Η Microsoft παρουσίασε επίσημα τα Windows 11 στις 24 Ιουνίου 2021, με όλα τα νέα χαρακτηριστικά τους. Όμως, το εργαλείο που δίνει η ίδια η Microsoft για να διαπιστώσουμε αν θα είναι τα Windows 11 συμβατά με το σύστημά μας, πολύ συχνά είναι αρνητικό χωρίς να εξηγεί καθόλου το γιατί. Στον οδηγό θα δούμε το WhyNotWin11, ένα πρόγραμμα ανοιχτού κώδικα που μας λέει κατά πόσον είναι τα Windows 11 συμβατά με τον υπολογιστή ή το laptop μας, ποιοι επεξεργαστές έχουν πρόβλημα συμβατότητας, ποιες εκδόσεις των Windows θα δεχτούν την δωρεάν αναβάθμιση των Windows 11, αλλά και πότε μπορούμε να τα εγκαταστήσουμε επίσημα.
Προτάσεις συνεργασίας
Τα νέα άρθρα του PCsteps
Γίνε VIP μέλος στο PCSteps
Πότε θα κυκλοφορήσουν τα Windows 11?
Η Microsoft δεν έχει δώσει ακόμη συγκεκριμένη ημερομηνία κυκλοφορίας για τα Windows 11. Γνωρίζουμε πως οι χρήστες Windows 10 θα δικαιούνται δωρεάν αναβάθμιση στα Windows 11, μόνο όμως αν είναι τα Windows 11 συμβατά με το σύστημά τους.
Μία πολύ πρόσφατη ανάρτηση της εταιρείας αναφέρει ότι η δωρεάν αναβάθμιση αναμένεται να κυκλοφορήσει την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων 2021 (πιθανότατα τον Νοέμβριο ή Δεκέμβριο) και θα συνεχιστεί μέσα στο 2022.
Μπορώ να τα κατεβάσω τώρα?
Αν θέλουμε να εγκαταστήσουμε μια beta έκδοση αντί της leaked έκδοσης 21996.1 που είδαμε σε προηγούμενο οδηγό, οι εκδόσεις Windows 11 Insider Preview θα είναι διαθέσιμες για λήψη από τις 28 Ιουνίου 2021.
Πιο συγκεκριμένα, μια πρώιμη έκδοση beta θα είναι διαθέσιμη αυτήν την εβδομάδα για όσους συμμετέχουν στο Πρόγραμμα Windows Insider. Η δημόσια έκδοση beta θα κυκλοφορήσει τον Ιούλιο.
Ωστόσο, ακόμα κι αν είστε βέβαιοι πως θα είναι τα Windows 11 συμβατά με το σύστημά σας, συνιστούμε να εγκαταστήσετε την έκδοση beta μόνο εάν διαθέτετε μια δεύτερη συσκευή δοκιμής ή σε μία εικονική μηχανή.
Για τον βασικό σας υπολογιστή καλό είναι να αποφύγετε μία τόσο πρώιμη έκδοση των Windows 11, καθώς είναι βέβαιο πως θα έχει bugs, ελλείψεις, ασυμβατότητες, και άλλα προβλήματα που ενδεχομένως να έχουν επιλυθεί μέχρι την τελική έκδοση.
Επιπλέον, οι εγκαταστάσεις αυτές θα απασχολούν σημαντικά τη σύνδεση στο ίντερνετ, λόγω συνεχών λήψεων με πολλαπλές ενημερώσεις των Windows 11 αρκετές φορές μέσα στην εβδομάδα.
Σε κάθε περίπτωση, αν θέλουμε να εγγραφούμε στο πρόγραμμα Windows Insider, δεν έχουμε παρά να μεταβούμε στη σελίδα εγγραφής του προγράμματος Windows Insider. Στη συνέχεια, να συνδεθούμε με τον λογαριασμό μας στην Microsoft.
Ποιες εκδόσεις θα δεχτούν την δωρεάν αναβάθμιση?
Εάν χρησιμοποιούμε ήδη Windows 10, η εγκατάσταση των Windows 11 θα είναι ακριβώς ίδια με την εγκατάσταση μιας ενημέρωσης δυνατοτήτων των Windows 10.
Εν ολίγοις, θα πρέπει να μεταβούμε στις Ρυθμίσεις > Ενημέρωση & Ασφάλεια > Windows Update, και να κάνουμε κλικ στην επιλογή “Έλεγχος για ενημερώσεις”.
Εάν χρησιμοποιούμε Windows 7 ή 8.1, η κατάσταση είναι λίγο πιο περίπλοκη. Η Microsoft δεν ανέφερε αυτές τις παλιότερες εκδόσεις. Ωστόσο, με δεδομένο ότι τα Windows 10 ήταν μια δωρεάν αναβάθμιση για τα Windows 7 και 8.1, θα μπορούσε να συμβεί το ίδιο.
Δεν γνωρίζουμε όμως αν η αναβάθμιση θα γίνεται κατευθείαν από εκείνες τις εκδόσεις, ή αν ο χρήστης θα πρέπει να αναβαθμίσει πρώτα στα Windows 10 και ύστερα στα Windows 11.
Ποιες είναι οι ελάχιστες απαιτήσεις συστήματος
Φυσικά, για να είναι τα Windows 11 συμβατά με τον υπολογιστή μας, θα πρέπει το σύστημα να πληροί τις απαιτήσεις του συστήματος.
Αυτό σημαίνει ότι αν έχουμε ένα παλιό ή χαμηλών προδιαγραφών desktop ή laptop, η αναβάθμιση σε Windows 11 ενδεχομένως να είναι αδύνατη.
Ο λόγος είναι ότι το επερχόμενο λειτουργικό σύστημα Windows 11 θα έχει πολύ υψηλότερες απαιτήσεις συστήματος από ό,τι τα Windows 10.
Για παράδειγμα, απαιτεί επεξεργαστή 64-bit, chip Intel 8ης γενιάς και άνω, μαζί με επιλεγμένους επεξεργαστές Celeron, Pentium, και Xeon. Επιπλέον, τουλάχιστον 4GB RAM (από 2GB), 64GB αποθηκευτικού χώρου, και UEFI με TPM 1.2 / 2.0.
Οι χρήστες AMD φαίνεται να είναι σε χειρότερη κατάσταση. Η λίστα επεξεργαστών που υποστηρίζεται από τα Windows 11 αποκλείει τις σειρές A και FX, μαζί με Ryzen 1000 και τα περισσότερα τσιπ Ryzen 2000.
Ωστόσο, οι επεξεργαστές AMD Ryzen 3000 έως Ryzen 5000 Series θα υποστηρίζονται, μαζί με επιλεγμένους επεξεργαστές Threadripper, EPYC, και Athlon.
Εδώ μπορούμε να δούμε τη λίστα με τους επεξεργαστές της Intel που θα υποστηρίζουν τα Windows 11, και από εδώ τους επεξεργαστές της AMD.
Πώς ελέγχω με ακρίβεια αν είναι τα Windows 11 συμβατά με το PC μου
Η Microsoft κυκλοφόρησε μια εφαρμογή που ονομάζεται PC Health, η οποία επί του παρόντος φαίνεται να προκαλεί διάφορα προβλήματα. Πολλοί χρήστες αναφέρουν ότι δεν τους λειτουργεί καθόλου.
Επίσης, σε κάποια PC εμφανίζει ότι ο υπολογιστής δεν μπορεί να εκτελέσει τα Windows 11. Εμφανίζει αυτό το μήνυμα ενώ το PC πληροί τις ελάχιστες απαιτήσεις που έχει θέσει η Microsoft.
Η ρίζα αυτού του προβλήματος με το PC Health Check είναι στο ότι είναι απενεργοποιημένο το Secure Boot και το TPM 2.0. Πρόκειται για χαρακτηριστικά ασφαλείας που απαιτούν τα Windows 11. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να μπούμε στο BIOS για να τα ενεργοποιήσουμε.
Το WhyNotWin11 δείχνει ακριβώς αν τα Windows 11 είναι συμβατά με το PC μας
Όμως, μία νέα εφαρμογή ανοικτού κώδικα που ονομάζεται WhyNotWin11 στοχεύει στην επίλυση αυτού του προβλήματος και είναι διαθέσιμη στο GitHub.
Δίνει πολλές περισσότερες λεπτομέρειες και εντοπίζει αμέσως ποια μέρη του υπολογιστή μας είναι συμβατά με τις ελάχιστες απαιτήσεις των Windows 11 και ποια όχι. Επίσης, μας δείχνει καθαρά αν είναι απενεργοποιημένο το Secure Boot και το TPM 2.0.
Το μικρό και ελαφρύ πρόγραμμα το κατεβάζουμε από εδώ. Ενδέχεται το antivirus που χρησιμοποιούμε να επισημάνει τη λήψη ως επικίνδυνη. Πρόκειται για false positive και δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας.
Μόλις το τρέξουμε, αμέσως θα μας εμφανίσει τα αποτελέσματα. Όπως είναι φυσικό, βασίζονται στις μέχρι τώρα γνωστές προδιαγραφές που έχει θέσει η Microsoft.
Η ασυμβατότητα επισημαίνεται με κόκκινο χρώμα, ενώ το πράσινο υποδεικνύει πλήρη συμβατότητα. Η πορτοκαλί είναι υπό συζήτηση, όπερ σημαίνει ότι μπορεί και να περάσει αλλά και να αποκλειστεί.
Η παρακάτω εικόνα αφορά το laptop της δοκιμής μας με Windows 10. Δεν πληροί βασικές απαιτήσεις και είναι παραπάνω από βέβαιο ότι δεν θα τρέξει ποτέ τα Windows 11.
Όπως παρατηρούμε στην παρακάνω εικόνα, ο ξεκλείδωτος επεξεργαστής Intel Core i7 6700K @ 4.00GHz στο σχετικά ισχυρό desktop PC της δοκιμής επισημαίνεται με πορτοκαλί χρώμα.
Ο λόγος είναι ότι το τσιπ δεν βρίσκεται στη λίστα των υποστηριζόμενων επεξεργαστών. Ωστόσο, όλα δείχνουν ότι είναι σχετικά δύσκολο μια τέτοια εν δυνάμει ασυμβατότητα να προκαλέσει προβλήματα με τα Windows 11.
Ως εκ τούτου, αν ο επεξεργαστής σας έχει πορτοκαλί ένδειξη, παρότι είναι 64-bit, δεν είναι το τέλος του κόσμου. Ο λόγος είναι ότι η Microsoft μπορεί να αλλάξει τη λίστα συμβατότητας αργότερα. Επιπλέον, ενδέχεται να υπάρξουν και άλλες λύσεις ενδιάμεσα.
Είναι τα Windows 11 συμβατά με τον δικό σας υπολογιστή ή laptop?
Αν σας γεννήθηκαν απορίες ή θέλετε να μοιραστείτε το αν τα Windows 11 είναι συμβατά με το σύστημά σας, μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια.