Home » Internet » Υπηρεσίες στο Internet » Τα Χειρότερα VPN Που Παραβιάζουν Το Απόρρητο Και Την Ιδιωτικότητα
Τα VPN Που Παραβιάζουν Το Απόρρητο Και Την Ιδιωτικότητα Μας

Τα Χειρότερα VPN Που Παραβιάζουν Το Απόρρητο Και Την Ιδιωτικότητα

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Στην εποχή του ίντερνετ που ζούμε, η χρήση του VPN είναι παραπάνω από επιβεβλημένη, καθώς διασφαλίζει την ιδιωτικότητα των χρηστών και προστατεύει τα δεδομένα και το απόρρητο μας. Όμως, υπάρχουν ορισμένες υπηρεσίες VPN που είναι αναξιόπιστες και πρέπει να τις αποφύγουμε πάση θυσία. Στον οδηγό θα δούμε ποια είναι τα VPN που ενοχοποιούνται για παραβίαση της ιδιωτικότητας και δεν κάνουν όλα όσα μας υπόσχονται.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Τα χαρακτηριστικά που καθιστούν ένα VPN αναξιόπιστο

Όταν επιλέγουμε έναν πάροχο υπηρεσιών VPN, πρέπει να είμαστε βέβαιοι για την πολιτική απορρήτου που διαθέτει. Οι περισσότερες υπηρεσίες διατείνονται ότι προσφέρουν απόλυτη ανωνυμία και ιδιωτικότητα, επικαλούμενοι τη περίφημη πολιτική μηδενικής καταγραφής.

Παρ' όλα αυτά, τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Πολλά γνωστά και δημοφιλή VPN συλλέγουν και εμπορεύονται τα προσωπικά μας δεδομένα, σε αντίθεση με αυτά που επικαλούνται και υπόσχονται.

Επιπλέον, όπως θα δούμε στη συνέχεια, πολλά VPN γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή τη διεύθυνση IP και την πραγματική τοποθεσία μας. Παρακολουθούν και γνωρίζουν πλήρως τις διαδικτυακές μας συνήθειες, τα site που επισκεπτόμαστε, τις εφαρμογές που χρησιμοποιούμε, κ.ο.κ.

παραβίαση της ιδιωτικότητας 1α

Από την άλλη, υπάρχουν πολλές VPN υπηρεσίες που έχουν όλη τη καλή θέληση να κάνουν αυτό για το οποίο έχουν σχεδιαστεί, και να διασφαλίσουν την ανωνυμία και την ιδιωτικότητα μας. Όμως, αυτό εξαρτάται αποκλειστικά από τη χώρα που εδρεύουν.

Όπως έχουμε αναφέρει εκτεταμένα στο παρελθόν, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εμπιστευτούμε ένα VPN που έχει σαν έδρα μία από τις χώρες των “14 Ματιών”.

Τα VPN και η Παραβίαση Της Ιδιωτικότητας Από Τα “14 Eyes”

Είναι φυσικό οι περισσότεροι από εμάς να μην έχουμε ακούσει τι είναι τα πέντε, τα εννιά, και τα “δεκατέσσερα μάτια”. Ακούγεται ως κάτι παράξενο και…

Πρόκειται για τα περίφημα “14 eyes” (SSEUR), τα οποία στην πλειονότητά τους αποτελούνται από ευρωπαϊκές χώρες. Επιπλέον, θεωρούνται σύμμαχοι η Σιγκαπούρη, η Ιαπωνία, η Κίνα και η Νότιος Κορέα.

Παραβίαση-της-Ιδιωτικότητας-31bb

Απουσία OpenVPN

Ένα άλλο χαρακτηριστικό που χαρακτηρίζει ένα VPN ως αξιόπιστο ή λιγότερο αξιόπιστο, είναι το πρωτόκολλο σύνδεσης.

Τα VPN μπορούν να λειτουργούν χρησιμοποιώντας διάφορα πρωτόκολλα. Τα L2TP και PPTP είναι μερικά από τα πιο δημοφιλή. Όμως, έχουν σοβαρά ελαττώματα που τα καθιστούν κακές επιλογές για την ιδιωτικότητα μας και την προστασία απορρήτου.

Το OpenVPN είναι το καλύτερο και ασφαλέστερο πρωτόκολλο επειδή είναι ανοιχτού κώδικα και προσφέρει την ισχυρότερη κρυπτογράφηση.

Παραβίαση στην Ιδιωτικότητα 1αα

Ορισμένες VPN υπηρεσίες που μας επιτρέπουν να εκμεταλλευτούμε αυτό το πρωτόκολλο, είναι βέβαιο ότι προστατεύουν την ιδιωτικότητα μας και κάνουν αυτά που υπόσχονται.

Οι διαρροές

Πολλές φορές θεωρούμε ότι την ώρα που συνδεόμαστε με το VPN, έχουμε θωρακίσει απόλυτα την ιδιωτικότητα μας. Ωστόσο, ένα τμήμα της διαδικτυακής μας δραστηριότητας ενδέχεται να μην δρομολογείται μέσω του VPN. Αυτό ονομάζεται διαρροή που εμφανίζεται σε διάφορες μορφές.

Πρόκειται για μία σοβαρή ευπάθεια που υπονομεύει εξ ολόκληρου την αξιοπιστία των υπηρεσιών VPN σε ό,τι αφορά το απόρρητο.

Οι κορυφαίες υπηρεσίες VPN, όπως το CyberGhost, έχουν προσέξει πολύ αυτό το σοβαρό ζήτημα απορρήτου, και αποκλείουν αποτελεσματικά τέτοιου είδους διαρροές

Παραβίαση-της-Ιδιωτικότητας-31ab

Σε κάθε περίπτωση, πατώντας εδώ, μπορούμε από μόνοι μας να διαπιστώσουμε αν το VPN που χρησιμοποιούμε δεν είναι σε θέση να μας διασφαλίσει αυτές τις επικίνδυνες διαρροές στην IP, τα DNS, κ.λ.π.

Οι δωρεάν υπηρεσίες

Ένας από τους πιο συνηθισμένους μύθους σχετικά με τα VPN είναι ότι οι δωρεάν υπηρεσίες είναι αρκετά καλές. Ωστόσο, έχει αποδειχτεί επανειλημμένα ότι τα δωρεάν VPN έρχονται με πολλούς κινδύνους.

Το βασικό πρόβλημα είναι ότι αυτές οι υπηρεσίες πρέπει να πληρώσουν για τους server και το εύρος ζώνης με κάποιο τρόπο. Εάν οι χρήστες δεν πληρώνουν τίποτα, τότε πρέπει να δημιουργήσουν έσοδα με άλλο τρόπο.

Ως εκ τούτου, τις περισσότερες φορές η είσπραξη των εσόδων γίνεται με την πώληση των δεδομένων μας και την κατάφωρη παραβίαση της ιδιωτικότητας.

Τα 7 VPN που πρέπει να αποφύγω

Εφόσον θεωρούμε ότι το απόρρητο και η ιδιωτικότητα μας είναι αυτά ακριβώς που πρωτίστως πρέπει να μας διασφαλίσει ένα VPN, τότε πρέπει να αποφύγουμε πάση θυσία επτά συγκεκριμένες υπηρεσίες.

παραβίαση της ιδιωτικότητας 2β

Ο λόγος είναι ότι έχει αποδειχθεί ότι παραβιάζουν το απόρρητο και την ιδιωτικότητα των χρηστών με τον έναν ή τον άλλο τρόπο.

Hola

Το Hola είναι πιθανώς το πιο γνωστό browser extension για χρήση VPN, και είναι ταυτόχρονα το πιο επικίνδυνο. Ενοχοποιείται για κατάφωρη παραβίαση της ιδιωτικότητας, και δεν πρέπει με κανένα τρόπο να το χρησιμοποιήσουμε.

Ο λόγος είναι πως όταν χρησιμοποιούμε τη δωρεάν υπηρεσία του, του δίνουμε το δικαίωμα να δώσει την IP μας σε άλλα μέλη. Δεν παρέχει τους δικούς του server, αλλά λειτουργεί ως ένα VPN peer-to-peer.

Αυτό σημαίνει πως αν κάποιος κάνει κάτι παράνομο με τη δική μας IP μέσω του Hola, στη δική μας πόρτα θα χτυπήσουν οι αρχές. Και άντε μετά να αποδείξεις ότι δεν είσαι ελέφαντας.

παραβίαση της ιδιωτικότητας 4β

Μάλιστα, έχει αποδειχτεί ότι το 2015, αφού μετέτρεψε χιλιάδες υπολογιστές των χρηστών σε “κόμβους εξόδου”, στη συνέχεια η Hola πούλησε όλα αυτά τα προσωπικά δεδομένα σε υπηρεσία τρίτου μέρους.

Facebook Onavo VPN

Στις αρχές του 2018, το Facebook ενσωμάτωσε τη δυνατότητα “Protect” για εφαρμογές για κινητά. Ωστόσο, πίσω από αυτή την λειτουργία ήταν το Onavo VPN, το οποίο ο κολοσσός των κοινωνικών δικτύων εξαγόρασε το 2013.

Παραβίαση--Ιδιωτικότητα 10α

Ανεξάρτητα από το πόσο αποτελεσματικό είναι στην προστασία των χρηστών, το Onavo έχει σχεδιαστεί για να συλλέγει τα προσωπικά μας δεδομένα στα κινητά για να βελτιώσει τα προϊόντα και τις υπηρεσίες του Facebook, με ό,τι αυτό σημαίνει για την ιδιωτικότητα μας.

Zenmate

Το 2018, μία έρευνα από το εξειδικευμένο vpnMentor διαπίστωσε ότι το ZenMate (μαζί με το HotSpot Shield και το PureVPN) υπέφερε από διαρροές IP. Μπορούσαν να αποκαλύψουν την πραγματική μας διεύθυνση και την ταυτότητά μας παρότι είχαμε ενεργά τα VPN.

Αυτό το γεγονός, σε συνδυασμό με το ότι η ZenMate δεν ανταποκρίθηκε πλήρως σε αυτά τα ευρήματα, μας κάνει να είμαστε επιφυλακτικοί για το σεβασμό τους στο απόρρητο και την ιδιωτικότητα μας.

HotSpot Shield

Είναι γεγονός ότι έχουμε προτείνει το HSS στο παρελθόν, καθώς επρόκειτο για μία υπηρεσία VPN που έδρευε στην Ελβετία. Είναι η μοναδική χώρα που έχει κρατήσει σκληρή στάση στην απαίτηση των 14 Eyes. Της ζητούσαν να θεσπίσει νόμους εναντίον του παράνομου downloading και των torrent.

Ωστόσο, από τότε που την υπηρεσία την ανέλαβε μία πολυεθνική, τα πράγματα φαίνεται ότι πήγαν προς τη χειρότερη δυνατή κατεύθυνση.

Το 2017, ο αμερικάνικος οργανισμός τεχνολογίας (CDT) που εδρεύει στην Ουάσιγκτον, υπέβαλε καταγγελία 14 σελίδων κατά του HSS για υποκλοπή και ανακατεύθυνση της επισκεψιμότητας σε συνεργαζόμενα site, συμπεριλαμβανομένων διαφημιστικών εταιρειών.

Ο οργανισμός κατηγόρησε το HotSpot Shield ότι καταγράφει όλη τη δραστηριότητα των χρηστών, κάτι που αντιβαίνει ευθέως στην πολιτική απορρήτου.

Σαν να μην έφθανε αυτό, μία άλλη έρευνα αναφέρει ότι το HotSpot Shield εισάγει κώδικες JavaScript που ανακατευθύνουν την διαδικτυακή δραστηριότητα των χρηστών σε συνεργάτες της υπηρεσίας που έχουν σχέση με το ηλεκτρονικό εμπόριο.

PureVPN

Παρομοίως, και το PureVPN ήταν στις προτάσεις μας στο παρελθόν. Όμως, η υπηρεσία έχει κατηγορηθεί κατ' επανάληψη ότι παραβιάζει την ιδιωτικότητα, καταγράφοντας τη δραστηριότητα των χρηστών της.

ιδιωτικότητα α8

Μάλιστα, παρά την υπόσχεση του zero log που επικαλείται στους όρους χρήσης, αποδείχθηκε ότι βοήθησε στη σύλληψη ενός χρήστη, δίνοντας όλες τις πληροφορίες που διατηρούσε στις αρχές των ΗΠΑ.

HideMyAss

Πρόκειται για άλλο ένα VPN που βοήθησε το FBI να προχωρήσει σε συλλήψεις χάκερ. Ανεξάρτητα το κατά πόσο ήταν παράνομες οι ενέργειες των χρηστών ή όχι, αυτό το περιστατικό κατέστησε σαφές ότι το HideMyAss καταγράφει τις δραστηριότητες των πελατών του.

VPNSecure

Είναι το λιγότερο γνωστό VPN που, ωστόσο, εδρεύει στην Αυστραλία, μία χώρα των “14 Eyes”. Μία έρευνα του 2016 βρήκε διαρροές IP και DNS στην υπηρεσία, καθώς επίσης ότι λειτουργεί ως VPN peer-to-peer, ακριβώς όπως και το Hola.

Η έρευνα υποψιάζεται ότι τα δεδομένα των χρηστών μπορεί να χρησιμοποιούνται χωρίς να το γνωρίζουν. Ως εκ τούτου, πρόκειται για ένα VPN που ενοχοποιείται για παραβίαση της ιδιωτικότητας και πρέπει να το αποφύγουμε.

Οι παραβιάσεις ασφαλείας στα 2 δημοφιλή VPN

Άλλες δύο υπηρεσίες VPN που ίσως πρέπει να λάβουμε υπόψη μας πριν τις χρησιμοποιήσουμε είναι το NordVPN και το TorGuard. Το 2019, και τα δύο VPN δέχτηκαν επίθεση από χάκερ οι οποίοι απέκτησαν πρόσβαση σε δεδομένα.

ιδιωτικότητα α9

Το ανησυχητικό σε αυτή την υπόθεση ήταν ο τρόπος που ανταποκρίθηκαν αμφότερες οι εταιρείες. Η NordVPN δεν αποκάλυψε στους πελάτες της ότι υπήρξε παραβίαση. Ο TorGuard αμφισβήτησε εάν η παραβίαση ήταν πραγματικά σημαντική.

Ωστόσο, αυτό το ζήτημα ανέδειξε ότι και οι δύο εταιρείες φαίνεται να ενδιαφέρονται περισσότερο για την υστεροφημία της υπηρεσίας τους, παρά για την προστασία των πελατών τους.

Εσάς σας απασχολεί η ιδιωτικότητα στο διαδίκτυο?

Αν θέλετε να μοιραστείτε την άποψη σας για τα VPN και την παραβίαση της ιδιωτικότητας και την καταγραφή δεδομένων, μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

Αγορά Laptop €449-€3.955: Τα Καλύτερα Της Εβδομάδας 25/10-31/10
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#358 - Κλείδωμα Εφαρμογών Android, Επαναφορά Πλήρους Ημερομηνίας Windows 11, Spotify Create
QuickSteps
GamingSteps#20241221 - Νεότερα Για Τη Ciri Στο The Witcher 4, Κόσμοι Από Αναμνήσεις Παικτών Στο Proxi, Steam Replay 2024
GamingSteps