Home » Εβδομαδιαίες Στήλες » QuickSteps » Windows 11 Σε Μη Συμβατό PC, Υπογραφή Με Τα Έγγραφα Google, Προσωπικό Λεξικό Gboard
QuickSteps#194 - Windows 11 Σε Μη Συμβατό PC, Υπογραφή Με Τα Έγγραφα Google, Προσωπικό Λεξικό Gboard

Windows 11 Σε Μη Συμβατό PC, Υπογραφή Με Τα Έγγραφα Google, Προσωπικό Λεξικό Gboard

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Αυτή την εβδομάδα, κάνουμε σχεδόν οποιονδήποτε υπολογιστή συμβατό με τα Windows 11 και εισάγουμε χειρόγραφη υπογραφή σε αρχείο με τα Έγγραφα Google. Ανοίγουμε αρχεία, φακέλους, και εφαρμογές με συντομεύσεις πληκτρολογίου στα Windows, διαχειριζόμαστε το προσωπικό λεξικό στο Gboard, και αφαιρούμε το widget αναπαραγωγής πολυμέσων από την περιοχή ειδοποιήσεων στο Android. Εντοπίζουμε και διαχειριζόμαστε τα stickers στο Telegram και αναθέτουμε εργασίες στα Έγγραφα, στα Υπολογιστικά φύλλα, και στις Παρουσιάσεις Google.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Για να δείτε όλες τις δημοσιεύσεις της στήλης, μπορείτε είτε να κάνετε κλικ στην κατηγορία QuickSteps…

…ή να επισκεφθείτε αυτόν τον σύνδεσμο. Για να βλέπετε ανά πάσα στιγμή τις νέες δημοσιεύσεις της στήλης μας, μπορείτε να προσθέσετε το link στους σελιδοδείκτες σας.

Πώς κάνω σχεδόν οποιονδήποτε υπολογιστή συμβατό με τα Windows 11

Τα Windows 11 έχουν συγκεκριμένες απαιτήσεις συστήματος, οι οποίες σύμφωνα με τη Microsoft στοχεύουν στην εξασφάλιση της αυξημένης ασφάλειας που παρέχει το νέο λειτουργικό σύστημα.

Μία από αυτές τις απαιτήσεις είναι το TPM 2.0 (Trusted Platform Module). Πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό που υπάρχει σε επεξεργαστές Intel 8ης γενιάς και AMD Ryzen 2ης γενιάς και άνω.

Όσα συστήματα δεν διαθέτουν το TPM 2.0, υποτίθεται πως δεν μπορούν να αναβαθμιστούν στα Windows 11. Ωστόσο, υπάρχει τρόπος να εγκαταστήσουμε το νέο λειτουργικό και σε μη συμβατούς υπολογιστές.

Αναβάθμιση Windows 11 ή Καθαρή Εγκατάσταση Σε Μη Συμβατό PC
Αναβάθμιση Windows 11 ή Καθαρή Εγκατάσταση Σε Μη Συμβατό PC

Αμέσως μετά την επίσημη κυκλοφορία των Windows 11, εμφανίστηκαν αξιόπιστες λύσεις για την εγκατάσταση του λειτουργικού σε μη συμβατά PC. Η Microsoft επιβεβαίωσε αυτές τις…

Στον παραπάνω οδηγό περιγράφουμε αναλυτικά τη διαδικασία εγκατάστασης του λειτουργικού, με τη βοήθεια ενός μικρού εργαλείου ανοιχτού κώδικα.

Σε αυτό το QuickSteps θα δούμε τις αλλαγές που πρέπει να εφαρμόσουμε στο Μητρώο των Windows, σύμφωνα με τις οδηγίες που έχει δημοσιεύσει η Microsoft, ώστε να εγκαταστήσουμε τα Windows 11 σε μη συμβατούς υπολογιστές.

Σε αυτό το σημείο, πρέπει να αναφέρουμε ότι η μετατροπή ενός μη συμβατού υπολογιστή σε συμβατό, με τη μέθοδο που θα περιγράψουμε, λειτουργεί σίγουρα σε όσα συστήματα διαθέτουν τουλάχιστον TPM 1.2 και είναι ενεργοποιημένο στις ρυθμίσεις του BIOS.

Επιπλέον, πρέπει να τονίσουμε ότι το Μητρώο των Windows περιέχει σημαντικά δεδομένα για τη σωστή λειτουργία του υπολογιστή. Γι’ αυτό, καλό θα ήταν να πάρουμε ένα backup πριν προβούμε σε οποιαδήποτε αλλαγή.

Τι είναι το Windows Registry (Μητρώο των Windows)

Ακόμα και σχετικά αρχάριοι χρήστες, όλο και κάπου θα έχουν ακούσει για το μυστηριώδες και μάλλον χαώδες Windows registry. Θα το βρούμε σε πολλούς οδηγούς…

Αρχικά, πατάμε τα πλήκτρα “Win+R”, στο παράθυρο της εκτέλεσης γράφουμε “regedit”, και κάνουμε κλικ στο “OK”.

Μετά, αντιγράφουμε την ακόλουθη διαδρομή, την κάνουμε επικόλληση στη γραμμή διευθύνσεων του Μητρώου των Windows, και πατάμε Enter.

HKEY_LOCAL_MACHINE > SYSTEM > Setup > MoSetup

Στη συνέχεια, κάνουμε δεξί κλικ στον κενό χώρο, επιλέγουμε “Δημιουργία → Τιμή DWORD (32-bit)”, και ονομάζουμε τη νέα τιμή “AllowUpgradesWithUnsupportedTPMOrCPU”.

Πάντοτε επιλέγουμε αυτόν τον τύπο τιμής, ακόμα και αν έχουμε 64-bit Windows. Το QWORD (64-bit) είναι διαφορετικό είδος τιμής και δεν θα λειτουργήσει.

Έπειτα, κάνουμε διπλό κλικ στο “AllowUpgradesWithUnsupportedTPMOrCPU”. Στα “Δεδομένα τιμής” πληκτρολογούμε “1” και πατάμε το “OK”.

Τέλος, κάνουμε επανεκκίνηση τον υπολογιστή για να εφαρμόσουμε τις αλλαγές.

Πώς εισάγω χειρόγραφη υπογραφή σε ένα αρχείο με τα Έγγραφα Google

Πλέον, μπορούμε να ολοκληρώνουμε αρκετές εργασίες online από την άνεση του σπιτιού μας. Για παράδειγμα, μπορούμε να κάνουμε αίτηση για νέα τηλεφωνική γραμμή μέσω της ιστοσελίδας του εκάστοτε παρόχου.

Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις χρειάζεται να υπογράψουμε έγγραφα και να στείλουμε στην εταιρεία ή σε κάποιον υπάλληλο τα υπογεγραμμένα ψηφιακά αντίγραφα των εγγράφων.

Σε μία τέτοια περίπτωση, έχουμε δύο επιλογές. Μπορούμε να εκτυπώσουμε τα έγγραφα, να τα υπογράψουμε, και να τα σκανάρουμε, ή να ανοίξουμε το αρχείο με τα Έγγραφα Google και να προσθέσουμε τη χειρόγραφη υπογραφή μας.

Αρχικά, κάνουμε κλικ στο μενού “Εισαγωγή” και από το “Σχέδιο” διαλέγουμε το “Νέο”.

Στο πλαίσιο που θα εμφανιστεί, κάνουμε κλικ στο βελάκι δίπλα στη γραμμή με τις τελείες στα άκρα και επιλέγουμε το “Σκαρίφημα”.

Έπειτα, χρησιμοποιώντας το ποντίκι, σχεδιάζουμε την υπογραφή μας.

Μόλις ολοκληρώσουμε την υπογραφή, πατάμε “Αποθήκευση και έξοδος”.

Τα Έγγραφα Google θα εισάγουν στο έγγραφο τη χειρόγραφη υπογραφή που δημιουργήσαμε.

Κάνοντας κλικ πάνω στην υπογραφή, εμφανίζονται οκτώ σημεία ελέγχου τα οποία επιτρέπουν να αλλάξουμε το μέγεθος της.

Επιπλέον, πατώντας παρατεταμένα το αριστερό κλικ πάνω στην υπογραφή, μπορούμε να τη σύρουμε στο σημείο του εγγράφου στο οποίο θέλουμε να την τοποθετήσουμε.

Συντομεύσεις πληκτρολογίου για ανοιγμα αρχείων, φακέλων, και εφαρμογών

Οι συντομεύσεις πληκτρολογίου διευκολύνουν τον χειρισμό του υπολογιστή και επιταχύνουν τη διεκπεραίωση πολλών εργασιών.

Άνοιγμα προγραμμάτων και φακέλων από τη Γραμμή Εργασιών

Στα Windows μπορούμε να ανοίγουμε προγράμματα και φακέλους που έχουμε καρφιτσώσει στη Γραμμή Εργασιών, χρησιμοποιώντας τη συντόμευση πληκτρολογίου “Win+ΘEΣΗ_ΣYΝΤΟΜΕΥΣΗΣ”.

Στο παράδειγμά μας, έχουμε καρφιτσώσει τον Edge, την Εξερεύνηση αρχείων, και το Mail. Για να ανοίξουμε τον Edge, πατάμε “Win+1”, για να τρέξουμε την Εξερεύνηση αρχείων πατάμε “Win+2”, και ούτω καθεξής.

Άνοιγμα αρχείων, φακέλων, και προγραμμάτων με τo WinHotKey

Εκτός από τις συντομεύσεις των Windows, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την εφαρμογή WinHotKey και να δημιουργήσουμε τις δικές μας συντομεύσεις πληκτρολογίου, οι οποίες θα ανοίγουν το αρχείο, τον φάκελο, ή την εφαρμογή που θα επιλέξουμε.

Αρχικά, κατεβάσουμε την εφαρμογή από την επίσημη σελίδα της, πατώντας “WinHotKey0.70.exe”, και την εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας.

Έπειτα, τρέχουμε το WinHotKey και κάνουμε κλικ στο “New HotKey”.

Στο παράθυρο που θα ανοίξει, γράφουμε την περιγραφή της συντόμευσης, επιλέγουμε τον συνδυασμό των κουμπιών που θέλουμε να χρησιμοποιούμε για τη συγκεκριμένη συντόμευση, και διαλέγουμε τι θα συμβαίνει όταν πατάμε αυτά τα κουμπιά.

Στη συνέχεια, κάνουμε κλικ στο “Browse” και εντοπίζουμε το αρχείο, τον φάκελο, ή το εκτελέσιμο αρχείο “.exe”, που μας ενδιαφέρει.

Τέλος, πατάμε “OK”, για να προσθέσουμε τη συντόμευση στη λίστα συντομεύσεων του WinHotKey.

Πώς διαχειρίζομαι το προσωπικό λεξικό στο Gboard της Google

Το Gboard είναι μία από τις πιο δημοφιλείς εφαρμογές πληκτρολογίου για συσκευές Android. Το πληκτρολόγιο της Google διαθέτει διάφορες έξυπνες λειτουργίες που του επιτρέπουν να μαθαίνει τον τρόπο γραφής μας και να διευκολύνει τη σύνταξη κειμένων.

Για παράδειγμα, το Gboard μπορεί να εμφανίζει πιθανές προτάσεις λέξεων όταν πατάμε το Space. Αν μεταξύ των προτάσεων βρίσκεται η λέξη που θέλουμε να γράψουμε, μπορούμε να την επιλέξουμε και η εφαρμογή θα την πληκτρολογήσει για εμάς.

Επίσης, το ψηφιακό πληκτρολόγιο της Google αποθηκεύει αυτόματα σε ένα ειδικό λεξικό όσες λέξεις διαπιστώνει ότι δεν υπάρχουν στο κοινό λεξικό της εκάστοτε γλώσσας, αλλά τις χρησιμοποιούμε τακτικά.

Στο ίδιο λεξικό, το οποίο ονομάζεται Προσωπικό Λεξικό, ενδέχεται να προσθέσουμε κατά λάθος διάφορες λέξεις τις οποίες έχουμε γράψει λάθος. Η προσθήκη λέξεων είναι ιδιαίτερα απλή. Αρκεί να γράψουμε τη λέξη, να πατήσουμε Space, και μετά να πατήσουμε το κουμπί της διαγραφής.

Οι παραπάνω ενέργειες έχουν ως αποτέλεσμα το Προσωπικό Λεξικό να γεμίζει με λέξεις τις οποίες ενδέχεται να χρησιμοποιούμε σπάνια ή ποτέ. Ευτυχώς, μπορούμε εύκολα να αφαιρέσουμε από το Προσωπικό Λεξικό όποια λέξη θέλουμε.

Αρχικά, τρέχουμε μία εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων, ανοίγουμε κάποια συνομιλία ή δημιουργούμε μία νέα, και πατάμε στο πλαίσιο εισαγωγής κειμένου, για να ανοίξουμε το πληκτρολόγιο.

Έπειτα, πατάμε παρατεταμένα το κουμπί με το emoji και επιλέγουμε το γρανάζι.

Στη συνέχεια, διαλέγουμε το “Λεξικό”, μπαίνουμε στο “Προσωπικό Λεξικό”, και πατάμε το “Όλες οι γλώσσες”.

Σε αυτό το σημείο, βλέπουμε όλες τις λέξεις που περιέχει το προσωπικό λεξικό μας. Για να διαγράψουμε κάποια λέξη, πατάμε την καταχώρηση της και έπειτα πατάμε τον κάδο πάνω δεξιά.

Εκτός από το να διαγράφουμε λέξεις, μπορούμε να προσθέτουμε στο λεξικό τις δικές μας. Για να προσθέσουμε μία νέα λέξη, πατάμε το “+”, πληκτρολογούμε τη λέξη, και πατάμε το βελάκι, πάνω αριστερά.

Αφαίρεση widget βίντεο ή ήχου από τις ειδοποιήσεις στο Android

Όταν ανοίγουμε κάποια εφαρμογή αναπαραγωγής πολυμέσων, όπως το Spotify, στην περιοχή ειδοποιήσεων του Android εμφανίζεται ένα widget. Αυτό το widget βοηθά να ελέγχουμε την αναπαραγωγή, ενώ η εφαρμογή τρέχει στο παρασκήνιο.

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα χρήσιμο χαρακτηριστικό. Ωστόσο, δεν λειτουργεί πάντα καλά. Ορισμένες φορές τυχαίνει να εμφανιστούν πολλαπλά widget της ίδιας εφαρμογής ή να παγώσει κάποιο από τα widget και να μην μπορούμε να το χειριστούμε.

Σε οποιαδήποτε από τις παραπάνω περιπτώσεις, μπορούμε να αφαιρέσουμε από την περιοχή ειδοποιήσεων όποιο widget θέλουμε. Αρχικά, πατάμε παρατεταμένα στο widget που μας ενδιαφέρει για να εμφανίσουμε τις επιλογές διαχείρισης.

Πατώντας την “Κατάργηση”, μπορούμε να αφαιρέσουμε το widget από την περιοχή ειδοποιήσεων.

Από την άλλη, αν πατήσουμε τις “Ρυθμίσεις”, θα μεταφερθούμε στις ρυθμίσεις ειδοποιήσεων της εφαρμογής, από όπου μπορούμε να απενεργοποιήσουμε πλήρως την εμφάνιση του widget.

Για να κάνουμε κάτι τέτοιο, απενεργοποιούμε τον διακόπτη δίπλα στην “Αναπαραγωγή”.

Πώς εντοπίζω και διαχειρίζομαι τα stickers στο Telegram

Το Telegram διαθέτει μία ενδιαφέρουσα συλλογή από stickers, τα οποία μπορούμε να στέλνουμε στους συνομιλητές μας. Ωστόσο, από προεπιλογή, η εφαρμογή εμφανίζει ελάχιστα stickers, τα οποία έχει επιλέξει ο προγραμματιστής της.

Ωστόσο, μπορούμε αρκετά εύκολα να εμπλουτίσουμε τη βιβλιοθήκη των stickers της εφαρμογής και να επιλέξουμε ποια από αυτά θα είναι διαθέσιμα προς χρήση στις συνομιλίες που πραγματοποιούμε.

Αρχικά, πατάμε τις τρεις γραμμές και μπαίνουμε στο “Settings”.

Έπειτα, επιλέγουμε το “Chat Settings” και πατάμε στο “Stickers and Masks”.

Για να εμφανίζει το Telegram όλα τα stickers τα οποία έχουμε κατεβάσει στο κινητό, πατάμε στο “Suggest stickers by emoji” και στο πλαίσιο που θα εμφανιστεί επιλέγουμε το “All Sets”.

Αν θέλουμε να κατεβάσουμε νέα πακέτα με stickers, μπαίνουμε στο “Trending Stickers” και πατάμε το κουμπί “Add”, δίπλα από το πακέτο το οποίο μας ενδιαφέρει.

Ανάθεση εργασιών στις εφαρμογές γραφείου της Google

Οι εφαρμογές γραφείου της Google διαθέτουν διάφορα χαρακτηριστικά τα οποία βοηθούν στην ταχύτερη ολοκλήρωση της σύνταξης και μορφοποίησης κοινόχρηστων εγγράφων.

Για παράδειγμα, χρησιμοποιώντας τα σχόλια, μπορούμε να επιστήσουμε την προσοχή κάποιου σε ένα συγκεκριμένο κομμάτι του εγγράφου.

Αντίστοιχα, με τη βοήθεια του χαρακτηριστικού της ανάθεσης εργασιών, μπορούμε να ορίσουμε ποιος από τους συνεργάτες θα ολοκληρώσει ποια εργασία. Παράλληλα, ο συνεργάτης στον οποίο έχει ανατεθεί μία εργασία, μπορεί να σημειώσει ότι την ολοκλήρωσε, όταν την φέρει εις πέρας.

Ανάθεση εργασιών

Για να αναθέσουμε κάποια εργασία, τοποθετούμε τον κέρσορα στο σημείο του εγγράφου το οποίο αφορά η συγκεκριμένη εργασία και πατάμε το κουμπί “Προσθήκη σχολίου”.

Στο πλαίσιο που θα εμφανιστεί, πληκτρολογούμε “@” και επιλέγουμε το άτομο στο οποίο θέλουμε να αναθέσουμε την εργασία.

Έπειτα, περιγράφουμε τι θέλουμε να κάνει ο συνεργάτης, επιλέγουμε την “Ανάθεση στο χρήστη ΟΝΟΜΑ”, και κάνουμε κλικ στην “Ανάθεση”.

Προσθήκη σχολίων και ολοκλήρωση εργασίας

Αν θέλουμε να προσθέσουμε κάποιο σχόλιο στην ανάθεση της εργασίας, κάνουμε κλικ στο πλαίσιο στα δεξιά, πληκτρολογούμε το σχόλιο, και πατάμε “Απάντηση”.

Για να σημειώσουμε ότι ολοκληρώσαμε μία εργασία, κάνουμε κλικ στο “✓”.

QuickSteps#194 - Δημόσιες Δημοσιεύσεις Facebook, Υπογραφή Με Τα Έγγραφα Google, Προσωπικό Λεξικό Gboard

Σας άρεσαν τα QuickSteps της εβδομάδας;

Πώς σας φάνηκαν οι συμβουλές και τα κόλπα αυτής της εβδομάδας; Γνωρίζατε ή/και χρησιμοποιούσατε κάποιο από αυτά;

Έχετε να προτείνετε κάποιο δικό σας κόλπο, ή μία συμβουλή που θέλετε να μπει στη στήλη μας; Μοιραστείτε τη με τους αναγνώστες μας στα σχόλια και ίσως τη δείτε να δημοσιεύεται.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

Αγορά Laptop €449-€3.955: Τα Καλύτερα Της Εβδομάδας 25/10-31/10
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#357 - Κρυφό Πλάνο Ενέργειας Απόλυτων Επιδόσεων Στα Windows 11, Βίντεο Αργής Κίνησης Στο PowerPoint
QuickSteps
GamingSteps#20241214 - Assassin's Creed Shadows Canon Mode, The Game Awards, Η Ciri Πρωταγωνίστρια Στο The Witcher 4
GamingSteps