Home » Technology Explained » Wi-Fi 6 & Wi-Fi 6E: Η Νέα Ασύρματη Δικτύωση Και Γιατί Είναι Σημαντική
Wi-Fi 6 & Wi-Fi 6E: Η Νέα Ασύρματη Δικτύωση Και Γιατί Είναι Σημαντική

Wi-Fi 6 & Wi-Fi 6E: Η Νέα Ασύρματη Δικτύωση Και Γιατί Είναι Σημαντική

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Μέσα στο 2020 θα κυκλοφορήσει το Wi-Fi 6, ένα ασύρματο πρότυπο νέας γενιάς που είναι ταχύτερο του 802.11ac. Μαζί του έρχεται και το Wi-Fi 6E, το οποίο εκτός από υψηλότερες ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων, θα παρέχει και καλύτερες επιδόσεις σε περιοχές με συμφόρηση από πολλές συνδεδεμένες συσκευές. Δείτε τι είναι η νέα ασύρματη δικτύωση υψηλής απόδοσης και γιατί έχει σημασία σε περιβάλλοντα με έντονη ασύρματη δραστηριότητα.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Οι εκδόσεις του Wi-Fi

Δεν το είχαμε συνηθίσει σε παλαιότερες εκδόσεις, όμως πλέον το Wi-Fi διακρίνεται από αριθμούς έκδοσης. Ακόμη και οι προηγούμενες εκδόσεις Wi-Fi, όπως το 802.11n, έχουν μετονομαστεί σε φιλικά προς το χρήστη ονόματα, όπως Wi-Fi 4.

Αυτό συμβαίνει γιατί είναι λογικό να μην μπορούμε να θυμόμαστε τις ονομασίες των πρωτοκόλλων, όπως για παράδειγμα το 802.11ac, 802.11n, 802.11a, κ.λ.π.

Έτσι, η Wi-Fi Alliance ονόμασε το νέο πρωτόκολλο ασύρματης σύνδεσης, που στην ουσία είναι το 802.11ax, ως Wi-Fi 6, για να μην χαθούμε στην μετάφραση.

Wi-Fi-6-1α

Πιο συγκεκριμένα, οι εκδόσεις του Wi-Fi είναι οι ακόλουθες:

  • Wi-Fi 1 (802.11b), που κυκλοφόρησε το 1999.
  • Wi-Fi 2 (802.11a), που επίσης κυκλοφόρησε το 1999.
  • Wi-Fi 3 (802.11g), που κυκλοφόρησε το 2003.
  • Wi-Fi 4 (802.11n), που κυκλοφόρησε το 2009.
  • Wi-Fi 5 (802.11ac), που κυκλοφόρησε το 2014.
  • Wi-Fi 6, η νέα έκδοση, γνωστή και ως 802.11ax. Είναι προγραμματισμένη να λειτουργήσει το 2020.

Τι είναι το Wi-Fi 6E?

Το Wi-Fi 6 και οι προηγούμενες γενιές Wi-Fi που είδαμε, χρησιμοποιούν τις ζώνες στα 2,4GHz και 5GHz. Μία συσκευή Wi-Fi 6E μπορεί να λειτουργήσει και στη ζώνη των 6GHz. Με άλλα λόγια, το Wi-Fi 6E είναι στην ουσία το Wi-Fi 6 ή το 802.11ax στα 6GHz.

Το φάσμα των 6GHz λειτουργεί παρόμοια με το WiFi 6 στα 5GHz, με τη διαφορά ότι υπόσχεται να μειώσει περαιτέρω τη συμφόρηση των ασύρματων συνδέσεων αλλά και την όποια καθυστέρηση.

Όπως αναφέρει η Wi-Fi Alliance, το Wi-Fi 6E επιτρέπει 14 επιπλέον κανάλια στα 80MHz και άλλα 7 κανάλια στα 160MHz. Αυτά τα κανάλια δεν αλληλεπικαλύπτονται μεταξύ τους, πράγμα που θα συμβάλλει στη μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης των ασύρματων δικτύων.

Φυσικά, όλες οι συσκευές που επικοινωνούν στο φάσμα των 6GHz θα υποστηρίζουν το Wi-Fi 6. Θα μιλούν την ίδια γλώσσα και μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις νέες λειτουργίες του Wi-Fi 6 για να φέρουν τα μέγιστα δυνατά αποτελέσματα στην αποσυμφόρηση.

Επίσης, οι συσκευές Wi-Fi 6E, εκτός από συμβατές με το Wi-Fi 6, θα είναι συμβατές και με τα προηγούμενα πρότυπα Wi-Fi.

Ωστόσο, για να επωφεληθούμε από αυτά τα νέα 6GHz κανάλια στο Wi-Fi 6E, θα πρέπει να χρησιμοποιούμε συσκευές που το υποστηρίζουν, όπως θα δούμε στη συνέχεια.

Το ταχύτερο Wi-Fi 6

Το νέο πρότυπο Wi-Fi Certified 6, το οποίο βασίζεται στο πρωτόκολλο IEEE 802.11ax, προσφέρει πολύ υψηλές ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων. Με το Wi-Fi 6, οι μέγιστες θεωρητικές ταχύτητες θα είναι έως και 40% υψηλότερες σε σύγκριση με το Wi-Fi 5.

Το Wi-Fi 6 προσφέρει βελτιώσεις και νέες δυνατότητες που επιτρέπουν στις ασύρματες συσκευές να λειτουργούν πιο αποτελεσματικά, παρέχοντας την κάλυψη και την απόδοση που απαιτούν οι χρήστες. Ακόμη και σε περιβάλλοντα με πολλές συνδεδεμένες συσκευές.

Wi-Fi-6-2aa

Συνοπτικά, τα βασικά πλεονεκτήματα της τεχνολογίας Wi-Fi Certified 6 περιλαμβάνουν:

  • Υψηλούς ρυθμούς μετάδοσης δεδομένων.
  • Αυξημένη χωρητικότητα και συνολικό εύρος ζώνης ανά χρήστη για streaming υψηλής ποιότητας HD και εικονικής πραγματικότητας.
  • Απόδοση σε περιβάλλοντα με πολλές συνδεδεμένες συσκευές.
  • Βελτιωμένη απόδοση ισχύος και εξοικονόμηση ενέργειας.

Πιο συγκεκριμένα, το 802.11ax τα επιτυγχάνει όλα αυτά μέσω της αποτελεσματικότερης κωδικοποίησης δεδομένων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μέγιστη απόδοση με υψηλούς ρυθμούς δεδομένων και αυξημένη χωρητικότητα.

Έτσι, τα κυκλώματα που κωδικοποιούν και αποκωδικοποιούν τα σήματα γίνονται πιο αποτελεσματικά και μπορούν να χειριστούν πολύ πιο αποδοτικά τις επιπλέον εργασίες. Πιο συγκεκριμένα, να διαχειριστούν μεγαλύτερες ποσότητες δεδομένων.

Wi-Fi 6 vs Wi-Fi 5

Το Wi-Fi 5 είναι σε μεγάλο βαθμό επαρκές για τη σημερινή οικιακή χρήση. Ωστόσο, δεν διαθέτει τις ίδιες δυνατότητες με το Wi-Fi 6 σε ό,τι αφορά την υποστήριξη όταν αυξάνονται οι συσκευές που έχουν συνδεθεί ταυτόχρονα.

Το νέο πρότυπο, εκτός των άλλων, αυξάνει τις ταχύτητες ακόμη και στις κορεσμένες συχνότητες 2.4GHz, και όχι μόνο στα 5GHz που είναι η κυρίαρχη τάση των ημερών μας, λόγω των μικρών παρεμβολών.

Wi-Fi-6-3α-1

Το 802.11ac του Wi-Fi 5 δεν τα καταφέρνει το ίδιο καλά στη συμπίεση εύρους ζώνης των υπαρχόντων 2.4GHz και 5GHz που ήδη χρησιμοποιεί το router μας.

Το 802.11ax μεγιστοποιεί τη συμπίεση και στις δύο ζώνες, κάνοντας πιο αποτελεσματική χρήση του φάσματος, δημιουργώντας έτσι περισσότερα διαθέσιμα κανάλια.

Ακόμα, το Wi-Fi 6 έχει διαβαθμιστεί ώστε να υποστηρίζει ταχύτητες μεταφοράς μέχρι 10Gb/s, οι οποίες είναι τέσσερις έως δέκα φορές πιο γρήγορες από το ισχύον πρότυπο.

Στο τρέχον Wi-Fi 5, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι η κυκλοφοριακή συμφόρηση. Εμφανίζεται όταν είναι συνδεδεμένες ταυτόχρονα πολλές ασύρματες συσκευές.

Wi-Fi-6-3ααα

Στις ημέρες μας, έχουμε τουλάχιστον ένα smartphone συνδεδεμένο σε ένα ασύρματο δίκτυο στο σπίτι, και πολλές φορές ένα laptop. Το δίκτυο μπορεί εύκολα να επιβαρυνθεί όταν χρησιμοποιούμε επιπλέον μία Smart TV, ένα tablet, και άλλες ασύρματες συσκευές.

Πρόκειται για ένα σύνηθες πρόβλημα στο Wi-Fi 5, καθώς ενώ το router επικοινωνεί ταυτόχρονα με όλες αυτές τις συσκευές, αυτές δεν μπορούν να ανταποκριθούν ταυτόχρονα και με την ίδια απόδοση.

OFDMA και MU-MIMO

Για να λύσει αυτό το πρόβλημα, το Wi-Fi 6 χρησιμοποιεί μία βελτιωμένη έκδοση πολλαπλών χρηστών, γνωστή ως MU-MIMO, που επιτρέπει στις συσκευές να ανταποκρίνονται ταυτόχρονα στο σημείο ασύρματης πρόσβασης.

Το κυριότερο ατού είναι η υποστήριξη OFDMA (Ορθογώνια Πολυπλεξία Διαίρεσης Συχνοτήτων), η οποία εφαρμόζεται και στην τεχνολογία LTE. Ουσιαστικά, το 802.11ax υλοποιεί μία ποικιλία δυνατοτήτων που τις έχει δανειστεί από το LTE.

Το OFDMA επιτρέπει τη ταυτόχρονη μετάδοση δεδομένων από πολλούς χρήστες. Επιπλέον, μειώνει την καθυστέρηση, ενισχύοντας την απόδοση των συσκευών στο Wi-Fi.

Wi-Fi-6-5α

Με το OFDMA, το Wi-Fi 6 μπορεί να διαιρέσει ένα ασύρματο κανάλι σε πολλά επιμέρους κανάλια. Κάθε ένα από αυτά μπορεί να μεταφέρει δεδομένα που προορίζονται για διαφορετική συσκευή.

Το τελικό αποτέλεσμα είναι να επιτρέπει σε έως και 30 συσκευές ταυτόχρονα να μοιραστούν τα δεδομένα με τις ίδιες ταχύτητες, χωρίς κάποια να υστερεί έναντι της άλλης.

Έτσι, θα απολαμβάνουμε αύξηση της χωρητικότητας με λιγότερες παρεμβολές και υψηλότερες ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων. Με άλλα λόγια, μία πιο ισχυρή εμπειρία χρήστη στην ψυχαγωγία μας, αλλά και για το σπίτι.

Για παράδειγμα, θα μπορούμε να κάνουμε ταυτόχρονο και απρόσκοπτο streaming video 8K, και γενικά βίντεο υψηλής ποιότητας, στο σύνολο των συσκευών του ασύρματου δικτύου μας.

Μεγαλύτερη διάρκεια μπαταρίας

Τα δίκτυα Wi-Fi 6 υπόσχονται επίσης χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας. Έτσι, οι συνδεδεμένες συσκευές μας, συμπεριλαμβανομένων και των έξυπνων οικιακών συσκευών και του Internet of Things (IoT), θα έχουν μεγαλύτερη αυτονομία σε σχέση με αυτήν που είχαν με το ισχύον πρότυπο Wi-Fi 5.

Αυτό οφείλεται στη νέα δυνατότητα του 802.11ax, που ονομάζεται “Target Wakeup Time” (TWT). Βοηθάει το smartphone, το laptop, και άλλες συσκευές με πρόσβαση στο Wi-Fi 6, να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια μπαταρίας.

Wi-Fi-6-6α

Για παράδειγμα, όταν το router επικοινωνεί με μία ασύρματη συσκευή μας, το TWT μπορεί να ορίσει στη συσκευή πότε χρειάζεται το Wi-Fi και πότε όχι. Έτσι, θα εξοικονομεί ενέργεια, καθώς θα αναγνωρίζει πότε η συσκευή μπορεί να μπει άφοβα σε λειτουργία αναμονής.

Επομένως, αυτό θα βοηθήσει όλες τις φορητές συσκευές ανεξαιρέτως να έχουν μεγαλύτερη αυτονομία.

Υψηλή απόδοση σε περιοχές με συμφόρηση

Είναι γνωστό ότι ένα δημόσιο ασύρματο δίκτυο δεν μας παρέχει πάντα καλή απόδοση. Ιδίως όταν βρισκόμαστε σε πολυσύχναστους χώρους που έχουν πολλές συνδεδεμένες συσκευές στο δίκτυο Wi-Fi.

Το νέο Wi-Fi 6, διαμέσου του Wi-Fi 6E, θα λύσει αυτό το συγκεκριμένο πρόβλημα. Η Wi-Fi Alliance αλλά και η Intel αναφέρουν ότι το Wi-Fi 6 θα πολλαπλασιάσει τη μέση ταχύτητα στη συσκευή μας σε περιοχές με συμφόρηση στο δίκτυο.

WI-FI-6-10-2

Αυτό δεν ισχύει μόνο για τους πολυάσχολους δημόσιους χώρους, αλλά και για όλες τις συνδεδεμένες συσκευές στο σπίτι μας.

Όταν το Wi-Fi 6 κυκλοφορήσει πλήρως, οι προδιαγραφές του θα είναι συμβατές με τα προηγούμενα πρότυπα. Θα ενσωματώνει τόσο τα 2.4GHz, όσο και τα 5GHz, μαζί με την τελική επέκταση αυτού του φάσματος στα 6GHz.

Πότε θα κυκλοφορήσει επίσημα

Η Wi-Fi Alliance αναμένει ότι το πρότυπο θα οριστικοποιηθεί και θα κυκλοφορήσει μέσα στο 2020. Ήδη αρκετές εταιρείες έχουν κυκλοφορήσει τα νέα router που που τροφοδοτούνται με τσιπ της Broadcom και είναι συμβατά με το πρότυπο Wi-Fi 6.

Wi-Fi-6 Wi-fi 6E

Επιπλέον, οι συσκευές Wi-Fi 6E αναμένεται να κυκλοφορήσουν στην αγορά σχετικά γρήγορα μετά την έγκριση των ρυθμιστικών αρχών, καθώς απαιτείται μόνο η αλλαγή του συντονισμού κεραίας.

Η Broadcom, για παράδειγμα, ανακοίνωσε πολλά προϊόντα που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι κατασκευαστές router για τη δημιουργία σημείων πρόσβασης Wi-Fi 6E.

Παρομοίως, η TP-Link και η Netgear ανακοίνωσαν router που ξεχωρίζουν από τον ιδιαίτερο σχεδιασμό τύπου stealth fighter.

Όπως είναι φυσικό, παρότι τα νέα router διαφημίζουν ήδη την τεχνολογία 802.11ax, το Wi-Fi 6 δεν είναι διαθέσιμο εδώ και τώρα καθώς δεν υπάρχουν πολλές διαθέσιμες φορητές συσκευές που να το υποστηρίζουν.

Με άλλα λόγια, για να έχουμε όλα τα οφέλη του Wi-Fi 6 στο κινητό μας, δεν θα χρειαστούμε μόνο ένα ασύρματο router. Θα χρειαστούμε και ένα smartphone που υποστηρίζει το Wi-Fi 6.

Wi-Fi-6-8

Σε γενικές γραμμές, το Wi-Fi έχει σχεδιαστεί ώστε να είναι συμβατό προς τα πίσω. Αν έχουμε Wi-Fi 6 router, θα είναι συμβατό με συσκευές Wi-Fi 5, κ.ο.κ.

Για παράδειγμα, αν συνδέσουμε ένα laptop που υποστηρίζει μόνο Wi-Fi 5 στο router που έχει πιστοποίηση Wi-Fi 6, η συγκεκριμένη σύνδεση θα λειτουργεί μόνο με Wi-Fi 5.

Οι συσκευές με το νέο πρότυπο θα χρησιμοποιούν ένα εικονίδιο στην οθόνη για να προσδιορίσουν τη δημιουργία της σύνδεσης δικτύου, η οποία θα συνοδεύεται από τον αριθμό 6, υποδεικνύοντας μία σύνδεση Wi-Fi 6.

Πότε θα έρθει στην Ελλάδα

Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, θα δούμε το νέο πρότυπο μέσα στο 2020. Στην ελληνική αγορά διατίθενται ήδη router που το υποστηρίζουν. Χρησιμοποιούν μία πρόωρη έκδοση του προτύπου για όσους θέλουν να υιοθετήσουν την τεχνολογία το συντομότερο δυνατόν.

Σε όλα τα συμβατά router, o κατασκευαστής έχει τοποθετήσει σε εμφανές σημείο το λογότυπο “Wi-Fi 6 Certified”. Έτσι, δεν χρειάζεται να ψάχνουμε στα εγχειρίδια ή στα ψιλά γράμματα της συσκευής για να δούμε αν πράγματι πρόκειται για το 802.11ax.

Ωστόσο, όπως αναφέραμε προηγουμένως, το μεγαλύτερο πρόβλημα με την αγορά ενός Wi-Fi 6 router είναι ότι επί του παρόντος υπάρχουν πολύ λίγες συσκευές συσκευές στην αγορά που είναι σε θέση να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες του Wi-Fi 6 και Wi-Fi 6E.

Ποια κινητά και laptop το υποστηρίζουν ήδη

Ένα από τα ελάχιστα smartphone που υποστηρίζουν το νέο πρότυπο είναι τα Galaxy Note 10 και Galaxy S10 της Samsung, και το επερχόμενο Galaxy S20. Επιπλέον, τα iPhone 11 της Apple.

Σε ό,τι αφορά τα laptop, η Dell κυκλοφόρησε ένα φορητό υπολογιστή XPS με υποστήριξη Wi-Fi 6 στα τέλη του 2019, και η HP κυκλοφόρησε το ultrabook Spectre 13 x360 με chipset Intel Wi-Fi 6.

Σε γενικές γραμμές, η αρχιτεκτονική της 10ης γενιάς της Intel (Ice Lake) έχει ήδη ολοκληρωμένη υποστήριξη για το Wi-Fi 6, πράγμα που σημαίνει ότι σύντομα θα έχουμε και πολλές άλλες συμβατές συσκευές, είτε σε φορητούς, είτε σε κινητά.

Το PlayStation, το Xbox, το Nintendo Switch, το Roku, η Apple TV, και οποιαδήποτε άλλη παρόμοια συσκευή ή smart TV που κυκλοφορεί στην αγορά, επί του παρόντος δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει το νέο πρότυπο.

Ποια είναι η γνώμη σας για το Wi-Fi 6?

Δεν χωρά αμφιβολία ότι το νέο πρότυπο Wi-Fi Certified 6 αποτελεί το μέλλον της ασύρματης δικτύωσης. Αν θέλετε να μοιραστείτε την γνώμη σας για τα Wi-Fi 6 και Wi-Fi 6E, μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

featured SALE ALERT 18 ΝΟΕΜΒΡΗ_x4Βb
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#354 - Τείχος Προστασίας Windows 11, Παραποίηση Τοποθεσίας Chrome, Αύξηση Μεγέθους Εικόνων
QuickSteps
GamingSteps#20241116 - 30 Χρόνια Warcraft, Μόνιμο OG Mode Στο Fortnite, Βελτιώσεις Στο GTA Trilogy Για PC Και Κονσόλες
GamingSteps