Ανάμεσα στις 250+ διανομές που θα βρούμε στο Internet, είναι πρόκληση να ξεχωρίσουμε το ποια είναι η καλύτερη διανομή Linux για εμάς. Στον οδηγό θα δούμε ένα online εργαλείο, το οποίο μέσα από έξι απλές ερωτήσεις μας καθοδηγεί στο να επιλέξουμε την καλύτερη διανομή για τις δικές μας ανάγκες.
Προτάσεις συνεργασίας
Τα νέα άρθρα του PCsteps
Γίνε VIP μέλος στο PCSteps
Αν δεν γνωρίζετε τι ακριβώς είναι μια διανομή Linux, δείτε το άρθρο μας:
Διανομή Linux: Τι είναι και Γιατί υπάρχουν Διαφορετικές
Η ζούγκλα των διανομών Linux
Όπως είδαμε στο άρθρο για τις 14 γνωστότερες διανομές, υπάρχουν διαφορετικές διανομές Linux για κάθε γούστο και ανάγκη, σε πολλά σχέδια, χρώματα και αρώματα.
Θα βρούμε από τις πιο απλές και εύκολες διανομές για αρχάριους, όπως το Ubuntu και το Linux Mint…
…μέχρι τις εξαιρετικά ισχυρές και customizable, όπως το Arch Linux και το Gentoo, που απαιτούν σημαντική εμπειρία ακόμα και για την απλή εγκατάσταση.
Υπάρχουν διανομές για παλιούς υπολογιστές με μικρές δυνατότητες, διανομές φτιαγμένες για σταθερότητα, και διανομές bleeding edge, με τις απολύτως τελευταίες ή και πειραματικές εκδόσεις των προγραμμάτων.
Στα Windows είχαμε να διαλέξουμε πρακτικά ανάμεσα σε μία ή δύο εκδόσεις σε κάθε γενιά του λειτουργικού, χωρίς ιδιαίτερα σημαντικές διαφορές μεταξύ τους.
Είναι λογικό λοιπόν οι δεκάδες επιλογές στο Linux να μπορούν να μας πελαγώσουν. Ειδικά αν δεν είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε 5-10 διαφορετικές εγκαταστάσεις για να βρούμε στην πράξη το ποια είναι η καλύτερη διανομή Linux για εμάς.
Distro Picker: Η καλύτερη διανομή Linux σε 6 ερωτήσεις
Η ιστοσελίδα TuxRadar έχει δημιουργηθεί από το περιοδικό Linux Format.
Επ' ευκαιρία του τεύχους του Linux Format που είχε σαν πρωτοσέλιδο θέμα τη δοκιμή 50 διανομών, οι συντάκτες του περιοδικού δημιούργησαν το εργαλείο Distro Picker.
Το συγκεκριμένο εργαλείο, με βάση τα χαρακτηριστικά που προέκυψαν από τη δοκιμή των 50 αυτών διανομών, μας βοηθάει να βρούμε ποια από αυτές είναι η καλύτερη διανομή Linux για εμάς.
Για να χρησιμοποιήσουμε το Distro Picker, αρκεί να μπούμε στη σελίδα
http://tuxradar.com/content/distro-picker-0
Η διαδικασία για την επιλογή δεν διαρκεί ούτε πέντε λεπτά.
Στόχος είναι να ορίσουμε πόσο σημαντικά είναι τα χαρακτηριστικά στις έξι ενότητες, από το 1 (καθόλου σημαντικό) μέχρι το 99 (εξαιρετικά σημαντικό).
Ποιο γραφικό περιβάλλον?
Πρώτα ορίζουμε αν έχουμε κάποια συγκεκριμένη προτίμηση σε ένα συγκεκριμένο γραφικό περιβάλλον.
Για όσους δεν γνωρίζετε, το Unity είναι το προεπιλεγμένο περιβάλλον του Ubuntu, το Cinnamon και το Mate τα συναντάμε στο Linux Mint, το LXDΕ το βρίσκουμε στο Lubuntu, το XFCE στο Xubuntu, και τα Gnome και KDE είναι οι προεπιλογές σε δεκάδες διανομές.
Μια αναζήτηση εικόνων στο Google Images θα σας δώσει μια ιδέα για τη βασική τους εμφάνιση.
Αυτή η ερώτηση στοχεύει όσους έχουν δοκιμάσει μια διανομή Linux με ένα συγκεκριμένο γραφικό περιβάλλον, και θέλουν να κάνουν μετάβαση σε μια άλλη που να υποστηρίζει το ίδιο περιβάλλον.
Αν δεν έχουμε καμία συγκεκριμένη προτίμηση, αφήνουμε όλες τις επιλογές στο 1.
Χρήστη για Desktop ή/και για Server?
Στη δεύτερη ερώτηση ορίζουμε αν μας ενδιαφέρει μια διανομή για καθημερινή χρήση – πλοήγηση στο Internet, ταινίες, εφαρμογές Office – ή μια διανομή για ανάγκες Server.
Αν σας παραξενεύει αυτή η διάκριση, με τις κατάλληλες διανομές linux μπορούμε να μετατρέψουμε οποιονδήποτε παλιό (ή και αρχαίο) υπολογιστή σε έναν μικρό οικιακό server.
Θα ασχοληθούμε αναλυτικά με το συγκεκριμένο θέμα της δημιουργίας οικιακού server στο μέλλον.
Σταθερότητα, ή Bleeding Edge?
Μια σημαντική διάκριση είναι το αν προτιμάμε πιο σταθερό software στο σύστημά μας, ή αν μας ενδιαφέρει το “Bleeding edge”.
Οι διανομές που δίνουν έμφαση στη σταθερότητα διαθέτουν ελαφρώς παλαιότερες εκδόσεις των εφαρμογών, που είναι δοκιμασμένες και δεν έχουν προβλήματα.
Με το Bleeding Edge, έχουμε τις πιο τελευταίες εκδόσεις σε κάθε εφαρμογή, αλλά και τα πιθανά προβλήματά τους που δεν έχουν διορθωθεί ακόμα.
Ευκολία στη χρήση ή δυνατότητα παραμετροποίησης?
Αν μόλις ξεκινάμε στο Linux, το πιθανότερο είναι πως η καλύτερη διανομή Linux για εμάς θα είναι εκείνη που έχει περισσότερους πόντους στο Ease of use.
Αν όμως είμαστε πιο προχωρημένοι, έχουμε πολλά να κερδίσουμε από μια διανομή πιο περίπλοκη, με περισσότερες δυνατότητες προσαρμογής στα μέτρα μας.
Παλιός ή νέος υπολογιστής?
Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η καλύτερη διανομή Linux θα πρέπει οπωσδήποτε να μπορεί να τρέξει τρέξει στο σύστημά μας.
Δεν είναι το ίδιο να έχουμε έναν σύγχρονο i5 και 4GB RAM και το να έχουμε έναν υπολογιστή δεκαετίας με Pentium 4 στα 2,3GHz και 512MB RAM.
Προτιμώμενη μέθοδος εγκατάστασης προγραμμάτων?
Αν είμαστε συνηθισμένοι σε έναν συγκεκριμένο package manager, τον επιλέγουμε από τη σχετική λίστα.
Η επιλογή του package manager έχει να κάνει με το πώς θα εγκαθιστούμε προγράμματα από τη γραμμή εντολών.
Το Ubuntu και το Linux Mint, για παράδειγμα, χρησιμοποιούν τον APT – πχ στην εντολή sudo apt-get install. Το Arch Linux χρησιμοποιεί τον Pacman, με την εντολή Pacman -S για την εγκατάσταση πακέτων.
Όπως και με τα γραφικά περιβάλλοντα, αν δεν έχουμε ξαναχρησιμοποιήσει μια διανομή Linux, αφήνουμε το Don't care.
Η ετυμηγορία: Η καλύτερη διανομή Linux με βάση τις επιλογές μας
Έχοντας κάνει όλες τις επιλογές μας, κάνουμε κλικ στο “Get Distro!”.
Μέσα σε δευτερόλεπτα, το σύστημα θα αποκαλύψει ποια είναι η καλύτερη διανομή Linux για εμάς.
Αν πατήσουμε το κουμπί χωρίς να κάνουμε καμία ρύθμιση, η καλύτερη διανομή Linux θα είναι το Debian.
Με τις δικές μου προσωπικές ρυθμίσεις το σύστημα προτείνει το Arch, που τυγχάνει να είναι η διανομή που χρησιμοποιώ – με άλλα λόγια, μέσα πέσανε.
Εναλλακτικές επιλογές
Αν η διανομή που η ιστοσελίδα μας βγάζει πως είναι η καλύτερη διανομή για εμάς δεν μας αρέσει, αμέσως μετά έχει μια λίστα με σχετικές διανομές που θα άξιζαν την προσοχή μας.
Οι διανομές είναι ταξινομημένες με βάση τη στήλη TuxRadar match score, όπου βλέπουμε τη βαθμολογία της κάθε διανομής σε σχέση με τις προτιμήσεις που έχουμε ορίσει.
Όπως βλέπετε, οι βαθμολογίες είναι αρκετά κοντά μεταξύ τους – και για κάποιο λόγο με ακρίβεια αρκετών δεκαδικών ψηφίων.
Συχνά αρκεί να κάνουμε μια μικρή σχετικά αλλαγή που να αλλάξει εντελώς το ποια είναι η καλύτερη διανομή Linux για εμάς.
Ποια είναι η καλύτερη διανομή Linux για εσάς?
Το εργαλείο σας πρότεινε τη διανομή που ήδη γνωρίζετε και αγαπάτε, ή έπεσε εντελώς έξω? Υπήρξε αφορμή να γνωρίσετε μια νέα διανομή και να την ερωτευτείτε?
Γράψτε μας στα σχόλια ποια ήταν η απάντηση που σας έβγαλε το εργαλείο, κι αν όντως θεωρείτε πως είναι η καλύτερη διανομή Linux για εσάς.