Αυτή την εβδομάδα, χρησιμοποιούμε ένα δωρεάν open source offline πρόγραμμα διαχείρισης κωδικών. Κάνουμε κλήσεις φωνής και βιντεοκλήσεις με το desktop app του WhatsApp, χρησιμοποιούμε εφαρμογές ως φόντο στην Επιφάνεια Εργασίας, και μαθαίνουμε για το κλείδωμα του κλικ στα Windows 10. Χρησιμοποιούμε το πρόχειρο και απενεργοποιούμε το ενοχλητικό πλαίσιο του Reddit σε κινητό Android. Προσθέτουμε εικόνα μέσα σε κείμενο στο Word.
Προτάσεις συνεργασίας
Τα νέα άρθρα του PCsteps
Γίνε VIP μέλος στο PCSteps
Για να δείτε όλες τις δημοσιεύσεις της στήλης, μπορείτε είτε να κάνετε κλικ στην κατηγορία QuickSteps…
…ή να επισκεφθείτε αυτόν τον σύνδεσμο. Για να βλέπετε ανά πάσα στιγμή τις νέες δημοσιεύσεις της στήλης μας, μπορείτε να προσθέσετε το link στους σελιδοδείκτες σας.
Το Swifty είναι ένα δωρεάν open source offline πρόγραμμα διαχείρισης κωδικών
Οι περισσότεροι password manager συγχρονίζουν τα δεδομένα στους server τους. Αυτό επιτρέπει να έχουμε πρόσβαση στους κωδικούς μας από οπουδήποτε και σχεδόν από οποιοδήποτε είδος συσκευής.
Ο συγχρονισμός όσων αποθηκεύουμε στα προγράμματα διαχείρισης κωδικών διευκολύνει ιδιαίτερα την καθημερινότητα μας. Όμως, ορισμένοι ίσως ανησυχούμε ότι οι εταιρείες ανάπτυξης αυτών των εφαρμογών μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση στα δεδομένα μας.
Εάν ανήκουμε στην παραπάνω μερίδα ανθρώπων, τότε το Swifty είναι ο ιδανικός password manager για εμάς. Πρόκειται για ένα δωρεάν open source πρόγραμμα, το οποίο επιτρέπει την offline διαχείριση κωδικών.
Αρχικά, κατεβάζουμε το Swifty από αυτόν τον ιστότοπο, κάνοντας κλικ στο “Download for Windows”, και στη συνέχεια το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή.
Έπειτα, τρέχουμε το πρόγραμμα και κάνουμε κλικ στο “Setup Master Password”.
Πληκτρολογούμε έναν ισχυρό κωδικό και πατάμε “Continue”.
Γράφουμε ξανά τον κωδικό και κάνουμε κλικ στο “Finish”.
Το περιβάλλον του Swifty είναι ιδιαίτερα απλό. Στα αριστερά υπάρχει το βασικό μενού και στα δεξιά βλέπουμε τις καταχωρήσεις και το περιεχόμενο τους.
Προσθήκη νέων στοιχείων
Για να προσθέσουμε οποιοδήποτε νέο στοιχείο, επιλέγουμε τον τύπο του από τα αριστερά και κάνουμε κλικ στο “+”.
Συμπληρώνουμε όλα τα απαραίτητα στοιχεία και πατάμε “Save”.
Δημιουργία backup
Για να δημιουργήσουμε ένα τοπικό backup των δεδομένων μας, κάνουμε κλικ στο γρανάζι κάτω αριστερά και πατάμε το κουμπί “Save Vault File”.
Στο παράθυρο που θα ανοίξει, διαλέγουμε πού θέλουμε να αποθηκεύσουμε το αντίγραφο ασφαλείας, του δίνουμε ένα όνομα, και κάνουμε κλικ στην “Αποθήκευση”.
Επαναφορά backup
Εάν χρειαστεί να καταργήσουμε το Swifty ή αν θέλουμε να το περάσουμε σε έναν άλλο υπολογιστή, τότε μπορούμε να επαναφέρουμε το αντίγραφο ασφαλείας που δημιουργήσαμε.
Έτσι, δεν θα χρειαστεί να εισάγουμε εκ νέου στην εφαρμογή όλους τους κωδικούς μας, χειροκίνητα.
Για να κάνουμε κάτι τέτοιο, τρέχουμε το πρόγραμμα και πατάμε το κουμπί “Restore from Backup”.
Έπειτα, κάνουμε κλικ στο “Choose backup File”.
Εντοπίζουμε το backup, το επιλέγουμε, και πατάμε “Άνοιγμα”.
Το Swift θα ζητήσει να πληκτρολογήσουμε τον κωδικό μας, για να μπορέσει να αποκρυπτογραφήσει το αντίγραφο ασφαλείας. Γι' αυτό, πληκτρολογούμε τον κωδικό και κάνουμε κλικ στο “Finish”.
Συγχρονισμός με το Google Drive
Αν και το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του Swifty είναι η offline λειτουργία του, η εφαρμογή μπορεί να συγχρονίζει τα δεδομένα μας στο Drive ενός λογαριασμού Google.
Στην περίπτωση που επιθυμούμε το πρόγραμμα να αποθηκεύει online τους κωδικούς μας, τότε κάνουμε κλικ στο γρανάζι και στο πλαίσιο που θα εμφανιστεί πατάμε “Connect your Google Drive”.
Θα ανοίξει ο browser στη σελίδα επιλογής λογαριασμού Google. Επιλέγουμε στο Drive τον λογαριασμό που θέλουμε να αποθηκεύσει η εφαρμογή.
Στο πλαίσιο που θα εμφανιστεί, κάνουμε κλικ στο “Να επιτρέπεται”.
Στην επόμενη σελίδα, επιλέγουμε το κουτάκι και πατάμε “Να επιτρέπεται”.
Πώς κάνω βιντεοκλήσεις και κλήσεις φωνής στο WhatsApp για PC
Παλαιότερα, το WhatsApp επέτρεπε στους χρήστες να κάνουν κλήσεις φωνής και βιντεοκλήσεις μόνο μέσω της εφαρμογής του για κινητά και tablet. Τον Μάρτιο του 2021, η εταιρεία πρόσθεσε τη δυνατότητα πραγματοποίησης κλήσεων και στη desktop έκδοση.
Αρχικά, μπαίνουμε σε αυτήν την ιστοσελίδα και κάνουμε κλικ στο “ΛΗΨΗ ΓΙΑ WINDOWS (64-BIT)” για να κατεβάσουμε την εφαρμογή.
Εάν ο υπολογιστής μας τρέχει 32-bit Windows, τότε κάνουμε κλικ στην “Έκδοση 32-bit”.
Για να μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε το WhatsApp στο PC, θα πρέπει να έχουμε εγκατεστημένη την εφαρμογή του στο κινητό και να είμαστε συνδεδεμένοι σε αυτή.
Εφόσον ισχύουν τα παραπάνω, ανοίγουμε το WhatsApp στο κινητό, πατάμε τις τρεις τελείες πάνω δεξιά, και επιλέγουμε το “WhatsApp Web”.
Έπειτα, τρέχουμε την εφαρμογή στον υπολογιστή και σκανάρουμε με το κινητό μας το QR code, ώστε να συνδεθούμε στην υπηρεσία.
Μόλις συνδεθούμε στο WhatsApp, μπορούμε να πραγματοποιήσουμε κανονικά κλήσεις φωνής και βιντεοκλήσεις.
Για να κάνουμε κάτι τέτοιο, ανοίγουμε τη συνομιλία που διατηρούμε με το άτομο που μας ενδιαφέρει και κάνουμε κλικ στο σχετικό κουμπί.
Με την κάμερα ξεκινάμε μία βιντεοκλήση, ενώ πατώντας το ακουστικό του τηλεφώνου πραγματοποιούμε απλή κλήση φωνής.
Πώς χρησιμοποιώ εφαρμογές ως φόντο στην Επιφάνεια Εργασίας
Συνήθως, χρησιμοποιούμε ως φόντο στατικές εικόνες, αμιγή χρώματα, ή βίντεο. Στην τρίτη περίπτωση απαιτείται η χρήση κάποιου ειδικού προγράμματος ή του VLC.
Σε αντίθεση με τις παραπάνω λύσεις, το Active Desktop Plus επιτρέπει τον ορισμό εφαρμογών και ιστοσελίδων ως φόντο στην Επιφάνεια Εργασίας. Επιπλέον, επιτρέπει να χρησιμοποιούμε τα προγράμματα και τα site κανονικά, χωρίς κανέναν περιορισμό.
Αρχικά, κατεβάζουμε την εφαρμογή από αυτόν τον ιστότοπο, κάνοντας κλικ στο “ActiveDesktop.zip”.
Το Active Desktop Plus είναι μία portable εφαρμογή. Οπότε, το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε για να τη χρησιμοποιήσουμε είναι να αποσυμπιέσουμε το αρχείο που κατεβάσαμε και να τρέξουμε το αρχείο “ActiveDesktop.exe”.
Μόλις τρέξουμε την εφαρμογή, εντοπίζουμε στον υπολογιστή το βίντεο, το πρόγραμμα, ή τη συντόμευση της ιστοσελίδας που θέλουμε να ορίσουμε ως φόντο.
Έπειτα, σύρουμε το αρχείο “*.mp4” του βίντεο, το “*.exe” του προγράμματος, ή τη συντόμευση του site, στο παράθυρο του Active Desktop Plus.
Όταν εμφανιστεί το μήνυμα “File accepted!”, κάνουμε κλικ στο “Continue”.
Στη συνέχεια, διαλέγουμε την οθόνη στην οποία θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε το συγκεκριμένο φόντο και πατάμε “Continue”.
Εάν διαθέτουμε μόνο μία οθόνη, τότε απλώς κάνουμε κλικ στο πλαίσιο.
Μετά πατάμε “Save and apply” για να αποθηκεύουμε τις ρυθμίσεις του φόντου.
Για να εφαρμόσουμε το νέο φόντο, κάνουμε κλικ στη δισκέτα, επιλέγουμε την καταχώρηση του, και πατάμε “Launch”.
Τι είναι και πώς ενεργοποιώ το κλείδωμα του κλικ στα Windows 10
Στα Windows, όταν θέλουμε να μετακινήσουμε ένα παράθυρο από το ένα σημείο της οθόνης σε κάποιο άλλο, κάνουμε κλικ στη γραμμή τίτλου, κρατάμε πατημένο το κουμπί του ποντικιού, και μόλις σύρουμε το παράθυρο στη νέα θέση, απελευθερώνουμε το κουμπί.
Ομοίως, όταν θέλουμε να επιλέξουμε κείμενο, τοποθετούμε τον κέρσορα στην πρώτη λέξη, κρατάμε πατημένο το αριστερό κλικ, και σύρουμε τον δείκτη έως την τελευταία λέξη.
Με το κλείδωμα του κλικ μπορούμε να παρακάμψουμε το παρατεταμένο πάτημα του αριστερού κλικ και να επιλέγουμε κείμενα ή να μετακινούμε παράθυρα πατώντας μία μόνο φορά το κουμπί του ποντικιού.
Για να ενεργοποιήσουμε αυτή τη λειτουργία, ανοίγουμε τις ρυθμίσεις των Windows και μπαίνουμε στις “Συσκευές”.
Έπειτα, επιλέγουμε το “Ποντίκι” και κάνουμε κλικ στον σύνδεσμο “Πρόσθετες επιλογές ποντικιού”.
Στο παράθυρο που θα ανοίξει διαλέγουμε την καρτέλα “Κουμπιά” και επιλέγουμε την “Ενεργοποίηση Κλειδώματος κλικ”.
Στη συνέχεια, κάνουμε κλικ στις “Ρυθμίσεις”. Στο παράθυρο που θα εμφανιστεί ρυθμίζουμε τον χρόνο που θα απαιτείται μέχρι τα Windows να κλειδώσουν το κλικ και πατάμε “OK”.
Τέλος, κάνουμε κλικ στο “OK” για να αποθηκεύσουμε τις αλλαγές και να κλείσουμε το παράθυρο ιδιοτήτων του ποντικιού.
Πώς χρησιμοποιώ το πρόχειρο σε κινητό Android
Το λειτουργικό σύστημα της Google διαθέτει πρόχειρο το οποίο λειτουργεί όπως αυτό των Windows, δηλαδή αποθηκεύει προσωρινά όλα όσα αντιγράφουμε και επιτρέπει να τα κάνουμε επικόλληση σε κάποια άλλη εφαρμογή.
Σε αντίθεση με τα Windows 10 στα οποία μπορούμε να ανοίξουμε το πρόχειρο πατώντας τον συνδυασμό πλήκτρων “Win+V”, στο Android θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε κάποιο app ώστε να προβάλλουμε και να διαχειριστούμε το περιεχόμενο του.
Στο Play Store υπάρχουν εφαρμογές διαχείρισης του προχείρου. Οι περισσότερες δεν έχουν κάποιο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό, το οποίο θα δικαιολογούσε τον επιπλέον χώρο που καταλαμβάνουν στη συσκευή.
Στη θέση αυτών των app μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα πληκτρολόγιο που διαθέτει τη δυνατότητα προβολής και διαχείρισης των περιεχομένων του προχείρου. Οι καλύτερες διαθέσιμες εφαρμογές είναι το Gboard της Google και το SwiftKey της Microsoft.
Διαχείριση προχείρου με το Gboard
Αρχικά, αντιγράφουμε το κείμενο ή τον σύνδεσμο που θέλουμε να αποθηκεύουμε στο πρόχειρο. Το πρόχειρο του Android δεν υποστηρίζει ακόμη εικόνες.
Έπειτα, πηγαίνουμε στην εφαρμογή όπου επιθυμούμε να το επικολλήσουμε και πατάμε στο πλαίσιο κειμένου ώστε να ανοίξει το Gboard.
Στη συνέχεια, πατάμε το βέλος στην πάνω αριστερή γωνία του πληκτρολογίου και επιλέγουμε το εικονίδιο του προχείρου.
Μόλις εμφανιστεί το πρόχειρο, μπορούμε να εισάγουμε το κείμενο ή τον σύνδεσμο της αρεσκείας μας απλά πατώντας επάνω του.
Για να διαγράψουμε ή να καρφιτσώσουμε κάποιο από τα στοιχεία που περιέχει το πρόχειρο, πατάμε παρατεταμένα στην καταχώρηση του και επιλέγουμε τη σχετική ενέργεια από το μενού που θα εμφανιστεί.
Επιπλέον, μπορούμε να επεξεργαστούμε συνολικά το περιεχόμενο του προχείρου πατώντας το μολύβι, πάνω δεξιά.
Διαχείριση προχείρου με το SwiftKey
Εφόσον έχουμε αντιγράψει το κείμενο ή τον σύνδεσμο που μας ενδιαφέρει, ανοίγουμε την εφαρμογή στην οποία θέλουμε να το εισάγουμε και πατάμε στο πλαίσιο κειμένου ώστε να ανοίξουμε το SwiftKey.
Μετά, πατάμε το εικονίδιο του προχείρου για να εμφανίσουμε το περιεχόμενο του.
Για να εισάγουμε κάποιο στοιχείο από το πρόχειρο στην εφαρμογή, πατάμε την καταχώρηση του.
Επίσης, πατώντας το εικονίδιο της καρφίτσας δίπλα σε μία καταχώρηση, καρφιτσώνουμε αυτό το κείμενο ή τον σύνδεσμο στο πρόχειρο.
Τέλος, για να διαχειριστούμε το περιεχόμενο του προχείρου πατάμε στη “Διαχείριση” πάνω δεξιά.
Πώς απενεργοποιώ το ενοχλητικό πλαίσιο του Reddit σε κινητό Android
Αν ανοίξουμε στον browser έναν σύνδεσμο που οδηγεί σε κάποιο subreddit, στο κάτω μέρος της εφαρμογής εμφανίζεται ένα πλαίσιο που ρωτάει αν θέλουμε να δούμε το περιεχόμενο στον browser ή να ανοίξουμε την εφαρμογή του Reddit.
Είτε χρησιμοποιούμε συστηματικά την πλατφόρμα και έχουμε εγκατεστημένη την εφαρμογή στο κινητό, είτε όχι, η συνεχής εμφάνιση αυτού του πλαισίου καταντά εκνευριστική. Ευτυχώς, μπορούμε αρκετά εύκολα να το απενεργοποιήσουμε.
Αρχικά, ανοίγουμε το Reddit στον browser και στο πλαίσιο που θα εμφανιστεί πατάμε “Continue”.
Έπειτα, πατάμε τις τρεις γραμμές πάνω δεξιά και επιλέγουμε το “Settings”.
Στη συνέχεια, αποεπιλέγουμε το κουτάκι “Ask to Open In App”.
Στο κάτω μέρος της σελίδας θα εμφανιστεί ένα μήνυμα το οποίο επιβεβαιώνει την αλλαγή των ρυθμίσεων.
Από εδώ και στο εξής, το Reddit δεν θα ρωτάει αν θέλουμε να ανοίξουμε τους συνδέσμους του στην εφαρμογή ή να συνεχίσουμε να τις βλέπουμε στον browser.
Θα πρέπει να έχουμε υπόψη ότι εάν κάνουμε εκκαθάριση των cookies, θα χρειαστεί να επαναλάβουμε την παραπάνω διαδικασία, διότι η συγκεκριμένη επιλογή αποθηκεύεται τοπικά στη συσκευή μας.
Πώς προσθέτω εικόνα στα γράμματα κειμένου στο Word
Σε παλαιότερες εκδόσεις του Word μπορούσαμε να προσθέτουμε εικόνα στα γράμματα κειμένου. Έτσι, δημιουργούσαμε πιο ενδιαφέροντες τίτλους για το εξώφυλλο των εγγράφων μας, οι οποίοι δεν ήταν απλά χρωματισμένοι με ένα ενιαίο χρώμα.
Η Microsoft αφαίρεσε αυτή τη δυνατότητα στο Office 2013. Όμως, με ένα κόλπο μπορούμε να προσθέσουμε εικόνα μέσα σε κείμενο και στις νεότερες εκδόσεις της σουίτας εφαρμογών γραφείου.
Αρχικά, επιλέγουμε την καρτέλα “Εισαγωγή” και από τις “Απεικονίσεις” κάνουμε κλικ στο “SmartArt”.
Στο παράθυρο που θα εμφανιστεί, πατάμε στη “Λίστα”, διαλέγουμε τη “Βασική λίστα μπλοκ”, και πατάμε “OK”.
Το Word θα προσθέσει στο έγγραφο πέντε πλαίσια. Εμείς χρειαζόμαστε μόνο ένα πλαίσιο. Γι' αυτό, επιλέγουμε τα υπόλοιπα πλαίσια της λίστας και πατάμε το κουμπί “Delete” στο πληκτρολόγιο για να τα διαγράψουμε.
Όταν έχει μείνει μόνο ένα πλαίσιο, κάνουμε διπλό κλικ στο “[Κείμενο]” και πληκτρολογούμε το δικό μας κείμενο.
Έπειτα, επιλέγουμε όλο το πλαίσιο, διαλέγουμε την καρτέλα “Μορφή”, κάνουμε κλικ στο βελάκι δίπλα στο “Γέμισμα κειμένου”, και πατάμε “Εικόνα”.
Στο πλαίσιο που θα εμφανιστεί κάνουμε κλικ στο “Από αρχείο”, εντοπίζουμε την εικόνα που θέλουμε να βάλουμε μέσα στο κείμενο, και πατάμε “Εισαγωγή”.
Όπως βλέπουμε και στην παρακάτω εικόνα, το κείμενο δεν έχει πλέον λευκό χρώμα, αλλά έχει ως γέμισμα τη φωτογραφία που επιλέγαμε.
Για να αφαιρέσουμε το μπλε φόντο του πλαισίου, επιλέγουμε την καρτέλα “Μορφή” και στο “Γέμισμα σχήματος” διαλέγουμε το “Χωρίς γέμισμα”.
Στην ακόλουθη εικόνα μπορούμε να δούμε το τελικό αποτέλεσμα.
Σας άρεσαν τα QuickSteps της εβδομάδας;
Πώς σας φάνηκαν οι συμβουλές και τα κόλπα αυτής της εβδομάδας; Γνωρίζατε ή/και χρησιμοποιούσατε κάποιο από αυτά;
Έχετε να προτείνετε κάποιο δικό σας κόλπο, ή μία συμβουλή που θέλετε να μπει στη στήλη μας; Μοιραστείτε τη με τους αναγνώστες μας στα σχόλια και ίσως τη δείτε να δημοσιεύεται.