Home » Internet » Υπηρεσίες στο Internet » Κριτικές Ταινιών: IMDb, Rotten Tomatoes, ή Metacritic?
Featured Κριτικές Ταινιών: IMDb, Rotten Tomatoes, ή Metacritic?

Κριτικές Ταινιών: IMDb, Rotten Tomatoes, ή Metacritic?

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Ως γνωστόν, τα IMDb, Metacritic, και Rotten Tomatoes, είναι τα κορυφαία μέσα για να δούμε τη βαθμολογία και τις κριτικές ταινιών. Παρότι η βασική ιδέα στην λειτουργία τους είναι η ίδια, το IMDb βασίζεται στις αξιολογήσεις των χρηστών, ενώ τα Metacritic και Rotten Tomatoes στις αξιολογήσεις των κριτικών του κινηματογράφου. Στο άρθρο θα δούμε τα υπέρ και τα κατά των τριών site και ποιο τελικά είναι το πλέον αξιόπιστο.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Οι κριτικές ταινιών

Αναμφίβολα, κάθε χρονιά υπάρχουν αναρίθμητες ταινίες και σειρές οι οποίες έχουν συζητηθεί πολύ, είτε με θετικό, είτε με αρνητικό τρόπο.

Έτσι, οι περισσότεροι από εμάς επιλέγουμε τα έργα που θέλουμε να δούμε αφού πρώτα συμβουλευτούμε διάφορες κριτικές ταινιών ή ελέγχοντας την βαθμολογία του έργου. Φυσικά, βλέπουμε και το τρέιλερ, αλλά αυτό δεν διασφαλίζει ότι πρόκειται για καλή ή κακή ταινία.

Επομένως, πρέπει να εμπιστευτούμε κρίσεις και βαθμολογίες που πολλές φορές είναι διφορούμενες και καθαρά υποκειμενικές. Άλλωστε, δεν είναι λίγα τα έργα στα οποία διαφώνησαν κριτικοί και κοινό, με τους πρώτους να δίνουν κακή βαθμολογία σε έργα που αντίστοιχα λάτρεψαν οι θεατές.

Κριτικές-Ταινιών-3

Τα IMDb, Metacritic, και Rotten Tomatoes, είναι τα μέσα που έχουν την μεγαλύτερη επιρροή στην διαμόρφωση γνώμης για την ποιότητα των ταινιών που κυκλοφορούν. Όμως, πολλές φορές δημοσιεύουν αντικρουόμενες κριτικές ταινιών και αξιολογήσεις, επειδή οι μεθοδολογίες τους διαφέρουν.

Ας δούμε λοιπόν ποιο θα μπορούσαμε να εμπιστευθούμε περισσότερο.

IMDb

Το IMDb δημιουργήθηκε το 1990, όταν δεν υπήρχε ακόμη ο παγκόσμιος ιστός (www). Τα πρώτα χρόνια λειτουργούσε μέσω e-mail. Ο ενδιαφερόμενος έστελνε μήνυμα στη διεύθυνση της IMDb με τα στοιχεία που ζητούσε για κάθε ταινία και έπαιρνε μια αυτόματη απάντηση.

Μετά την εμφάνιση και διάδοση του ίντερνετ, το IMDb μετατράπηκε σε ιστοσελίδα που ξεκίνησε να λειτουργεί με την εργασία 20 εθελοντών. Από το 1998 ανήκει πλέον στην Amazon.

Σε αντίθεση με τα άλλα δύο μέσα, οι κριτικές του IMDb προέρχονται αποκλειστικά από χρήστες που έχουν ανοίξει έναν λογαριασμό στο site. Το σύστημα βαθμολόγησης είναι εξ ολοκλήρου καθοδηγούμενο από τον χρήστη.

Κριτικές-Ταινιών-2

Οι εγγεγραμμένοι χρήστες του IMDb μπορούν να ψηφίσουν από 1 έως 10 για κάθε τίτλο που κυκλοφορεί στη βάση δεδομένων. Οι μεμονωμένες ψήφοι συγκεντρώνονται και συνοψίζονται ως μία βαθμολογία IMDb. Είναι ορατή στην κεντρική σελίδα του τίτλου.

Έτσι, ως χρήστες, μπορούμε να ενημερώσουμε τις ψηφοφορίες μας όσο συχνά θέλουμε. Όπως είναι φυσικό, η οποιαδήποτε νέα ψηφοφορία στον ίδιο τίτλο θα αντικαταστήσει την προηγούμενη.

Η εξάρτηση του IMDb από το κοινό κάνει τις λιγότερο γνωστές ταινίες να είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς σε σημαντικές αλλαγές στη σταθμισμένη βαθμολογία και τις κριτικές, ενώ τα δημοφιλή έργα είναι πολύ πιο σταθερά.

Κριτικές-Ταινιών-4

Στην ουσία, οι κριτικές ταινιών του IMDb είναι περισσότερο ένας δείκτης δημοτικότητας και λιγότερο μία κριτική αξιολόγηση για την πραγματική ποιότητα της ταινίας.

Πλεονεκτήματα

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του IMDb είναι ότι μας δίνει μία πολύ καλή εικόνα για το τι γνώμη έχουν οι απλοί χρήστες και οι θεατές γενικότερα. Οι επαγγελματίες κριτικοί κινηματογράφου, που στην πλειοψηφία είναι άνδρες, δεν έχουν ιδιαίτερο λόγο στις αξιολογήσεις του site.

Ωστόσο, το IMDb ενίοτε δημοσιεύει βαθμολογίες και κριτικές ταινιών από το Metacritic. Επιπλέον, τις απόψεις επαγγελματιών κριτικών από εφημερίδες, περιοδικά, και άλλα μέσα του θεάματος.

Ένα άλλο μεγάλο πλεονέκτημα του IMDb είναι η λεπτομερής παρουσίαση των συντελεστών μιας ταινίας. Μέσα από αυτή την εκτεταμένη ανάλυση, μπορούμε να βρούμε πολλά ακόμη ενδιαφέροντα έργα.

Κριτικές-Ταινιών-1

Επίσης, οι προσωπικές λίστες στο IMDb έχουν περισσότερες δυνατότητες και χρήσιμες πληροφορίες από εκείνες των Rotten Tomatoes και Metacritic. Αυτό οφείλεται στην ενεργή συμμετοχή των εγγεγραμμένων χρηστών.

Τέλος, το IMDb διαθέτει και το περίφημο Top 250 για ταινίες και τηλεοπτικές σειρές. Εκεί θα βρούμε τις πλέον αξιόπιστες βαθμολογίες και κριτικές ταινιών και σειρών.

Οι 45 Καλύτερες Ξένες Σειρές Όλων Των Εποχών Και Πώς Να Τις Δω
Οι 45 Καλύτερες Ξένες Σειρές Όλων Των Εποχών Και Πώς Να Τις Δω

Ποτέ άλλοτε δεν υπήρξε μία τέτοια δημιουργική έκρηξη στις ξένες σειρές της τηλεόρασης όπως αυτή που ζούμε στις ημέρες μας. Από τότε που οι Sopranos…

Μειονεκτήματα

Το μεγαλύτερο μειονέκτημα του IMDb είναι ότι πολλοί χρήστες αφήνουν σχόλια μόνο αν έχουν ενθουσιαστεί ή απογοητευθεί από μία ταινία. Με αυτόν τον τρόπο, δημιουργείται μία ενοχλητική στρέβλωση των αποτελεσμάτων από fanboys και haters.

Αυτοί οι χρήστες που θέλουν να ενισχύσουν την ταινία πιθανότατα θα την βαθμολογήσουν με 10, ενώ εκείνοι που δεν τους άρεσε θα δώσουν την κατώτατη βαθμολογία 1.

Ένα άλλο μειονέκτημα είναι ότι πολλοί χρήστες ενδέχεται να μην έχουν δει την ταινία και να την βαθμολογούν πολύ χαμηλά από προκατάληψη. Για παράδειγμα, επειδή δεν τους αρέσει καθόλου ο πρωταγωνιστής ή κάποιοι συντελεστές του έργου.

Κριτικές-Ταινιών-5

Επίσης υπάρχει και η αμφιλεγόμενη κατηγορία “Top 1000 voters” που εμφανίζεται σε όλες σχεδόν τις αναλύσεις ψήφου και η οποία έχει μεγάλη επιρροή στη διαμόρφωση γνώμης.

Πρόκειται για τους 1.000 χρήστες IMDb που ψήφισαν τον μεγαλύτερο αριθμό τίτλων. Παρότι θεωρούνται ως οι πιο παραγωγικοί αξιολογητές του IMDb, υπάρχει εμφανής μεροληψία για τις αμερικάνικες παραγωγές. Δεν είναι λίγες οι φορές που “θάβουν” καλές ταινίες που δεν προέρχονται από τις ΗΠΑ.

Rotten Tomatoes

Το Rotten Tomatoes αναμφίβολα είναι ένα από τα κορυφαία και πιο ενημερωμένα site του κινηματογραφικού θεάματος με μεγάλη επιρροή στο κοινό. Πρόσφατα, η Εθνική Επιτροπή Έρευνας των ΗΠΑ διαπίστωσε ότι 7 στους 10 θεατές δεν θα δουν μία ταινία εάν το RT της δώσει ένα σκορ 0-25.

Το όνομά του προέρχεται από το κλισέ του δυσαρεστημένου κοινού που πετάει σάπιες ντομάτες ή λαχανικά σε μία κακή παράσταση. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1999, και από τον Μάιο του 2011 ανήκει στην εταιρεία κινηματογραφικών παραγωγών Warner Bros.

Το σύστημα ταξινόμησης Tomatometer βασίζεται σε μία ομάδα περίπου 3.000 επαγγελματιών κριτικών κινηματογράφου που πληρούν μία ορισμένη σειρά κριτηρίων. Η βασικότερη προϋπόθεση είναι να έχουν δημοσιεύσει τουλάχιστον μία ανασκόπηση μέσα στο έτος σε κάποιο μεγάλο περιοδικό ή εφημερίδα.

Κριτικές-Ταινιών-6

Αν μία ταινία έχει βαθμολογία 60% ή περισσότερο, παίρνει μία “φρέσκια” κόκκινη ντομάτα. Λιγότερο από 60% παίρνει μία “σάπια” ντομάτα. Οι καλύτερες ταινίες είναι εκείνες που έχουν τουλάχιστον 80 καλές κριτικές και βαθμολογία 75% ή περισσότερο.

Το Rotten Tomatoes επιτρέπει επίσης στο κοινό να βαθμολογεί ταινίες. Ωστόσο, το αξιοσημείωτο είναι ότι πολλές φορές η διαφορά με την βαθμολογία των κριτικών είναι μεγάλη και είναι ορατό στην κεντρική σελίδα του τίτλου.

Πλεονεκτήματα

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του Rotten Tomatoes είναι ότι οι κριτικές ταινιών θεωρητικά γίνονται από αξιόπιστους επαγγελματίες του χώρου. Επιπλέον, το site μας επιτρέπει να επιλέξουμε τους καλύτερους κριτικούς, ώστε να πάρουμε ακόμη πιο επαγγελματική γνώμη για την ταινία που μας ενδιαφέρει.

Επίσης, στα θετικά συγκαταλέγεται και η απόφαση του site να αφαιρέσει την επιλογή των fans να σχολιάσουν ή να βαθμολογήσουν ταινίες μέσω του “Want to See” πριν την κυκλοφορία της ταινίας.

Έτσι, αποτρέπουν τους χρήστες να επηρεάζουν την κοινή γνώμη, θάβοντας ταινίες πριν καν βγουν στους κινηματογράφους.

Μειονεκτήματα

Το μεγαλύτερο μειονέκτημα του Rotten Tomatoes είναι ότι περιορίζει τις κριτικές ταινιών σε μία αφύσικη δυαδική επιλογή, που δεν είναι άλλη από τις χαρακτηριστικές ενδείξεις φρέσκο ή σάπιο. Κοντολογίς, υπάρχουν μόνο δύο απόψεις: καλή ταινία ή κακή ταινία.

Κριτικές-Ταινιών-7

Για παράδειγμα, αν μία συμπαθητική ταινία που είχε κάποιες ατέλειες πήρε 59%, το οποίο είναι οριακά κάτω από το 60%, τότε μπαίνει στο ίδιο καλάθι με εκείνη που ήταν για τα σκουπίδια και είχε πάρει 0%.

Άλλο ένα μειονέκτημα είναι ότι το Rotten Tomatoes προσφέρει πολύ λίγες λεπτομέρειες για τους συντελεστές των ταινιών. Επιπλέον, είναι φορτωμένο με αναρίθμητες ενδείξεις, κάτι που το καθιστά πολύ φιλικό μόνο για τους αγγλόφωνους χρήστες.

Metacritic

Το Metacritic ξεκίνησε το 1999 και από το 2005 ανήκει στο γνωστό CNET της CBS Corporation. Τον Αύγουστο του 2010, η ιστοσελίδα ανανεώθηκε ολοκληρωτικά, αλλά έγινε δυσανάγνωστο, προκαλώντας υπερβολικά αρνητικές κριτικές από τους χρήστες.

Το Metacritic συναθροίζει κριτικές σε μουσικά άλμπουμ, βιντεοπαιχνίδια, ταινίες, τηλεοπτικές σειρές, DVDs, και παλαιότερα, σε βιβλία.

Σε ό,τι αφορά τις ταινίες και σειρές, βαθμολογεί πιο προσεκτικά από τα δύο προηγούμενα δημοφιλή μέσα που είδαμε. Ωστόσο, έχει την μικρότερη επιρροή στο κοινό.

Το site συλλέγει κριτικές ταινιών από διάφορες πηγές και τις συγκεντρώνει σε ένα metascore από 0 έως 100, που διακρίνεται από τρία διαφορετικά χρώματα. Το πράσινο αφορά τις ευνοϊκές κριτικές ταινιών, το κίτρινο τις ανάμεικτες, και το κόκκινο τις δυσμενείς.

Κριτικές-Ταινιών-8

Όπως και το IMDb, έτσι και το Metacritic, χρησιμοποιεί ένα σταθμισμένο μέσο όρο της βαθμολογίας, και όχι την απλουστευμένη ένδειξη φρέσκου ή σάπιου του Rotten Tomatoes. Έτσι, υπάρχουν πολύ μικρότερες διακυμάνσεις στο σύστημα βαθμολόγησης.

Πλεονεκτήματα

Ο σταθμισμένος μέσος όρος είναι ένα πλεονέκτημα του Metacritic, καθώς αποφεύγει την τακτική του Rotten Tomatoes με κριτικές ταινιών που χαρακτηρίζονται απλά καλές ή κακές.

Έτσι, η βαθμολογία που βλέπουμε στο Metacritic είναι πιο κοντά στον μέσο όρο. Αυτό εξασφαλίζει ότι δεν θα υπάρξουν μεγάλες αποκλίσεις στις κριτικές ταινιών από επαγγελματίες που έχουν την τάση να είναι υπερβολικά θετικοί ή υπερβολικά αρνητικοί.

Επιπλέον, το Metacritic είναι το μόνο που διαθέτει πλήρεις κριτικές χρηστών δίπλα από εκείνες των κριτικών. Αυτό καθιστά εύκολο το να συγκρίνουμε τι πιστεύει το ευρύ κοινό σε σχέση με τους επαγγελματίες.

Μειονεκτήματα

Ένα μειονέκτημα είναι ότι το site διαθέτει μικρή γκάμα κριτικών του σινεμά. Επίσης, δεν υπάρχουν λεπτομερείς πληροφορίες για την προέλευση αυτών των επαγγελματιών. Έτσι, πολλοί θεωρούν ότι η βαθμολογία δεν έχει το ίδιο βάρος με το αντίστοιχο του Rotten Tomatoes.

Βέβαια, αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι η βαθμολογία και οι κριτικές ταινιών του Metacritic δεν είναι αξιόπιστες.

Τελικά, ποιο από τα 3 να εμπιστευτώ?

Όπως είδαμε, έχουμε μία ολοκληρωμένη εικόνα για το τι μπορεί να μας προσφέρει το καθένα από αυτά τα δημοφιλή site που ασχολούνται με τις βαθμολογίες και τις κριτικές ταινιών. Επιπλέον, είδαμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους.

Ίσως θα έχουμε καταλάβει ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να διαπιστώσουμε ποιο είναι το καλύτερο από όλα. Ωστόσο, μπορούμε να δούμε σε ποιους τομείς αξίζουν περισσότερο την εμπιστοσύνη μας.

Το IMDb είναι ιδανικό για να δούμε τη γνώμη του κοινού. Εάν δεν μας ενδιαφέρει τι λένε οι κριτικοί, τότε θα πρέπει να εμπιστευτούμε το IMDb που μπορεί να μας δώσει και πολλές ακόμη πληροφορίες.

Το Rotten Tomatoes προσφέρει την καλύτερη συνολική εικόνα για το αν μια ταινία αξίζει ή όχι. Το δίπολο Fresh / Rotten, παρά τα μειονεκτήματά του, μπορεί να υπεραπλουστεύσει τις συχνά πολύπλοκες απόψεις των κριτικών και να μας βοηθήσει να απορρίψουμε τις μέτριες και κακές ταινίες.

Έτσι, αν εμπιστευόμαστε περισσότερο τις απόψεις των κορυφαίων κριτικών και απλά θέλουμε να μάθουμε αν μία ταινία είναι τουλάχιστον αξιοπρεπής, θα πρέπει να εμπιστευτούμε το Rotten Tomatoes.

Κριτικές-Ταινιών-9

Τέλος, το Metacritic προσφέρει αναμφίβολα τις πιο ισορροπημένες βαθμολογίες και κριτικές ταινιών.

Αν μας αρκεί ένας γενικός μέσος όρος και δεν μας πειράζει που δεν γνωρίζουμε ποιες απόψεις κριτικών επηρεάζουν την τελική βαθμολογία, τότε θα πρέπει να εμπιστευτούμε το Metacritic.

Εσείς ποιες κριτικές ταινιών εμπιστεύεστε?

Δεν χωρά αμφιβολία ότι ο καλύτερος τρόπος για να αποκτήσουμε μία ολοκληρωμένη εικόνα των ταινιών και σειρών που μας ενδιαφέρουν είναι η επίσκεψη και στα τρία sites.

Φυσικά, κάτι τέτοιο απαιτεί να έχουμε όρεξη για έρευνα. Όμως, με την πάροδο του χρόνου, θα γνωρίζουμε ποιο μας δίνει στην πράξη τα καλύτερα αποτελέσματα στις κριτικές ταινιών, έτσι ώστε να το εμπιστευόμαστε περισσότερο.

Αν θέλετε να μοιραστείτε την άποψή σας για το θέμα, μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

sale alert 20 Δεκ 2025 Α1 x4_v8
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#362 - Περιορισμός Αποστολέων Στα Instagram DM, Παιχνίδι Squid Game Στην Αναζήτηση Google
QuickSteps
GamingSteps#20250118 - Τα Πάντα Για Το Nintendo Switch 2, Rockstar vs Liberty City Μod Για Το GTA5, Το Doom Σε PDF
GamingSteps