Αυτή την εβδομάδα, απενεργοποιούμε τις προτάσεις στη γραμμή διευθύνσεων του Chrome, επαναφέρουμε το πλήρες μενού στο δεξί κλικ στα Windows 11, και προσθέτουμε δρόμους που λείπουν στους Χάρτες Google. Ρυθμίζουμε το κινητό να ενεργοποιεί αυτόματα το dark mode και να αλλάζει φόντο με βάση την ώρα. Δημιουργούμε QR code με τον Chrome και τα αποθηκεύουμε ως εικόνες. Τοποθετούμε κείμενο γύρω από εικόνες στις Παρουσιάσεις Google και διαγράφουμε τα επιπλέον κενά μεταξύ των λέξεων στα Υπολογιστικά φύλλα Google.
Προτάσεις συνεργασίας
Τα νέα άρθρα του PCsteps
Γίνε VIP μέλος στο PCSteps
Για να δείτε όλες τις δημοσιεύσεις της στήλης, μπορείτε είτε να κάνετε κλικ στην κατηγορία QuickSteps…
…ή να επισκεφθείτε αυτόν τον σύνδεσμο. Για να βλέπετε ανά πάσα στιγμή τις νέες δημοσιεύσεις της στήλης μας, μπορείτε να προσθέσετε το link στους σελιδοδείκτες σας.
Πώς απενεργοποιώ τις προτάσεις στη γραμμή διευθύνσεων του Chrome
Καθώς πληκτρολογούμε λέξεις, φράσεις, ή URL, στη γραμμή διευθύνσεων του Chrome, ο browser εμφανίζει προτάσεις αναζήτησης οι οποίες ενδεχομένως ταιριάζουν με ό,τι γράφουμε.
Για την εμφάνιση αυτών των προτάσεων, ο browser χρησιμοποιεί δεδομένα τα οποία καταγράφει από την προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης που χρησιμοποιούμε. Επιπλέον, αναζητά στοιχεία στο ιστορικό περιήγησης, το οποίο περιέχει οποιαδήποτε ιστοσελίδα έχουμε επισκεφθεί.
Εάν δεν επιθυμούμε ο Chrome να καταγράφει τις αναζητήσεις που πραγματοποιούμε και να προβάλλει τις εν λόγω προτάσεις, μπορούμε σχετικά εύκολα να απενεργοποιήσουμε αυτήν τη λειτουργία.
Αρχικά, κάνουμε κλικ στις τρεις τελείες πάνω δεξιά και μπαίνουμε στις “Ρυθμίσεις”.
Έπειτα, πατάμε το “Συγχρονισμός και υπηρ. Google”.
Στη συνέχεια, πηγαίνουμε στην ενότητα “Άλλες υπηρεσίες Google” και απενεργοποιούμε τον διακόπτη δίπλα στην “Αυτόματη συμπλήρωση αναζητήσεων και URL”.
Όταν αυτή η ρύθμιση είναι ανενεργή, ο Chrome δεν καταγράφει τις αναζητήσεις μας και δεν προβάλλει προτάσεις αναζήτησης.
Ωστόσο, συνεχίζει να χρησιμοποιεί το ιστορικό περιήγησης και εμφανίζει πιθανά URL τα οποία ταιριάζουν στο κείμενο που πληκτρολογούμε στη γραμμή διευθύνσεων.
Πώς επαναφέρω το πλήρες μενού στο δεξί κλικ στα Windows 11
Έξι χρόνια μετά την κυκλοφορία των Windows 10, η Microsoft κυκλοφόρησε τα Windows 11, τα οποία διαθέτουν ένα ριζικά ανανεωμένο περιβάλλον. Μεταξύ άλλων, η εταιρεία επανασχεδίασε το μενού στο δεξί κλικ.
Στις παλαιότερες εκδόσεις του λειτουργικού συστήματος, το μενού στο δεξί κλικ έχει τις βασικές συντομεύσεις, όπως το “Άνοιγμα”, η “Αντιγραφή”, οι “Ιδιότητες”, και τα λοιπά. Εκτός αυτών, αρκετά προγράμματα προσθέτουν δικές τους συντομεύσεις. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα μικρό χάος.
Στα Windows 11, η Microsoft αντικατέστησε τις συντομεύσεις “Αντιγραφή”, “Επικόλληση”, “Αποκοπή”, “Διαγραφή”, και “Μετονομασία”, με μία σειρά εικονιδίων στην κορυφή του μενού.
Επιπλέον, στο μενού εμφανίζονται μόνο οι βασικές συντομεύσεις, κατά περίπτωση. Όλες οι άλλες είναι κρυφές.
Για να εμφανίσουμε τις κρυφές συντομεύσεις, πρέπει να κάνουμε κλικ στην “Εμφάνιση περισσότερων επιλογών” ή να πατήσουμε τον συνδυασμό πλήκτρων “Shift+F10”.
Εάν δεν μας αρέσει το νέο μενού στο δεξί κλικ, μπορούμε να επαναφέρουμε το παλιό κλασικό μενού που διαθέτουν όλες οι παλαιότερες εκδόσεις του λειτουργικού συστήματος.
Για να κάνουμε κάτι τέτοιο, θα πρέπει να επέμβουμε στο Μητρώο των Windows, το οποίο περιέχει σημαντικά δεδομένα για τη σωστή λειτουργία του υπολογιστή. Γι’ αυτό, καλό θα ήταν να πάρουμε ένα backup πριν προβούμε σε οποιαδήποτε αλλαγή.
Τι είναι το Windows Registry (Μητρώο των Windows)Ακόμα και σχετικά αρχάριοι χρήστες, όλο και κάπου θα έχουν ακούσει για το μυστηριώδες και μάλλον χαώδες Windows registry. Θα το βρούμε σε πολλούς οδηγούς…
Αρχικά, πατάμε τα πλήκτρα “Win+R”, στο παράθυρο της εκτέλεσης γράφουμε “regedit”, και κάνουμε κλικ στο “OK”.
Μετά, αντιγράφουμε την ακόλουθη διαδρομή, την κάνουμε επικόλληση στη γραμμή διευθύνσεων του Μητρώου των Windows, και πατάμε Enter.
HKEY_CURRENT_USER\SOFTWARE\CLASSES\CLSID\
Έπειτα, κάνουμε δεξί κλικ στον φάκελο “CLSID”, επιλέγουμε “Κλειδί” από το μενού “Δημιουργία”, και ονομάζουμε το νέο κλειδί “{86ca1aa0-34aa-4e8b-a509-50c905bae2a2}”.
Στη συνέχεια, κάνουμε δεξί κλικ στον φάκελο “{86ca1aa0-34aa-4e8b-a509-50c905bae2a2}”, επιλέγουμε “Δημιουργία → Κλειδί”, και ονομάζουμε το νέο κλειδί “InprocServer32”.
Μετά, κάνουμε διπλό κλικ στο “(Προεπιλογή)”, διαγράφουμε το περιεχόμενο του πλαισίου “Δεδομένα τιμής”, και πατάμε το “OK”.
Τέλος, κάνουμε επανεκκίνηση τον υπολογιστή για να εφαρμόσουμε τις αλλαγές. Όπως βλέπουμε και στην παρακάτω εικόνα, το μενού στο δεξί κλικ έχει αλλάξει και είναι ίδιο με αυτό των παλαιότερων εκδόσεων των Windows.
Πώς προσθέτω δρόμους που λείπουν στους Χάρτες Google
Οι Χάρτες Google είναι μία ιδιαίτερα χρήσιμη πλατφόρμα πλοήγησης και η εταιρεία φροντίζει να ενημερώνει τακτικά τα δεδομένα της, ώστε οι χάρτες που περιέχει να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Παρά τις προσπάθειες της εταιρείας, είναι αδύνατο όλοι οι χάρτες να διατηρούνται ενημερωμένοι. Οι δρόμοι αλλάζουν τακτικά και η Google πραγματοποιεί νέους ελέγχους κάθε λίγους μήνες, ή σε ορισμένες περιπτώσεις κάθε λίγα χρόνια.
Ωστόσο, η εταιρεία παρέχει στους χρήστες τη δυνατότητα να αναφέρουν αλλαγές που έχουν πραγματοποιηθεί και η ίδια δεν έχει προσθέσει στην πλατφόρμα πλοήγησης. Όποιος το επιθυμεί μπορεί να προσθέσει δρόμους οι οποίοι ενδεχομένως λείπουν από τους Χάρτες Google.
Αρχικά, ανοίγουμε την εφαρμογή “Χάρτες” στο κινητό μας και πατάμε στη “Συνεισφορά”.
Στη συνέχεια, πατάμε στην “ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΧΑΡΤΗ” και διαλέγουμε την “Προσθήκη ή διόρθωση δρόμου”.
Έπειτα, επιλέγουμε το “Λείπει δρόμος”.
Μετά, πατάμε “Προσθήκη του πρώτου δρόμου”, σχεδιάζουμε τον δρόμο που λείπει, πληκτρολογούμε το όνομα της οδού, και πατάμε “✓”.
Τέλος, πατάμε “ΕΠΟΜΕΝΟ” και “Αποστολή”. Η Google θα λάβει το αίτημα μας, θα ελέγξει την αναφορά που κάναμε, και αν όντως υπάρχει στο σημείο ο δρόμος που σχεδιάσαμε, θα τον προσθέσει στους Χάρτες.
Αυτόματη ενεργοποίηση dark mode και αλλαγή φόντου στο Android
Το Android διαθέτει dark mode, το οποίο εφαρμόζεται σε όλη την έκταση του λειτουργικού συστήματος, από τις ρυθμίσεις και τα μενού, μέχρι οποιαδήποτε εφαρμογή υποστηρίζει σκούρο θέμα.
Η Google έχει προσθέσει στο λειτουργικό σύστημα τη δυνατότητα της προγραμματισμένης ενεργοποίησης και απενεργοποίησης του dark mode. Επιπλέον, με τη χρήση μιας δωρεάν εφαρμογής, μπορούμε να προγραμματίσουμε την αυτόματη αλλαγή του φόντου, με βάση το αν είναι ενεργό το σκούρο ή το ανοιχτό θέμα.
Ρύθμιση αυτόματης ενεργοποίησης dark mode
Αρχικά, ανοίγουμε τις ρυθμίσεις και μπαίνουμε στην “Οθόνη”.
Έπειτα, πατάμε τις “Ρυθμίσεις σκουρόχρωμης λειτουργίας”.
Στη συνέχεια, ενεργοποιούμε τον διακόπτη δίπλα στην “Ενεργοποίηση βάσει προγράμματος”.
Μετά, επιλέγουμε το “Από τη δύση έως την ανατολή”, ώστε η συσκευή να ενεργοποιεί το dark mode αυτόματα όταν νυχτώνει και να το απενεργοποιεί όταν ξημερώνει.
Εάν θέλουμε να ορίσουμε συγκεκριμένες ώρες κατά τις οποίες θα είναι ενεργό το dark mode, τότε διαλέγουμε το “Προσαρμοσμένο πρόγραμμα” και ρυθμίζουμε την “Ώρα έναρξης” και την “Ώρα λήξης”.
Αυτόματη αλλαγή φόντου
Πρώτα, θα πρέπει να έχουμε ρυθμίσει την αυτόματη ενεργοποίηση του dark mode και να εγκαταστήσουμε στο κινητό την εφαρμογή “Dark/Light Wallpaper Scheduler“.
Εφόσον ισχύουν τα παραπάνω, τρέχουμε την εφαρμογή, ενεργοποιούμε τον διακόπτη δίπλα στο “Automatically change wallpaper”, πατάμε στο “Schedule”, και επιλέγουμε το “Follow system settings”.
Έπειτα, πατάμε σε κάθε φόντο χωριστά και επιλέγουμε την εικόνα που επιθυμούμε να ρυθμίζει ως φόντο η εφαρμογή στην αρχική οθόνη και την οθόνη κλειδώματος, όταν είναι ενεργό το light ή το dark mode.
Τέλος, πατάμε τις τρεις γραμμές κάτω δεξιά, μπαίνουμε στο “Settings”, και στο “Theme” διαλέγουμε το “System default”.
Πώς δημιουργώ QR code με τον Chrome και τα αποθηκεύω ως εικόνες
Τα QR code είναι ειδικές εικόνες τις οποίες συνήθως σκανάρουμε με την κάμερα του κινητού μας, ώστε να μπούμε σε κάποια ιστοσελίδα, να πιστοποιήσουμε την ταυτότητα μας, να κατεβάσουμε κάποια εφαρμογή, και τα λοιπά.
Σε παλαιότερο QuickSteps είδαμε πώς μπορούμε να δημιουργούμε QR code με το Word και πώς τα προσθέτουμε σε έγγραφα κειμένου. Σε αυτό το άρθρο θα δούμε πώς δημιουργούμε QR code χρησιμοποιώντας τον Chrome.
Δημιουργία QR code για URL ιστοσελίδας
Αρχικά, ανοίγουμε τον browser, επισκεπτόμαστε την ιστοσελίδα στην οποία θέλουμε να οδηγεί το QR code, κάνουμε κλικ στη γραμμή διευθύνσεων, και πατάμε το εικονίδιο με τα τέσσερα τετράγωνα.
Στο πλαίσιο που θα εμφανιστεί, κάνουμε κλικ στο κουμπί “Λήψη”.
Έπειτα, επιλέγουμε πού θέλουμε να αποθηκεύσουμε την εικόνα του QR code, πληκτρολογούμε το όνομα το οποίο επιθυμούμε να έχει, και πατάμε “Αποθήκευση”.
Δημιουργία QR code για αποστολή email
Με τον Chrome μπορούμε να φτιάξουμε QR code το οποίο αφορά κάποια διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Έτσι, όποιος θέλει μπορεί να σκανάρει την εικόνα και να μας στείλει μήνυμα χωρίς να χρειάζεται να γράφει ολόκληρο το email μας.
Για να κάνουμε κάτι τέτοιο, επισκεπτόμαστε οποιαδήποτε ιστοσελίδα, πατάμε στη γραμμή διευθύνσεων, και κάνουμε κλικ στο εικονίδιο του εργαλείου δημιουργίας QR code.
Στο πλαίσιο που θα εμφανιστεί, διαγράφουμε το URL, πληκτρολογούμε το email μας, και πατάμε “Λήψη”.
Μετά, εντοπίζουμε τον φάκελο στον οποίο επιθυμούμε να αποθηκεύσουμε την εικόνα, γράφουμε το όνομα που θέλουμε να έχει, και κάνουμε κλικ στο κουμπί “Αποθήκευση”.
Από εδώ και στο εξής, μπορούμε να προσθέσουμε το QR code σε αρχεία κειμένου ή κάποια ιστοσελίδα, να το δημοσιεύσουμε στα κοινωνικά δίκτυα, και τα λοιπά.
Πώς τοποθετώ κείμενο γύρω από εικόνα στις Παρουσιάσεις Google
Το Microsoft Word και τα Έγγραφα Google διαθέτουν εργαλεία αναδίπλωσης κειμένου, τα οποία μας επιτρέπουν να τοποθετούμε κείμενο πίσω, πάνω, ή γύρω από εικόνες και άλλα γραφικά στοιχεία.
Δυστυχώς, το PowerPoint και οι Παρουσιάσεις Google δεν έχουν αντίστοιχα εργαλεία. Γι' αυτό, όταν θέλουμε να τοποθετήσουμε κείμενο γύρω από κάποια εικόνα, πρέπει να καταφεύγουμε σε πλάγιες λύσεις.
Σε αυτό το QuickSteps θα δούμε πώς τοποθετούμε κείμενο γύρω από εικόνα στις Παρουσιάσεις Google. Αρχικά, εισάγουμε στη διαφάνεια την εικόνα που θέλουμε να περιέχει.
Έπειτα, κάνουμε κλικ στην εισαγωγή και επιλέγουμε το “Πλαίσιο κειμένου”.
Χρησιμοποιώντας το ποντίκι, σχεδιάζουμε ένα πλαίσιο κειμένου στον κενό χώρο που βρίσκεται δίπλα σε μία από τις πλευρές της εικόνας.
Στη συνέχεια, δημιουργούμε επιπλέον πλαίσια κειμένου, ώστε να καλύψουμε όλο τον κενό χώρο γύρω από την εικόνα.
Έπειτα, κάνουμε κλικ στο πρώτο πλαίσιο και εισάγουμε το κείμενο μας. Επιλέγουμε το κομμάτι του κειμένου που δεν χωράει στο πλαίσιο και πατάμε “Ctrl+X”, για να το αφαιρέσουμε και να το αντιγράψουμε στο πρόχειρο.
Μετά, διαλέγουμε το επόμενο πλαίσιο κειμένου και πατάμε “Ctrl+V”, για να κάνουμε επικόλληση το κείμενο που αφαιρέσαμε από το προηγούμενο πλαίσιο.
Ακολουθώντας την ίδια διαδικασία, μοιράζουμε το κείμενο σε όλα τα πλαίσια που δημιουργήσαμε.
Διαγραφή επιπλέον κενών μεταξύ των λέξεων στα Υπολογιστικά φύλλα Google
Οι λόγοι για τους οποίους μπορεί τα κελιά ενός υπολογιστικού φύλλου να έχουν επιπλέον κενά μεταξύ των λέξεων ή των δεδομένων που περιέχουν είναι αρκετοί. Για παράδειγμα, ενδέχεται να αντιγράψαμε κάποια δεδομένα από ένα άλλο έγγραφο και να τα επικολλήσαμε σε ένα υπολογιστικό φύλλο.
Σε κάθε περίπτωση, στα Υπολογιστικά φύλλα Google μπορούμε να διαγράψουμε τα επιπλέον κενά με τη χρήση ενός ειδικού εργαλείου. Αρχικά, επιλέγουμε τα κελιά τα οποία έχουν τα επιπλέον κενά.
Έπειτα, κάνουμε κλικ στα “Δεδομένα” και διαλέγουμε την “Περικοπή κενού διαστήματος”.
Στο πλαίσιο που θα εμφανιστεί, πατάμε “OK”.
Όπως βλέπουμε και στην παρακάτω εικόνα, τα Υπολογιστικά φύλλα Google διαγράφουν άμεσα όλα τα επιπλέον κενά.
Σας άρεσαν τα QuickSteps της εβδομάδας;
Πώς σας φάνηκαν οι συμβουλές και τα κόλπα αυτής της εβδομάδας; Γνωρίζατε ή/και χρησιμοποιούσατε κάποιο από αυτά;
Έχετε να προτείνετε κάποιο δικό σας κόλπο, ή μία συμβουλή που θέλετε να μπει στη στήλη μας; Μοιραστείτε τη με τους αναγνώστες μας στα σχόλια και ίσως τη δείτε να δημοσιεύεται.