Home » Hardware » Οδηγοί Αγοράς » Σωστό Τροφοδοτικό ή Φωτιά στο PC; Τι Πρέπει να Προσέξουμε

Σωστό Τροφοδοτικό ή Φωτιά στο PC; Τι Πρέπει να Προσέξουμε

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Υπάρχει ένα υποσύστημα του υπολογιστή στο οποίο δεν χωράει κανενός είδους τσιγκουνιά. Κι αυτό είναι το τροφοδοτικό. Ένα κακό τροφοδοτικό μπορεί να καταστρέψει όλο το υπόλοιπο hardware μας μέσα σε μια στιγμή. Μπορεί να πάρει κυριολεκτικά φωτιά, και να μας κάνει ακόμα μεγαλύτερη ζημιά στον χώρο που έχουμε τον υπολογιστή μας.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Σαφώς, ακριβό τροφοδοτικό δεν σημαίνει απαραίτητα και καλό τροφοδοτικό. Αλλά ένα πολύ φθηνό τροφοδοτικό, ειδικά όταν υπόσχεται παράλογα υψηλά watt, είναι σίγουρα κίνδυνος-θάνατος.

Στην συνέχεια του οδηγού θα δούμε τι πρέπει να προσέξουμε πριν αγοράσουμε ένα τροφοδοτικό, και ποια μοντέλα είναι οι καλύτερες επιλογές, μέσα από το BestPrice.gr, ώστε να βρίσκουμε πάντα τις χαμηλότερες τιμές της ελληνικής αγοράς.

Form Factor

Το Form Factor ενός τροφοδοτικού μας δείχνει στην ουσία το μέγεθός του. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων θα χρειαστούμε ένα ATX τροφοδοτικό.

Αν το κουτί μας είναι πολύ μικρό (micro ή mini για ITX build), τότε θα πρέπει να κοιτάξουμε για SFX ή TFX τροφοδοτικό.

Σε κάθε περίπτωση, οι διαστάσεις του κουτιού μας υπαγορεύουν το Form Factor του τροφοδοτικού. Οπότε, θα πρέπει να κοιτάξουμε τις προδιαγραφές του κουτιού πριν κάνουμε την τελική μας επιλογή.

Αξιόπιστες εταιρείες, υποστήριξη, και εγγύηση

Ρίχνοντας μια ματιά BestPrice.gr, θα δούμε δεκάδες μάρκες τροφοδοτικών.

Για αρχή, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι όλες οι εταιρείες της λίστας δεν κατασκευάζουν οι ίδιες τα τροφοδοτικά τους. Οι κατασκευαστές είναι μετρημένοι στα δάχτυλα. Όλοι οι υπόλοιποι, αγοράζουν από τον κατασκευαστή και πουλάνε το προϊόν με τη στάμπα τους επάνω.

Αυτό σε καμία περίπτωση δεν είναι κακό. Ίσα-ίσα, υπάρχουν κορυφαία τροφοδοτικά στην αγορά, από εταιρείες που δεν τα κατασκευάζουν οι ίδιες. Θα δούμε στη συνέχεια κάποια από αυτά.

Επίσης, το ότι μία εταιρεία έχει κορυφαία τροφοδοτικά, δεν σημαίνει ότι όλα της τα τροφοδοτικά είναι άξια αναφοράς.

Εξίσου σημαντική είναι η εγγύηση που δίνει μια εταιρεία για τα τροφοδοτικά της. Τα κορυφαία τροφοδοτικά της αγοράς δίνουν εγγύηση από 5 έως και 10 έτη.

Πιστοποιήσεις 80 Plus και Cybenetics

Πέρα από τη μάρκα, όμως, υπάρχουν και διάφορες πιστοποιήσεις που μπορεί να έχει ένα τροφοδοτικό. Η πιο γνωστή είναι η 80 Plus, η οποία πιστοποιεί την αποδοτικότητα ενός τροφοδοτικού.

Τι πάει να πει αυτό;

Ας πούμε ότι έχουμε ένα τροφοδοτικό 500 Watt με αποδοτικότητα 50%. Αυτό σημαίνει ότι το τροφοδοτικό για να μας δώσει 500 Watt σε πλήρη ισχύ, θα πρέπει να τραβήξει τα διπλά, δηλαδή 1000 Watt. Τα υπόλοιπα 500 Watt θα απελευθερωθούν ως θερμότητα στο περιβάλλον.

Αν ένα άλλο 500 Watt τροφοδοτικό έχει απόδοση 80%, τότε για να μας δώσει 500 Watt, θα τραβήξει 625 Watt.

Και τα δύο αυτά τροφοδοτικά δίνουν σε εμάς την ίδια ισχύ. Και τα δύο θα καταφέρουν να σηκώσουν τον εξοπλισμό μας. Όμως το ένα καίει 1000 Watt για να το πετύχει αυτό, και το άλλο καίει 625 Watt. Στην πρώτη περίπτωση καίμε περισσότερο ρεύμα και σπαταλάμε τζάμπα ενέργεια.

Κατά συνέπεια, όσο πιο αποδοτικό είναι το τροφοδοτικό, τόσο λιγότερο ρεύμα θα κάψουμε σε βάθος χρόνου, και τόσο το καλύτερο για το περιβάλλον.

Οι πιστοποιήσεις 80 Plus λοιπόν διαθέτουν 6 κατηγορίες, με την καλύτερη να είναι το Titanium, και κατεβαίνοντας έχουμε Platinum, Gold, Silver, Bronze, και σκέτο 80 Plus.

Όπως βλέπουμε και στον πίνακα, ένα τροφοδοτικό που έχει πιστοποιηθεί με 80 Plus Bronze σημαίνει ότι στο 100% του φορτίου του έχει αποδοτικότητα 81%. Στο 50% του φορτίου του έχει 85%, και στο 20% του φορτίου του 81%.

Η πιστοποίηση αυτή δηλαδή ελέγχει ένα τροφοδοτικό σε τρία διαφορετικά φορτία. Εξαίρεση η κατηγορία Titanium, όπου μετράει και σε 10% φορτίο.

Κάπου εδώ έρχεται η πιστοποίηση Cybenetics, που αρχίζει να μπαίνει και επίσημα από τους κατασκευαστές στα τροφοδοτικά.

Η Cybenetics, λοιπόν, έχει την πιστοποίηση ETA από το ελληνικό γράμμα Ήτα, με την οποία μετράει την απόδοση ενός τροφοδοτικού σε πολλά περισσότερα διαφορετικά φορτία, και σε διάφορες συνθήκες.

Σύμφωνα με το site της εταιρείας, αναφέρουν 25.000 διαφορετικά σημεία μέτρησης, εν αντιθέσει με τα 3-4 του 80 Plus.

Όπως καταλαβαίνουμε λοιπόν, μπορούμε να έχουμε μία πιο σφαιρική εικόνα για την απόδοση ενός τροφοδοτικού με την πιστοποίηση Cybenetics.

Κι εδώ έχουμε 6 διαφορετικές κατηγορίες, αυτή τη φορά ξεκινώντας από Bronze, Silver, Gold, Platinum, Titanium, και καταλήγουμε στη μεγαλύτερη σκάλα που είναι το Diamond.

Για να δούμε την πιστοποίηση Cybenetics ενός τροφοδοτικού, θα πρέπει να ανατρέξουμε στο site της Cybenetics, και να κάνουμε μια αναζήτηση για το μοντέλο που μας ενδιαφέρει.

Modular τροφοδοτικά

Άλλο ένα πράγμα που πρέπει να αποφασίσουμε είναι αν το τροφοδοτικό μας θα είναι modular.

Modular σημαίνει ότι όλα τα καλώδια είναι αποσπώμενα. Αυτό θα μας φανεί χρήσιμο αν θέλουμε να γλιτώσουμε χώρο στο κουτί.

Semi-modular τροφοδοτικά έχουν ενσωματωμένα τα βασικά καλώδια, όπως της μητρικής και του επεξεργαστή, και τα υπόλοιπα είναι αποσπώμενα.

Full wired είναι τα τροφοδοτικά που έχουν όλα τα καλώδια μόνιμα ενσωματωμένα πάνω τους. Οπότε αυτά που δεν θα χρησιμοποιήσουμε, αναγκαστικά θα τα στριμώξουμε κάπου στο κουτί.

Ισχύς

Αρκετοί χρήστες μπερδεύονται όταν πρόκειται για την ισχύ ενός τροφοδοτικού. Νομίζουν ότι επειδή ένα τροφοδοτικό είναι 1000 Watt, αν το βάλουμε σε ένα μικρό σύστημα, θα καίει τζάμπα τα 1000 Watt. Προφανώς, κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι η ονομαστική ισχύς ενός τροφοδοτικού αναφέρεται στη μέγιστη ισχύ που μπορεί να δώσει.

Αν το hardware μας τραβάει 200 Watt, το τροφοδοτικό θα δώσει 200 Watt. Αν τραβάει 500 Watt, θα δώσει 500 Watt. Αν τραβάει παραπάνω από όσα μπορεί να δώσει το τροφοδοτικό, τότε ο υπολογιστής δεν θα λειτουργεί.

Οπότε, πρέπει να φροντίσουμε εξαρχής τα Watt του τροφοδοτικού να επαρκούν για το σύστημα που θέλουμε να στήσουμε. Περισσότερα Watt δεν μας πειράζουν. Λιγότερα Watt θα είναι πρόβλημα.

Ο πιο γρήγορος τρόπος να υπολογίσουμε τα Watt που χρειαζόμαστε, είναι με έναν PSU Calculator. Τα πιο ενεργοβόρα κομμάτια του υπολογιστή είναι ο επεξεργαστής και η κάρτα γραφικών. Οπότε αρκεί να βάλουμε αυτά τα δύο στη σελίδα του PSU Calculator.

Έπειτα, επιλέγουμε ότι θα έχουμε τον υπολογιστή 24/7 ανοιχτό, και σε πλήρη ισχύ, και πατάμε στο κουμπί “Calculate”.

Στο παράδειγμά μας, έχουμε έναν Ryzen 9 3900X και μια 2070 Super. Η σελίδα μας ενημερώνει ότι η μέγιστη ισχύς που θα χρειαστεί το σύστημα είναι τα 394 Watt, ενώ προτείνει να πάρουμε τροφοδοτικό με 444 Watt.

Οπότε, αφού υπολογίσαμε πόσα Watt χρειάζεται για το σύστημά μας, πάμε να δούμε ανά κατηγορία ποιες είναι οι καλύτερες επιλογές τροφοδοτικών.

Τα καλύτερα τροφοδοτικά ανά κατηγορία

Από τα 300W μέχρι τα 500W, δύσκολα θα βρούμε κάτι καλύτερο από το Corsair CX450 κοντά στα 50€. Εναλλακτικά υπάρχει και το Pure Power 11 των 500W της Be quiet.

Λίστα με τις καλύτερες επιλογές έως 500W.

Από τα 500W μέχρι και τα 650W ενδεχομένως να μας ενδιαφέρουν περισσότερο οι modular ή semi-modular λύσεις.

Οι επιλογές είναι αρκετές, και ανάλογα με τα χρήματα που θα αποφασίσουμε να ξοδέψουμε, μπορούμε να πάμε στα οικονομικά Corsair TX550M και 650M. Λίγο πιο πάνω σε τιμή θα βρούμε και το μοντέλο των 550W της σειράς RMx.

Για μέγιστη αποδοτικότητα 80+ Platinum, υπάρχει σε αυτήν την κατηγορία και το κορυφαίο Seasonic Focus Plus των 550W, αλλά μόνο σε ένα κατάστημα, και με σχεδόν διπλάσια τιμή.

Λίστα με τις καλύτερες επιλογές έως 650W.

Συνεχίζοντας ως τα 800W, οι επιλογές μας όλο και μειώνονται. Γι’ αυτό ίσως να ευθύνεται και η έλλειψη που επικρατεί στην αγορά σε πυκνωτές και ημιαγωγούς.

Όπως και να ‘χει, από τα 650W έως τα 800W συναντάμε τη σειρά Toughpower GF1 της Thermaltake. Επίσης, θα βρούμε πολλαπλά μοντέλα της σειράς Supernova της EVGA.

Λίστα με τις καλύτερες επιλογές έως 800W.

Τέλος, από τα 800W και πάνω μπορούμε να πάμε σε Platinum ή Titanium πιστοποίηση 80 Plus.

Πρακτικά εδώ που φτάσαμε, με τόσα φίλτρα και σε τέτοια budget, ό,τι κι αν επιλέξουμε, δύσκολα θα πάει κάτι στραβά. Για παράδειγμα, με πιστοποίηση Titanium υπάρχει το Corsair AX850, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι υπόλοιπες επιλογές είναι κακές.

Λίστα με τις καλύτερες επιλογές για πάνω από 8500W.

Εσείς ποιο τροφοδοτικό έχετε επιλέξει για το σύστημά σας;

Όλα τα προϊόντα που αναφέραμε θα τα βρείτε στο BestPrice.gr, ώστε να μπορείτε εύκολα να δείτε ποιο κατάστημα έχει την καλύτερη τιμή, με άμεση διαθεσιμότητα.

Αν έχετε απορίες, ή αν θέλετε κάποια εξειδικευμένη πρόταση, μπορείτε να μας αφήσετε σχόλιο κάτω, ή να μας γράψετε αναλυτικά το πρόβλημά σας εδώ. Απαντάμε καθημερινά σε όλες τις ερωτήσεις.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

FEATURED Αγορά Υπολογιστή Αγορά PC Οδηγός Αγοράς Υπολογιστή A3_upscayl_4x_RealESRGAN_General_x4_v3
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#360 - Μπλοκάρισμα Χρήσης Κάμερας Windows 11, Αύξηση Επιδόσεων Android, Μηνύματα Instagram
QuickSteps
GamingSteps#20241228 - Τα Χειρότερα Και Τα Καλύτερα Παιχνίδια Του 2024 Σύμφωνα με το Steam και το Metacritic
GamingSteps