Home » Εβδομαδιαίες Στήλες » QuickSteps » Εντοπισμός Κινητού, Εμφάνιση Φακέλων Windows, Facebook Copy
QuickSteps#170 - Εντοπισμός Κινητού, Facebook Backup, Ιστορικό Chrome

Εντοπισμός Κινητού, Εμφάνιση Φακέλων Windows, Facebook Copy

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Αυτή την εβδομάδα, εντοπίζουμε το κινητό μας με τον Google Assistant και μεταφέρουμε τις δημοσιεύσεις μας από το Facebook στα Έγγραφα Google. Διαγράφουμε όλες τις καταχωρήσεις ενός site από το ιστορικό του Chrome και χρησιμοποιούμε την κλασική γραμμή μενού στον Firefox. Αφαιρούμε τη “Διανομή σε συσκευή” από το μενού στο δεξί κλικ, κάνουμε χρήση των ίδιων ρυθμίσεων προβολής σε όλους τους φακέλους, και συνδέουμε ένα υπολογιστικό φύλλο Google με ένα αρχείο Excel.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Για να δείτε όλες τις δημοσιεύσεις της στήλης, μπορείτε είτε να κάνετε κλικ στην κατηγορία QuickSteps…

…ή να επισκεφθείτε αυτόν τον σύνδεσμο. Για να βλέπετε ανά πάσα στιγμή τις νέες δημοσιεύσεις της στήλης μας, μπορείτε να προσθέσετε το link στους σελιδοδείκτες σας.

Πώς εντοπίζω το κινητό μου με τον Google Assistant

Ένα ιδιαίτερα ανησυχητικό σενάριο είναι η απώλεια του smartphone μας, διότι αυτή η συσκευή περιέχει πλήθος προσωπικών δεδομένων και τη χρησιμοποιούμε για τη διεκπεραίωση πολλών εργασιών.

Έχουμε δει στον σχετικό οδηγό πώς μπορούμε να εντοπίσουμε το κινητό μας, είτε απευθείας από τη Google, είτε με τη χρήση ειδικών εφαρμογών.

Εντοπισμός Κινητού Android Και iPhone Σε Απώλεια ή Κλοπή
Εντοπισμός Κινητού Android και iPhone σε Απώλεια ή Κλοπή

Σε όλους μπορεί να συμβεί να χάσουμε το κινητό ή να μας το κλέψουν. Ευτυχώς, όμως, ο εντοπισμός κινητού ή tablet είναι πολύ πιθανός με…

Αν όμως έχουμε κάποια έξυπνη συσκευή, όπως το ηχείο Google Nest, έχουμε έναν ακόμα τρόπο να εντοπίσουμε το κινητό μας μέσα στο σπίτι, ακόμα κι αν το είχαμε στο αθόρυβο.

Προετοιμασία smartphone

Εφόσον έχουμε τον απαραίτητο εξοπλισμό, θα πρέπει να παρέχουμε στην εφαρμογή Google Home μία πολύ σημαντική άδεια. Αρχικά, πηγαίνουμε στις ρυθμίσεις του smartphone και μπαίνουμε στις “Εφαρμ. – ειδοπ/σεις”.

Έπειτα, πατάμε στο “ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΤΙΣ Χ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ”, εντοπίζουμε το Google Home, και πατάμε την καταχώρηση του.

Στη συνέχεια, μπαίνουμε στις “Ειδοποιήσεις” και ενεργοποιούμε τον διακόπτη δίπλα στις “Κρίσιμες ειδοποιήσεις”.

Με ενεργή αυτήν τη ρύθμιση, η εφαρμογή Google Home θα μπορεί να εμφανίζει ειδοποιήσεις ακόμη και όταν έχουμε το κινητό σε λειτουργία “Do Not Disturb” ή “Μην ενοχλείτε”.

Εντοπισμός κινητού

Για να εντοπίσουμε το κινητό μας με τη βοήθεια του Google Assistant, εκφωνούμε την εντολή “Hey Google, find my phone” στο έξυπνο ηχείο ή την έξυπνη οθόνη που διαθέτουμε.

Η συσκευή θα ενεργοποιήσει τη λειτουργία εντοπισμού και θα στείλει στο smartphone μας το σχετικό σήμα. Το τηλέφωνο θα αρχίσει να χτυπά και θα εμφανίσει μία ειδοποίηση που αναφέρει τη λέξη “Κλήση”.

Μόλις εντοπίσουμε το κινητό μας, πατάμε στην ειδοποίηση, ώστε να σταματήσει να χτυπάει και ο Google Assistant να γνωρίζει ότι το βρήκαμε.

Πώς μεταφέρω τις δημοσιεύσεις μου από το Facebook στα Έγγραφα Google

Το Facebook επιτρέπει να δημιουργούμε αντίγραφα ασφαλείας των δημοσιεύσεων που έχουμε πραγματοποιήσει και των σημειώσεων που έχουμε κοινοποιήσει.

Αυτό μπορεί να φανεί χρήσιμο στην περίπτωση που θέλουμε να σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε το κοινωνικό δίκτυο ή επιθυμούμε να δημοσιεύσουμε το ίδιο περιεχόμενο σε μία άλλη πλατφόρμα.

Για να δημιουργήσουμε το αντίγραφο ασφαλείας, κάνουμε κλικ στο βέλος πάνω δεξιά και μπαίνουμε στις “Ρυθμίσεις και απόρρητο”.

Έπειτα, πατάμε στις “Ρυθμίσεις”.

Από το μενού στα δεξιά, κάνουμε κλικ στο “Οι πληροφορίες σας στο Facebook” και πατάμε στη “Μεταφορά αντιγράφου των στοιχείων σας”.

Το Facebook θα ζητήσει να εισάγουμε τον κωδικό πρόσβασης, ώστε να επιβεβαιώσει την ταυτότητά μας. Οπότε, τον πληκτρολογούμε και κάνουμε κλικ στη “Συνέχεια”.

Στο “Βήμα 1” επιλέγουμε τις “Δημοσιεύσεις” και στο “Βήμα 3” διαλέγουμε το “Google Docs” και πατάμε στο κουμπί “Επόμενο”.

Στη νέα σελίδα που θα ανοίξει, διαλέγουμε τον λογαριασμό Google στον οποίο θέλουμε να μεταφέρουμε το αντίγραφο των δημοσιεύσεων, ή αν χρειάζεται, πραγματοποιούμε σύνδεση κάνοντας κλικ στην “Προσθήκη λογαριασμού”.

Η Google θα ζητήσει να παρέχουμε άδεια στο Facebook, ώστε να αποκτήσει πρόσβαση στον λογαριασμό που επιλέξαμε, και κατ' επέκταση στο Google Drive και στα Έγγραφα Google.

Αν δεν παρέχουμε αυτή την άδεια, το Facebook δεν θα μπορέσει να πραγματοποιήσει τη μεταφορά του αντιγράφου. Γι' αυτό, πατάμε διαδοχικά στα κουμπιά “Να επιτρέπεται”.

Μετά, κάνουμε κλικ στο κουμπί “Επιβεβαίωση μεταφοράς”. Η σελίδα θα ξεκινήσει τη δημιουργία και μεταφορά του αντιγράφου ασφαλείας στον Google λογαριασμό μας.

Ο χρόνος που θα χρειαστεί έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία εξαρτάται από το πλήθος των δημοσιεύσεων που έχουμε στον λογαριασμό μας στο Facebook.

Καθώς μπορεί να περάσουν αρκετές ημέρες, μπορούμε να ελέγχουμε την κατάσταση της μεταφοράς ακολουθώντας τα ίδια βήματα: “Ρυθμίσεις και απόρρητο → Ρυθμίσεις → Οι πληροφορίες σας στο Facebook → Μεταφορά αντιγράφου των στοιχείων σας”.

Μόλις ολοκληρωθεί η μεταφορά των δημοσιεύσεων, επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για να μεταφέρουμε τις σημειώσεις μας.

Πώς διαγράφω όλες τις καταχωρήσεις ενός site από το ιστορικό του Chrome

Οι browser αποθηκεύουν όλες τις ιστοσελίδες που επισκεπτόμαστε στο λεγόμενο “Ιστορικό περιήγησης”, ώστε να μπορούμε σε ύστερο χρόνο να τις εντοπίσουμε και να μπούμε εκ νέου σε αυτές.

Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες ενδέχεται να επιθυμούμε να διαγράψουμε τις καταχωρήσεις ενός συγκεκριμένου site, χωρίς όμως να πραγματοποιήσουμε εκκαθάριση ιστορικού.

Η διαγραφή μιας μικρής ποσότητας καταχωρήσεων είναι σχετικά εύκολη. Αρχικά, αναζητούμε τη σελίδα που μας ενδιαφέρει. Έπειτα, κάνουμε κλικ στις τρεις τελείες και πατάμε “Κατάργηση από το ιστορικό”.

Τι γίνεται όμως εάν θέλουμε να διαγράψουμε όλες τις καταχωρήσεις μίας σελίδας και αυτές είναι δεκάδες, ή ακόμα και εκατοντάδες; Πρώτα, κάνουμε κλικ στις τρεις τελείες πάνω δεξιά και από το “Ιστορικό” πατάμε το “Ιστορικό”.

Μετά, κάνουμε κλικ στο μεγεθυντικό φακό και πληκτρολογούμε το όνομα της σελίδας που μας ενδιαφέρει.

Στη συνέχεια, κάνουμε κλικ στο κουτάκι δίπλα στο πρώτο αποτέλεσμα και πατάμε τον συνδυασμό πλήκτρων “Ctrl+A” για να διαλέξουμε όλες τις καταχωρήσεις που περιέχει το ιστορικό του browser.

Τέλος, κάνουμε κλικ στη “Διαγραφή” και στο πλαίσιο που θα εμφανιστεί πατάμε “Κατάργηση” για να διαγράψουμε όλες τις καταχωρήσεις οι οποίες αφορούν αυτήν την ιστοσελίδα.

Πώς εμφανίζω και σε τι χρησιμεύει η κλασική γραμμή μενού στον Firefox

Πλέον, οι περισσότεροι browser, όπως και ο Firefox, έχουν το hamburger μενού, στο οποίο είναι κρυμμένες οι περισσότερες ρυθμίσεις και το μεγαλύτερο πλήθος των εργαλείων που διαθέτουν.

Ωστόσο, το συγκεκριμένο μενού δεν αρέσει σε όλους μας. Επιπλέον, υπάρχουν ορισμένες επιλογές οι οποίες δεν είναι προσβάσιμες από αυτό το μενού, όπως η “Εργασία εκτός σύνδεσης” ή η “Αποστολή συνδέσμου”.

Ευτυχώς, η Mozilla έχει διατηρήσει την κλασική γραμμή μενού στον browser της. Εάν θέλουμε να αποκτήσουμε πρόσβαση σε αυτή για λίγο, τότε αρκεί να πατήσουμε το αριστερό κουμπί “Alt” στο πληκτρολόγιο μας.

QuickSteps#170 - Εντοπισμός Κινητού, Facebook Backup, Ιστορικό Chrome

Αν επιθυμούμε η κλασική γραμμή μενού να είναι πάντα ορατή, τότε κάνουμε δεξί κλικ στη μπάρα των καρτελών και επιλέγουμε τη “Γραμμή μενού”.

Εναλλακτικά, πατάμε τις τρεις γραμμές πάνω δεξιά και διαλέγουμε την “Προσαρμογή γραμμής εργαλείων”.

Έπειτα, κάνουμε κλικ στο μενού “Γραμμές εργαλείων” και επιλέγουμε τη “Γραμμή μενού”.

Πώς αφαιρώ τη “Διανομή σε συσκευή” από το μενού στο δεξί κλικ

Αρκετά προγράμματα προσθέτουν διάφορες συντομεύσεις στο μενού στο δεξί κλικ. Ορισμένες από αυτές είναι ιδιαίτερα χρήσιμες, ενώ κάποιες άλλες όχι. Το ίδιο ισχύει και για τις συντομεύσεις που προσθέτουν τα ίδια τα Windows.

Ένα παράδειγμα είναι η “Κοινή χρήση με το Skype” την οποία είχαμε δει σε παλαιότερο QuickSteps, ή η “Διανομή σε συσκευή” που αφορά μία λειτουργία την οποία ενδεχομένως χρησιμοποιούν ελάχιστοι χρήστες.

Σε αυτό το QuickSteps θα δούμε πώς μπορούμε να αφαιρέσουμε αυτήν την επιλογή από το μενού στο δεξί κλικ.

Για να κάνουμε κάτι τέτοιο, θα πρέπει να επέμβουμε στο Μητρώο των Windows, το οποίο περιέχει σημαντικά δεδομένα για τη σωστή λειτουργία του υπολογιστή. Γι’ αυτό, καλό θα ήταν να πάρουμε ένα backup πριν προβούμε σε οποιαδήποτε αλλαγή.

Τι είναι το Windows Registry (Μητρώο των Windows)

Ακόμα και σχετικά αρχάριοι χρήστες, όλο και κάπου θα έχουν ακούσει για το μυστηριώδες και μάλλον χαώδες Windows registry. Θα το βρούμε σε πολλούς οδηγούς…

Αρχικά, πατάμε τα πλήκτρα “Win+R”, στο παράθυρο της εκτέλεσης γράφουμε “regedit”, και κάνουμε κλικ στο “OK”.

Μετά, αντιγράφουμε την ακόλουθη διαδρομή, την κάνουμε επικόλληση στη γραμμή διευθύνσεων του Μητρώου των Windows, και πατάμε Enter.

HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Shell Extensions\

Στη συνέχεια, κάνουμε δεξί κλικ στον φάκελο “Shell Extensions”, επιλέγουμε “Δημιουργία → Κλειδί”, και ονομάζουμε το νέο κλειδί “Blocked”.

Έπειτα, διαλέγουμε τον φάκελο “Blocked”, κάνουμε δεξί κλικ στον κενό χώρο, επιλέγουμε “Δημιουργία → Τιμή συμβολοσειράς”, και ονομάζουμε τη νέα τιμή “{7AD84985-87B4-4a16-BE58-8B72A5B390F7}”.

Τέλος, κάνουμε επανεκκίνηση τον υπολογιστή για να εφαρμόσουμε τις αλλαγές.

Χρήση των ίδιων ρυθμίσεων προβολής σε όλους τους φακέλους

Συνήθως, τα Windows χρησιμοποιούν διαφορετικές ρυθμίσεις προβολής για κάθε φάκελο, ανάλογα με το περιεχόμενο που φιλοξενεί. Ωστόσο, ενδέχεται να προτιμούμε κάποιες συγκεκριμένες ρυθμίσεις, οι οποίες είναι ιδανικές για εμάς.

Για παράδειγμα, οι “Λεπτομέρειες” είναι μία από τις καλύτερες διαθέσιμες επιλογές γιατί προσφέρουν άμεση πρόσβαση σε μεγάλο πλήθος πληροφοριών.

Με τη βοήθεια της portable εφαρμογής WinSetView, μπορούμε να εφαρμόσουμε τις ίδιες ρυθμίσεις προβολής σε όλους τους φακέλους. Αρχικά, κατεβάζουμε το πρόγραμμα από αυτήν την ιστοσελίδα, κάνοντας κλικ στο “Free Download”.

Το περιβάλλον της εφαρμογής είναι ιδιαίτερα απλό.

Στο πάνω μέρος βλέπουμε τις διαθέσιμες επιλογές και στο κάτω μέρος διάφορα κουμπιά που μας επιτρέπουν να εφαρμόσουμε τις αλλαγές που πραγματοποιήσαμε, να κάνουμε επαναφορά προηγούμενων ρυθμίσεων, και τα λοιπά.

Αρχικά, μπορούμε να επιλέξουμε τον τρόπο προβολής των περιεχομένων στους φακέλους.

Ακριβώς από κάτω, έχουμε τη δυνατότητα να διαλέξουμε αν θα προβάλλονται οι επεκτάσεις των αρχείων, εάν τα Windows θα πραγματοποιούν ομαδοποίηση των αρχείων με βάση διάφορα κριτήρια, και να ρυθμίσουμε όλους τους φακέλους ως γενικού περιεχομένου.

Η επόμενη ρύθμιση αφορά τις πληροφορίες που θα εμφανίζονται στους φακέλους. Σε αυτό το σημείο, επιλέγουμε το “Set Global Column Headlings”, ώστε να ισχύουν οι ρυθμίσεις για όλους τους φακέλους, και μετά διαλέγουμε τις λεπτομέρειες της αρεσκείας μας.

Οι τελευταίες σημαντικές ρυθμίσεις είναι αυτές που αφορούν τους φακέλους συστήματος “Αυτός ο υπολογιστής” και “Δίκτυο”.

Αν θέλουμε να εφαρμόσουμε συγκεκριμένες ρυθμίσεις προβολής για αυτούς τους δύο φακέλους, επιλέγουμε το “Set views for “This PC” and “Network””, διαλέγουμε τον τύπο προβολής, και αν θέλουμε το λειτουργικό να ομαδοποιεί τα περιεχόμενα τους ή όχι.

Τέλος, εάν θέλουμε να επαναφέρουμε τις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις προβολής των Windows, διαλέγουμε το “Reset Views to Windows Defaults” και κάνουμε κλικ στο “Submit”.

Πώς συνδέω ένα υπολογιστικό φύλλο Google με ένα αρχείο Excel

Τα Υπολογιστικά φύλλα Google είναι προσβάσιμα από σχεδόν οποιοδήποτε είδος συσκευής, αρκεί να διαθέτει browser ή να μπορεί να τρέξει τις mobile εφαρμογές που έχει αναπτύξει η εταιρεία.

Αυτό μας επιτρέπει να επεξεργαζόμαστε τα αρχεία που δημιουργούμε εν κινήσει, όπου και αν βρισκόμαστε. Επιπλέον, αποθηκεύουν αυτόματα όλες τις αλλαγές που πραγματοποιούμε.

Από την άλλη, το Excel είναι ένα offline εργαλείο, που έχει διάφορα εργαλεία τα οποία δεν είναι διαθέσιμα στα Υπολογιστικά φύλλα Google.

Βέβαια, αν έχουμε έναν λογαριασμό Microsoft 365, μπορούμε να χρησιμοποιούμε την online έκδοση του Excel, και έτσι δεν υπάρχει λόγος να συνδυάζουμε τις δύο εφαρμογές.

Στην περίπτωση που δεν διαθέτουμε έναν λογαριασμό Microsoft 365, τότε μπορούμε να επεξεργαζόμαστε online τα αρχεία που δημιουργούμε με τα Υπολογιστικά φύλλα Google και έπειτα να τα τροποποιούμε τοπικά με το Excel.

Για να κάνουμε κάτι τέτοιο, πρέπει να συνδέσουμε τα online αρχεία με τοπικά αρχεία.

Ρύθμιση υπολογιστικού φύλλου Google

Αρχικά, ανοίγουμε το υπολογιστικό φύλλο Google, κάνουμε κλικ στο “Αρχείο”, και επιλέγουμε τη “Δημοσίευση στον ιστό”.

Έπειτα, κάνουμε κλικ στο “Δημοσιευμένο περιεχόμενο και ρυθμίσεις” και διαλέγουμε αν θέλουμε να δημοσιεύσουμε ολόκληρο το έγγραφο ή συγκεκριμένο φύλλο.

Στη συνέχεια, επιλέγουμε το κουτάκι “Αυτόματη αναδημοσίευση όταν γίνουν αλλαγές” και πατάμε στην “Έναρξη δημοσίευσης”.

Στην κορυφή της σελίδας θα εμφανιστεί ένα πλαίσιο, στο οποίο κάνουμε κλικ στο “OK”.

Μετά, επιλέγουμε τον σύνδεσμο που έχουν δημιουργήσει τα Υπολογιστικά φύλλα Google και πατάμε “Ctrl+C” για να τον αντιγράψουμε.

Συγχρονισμός με έγγραφο Excel

Αρχικά, δημιουργούμε ένα νέο έγγραφο Excel. Έπειτα, διαλέγουμε την καρτέλα “Δεδομένα” και κάνουμε κλικ στο “Από το Web”.

Στο πλαίσιο που θα εμφανιστεί, επιλέγουμε το “Βασικό”, κάνουμε επικόλληση τον σύνδεσμο στο πεδίο “Διεύθυνση URL”, και πατάμε “OK”.

Μόλις το Excel ολοκληρώσει τη λήψη των δεδομένων, θα εμφανίσει ένα νέο πλαίσιο. Κάνουμε κλικ στο κουτάκι δίπλα στην “Επιλογή πολλών στοιχείων”, διαλέγουμε το “Table 0”, και πατάμε “Μετασχηματισμός δεδομένων”.

Το πλαίσιο θα κλείσει και θα εμφανιστεί ένα παράθυρο επεξεργασίας. Κάνουμε κλικ στο βελάκι, στην πάνω αριστερή γωνία του πίνακα, και πατάμε τη “Χρήση της πρώτης γραμμής ως κεφαλίδων”.

Στη συνέχεια, κάνουμε ξανά κλικ στο ίδιο βελάκι και πατάμε στην “Επιλογή στηλών”.

Στο πλαίσιο που θα εμφανιστεί, διαλέγουμε ποιες στήλες θέλουμε να συγχρονίζουν μεταξύ των δύο εγγράφων και κάνουμε κλικ στο “OK”.

Μετά, πατάμε το κουμπί “Κλείσιμο και φόρτωση”, ώστε το Excel να συγχρονίσει τα δεδομένα που επιλέξαμε.

Ο χρόνος που θα χρειαστεί για τον συγχρονισμό και την εισαγωγή των δεδομένων στο αρχείο εξαρτάται από τον όγκο τους και την ταχύτητα της σύνδεσης μας.

Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία, θα δούμε στο Excel έναν πίνακα αντίστοιχο με αυτόν που έχουμε στο υπολογιστικό φύλλο Google.

Από εδώ και στο εξής, οποιαδήποτε αλλαγή πραγματοποιούμε στο online έγγραφο, θα εφαρμόζεται και στο offline αρχείο μόλις το ανοίγουμε, και εφόσον είμαστε συνδεδεμένοι στο Internet.

QuickSteps#170 - Εντοπισμός Κινητού, Facebook Backup, Ιστορικό Chrome

Σας άρεσαν τα QuickSteps της εβδομάδας;

Πώς σας φάνηκαν οι συμβουλές και τα κόλπα αυτής της εβδομάδας; Γνωρίζατε ή/και χρησιμοποιούσατε κάποιο από αυτά;

Έχετε να προτείνετε κάποιο δικό σας κόλπο, ή μία συμβουλή που θέλετε να μπει στη στήλη μας; Μοιραστείτε τη με τους αναγνώστες μας στα σχόλια και ίσως τη δείτε να δημοσιεύεται.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

Αγορά Laptop €449-€3.955: Τα Καλύτερα Της Εβδομάδας 25/10-31/10
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#358 - Κλείδωμα Εφαρμογών Android, Επαναφορά Πλήρους Ημερομηνίας Windows 11, Spotify Create
QuickSteps
GamingSteps#20241214 - Assassin's Creed Shadows Canon Mode, The Game Awards, Η Ciri Πρωταγωνίστρια Στο The Witcher 4
GamingSteps