Όταν έχουμε Windows και Linux στον ίδιο υπολογιστή, τα Windows δεν μπορούν να δουν τα δεδομένα στα partition του Linux, λόγω του διαφορετικού συστήματος αρχείων. Όμως, με την εγκατάσταση Samba, έχουμε ένα τοπικό δίκτυο υπολογιστών με Windows και Linux, με πλήρη πρόσβαση στα μοιρασμένα αρχεία και από τα δύο λειτουργικά.
Προτάσεις συνεργασίας
Τα νέα άρθρα του PCsteps
Γίνε VIP μέλος στο PCSteps
Τι είναι το Samba στο Linux?
To Samba, εκτός από βραζιλιάνικος χορός, είναι το δωρεάν λογισμικό το οποίο επιτρέπει την κοινή χρήση αρχείων και εκτυπωτών ανάμεσα στα Windows και υπολογιστές που τρέχουν λειτουργικά συστήματα βασισμένα στο Unix, όπως οι διανομές Linux αλλά και το Mac OS.
Το όνομα Samba προέρχεται από το πρωτόκολλο SMB (Server Message Block), που είναι το πρωτόκολλο του δικτυακού συστήματος αρχείων των Windows.
Όμως το Samba δεν περιορίζεται μόνο στο SMB, αλλά υποστηρίζει πολλαπλές υπηρεσίες και πρωτόκολλα δικτύωσης, συμπεριλαμβανομένων των NetBIOS, CIFS, MSRPC, WINS, NT Domain, Security Accounts Manager (SAM) Satabase, Local Security Authority (LSA) service, Active Directory Logon και άλλων.
Με άλλα λόγια, με την εγκατάσταση Samba σε οποιαδήποτε διανομή Linux έχουμε λίγο πολύ όλες τις δυνατότητες δικτύωσης των Windows στο τοπικό δίκτυο.
Εγκατάσταση Samba σε Ubuntu
Στον οδηγό θα δούμε την εγκατάσταση Samba στο Ubuntu. Οι παρακάτω οδηγίες θα λειτουργήσουν και στις διανομές που βασίζονται στο Ubuntu, όπως το Linux Mint, το Lubuntu, και δεκάδες άλλες.
Ανοίγουμε ένα τερματικό με ctrl+alt+T…
και γράφουμε την εντολή:
sudo apt-get install -y samba cifs-utils
Αφού ολοκληρωθεί η εγκατάσταση Samba, ανοίγουμε το αρχείο ρυθμίσεων smb.conf, με την εντολή:
sudo gedit /etc/samba/smb.conf
Πηγαίνουμε στην ενότητα Authentication, και προσθέτουμε τις γραμμές
security = user username map = /etc/samba/smbusers
Αποθηκεύουμε και κλείνουμε το αρχείο.
Δημιουργία χρήστη Samba
Έχοντας ολοκληρώσει την εγκατάσταση Samba, θα χρειαστεί να φτιάξουμε ένα χρήστη Samba.
Γράφουμε την εντολή
sudo smbpasswd -a <username>
όπου στη θέση του <username> βάζουμε το όνομα χρήστη του λογαριασμού μας στο Ubuntu, ή ενός άλλου λογαριασμού που να υπάρχει ήδη στο Ubuntu (αν βάλουμε ένα τυχαίο username θα μας βγάλει σφάλμα).
Θα μας ζητηθεί ένα SMB password. Εδώ μπορούμε να βάλουμε έναν διαφορετικό κωδικό από τον κωδικό του λογαριασμού, τον οποίο στη συνέχεια και επιβεβαιώνουμε.
Με την επιτυχή προσθήκη του λογαριασμού, ήρθε η ώρα να δημιουργήσουμε το αρχείο smbusers που γράψαμε στο smb.conf. Αρκεί να τρέξουμε την εντολή
sudo gedit /etc/samba/smbusers
Θα ανοίξει ένα κενό αρχείο. Στο αρχείο αυτό γράφουμε
<username> = “<username>”
με το όνομα χρήστη που επιλέξαμε.
Τέλος, κάνουμε επανεκκίνηση στο Samba Daemon – την υπηρεσία Samba, δηλαδή – με την εντολή
sudo service smbd restart
Κοινή χρήση φακέλων από το Ubuntu Linux στα Windows
Με την εγκατάσταση Samba να έχει ολοκληρωθεί, το να μοιραστούμε έναν φάκελο από το Ubuntu και να είναι προσβάσιμος από τα Windows είναι εξαιρετικά απλό.
Αρκεί να κάνουμε δεξί κλικ πάνω στο φάκελο, και να επιλέξουμε “Διαμοιρασμός τοπικού δικτύου”.
Στην οθόνη που θα ανοίξει τσεκάρουμε την “Κοινή χρήση του φακέλου” και αν θέλουμε αλλάζουμε το όνομα με το οποίο θα εμφανίζεται ο φάκελος στο δίκτυο.
Επίσης προαιρετικά μπορούμε να επιτρέψουμε στους χρήστες δικτύου να κάνουν αλλαγές στα αρχεία του φακέλου, τσεκάροντας το αντίστοιχο κουτάκι.
Πατώντας το “Δημιουργία κοινόχρηστου”, και εφόσον επιλέξαμε τη δυνατότητα εγγραφής, θα εμφανιστεί ένα μήνυμα από τον Nautilus (το αντίστοιχο του Windows Explorer στο Ubuntu) να ορίσει δικαιώματα εγγραφής σε τρίτους στο φάκελο.
Πλέον, ο φάκελος είναι μοιρασμένος στο δίκτυο, κάτι που φαίνεται από την ένδειξη με το πράσινο και κόκκινο βελάκι.
Στα Windows, αρκεί να πάμε στο δίκτυο, και να επιλέξουμε τον υπολογιστή που περιέχει το Ubuntu, στο παράδειγμα τον Ubuntu-VM.
Αν στα Windows 7 δεν φαίνεται ο υπολογιστής με το Ubuntu, και βλέπουμε το παρακάτω μήνυμα…
Αρκεί να κάνουμε κλικ επάνω του και να ενεργοποιήσουμε τον εντοπισμό δικτύου και κοινής χρήσης αρχείων.
Ανοίγοντας τον υπολογιστή Ubuntu-VM, στο εσωτερικό του θα δούμε τον φάκελο που μοιραστήκαμε.
Πηγαίνοντας να τον ανοίξουμε, θα μας ζητηθεί να βάλουμε το όνομα χρήστη και τον κωδικό που ορίσαμε κατά την εγκατάσταση Samba.
Αν δεν θέλουμε να μας ζητούνται αυτά τα στοιχεία κάθε φορά, τσεκάρουμε την “Απομνημόνευση των διαπιστευτηρίων μου”.
Πλέον, έχουμε πλήρη πρόσβαση από τα Windows στο Ubuntu μέσω δικτύου.
Υπενθυμίζουμε πως, όπως και στη δικτύωση με τα Windows, αν επιχειρήσουμε να διαγράψουμε ένα αρχείο μέσω δικτύου, θα διαγραφεί οριστικά, δεν θα πάει ούτε στον κάδο ανακύκλωσης των Windows ούτε στα απορρίμματα του Linux.
Κοινή χρήση φακέλων από τα Windows στο Ubuntu Linux
Όπως είδαμε, με την εγκατάσταση Samba πλέον από τα Windows να βλέπουμε τα κοινόχρηστα αρχεία και τους φακέλους του Linux.
Όμως, για να δούμε από το Linux τους φακέλους των Windows μέσω δικτύου θα χρειαστούν μερικές επιπλέον διαδικασίες.
Windows 7
Προαιρετικό: ορισμός κωδικού πρόσβασης στο λογαριασμό
Aν έχουμε Windows 7 και ο λογαριασμός μας δεν έχει καθόλου κωδικό πρόσβασης, θα πρέπει να δημιουργήσουμε έναν κωδικό για να έχουμε πρόσβαση μέσω δικτύου.
Αρκεί να πατήσουμε ctrl+alt+del…
και να πάμε στην “Αλλαγή κωδικού πρόσβασης”.
Αφήνουμε κενό τον παλιό κωδικό πρόσβασης και δημιουργούμε ένα νέο κωδικό, τον οποίο και επιβεβαιώνουμε.
Πρόσβαση από το Ubuntu στα Windows 7 μέσω δικτύου
Έχοντας πλέον κωδικό πρόσβασης στο λογαριασμό των Windows, αρκεί στο Ubuntu να πάμε στην “πλοήγηση δικτύου” στην αριστερή στήλη οποιουδήποτε παραθύρου του συστήματος αρχείων.
Από εκεί, ανοίγουμε με διπλό κλικ τον υπολογιστή με τα Windows 7 (στο παράδειγμα WINDOWS-7-VM)
Θα μας ζητηθεί το όνομα χρήστη και το συνθηματικό του λογαριασμού μας στα Windows 7. Στον τομέα αφήνουμε το προεπιλεγμένο Workgroup.
Για να μην συμπληρώνουμε κάθε φορά τα στοιχεία μας, μπορούμε να κάνουμε μόνιμη απομνημόνευση συνθηματικού.
Σε περίπτωση που έχουμε ρυθμισμένο το Ubuntu να μπαίνει αυτόματα στο λογαριασμό μας, χωρίς να βάζουμε κωδικό, θα χρειαστεί να βάλουμε τώρα τον κωδικό του λογαριασμού μας στο Linux, ώστε να ανοίξει η “κλειδοθήκη” και να αποθηκευτούν τα στοιχεία πρόσβασης στα Windows.
Πλέον, έχουμε πλήρη πρόσβαση στα αρχεία των Windows 7.
Για την ακρίβεια, δεν περιοριζόμαστε στους φακέλους που είναι κοινόχρηστοι από τα Windows 7. Πηγαίνοντας στο C$ έχουμε πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενο του partition C:
Χρειάζεται προσοχή λοιπόν, για να μην σβήσουμε κάποιο απαραίτητο αρχείο για την λειτουργία των Windows από το Ubuntu.
Windows 8
Προαιρετικό: Δημιουργία τοπικού λογαριασμού
Αν στα Windows 8 μπαίνουμε με το λογαριασμό μας της Microsoft, θα χρειαστεί να δημιουργήσουμε έναν δεύτερο, τοπικό λογαριασμό για να δώσουμε πρόσβαση μέσω δικτύου στο Ubuntu.
Πηγαίνουμε στην αναζήτηση και γράφουμε “Λογαριασμού χρηστών”
Κάνουμε κλικ στη “Διαχείριση άλλου λογαριασμού”…
…και ύστερα στην προσθήκη νέου χρήστη στις ρυθμίσεις υπολογιστή.
Πηγαίνουμε στην προσθήκη λογαριασμού.
Επιλέγουμε την είσοδο χωρίς λογαριασμό Microsoft, ασχέτως αν προτείνεται ή όχι (ποιος τους ρώτησε?).
Κάνουμε κλικ στον τοπικό λογαριασμό.
Συμπληρώνουμε το όνομα χρήστη που θέλουμε, με τον κωδικό πρόσβασης, την επανάληψή του, και την γελοιωδώς υποχρεωτική υπόδειξη κωδικού.
Να σημειωθεί πως δεν χρειάζεται να κάνουμε log in με τον συγκεκριμένο λογαριασμό για να έχουμε πρόσβαση στα Windows 8 από το Ubuntu. Αρκεί μόνο που υπάρχει ως λογαριασμός στον υπολογιστή.
Πρόσβαση από το Ubuntu στα Windows 8 μέσω δικτύου
Όπως και στην περίπτωση των Windows 7, από ένα οποιοδήποτε παράθυρο του συστήματος αρχείων στο Ubuntu κάνουμε κλικ στην περιήγηση δικτύου, και ανοίγουμε με διπλό κλικ τον υπολογιστή που τρέχει τα Windows 8 (στο παράδειγμα WINDOW-8-VM)
Βάζουμε τα στοιχεία του τοπικού λογαριασμού που φτιάξαμε, αφήνουμε τον προεπιλεγμένο τομέα Workgroup, και αν θέλουμε επιλέγουμε η μόνιμη απομνημόνευση συνθηματικού.
Όπως και στα Windows 7, έχουμε πλήρη πρόσβαση σε όλα τα partitions και τους φακέλους.
Συναντήσατε δυσκολία με την εγκατάσταση Samba?
Είχατε κάποιο πρόβλημα με την εγκατάσταση Samba στη δική σας διανομή? Αντί για εγκατάσταση Samba έγινε εγκατάσταση Mambo? Δεν σας λειτουργεί κάτι στην κοινή χρήστη αρχείων από το Ubuntu στα Windows ή το αντίστροφο?
Γράψτε μας στα σχόλια, και εμείς ή κάποιος άλλος από τους αναγνώστες μας θα σας απαντήσουμε το συντομότερο.