Αυτή την εβδομάδα, ορίζουμε ελάχιστο μήκος για τους κωδικούς πρόσβασης και βρίσκουμε το μοντέλο της κάρτας γραφικών στα Windows 10. Ρυθμίζουμε τον γονικό έλεγχο στο TikTok, βλέπουμε γρηγορότερα live story στο Instagram, και κάνουμε πιο γρήγορο το Gmail, μειώνοντας τα email που εμφανίζονται ανά σελίδα και το πλήθος των καρτελών. Χωρίζουμε τη μία στήλη σε πολλές στο Excel και αλλάζουμε τα γράμματα μιας λέξης από κεφαλαία σε πεζά στα Έγγραφα Google.
Προτάσεις συνεργασίας
Τα νέα άρθρα του PCsteps
Γίνε VIP μέλος στο PCSteps
Για να δείτε όλες τις δημοσιεύσεις της στήλης, μπορείτε είτε να κάνετε κλικ στην κατηγορία QuickSteps…
…ή να επισκεφθείτε αυτόν τον σύνδεσμο. Για να βλέπετε ανά πάσα στιγμή τις νέες δημοσιεύσεις της στήλης μας, μπορείτε να προσθέσετε το link στους σελιδοδείκτες σας.
Πώς βρίσκω το μοντέλο της GPU στα Windows 10
Στα Windows 10 υπάρχουν πολλοί τρόποι για να μάθουμε το μοντέλο και τα χαρακτηριστικά της κάρτας γραφικών του υπολογιστή. Σε αυτό το QuickSteps θα δούμε αυτούς τους τρόπους έναν προς έναν.
Μέσα από τις Ρυθμίσεις
Ανοίγουμε τις “Ρυθμίσεις” των Windows και πηγαίνουμε στο “Σύστημα”.
Στη συνέχεια, μπαίνουμε στην “Οθόνη” και κάνουμε κλικ στον σύνδεσμο “Σύνθετες ρυθμίσεις οθόνης”.
Μεταξύ των πληροφοριών που βλέπουμε στο επόμενο παράθυρο, υπάρχει το μοντέλο της κάρτας γραφικών στην οποία είναι συνδεδεμένη η οθόνη του υπολογιστή.
Εντοπισμός μοντέλου από τη Διαχείριση Συσκευών
Γράφουμε στην αναζήτηση “Διαχείριση Συσκευών” και πατάμε “Άνοιγμα”.
Στο παράθυρο που θα ανοίξει, κάνουμε κλικ στο βέλος δίπλα στους “Προσαρμογείς οθόνης” για να εμφανίσουμε τη λίστα με τις κάρτες γραφικών που διαθέτει ο υπολογιστής.
Μέσα από τις Πληροφορίες συστήματος
Γράφουμε στην αναζήτηση “Πληροφορίες συστήματος” και κάνουμε κλικ στο “Άνοιγμα”.
Έπειτα, πατάμε στο “+” δίπλα στα “Στοιχεία”.
Τέλος, κάνουμε κλικ στην “Προβολή” και στα δεξιά θα δούμε αρκετές πληροφορίες για τις κάρτες γραφικών που έχει ο υπολογιστής.
Εντοπισμός χαρακτηριστικών από το εργαλείο διάγνωσης για το DirectX
Γράφουμε στην αναζήτηση “dxdiag” και πατάμε “Άνοιγμα”.
Στη συνέχεια, κάνουμε κλικ στην καρτέλα “Οθόνη” και στο πεδίο “Συσκευή” θα βρούμε τις πληροφορίες της κάρτας γραφικών που ψάχνουμε.
Επιπλέον, αν ο υπολογιστής διαθέτει δεύτερη κάρτα γραφικών, θα βρούμε τα στοιχεία της στην καρτέλα “Απόδοση”.
Στοιχεία κάρτας γραφικών στη Διαχείριση Εργασιών
Κάνουμε δεξί κλικ στη “Γραμμή εργασιών” και επιλέγουμε “Διαχείριση Εργασιών”.
Στο παράθυρο της διαχείρισης εργασιών, πηγαίνουμε στην καρτέλα “Επιδόσεις” και κάνουμε κλικ στις καταχωρήσεις “GPU 0”, “GPU 1”, και ούτω καθεξής.
Η “GPU 0” είναι η κύρια κάρτα γραφικών, και συνήθως πρόκειται για τη GPU που ενσωματώνει ο επεξεργαστής. Αντίστοιχα, οι “GPU 1”, “GPU 2”, και τα λοιπά, είναι οι ανεξάρτητες κάρτες γραφικών που έχουμε τοποθετήσει στον υπολογιστή.
Επιλέγοντας οποιαδήποτε κάρτα γραφικών, στα δεξιά του παραθύρου θα δούμε το μοντέλο της GPU, τη συνολική μνήμη VRAM, και πολλές ακόμη πληροφορίες.
Ορισμός ελάχιστου μήκους κωδικών πρόσβασης στα Windows 10
Από προεπιλογή, τα Windows 10 δεν απαιτούν τη χρήση κωδικού πρόσβασης στους τοπικούς λογαριασμούς χρήστη.
Ωστόσο, αν θέλουμε, μπορούμε να ρυθμίσουμε τα Windows 10 ώστε να απαιτούν τη χρήση κωδικού πρόσβασης και από τους τοπικούς λογαριασμούς χρήστη. Για να κάνουμε κάτι τέτοιο, πρέπει να ορίσουμε κάποιο ελάχιστο μήκος για τους κωδικούς πρόσβασης.
Αρχικά, γράφουμε στην αναζήτηση “Γραμμή εντολών” και πατάμε “Εκτέλεση με δικαιώματα διαχειριστή”.
Στο παράθυρο της “Γραμμής εντολών” γράφουμε την παρακάτω εντολή, αντικαθιστώντας το “ΜΗΚΟΣ_ΚΩΔΙΚΟΥ” με το ελάχιστο μήκος που θέλουμε να ορίσουμε για τους κωδικούς πρόσβασης.
net accounts /minpwlen:ΜΗΚΟΣ_ΚΩΔΙΚΟΥ
ΠΡΟΣΟΧΗ: Τα Windows επιτρέπουν να ορίσουμε το μήκος των κωδικών πρόσβασης από 1 έως 20 χαρακτήρες.
Εφόσον έχουμε επιλέξει το επιθυμητό μήκος και έχουμε πληκτρολογήσει την παραπάνω εντολή, πατάμε Enter και θα δούμε το μήνυμα “Η εντολή ολοκληρώθηκε με επιτυχία”.
Εάν θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι η αλλαγή του ελάχιστου μήκους για τους κωδικούς πρόσβασης έχει ολοκληρωθεί με επιτυχία, γράφουμε την παρακάτω εντολή και πατάμε Enter.
net accounts
Τέλος, σε περίπτωση που θελήσουμε να αφαιρέσουμε τον περιορισμό του ελάχιστου μήκους για τους κωδικούς πρόσβασης, γράφουμε την ακόλουθη εντολή και πατάμε Enter.
net accounts /minpwlen:0
Ρυθμίσεις γονικού ελέγχου στην εφαρμογή του TikTok
Το TikTok διαθέτει ένα μενού γονικού ελέγχου, το “Digital Wellbeing”. Αυτό το μενού επιτρέπει στον γονέα να ορίσει για πόση ώρα μπορεί το παιδί του να χρησιμοποιεί την εφαρμογή ανά ημέρα.
Επιπλέον, μέσω του “Digital Wellbeing”, ο γονέας έχει τη δυνατότητα να ενεργοποιήσει τη λειτουργία φιλτραρίσματος ακατάλληλου περιεχομένου.
Θέσπιση χρονικού ορίου χρήσης
Για να ενεργοποιήσουμε και να ρυθμίσουμε το χρονικό όριο χρήσης, ανοίγουμε την εφαρμογή από το κινητό του παιδιού μας και πατάμε στο “Me”, κάτω δεξιά.
Στη συνέχεια, πατάμε τις τρεις τελείες πάνω δεξιά και μπαίνουμε στο “Digital Wellbeing”.
Έπειτα, επιλέγουμε το “Screen Time Management” και πατάμε το κουμπί “Turn on Screen Time Management”.
Η εφαρμογή θα ζητήσει να πληκτρολογήσουμε έναν κωδικό τον οποίο θα πρέπει να εισάγουμε όταν και εάν θέλουμε να αλλάξουμε τη συγκεκριμένη ρύθμιση.
Με αυτόν τον τρόπο θα είμαστε βέβαιοι ότι το παιδί μας δεν θα μπορέσει να απενεργοποιήσει ή να τροποποιήσει το ημερήσιο χρονικό όριο χρήσης.
Οπότε, πληκτρολογούμε έναν ασφαλή κωδικό, πατάμε “Next”, εισάγουμε μία ακόμη φορά τον κωδικό, και πατάμε πάλι “Next”.
Δυστυχώς, η εφαρμογή δεν επιτρέπει την τροποποίηση του χρονικού ορίου χρήσης, το οποίο από προεπιλογή είναι μία ώρα.
Περιορισμός περιεχομένου
Η δεύτερη ρύθμιση γονικού ελέγχου που προσφέρει το TikTok είναι το “Restricted Mode”. Με ενεργή αυτή τη ρύθμιση, η εφαρμογή εμποδίζει την προβολή μη κατάλληλου περιεχομένου για συγκεκριμένες ομάδες χρηστών.
Για να ενεργοποιήσουμε τον περιορισμό περιεχομένου, ανοίγουμε την εφαρμογή από το κινητό του παιδιού μας και πατάμε στο “Me”, κάτω δεξιά.
Στη συνέχεια, πατάμε τις τρεις τελείες πάνω δεξιά και μπαίνουμε στο “Digital Wellbeing”.
Έπειτα, επιλέγουμε το “Restricted Mode” και πατάμε το κουμπί “Turn on Restricted Mode”.
Η εφαρμογή θα ζητήσει να πληκτρολογήσουμε έναν κωδικό τον οποίο θα πρέπει να εισάγουμε όταν και εάν θέλουμε να αλλάξουμε τη συγκεκριμένη ρύθμιση.
Με αυτόν τον τρόπο θα είμαστε βέβαιοι ότι το παιδί μας δεν θα μπορέσει να απενεργοποιήσει ή να τροποποιήσει τον περιορισμό περιεχομένου.
Οπότε, πληκτρολογούμε έναν ασφαλή κωδικό και πατάμε “Next”.
Πώς βλέπω γρηγορότερα live story στο Instagram
Όταν κάποιος χρήστης πραγματοποιεί ένα live στο Instagram, η εφαρμογή του επιτρέπει να δημοσιεύσει το βίντεο ως ένα συνηθισμένο story μετά την ολοκλήρωση του stream.
Αν δεν είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε ζωντανά το stream, ίσως θέλουμε να ρίξουμε μία ματιά στο περιεχόμενό του, αλλά να μην δούμε ολόκληρο το βίντεο.
Για να κάνουμε κάτι τέτοιο, μπαίνουμε στο προφίλ του χρήστη που έκανε το live και πατάμε στη φωτογραφία του. Το Instagram θα ξεκινήσει αμέσως την αναπαραγωγή του live story.
Πατάμε παρατεταμένα πάνω στο βίντεο για να σταματήσει η αναπαραγωγή του. Έπειτα, σύρουμε το δάχτυλό μας προς τα δεξιά για να προχωρήσουμε σε μεταγενέστερο σημείο του βίντεο.
Αντίστοιχα, αν θέλουμε να δούμε κάποιο προηγούμενο τμήμα του, σύρουμε το δάχτυλό μας προς τα αριστερά.
Όταν βρούμε το σημείο που μας ενδιαφέρει, απομακρύνουμε το δάχτυλό μας από την οθόνη. Η αναπαραγωγή του βίντεο θα συνεχίσει από το σημείο που επιλέξαμε.
Πιο γρήγορο Gmail με λιγότερα εισερχόμενα και καρτέλες
Η σελίδα του Gmail καθυστερεί ιδιαίτερα να φορτώσει πλήρως, για διάφορους λόγους.
Σε προηγούμενο QuickSteps είχαμε δει πώς απενεργοποιούμε το chat του Gmail, ώστε να επιταχύνουμε τη διαδικασία φόρτωσης της σελίδας. Αυτή τη φορά, θα δούμε πώς μειώνουμε τα email που προβάλλονται στα εισερχόμενα και το πλήθος των καρτελών.
Μείωση email
Από προεπιλογή, το Gmail προβάλλει 50 email ανά σελίδα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να καθυστερεί ιδιαίτερα η φόρτωση της σελίδας. Για να μειώσουμε το πλήθος των email που εμφανίζει το site ανά σελίδα, κάνουμε κλικ στο γρανάζι και μπαίνουμε στις “Ρυθμίσεις”.
Έπειτα, από την καρτέλα “Γενικά”, αλλάζουμε το “Μέγιστο μέγεθος σελίδας” από το “50” στο “10”.
Τέλος, κάνουμε κλικ στην “Αποθήκευση αλλαγών” για να εφαρμόσουμε τις νέες ρυθμίσεις.
Μείωση καρτελών
Το Gmail χωρίζει τα email που λαμβάνουμε σε κατηγορίες με βάση το περιεχόμενο και τον αποστολέα. Για παράδειγμα, όσα ενημερωτικά email στέλνει το Facebook, τα τοποθετεί στην κατηγορία “Κοινωνικά”.
Κάθε κατηγορία εμφανίζεται με τη μορφή καρτέλας στην κορυφή της σελίδας, κάτω από την αναζήτηση.
Παρά το γεγονός ότι η κατηγοριοποίηση των email είναι ιδιαίτερα χρήσιμη, η χρήση πολλαπλών καρτελών καθυστερεί τη φόρτωση της σελίδας του Gmail. Πόσο μάλλον αν λαμβάνουμε πολλά μηνύματα σε ημερήσια βάση.
Για να μειώσουμε τις καρτέλες που εμφανίζονται στη σελίδα του Gmail, κάνουμε κλικ στο γρανάζι και μπαίνουμε στις “Ρυθμίσεις”.
Έπειτα, στην καρτέλα “Εισερχόμενα” καταργούμε την επιλογή σε όλες τις διαθέσιμες κατηγορίες εκτός από την “Κύρια”, την οποία ούτως ή άλλως δεν μπορούμε να αποεπιλέξουμε.
Τέλος, κάνουμε κλικ στην “Αποθήκευση αλλαγών” για να εφαρμόσουμε τις νέες ρυθμίσεις.
Διαχωρισμός μιας στήλης σε πολλαπλές στήλες στο Excel
Αν έχουμε τοποθετήσει πολλά δεδομένα σε μία στήλη στο Excel και θέλουμε να τα χωρίσουμε σε πολλαπλές στήλες, μπορούμε να το κάνουμε σχετικά εύκολα με το εργαλείο “Κείμενο σε στήλες”.
Αρχικά, για να λειτουργήσει το συγκεκριμένο εργαλείο, θα πρέπει τα δεδομένα να είναι χωρισμένα μεταξύ τους με ερωτηματικό, κόμμα, κενό διάστημα, ή κάποιον άλλο χαρακτήρα.
Έπειτα, επιλέγουμε τα κελιά που περιέχουν τα δεδομένα, πηγαίνουμε στην καρτέλα “Δεδομένα”, κάνουμε κλικ στα “Εργαλεία δεδομένων”, και μπαίνουμε στο “Κείμενο σε στήλες”.
Στο παράθυρο που θα εμφανιστεί επιλέγουμε το “Οριοθετημένο” και πατάμε “Επόμενο”.
Στη συνέχεια, επιλέγουμε τον χαρακτήρα που χωρίζει τα δεδομένα μεταξύ τους. Στο παράθυρο της προεπισκόπησης μπορούμε να δούμε σε πόσες στήλες θα χωριστούν τελικά.
Εφόσον οι στήλες που βλέπουμε στην προεπισκόπηση συμφωνούν με τις στήλες που θέλουμε να δημιουργήσουμε, κάνουμε κλικ στο “Επόμενο”.
Έπειτα, κάνουμε κλικ στο μικρό βέλος δίπλα στο “Προορισμός” και επιλέγουμε το κελί στο οποίο θέλουμε να μεταφερθούν τα δεδομένα, εφόσον ολοκληρωθεί ο διαχωρισμός τους.
Το κελί που επιλέξαμε θα αποτελέσει το αρχικό κελί της πρώτης στήλης. Οι υπόλοιπες στήλες θα δημιουργηθούν ακριβώς δίπλα.
Για να ολοκληρώσουμε τον διαχωρισμό των δεδομένων σε πολλαπλές στήλες, πατάμε “Τέλος”.
Στο παράδειγμά μας, είχαμε χωρίσει τα δεδομένα με ένα κενό διάστημα και θέλαμε να τα διαχωρίσουμε σε τρεις στήλες. Οι τελικές στήλες που δημιούργησε το Excel είναι οι “Όνομα”, “Επώνυμο”, και “Χώρα”.
Αλλαγή γραμμάτων από κεφαλαία σε πεζά στα Έγγραφα Google
Έστω ότι έχουμε γράψει μία φράση και διαπιστώνουμε ότι όλα τα γράμματα είναι κεφαλαία, ενώ θα θέλαμε να είναι πεζά. Τι κάνουμε;
Μπορούμε να γράψουμε όλη τη φράση από την αρχή ή να χρησιμοποιήσουμε τα εργαλεία μορφοποίησης κειμένου που προσφέρουν τα Έγγραφα Google.
Για να αλλάξουμε τα γράμματα από κεφαλαία σε πεζά και το αντίστροφο, κάνουμε κλικ στη “Μορφή”, πηγαίνουμε στο “Κείμενο”, μετά στη “Χρήση κεφαλαίων γραμμάτων”, και επιλέγουμε αυτό που θέλουμε.
Ωστόσο, με τη βοήθεια του πρόσθετου “Change Case”, μπορούμε να επιταχύνουμε την παραπάνω διαδικασία.
Για να εγκαταστήσουμε το πρόσθετο, πατάμε στο μενού “Πρόσθετα” και μετά στη “Λήψη πρόσθετων”.
Έπειτα, κάνουμε κλικ στον μεγεθυντικό φακό, γράφουμε “Change Case”, πατάμε Enter, και επιλέγουμε το πρώτο αποτέλεσμα.
Στη συνέχεια, κάνουμε κλικ στο “INSTALL” και στο πλαίσιο που θα εμφανιστεί πατάμε “CONTINUE”.
Μόλις η εγκατάσταση του πρόσθετου ολοκληρωθεί, θα δούμε το παρακάτω παράθυρο, στο οποίο πατάμε “DONE”.
Πλέον, όταν θέλουμε να αλλάξουμε τα γράμματα από κεφαλαία σε πεζά και το αντίστροφο, μπορούμε να κάνουμε κλικ στα “Πρόσθετα” και από το μενού “Change Case” να επιλέγουμε όποια μορφή επιθυμούμε.
Σας άρεσαν τα QuickSteps της εβδομάδας;
Πώς σας φάνηκαν οι συμβουλές και τα κόλπα αυτής της εβδομάδας; Γνωρίζατε ή/και χρησιμοποιούσατε κάποιο από αυτά;
Έχετε να προτείνετε κάποιο δικό σας κόλπο, ή μία συμβουλή που θέλετε να μπει στη στήλη μας; Μοιραστείτε τη με τους αναγνώστες μας στα σχόλια και ίσως τη δείτε να δημοσιεύεται.