Αυτή την εβδομάδα, εμποδίζουμε τις εφαρμογές να διαβάζουν τα μηνύματα μας και διαγράφουμε το ιστορικό της Εκτέλεσης των Windows 10. Εμποδίζουμε την προβολή εξατομικευμένων διαφημίσεων σε κινητό Android και μπλοκάρουμε κανάλια στο YouTube. Αναβαθμίζουμε εφαρμογές μέσω του νέου μενού του Play Store, επαναφέρουμε την ειδοποίηση για το κλείσιμο πολλών καρτελών στον Firefox, και χρησιμοποιούμε τις κάρτες επαφών στα Έγγραφα Google.
Προτάσεις συνεργασίας
Τα νέα άρθρα του PCsteps
Γίνε VIP μέλος στο PCSteps
Για να δείτε όλες τις δημοσιεύσεις της στήλης, μπορείτε είτε να κάνετε κλικ στην κατηγορία QuickSteps…
…ή να επισκεφθείτε αυτόν τον σύνδεσμο. Για να βλέπετε ανά πάσα στιγμή τις νέες δημοσιεύσεις της στήλης μας, μπορείτε να προσθέσετε το link στους σελιδοδείκτες σας.
Πώς εμποδίζω εφαρμογές να διαβάζουν μηνύματα στα Windows 10
Τα Windows 10 επιτρέπουν να ελέγχουμε αν οι εγκατεστημένες εφαρμογές μπορούν να διαβάζουν και να στέλνουν μηνύματα. Όταν χρησιμοποιούμε εφαρμογές για την αποστολή και λήψη μηνυμάτων, όπως το “Το τηλέφωνο σας“, η ρύθμιση πρέπει να είναι ενεργή.
Ωστόσο, αν δεν χρησιμοποιούμε τέτοιες εφαρμογές ή θέλουμε να εμποδίσουμε ορισμένα ή όλα τα προγράμματα να διαβάζουν τα μηνύματα μας, τότε μπορούμε να την απενεργοποιήσουμε ή να δώσουμε επιλεκτική πρόσβαση.
Με αυτόν τον τρόπο αποτρέπουμε την πρόσβαση μη εξουσιοδοτημένων εφαρμογών σε ενδεχομένως ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.
Αρχικά, ανοίγουμε τις ρυθμίσεις των Windows και μπαίνουμε στην “Προστασία προσωπικών δεδομένων”.
Έπειτα, εντοπίζουμε και επιλέγουμε τα “Μηνύματα”.
Στη συνέχεια, απενεργοποιούμε τον διακόπτη κάτω από το “Να επιτρέπεται στις εφαρμογές η ανάγνωση ή αποστολή μηνυμάτων”.
Αν θέλουμε να εμποδίσουμε συγκεκριμένα προγράμματα να διαβάζουν και να στέλνουν μηνύματα, τότε διατηρούμε ενεργό τον παραπάνω διακόπτη και απενεργοποιούμε τον διακόπτη δίπλα στο όνομα της εκάστοτε εφαρμογής.
Μπλοκάρισμα εξατομικευμένων διαφημίσεων σε κινητό Android
Κάθε κινητό Android έχει ένα μοναδικό αναγνωριστικό διαφήμισης. Η Google και αρκετές ακόμα εταιρείες χρησιμοποιούν το αναγνωριστικό για να παρακολουθούν τη δραστηριότητα του χρήστη και να προβάλλουν διαφημίσεις τις οποίες είναι πολύ πιθανό να ανοίξει.
Δεν υπάρχει κάποιος τρόπος με τον οποίο μπορούμε να αφαιρέσουμε πλήρως το αναγνωριστικό διαφήμισης από το κινητό, ώστε να εμποδίσουμε τις εταιρείες να παρακολουθούν τη δραστηριότητα μας.
Ωστόσο, μπορούμε να πραγματοποιήσουμε επαναφορά του αναγνωριστικού. Αυτή η διαδικασία διαγράφει το παλιό αναγνωριστικό από τη συσκευή και δημιουργεί ένα νέο που δεν συνδέεται με τα παλιά δεδομένα της δραστηριότητας μας. Αν κάνουμε τακτικά αυτή τη διαδικασία, τα δεδομένα μας δεν είναι συγκεντρωμένα σε ένα αναγνωριστικό.
Έτσι, η Google και οι υπόλοιπες εταιρείες δεν έχουν αρκετά στοιχεία στη διάθεση τους ώστε να προβάλλουν τις κατάλληλες εξατομικευμένες διαφημίσεις.
Επαναφορά του αναγνωριστικού διαφήμισης
Για να επαναφέρουμε το αναγνωριστικό διαφήμισης, ανοίγουμε τις ρυθμίσεις του κινητού και πατάμε το “Google”.
Έπειτα, μπαίνουμε στις “Διαφημίσεις” και πατάμε “Επαναφορά αναγνωριστικού διαφήμισης”.
Στο πλαίσιο που θα εμφανιστεί, πατάμε “OK”.
Απενεργοποίηση της προβολής εξατομικευμένων διαφημίσεων
Εκτός από την επαναφορά του αναγνωριστικού, μπορούμε να απενεργοποιήσουμε την προβολή εξατομικευμένων διαφημίσεων.
Με αυτόν τον τρόπο οι διαφημίσεις οι οποίες εμφανίζονται εντός των εφαρμογών που χρησιμοποιούμε δεν θα σχετίζονται με τη δραστηριότητα μας.
Για να κάνουμε κάτι τέτοιο, μπαίνουμε στις ρυθμίσεις του κινητού και επιλέγουμε το “Google”.
Στη συνέχεια, πατάμε τις “Διαφημίσεις” και ενεργοποιούμε τον διακόπτη δίπλα στην “Εξαίρεση από Εξατομίκευση διαφημίσεων”.
Στο πλαίσιο που θα εμφανιστεί, πατάμε “OK” για να επιβεβαιώσουμε την αλλαγή της ρύθμισης.
Πώς μπλοκάρω κανάλια στο YouTube σε PC και κινητό
Το YouTube χρησιμοποιεί διάφορους αλγόριθμους και επιλέγει βίντεο με βάση τις προτιμήσεις των χρηστών. Έπειτα, παρουσιάζει αυτά τα βίντεο στην αρχική σελίδα ως προτάσεις προς παρακολούθηση.
Για να λειτουργήσει η παραπάνω διαδικασία, πρέπει ο εκάστοτε χρήστης να συνδέεται στην ιστοσελίδα χρησιμοποιώντας έναν λογαριασμό Google.
Οι αλγόριθμοι του YouTube είναι αρκετά καλοί, αλλά δεν είναι τέλειοι. Γι' αυτό, ορισμένες φορές ενδέχεται να προτείνουν περιεχόμενο το οποίο δεν μας ενδιαφέρει ή δεν μας αρέσει.
Ευτυχώς, μπορούμε εύκολα να περιορίσουμε τις προτάσεις του site, δηλώνοντας ότι δεν μας ενδιαφέρουν συγκεκριμένα βίντεο ή μπλοκάροντας ολόκληρα κανάλια.
Οι αλγόριθμοι της πλατφόρμας λαμβάνουν υπόψη τα κανάλια που μπλοκάρουμε και τα βίντεο που δηλώνουμε ότι δεν μας ενδιαφέρουν και φροντίζουν ώστε να μην βλέπουμε στην αρχική σελίδα αντίστοιχο περιεχόμενο.
Μπλοκάρισμα από το site
Για να μπλοκάρουμε ένα κανάλι χρησιμοποιώντας το site του YouTube, επισκεπτόμαστε την αρχική σελίδα του ιστότοπου. Εντοπίζουμε ένα βίντεο το οποίο έχει δημοσιεύσει αυτό το κανάλι και μας προτείνει η πλατφόρμα, κάνουμε κλικ στις τρεις τελείες, και διαλέγουμε το “Να μην προτείνεται το κανάλι”.
Αν δεν θέλουμε να μπλοκάρουμε όλο το περιεχόμενο του καναλιού, αλλά επιθυμούμε να αφαιρέσουμε από τις προτάσεις του YouTube ένα συγκεκριμένο βίντεο, κάνουμε κλικ στις τρεις τελείες δίπλα στον τίτλο και επιλέγουμε το “Δεν ενδιαφέρομαι”.
Μπλοκάρισμα μέσω της εφαρμογής για κινητά
Η διαδικασία για το μπλοκάρισμα καναλιών και την απόρριψη βίντεο στην εφαρμογή για κινητά είναι παρόμοια με αυτή που ακολουθούμε στην ιστοσελίδα του YouTube.
Για να μπλοκάρουμε όλο το περιεχόμενο ενός καναλιού, πηγαίνουμε στην “Αρχική σελίδα”, εντοπίζουμε ένα προτεινόμενο βίντεο, πατάμε τις τρεις τελείες, και διαλέγουμε το “Να μην προτείνεται το κανάλι”.
Εάν επιθυμούμε να εμποδίσουμε το YouTube να μας προτείνει ένα συγκεκριμένο βίντεο, τότε το βρίσκουμε στην “Αρχική σελίδα”, πατάμε τις τρεις τελείες κάτω από το thumbnail, και επιλέγουμε το “Δεν ενδιαφέρομαι”.
Πώς διαγράφω το ιστορικό της Εκτέλεσης των Windows 10
Η Εκτέλεση των Windows 10, την οποία ανοίγουμε με τον συνδυασμό πλήκτρων “Win+R”, βοηθά στο άνοιγμα φακέλων, την έναρξη εφαρμογών, το τρέξιμο ειδικών εργαλείων, και πολλά άλλα.
Για παράδειγμα, για τρέξουμε το πρόγραμμα επεξεργασίας του Μητρώου των Windows, πληκτρολογούμε “regedit” και πατάμε “OK”.
Ομοίως, μπορούμε να ανοίξουμε τον φάκελο χρήστη γράφοντας “%userprofile%” και κάνοντας κλικ στο κουμπί “OK”.
Τα Windows αποθηκεύουν όλες τις εντολές που πληκτρολογούμε στην Εκτέλεση, ώστε να γλιτώνουμε χρόνο στην μελλοντική τους εκτέλεση.
Ωστόσο, εάν χρησιμοποιούμε κάποιον κοινόχρηστο υπολογιστή χωρίς ξεχωριστό λογαριασμό για τον κάθε χρήστη, ίσως να θέλουμε να διαγράψουμε το ιστορικό που δημιουργεί το λειτουργικό σύστημα.
Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να αποτρέψουμε την εκτέλεση εντολών από χρήστες οι οποίοι ενδεχομένως δεν γνωρίζουν τι ακριβώς κάνει η κάθε μία από αυτές και ίσως από λάθος προκαλέσουν οποιοδήποτε πρόβλημα.
Για να διαγράψουμε το ιστορικό της Εκτέλεσης, θα πρέπει να επέμβουμε στο Μητρώο των Windows το οποίο περιέχει σημαντικά δεδομένα για τη σωστή λειτουργία του υπολογιστή. Γι’ αυτό, καλό θα ήταν να πάρουμε ένα backup πριν προβούμε σε οποιαδήποτε αλλαγή.
Τι είναι το Windows Registry (Μητρώο των Windows)Ακόμα και σχετικά αρχάριοι χρήστες, όλο και κάπου θα έχουν ακούσει για το μυστηριώδες και μάλλον χαώδες Windows registry. Θα το βρούμε σε πολλούς οδηγούς…
Αρχικά, πατάμε τα πλήκτρα “Win+R”, στο παράθυρο της εκτέλεσης γράφουμε “regedit”, και κάνουμε κλικ στο “OK”.
Μετά, αντιγράφουμε την ακόλουθη διαδρομή, την κάνουμε επικόλληση στη γραμμή διευθύνσεων του Μητρώου των Windows, και πατάμε Enter.
HKEY_CURRENT_USER\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\RunMRU
Στο δεξί τμήμα του παραθύρου υπάρχουν διάφορες τιμές συμβολοσειράς οι οποίες έχουν για όνομα τα γράμματα του λατινικού αλφαβήτου. Επιπλέον, υπάρχουν οι τιμές “(Προεπιλογή)” και “MRUList”.
Επιλέγουμε όλες τις τιμές, εκτός από την “(Προεπιλογή)”, κάνουμε δεξί κλικ, και πατάμε “Διαγραφή”.
Στο παράθυρο που θα εμφανιστεί, κάνουμε κλικ στο “Ναι” για να επιβεβαιώσουμε τη διαγραφή.
Τέλος, κλείνουμε το Μητρώο των Windows και κάνουμε επανεκκίνηση του υπολογιστή.
Πώς αναβαθμίζω τις εφαρμογές μέσω του νέου μενού του Play Store
Παλαιότερα, για να αναβαθμίσουμε μια εφαρμογή σε κινητό Android, τρέχαμε το Play Store, πατούσαμε την εικόνα προφίλ, επισκεπτόμασταν το “Οι εφαρμογές/παιχνίδια μου”, και πατούσαμε “Ενημέρωση”.
Ωστόσο, τον Ιούνιο του 2021 η Google άλλαξε το μενού διαχείρισης των εφαρμογών και έκανε λίγο πιο δύσκολη την ενημέρωσή τους. Σε αυτό το QuickSteps θα δούμε πώς αναβαθμίζουμε εφαρμογές μέσω του νέου μενού.
Αρχικά, πατάμε την εικόνα προφίλ και επιλέγουμε τη “Διαχείριση εφαρμογών και συσκευής”.
Έπειτα, πατάμε τον σύνδεσμο “Δείτε λεπτομέρειες”, ο οποίος βρίσκεται στην ενότητα “Διαθέσιμες ενημερώσεις”.
Μέσω αυτής της σελίδα μπορούμε να επιλέξουμε αν θέλουμε να ενημερώσουμε συγκεκριμένες ή όλες τις εφαρμογές.
Εάν το Play Store δεν έχει πραγματοποιήσει αυτόματο έλεγχο για ενημερώσεις, τότε στην ενότητα “Διαθέσιμες ενημερώσεις” δεν θα υπάρχει ο σύνδεσμος “Δείτε λεπτομέρειες”, αλλά ο σύνδεσμος “Εμφάνιση πρόσφατων ενημερώσεων”.
Επιπλέον, για να ελέγξουμε μόνοι μας εάν υπάρχουν ενημερώσεις για τις εφαρμογές που έχουμε εγκατεστημένες στο κινητό, πρέπει να πατήσουμε την “Εμφάνιση πρόσφατων ενημερώσεων”.
Στη συνέχεια, επιλέγουμε τις “Διαθέσιμες ενημερώσεις”, και πατάμε τον σύνδεσμο “Έλεγχος για ενημερώσεις”.
Επαναφορά της ειδοποίησης για το κλείσιμο πολλών καρτελών στον Firefox
Όταν έχουμε ανοιχτές πολλές καρτέλες και προσπαθήσουμε να κλείσουμε τον Firefox, ο browser εμφανίζει την προειδοποίηση που βλέπουμε στην ακόλουθη εικόνα.
Αυτή η προειδοποίηση λειτουργεί ως δικλείδα ασφαλείας ώστε να αποφύγουμε το κατά λάθος κλείσιμο καρτελών, τις οποίες ενδεχομένως χρειαζόμαστε.
Σε περίπτωση που είχαμε απενεργοποιήσει αυτή την ειδοποίηση, αλλά την θέλουμε ξανά, είναι εύκολο να την ενεργοποιήσουμε. Κάνουμε κλικ στις τρεις γραμμές και μπαίνουμε στις “Ρυθμίσεις”.
Στη συνέχεια, πατάμε στο γρανάζι, πηγαίνουμε στην ενότητα “Καρτέλες”, και επιλέγουμε το κουτάκι δίπλα στην “Προειδοποίηση κατά το κλείσιμο πολλαπλών καρτελών”.
Τι είναι οι κάρτες επαφών στα Έγγραφα Google
Τα Έγγραφα Google επιτρέπουν να εισάγουμε στα αρχεία που δημιουργούμε τις λεγόμενες κάρτες επαφών. Αυτές οι κάρτες είναι μικρά πλαίσια τα οποία περιέχουν τα στοιχεία επικοινωνίας του εκάστοτε προσώπου το οποίο αφορούν.
Με τη βοήθεια μιας κάρτας επαφής, μπορούμε να στείλουμε email με το Gmail, να προσθέσουμε γεγονότα στο Ημερολόγιο Google, να πραγματοποιήσουμε βιντεοκλήση με τη χρήση του Google Hangouts, να ξεκινήσουμε συνομιλία με το Chat, και άλλα.
Επιπλέον, μέσω αυτών των καρτών μπορούμε να προσθέσουμε κάποιο πρόσωπο στις επαφές μας ή να επεξεργαστούμε τα στοιχεία του, εάν το έχουμε ήδη προσθέσει σε αυτές.
Οι κάρτες επαφών μπορούν να φανούν χρήσιμες σε διάφορες περιπτώσεις. Για παράδειγμα, σε ένα κοινόχρηστο έγγραφο μπορούμε να προσθέσουμε τα στοιχεία όλων των εμπλεκόμενων μελών χρησιμοποιώντας τέτοιες κάρτες.
Αντίστοιχα, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα online βιογραφικό και με τη χρήσης μιας κάρτας επαφής να προσφέρουμε στις εταιρείες τη δυνατότητα να επικοινωνούν μαζί μας με ένα κλικ.
Για να δημιουργήσουμε μία κάρτα επαφής, γράφουμε το σύμβολο “@” και επιλέγουμε την επαφή της αρεσκείας μας από το πλαίσιο που θα εμφανίσουν τα Έγγραφα Google.
Με τον ίδιο τρόπο μπορούμε να προσθέσουμε όσες κάρτες επαφών θέλουμε.
Για να δούμε το περιεχόμενο μιας κάρτας επαφής, κάνουμε απλά κλικ πάνω στο όνομα του ατόμου που μας ενδιαφέρει.
Τέλος, αν θέλουμε, μπορούμε να τροποποιήσουμε την εμφάνιση του κειμένου των επαφών, χρησιμοποιώντας τα εργαλεία μορφοποίησης κειμένου που παρέχουν τα Έγγραφα Google.
Σας άρεσαν τα QuickSteps της εβδομάδας;
Πώς σας φάνηκαν οι συμβουλές και τα κόλπα αυτής της εβδομάδας; Γνωρίζατε ή/και χρησιμοποιούσατε κάποιο από αυτά;
Έχετε να προτείνετε κάποιο δικό σας κόλπο, ή μία συμβουλή που θέλετε να μπει στη στήλη μας; Μοιραστείτε τη με τους αναγνώστες μας στα σχόλια και ίσως τη δείτε να δημοσιεύεται.