Αυτή την εβδομάδα, ελέγχουμε ποια site βλέπουν την τοποθεσία μας στον Firefox και ρυθμίζουμε ή αλλάζουμε τις διευθύνσεις σπιτιού και εργασίας στους Χάρτες Google. Αλλάζουμε χώρα στο Google Play Store, χρησιμοποιούμε το Spotify χωρίς να καταγράφει κανείς τι ακούμε, και απενεργοποιούμε τις ενοχλητικές υπενθυμίσεις του Gmail. Προσθέτουμε υδατογράφημα σε υπολογιστικά φύλλα με το Excel και εντοπίζουμε tweet τα οποία δημοσίευσαν χρήστες από την περιοχή μας.
Προτάσεις συνεργασίας
Τα νέα άρθρα του PCsteps
Γίνε VIP μέλος στο PCSteps
Για να δείτε όλες τις δημοσιεύσεις της στήλης, μπορείτε είτε να κάνετε κλικ στην κατηγορία QuickSteps…
…ή να επισκεφθείτε αυτόν τον σύνδεσμο. Για να βλέπετε ανά πάσα στιγμή τις νέες δημοσιεύσεις της στήλης μας, μπορείτε να προσθέσετε το link στους σελιδοδείκτες σας.
Πώς ελέγχω ποια site βλέπουν την τοποθεσία μου στον Firefox
Με τον Firefox μπορούμε σχετικά εύκολα να ελέγχουμε ποιοι ιστότοποι βλέπουν την τοποθεσία μας. Επιπλέον, έχουμε τη δυνατότητα να απαγορεύσουμε σε αυτές τις ιστοσελίδες να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα τοποθεσίας, καθώς και να μπλοκάρουμε μελλοντικά αιτήματα για έλεγχο της τοποθεσίας μας.
Αρχικά, κάνουμε κλικ στις τρεις γραμμές πάνω δεξιά και μπαίνουμε στις “Ρυθμίσεις”.
Έπειτα, επιλέγουμε την κατηγορία “Απόρρητο & ασφάλεια”.
Στη συνέχεια, εντοπίζουμε τα “Δικαιώματα” και πατάμε το κουμπί “Ρυθμίσεις” δίπλα στην “Τοποθεσία”.
Στο πλαίσιο που θα ανοίξει, βλέπουμε όλες τις ιστοσελίδες οι οποίες παρακολουθούν την τοποθεσία μας.
Για να μπλοκάρουμε την καταγραφή τοποθεσίας από έναν μόνο ιστότοπο, κάνουμε κλικ στην “Αποδοχή”, δίπλα στην καταχώρηση του, και επιλέγουμε “Φραγή”.
Εάν θέλουμε να καταργήσουμε πλήρως την καταχώρηση μόνο μιας ιστοσελίδας, την επιλέγουμε και κάνουμε κλικ στην “Αφαίρεση ιστότοπου”.
Από την άλλη, αν επιθυμούμε να αφαιρέσουμε από τη λίστα όλα τα site, κάνουμε κλικ στην “Αφαίρεση όλων των ιστοτόπων”.
Για να μπλοκάρουμε μελλοντικά αιτήματα για έλεγχο της τοποθεσίας μας, επιλέγουμε το κουτάκι δίπλα στο “Αποκλεισμός νέων αιτημάτων πρόσβασης στην τοποθεσία σας”.
Τέλος, κάνουμε κλικ στην “Αποθήκευση αλλαγών”, για να οριστικοποιήσουμε όλες τις αλλαγές που πραγματοποιήσαμε.
Πώς ρυθμίζω ή αλλάζω τη διεύθυνση σπιτιού στους Χάρτες Google
Στην εφαρμογή Χάρτες της Google μπορούμε να καταχωρήσουμε τις διευθύνσεις του σπιτιού και της εργασίας μας.
Αυτό το χαρακτηριστικό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο, διότι εάν θέλουμε να δούμε τις οδηγίες πλοήγησης προς οποιοδήποτε σημείο, από το σπίτι ή τον τόπο εργασίας μας, δεν χρειάζεται να πληκτρολογούμε κάθε φορά την αντίστοιχη διεύθυνση. Μπορούμε απλά να επιλέξουμε την ανάλογη καταχώρηση.
Επιπλέον, με τη χρήση φωνητικών εντολών, μπορούμε να ζητήσουμε από τον Google Assistant να μας παρέχει οδηγίες πλοήγησης από το σπίτι ή τη δουλειά, προς οποιαδήποτε διεύθυνση, κατάστημα, ή σημείο ενδιαφέροντος. Οι σχετικές φωνητικές εντολές είναι οι ακόλουθες:
- “OK Google, how to go from Home to ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ, ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ, Η ΣΗΜΕΙΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ”
- “OK Google, how to go from Work to ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ, ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ, Η ΣΗΜΕΙΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ”
Ομοίως, οπουδήποτε και αν βρισκόμαστε, μπορούμε με τη χρήση φωνητικών εντολών να ζητήσουμε από τον Google Assistant να μας παρέχει οδηγίες για το πώς να πάμε στο σπίτι ή στην εργασία μας.
Καταχώρηση διευθύνσεων σπιτιού και εργασίας
Για να καταχωρήσουμε τη διεύθυνση του σπιτιού και της εργασίας, τρέχουμε την εφαρμογή Χάρτες Google και πατάμε τα “Αποθηκευμένα”.
Έπειτα, εντοπίζουμε και πατάμε το “Με ετικέτα”.
Στη συνέχεια, πατάμε το “Ορισμός διεύθυνσης σπιτιού” ή το “Ορισμός διεύθυνσης εργασίας” , ανάλογα τη διεύθυνση την οποία θέλουμε να καταχωρήσουμε.
Μετά, πληκτρολογούμε τη διεύθυνση και επιλέγουμε το σωστό αποτέλεσμα.
Για να επιβεβαιώσουμε την καταχώρηση της διεύθυνσης, πατάμε “Τέλος”.
Αλλαγή διευθύνσεων σπιτιού και εργασίας
Αρχικά, ανοίγουμε την εφαρμογή Χάρτες Google και πατάμε τα “Αποθηκευμένα”.
Έπειτα, βρίσκουμε και πατάμε το “Με ετικέτα”.
Μετά, πατάμε τις τρεις τελείες δίπλα στη διεύθυνση την οποία θέλουμε να αλλάξουμε και επιλέγουμε την “Επεξεργασία”.
Στη συνέχεια, πληκτρολογούμε τη νέα διεύθυνση και επιλέγουμε το σωστό αποτέλεσμα.
Για να επιβεβαιώσουμε την αλλαγή της διεύθυνσης, πατάμε “Τέλος”.
Πώς αλλάζω χώρα στο Google Play Store
Το τι βλέπουμε στο διαδίκτυο και σε οποιαδήποτε online εφαρμογή ή υπηρεσία έχει σχέση με τη χώρα στην οποία ζούμε. Για παράδειγμα, οι εφαρμογές, τα παιχνίδια, οι ταινίες, και γενικά το περιεχόμενο που βλέπουμε στο Google Play Store εξαρτάται από την περιοχή στην οποία ζούμε.
Ως εκ τούτου, αν ζούμε στην Ελλάδα και θέλουμε να συμμετέχουμε στη beta ενός παιχνιδιού η οποία είναι διαθέσιμη μόνο στην Φινλανδία, δεν μπορούμε. Εκτός και αν αλλάξουμε τη χώρα την οποία έχουμε επιλέξει στις ρυθμίσεις του λογαριασμού Google που χρησιμοποιούμε.
Πριν προχωρήσουμε, πρέπει να αναφέρουμε ορισμένες σημαντικές λεπτομέρειες. Αρχικά, η Google επιτρέπει να αλλάζουμε χώρα στο Play Store μία φορά τον χρόνο. Επίσης, υπάρχει πιθανότητα αλλάζοντας τοποθεσία, να χάσουμε οποιοδήποτε ποσό έχουμε στο πορτοφόλι μας στο Google Play.
Τέλος, θα πρέπει να διαθέτουμε μία μέθοδο πληρωμής σχετική με την νέα χώρα που θα επιλέξουμε. Για παράδειγμα, αν διαλέξουμε τη Γερμανία, θα πρέπει να διαθέτουμε μία γερμανική πιστωτική ή χρεωστική κάρτα.
Για να αλλάξουμε χώρα στο Google Play Store, χρησιμοποιούμε VPN και πραγματοποιούμε σύνδεση σε έναν server ο οποίος βρίσκεται στη χώρα που μας ενδιαφέρει.
Έπειτα, ανοίγουμε την εφαρμογή, πατάμε την εικόνα προφίλ, και μπαίνουμε στις “Ρυθμίσεις”.
Μετά, πατάμε στο “Γενικά” και διαλέγουμε τις “Προτιμήσεις λογαριασμού και συσκευής”.
Στη συνέχεια, πατάμε στον σύνδεσμο “Αλλαγή στο Play Store ΧΩΡΑ”.
Τέλος, στο πλαίσιο που θα εμφανιστεί πατάμε “Συνέχεια”, για να επιβεβαιώσουμε την αλλαγή χώρας.
Πώς χρησιμοποιώ το Spotify χωρίς να καταγράφει ό,τι ακούω
Το Spotify καταγράφει κάθε τραγούδι, podcast, playlist, και τα λοιπά, που ακούμε, ώστε να είναι σε θέση να μας προτείνει μουσική και άλλο περιεχόμενο το οποίο μπορεί να μας αρέσει.
Επιπλέον, η υπηρεσία μοιράζεται αυτά τα δεδομένα με άλλους χρήστες, οι οποίοι ενδεχομένως μας ακολουθούν. Πρόκειται για ένα απλό χαρακτηριστικό κοινωνικής δικτύωσης.
Αν δεν θέλουμε το Spotify να καταγράφει ό,τι ακούμε και να χρησιμοποιεί αυτά τα δεδομένα με οποιονδήποτε τρόπο, τότε μπορούμε να ενεργοποιήσουμε την “Ιδιωτική περίοδο λειτουργίας”.
Για να κάνουμε κάτι τέτοιο, τρέχουμε την εφαρμογή του Spotify και πατάμε το γρανάζι, πάνω δεξιά.
Στη συνέχεια, εντοπίζουμε την ενότητα “Κοινωνικά δίκτυα” και απενεργοποιούμε τους διακόπτες δίπλα στη “Δραστηριότητα ακρόασης” και στους “Καλλιτέχνες που άκουσες πρόσφατα”.
Μετά, ενεργοποιούμε τον διακόπτη δίπλα στην “Ιδιωτική περίοδος λειτουργίας”.
Από εδώ και στο εξής, το Spotify δεν θα καταγράφει τι ακούμε και δεν θα το κοινοποιεί στους χρήστες που μας ακολουθούν.
Πώς απενεργοποιώ τις ενοχλητικές υπενθυμίσεις του Gmail
Οι υπενθυμίσεις είναι ιδιαίτερα χρήσιμες σε μερικές περιπτώσεις. Για παράδειγμα, μπορούμε να προσθέσουμε κάποια εκδήλωση στην εφαρμογή του ημερολογίου και να ορίσουμε κάποια υπενθύμιση την οποία θα λάβουμε λίγα λεπτά πριν την έναρξη της εκδήλωσης.
Ωστόσο, ορισμένες εφαρμογές προβάλλουν μεγάλο όγκο υπενθυμίσεων και αυτό ενδέχεται να μας εκνευρίζει. Μία από αυτές τις εφαρμογές είναι το Gmail, το οποίο εμφανίζει ειδικές ειδοποιήσεις για να μας θυμίσει να απαντήσουμε σε παλιά email.
Απενεργοποίηση υπενθυμίσεων στην εφαρμογή του Gmail
Για να απενεργοποιήσουμε τις υπενθυμίσεις στην εφαρμογή του Gmail για κινητά, ανοίγουμε την εφαρμογή, πατάμε τις τρεις γραμμές, και μπαίνουμε στις “Ρυθμίσεις”.
Έπειτα, αν έχουμε συνδεδεμένους πάνω από έναν λογαριασμούς, επιλέγουμε τον πρώτο, διαφορετικά πατάμε στον λογαριασμό μας.
Στη συνέχεια, εντοπίσουμε τα “Σκουντήματα” και πατάμε το “Απάντηση και συνέχεια”.
Μετά, αποεπιλέγουμε και τα δύο κουτάκια.
Στην περίπτωση που έχουμε συνδεδεμένους πολλούς λογαριασμούς, επαναλαμβάνουν την ίδια διαδικασία για τον κάθε έναν χωριστά.
Απενεργοποίηση υπενθυμίσεων στη web έκδοση του Gmail
Αρχικά, κάνουμε κλικ στο γρανάζι και πατάμε “Δείτε όλες τις ρυθμίσεις”.
Στη συνέχεια, επιλέγουμε την καρτέλα “Γενικά”, εντοπίζουμε τα “Σκουντήματα”, και αποεπιλέγουμε τα δύο κουτάκια.
Τέλος, κάνουμε κλικ στην “Αποθήκευση αλλαγών”, για να επιβεβαιώσουμε την αλλαγή των ρυθμίσεων.
Προσθήκη υδατογραφήματος σε υπολογιστικά φύλλα με το Excel
Ένα υδατογράφημα δεν αποδεικνύει ότι μια εικόνα, ένα βίντεο, ή ένα έγγραφο, μας ανήκει και δεν έχει οποιαδήποτε νομική ισχύ. Ωστόσο, μπορεί να αποτρέψει τους επίδοξους “κλέφτες” από το να χρησιμοποιήσουν το αρχείο χωρίς την άδεια μας.
Πώς να Προστατέψω Βίντεο και Φωτογραφίες με ΥδατογράφημαΣτο internet, ο καθένας κάνει ό,τι θέλει. Μπορεί, για παράδειγμα, κάποιος να “κλέψει” τη δουλειά του άλλου χωρίς να νοιάζεται για τον κόπο του. Πιστεύουμε…
Στο PCsteps έχουμε δείξει διάφορους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να προσθέσουμε υδατογράφημα σε εικόνες και βίντεο που θέλουμε να προστατεύσουμε από τη μη εξουσιοδοτημένη χρήση. Ωστόσο, δεν έχουμε δει ποτέ πώς μπορούμε να προσθέτουμε υδατογράφημα σε υπολογιστικά φύλλα.
Αρχικά, ανοίγουμε στο Excel το υπολογιστικό φύλλο στο οποίο θέλουμε να προσθέσουμε υδατογράφημα. Έπειτα, πηγαίνουμε στην καρτέλα “Εισαγωγή” και από το μενού “Κείμενο” επιλέγουμε το “Κεφαλίδες και υποσέλιδα”.
Στην κορυφή του πίνακα θα εμφανιστεί ένα πλαίσιο και η λέξη “Κεφαλίδα”. Επιπλέον, στη λίστα των καρτελών θα εμφανιστεί η καρτέλα “Κεφαλίδα & υποσέλιδο”.
Επιλέγουμε την καρτέλα “Κεφαλίδα & υποσέλιδο” και κάνουμε κλικ στο κουμπί “Εικόνα”.
Στο πλαίσιο που θα εμφανιστεί, πατάμε την “Περιήγηση”, δίπλα στην επιλογή “Από αρχείο”.
Στη συνέχεια, εντοπίζουμε την εικόνα την οποία θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε ως υδατογράφημα, την επιλέγουμε, και κάνουμε κλικ στο κουμπί “Εισαγωγή”.
Η εικόνα που επιλέξαμε δεν θα εμφανιστεί στο υπολογιστικό φύλλο. Ωστόσο, στο πλαίσιο της κεφαλίδας θα προστεθεί το “&[Εικόνα]”.
Για να δούμε την εικόνα, πρέπει να κάνουμε κλικ σε οποιοδήποτε σημείο του υπολογιστικού φύλλου, εκτός του πλαισίου της κεφαλίδας.
Όπως βλέπουμε στο ακόλουθο στιγμιότυπο, η εικόνα που διαλέξαμε έχει προστεθεί στο υπολογιστικό φύλλο και βρίσκεται πίσω από το πλέγμα του πίνακα.
Για να επεξεργαστούμε το υδατογράφημα και να κάνουμε διαφανή την εικόνα, επιλέγουμε την καρτέλα “Εισαγωγή” και κάνουμε κλικ στο “Κεφαλίδες και υποσέλιδα” από το μενού “Κείμενο”.
Μετά, διαλέγουμε την καρτέλα “Κεφαλίδα & υποσέλιδο” και πατάμε τη “Μορφοποίηση εικόνας”.
Στο παράθυρο που θα ανοίξει, πηγαίνουμε στην καρτέλα “Εικόνα”, στο “Χρώμα” επιλέγουμε το “Υδατογράφημα”, από την καρτέλα “Μέγεθος” ρυθμίζουμε το μέγεθος της εικόνας σύμφωνα με τις προτιμήσεις μας, και πατάμε “OK”.
Πλέον, η εικόνα που προσθέσαμε στο υπολογιστικό φύλλο βρίσκεται πίσω από το πλέγμα του πίνακα και είναι διάφανη.
Πώς κάνω αναζήτηση tweet με βάση την τοποθεσία
Όταν έχουμε ενεργοποιημένη την καταγραφή τοποθεσίας στο Twitter, η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης επιτρέπει να αναζητούμε tweet τα οποία έχουν δημοσιεύσει χρήστες που βρίσκονται στην περιοχή μας. Αυτό μπορεί να φανεί χρήσιμο σε αρκετές περιπτώσεις.
Για παράδειγμα, σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όπως οι πλημμύρες κατά τη φθινοπωρινή ή χειμερινή περίοδο, οι χρήστες δημοσιεύουν πολλά σχετικά tweet. Συνήθως, αυτό έχει ως αποτέλεσμα να διαβάζουμε αμέτρητα tweet, έως ότου βρούμε κάποιο το οποίο αφορά την περιοχή μας.
Προετοιμασία του λογαριασμού
Για να μπορούμε να εντοπίζουμε tweet τα οποία έχουν κάνει χρήστες οι οποίοι βρίσκονται στην περιοχή μας, θα πρέπει να έχουμε τροποποιήσει κάποιες ρυθμίσεις στον λογαριασμό μας.
Αρχικά, κάνουμε κλικ στα “Περισσότερα” και μπαίνουμε στο “Ρυθμίσεις και απόρρητο”.
Στη συνέχεια, διαλέγουμε την κατηγορία “Απόρρητο και ασφάλεια”.
Μετά, εντοπίζουμε την ενότητα “Κοινοποίηση δεδομένων και δραστηριότητα εκτός Twitter” και πατάμε στις “Πληροφορίες τοποθεσίας”.
Έπειτα, επιλέγουμε το κουτάκι δίπλα στην “Εξατομίκευση με βάση τις τοποθεσίες που έχετε επισκεφτεί”.
Τέλος, κάνουμε κλικ στις “Ρυθμίσεις Εξερεύνησης” και στο πλαίσιο που θα εμφανιστεί επιλέγουμε το κουτάκι δίπλα στην “Εμφάνιση περιεχομένου σε αυτήν την τοποθεσία”.
Εντοπισμός tweet με βάση την τοποθεσία
Εφόσον έχουμε ρυθμίσει σωστά τον λογαριασμό μας, πραγματοποιούμε μία αναζήτηση για οτιδήποτε μας ενδιαφέρει.
Έπειτα, πατάμε τις τρεις τελείες και επιλέγουμε τη “Σύνθετη αναζήτηση”.
Στο πλαίσιο που θα εμφανιστεί, εντοπίζουμε τα “Φίλτρα”, στην “Τοποθεσία” διαλέγουμε το “Κοντά μου”, και κάνουμε κλικ στην “Αναζήτηση”.
Σας άρεσαν τα QuickSteps της εβδομάδας;
Πώς σας φάνηκαν οι συμβουλές και τα κόλπα αυτής της εβδομάδας; Γνωρίζατε ή/και χρησιμοποιούσατε κάποιο από αυτά;
Έχετε να προτείνετε κάποιο δικό σας κόλπο, ή μία συμβουλή που θέλετε να μπει στη στήλη μας; Μοιραστείτε τη με τους αναγνώστες μας στα σχόλια και ίσως τη δείτε να δημοσιεύεται.