Σε προηγούμενο οδηγό δείξαμε πως οι σταθεροί υπολογιστές που πωλούνται έτοιμοι είναι μακράν η χειρότερη επιλογή σε σχέση με έναν υπολογιστή στα μέτρα μας. Στα laptop όμως, που δεν έχουμε την επιλογή να στήσουμε ένα μόνοι μας, κατά παραγγελία, υπάρχει κάποια μάρκα που να είναι αδιαφιλονίκητα η καλύτερη μάρκα laptop?
Προτάσεις συνεργασίας
Τα νέα άρθρα του PCsteps
Γίνε VIP μέλος στο PCSteps
Αναζητώντας την καλύτερη μάρκα laptop / υπολογιστή
Δύο από τους διαχρονικά πιο δημοφιλείς οδηγούς του PCsteps είναι ο οδηγός αγοράς υπολογιστή και ο οδηγός αγοράς laptop, τους οποίους ανανεώνουμε σε μηνιαία βάση.
Βέβαια, επειδή οι πραγματικές ανάγκες συνήθως διαφέρουν από τις έτοιμες προτάσεις, πολύ συχνά κάνουμε προσωπικές επιλογές στα μέτρα των αναγνωστών, είτε στην ενότητα “Ερωτήσεις“…
…είτε στα σχόλια των αντίστοιχων οδηγών.
Κάτι που συμβαίνει αρκετά συχνά, και που φαίνεται στο παραπάνω σχόλιο αλλά και σε αρκετά ακόμα, είναι πως οι αναγνώστες έχουν προτίμηση σε μία συγκεκριμένη μάρκα laptop – ή, αντίθετα, δεν εμπιστεύονται μια μάρκα laptop, και προτιμούν οτιδήποτε εκτός από αυτή.
Δεν θέλουμε να παρεξηγηθούμε: αυτή η συμπεριφορά είναι ανθρώπινη και απολύτως φυσιολογική.
Αν αγοράσαμε ένα laptop μάρκας πχ Hewlett Packard και μας κράτησε 5 χρόνια, και το επόμενο ήταν πχ ένα Turbo-X το οποίο χάλασε στον ενάμιση χρόνο και δεν συνέφερε η επισκευή του, δεν θέλει και πολύ για να χάσουμε την εμπιστοσύνη μας σε ολόκληρη τη μάρκα laptop.
Συχνά μάλιστα δεν χρειάζεται καν να την πατήσουμε εμείς. Αν ένας καλός μας φίλος αγόρασε πχ ένα Acer και του βγήκε σκάρτο, μειώνει και τη δική μας εκτίμηση στη συγκεκριμένη μάρκα laptop, ακόμη κι αν δεν είχαμε προσωπική εμπειρία.
Αν όμως αφαιρέσουμε τον συναισθηματικό παράγοντα, η αλήθεια είναι πως…
Ένας μικρός αριθμός εργοστασίων κατασκευάζει κάθε μάρκα laptop
Όπως είδαμε ήδη στην δημοσίευση για τους Drivers Turbo-X, το Πλαίσιο δεν έχει δικά του εργοστάσια που να κατασκευάζουν τη συγκεκριμένη μάρκα laptop (ή τα Smartphones, τα GPS, τα UPS, και όλα τα σχετικά προϊόντα Turbo-X).
Κάποιες εταιρείες, όπως η Clevo, η Compal, η Pegatron, η Quantal και άλλες κατασκευάζουν τους υπολογιστές, και το Πλαίσιο έχει συνάψει εμπορική συμφωνία μαζί τους για να βάζουν επάνω τα λογότυπα Turbo-X.
Αυτό φαίνεται κοιτάζοντας συνήθως το κάτω μέρος του υπολογιστή.
Όμως, η συμπεριφορά αυτή δεν περιορίζεται μόνο σε μια μικρή μάρκα laptop όπως τα Turbo-X και άλλες αντίστοιχες ανά τον κόσμο.
Στην πραγματικότητα, σχεδόν όλες οι μεγάλες μάρκες laptop, όπως οι Toshiba, Sony, Dell, HP, Acer κλπ ακολουθούν την ίδια ακριβώς συμπεριφορά.
Συνεργάζονται με κάποιες επιχειρήσεις, που ονομάζονται “Original Design Manufacturers” (ODM), οι οποίες κατασκευάζουν τα laptop και βάζουν απλά το όνομα και το λογότυπο της αντίστοιχης εταιρείας.
Πόσα από τα laptop στην αγορά φτιάχνονται με αυτή τη μέθοδο? Το 2011, το 94% των laptop της αγοράς, ανεξαρτήτως μάρκας, κατασκευάστηκαν σε εργοστάσια ODM στην Ταϊβάν, ενώ τα επόμενα χρόνια η παραγωγή άρχισε να μεταφέρεται στην Κίνα.
Αν λοιπόν για θεωρούμε πως η Dell είναι καλύτερη μάρκα laptop από τη Acer, στην πραγματικότητα κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί πως τα laptop των δύο εταιριών δεν φτιάχνονται στο ίδιο ακριβώς εργοστάσιο, σε διπλανές γραμμές παραγωγής.
Για την ακρίβεια, πιθανότατα οι μόνες δύο εταιρείες από τις γνωστές που κατασκευάζουν τα laptop σε δικά τους εργοστάσια τους είναι η Asus και η MSI.
Με δεδομένο πως και οι δύο εταιρείες ανήκουν στους μεγαλύτερους κατασκευαστές μητρικών καρτών, καρτών γραφικών κλπ, είναι προφανές πως διέθεταν τις υποδομές και την τεχνογνωσία για να επεκταθούν στα laptop χωρίς να απευθυνθούν σε τρίτη εταιρεία.
Το πιθανότερο είναι μάλιστα πως αναλαμβάνουν κατασκευές ως ODM και για άλλες μάρκες.
Άρα, λοιπόν, κάθε μάρκα laptop είναι ίδια με οποιαδήποτε άλλη? Δεν έχει καμία σημασία αν θα πάρουμε Hewlett Packard, Dell, Lenovo, Toshiba, Acer ή Turbo-X?
Ό,τι πληρώνεις παίρνεις…
Το γεγονός πως κατασκευάζονται στα ίδια εργοστάσια δεν σημαίνει απαραίτητα πως όλα τα laptop είναι πανομοιότυπα.
Αν πάρουμε το χώρο του αυτοκινήτου, τα ανταλλακτικά της Scoda κατασκευάζονται στο ίδιο εργοστάσιο με τα ανταλλακτικά της Audi, στην Τσεχία. Αυτό δεν σημαίνει πως ένα Scoda Fabia είναι ισοδύναμο με ένα Audi A1.
Σίγουρα, όπως και στα αυτοκίνητα, το ίδιο το όνομα συχνά φέρνει μια αύξηση στην τιμή. Πχ τα Alienware (που ανήκουν στη Dell) είναι συχνά ακριβότερα από laptop αντίστοιχων δυνατοτήτων από άλλες εταιρείες.
Όσο όμως κι αν επιβαρύνει η μάρκα την τιμή, υπάρχει πάντοτε ο παράγοντας της ποιότητας.
Δεν είναι τυχαίο που η ίδια εταιρεία διαθέτει μητρικές κάρτες των 117 ευρώ…
και μητρικές κάρτες των 250 ευρώ, με το ίδιο ακριβώς chipset και socket.
Το ανεβασμένο κόστος σε αυτή την περίπτωση, και εξαιρώντας γνωστά marketing tricks όπως οι “gaming” μητρικές, μπορεί να εξηγηθεί με τη χρήση υψηλότερης ποιότητας πυκνωτών και αντιστάσεων, βελτιωμένου σχεδιασμού, αποτελεσματικότερης ψύξης, καλύτερης ποιότητας επαφών κλπ.
Για να επιστρέψουμε στα laptop, υπάρχουν κάποια υποσυστήματα που είναι σταθερά.
Είναι προφανές πως όλοι οι επεξεργαστές ίδιας μάρκας και μοντέλου είναι πρακτικά πανομοιότυποι. Δεν μπορεί πχ η Acer να βάλει ένα “κουτσουρεμένο” i5-4210M που να είναι με κάποιο τρόπο χειρότερος και πολύ φθηνότερος από τον i5-4210M σε ένα laptop της Toshiba.
Ίσως η Acer να μπόρεσε να κάνει μεγαλύτερη παραγγελία επεξεργαστών για να χαμηλώσει ελάχιστα την τιμή, αν και αμφιβάλλουμε αν αυτή η μείωση θα ήταν μεγαλύτερη από 1-2 δολάρια ανά κομμάτι.
Ένα σημείο στο οποίο μπορούν να γίνουν μεγαλύτερες περικοπές είναι στην ποιότητα πλαστικού στο “σασί” του laptop, αλλά δεν θέλουν να το παρακάνουν, και να φαίνεται το laptop φτηνιάρικο – συν ότι ούτε αυτό θα ρίξει δραματικά την τιμή.
Δεν είναι όμως ιδιαίτερα ύποπτο πως ποτέ, κανείς κατασκευαστής laptop δεν αναφέρει τη μάρκα και το μοντέλο της μητρικής?
Αν το Πλαίσιο θέλει να πουλήσει ένα laptop με i7 και gaming κάρτα γραφικών 200 ευρώ φθηνότερα από την τιμή στο κατάστημα ενός κατώτερου σε όλα laptop Toshiba…
…ένα μέρος από τα 200 αυτά ευρώ έχει αφαιρεθεί από την ποιότητα κατασκευής της μητρικής, της οποίας κανείς δεν γνωρίζει τη μάρκα ή το μοντέλο.
Ή μήπως είναι τυχαίο που το Turbo-X έχει εγγύηση 1 έτος, ενώ το Toshiba έχει εγγύηση 2 έτη?
Άρα, λοιπόν, αυτή είναι η λύση? Όταν ακούμε μια τιμή που παραείναι καλή για να είναι αληθινή, να κάνουμε μεταβολή και δρόμο?
Δυστυχώς, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Γιατί, ναι μεν παίζει ρόλο η ποιότητα κατασκευής…
…αλλά κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την αστοχία υλικού
Το 2006 έδωσα 1.300 ευρώ για να αγοράσω ένα laptop Turbo-X, που ήταν συμπτωματικά και το πρώτο μου Laptop.
Η ποιότητα κατασκευής του ήταν επιεικώς απαράδεκτη, από το φτηνής υφής πλαστικό του σασί μέχρι και το φορτιστή, που στο μήνα πάνω άρχισε να ξεφτίζει η μόνωση στο καλώδιό του.
Εξαιρώντας αυτά, όμως, το συγκεκριμένο laptop λειτουργούσε τέλεια μέχρι και το 2010, που αγόρασα ένα Hewlett Packard. Και συνέχισε να λειτουργεί για χρόνια ακόμα, για την οικογενειακή γνωστή στην οποία το χάρισα όταν αγόρασα το HP.
Στο οποίο Hewlett Packard, το οποίο μάλιστα ανήκε και σε μια από τις “professional” σειρές της εταιρείας, στους έξι μήνες πάνω καταστράφηκε ολοσχερώς ο σκληρός του δίσκος, μαζί με όλα τα αρχεία, χωρίς λόγο και αιτία – ευτυχώς είχα backup τα σημαντικά.
Επίσης, στα 2 χρόνια πάνω, είχε τόσο μεγάλο πρόβλημα με την υπερθέρμανση, που άρχισε να σβήνει από μόνο του.
Μάλιστα, για να το ανοίξω και να το καθαρίσω, επειδή είχε ειδικές βίδες τύπου Torx σε ένα σχετικά σπάνιο μέγεθος που δεν έβρισκα πουθενά μεμονωμένο κατσαβίδι (Torx-8), χρειάστηκε να αγοράσω ένα σετ κατσαβιδιών των 50+ ευρώ.
Ταυτόχρονα, όμως, το 2007 ο πατέρας μου αγόρασε κι εκείνος ένα Turbo-X της τάξης των 1000+ ευρώ.
Του έβγαλε σοβαρό πρόβλημα στη μητρική εντός εγγύησης, που του την αντικατέστησαν, και του ξανάβγαλε εξίσου σοβαρό πρόβλημα εκτός εγγύησης, που δεν συνέφερε να το επιδιορθώσει.
Το 2009 λοιπόν, αγόρασε ένα άλλο, επίσης ακριβό Turbo-X. Δύο μήνες αφού έληξε η εγγύηση, έβγαλε κι αυτό ένα σοβαρό πρόβλημα με τη μητρική, και τελικά το πέταξε και πήρε ένα Lenovo.
Ρωτήστε έναν οποιονδήποτε τεχνικό υπολογιστών. Θα σας πει τουλάχιστον μία περίπτωση laptop των 1500+ ευρώ που έβγαλε σοβαρή βλάβη το πρώτο τρίμηνο, και τουλάχιστον μία περίπτωση laptop των 250 ευρώ που δεν έβγαλε το παραμικρό πρόβλημα, για χρόνια.
Καλώς ή κακώς, ένα laptop είναι μια εξαιρετικά ευαίσθητη συσκευή, και σίγουρα τα laptop καμίας εταιρείας δεν είναι φτιαγμένα για να κρατήσουν για πάντα, ανεξαρτήτως κόστους.
Αυτών λεγομένων, η υψηλότερη τιμή ίσως να είναι ένδειξη, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι εγγύηση για τη μακροζωία του laptop.
Τελικά, ποια είναι η καλύτερη μάρκα laptop / υπολογιστή?
Αν τα παραπάνω σας μπέρδεψαν, μην ανησυχείτε. Η λύση είναι εξαιρετικά απλή.
Η καλύτερη μάρκα laptop είναι αυτή που πιστεύουμε πως είναι η καλύτερη.
Σίγουρα υπάρχουν τα τεχνικά χαρακτηριστικά και οι διαφορές στις τιμές. Στο τέλος της ημέρας, όμως, το PC προέρχεται από τη φράση “Personal Computer”. Ο υπολογιστής είναι καθαρά προσωπική υπόθεση.
Αν θεωρούμε πχ πως οι Acer είναι φτηνιάρικοι και δεν κρατάνε, δεν υπάρχει κανένας λόγος να αγοράσουμε Acer. Είναι πολύ καλύτερα να αγοράσουμε έναν υπολογιστή άλλης μάρκας, αναγνωρίζοντας βέβαια πως θα τον πληρώσουμε ακριβότερα για τα ίδια χαρακτηριστικά.
Από την άλλη, αν θεωρούμε πως οι Acer έχουν καλή ποιότητα για την τιμή τους, οι γνώμες φίλων και γνωστών έχουν ακριβώς μηδέν βαρύτητα.
Εμείς θα αγοράσουμε τον υπολογιστή και εμείς θα τον χρησιμοποιούμε, όχι εκείνοι.
Και ποσώς μας ενδιαφέρει αν ο κουνιάδος της συννυφάδας του μπατζανάκη του τρίτου ξαδέρφου μας αγόρασε ένα Acer, το ξέχασε στην πρίζα, βραχυκύκλωσε και τού ‘καψε το σπίτι.
Στο κάτω-κάτω, δεν είναι τυχαίο πως η Acer ξεκίνησε το 1976 με 11 εργαζομένους (ως Multitech) και πλέον έχει ετήσιο τζίρο της τάξης των 5 δις δολαρίων.
Ποια θεωρείτε εσείς ως την καλύτερη μάρκα laptop / υπολογιστή?
Αγοράσατε έναν υπολογιστή των 2500 ευρώ, χάλασε δέκα λεπτά αφότου έληξε η εγγύηση και τον χρησιμοποιείτε πλέον για δίσκο σερβιρίσματος?
Αγοράσατε ένα laptop των 80.000 δραχμών το 1999 και λειτουργεί ακόμα στο καταφύγιο που ζείτε για το Y2K?
Γράψτε μας στα σχόλια την εμπειρία σας και το ποια θεωρείτε πως είναι η καλύτερη μάρκα laptop, για να βοηθήσετε και τους άλλους αναγνώστες – ή να τους δώσετε κάτι για να αγνοήσουν.