Αυτή την εβδομάδα, μειώνουμε τα δεδομένα που χρησιμοποιεί το YouTube στα Windows, διορθώνουμε τα προβλήματα του “OK Google” σε Android κινητό, και χρησιμοποιούμε το “Off-Facebook Activity”. Προγραμματίζουμε την αποστολή email με το Gmail και δημιουργούμε πολλαπλά προφίλ στον Chromium Edge. Χρησιμοποιούμε αυτόματο κείμενο στο Word και αλλάζουμε τον κάτοχο αρχείων στο Google Drive.
Προτάσεις συνεργασίας
Τα νέα άρθρα του PCsteps
Γίνε VIP μέλος στο PCSteps
Για να δείτε όλες τις δημοσιεύσεις της στήλης, μπορείτε είτε να κάνετε κλικ στην κατηγορία QuickSteps…
…ή να επισκεφθείτε αυτόν τον σύνδεσμο. Για να βλέπετε ανά πάσα στιγμή τις νέες δημοσιεύσεις της στήλης μας, μπορείτε να προσθέσετε το link στους σελιδοδείκτες σας.
Τι είναι και πώς χρησιμοποιώ το Off-Facebook Activity
Το Off-Facebook Activity, ή Δραστηριότητα εκτός Facebook, είναι ένα νέο εργαλείο που επιτρέπει στους χρήστες να βλέπουν και να διαχειρίζονται τα δεδομένα που μοιράζεται η ιστοσελίδα με ιστότοπους, εταιρείες, ή εφαρμογές τρίτων.
Για παράδειγμα, όταν συνδέουμε τον λογαριασμό μας σε κάποιο παιχνίδι, επιτρέπουμε στον δημιουργό του παιχνιδιού να έχει πρόσβαση σε ένα σύνολο πληροφοριών τις οποίες έχουμε καταχωρήσει στην ιστοσελίδα του Facebook.
Για να δούμε και να διαχειριστούμε αυτές τις πληροφορίες, κάνουμε κλικ στο μικρό βέλος πάνω δεξιά και μπαίνουμε στις “Ρυθμίσεις”.
Στη συνέχεια, πατάμε στο “Οι πληροφορίες σας στο Facebook” και επιλέγουμε τη “Δραστηριότητα εκτός Facebook”.
Στα δεξιά, κάνουμε κλικ στις “Περισσότερες επιλογές”, για να εμφανίσουμε όλα τα διαθέσιμα εργαλεία.
Με την “Αποσύνδεση ιστορικού” αποσυνδέουμε τον λογαριασμό μας από τις ιστοσελίδες και τις εφαρμογές που τον έχουμε συνδέσει. Ωστόσο, το Facebook διατηρεί τα δεδομένα που έχει συλλέξει και συνεχίζει να καταγράφει τη δραστηριότητά μας.
Χρησιμοποιώντας το “Αποκτήστε πρόσβαση στις πληροφορίες σας”, μπαίνουμε σε μία σελίδα η οποία περιέχει όλες τις πληροφορίες που έχει συλλέξει το Facebook, χωρισμένες σε κατηγορίες.
Με το “Κατεβάστε τις πληροφορίες σας” μπορούμε να κατεβάσουμε στον υπολογιστή ένα αντίγραφο των πληροφοριών που έχει συλλέξει το Facebook, όσον αφορά τη δραστηριότητά μας σε σελίδες, εφαρμογές, και υπηρεσίες τρίτων.
Διαχείριση δραστηριότητας εκτός Facebook
Τα δύο πιο σημαντικά εργαλεία είναι το “Διαχειριστείτε τη δραστηριότητά σας εκτός Facebook” και το “Διαχειριστείτε τη μελλοντική σας δραστηριότητα”.
Με το πρώτο μπορούμε να δούμε και να επεξεργαστούμε τα στοιχεία που συλλέγουν οι διάφορες ιστοσελίδες και εφαρμογές στις οποίες έχουμε συνδέσει τον λογαριασμό μας.
Όταν κάνουμε κλικ στον σχετικό σύνδεσμο, θα μας ζητηθεί να πληκτρολογήσουμε τον κωδικό πρόσβασης για να επιβεβαιώσουμε την ταυτότητά μας. Τον πληκτρολογούμε και πατάμε “Συνέχεια”.
Στην επόμενη σελίδα, βλέπουμε μία λίστα με όλες τις εφαρμογές και σελίδες στις οποίες έχουμε συνδέσει τον λογαριασμό μας.
Κάνοντας κλικ σε οποιαδήποτε καταχώρηση, ανοίγει ένα παράθυρο στο οποίο βλέπουμε λεπτομέρειες για τις πληροφορίες που συλλέγει το Facebook.
Αν θέλουμε να απαγορεύσουμε στο Facebook να καταγράφει τη δραστηριότητά μας στη συγκεκριμένη σελίδα ή εφαρμογή, κάνουμε κλικ στο “Απενεργοποίηση μελλοντικής δραστηριότητας από”.
Στο παράθυρο που θα εμφανιστεί, πατάμε “Απενεργοποίηση” για να οριστικοποιήσουμε την αλλαγή της ρύθμισης.
Απενεργοποίηση καταγραφής μελλοντικής δραστηριότητας
Το εργαλείο “Διαχειριστείτε τη μελλοντική σας δραστηριότητα” μας επιτρέπει να απενεργοποιήσουμε την καταγραφή της δραστηριότητάς μας από το Facebook στο μέλλον.
Μόλις κάνουμε κλικ στον σχετικό σύνδεσμο, θα εμφανιστεί ένα παράθυρο που μας ενημερώνει για το πώς το Facebook χρησιμοποιεί τις πληροφορίες που συλλέγει. Πατάμε το κουμπί “Διαχείριση μελλοντικής δραστηριότητας” για να συνεχίσουμε.
Στην επόμενη σελίδα, απενεργοποιούμε τον διακόπτη “Μελλοντική δραστηριότητα εκτός Facebook”.
Στο παράθυρο που θα εμφανιστεί πατάμε “Απενεργοποίηση”.
Μείωση χρήσης δεδομένων από το YouTube στα Windows 10
Το YouTube καταναλώνει αρκετά δεδομένα κατά την αναπαραγωγή βίντεο. Αν διαθέτουμε σταθερή σύνδεση χωρίς μηνιαίο όριο δεδομένων, τότε δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα.
Ωστόσο, εάν η σύνδεσή μας έχει κάποιο μηνιαίο όριο δεδομένων, τότε μπορούμε να μειώσουμε τα δεδομένα που καταναλώνει το YouTube ακολουθώντας μερικά απλά βήματα.
Απενεργοποίηση αυτόματης αναπαραγωγής
Σε περίπτωση που παρακολουθούμε κάποια playlist, το YouTube από προεπιλογή αναπαράγει αυτόματα το ένα βίντεο μετά το άλλο. Επίσης, η πλατφόρμα κάνει αυτόματη αναπαραγωγή των προτεινόμενων βίντεο που επιλέγει για εμάς.
Η αυτόματη αναπαραγωγή βίντεο στο YouTube είναι η νούμερο ένα αιτία της αυξημένης χρήσης δεδομένων από την πλατφόρμα.
Για να απενεργοποιήσουμε την αυτόματη αναπαραγωγή, κάνουμε κλικ στο εικονίδιο των ρυθμίσεων του βίντεο και αλλάζουμε τη θέση του διακόπτη “Αυτόματη αναπαραγωγή”.
Ένας ακόμη τρόπος να απενεργοποιήσουμε την αυτόματη αναπαραγωγή είναι από τον διακόπτη που βρίσκεται πάνω από τα προτεινόμενα βίντεο.
Χειροκίνητη και αυτόματη μείωση ποιότητας βίντεο
Η δεύτερη αιτία της αυξημένης χρήσης δεδομένων από το YouTube είναι η ποιότητα των βίντεο. Όσο υψηλότερη είναι η ανάλυση αναπαραγωγής, τόσο μεγαλύτερη είναι η χρήση δεδομένων.
Για να αλλάξουμε την ανάλυση ενός βίντεο, κάνουμε κλικ στο κουμπί των ρυθμίσεων, επιλέγουμε “Ποιότητα”, και διαλέγουμε την μικρότερη διαθέσιμη επιλογή.
Δυστυχώς, το YouTube δεν προσφέρει κάποια ρύθμιση για την αυτόματη αναπαραγωγή των βίντεο στη χαμηλότερη δυνατή ποιότητα.
Ωστόσο, το πρόσθετο “Auto HD|LQ for YouTube” για τον Chrome φροντίζει ώστε να ρυθμίζει αυτόματα την ποιότητα των βίντεο στη σελίδα του YouTube στη χαμηλότερη διαθέσιμη.
Μόλις κατεβάσουμε το πρόσθετο, το εικονίδιο του θα εμφανιστεί στην πάνω δεξιά γωνία.
Κάνοντας κλικ στο εικονίδιο, εμφανίζεται ένα μενού με τρεις επιλογές. Αν διαλέξουμε το “A”, τότε το πρόσθετο θα ρυθμίζει την επιλογή ποιότητας των βίντεο στο “Αυτόματα”.
Με αυτή την επιλογή ενεργή, το YouTube επιλέγει την καλύτερη διαθέσιμη ποιότητα και πάντα με βάση τις δυνατότητες της σύνδεσης μας.
Στο βίντεο που βλέπουμε στην εικόνα, η μέγιστη διαθέσιμη ανάλυση είναι η 1080p. Το YouTube επιλέγει αυτόματα αυτή την ανάλυση. Αν η αναπαραγωγή παρουσιάζει διακοπές λόγω της σύνδεση μας, τότε την αλλάζει στο 720p, και ούτω καθεξής.
Οι άλλες δύο ρυθμίσεις βοηθούν στην επιλογή της χαμηλότερης “LQ” και της υψηλότερης “HD” διαθέσιμης ποιότητας.
Στην περίπτωσή μας, θέλουμε να γίνεται αυτόματη αναπαραγωγή των βίντεο στη χαμηλότερη διαθέσιμη ποιότητα. Γι’ αυτό, επιλέγουμε το “LQ”.
Τι κάνω αν δεν λειτουργεί το “OK Google” σε Android κινητό
Η χρήση του Google Assistant διευκολύνει την ολοκλήρωση αρκετών διαδικασιών μέσω του κινητού μας, όπως η αναζήτηση πληροφοριών για κάποιο θέμα στο διαδίκτυο.
Ωστόσο, αρκετές φορές η φράση “OK Google”, η οποία ενεργοποιεί τον Assistant, σταματά να λειτουργεί. Μαζί θα δούμε τα βήματα που ακολουθούμε σε περίπτωση που ο ψηφιακός βοηθός της Google σταματήσει να ανταποκρίνεται στο “OK Google”.
Αναβάθμιση της εφαρμογής Google και έλεγχος γλώσσας
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να ελέγξουμε αν διαθέτουμε την τελευταία έκδοση της εφαρμογής Google. Για να κάνουμε κάτι τέτοιο, ανοίγουμε το Play Store, πατάμε στο κουμπί του μενού, και μπαίνουμε στο “Οι εφαρμογές/παιχνίδια μου”.
Αν υπάρχει διαθέσιμη νέα έκδοση για την εφαρμογή Google, κάνουμε κλικ στην “Ενημέρωση” για να την εγκαταστήσουμε.
Καλό είναι βέβαια να ενημερώσουμε και τις άλλες εφαρμογές που πιθανώς διαθέτουν ενημερώσεις. Κατά προτίμηση από το WiFi για να μην σπαταλήσουμε τα δεδομένα μας.
Σε περίπτωση που η εφαρμογή είναι ενημερωμένη, πρέπει να βεβαιωθούμε ότι έχουμε επιλεγμένη τη σωστή γλώσσα για τις φωνητικές εντολές. Οπότε, ανοίγουμε την εφαρμογή Google, πατάμε στο “Περισσότερα”, και μπαίνουμε στις “Ρυθμίσεις”.
Στη συνέχεια, πατάμε στη “Φωνή” και μπαίνουμε στις “Γλώσσες”.
Σε αυτό το σημείο, μπορούμε να επιλέξουμε όσες γλώσσες θέλουμε. Επιπλέον, για να ορίσουμε ως προεπιλεγμένη μία γλώσσα, πρέπει να πατήσουμε παρατεταμένα για λίγο στην καταχώρησή της.
Όταν επιλέξουμε όλες τις γλώσσες που μας ενδιαφέρουν και ορίσουμε την προεπιλεγμένη γλώσσα, πατάμε στην “ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ”.
Ενεργοποίηση του Google Assistant και της φράσης “OK Google”
Υπάρχει πιθανότητα για άγνωστο λόγο να έχει απενεργοποιηθεί είτε ο Assistant, είτε η φράση “OK Google”.
Για να ενεργοποιήσουμε τον Google Assistant, ανοίγουμε την εφαρμογή Google, πατάμε στο “Περισσότερα”, και μπαίνουμε στις “Ρυθμίσεις”.
Έπειτα, επιλέγουμε το “Βοηθός Google”, πηγαίνουμε στην καρτέλα “Assistant”, και πατάμε στο “Τηλέφωνο”.
Στην επόμενη οθόνη, ενεργοποιούμε τον διακόπτη “Βοηθός Google” και τον διακόπτη “Hey Google”.
Επανάληψη εκπαίδευσης του Google Assistant στην αναγνώριση φωνής
Αρκετές φορές τυχαίνει να γίνεται διαγραφή των δεδομένων που έχει αποθηκευμένα ο Assistant, ώστε να αναγνωρίζει τη φωνή μας όταν του απευθύνουμε τον λόγο.
Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να εκπαιδεύσουμε εκ νέου τον βοηθό της Google ώστε να αναγνωρίζει τη φωνή μας.
Για να κάνουμε κάτι τέτοιο, ανοίγουμε την εφαρμογή Google, πατάμε στο “Περισσότερα”, και μπαίνουμε στις “Ρυθμίσεις”.
Έπειτα, επιλέγουμε το “Βοηθός Google”, πηγαίνουμε στην καρτέλα “Assistant”, και πατάμε στο “Voice Match”.
Στη συνέχεια, επιλέγουμε το “Εκπαιδεύστε ξανά τον Βοηθό ώστε να αναγνωρίζει τη φωνή σας” και ακολουθούμε τις οδηγίες που εμφανίζονται στην οθόνη.
Απενεργοποίηση της εξοικονόμησης μπαταρίας
Μία ακόμη αιτία δυσλειτουργίας του “OK Google” είναι η χρήση της εξοικονόμησης μπαταρίας που παρέχει το Android.
Για να απενεργοποιήσουμε την εξοικονόμηση μπαταρίας, μπαίνουμε στις ρυθμίσεις του κινητού και πατάμε στη “Μπαταρία”.
Μετά, ανοίγουμε την “Εξοικονόμηση μπαταρίας” και πατάμε στην “ΑΠΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΡΑ”.
Επιπλέον, βεβαιωνόμαστε ότι δεν είναι ενεργή η “Αυτόματη ενεργοποίηση”.
Πώς γλιτώνω χρόνο με τα αυτόματα κείμενα στο Word
Η δημιουργία και χρήση αυτόματων τμημάτων κειμένου για φράσεις που χρησιμοποιούμε συχνά κατά τη σύνταξη εγγράφων μπορεί να μας γλιτώσει πολύ χρόνο.
Δημιουργία αυτόματων κειμένων
Για να δημιουργήσουμε ένα αυτόματο κείμενο στο Word, γράφουμε τη φράση που θέλουμε και την επιλέγουμε.
Έπειτα, πηγαίνουμε στην καρτέλα “Εισαγωγή”, κάνουμε κλικ στο “Κείμενο”, και επιλέγουμε τα “Γρήγορα Τμήματα”.
Τώρα, πηγαίνουμε στο “Αυτόματο κείμενο” και πατάμε στον σύνδεσμο “Αποθήκευση επιλογής στη συλλογή Αυτόματου Κειμένου”.
Στο παράθυρο που θα ανοίξει, δίνουμε ένα όνομα στο αυτόματο κείμενο και κάνουμε κλικ στο “OK”.
Χρήση αυτόματων κειμένων
Όταν θέλουμε να προσθέσουμε στο έγγραφο κάποιο αυτόματο κείμενο, πηγαίνουμε στην καρτέλα “Εισαγωγή”, κάνουμε κλικ στο “Κείμενο”, και επιλέγουμε τα “Γρήγορα Τμήματα”.
Στη συνέχεια, πηγαίνουμε στο “Αυτόματο κείμενο” και κάνουμε κλικ στο αυτόματο κείμενο που θέλουμε να εισάγουμε στο έγγραφό.
Διαγραφή αυτόματων κειμένων
Αν για οποιονδήποτε λόγο θέλουμε να διαγράψουμε κάποιο αυτόματο κείμενο, πηγαίνουμε στην καρτέλα “Εισαγωγή”, κάνουμε κλικ στο “Κείμενο”, και επιλέγουμε τα “Γρήγορα Τμήματα”.
Έπειτα, πηγαίνουμε στο “Αυτόματο κείμενο”, κάνουμε δεξί κλικ στο αυτόματο κείμενο που θέλουμε να διαγράψουμε, και επιλέγουμε “Οργάνωση και διαγραφή”.
Στο παράθυρο που θα ανοίξει, βεβαιωνόμαστε ότι είναι επιλεγμένο το αυτόματο κείμενο που μας ενδιαφέρει και κάνουμε κλικ στη “Διαγραφή”.
Στο επόμενο παράθυρο πατάμε “Ναι” για να επιβεβαιώσουμε τη διαγραφή του αυτόματου κειμένου.
Προγραμματισμός αποστολής email με το Gmail
Μερικές φορές δεν θέλουμε να στείλουμε άμεσα κάποιο email. Για παράδειγμα, ίσως δεν έχουμε συγκεντρώσει ακόμη όλες τις πληροφορίες που θέλουμε να παρέχουμε στον παραλήπτη.
Με τη βοήθεια του Gmail μπορούμε εύκολα και γρήγορα να προγραμματίσουμε την αποστολή ενός email, ώστε να πραγματοποιηθεί σε μεταγενέστερο χρόνο.
Για να κάνουμε κάτι τέτοιο, πατάμε το μικρό βέλος δίπλα στο κουμπί “Αποστολή” και επιλέγουμε “Προγραμματισμός αποστολής”.
Στο παράθυρο που θα εμφανιστεί πατάμε στην “Επιλογή ημερομηνίας και ώρας” για να ρυθμίσουμε την ημέρα και ώρα κατά την οποία θα πραγματοποιηθεί η αποστολή του email.
Εφόσον ρυθμίσουμε την ημέρα και ώρα αποστολής του email, κάνουμε κλικ στο “Προγραμματισμός αποστολής”.
Η αποστολή του email έχει προγραμματιστεί και μπορούμε να δούμε ή να επεξεργαστούμε το μήνυμα στον φάκελο “Προγραμματισμένα”.
Αν θέλουμε να αλλάξουμε την ημέρα και ώρα αποστολής, πατάμε στο κουμπί “Αναβολή”.
Χρήση πολλών προφίλ χρήστη στον Chromium Edge
Ο Chromium Edge επιτρέπει να χρησιμοποιούμε παραπάνω από ένα προφίλ χρήστη. Η χρήση πολλαπλών προφίλ βοηθά στην εξατομίκευση του browser, σύμφωνα με τις ανάγκες του κάθε χρήστη.
Ο browser αποθηκεύει στο προφίλ κάθε χρήστη ξεχωριστά cookies, κωδικούς πρόσβασης, και άλλα. Επιπλέον, αν κάνουμε χρήση λογαριασμών Microsoft, τα δεδομένα συγχρονίζονται σε όσες συσκευές χρησιμοποιούμε τον ίδιο λογαριασμό.
Για να προσθέσουμε ένα νέο προφίλ χρήστη στον Chromium Edge, κάνουμε κλικ στο κουμπί του μενού και μπαίνουμε στις “Ρυθμίσεις”.
Στην κορυφή της σελίδας, πατάμε στην “Προσθήκη προφίλ” και στο παράθυρο που θα εμφανιστεί κάνουμε κλικ στην “Προσθήκη”.
Θα ανοίξει ένα νέο παράθυρο του Chromium Edge. Πατάμε στο εικονίδιο χρήστη και επιλέγουμε “Διαχείριση ρυθμίσεων προφίλ”.
Έπειτα, κάνουμε κλικ στις τρεις τελείες και επιλέγουμε “Επεξεργασία”.
Στο παράθυρο που θα εμφανιστεί μπορούμε να γράψουμε το όνομα χρήστη που επιθυμούμε και να διαλέξουμε οποιοδήποτε εικονίδιο μας αρέσει. Όταν ολοκληρώσουμε όλες τις ρυθμίσεις, πατάμε “Ενημέρωση” για να εφαρμόσουμε τις αλλαγές.
Αν θέλουμε να συνδέσουμε κάποιον λογαριασμό Microsoft και να ενεργοποιήσουμε τον συγχρονισμό δεδομένων, κάνουμε κλικ στο κουμπί “Είσοδος”.
Στο παράθυρο που θα εμφανιστεί επιλέγουμε έναν από τους λογαριασμούς που έχουμε συνδέσει στα Windows ή προσθέτουμε έναν νέο.
Πώς αλλάζω τον κάτοχο ενός αρχείου στο Google Drive
Από προεπιλογή, το Google Drive ορίζει εμάς ως κάτοχο των αρχείων που αποθηκεύουμε. Ωστόσο, αν θέλουμε να ορίσουμε ως κάτοχο του αρχείου κάποιον άλλο, για οποιονδήποτε λόγο, η διαδικασία είναι ιδιαίτερα εύκολη.
Αρχικά, κάνουμε δεξί κλικ στο αρχείο και επιλέγουμε “Κοινή χρήση”.
Στο παράθυρο που θα ανοίξει, γράφουμε τη διεύθυνση email του προσώπου που θέλουμε να ορίσουμε ως κάτοχο του αρχείου και κάνουμε κλικ στην “Αποστολή”.
Στη συνέχεια, κάνουμε πάλι δεξί κλικ στο αρχείο, διαλέγουμε την “Κοινή χρήση”, και πατάμε στην επιλογή “Για προχωρημένος”.
Έπειτα, κάνουμε κλικ στο εικονίδιο με το μολύβι και αλλάζουμε τη ρύθμιση σε “Κάτοχος”.
Μετά, πατάμε στο κουμπί “Αποθήκευση αλλαγών” για να επιβεβαιώσουμε την αλλαγή της ρύθμισης.
Τέλος, στο παράθυρο που θα εμφανιστεί κάνουμε κλικ στο “Ναι”, ώστε να οριστικοποιήσουμε την αλλαγή του κατόχου του αρχείου.
Σας άρεσαν τα QuickSteps της εβδομάδας;
Πώς σας φάνηκαν οι συμβουλές και τα κόλπα αυτής της εβδομάδας; Γνωρίζατε ή/και χρησιμοποιούσατε κάποιο από αυτά;
Έχετε να προτείνετε κάποιο δικό σας κόλπο, ή μία συμβουλή που θέλετε να μπει στη στήλη μας; Μοιραστείτε τη με τους αναγνώστες μας στα σχόλια και ίσως τη δείτε να δημοσιεύεται.