεση νέας εργασίας”.

Στο παράθυρο που θα εμφανιστεί, γράφουμε το όνομα του αρχείου “.exe”, ενεργοποιούμε το πλαίσιο “Δημιουργήστε αυτήν την εργασία με δικαιώματα διαχειριστή”, και πατάμε “OK”.

Ρύθμιση προγράμματος να τρέχει πάντα με δικαιώματα διαχειριστή

Αν θέλουμε να τρέχει πάντα με δικαιώματα διαχειριστή ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, θα πρέπει να ενεργοποιήσουμε τη σχετική ρύθμιση στις ιδιότητες του αρχείου “.exe”.

Αρχικά, κάνουμε δεξί κλικ στο αρχείο και επιλέγουμε τις “Ιδιότητες”.

Έπειτα, πηγαίνουμε στην καρτέλα “Συμβατότητα”, ενεργοποιούμε το πλαίσιο “Εκτέλεση αυτού του προγράμματος με δικαιώματα διαχειριστή”, και πατάμε “OK”.

Από εδώ και πέρα, το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα τρέχει πάντα με δικαιώματα διαχειριστή.

Πώς χρησιμοποιώ πρόσθετα του Chrome στο Android

Τα extension των browser προσθέτουν σε αυτές τις εφαρμογές πολλές επιπλέον δυνατότητες, διευκολύνουν την εκτέλεση διάφορων εργασιών, και είναι διαθέσιμα στις εκδόσεις των προγραμμάτων περιήγησης για υπολογιστή.

Αυτό δεν ισχύει στις mobile εκδόσεις, οι οποίες διαθέτουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και συνήθως δεν υποστηρίζουν τη χρήση πρόσθετων. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι browser για συσκευές Android οι οποίοι βασίζονται στο Chromium και επιτρέπουν την εγκατάσταση και χρήση πρόσθετων.

Οι πιο γνωστοί Android browser που υποστηρίζουν πρόσθετα του Chrome είναι ο Yandex, ο Kiwi, ο Bromite, και ο Dolphin. Σε αυτό το QuickStep, θα δούμε πώς περνάμε πρόσθετα στον Yandex. Όμως, η διαδικασία που ακολουθούμε στις υπόλοιπες εφαρμογές δεν διαφέρει πολύ.

Αρχικά, εγκαθιστούμε τον Yandex στο κινητό, τον τρέχουμε, και ακολουθούμε τα βήματα που βλέπουμε στην οθόνη για ορίσουμε τον browser ως την προεπιλεγμένη εφαρμογή περιήγησης.

Έπειτα, επισκεπτόμαστε την ιστοσελίδα “chrome.google.com/webstore”.

Στη συνέχεια, εντοπίζουμε το πρόσθετο που μας ενδιαφέρει και πατάμε “Add to Chrome”.

Στο πλαίσιο που θα εμφανιστεί, πατάμε “ADD EXTENSION”.

O browser θα κατεβάσει το πρόσθετο και θα το εγκαταστήσει.

Εμείς εγκαταστήσαμε το πρόσθετο Dark Reader, το οποίο εφαρμόζει σκούρο θέμα σε όλες τις ιστοσελίδες, είτε διαθέτουν τέτοια δυνατότητα, είτε όχι.

Όπως παρατηρούμε στην ακόλουθη εικόνα, το πρόσθετο λειτουργεί κανονικά. Παρόλο που έχουμε επιλεγμένο το ανοιχτόχρωμο θέμα του PCsteps, η σελίδα είναι σκούρα.

Για να διαχειριστούμε τα πρόσθετα του Chrome, πατάμε τις τρεις τελείες, επιλέγουμε το “Settings”, και μπαίνουμε στο “Extension catalog”.

Από εδώ μπορούμε να εγκαθιστούμε προτεινόμενα πρόσθετα, να απενεργοποιούμε και να ενεργοποιούμε όσα έχουμε ήδη εγκατεστημένα, ή να καταργούμε όποια δεν χρειαζόμαστε.

Ταυτόχρονη χρήση πολλών μηχανών αναζήτησης στο Android

Η μηχανή αναζήτησης της Google είναι η πιο δημοφιλής υπηρεσία εύρεσης διαδικτυακού περιεχομένου, αλλά όχι και η μοναδική. Κάθε μηχανή αναζήτησης λειτουργεί με το δικό της τρόπο, ενώ ορισμένες υπηρεσίες, όπως το YouTube, αφορούν συγκεκριμένο περιεχόμενο.

Υπάρχουν ειδικές εφαρμογές Android οι οποίες επιτρέπουν να αναζητούμε οτιδήποτε επιθυμούμε χρησιμοποιώντας πολλές μηχανές αναζήτησης ταυτόχρονα. Σε αυτό το QuickStep, θα δούμε αναλυτικά το Smart Search & Web Browser.

Αρχικά, κατεβάζουμε την εφαρμογή από το Play Store, την τρέχουμε, και πατάμε “CONTINUE”.

Η εφαρμογή θα εμφανίσει διάφορες οδηγίες χρήσης, πατάμε “OK” για να τις απομακρύνουμε από την οθόνη.

QuickSteps#199 - Εκτέλεση Εφαρμογών Ως Διαχειριστής Στα Windows 11, Πρόσθετα Chrome Στο Android

Στο πλαίσιο που θα εμφανιστεί πατάμε “Forbid”, ώστε η εφαρμογή να μην καταγράφει την τοποθεσία μας.

Έπειτα, μπορούμε να αναζητήσουμε ό,τι θέλουμε, πληκτρολογώντας το στη γραμμή αναζήτησης και πατώντας το κουμπί με το βέλος.

Η εφαρμογή θα πραγματοποιήσει πολλαπλές αναζητήσεις σε αρκετές υπηρεσίες και θα εμφανίσει τα αποτελέσματα του Google Search.

Ωστόσο, μπορούμε να πλοηγηθούμε στα αποτελέσματα των υπόλοιπων υπηρεσιών, σύροντας το λογότυπο στην κορυφή της οθόνης δίπλα στο “Search”.

Πώς ενεργοποιώ το κρυφό θέμα των Windows 11 στον Chrome

Τα Windows 11 έχουν εξαιρετικά διαφορετικό περιβάλλον χρήστη από τα Windows 10. Οι δημιουργοί προγραμμάτων έχουν αρχίσει να προσαρμόζουν τα γραφικά των εφαρμογών τους, ώστε να ταιριάζουν με αυτά τις νεότερης έκδοσης του λειτουργικού της Microsoft.

Η Google έχει ήδη σχεδιάσει νέα μενού για τον Chrome, αλλά δεν τα έχει διαθέσει ακόμη στην τελική έκδοση του browser. Ωστόσο, εάν το επιθυμούμε, μπορούμε να δοκιμάσουμε το νέο θέμα, ενεργοποιώντας ένα flag.

Για όσους δεν γνωρίζουν, τα flags είναι μία σειρά από πειραματικές ρυθμίσεις και λειτουργίες που έχει ενσωματώσει η εταιρεία στον browser της, αλλά ακόμη δεν είναι έτοιμες για να τις διαθέσει σε όλους τους χρήστες.

Featured Chrome Flags Οι Καλύτερες Νέες Κρυφές Δυνατότητες Του Chrome
Chrome Flags: Οι Καλύτερες Κρυφές Λειτουργίες Του Chrome

Είναι γεγονός ότι ο Chrome είναι γρήγορος και αξιόπιστος browser. Ορισμένοι από εμάς, όμως, ίσως θέλουμε να του προσθέσουμε και άλλες χρήσιμες δυνατότητες. Στον οδηγό…

Για να ενεργοποιήσουμε την κρυφή ρύθμιση που μας ενδιαφέρει, πληκτρολογούμε στη γραμμή διευθύνσεων “chrome://flags” και πατάμε Enter.

Έπειτα, γράφουμε στην αναζήτηση “Windows 11 Style Menus” και αλλάζουμε τη ρύθμιση από “Default” σε “Enabled – All Windows Versions”.

Στη συνέχεια, κάνουμε κλικ στο “Relaunch” ώστε να γίνει επανεκκίνηση του προγράμματος και να εφαρμοστούν οι αλλαγές.

Μετά την επανεκκίνηση του Chrome, τα μενού θα έχουν αλλάξει και θα μοιάζουν με αυτά των Windows 11, άσχετα με την έκδοση των Windows που τρέχει ο υπολογιστής.

Πώς χρησιμοποιώ παλιά screensaver στα Windows 11

Πλέον, η προφύλαξη οθόνης, ή screensaver, είναι κυρίως διακοσμητική. Αυτός είναι και ο λόγος που στα Windows 11 και τα Windows 10 είναι απενεργοποιημένη από προεπιλογή.

Προφύλαξη Οθόνης: Γιατί είναι πλέον Περιττή

Η προφύλαξη οθόνης εκτός από τους υπολογιστές εμφανίζεται και σε πολλές άλλες συσκευές, όπως τα DVD Player, τα Smartphones, ή ακόμα και τα ATM των…

Ωστόσο, αν για οποιονδήποτε λόγο τη χρησιμοποιούμε ακόμη, μπορούμε εύκολα να την ενεργοποιήσουμε. Επιπλέον, μπορούμε να εγκαταστήσουμε στα Windows 11 τα screensaver που διέθεταν οι παλιές εκδόσεις του λειτουργικού της Microsoft.

Για να ενεργοποιήσουμε την προφύλαξη οθόνης στα Windows 11, πληκτρολογούμε στην αναζήτηση “Αλλαγή προφύλαξης οθόνης” και πατάμε “Άνοιγμα”.

Στο παράθυρο που θα εμφανιστεί, επιλέγουμε το screensaver της αρεσκείας μας, ρυθμίζουμε μετά από πόση ώρα αδράνειας θέλουμε να ενεργοποιείται η προφύλαξη οθόνης, και κάνουμε κλικ στο “OK”.

Χρήση παλιών screensaver

Αρχικά, μπαίνουμε σε αυτήν τη σελίδα και κατεβάζουμε το αρχείο με τα screensaver, πατώντας τον σύνδεσμο “ZIP”.

Στη συνέχεια, κάνουμε διπλό κλικ στο αρχείο “WindowsXPAnd98Screensavers1.zip”, ανοίγουμε τον φάκελο “Windows XP and 98 Screensavers”, επιλέγουμε το αρχείο “ss3dfo”, πατάμε “Ctrl+A” για να διαλέξουμε όλα τα screensaver, και τέλος πατάμε “Ctrl+C” για να τα αντιγράψουμε.

Μετά, τρέχουμε την Εξερεύνηση Αρχείων με δικαιώματα διαχειριστή, ακολουθώντας μία από τις μεθόδους που περιγράφουμε στην πρώτη ενότητα αυτού του άρθρου.

Αν χρησιμοποιήσουμε τη δεύτερη μέθοδο, αυτή με τη Διαχείριση Εργασιών, το εκτελέσιμο αρχείο “.exe” είναι το “explorer.exe”.

Μόλις ανοίξει η Εξερεύνηση Αρχείων, πληκτρολογούμε “%windir%” στη γραμμή διευθύνσεων και πατάμε Enter.

Έπειτα, κάνουμε δεξί κλικ στον φάκελο “System32” και επιλέγουμε το εικονίδιο της επικόλλησης.

Από εδώ και στο εξής, στο παράθυρο “Αλλαγή προφύλαξης οθόνης” θα βλέπουμε τόσο τα screensaver των Windows 11, όσο και αυτά των παλαιότερων εκδόσεων των Windows.

Πώς επεξεργάζομαι Έγγραφα Google χωρίς σύνδεση στο Internet

Τα Έγγραφα Google είναι μία online σουίτα εφαρμογών γραφείου. Ωστόσο, υπάρχει τρόπος να επεξεργαζόμαστε τα έγγραφα που δημιουργούμε ακόμη και χωρίς σύνδεση στο Internet. Σε αυτό το QuickStep, θα δούμε πώς μπορούμε να κάνουμε κάτι τέτοιο.

Ενεργοποίηση επεξεργασίας εκτός σύνδεσης

Αρχικά, μπαίνουμε στη σελίδα του Google Drive, πατάμε το γρανάζι, και επιλέγουμε τις “Ρυθμίσεις”.

Έπειτα, επιλέγουμε το κουτάκι δίπλα στο “Εκτός σύνδεσης” και κάνουμε κλικ στο κουμπί “ΤΕΛΟΣ”.

Στη συνέχεια, ανοίγουμε τη σελίδα του πρόσθετου “Έγγραφα Google εκτός σύνδεσης” και πατάμε “ΠΡΟΣΘΗΚΗ”.

Αποθήκευση εγγράφων

Για να κάνουμε διαθέσιμο εκτός σύνδεσης ένα έγγραφο, το εντοπίζουμε στο Google Drive, κάνουμε δεξί κλικ, και ενεργοποιούμε τον διακόπτη δίπλα στο “Διαθέσιμο εκτός σύνδεσης”.

Εύρεση και επεξεργασία εγγράφων

Τα έγγραφα που είναι διαθέσιμα εκτός σύνδεσης μπορούμε να τα εντοπίζουμε μέσω του Google Drive και να τα επεξεργαζόμαστε κανονικά μέσω του Chrome.

Ωστόσο, θα πρέπει όσο είμαστε συνδεδεμένοι στο Internet να πάμε στη σελίδα του Google Drive, να κάνουμε κλικ στο εικονίδιο με το “✓”, και να ενεργοποιήσουμε τον διακόπτη δίπλα στην “Προεπισκόπηση εκτός σύνδεσης”.

Κάθε έγγραφο το οποίο είναι διαθέσιμο για επεξεργασία εκτός σύνδεσης έχει στην πάνω δεξιά γωνία ένα “✓”.

Κάνοντας διπλό κλικ στο έγγραφο, ανοίγει σε νέα καρτέλα και μπορούμε να το επεξεργαστούμε κανονικά, όπως και όταν είμαστε συνδεδεμένοι στο Internet.

Πώς παρακολουθώ χρονικές προθεσμίες με μορφοποίηση κελιών στο Excel

Η τήρηση οποιασδήποτε χρονικής προθεσμίας είναι ιδιαίτερα σημαντική, είτε πρόκειται για θέματα εργασίας, είτε για προσωπικές υποχρεώσεις. Ωστόσο, ορισμένες φορές ίσως είναι δύσκολο να παρακολουθούμε τέτοιες πληροφορίες, ειδικά εάν έχουμε να κάνουμε πολλά πράγματα.

Με τη βοήθεια της μορφοποίησης των κελιών υπό όρους που διαθέτει το Excel μπορούμε να κάνουμε χρήση χρωματικού κώδικα και να εντοπίζουμε με μία ματιά πόσο κοντά βρισκόμαστε στη λήξη της εκάστοτε προθεσμίας.

Αρχικά, επιλέγουμε τα κελιά που θέλουμε να αλλάζουν χρώμα.

Έπειτα, πηγαίνουμε στην “Κεντρική” καρτέλα και από τη “Μορφοποίηση υπό όρους” διαλέγουμε τη “Δημιουργία κανόνα”.

Στο παράθυρο που θα εμφανιστεί, επιλέγουμε τη “Χρήση τύπου για τον καθορισμό των κελιών που θα μορφοποιηθούν” και στο πλαίσιο “Μορφοποίηση τιμών όπου ο τύπος είναι αληθής” πληκτρολογούμε “=$ΚΕΛΙ_ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑΣ<Today()”.

Στη θέση του “ΚΕΛΙ_ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑΣ” γράφουμε το πρώτο κελί που περιέχει ημερομηνία.

Στη συνέχεια, κάνουμε κλικ στο κουμπί “Μορφοποίηση” και επιλέγουμε τα χρώματα που επιθυμούμε να εφαρμόζει το Excel στα κελιά τα οποία περιέχουν ημερομηνίες οι οποίες έχουν παρέλθει της ημέρας που διανύουμε.

Στο παράδειγμα μας, επιλέξαμε τα κελιά αυτά να γίνονται κόκκινα και να έχουν σκούρα κόκκινη γραμματοσειρά.

Εφόσον ολοκληρώσουμε τη ρύθμιση του κανόνα, πατάμε στο “OK”.

Με τον ίδιο τρόπο, δημιουργούμε έναν επιπλέον κανόνα για μελλοντικές ημερομηνίες.

Το ακόλουθο screenshot το πήραμε στις 24 Νοεμβρίου του 2021. Όπως παρατηρούμε, όλα τα κελιά που περιέχουν ημερομηνίες οι οποίες έχουν παρέλθει, είναι κόκκινα. Αντίστοιχα, τα κελιά τα οποία αναγράφουν μεταγενέστερες ημερομηνίες είναι πράσινα.

Τέλος, το μοναδικό κελί που γράφει “24 Νοέμβριος 2021” έχει παραμείνει λευκό, όπως έχουμε επιλέξει να είναι τα κελιά του πίνακα.

Σας άρεσαν τα QuickSteps της εβδομάδας;

Πώς σας φάνηκαν οι συμβουλές και τα κόλπα αυτής της εβδομάδας; Γνωρίζατε ή/και χρησιμοποιούσατε κάποιο από αυτά;

Έχετε να προτείνετε κάποιο δικό σας κόλπο, ή μία συμβουλή που θέλετε να μπει στη στήλη μας; Μοιραστείτε τη με τους αναγνώστες μας στα σχόλια και ίσως τη δείτε να δημοσιεύεται.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

Αγορά Laptop €449-€3.955: Τα Καλύτερα Της Εβδομάδας 25/10-31/10
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#362 - Περιορισμός Αποστολέων Στα Instagram DM, Παιχνίδι Squid Game Στην Αναζήτηση Google
QuickSteps
GamingSteps#20250118 - Τα Πάντα Για Το Nintendo Switch 2, Rockstar vs Liberty City Μod Για Το GTA5, Το Doom Σε PDF
GamingSteps