Home » Εβδομαδιαίες Στήλες » QuickSteps » Τείχος Προστασίας, Δωρεάν Μουσική YouTube, Επεξεργασία Βίντεο VLC
QuickSteps#159 - Τείχος Προστασίας, Δωρεάν Μουσική YouTube, Επεξεργασία Βίντεο VLC

Τείχος Προστασίας, Δωρεάν Μουσική YouTube, Επεξεργασία Βίντεο VLC

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Αυτή την εβδομάδα, εγκρίνουμε χειροκίνητα εφαρμογές στο τείχος προστασίας των Windows και ρυθμίζουμε προγράμματα να ανοίγουν αυτόματα σε συγκεκριμένο σημείο της οθόνης. Μεταφέρουμε συνομιλίες από το WhatsApp στο Telegram και χρησιμοποιούμε ως ringtone ήχους από βίντεο του TikTok. Κατεβάζουμε δωρεάν μουσική από τη βιβλιοθήκη ήχων του YouTube και κόβουμε βίντεο σε μικρότερα κομμάτια με το VLC. Δημιουργούμε τίτλους ταξινόμησης με το Excel.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Για να δείτε όλες τις δημοσιεύσεις της στήλης, μπορείτε είτε να κάνετε κλικ στην κατηγορία QuickSteps…

…ή να επισκεφθείτε αυτόν τον σύνδεσμο. Για να βλέπετε ανά πάσα στιγμή τις νέες δημοσιεύσεις της στήλης μας, μπορείτε να προσθέσετε το link στους σελιδοδείκτες σας.

Πώς εγκρίνω εφαρμογές στο τείχος προστασίας των Windows

Το firewall του λειτουργικού της Microsoft είναι ενεργοποιημένο από προεπιλογή και τρέχει διαρκώς στο παρασκήνιο. Αν και συνήθως λειτουργεί καλά, ενδέχεται να μπλοκάρει κάποιο πρόγραμμα το οποίο εμείς επιθυμούμε να έχει πρόσβαση στο δίκτυο.

Σε αυτό το QuickSteps θα δούμε πώς επιτρέπουμε συγκεκριμένες εφαρμογές στο τείχος προστασίας των Windows.

Αρχικά, ανοίγουμε τις ρυθμίσεις του λειτουργικού συστήματος και κάνουμε κλικ στην “Ενημέρωση και ασφάλεια”.

QuickSteps#159 - Τείχος Προστασίας, Δωρεάν Μουσική YouTube, Επεξεργασία Βίντεο VLC

Στη συνέχεια, επιλέγουμε την “Ασφάλεια των Windows” και πατάμε το “Τείχος προστασίας και προστασία δικτύου”.

Έπειτα, κάνουμε κλικ στον σύνδεσμο “Να επιτρέπεται μια εφαρμογή μέσω του τείχους προστασίας”.

Στο παράθυρο που θα ανοίξει, πατάμε το κουμπί “Αλλαγή ρυθμίσεων”.

Μετά, κάνουμε κλικ στο κουμπί “Αποδοχή άλλης εφαρμογής”.

Θα ανοίξει ένα νέο παράθυρο, στο οποίο πατάμε “Αναζήτηση” και εντοπίζουμε το πρόγραμμα το οποίο θέλουμε να επιτρέπει το τείχος προστασίας των Windows.

Στη συνέχεια, κάνουμε κλικ στο “Τύποι δικτύου”, επιλέγουμε αν θα επιτρέπεται η πρόσβαση της εφαρμογής σε ιδιωτικά ή και δημόσια δίκτυα, και πατάμε “OK”.

Έπειτα, κάνουμε κλικ στην “Προσθήκη”, για να προσθέσουμε την εφαρμογή στη λίστα προγραμμάτων του τείχους προστασίας.

Τέλος, πατάμε “OK”, για να οριστικοποιήσουμε τις αλλαγές και να κλείσουμε το παράθυρο των επιτρεπόμενων εφαρμογών.

Πώς μεταφέρω τις συνομιλίες μου από το WhatsApp στο Telegram

Η πολιτική απορρήτου του WhatsApp αναφέρει ότι η υπηρεσία μοιράζεται με τις εταιρείες της Facebook Inc. πληροφορίες των χρηστών της, όπως τον τηλεφωνικό αριθμό, τη διεύθυνση IP, τις συναλλαγές που πραγματοποιούν, και άλλα.

Εάν δεν επιθυμούμε οι εταιρείες της Facebook Inc. να έχουν στη διάθεση τους τόσες πολλές πληροφορίες για εμάς, μπορούμε να διαγράψουμε τον λογαριασμό μας και να ξεκινήσουμε να χρησιμοποιούμε μια άλλη αντίστοιχη εφαρμογή.

Οι Καλύτερες Εφαρμογές για Μηνύματα στο Android

Στις μέρες μας τα γραπτά μηνύματα έχουν γίνει ο πιο δημοφιλής τρόπος επικοινωνίας. Είναι γρήγορα, στέλνουν σχεδόν τα πάντα, και πάνω από όλα δεν κοστίζουν….

Ένα από τα πιο αξιόλογα app του είδους είναι το Telegram, το οποίο επιτρέπει να μεταφέρουμε σε αυτό τις συνομιλίες μας από άλλες εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων. Μία από τις διαθέσιμες επιλογές είναι το WhatsApp.

Οπότε, πριν διαγράψουμε οριστικά τον λογαριασμό μας, καλό θα ήταν να μεταφέρουμε πρώτα όλες τις συνομιλίες μας στο Telegram. Για να κάνουμε κάτι τέτοιο, ανοίγουμε το WhatsApp και επιλέγουμε τη συνομιλία που θέλουμε να μεταφέρουμε.

Στη συνέχεια, πατάμε τις τρεις τελείες πάνω δεξιά και από το “Περισσότερα” επιλέγουμε την “Εξαγωγή Συνομιλίας”.

Στο πλαίσιο που θα εμφανιστεί, διαλέγουμε αν θέλουμε να μεταφέρουμε μόνο τα μηνύματα ή και τα αρχεία τα οποία έχουμε ανταλλάξει με τον συνομιλητή μας.

Έπειτα, επιλέγουμε το Telegram.

Μόλις ανοίξει η εφαρμογή, διαλέγουμε τη συνομιλία στην οποία θα μεταφέρουμε τα δεδομένα και πατάμε “IMPORT”.

Ο χρόνος που θα χρειαστεί για την ολοκλήρωση της διαδικασίας εξαρτάται από το πλήθος των μηνυμάτων, εάν επιλέξαμε να μεταφέρουμε και τα αρχεία που περιέχει η συνομιλία, πόσο ισχυρή συσκευή διαθέτουμε, και πόσο γρήγορη είναι η σύνδεση μας.

Όταν η μεταφορά ολοκληρωθεί, θα δούμε το παρακάτω μήνυμα όπου πατάμε “Done”.

QuickSteps#159 - Τείχος Προστασίας, Δωρεάν Μουσική YouTube, Επεξεργασία Βίντεο VLC

Με τον ίδιο τρόπο μπορούμε να μεταφέρουμε όλες μας τις συνομιλίες από το WhatsApp στο Telegram.

Πώς κατεβάζω δωρεάν μουσική από τη βιβλιοθήκη ήχων του YouTube

Εάν δημιουργούμε και ανεβάζουμε βίντεο στο YouTube, γνωρίζουμε πόσο σημαντική είναι η δωρεάν μουσική η οποία δεν υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα, διότι μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε χωρίς ζητήσουμε άδεια από κανέναν ή να πληρώσουμε γι' αυτή.

Συνήθως, βρίσκουμε τέτοιου είδους μουσική μέσω διαδικτύου ή σε διάφορες ιστοσελίδες που φιλοξενούν αντίστοιχο περιεχόμενο. Ωστόσο, το YouTube έχει τη δική του βιβλιοθήκη ήχων, στην οποία μπορούμε να βρούμε πληθώρα δωρεάν μουσικών κομματιών.

Άνοιγμα βιβλιοθήκης

Για να μπούμε στη συγκεκριμένη βιβλιοθήκη, κάνουμε κλικ στην εικόνα προφίλ και επιλέγουμε το “YouTube Studio”.

Στη συνέχεια, πατάμε την επιλογή “Βιβλιοθήκη ήχων” από το μενού στα αριστερά.

Σε αυτό το σημείο υπάρχουν τρεις κατηγορίες, η “Δωρεάν μουσική”, τα “Ηχητικά εφέ”, και η “Με αστεράκι” που περιέχει τους ήχους που έχουμε προσθέσει στα αγαπημένα, ενεργοποιώντας το αστεράκι δίπλα στο όνομα τους.

Λήψη τραγουδιού ή ήχου

Εάν γνωρίζουμε το όνομα του ήχου ή του τραγουδιού το οποίο μας ενδιαφέρει, μπορούμε να το πληκτρολογήσουμε στην αναζήτηση.

Διαφορετικά, μπορούμε να φιλτράρουμε τη λίστα των διαθέσιμων δωρεάν ήχων, κάνοντας κλικ στο εικονίδιο με τις τρεις γραμμές και επιλέγοντας το κατάλληλο φίλτρο.

Μόλις εντοπίσουμε το τραγούδι που θέλουμε να κατεβάσουμε, πηγαίνουμε τον δείκτη του ποντικιού πάνω από την ημερομηνία και κάνουμε κλικ στη λέξη “ΛΗΨΗ”, η οποία θα εμφανιστεί στη θέση της.

Στο παράθυρο που θα ανοίξει, επιλέγουμε τον φάκελο στον οποίο επιθυμούμε να αποθηκεύουμε τον ήχο και πατάμε “Αποθήκευση”.

Πώς ανοίγω αυτόματα κάθε πρόγραμμα σε συγκεκριμένο σημείο της οθόνης

Ανάλογα με το μέγεθος και την ανάλυση της οθόνης μας, και τις προσωπικές μας προτιμήσεις, συνήθως τοποθετούμε κάποιες εφαρμογές στο ίδιο ακριβώς σημείο και φροντίζουμε ώστε το παράθυρο τους να έχει συγκεκριμένο μέγεθος.

Σε αυτό το QuickStep θα δούμε πώς μπορούμε να κάνουμε οποιαδήποτε εφαρμογή να ανοίγει αυτόματα στη θέση στην οποία την είχαμε τοποθετήσει την τελευταία φορά που την χρησιμοποιήσαμε, και το παράθυρο της να έχει το αντίστοιχο μέγεθος.

Αρχικά, κατεβάζουμε το PowerToys από την επίσημη σελίδα του στο GitHub, το εγκαθιστούμε, το τρέχουμε, και κάνουμε κλικ στο “FancyZones”.

Στη συνέχεια, εντοπίζουμε την ενότητα “Windows behavior”.

Έπειτα, ενεργοποιούμε το “Move newly created windows to their last known zone”.

Μετά, πηγαίνουμε στο “General” και ενεργοποιούμε το διακόπτη “Run at startup”, ώστε το PowerToys να τρέχει αυτόματα όταν ανοίγουμε τον υπολογιστή.

Αυτό ήταν, από εδώ και στο εξής το PowerToys θα φροντίζει όλες οι εφαρμογές να ανοίγουν αυτόματα στο ίδιο ακριβώς σημείο που τις είχαμε τοποθετήσει την τελευταία φορά που της χρησιμοποιήσαμε.

Πώς κόβω βίντεο σε μικρότερα κομμάτια με το VLC

Όσοι ασχολούμαστε εντατικά με την επεξεργασία βίντεο, ενδεχομένως έχουμε στον υπολογιστή μας κάποιο ειδικό πρόγραμμα. Ωστόσο, όσοι δεν επεξεργαζόμαστε συχνά βίντεο ή εκτελούμε απλές εργασίες, μπορούμε να χρησιμοποιούμε το VLC.

Το VLC δεν είναι ένας απλός media player. Διαθέτει εργαλεία που βοηθούν σε διάφορες εργασίες. Παλαιότερα είχαμε δει πώς μπορούμε να μετατρέψουμε αρχεία βίντεο και ήχου. Σε αυτό το QuickSteps θα δούμε πώς μπορούμε να κόψουμε βίντεο σε μικρότερα κομμάτια.

Αρχικά, τρέχουμε το VLC, κάνουμε κλικ στην “Προβολή”, και ενεργοποιούμε τα “Προηγμένα στοιχεία ελέγχου”.

Έπειτα, ανοίγουμε στο πρόγραμμα το βίντεο το οποίο θέλουμε να κόψουμε. Εντοπίζουμε το σημείο στο οποίο αρχίζει το τμήμα του βίντεο που μας ενδιαφέρει και πατάμε το κουμπί με το “A B”.

Στη συνέχεια, βρίσκουμε το σημείο όπου τελειώνει το κομμάτι του βίντεο που θέλουμε να κόψουμε και κάνουμε κλικ ξανά στο κουμπί “A B”.

Μετά, πατάμε το κουμπί “Εγγραφή” και ακολούθως το κουμπί “Αναπαραγωγή”.

Μόλις το VLC φτάσει στο σημείο όπου τελειώνει το τμήμα που επιλέξαμε, κάνουμε κλικ στο κουμπί “Εγγραφή” για να διακόψουμε τη διαδικασία.

Αυτό ήταν, μόλις κόψαμε ένα τμήμα από το βίντεο. Το VLC αποθηκεύει όλα τα νέα αρχεία βίντεο στη διαδρομή “%userprofile%/Βίντεο”.

Πώς χρησιμοποιώ ως ringtone τον ήχο βίντεο από το TikTok

Το TikTok είναι ένα από τα πιο δημοφιλή κοινωνικά δίκτυα και οι χρήστες του ανεβάζουν καθημερινά αμέτρητα βίντεο με νέους ήχους. Εάν μας αρέσει η μουσική από κάποιο βίντεο, ίσως θέλουμε να τη χρησιμοποιήσουμε ως ήχο κλήσης στο Android κινητό μας.

Λήψη βίντεο

Αρχικά, θα πρέπει να αποθηκεύσουμε το βίντεο στο κινητό. Για να κάνουμε κάτι τέτοιο, κατεβάζουμε την εφαρμογή Video Downloader for TikTok – No Watermark.

Μόλις την εγκαταστήσουμε, ανοίγουμε το TikTok, εντοπίζουμε το βίντεο που περιέχει τον ήχο ο οποίος μας ενδιαφέρει, πατάμε το βέλος κάτω δεξιά, και επιλέγουμε “Αντιγραφή συνδέσμου”.

Έπειτα, τρέχουμε το Video Downloader for TikTok και πατάμε το κουμπί “Paste Link and Download”.

Στη συνέχεια, πατάμε “Download” και περιμένουμε μέχρις ότου η εφαρμογή κατεβάσει το βίντεο.

Μετατροπή βίντεο σε αρχείο ήχου

Το επόμενο βήμα είναι να μετατρέψουμε το βίντεο που κατεβάσαμε σε αρχείο ήχου. Για να κάνουμε κάτι τέτοιο, εγκαθιστούμε στο κινητό το Audio Extractor : Extract, Trim & Change Audio και το τρέχουμε.

Στο πλαίσιο που θα εμφανιστεί πατάμε “ΕΝΤΑΞΕΙ” και στη συνέχεια “ΝΑ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ”, ώστε να μπορεί η εφαρμογή να επεξεργάζεται τα αρχεία που έχουμε αποθηκευμένα στο κινητό.

Έπειτα, πατάμε το “ΕΞΑΧΘΕΙ ΗΧΟΣ” και εντοπίζουμε το βίντεο που κατεβάσαμε.

Μετά, επιλέγουμε το “mp3” και πατάμε “Εξαχθεί Ήχος”.

Στο πλαίσιο που θα εμφανιστεί, πληκτρολογούμε το όνομα το οποίο θέλουμε να έχει ο ήχος και πατάμε “Έγινε”.

Το app θα εξάγει τον ήχο από το βίντεο και θα τον αποθηκεύσει στο κινητό ως αρχείο MP3.

Ρύθμιση ήχου ως ringtone

Για να ρυθμίσουμε τον ήχο που δημιουργήσαμε ως ringtone, πηγαίνουμε στον φάκελο “DCIM → Audio Extractor”, αντιγράφουμε το αρχείο ήχου, και το κάνουμε επικόλληση στον φάκελο “Ringtones”.

Στη συνέχεια, μπαίνουμε στις ρυθμίσεις του κινητού και πατάμε στο “Ήχος & δόνηση”. Επιλέγουμε το “Ήχος κουδουνίσματος τηλεφώνου και δόνηση” και διαλέγουμε τον ήχο που δημιουργήσαμε.

Πώς δημιουργώ τίτλους ταξινόμησης στο Excel

Συνήθως, για να ταξινομήσουμε τα δεδομένα ενός πίνακα στο Excel, επιλέγουμε τα κελιά που τα περιέχουν, πηγαίνουμε στην καρτέλα “Δεδομένα”, μπαίνουμε στο μενού “Ταξινόμηση”, και στο παράθυρο που θα εμφανιστεί ρυθμίζουμε τις απαραίτητες παραμέτρους.

Αυτή η διαδικασία είναι ιδιαίτερα χρήσιμη όταν θέλουμε να ταξινομήσουμε τα δεδομένα ενός πίνακα με βάση πολλαπλά κριτήρια. Ωστόσο, για την ταξινόμηση τους βάσει ενός μόνο κριτηρίου, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ειδικούς τίτλους.

Για να δημιουργήσουμε ειδικούς τίτλους ταξινόμησης στο Excel, επιλέγουμε όλα τα κελιά που περιέχουν τίτλους, πηγαίνουμε στην καρτέλα “Δεδομένα”, και κάνουμε κλικ στο “Φίλτρο”.

Στην κάτω δεξιά γωνία κάθε κελιού θα εμφανιστεί ένα κουμπί με βέλος.

Για να ταξινομήσουμε τα δεδομένα του πίνακα βάσει ενός συγκεκριμένου κριτηρίου, κάνουμε κλικ στο ανάλογο βέλος και επιλέγουμε “Ταξινόμηση από το μικρότερο προς το μεγαλύτερο”, “Ταξινόμηση από το Α προς το Ω”, και τα λοιπά.

Μία ιδιαίτερη επιλογή είναι η “Ταξινόμηση κατά χρώμα”. Χρησιμοποιώντας αυτό το φίλτρο, μπορούμε να ταξινομήσουμε τα δεδομένα του πίνακα χρησιμοποιώντας χρωματικό κώδικα.

Στο παράδειγμα μας έχουμε μορφοποιήσει το φόντο των κελιών στη στήλη “Προτεραιότητα” ανάλογα με το πόσο γρήγορα θέλουμε να πουλήσουμε το κάθε προϊόν.

  • Κόκκινο: πρέπει να το πουλήσουμε άμεσα.
  • Κίτρινο: έχουμε μικρό περιθώριο αναμονής.
  • Πράσινο: δεν μας ενδιαφέρει πότε θα το πουλήσουμε.

Εάν θέλουμε να ταξινομήσουμε τα δεδομένα με βάση το πόσο σύντομα πρέπει να πουλήσουμε τα προϊόντα, πατάμε το βέλος στην “Προτεραιότητα” και από την “Ταξινόμηση κατά χρώμα” επιλέγουμε ποιο χρώμα επιθυμούμε να βρίσκεται στην κορυφή του πίνακα.

Σας άρεσαν τα QuickSteps της εβδομάδας;

Πώς σας φάνηκαν οι συμβουλές και τα κόλπα αυτής της εβδομάδας; Γνωρίζατε ή/και χρησιμοποιούσατε κάποιο από αυτά;

Έχετε να προτείνετε κάποιο δικό σας κόλπο, ή μία συμβουλή που θέλετε να μπει στη στήλη μας; Μοιραστείτε τη με τους αναγνώστες μας στα σχόλια και ίσως τη δείτε να δημοσιεύεται.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

sale alert 20 Δεκ 2025 Α1 x4_v8
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#362 - Περιορισμός Αποστολέων Στα Instagram DM, Παιχνίδι Squid Game Στην Αναζήτηση Google
QuickSteps
GamingSteps#20250118 - Τα Πάντα Για Το Nintendo Switch 2, Rockstar vs Liberty City Μod Για Το GTA5, Το Doom Σε PDF
GamingSteps