Home » Software » Ηλεκτρονική Ασφάλεια » Ηλεκτρονικό Έγκλημα: Τι Πρέπει Να Προσέχω Στη Διαδικτυακή Απάτη
Ηλεκτρονικό Έγκλημα: Τι Πρέπει Να Προσέχω Στη Διαδικτυακή Απάτη

Ηλεκτρονικό Έγκλημα: Τι Πρέπει Να Προσέχω Στη Διαδικτυακή Απάτη

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Η χρήση των νέων τεχνολογιών και οι απεριόριστες δυνατότητες του ίντερνετ, εκτός από τα πολλά θετικά, κρύβουν και κινδύνους. Στις ημέρες μας, το ηλεκτρονικό έγκλημα και η διαδικτυακή απάτη είναι καθημερινό φαινόμενο. Οι επιτήδειοι ανακαλύπτουν ολοένα και περισσότερες μεθόδους εξαπάτησης. Δείτε όλους τους τρόπους της ηλεκτρονικής απάτης, τι να προσέχουμε, και πώς κάνουμε καταγγελία στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Η διαδικτυακή απάτη

Καθώς η τεχνολογία καλπάζει, η χρήση που κάνουμε στο ίντερνετ μας αφήνει πολλές φορές ευάλωτους σε εκατοντάδες μορφές ανεξέλεγκτης απάτης. Το ηλεκτρονικό έγκλημα δυστυχώς ζει και βασιλεύει στο διαδίκτυο.

Οι επιτήδειοι χρησιμοποιούν ειδικές τεχνικές εξαπάτησης. Εκμεταλλεύονται την άγνοια κινδύνου και ενδεχομένως την αφέλεια των χρηστών.

Επίσης, βρίσκουν ανεκτίμητη την πληθώρα πληροφοριών που οι χρήστες δημοσιεύουν άκριτα και ανεξέλεγκτα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ηλεκτρονικό Έγκλημα 1α

Με αυτόν τον τρόπο, οι δράστες πραγματοποιούν στοχευμένες επιθέσεις για την αλίευση των προσωπικών μας στοιχείων, και όχι μόνο. Φυσικά, η εφευρετικότητα των επιτήδειων είναι ανεξάντλητη και ιδιαίτερα ευφάνταστη, και δεν περιορίζεται μόνο στα social media.

Το αποτέλεσμα είναι να υπάρχουν χιλιάδες θύματα στη χώρα μας. Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας (ΔΙ.Δ.Η.Ε), ο τζίρος της ηλεκτρονικής απάτης ανέρχεται σε εκατομμύρια ευρώ.

Οι τρόποι της online εξαπάτησης

Δεν είναι λίγες οι σύγχρονες μέθοδοι που χρησιμοποιούν οι θύτες στις μέρες μας στο ηλεκτρονικό έγκλημα. Παραθέτουμε αυτές που πρέπει να προσέξουμε περισσότερο, είτε είμαστε ιδιώτες, είτε διατηρούμε κάποια επιχείρηση.

Λυτρισμικό (Ransomware) – Λογισμικό εκβίασης

Τα τελευταία χρόνια ακούμε όλο και πιο συχνά για το κακόβουλο λογισμικό τύπου Ransomware, το οποίο μολύνει τα PC μέσω συνημμένων αρχείων στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ή από επισφαλείς σελίδες.

Πρόκειται για ειδεχθές ηλεκτρονικό έγκλημα, που λειτουργεί με δύο βασικές μεθόδους.

Η πρώτη μέθοδος, που είναι σχετικά πιο ακίνδυνη, κλειδώνει τον υπολογιστή με τον ισχυρισμό ότι δήθεν κάναμε κάτι παράνομο, και πρέπει να πληρώσουμε για να τον ξεκλειδώσουν. Το μήνυμα υποτίθεται πως έρχεται από τη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος.

Ηλεκτρονικό Έγκλημα 2α

Φυσικά, ουδέποτε κάποια υπηρεσία έχει αξιοποιήσει τέτοιες μεθόδους κλειδώματος του υπολογιστή που να πρέπει να πληρώσουμε online το πρόστιμο για να τον ξεκλειδώσουν. Ούτε η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ούτε το FBI, το οποίο επίσης παριστάνουν οι επιτήδειοι, ούτε κανείς.

Και βέβαια, πάντοτε η πληρωμή πρέπει να γίνει με προπληρωμένες κάρτες τύπου PaySafe, Ukash, και τα σχετικά, μέσω μεταφοράς χρημάτων από υπηρεσίες όπως η Western Digital, ή με τη χρήση Bitcoin.

Τι είναι το Bitcoin Και Αξίζει Να Ασχοληθείς Μαζί Του?

Έχουν περάσει δέκα χρόνια από την παραγωγή των πρώτων Bitcoin από τον μυστηριώδη Satoshi Nakamoto. Το πρώτο κρυπτονόμισμα στην ιστορία, ξεκίνησε χωρίς να αξίζει απολύτως…

Με άλλα λόγια, πρόκειται για μεθόδους με τις οποίες ακόμα και αν ανακαλύψουμε την απάτη, είναι αδύνατον να διεκδικήσουμε τα χρήματα που δώσαμε.

Η δεύτερη, και ασύγκριτα χειρότερη μέθοδος, κρυπτογραφεί όλα τα αρχεία στον υπολογιστή μας. Έτσι, δεν μπορούμε να ανοίξουμε κανένα προσωπικό μας αρχείο, και μας ζητούν να καταβάλουμε χρήματα για το ξεκλείδωμά τους.

Σε αυτή την περίπτωση, η πιο δημοφιλής μέθοδος πληρωμής είναι μέσω Bitcoin ή άλλων κρυπτονομισμάτων. Μάλιστα, συχνά αναφέρουν μία χρονική προθεσμία για την πληρωμή, μετά την οποία θα χάσουμε οριστικά πρόσβαση στα αρχεία μας.

Τα προληπτικά μέτρα και η αντιμετώπιση

Για να αποφύγουμε το λογισμικό εκβίασης, πρέπει να αποφεύγουμε να ανοίγουμε τους συνδέσμους (links) που εμπεριέχονται σε e-mails από αποστολείς που δεν γνωρίζουμε.

Κυρίως, δεν πρέπει να κατεβάζουμε τα συνημμένα αρχεία που περιέχονται στα μηνύματά μας, αν δεν γνωρίζουμε τον αποστολέα και το περιεχόμενο του συνημμένου αρχείου.

Για ακόμη μεγαλύτερη ασφάλεια, πρέπει να απενεργοποιήσουμε την εκτέλεση μακροεντολών και JavaScript στις εφαρμογές οι οποίες ανοίγουν αρχεία τύπου .docx και .pdf.

Το αυτονόητο είναι πως πρέπει να έχουμε πάντα ένα ενημερωμένο πρόγραμμα προστασίας από κακόβουλο λογισμικό.

Επιπλέον, να κάνουμε αντίγραφα ασφαλείας όλων των αρχείων μας σε τακτά χρονικά διαστήματα σε εξωτερικό μέσο αποθήκευσης και να διατηρούνται εκτός δικτύου, έτσι ώστε να είναι δυνατή η αποκατάστασή τους.

Σε περίπτωση που μολυνθήκαμε και μας εκβιάζουν με λύτρα, φυσικά δεν πληρώνουμε τίποτα. Μερικές φορές αρκεί απλά να κάνουμε επανεκκίνηση του Η/Υ σε ασφαλή λειτουργία (F8 και επιλογή safe mode κατά την εκκίνηση). Στη συνέχεια, επιλέγουμε επαναφορά του συστήματος σε προγενέστερη ημερομηνία.

Επαναφορά Συστήματος στα Windows – System Restore

Η επαναφορά συστήματος στα Windows είναι μια δυνατότητα που, σε περίπτωση προβλήματος, μπορεί να επαναφέρει το λειτουργικό σύστημα σε μια παλαιότερη, λειτουργική κατάσταση. Αν ο…

Ωστόσο, το εξελιγμένο κακόβουλο λογισμικό ενδέχεται να μην απομακρυνθεί από το σύστημά μας, και τα αρχεία μας να παραμείνουν κλειδωμένα.

Σε αυτήν την περίπτωση, πρέπει να απευθυνθούμε άμεσα στο European Cybercrime Centre (EC3) και συγκεκριμένα στον ιστότοπο “No More Ransom”, μία υπηρεσία της EUROPOL που είναι και στα ελληνικά.

Ηλεκτρονικό Έγκλημα 3α

Μπορούν να μας καθοδηγήσουν, ώστε να ξεκλειδώσουμε τα αρχεία μας με τα εργαλεία που διαθέτει το γνωστό διεθνές επιχειρησιακό κέντρο δίωξης.

Να σημειωθεί βέβαια πως δεν υπάρχει εγγύηση πως υπάρχει ή θα υπάρξει στο μέλλον εργαλείο που να ξεκλειδώνει την κρυπτογράφηση οποιουδήποτε ransomware. Ως είθισται, η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία.

Ψευδείς και παραπλανητικές προσφορές

Πολλές φορές μας κινούν το ενδιαφέρον κάποιες προσφορές στο ίντερνετ, καθότι χρησιμοποιούν λογότυπα και στοιχεία γνωστών εταιρειών, και φαίνονται ιδιαίτερα ελκυστικές και αληθοφανείς.

Στη συνέχεια, αφού επισκεφτούμε τη συγκεκριμένη ιστοσελίδα όπου πραγματοποιείται η υποτιθέμενη προσφορά, καλούμαστε να απαντήσουμε σε διάφορες ερωτήσεις.

Ηλεκτρονικό Έγκλημα 3αα

Σε αυτές τις περιπτώσεις το αντάλλαγμα συνήθως είναι η απόκτηση κάποιας δωροεπιταγής της εταιρείας που υποτίθεται ότι διοργανώνει τον διαγωνισμό. Έπειτα, πρέπει να κοινοποιήσουμε τη συγκεκριμένη προσφορά στο Facebook.

Αμέσως μετά, για να αποκτήσουμε το υποτιθέμενο bonus, μας ζητούν να εγγραφούμε, καταχωρώντας σε ειδική φόρμα τον αριθμό του κινητού μας. Από εκείνη τη στιγμή και μετά, έχουμε πέσει εν αγνοία μας στα δίχτυα συνδρομητικής υπηρεσίας υψηλής χρέωσης.

Το τελικό αποτέλεσμα είναι η υπέρογκη χρέωση του τηλεφωνικού αριθμού που δώσαμε. Ταυτόχρονα, ενδέχεται να έχουμε εξαπλώσει την απάτη με ταχύτατο ρυθμό μέσω των δημοφιλών ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης.

Τι προσέχω

Όταν βρίσκουμε τα ίδια προϊόντα σε μεγάλη προσφορά και είναι αρκετά φθηνότερα σε σχέση με άλλες ιστοσελίδες, καλό είναι να ψάξουμε μήπως αυτά τα sites είναι ανύπαρκτα ή ύποπτα.

Για παράδειγμα, μπορούμε να πληκτρολογήσουμε το URL της υπό έρευνα ιστοσελίδας στο scamadviser. Έτσι, θα πάρουμε μία εικόνα για την αξιοπιστία του site που κάνει τις απατηλές προσφορές. Ενδεχομένως θα δούμε και σχόλια των παθόντων.

Σε γενικές γραμμές πρέπει να θυμόμαστε πως είναι αρκετά ύποπτο όταν η προσφορά φαίνεται πολύ καλή για να είναι αληθινή. Επιπλέον, όταν ασκεί χρονική πίεση για την ολοκλήρωση της αγοραπωλησίας.

Παραπλανητικοί διαγωνισμοί μέσω ίντερνετ

Έχει τύχει σε πολλούς από εμάς να συμμετάσχουμε σε κάποιον online διαγωνισμό μέσω Facebook ή κάποιας άλλης ιστοσελίδας.

Οι επιτήδειοι θα μας προτρέψουν μέσω γνωστών μέσων κοινωνικής δικτύωσης να συμμετάσχουμε σε ψευδή και παραπλανητικό διαγωνισμό, συμπληρώνοντας ένα ερωτηματολόγιο online.

Για παράδειγμα, ερωτήσεις από μία δήθεν αεροπορική εταιρεία, όπου χρησιμοποιούν τα λογότυπά της με υποτιθέμενο δώρο αεροπορικά εισιτήρια.

Ηλεκτρονικό Έγκλημα 5α

Στη συνέχεια, αφού απαντήσουμε στο ερωτηματολόγιο, μας προτρέπουν να το στείλουμε και σε άλλους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Από εκεί και μετά, έχει ξεκινήσει η υφαρπαγή προσωπικών στοιχείων και δεδομένων, ενώ παράλληλα ανακατευθύνουν εμάς, αλλά και τους χρήστες που υποδείξαμε, σε ιστοσελίδα που τους καλεί να καταχωρήσουν τον αριθμό του τηλεφώνου τους.

Φυσικά, ο απώτερος σκοπός είναι η αυξημένη χρέωση της τηλεφωνικής σύνδεσης.

Ταξίδια – διαμονή

Παρομοίως, το ηλεκτρονικό έγκλημα καραδοκεί και στις βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις καταλυμάτων, όπως η πλατφόρμα της Airbnb που αποτελεί το πιο δημοφιλές μέσο για να βρούμε ενοικιαζόμενα δωμάτια και οικίες σε όλο τον κόσμο.

Ενοικιαζόμενα Δωμάτια Με Airbnb: Πώς Nα Αποφύγω Τις Απάτες
Ενοικιαζόμενα Δωμάτια Με Airbnb: Πώς Nα Αποφύγω Τις Απάτες

Η πλατφόρμα της Airbnb αποτελεί το πιο δημοφιλές μέσο για την ενοικίαση καταλυμάτων σε όλο τον κόσμο. Παρότι η εταιρεία έχει προχωρήσει σε αυστηροποίηση των…

Ερωτικά μηνύματα

Τα ερωτικά email ή sms στέλνονται κατά χιλιάδες καθημερινά. Μας καλούν να απαντήσουμε στο email ή σε κάποιον αριθμό κινητού υψηλής χρέωσης.

ηλεκτρονικό-έγκλημα-25

Μετά από την επικοινωνία, στέλνουν τολμηρές φωτογραφίες και συνήθως ζητούν προκαταβολικά χρήματα ή εμβάσματα για να έλθουν στην Ελλάδα ή για μία επείγουσα ιατρική ανάγκη.

Σε άλλες περιπτώσεις χρεώνουν υπερβολικά το τηλέφωνο ή υποκλέπτουν προσωπικά δεδομένα.

Πώς ενεργώ

Ο μοναδικός τρόπος αντιμετώπισης σε αυτές τις περιπτώσεις των ερωτικών μηνυμάτων αλλά και των παραπλανητικών διαγωνισμών μέσω διαδικτύου που είδαμε προηγουμένως, είναι να μην κοινοποιούμε τα προσωπικά μας δεδομένα για κανένα λόγο.

Κυρίως πρέπει να μην απαντούμε σε email από αγνώστους, και να τα διαγράφουμε αμέσως. Επίσης, να μην τα κοινοποιούμε, να μην επιλέγουμε τα προτεινόμενα links, και να μην ανοίγουμε συνημμένα αρχεία και συγκεκριμένα αυτά με κατάληξη .exe, .pif, ή .vbs.

Επεκτάσεις Αρχείων – Τι είναι και Ποιες Είναι Επικίνδυνες

Τα αρχεία στον υπολογιστή είναι σαν τα μανιτάρια: τα περισσότερα είναι ασφαλή και χρήσιμα, ορισμένα όμως είναι δηλητηριώδη. Το να μπορούμε να τα ξεχωρίζουμε είναι…

Για την αποφυγή πιθανής εξαπάτησης σε ταξίδια και εκδρομές που προκύπτουν από διαγωνισμούς, θα πρέπει να ελέγχουμε αν η ιστοσελίδα είναι έγκυρη, όπως είδαμε προηγουμένως.

Επιπλέον, η συμμετοχή σε διαγωνισμούς εταιρειών με δώρα προϋποθέτει την αποδοχή των λεγόμενων “όρων συμμετοχής”. Πρέπει να μας δίνεται η δυνατότητα να τους εντοπίσουμε σε εμφανές σημείο.

Υποκλοπή στο e-Banking

Είναι προφανές ότι πρόκειται για την πιο επικίνδυνη απάτη στο ίντερνετ.

Ο συνήθης τρόπος για την υποκλοπή στοιχείων στους τραπεζικούς λογαριασμούς που διαχειριζόμαστε online είναι η αποστολή παραπλανητικών μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

ηλεκτρονικό-έγκλημα-25αβ

Συνήθως προέρχεται από ψευδεπίγραφο τραπεζικό ίδρυμα της χώρας, το οποίο μας προτρέπει να πατήσουμε το link που προσομοιώνει την ιστοσελίδα της υπηρεσίας e-Banking του εκάστοτε τραπεζικού ιδρύματος.

Με αυτόν τον τρόπο, οι δράστες καταφέρνουν να αποκτήσουν τα στοιχεία πρόσβασης στον τραπεζικό μας λογαριασμό, ή το ηλεκτρονικό πορτοφόλι που διατηρούμε. Στη συνέχεια, πραγματοποιούν άμεσα τη μεταφορά χρηματικών ποσών σε άλλους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Σε μερικές περιπτώσεις έχει αναφερθεί η τηλεφωνική προσέγγιση των θυμάτων από δράστες, οι οποίοι προσποιούνται εργαζόμενους σε τραπεζικό ίδρυμα. Χρησιμοποιούν διάφορες προφάσεις για να αποσπάσουν τα στοιχεία των τραπεζικών λογαριασμών.

Υποκλοπή καρτών

Η εκτεταμένη χρήση των καρτών στις ηλεκτρονικές συναλλαγές απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή. Ελλοχεύουν αρκετοί κίνδυνοι που μπορεί να οδηγήσουν στην υποκλοπή των στοιχείων της κάρτας.

ηλεκτρονικό-έγκλημα-25αβα

Αυτό οφείλεται ως επί το πλείστον στη μη αυτοπρόσωπη παρουσία του αγοραστή, και βέβαια στην άγνωστη ταυτότητα του πωλητή. Αυτοί οι δύο παράγοντες έχουν συμβάλλει στην αύξηση των περιπτώσεων απάτης.

Ο πιο διαδεδομένος τρόπος για να πραγματοποιηθεί η απάτη με την αλίευση καρτών είναι η πλασματική ιστοσελίδα πώλησης προϊόντων – υπηρεσιών. Με αυτόν τον τρόπο, ο επιτήδειος καταφέρνει να συγκεντρώσει όλα τα κρίσιμα στοιχεία της κάρτας.

Αν οι δράστες καταφέρουν να αποκτήσουν πρόσβαση στα στοιχεία των καρτών, στη συνέχεια τα χρησιμοποιούν άμεσα σε διαδικτυακές αγορές. Ως γνωστόν, στις online αγορές δεν είναι απαραίτητη η φυσική κατοχή των καρτών.

Τα στοιχεία τους και κυρίως οι κωδικοί επαλήθευσης (CVC – CVV) τους είναι υπεραρκετά.

ηλεκτρονικό-έγκλημα-25ββ

Φυσικά, ο ακόμη πιο επικίνδυνος τρόπος στην απάτη της υποκλοπής των καρτών είναι η εγκατάσταση κακόβουλου λογισμικού παρακολούθησης και καταγραφής της δραστηριότητάς μας στο ίντερνετ.

Σε αυτήν την περίπτωση, όταν κάνουμε διαδικτυακές αγορές, το εν λόγω κακόβουλο πρόγραμμα καταγράφει και υποκλέπτει τα στοιχεία που εισάγονται στις φόρμες πληρωμής.

Τι προσέχω

Το βασικότερο που πρέπει να προσέξουμε για να αποφύγουμε απάτες με τις κάρτες και το e-Banking είναι να κάνουμε τις συναλλαγές μας από γνωστές και ασφαλείς ιστοσελίδες, που η διεύθυνσή τους αρχίζει με την ένδειξη https:// και όχι http://.

ηλεκτρονικό-έγκλημα-30α

Σε πολλές περιπτώσεις, καλό είναι να χρησιμοποιούμε προπληρωμένες κάρτες (prepaid cards), με το ακριβές ποσό της συναλλαγής στις διαδικτυακές αγορές μας.

Ειδάλλως, το πρώτο μέλημα είναι η χρήση πιστωτικής και όχι χρεωστικής κάρτας, γιατί μπορεί να εκθέσει πιο εύκολα τον τραπεζικό λογαριασμό μας.

Καλό επίσης είναι στις συναλλαγές να χρησιμοποιούμε έναν browser που παρέχει αυξημένη προστασία στο ίντερνετ. Ωστόσο, σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να προχωρήσουμε σε αγορά αγαθών, εάν δεν έχουμε πιστοποιήσει την ταυτότητα και αξιοπιστία του πωλητή.

4+1 Ειδικοί Browser για τη Μέγιστη Προστασία στο Ίντερνετ

Κάποτε, για την ασφάλεια στο ίντερνετ ήταν αρκετό το να προσέχουμε τις σελίδες που μπαίνουμε και τα αρχεία που τρέχουμε. Πλέον, όμως, κυκλοφορούν απειλές που…

Φυσικά, αποφεύγουμε να κάνουμε συναλλαγές σε μη ασφαλή ελεύθερα δίκτυα WiFi. Μπορεί να γίνει υποκλοπή των δεδομένων μας. Ιδίως αν δεν χρησιμοποιούμε κάποιο δωρεάν ή πληρωμένο VPN.

Τέλος, σε περίπτωση που θέλουμε να πουλήσουμε κάτι, καλό είναι να μην αποδεχτούμε πληρωμή με επιταγή. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να είναι πλαστή ή να προέρχεται από κλεμμένο μπλοκ επιταγών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Ψευδείς αγγελίες πώλησης αγαθών

Πρόκειται για ψεύτικες αγγελίες τις οποίες θα βρούμε σε ιστοσελίδες αγγελιών με μεγάλη επισκεψιμότητα.

Έτσι, όταν εντοπίσουμε αυτό που μας ενδιαφέρει να αγοράσουμε, επικοινωνούμε και συμφωνούμε με τον δράστη. Στη συνέχεια, θα μας ζητήσει να καταβάλλουμε μία προκαταβολή, συνήθως μέσω εταιρειών άμεσων πληρωμών, όπως η Western Union.

Μόλις ο επιτήδειος παραλάβει τα χρήματα, προφασίζεται διάφορες δικαιολογίες για την αποστολή του προϊόντος. Το κάνει για να εισπράξει επιπλέον χρήματα, καθώς δεν πρόκειται να παραδώσει ποτέ το ανύπαρκτο προϊόν.

ηλεκτρονικό-έγκλημα-30αα

Για παράδειγμα, οι απατεώνες καταφεύγουν συχνά σε μία online πώληση αυτοκινήτου, που έχει ιδιαίτερα δελεαστική τιμή.

Για να προσδώσουν αληθοφάνεια στα λεγόμενά τους, παρουσιάζουν πλαστά έγγραφα κυκλοφορίας. Επιπλέον, παραστατικά επώνυμων εταιρειών μεταφοράς, οι οποίες εγγυώνται την ασφαλή μεταφορά του.

Επίσης, τα στοιχεία επικοινωνίας που χρησιμοποιούν, όπως τηλέφωνα και e-mail, ανήκουν σε τρίτα πρόσωπα ή αντιστοιχούν σε παρόχους του εξωτερικού, που παρέχουν τη δυνατότητα διατήρησης της ανωνυμίας του χρήστη.

Με αυτόν τον τρόπο, όταν πλέον ο αγοραστής καταλάβει ότι έχει πέσει θύμα σε ηλεκτρονικό έγκλημα, ο δράστης προβαίνει σε διαγραφή της επίμαχης αγγελίας.

Τι προσέχω

Είναι προφανές πως δεν πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη στις προσφορές και υποσχέσεις παράξενων και αμφίβολων προσφορών προϊόντων μεγάλης αξίας.

Επίσης, όταν μας ζητούν καταβολή χρημάτων, πρέπει να κάνουμε επαλήθευση του αιτήματος μέσω τηλεφωνικής ή άλλης επικοινωνίας με τον προμηθευτή. Συγκεκριμένα, πρέπει να ελέγξουμε ότι ο λογαριασμός είναι σε ελληνική τράπεζα και στο όνομά του.

Ψευδείς αγγελίες εύρεσης εργασίας

Οι αγγελίες αυτές αποστέλλονται από προσποιούμενες εταιρείες στο εξωτερικό μέσω αυτόκλητων μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Συνήθως περιγράφουν ιδιαίτερα ελκυστικές θέσεις εργασίας, με μεγάλες οικονομικές απολαβές.

Μάλιστα, οι δράστες δεν διστάζουν να δημιουργήσουν μία εικονική ιστοσελίδα της εταιρείας – εργοδότη, στην οποία αναρτούν πληροφορίες για την ψεύτικη αγγελία, προκειμένου να γίνουν ακόμη πιο πειστικοί.

Από τους ανυποψίαστους υποψήφιους εργαζόμενους, ζητείται η γνωστοποίηση και η αποστολή προσωπικών τους στοιχείων, όπως ταυτότητα, στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού για την καταβολή του μισθού, κ.α.

Ηλεκτρονικό Έγκλημα: Τι Πρέπει Να Προσέχω Στη Διαδικτυακή Απάτη

Οι απατεώνες προσφέρουν στα υποψήφια θύματά τους φαινομενικά νόμιμες θέσεις εργασίας. Ο μοναδικός σκοπός είναι να τους εξαπατήσουν και να τους χρησιμοποιήσουν ως ενδιάμεσους για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, προκειμένου να καλύψουν τα ίχνη τους.

Οι εμπλεκόμενοι που χρησιμοποιούνται ως ενδιάμεσοι ονομάζονται μεταφορείς παράνομου χρήματος. Μεταφέρουν παράνομα αποκτηθέντα χρήματα σε λογαριασμούς τρίτων, συνήθως σε άλλες χώρες, κρατώντας ένα ποσοστό ως προμήθεια.

Οι δράστες στρατολογούν τα θύματά τους χρησιμοποιώντας διάφορες μεθόδους. Προκειμένου η απάτη να είναι πιο αληθοφανής, μπορούν μέχρι και να αντιγράψουν αυθεντικές ιστοσελίδες εταιρειών.

Τι προσέχω

Σε αυτές τις περιπτώσεις, πρέπει να θυμόμαστε πως δεν χρειάζεται να γνωρίζει κανείς παραπάνω στοιχεία για εμάς, ιδιαίτερα εάν μας ζητήσουν φωτογραφίες ταυτότητας, διαβατηρίων, αριθμούς κοινωνικής ασφάλισης, κ.λ.π.

ηλεκτρονικό-έγκλημα-27αα

Επίσης, πρέπει να βεβαιωθούμε πως δεν πρόκειται για κάποιο κλωνοποιημένο site το οποίο θα μας υποκλέψει τα στοιχεία που θα δώσουμε.

Απαιτείται να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στις συναλλαγές με πρόσωπα, τα οποία παρέχουν στοιχεία επικοινωνίας εκτός Ελλάδας.

Τηλεφωνική απάτη

Οι επιτήδειοι προσποιούνται τους μηχανικούς πληροφορικής ενός κέντρου υποστήριξης μιας γνωστής εταιρείας λογισμικού. Θα αναφέρουν ότι προσφέρουν την βοήθειά τους στην επίλυση τεχνικών προβλημάτων του υπολογιστή μας.

Υποτίθεται πως διέγνωσαν απομακρυσμένα κάποιο πρόβλημα, ή θέλουν να μας βοηθήσουν με έλεγχο γνησιότητας των εγκατεστημένων προγραμμάτων στον υπολογιστή μας, ώστε να μην κινδυνεύσει από κακόβουλες ενέργειες.

ηλεκτρονικό-έγκλημα-27ααα

Στο πλαίσιο αυτό ζητούν να εγκαταστήσουν πρόγραμμα απομακρυσμένης πρόσβασης, ώστε να αποκτήσουν τον έλεγχο του υπολογιστή, και κατ' επέκταση τα προσωπικά δεδομένα του ανυποψίαστου θύματος.

Η τηλεφωνική απάτη μπορεί να περιλαμβάνει και τις ψευδείς και παραπλανητικές προσφορές από υποτιθέμενη γνωστή αλυσίδα καταστημάτων, με δώρο κάποια δωροεπιταγή.

Σε αυτήν την περίπτωση, ο απώτερος σκοπός είναι να τους δώσουμε τον αριθμό του κινητού μας για να ξεκινήσει εν αγνοία μας η αυξημένη χρέωση της τηλεφωνικής σύνδεσης.

Πώς ενεργώ

Η τηλεφωνική απάτη είναι προφανώς η πιο εύκολη στην αντιμετώπισή της. Μόλις ακούσουμε ότι μας έχουν προσφορά για οποιοδήποτε προϊόν και υπηρεσία, τους αρνούμαστε ευγενικά και κλείνουμε το τηλέφωνο.

Για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα, τους ρωτάμε από πού βρήκαν τον τηλεφωνικό αριθμό μας. Τότε ενδέχεται να μας το κλείσουν ευγενικά αυτοί πρώτοι. Στη συνέχεια, βάζουμε και τον αριθμό που μας κάλεσε στα ανεπιθύμητα για να μην μας ενοχλήσουν ξανά.

Μπλοκάρισμα Μηνυμάτων και Μπλοκάρισμα Κλήσεων στο Κινητό
Μπλοκάρισμα Μηνυμάτων & Μπλοκάρισμα Κλήσεων στο Κινητό

Ανεξάρτητα από το πόσο συχνά συνομιλούμε στο κινητό, είναι βέβαιο πως όλοι έχουμε δεχθεί ανεπιθύμητες κλήσεις και τυχαία μηνύματα από έναν αριθμό που δεν αναγνωρίζουμε….

Η καταγγελία 24/7

Το βασικότερο πρόβλημα στο ηλεκτρονικό έγκλημα, και κυρίως στην διαδικτυακή απάτη που αφορά τις online αγορές, έγκειται στο ότι τα περισσότερα θύματα έχουν εξαπατηθεί για προϊόντα μικρής αξίας.

Το αποτέλεσμα είναι οι περισσότεροι που έχουν πέσει θύματα να μην είναι πρόθυμοι να καταγγείλουν την απάτη. Θεωρούν πως δεν αξίζει τον κόπο, πως μια καταγγελία δεν θα έχει αποτέλεσμα, και πως θα μπλέξουν άδικα με γραφειοκρατία.

ηλεκτρονικό-έγκλημα-29α

Όμως, αυτή η συμπεριφορά εξαπάτησης συνήθως απευθύνεται σε ευρύ κοινό. Αυτό σημαίνει ότι δεν γίνεται μόνο σε ένα άτομο μεμονωμένα, αλλά ταυτόχρονα σε μερικές χιλιάδες ανυποψίαστους χρήστες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Αναμφίβολα, η ασπίδα μας στο ηλεκτρονικό έγκλημα και την απάτη στο ίντερνετ είναι η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Πρόκειται για μία ειδική υπηρεσία που έχει σημειώσει πολλές επιτυχίες.

Παράλληλα, η ΔΙ.Δ.Η.Ε δημιούργησε την υπηρεσία CyberAlert, η οποία λειτουργεί αδιάλειπτα όλο το 24ωρο και τις 365 ημέρες του χρόνου. Ως στόχο έχει την άμεση ενημέρωση και προστασία των πολιτών από τους κινδύνους του ηλεκτρονικού εγκλήματος.

Επίσης, διατίθεται η εφαρμογή FeelSafe για Android και iOS, η οποία μας παρέχει ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο.

ηλεκτρονικό-έγκλημα-22ααα

Θα λαμβάνουμε ειδοποιήσεις (push notifications) για άμεσους κινδύνους και απειλές σχετικά με το ηλεκτρονικό εμπόριο. Επιπλέον, για τις κάρτες μας, το e-Banking, αλλά και το λογισμικό εκβίασης.

Μπορούμε να κάνουμε άμεσα την καταγγελία από την κινητή μας συσκευή οποιαδήποτε στιγμή, καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας.

ηλεκτρονικό-έγκλημα-22αα

Εκτός από το app, μπορούμε να καταγγείλουμε το ηλεκτρονικό έγκλημα τηλεφωνικά στο 11188, ή στο:

[email protected]

Εσείς ανησυχείτε για το ηλεκτρονικό έγκλημα?

Είναι βέβαιο ότι ζούμε σε έναν κόσμο ο οποίος τρέχει με γοργούς ρυθμούς λόγω της τεχνολογίας.

Όλοι μας θέλουμε να πιστεύουμε πως το ηλεκτρονικό έγκλημα δεν θα τύχει σε εμάς. Ωστόσο, υπάρχουν στιγμές που ενδέχεται να εκτεθούμε σε κάποια ηλεκτρονική απάτη.

Αν θέλετε να μοιραστείτε την άποψή σας για το θέμα, ή να μας αναφέρετε την εμπειρία σας από κάποια διαδικτυακή απάτη που αντιμετωπίσατε, μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

Αγορά Tablet Με Android, Windows, iOS, €56-€1.199 Σεπτέμβριος 2020
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#360 - Μπλοκάρισμα Χρήσης Κάμερας Windows 11, Αύξηση Επιδόσεων Android, Μηνύματα Instagram
QuickSteps
GamingSteps#20241228 - Τα Χειρότερα Και Τα Καλύτερα Παιχνίδια Του 2024 Σύμφωνα με το Steam και το Metacritic
GamingSteps