Home » Software » Λειτουργικά Συστήματα » Windows » Γονικός Έλεγχος στα Windows 7, 8, 10 με Ρυθμίσεις και Εφαρμογές

Γονικός Έλεγχος στα Windows 7, 8, 10 με Ρυθμίσεις και Εφαρμογές

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Πλέον τα παιδιά είναι σχεδόν δεδομένο ότι έχουν δικό τους υπολογιστή ή κινητό, και χρησιμοποιούν καθημερινά το ίντερνετ. Σε αυτόν τον οδηγό θα δούμε πώς λειτουργεί ο γονικός έλεγχος στα Windows, και πώς μπορούμε να περιορίσουμε τον χρόνο που αφιερώνουν τα παιδιά στο διαδίκτυο, ή την πρόσβασή τους σε συγκεκριμένο περιεχόμενο.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Τι είναι ο γονικός έλεγχος

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να ελέγχουμε τον χρόνο που περνούν τα παιδιά μας χρησιμοποιώντας τον υπολογιστή ή το κινητό τους.

Εκτός από τον χρόνο χρήσης όμως, είναι πολύ σημαντικό να επιβλέπουμε και το περιεχόμενο στο οποίο θα έχουν πρόσβαση.

Στο συγκεκριμένο άρθρο δούμε πρώτα πώς πραγματοποιείται ο γονικός έλεγχος στα Windows, μέσω των ρυθμίσεων που μας παρέχει το ίδιο το λειτουργικό.

Παράλληλα, θα δούμε διάφορα προγράμματα και εφαρμογές τρίτων που μας παρέχουν δυνατότητες γονικού ελέγχου.

Παρακάτω θα περιγράψουμε αναλυτικά τα προγράμματα που είναι ειδικά σχεδιασμένα για τον γονικό έλεγχο, τις ιστοσελίδες που μας παρέχουν τέτοια εργαλεία, καθώς και τις εφαρμογές ελέγχου του χρόνου που περνά το παιδί μας στον υπολογιστή.

Γονικός έλεγχος μέσω των Windows

Η Microsoft μας δίνει τη δυνατότητα να ελέγχουμε τη χρήση που κάνουν οι άλλοι χρήστες στον υπολογιστή, μέσω του σχετικού εργαλείου για τον γονικό έλεγχο.

Για να το χρησιμοποιήσουμε, θα χρειαστεί να διαθέτουμε έναν λογαριασμό διαχειριστή. Επίσης, θα πρέπει ο λογαριασμός να είναι ασφαλισμένος με έναν ασφαλή κωδικό πρόσβασης.

Σε διαφορετική περίπτωση, ο γονικός έλεγχος θα μπορεί να απενεργοποιηθεί απ' τον καθένα, οποιαδήποτε στιγμή.

Επιπλέον, θα πρέπει να δημιουργήσουμε έναν ξεχωριστό λογαριασμό για καθέναν από τους χρήστες που θα χειρίζονται τον υπολογιστή.

Σχετικά με τους τρόπους δημιουργίας λογαριασμού χρήστη στα Windows, μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά τον οδηγό μας.

Τι Σημασία Έχουν οι Λογαριασμοί Χρηστών στα Windows 7, 8, και 10

Οι λογαριασμοί χρηστών είναι ένα σημαντικό χαρακτηριστικό στα Windows και σε κάθε λειτουργικό σύστημα. Όμως, οι περισσότεροι χρήστες αγνοούν τις δυνατότητες που προσφέρουν οι διαφορετικοί…

Γονικός έλεγχος στα Windows 7

Σε κάθε έκδοση του λειτουργικού της Microsoft, το εργαλείο του γονικού ελέγχου διαφέρει σε αρκετά σημεία. Έτσι, θα δούμε αναλυτικά πώς ρυθμίζεται ο γονικός έλεγχος σε όλες της εκδόσεις των Windows, ξεκινώντας από τα Windows 7.

Για να αποκτήσουμε πρόσβαση στο εργαλείο γονικού ελέγχου, κάνουμε κλικ στο κουμπί “Έναρξη”, στο πεδίο αναζήτησης γράφουμε “Γονικός Έλεγχος”, και πατάμε Enter.

Πλέον βρισκόμαστε στο παράθυρο του γονικού ελέγχου. Αν δεν έχουμε δημιουργήσει ήδη κάποιον κωδικό πρόσβασης για τον λογαριασμό του διαχειριστή, τα Windows θα μας ζητήσουν να το κάνουμε.

Πατάμε στο κείμενο της προειδοποίησης, και στο παράθυρο που θα μας ανοίξει πληκτρολογούμε έναν ασφαλή κωδικό και μια υπόδειξη. Έπειτα πατάμε ΟΚ..

Διαλέγουμε τον χρήστη στον οποίο θα εφαρμοστεί ο γονικός έλεγχος.

Στο παράθυρο που θα μας ανοίξει διαλέγουμε το “Ενεργός, εφαρμογή τρεχουσών ρυθμίσεων”, ώστε να ενεργοποιήσουμε τον γονικό έλεγχο για τον συγκεκριμένο λογαριασμό χρήστη.

Όπως μπορούμε να δούμε, το εργαλείο γονικού ελέγχου μας προσφέρει αρκετές επιλογές. Αριστερά βλέπουμε τις ρυθμίσεις που μπορούμε να κάνουμε. Δεξιά, το εργαλείο μας εμφανίζει τον χρήστη και μας πληροφορεί αν οι ρυθμίσεις είναι ενεργές.

Χρονικοί Περιορισμοί

Αρχικά θα δούμε τη ρύθμιση “Χρονικοί περιορισμοί”. Η ρύθμιση αυτή μας επιτρέπει να ορίσουμε τις ώρες κατά τις οποίες ο χρήστης θα έχει πρόσβαση στον λογαριασμό του, και κατά συνέπεια στον υπολογιστή.

Εφόσον επιλέξουμε με ένα απλό κλικ σε κάθε κουτάκι, τις ώρες που θέλουμε να επιτρέψουμε στον χρήστη να έχει πρόσβαση στον υπολογιστή, πατάμε το ΟΚ. Κάθε κουτάκι αντιστοιχεί στην ώρα της ημέρας που αναγράφεται στο πάνω μέρος του πίνακα.

Παιχνίδια

Η δεύτερη ρύθμιση που μας παρέχει το εργαλείο της Microsoft είναι τα “Παιχνίδια”. Η ρύθμιση αυτή μας επιτρέπει να επιλέξουμε αν ο χρήστης μπορεί να παίζει παιχνίδια, καθώς και να τα περιορίσουμε.

Αυτό μπορεί να γίνει μέσω ορισμού συγκεκριμένων χαρακτηρισμών των παιχνιδιών ή με αποκλεισμό και αποδοχή συγκεκριμένων παιχνιδιών.

Εμείς θα επιτρέψουμε στον χρήστη να παίζει παιχνίδια, αφήνοντας την πρώτη επιλογή στο “Ναι”. Έπειτα θα ορίσουμε κάποιους συγκεκριμένους χαρακτηρισμούς που θα πρέπει να έχουν τα παιχνίδια, πατώντας στο “Ορισμός χαρακτηρισμών παιχνιδιών”.

Έχουμε τη δυνατότητα να αποδεχθούμε και να αποκλείσουμε παιχνίδια τα οποία δεν διαθέτουν χαρακτηρισμό. Εμείς θα διαλέξουμε το “Αποκλεισμός παιχνιδιών χωρίς χαρακτηρισμό” για μεγαλύτερη ασφάλεια.

Μετά θέτουμε το όριο ηλικίας που θέλουμε. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, γιατί το όριο ηλικίας που θα επιλέξουμε είναι το ελάχιστο.

Αν επιλέξουμε για παράδειγμα το “3+”, τότε ο χρήστης θα μπορεί να παίξει παιχνίδια που έχουν χαρακτηριστεί κατάλληλα για ηλικίες 3 ετών και πάνω.

Ως τελευταία επιλογή, μπορούμε να αποκλείσουμε παιχνίδια με συγκεκριμένο περιεχόμενο. Για να εξαιρέσουμε οποιοδήποτε περιεχόμενο θέλουμε, πατάμε το σχετικό πλαίσιο ώστε να ενεργοποιηθεί.

Εφόσον έχουμε ρυθμίσει τα πάντα, κάνουμε κλικ στο ΟΚ για να οριστούν τα φίλτρα.

Η τελευταία δυνατότητα που μας παρέχει ο γονικός έλεγχος για τον περιορισμό των παιχνιδιών, είναι να επιλέξουμε συγκεκριμένα παιχνίδια που θα μπορεί ή όχι να παίζει ο χρήστης.

Στο παράθυρο αυτής της ρύθμισης βλέπουμε πληροφορίες σχετικά με τα ήδη ενεργά φίλτρα, καθώς και έναν πίνακα με τα παιχνίδια που είναι εγκατεστημένα στο σύστημά μας.

Στον πίνακα αυτόν βλέπουμε τον τίτλο του παιχνιδιού, τους χαρακτηρισμούς που έχουν οριστεί γι' αυτό, αν ο χρήστης μπορεί ή όχι να παίξει το παιχνίδι, και τις επιλογές περιορισμού.

Η “Ρύθμιση χαρακτηρισμών χρήστη” είναι η προεπιλογή και ουσιαστικά ακολουθεί τα φίλτρα/ρυθμίσεις που ήδη έχουμε ρυθμίσει.

Συνήθως η επιλογή αυτή είναι η καλύτερη, όμως μπορεί να υπάρχουν και παιχνίδια που δεν περιορίζονται, διότι δεν έχουν χαρακτηριστεί.

Η επόμενη ρύθμιση, “Αποδοχή πάντα”, σημαίνει ότι άσχετα με τα φίλτρα που έχουν οριστεί, ο χρήστης μπορεί να παίζει το παιχνίδι.

Τελευταία είναι η επιλογή “Αποκλεισμός πάντα”, η οποία αν επιλεγεί θα αποκλείει πάντα την πρόσβαση του χρήστη στο συγκεκριμένο παιχνίδι. Εμείς ορίζουμε τις επιλογές που θέλουμε και κάνουμε κλικ στο ΟΚ.

Όταν τελειώσουμε με όλες τις ρυθμίσεις για τα παιχνίδια, πατάμε στο κουμπί ΟΚ για να επιστρέψουμε στα “Στοιχεία ελέγχου χρήστη”, και να συνεχίσουμε τις ρυθμίσεις μας.

Αποδοχή και αποκλεισμός συγκεκριμένων προγραμμάτων

Η “Αποδοχή και αποκλεισμός συγκεκριμένων προγραμμάτων” μας επιτρέπει να ορίσουμε αν ο χρήστης θα μπορεί να χρησιμοποιεί όλα τα προγράμματα ή όχι.

Αν θέλουμε να επιλέξουμε τα προγράμματα τα οποία επιτρέπουμε να χρησιμοποιεί ο χρήστης, διαλέγουμε το “Ο χρήστης */Όνομα Χρήστη/* μπορεί να χρησιμοποιεί μόνο τα προγράμματα που επιτρέπω”.

Έχουμε τη δυνατότητα να επιλέξουμε συγκεκριμένα προγράμματα μέσω της λίστας των προγραμμάτων που υπάρχουν στον υπολογιστή, ενεργοποιώντας το σχετικό πλαίσιο δίπλα από το όνομα του προγράμματος.

Επίσης, μπορούμε να διαλέξουμε όλα τα προγράμματα της λίστας ή να καταργήσουμε όλα τα επιλεγμένα προγράμματα. Με το κουμπί “Αναζήτηση” ψάχνουμε στον υπολογιστή μας οποιοδήποτε πρόγραμμα δεν βρίσκεται στη λίστα, και το προσθέτουμε.

Όταν ολοκληρώσουμε και εδώ όλες μας τις επιλογές, πατάμε το ΟΚ και έχουμε τελειώσει με τη ρύθμιση του γονικού ελέγχου για τον συγκεκριμένο λογαριασμό χρήστη.

Ακολουθώντας την ίδια διαδικασία, ο γονικός έλεγχος ρυθμίζεται για όσους και όποιους λογαριασμούς θέλουμε.

Γονικός έλεγχος στα Windows 8

Ο γονικός έλεγχος στα Windows 8 μας προσφέρει περισσότερες δυνατότητες από αυτόν των Windows 7. Μπορούμε να ελέγχουμε τόσο τη χρήση του υπολογιστή, όσο και τη δραστηριότητα στο διαδίκτυο.

Επιπλέον, αν έχουμε συνδεδεμένο έναν λογαριασμό Microsoft, μπορούμε να διαχειριζόμαστε τον γονικό έλεγχο και μέσω τις σχετικής τοποθεσίας που παρέχει η εταιρεία.

Για να αποκτήσουμε πρόσβαση στην “Οικογενειακή ασφάλεια”, όπως ονομάζεται ο γονικός έλεγχος στα Windows 8, ανοίγουμε την οθόνη έναρξης και κάνουμε κλικ στην αναζήτηση.

Πληκτρολογούμε “Οικογενειακή ασφάλεια” και πατάμε στην πρώτη επιλογή.

Θα ανοίξει το παράθυρο της οικογενειακής ασφάλειας, το οποίο θυμίζει το αντίστοιχο παράθυρο που έχει ο γονικός έλεγχος των Windows 7.

Εδώ λοιπόν μπορούμε να επιλέξουμε οποιονδήποτε χρήστη για τον οποίο θέλουμε να ρυθμίσουμε τον γονικό έλεγχο.

Διαλέγουμε το όνομα του χρήστη και μπαίνουμε στο παράθυρο των ρυθμίσεων. Το παράθυρο αυτό έχει τις ρυθμίσεις που χρειαζόμαστε στα αριστερά, ενώ δεξιά θα βρούμε πληροφορίες για την τρέχουσα κατάσταση.

Η πρώτη επιλογή είναι η “Οικογενειακή ασφάλεια”. Αν είναι ανενεργή, τότε ο γονικός έλεγχος είναι ανενεργός και όλες οι ρυθμίσεις “παγωμένες”.

Πατάμε “Ενεργή, εφαρμογή τρεχουσών ρυθμίσεων” και αρχίζουμε να ρυθμίζουμε τον γονικό έλεγχο.

Αν η “Αναφορά δραστηριότητας” είναι ενεργοποιημένη, μας παρέχει πληροφορίες σχετικά με τη χρήση του υπολογιστή από τον χρήστη. Οι πληροφορίες αυτές καταχωρούνται σε ημερήσιες αναφορές.

Για να αποκτήσουμε πρόσβαση στις αναφορές αυτές, κάνουμε κλικ στον σύνδεσμο “Προβολή αναφορών δραστηριότητας”.

Οι πληροφορίες που μας παρέχονται είναι πολλές και αναλυτικές. Μπορούμε να δούμε μια σύνοψη, ή πατώντας στους συνδέσμους αριστερά να δούμε ακόμη περισσότερες λεπτομέρειες.

Φιλτράρισμα Web

Επιστρέφουμε στις ρυθμίσεις χρήστη, ώστε να συνεχίσουμε την τροποποίησή τους. Μπαίνουμε στο “Φιλτράρισμα Web”, από όπου μπορούμε να ρυθμίσουμε τα επίπεδα ασφαλείας για το διαδίκτυο.

Ορίζουμε “Ο χρήστης */Όνομα Χρήστη/* να μπορεί να χρησιμοποιεί μόνο τις τοποθεσίες web που επιτρέπω”. Στην πορεία έχουμε τη δυνατότητα να ρυθμίσουμε ένα φίλτρο επιπέδου φιλτραρίσματος ή/και να επιλέξουμε συγκεκριμένες τοποθεσίες, στις οποίες δεν θα μπορεί να έχει πρόσβαση ο χρήστης.

Οι επιλογές που έχουμε είναι αρκετές, και κάτω από κάθε μία μπορούμε να διαβάσουμε λεπτομέρειες για το περιεχόμενο που θα φιλτράρεται.

Η πρώτη είναι πολύ σημαντική, διότι μας βοηθά να διαμορφώσουμε μία συγκεκριμένη λίστα. Η λίστα αυτή δημιουργείται και από την επιλογή “Αποδοχή ή αποκλεισμός όλων των τοποθεσιών web” που είδαμε στην προηγούμενη οθόνη.

Επιλέγουμε τη ρύθμιση που θέλουμε, και αν επιθυμούμε ο χρήστης να μην μπορεί να πραγματοποιεί λήψη αρχείων, τότε μπορούμε να συμπληρώσουμε το σχετικό πλαίσιο ελέγχου.

Για να καθορίσουμε συγκεκριμένες τοποθεσίες, στις οποίες θα επιτρέπεται ή όχι να έχει πρόσβαση ο χρήστης, μπαίνουμε στον σύνδεσμο “Αποδοχή ή αποκλεισμός συγκεκριμένων τοποθεσιών web”.

Στο πλαίσιο καταχώρησης πληκτρολογούμε τη διεύθυνσή του ιστότοπου, και πατάμε “Αποδοχή” ή “Αποκλεισμός”, αναλόγως με το τι επιθυμούμε.

Χρονικοί περιορισμοί

Με τη βοήθεια των χρονικών περιορισμών μπορούμε να ορίσουμε τις ώρες και ημέρες που θα επιτρέπεται στον χρήστη η πρόσβαση στον υπολογιστή, όπως και τη συνολική χρονική διάρκεια χρήσης.

Αρχικά πρέπει να ορίσουμε τον αριθμό των ωρών που μπορεί ο χρήστης να χρησιμοποιεί τον υπολογιστή. Έπειτα, αν θέλουμε προσδιορίζουμε συγκεκριμένες ώρες στη διάρκεια της ημέρας.

Επιπλέον, μπορούμε να ορίσουμε συγκεκριμένες ώρες για το Σαββατοκύριακο, και συγκεκριμένες ώρες για τις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας. Εναλλακτικά, κάνοντας κλικ στα βελάκια μπορούμε να καθορίσουμε ξεχωριστές ώρες για κάθε ημέρα.

Ο ορισμός συγκεκριμένων ωρών πρόσβασης του χρήστη γίνεται από το “Ορισμός ωραρίου απαγόρευσης χρήσης”.

Ενεργοποιούμε την επιλογή “Ο χρήστης */Όνομα Χρήστη/* μπορεί να χρησιμοποιεί τον υπολογιστή μόνο κατά τα χρονικά διαστήματα που επιτρέπω”, και επιλέγουμε τις ώρες που επιθυμούμε στον πίνακα ακριβώς από κάτω.

Περιορισμοί παιχνιδιών και εφαρμογών του Windows Store

Με τη βοήθεια αυτής της ρύθμισης μπορούμε να ορίσουμε, όπως και στα Windows 7, τους χαρακτηρισμούς που θα έχουν τα παιχνίδια που επιτρέπονται. Επιπλέον, μπορούμε να αποκλείσουμε ή όχι κάποια συγκεκριμένα παιχνίδια.

Όπως και σε κάθε φίλτρο χαρακτηρισμών, χρησιμοποιείται το διεθνές πρότυπο που έχει καθοριστεί από την PEGΙ. Εμείς επιλέγουμε το μικρότερο όριο ηλικίας που θέλουμε.

Για να αποκλείσουμε ή να επιτρέψουμε συγκεκριμένα παιχνίδια, μπαίνουμε στο “Αποδοχή ή αποκλεισμός συγκεκριμένων παιχνιδιών”.

Περιορισμός εφαρμογών επιφάνειας εργασίας

Εκτός από τους περιορισμούς που μπορούμε να θέσουμε στα παιχνίδια, μπορούμε να οριοθετήσουμε και τη χρήση εφαρμογών, πηγαίνοντας στη σελίδα “Περιορισμοί εφαρμογών επιφάνειας εργασίας”.

Μόλις επιλέξουμε το πλαίσιο “Ο χρήστης */Όνομα Χρήστη/* μπορεί να χρησιμοποιεί μόνο τις εφαρμογές που επιτρέπω”, τα Windows θα φορτώσουν μια λίστα με τις εφαρμογές που έχουμε στο σύστημά μας.

Μπορούμε μέσα από αυτή τη λίστα, ενεργοποιώντας το πλαίσιο ελέγχου δίπλα από την εκάστοτε εφαρμογή, να επιτρέψουμε την πρόσβαση στον χρήστη. Όσες εφαρμογές δεν είναι τσεκαρισμένες στη λίστα, δεν θα είναι προσβάσιμες από τον χρήστη.

Αν κάποια εφαρμογή δεν βρίσκεται στη λίστα, μπορούμε να την αναζητήσουμε εμείς και να την προσθέσουμε. Επίσης, μπορούμε να επιλέξουμε ή να καταργήσουμε την επιλογή για όλες τις εφαρμογές, μόνο με ένα κουμπί.

Διαχείριση ρυθμίσεων στην τοποθεσία web Οικογενειακής ασφάλειας

Αν και είδαμε πώς ρυθμίζεται και χρησιμοποιείται ο γονικός έλεγχος στα Windows 8 τοπικά, έχουμε επίσης τη δυνατότητα να το κάνουμε μέσω διαδικτύου.

Η Microsoft έχει δημιουργήσει μία υπηρεσία online ελέγχου της οικογένειάς μας, στην οποία έχουμε πρόσβαση μέσω του λογαριασμού Microsoft.

Η συγκεκριμένη δυνατότητα είναι και η καλύτερη επιλογή στον γονικό έλεγχο μέσω των Windows. Προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία, εφόσον ο γονικός έλεγχος θα είναι δυνατός από οπουδήποτε, αρκεί να έχουμε πρόσβαση στον λογαριασμό Microsoft.

Για να την ενεργοποιήσουμε, θα πρέπει προφανώς να έχουμε συνδεδεμένο έναν λογαριασμό Microsoft. Αν δεν τον έχουμε ήδη, θα μας ζητήσουν την αλλαγή του λογαριασμού τα ίδια τα Windows.

Εδώ θα χρειαστούμε τον τοπικό κωδικό πρόσβασης. Μόλις τον πληκτρολογήσουμε, τα Windows θα ζητήσουν τα στοιχεία του λογαριασμού μας.

Συνδέουμε τον λογαριασμό και τον επιβεβαιώνουμε. Πατάμε στο κουμπί “Εναλλαγή” και περιμένουμε να ολοκληρωθεί η ρύθμιση.

Με συνδεδεμένο τον λογαριασμό μας, κάνουμε κλικ στο “Διαχείριση ρυθμίσεων στην τοποθεσία web Οικογενειακής ασφάλειας”. Έτσι θα ενεργοποιηθεί ο γονικός έλεγχος μέσω διαδικτύου, και θα μεταφερθούμε στη σχετική σελίδα.

Στη σελίδα αυτή θα μπορούμε να δούμε μόνο λογαριασμούς χρηστών στους οποίους έχει ενεργοποιηθεί ο γονικός έλεγχος.

Γι' αυτόν τον λόγο, πριν ενεργοποιήσουμε τον γονικό έλεγχο μέσω διαδικτύου, πρέπει να τον έχουμε ενεργοποιήσει τοπικά για κάθε λογαριασμό.

Το περιβάλλον του γονικού ελέγχου μέσω διαδικτύου που διαθέτει η Microsoft είναι ακριβώς ίδιο με τα Windows 10. Γι' αυτό θα το περιγράψουμε αναλυτικά στην παρακάτω ενότητα.

Γονικός έλεγχος στα Windows 10

Ο γονικός έλεγχος στα Windows 10 έχει βελτιωθεί αρκετά, και μας παρέχει ακόμη περισσότερες δυνατότητες και ρυθμίσεις.

Για την ακρίβεια, μας δίνει μία πληθώρα επιλογών, στις οποίες μπορούμε να έχουμε πρόσβαση μέσω της σελίδας του λογαριασμού μας Microsoft.

Μόλις συνδεθούμε στον λογαριασμό μας μέσω του αγαπημένου μας browser, πηγαίνουμε στην κατηγορία “Οικογένεια”.

Εναλλακτικά, κάνουμε κλικ στο εικονίδιο του μενού Έναρξης και μετά στις “Ρυθμίσεις”. Από εκεί πατάμε στο “Λογαριασμοί”. Πλέον βλέπουμε τις πληροφορίες του λογαριασμού μας.

Εδώ πατάμε “Οικογένεια και άλλα άτομα” και μετά “Διαχείριση οικογενειακών ρυθμίσεων στο Internet”.

Θα ανοίξει ένα παράθυρο του προεπιλεγμένου browser με μία νέα καρτέλα. Στην καρτέλα αυτή βλέπουμε τη σελίδα για τη διαχείριση της οικογένειάς μας, μέσω του λογαριασμού Microsoft.

Τα μέλη της οικογένειάς μας είναι χωρισμένα σε δύο κατηγορίες, “Παιδιά” και “Ενήλικες”.

Για κάθε μέλος η καταχώρηση είναι η ίδια. Πρώτα έχουμε τον λογαριασμό Microsoft του μέλους, δεύτερον μία επιλογή για προσθήκη χρημάτων αποκλειστικά για το μέλος, και τρίτον διάφορες επιλογές ρυθμίσεων και ελέγχου.

Κάτω από τον λογαριασμό του παιδιού, βλέπουμε την επιλογή “Χ συσκευή”. Αρχικά πληροφορούμαστε σε πόσες συσκευές είναι συνδεδεμένος ο λογαριασμός του. Κάνοντας κλικ στην επιλογή αυτή, θα μας εμφανίσει ποιες είναι αυτές οι συσκευές.

Δίπλα έχουμε τη δυνατότητα να προσθέσουμε χρήματα στον λογαριασμό του παιδιού. Έτσι, θέτουμε συγκεκριμένο όριο χρημάτων που μπορεί να ξοδέψει για αγορές από το Windows Store.

Πατώντας την επιλογή αυτή, θα μας ρωτήσει το ποσό που επιθυμούμε και τη μέθοδο πληρωμής.

Να σημειώσουμε πως η επιλογή αυτή είναι διαθέσιμη μόνο σε λογαριασμούς οι οποίοι είναι συνδεδεμένοι σε λειτουργικό σύστημα Windows 10.

Το θέμα των χρημάτων είναι σίγουρα σημαντικό. Όμως ο γονικός έλεγχος στα Windows 10 μας δίνει πολύ περισσότερες επιλογές και δυνατότητες. Οποιαδήποτε από τις επιλογές στα δεξιά, μας μεταφέρει στη σελίδα των ρυθμίσεών της.

Έλεγχος πρόσφατης δραστηριότητας

Πρώτη επιλογή είναι ο “Έλεγχος πρόσφατης δραστηριότητας”. Μπαίνοντας στη σελίδα των ρυθμίσεών του, μας δίνεται η δυνατότητα ενεργοποίησης/απενεργοποίησης.

Βλέπουμε κάποιες ανενεργές επιλογές και μερικές πληροφορίες σχετικά με τα δεδομένα που θα συλλέγονται.

Ενεργοποιώντας τη ρύθμιση, μας επιτρέπει να επιλέξουμε αν θέλουμε να λαμβάνουμε εβδομαδιαίες αναφορές για τη δραστηριότητα του παιδιού μας, καθώς και από ποιες συσκευές θα συλλέγονται τα δεδομένα.

Πρέπει να προσέξουμε ότι η ασφαλής και ανώνυμη περιήγηση έχει απαγορευτεί, και έτσι δεν μπορεί το παιδί μας να τη χρησιμοποιήσει. Είναι μία δυνατότητα που παρέχεται από όλους του browser, τα προγράμματα, και τις υπηρεσίες VPN.

Ακριβώς από κάτω βλέπουμε την επιλογή προβολής δραστηριότητας σε συγκεκριμένες ημερομηνίες. Πατώντας επάνω, μπορούμε να επιλέξουμε όποια περίοδο θέλουμε.

Αγορές και δαπάνες

Οι υπόλοιπες ρυθμίσεις θα μας απασχολήσουν στην συνέχεια. Τώρα επιστρέφουμε στην προηγούμενη σελίδα και πατάμε στο “Αγορές και δαπάνες”.

Ουσιαστικά εδώ μπορούμε να προσθέσουμε χρήματα στον λογαριασμό του παιδιού μας. Μέσω του ιστορικού αγορών, ελέγχουμε τις αγορές που έχει πραγματοποιήσει.

Στο τέλος διαλέγουμε αν θέλουμε να λαμβάνουμε ειδοποίηση σε περίπτωση που το παιδί μας πραγματοποιήσει λήψη μιας εφαρμογής ή ενός παιχνιδιού. Επιπλέον, μπορούμε να επιλέξουμε και το περιεχόμενο στο οποίο θα έχει πρόσβαση.

Να σημειωθεί πως η δυνατότητα των αγορών, και οι αντίστοιχοι περιορισμοί, αφορούν αποκλειστικά το Windows Store, και όχι άλλες ιστοσελίδες ή e-shop στο ίντερνετ.

Χρονικό όριο οθόνης

Επιστρέφουμε ξανά στην προηγούμενη σελίδα και κάνουμε κλικ στην επιλογή “Χρονικό όριο οθόνης”.

Ενεργοποιώντας τη ρύθμιση αυτή, μας δίνεται η δυνατότητα να ορίσουμε τον χρόνο που θα περνά το παιδί μας στον υπολογιστή.

Η Microsoft έχει κάνει αρκετά καλή δουλειά στο συγκεκριμένο κομμάτι και μας επιτρέπει να ρυθμίσουμε χωριστά τις ώρες για την κάθε ημέρα της εβδομάδας.

Οι επιλογές είναι πολλές, από το να έχει απεριόριστη πρόσβαση και το να αποκλείσουμε την πρόσβαση όλη την ημέρα, έως το να ορίσουμε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Πατώντας στα τετράγωνα επιλογής των ημερών, μπορούμε να επιλέξουμε συγκεκριμένες ώρες για την κάθε ημέρα. Αφού ρυθμίσουμε την ώρα, επιλέγουμε προσθήκη.

Με την “Κατάργηση” αφαιρούμε το συγκεκριμένο όριο. Επίσης, μπορούμε να προσθέσουμε και πολλαπλές χρονικές περιόδους.

Αφού καταχωρήσουμε τις χρονικές περιόδους που θέλουμε, κάνουμε κλικ στο “Κλείσιμο”.

Μπορούμε, επίσης, με την επιλογή “Ορισμός χρονικού ορίου”, να θέσουμε ένα χρονικό όριο για όλες τις ημέρες της εβδομάδας ή κάποιες από αυτές, απλώς επιλέγοντάς τες μέσω του πλαισίου ελέγχου.

Περιήγηση στο web

Αφού τελειώσουμε, επιστρέφουμε πάλι στην προηγούμενη σελίδα και κάνουμε κλικ στο “Περισσότερα”.

Πατάμε στην επιλογή “Περιήγηση στο web” και ενεργοποιούμε τη ρύθμιση. Πέρα από κάποιες βασικές πληροφορίες που μπορούμε να διαβάσουμε, υπάρχει και ποικιλία επιλογών.

Μια αρκετά χρήσιμη επιλογή είναι η δυνατότητα να επιλέξουμε το παιδί μας να επισκέπτεται μόνο συγκεκριμένες τοποθεσίες. Αυτό θα του επιτρέψει να ανοίγει μόνο τους ιστότοπους που έχουμε καταχωρήσει εμείς στο πεδίο “Να επιτρέπονται πάντα”.

Ακριβώς από κάτω υπάρχουν δύο επιλογές. Η πρώτη είναι το “Να επιτρέπονται πάντα” και είναι πάντα ενεργή. Εδώ μπορούμε να καταχωρήσουμε τοποθεσίες τις οποίες το παιδί μας μπορεί να επισκέπτεται χωρίς περιορισμούς.

Αν αποεπιλέξουμε την επιλογή “Να εμφανίζονται μόνο τοποθεσίες web που βρίσκονται στη λίστα αποδοχής”, τότε ενεργοποιείται και η επιλογή “Να αποκλείονται πάντα”.

Και στις δύο περιπτώσεις, το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να γράψουμε τη διεύθυνση της ιστοσελίδας στο σχετικό πλαίσιο και να πατήσουμε αναλόγως “Αποδοχή” ή “Αποκλεισμός”.

Εφαρμογές, παιχνίδια, και πολυμέσα

Επιστρέφουμε για μια ακόμη φορά στην προηγούμενη σελίδα. Τώρα κάνουμε κλικ στο “Εφαρμογές, παιχνίδια και πολυμέσα”. Συνήθως η ρύθμιση είναι ενεργή από προεπιλογή. Αν δεν είναι, την ενεργοποιούμε εμείς.

Όπως και σε όλες τις προηγούμενες περιπτώσεις, πληροφορούμαστε το πού θα ισχύει ο περιορισμός. Ακριβώς από κάτω έχουμε τη δυνατότητα να επιλέξουμε το όριο ηλικίας για τον περιορισμό.

Το φάσμα είναι μεγάλο και κυμαίνεται από 3 ετών έως και 20 ετών, έχοντας πάντα τη δυνατότητα να μειώσουμε το περιεχόμενο για κάθε ηλικία.

Το όριο, σε περίπτωση που ρυθμιστεί σε συγκεκριμένη ηλικία, είναι πάντα το ελάχιστο. Αμέσως μετά βλέπουμε τους περιορισμούς που τίθενται για το όριο που έχουμε θέσει.

Από κάτω βρίσκονται οι εφαρμογές και τα παιχνίδια που έχουν αποκλειστεί. Υπάρχουν ήδη κάποιες αποκλεισμένες εφαρμογές από προεπιλογή, τις οποίες και μπορούμε να καταργήσουμε από τη λίστα.

Τέλος, θα δούμε μία λίστα με τις επιτρεπόμενες εφαρμογές και παιχνίδια. Πάλι έχουμε τη δυνατότητα να καταργήσουμε όποια θέλουμε.

Οι εφαρμογές και τα παιχνίδια μπορούν να επιτραπούν ή να αποκλειστούν από τον έλεγχο πρόσφατης δραστηριότητας του παιδιού μας.

Εύρεση τοποθεσίας παιδιού

Επιστρέφουμε στην προηγούμενη σελίδα και κάνουμε κλικ στο “Εύρεση τοποθεσίας */Όνομα Χρήστη/*”. Σε αυτή τη σελίδα πληροφορούμαστε για το πού βρίσκεται το παιδί μας, και γενικότερα για την τοποθεσία του κινητού του.

Για να μπορεί να ενεργοποιηθεί η ρύθμιση, θα πρέπει η συσκευή που διαθέτει το παιδί μας να έχει λειτουργικό Windows 10 Mobile. Αυτό είναι αρκετά αποθαρρυντικό, καθότι το δημοφιλέστερο λογισμικό για κινητές συσκευές είναι το Android.

Επίσης να προσθέσουμε πως η λειτουργία είναι διαθέσιμη μόνο για λογαριασμούς που είναι συνδεδεμένοι σε Windows 10.

Κατάργηση από την οικογένεια

Μπορούμε να καταργήσουμε το παιδί μας ή οποιονδήποτε λογαριασμό από μέλος της οικογένειας. Σε περίπτωση που αποφασίσουμε να κάνουμε την κατάργηση, απλώς πατάμε σε αυτήν την επιλογή.

Θα εμφανιστεί μία νέα σελίδα που θα ζητά επιβεβαίωση. Αν για οποιονδήποτε λόγο πατήσαμε κατά λάθος την επιλογή, το μόνο που χρειάζεται είναι να κάνουμε κλικ στο “Άκυρο”.

Γονικός έλεγχος με χρήση προγραμμάτων

Όπως ήδη αναφέραμε, ο γονικός έλεγχος είναι πολύ σημαντικός και η Microsoft προσφέρει αξιόλογες λύσεις. Σίγουρα στα θετικά του γονικού ελέγχου της Microsoft είναι το γεγονός ότι είναι δωρεάν.

Από την άλλη, το γεγονός ότι λειτουργεί μόνο σε συσκευές με Windows 10 Mobile είναι απογοητευτικό. Ευτυχώς για εμάς, δεν αποτελεί την μόνη μας επιλογή, καθώς υπάρχουν αρκετά προγράμματα τα οποία είναι σχεδιασμένα αποκλειστικά για αυτή τη χρήση.

Παρακάτω θα δούμε κάποια από αυτά, ελέγχοντας τα βασικά τους χαρακτηριστικά, και επισημαίνοντας τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματά τους.

K9 Web Protection

Το K9 Web Protection είναι η νούμερο ένα επιλογή που έχουμε, αν θέλουμε να ασχοληθούμε με τα προγράμματα γονικού ελέγχου. Ωστόσο η εφαρμογή ασχολείται αποκλειστικά με την προστασία στη χρήση του διαδικτύου.

Παρέχεται εντελώς δωρεάν για οικιακή χρήση και δεν θα μας ζητήσει να πληρώσουμε.

Το K9 Web Protection είναι μία πολύ γρήγορη και ελαφριά εφαρμογή. Παράλληλα προσφέρει ένα εκπληκτικό φιλτράρισμα περιεχομένου και αμέτρητα χαρακτηριστικά, που είναι κοινά στα καλύτερα προγράμματα της κατηγορίας.

Για τη χρήση της εφαρμογής χρειαζόμαστε έναν λογαριασμό χρήση, ώστε να μας δοθεί η σχετική άδεια χρήσης. Φυσικά θα πρέπει να εγκαταστήσουμε και την εφαρμογή στον υπολογιστή μας.

Για να αποκτήσουμε άδεια χρήσης για την εφαρμογή, μπαίνουμε στην επίσημη ιστοσελίδα της και επιλέγουμε το “GET K9 NOW”.

Πρώτα, βεβαιωνόμαστε πως είναι επιλεγμένο το “Get Κ9 Free for your home”. Έπειτα συμπληρώνουμε τα πεδία με τα στοιχεία μας και κάνουμε κλικ στο “Request License”.

Όπως θα ενημερωθούμε, η άδεια χρήσης θα μας σταλεί στη διεύθυνση email που δηλώσαμε. Πραγματοποιούμε σύνδεση στο ηλεκτρονικό μας ταχυδρομείο, όπου στο μήνυμα που έχουμε λάβει από το K9, υπάρχουν πληροφορίες για τα επόμενα βήματα.

Πρώτα, μπαίνουμε στον σύνδεσμο που μας δίνεται και κατεβάζουμε την εφαρμογή πατώντας στο “Download for Windows”. Μετά, αντιγράφουμε τον κωδικό άδειας χρήσης που μας δόθηκε.

Η εγκατάσταση της εφαρμογής είναι πολύ απλή. Με διπλό κλικ τρέχουμε το αρχείο εγκατάστασης και στο παράθυρο ελέγχου χρήστη επιλέγουμε “Ναι”.

Πατάμε διαδοχικά “Next” και “I Agree”. Στο σημείο κάνουμε επικόλληση τον κωδικό άδειας χρήσης που λάβαμε, στο πεδίο “K9 User License”. Έπειτα δημιουργούμε έναν ισχυρό κωδικό διαχειριστή, και κάνουμε κλικ στο “Install”.

Η εγκατάσταση θα μας ζητήσει επανεκκίνηση του υπολογιστή. Επιλέγουμε “Finish” για να κάνει επανεκκίνηση ο υπολογιστής μας, και η εφαρμογή θα είναι έτοιμη για χρήση.

Πρόσβαση στην εφαρμογή μπορούμε να αποκτήσουμε από τη συντόμευσή της στη λίστα προγραμμάτων του μενού Έναρξη. Βρίσκεται στον φάκελο “Blue Coat K9 Web Protection” και ονομάζεται “Blue Coat K9 Web Protection Admin”.

Το περιβάλλον της εφαρμογής είναι βασισμένο σε web και ανοίγει με τον προεπιλεγμένο browser. Για να μπορέσουμε να πραγματοποιήσουμε αλλαγές, θα πρέπει να εισάγουμε τον κωδικό μας.

Στην καρτέλα “VIEW INTERNET ACTIVITY” μπορούμε να δούμε τη δραστηριότητα των χρηστών του υπολογιστή στο διαδίκτυο, συνοπτικά μέσω του “View Activity Summary” ή με λεπτομέρειες από το “View Activity Detail”.

Η καρτέλα “SETUP” είναι η σημαντικότερη της εφαρμογής, αφού από εδώ ρυθμίζουμε τα πάντα. Οι επιλογές που μας δίνονται είναι πάρα πολλές και θα χρειάζονταν ένα άρθρο αποκλειστικά για το Κ9 ώστε να τις αναλύσουμε.

Συνοπτικά μπορούμε να ρυθμίσουμε τις κατηγορίες που θα απαγορεύονται στην πλοήγηση μέσω πληθώρας επιλογών (1), τον χρόνο που θα επιτρέπεται η πρόσβαση στο διαδίκτυο (2), και διάφορες εξαιρέσεις ιστοσελίδων (3).

Ακόμη μπορούμε να ρυθμίσουμε τι θα εμφανίζεται ή όχι στις σελίδες που μπλοκάρονται από την εφαρμογή (4), λέξεις κλειδιά που αν εντοπιστούν σε διευθύνσεις ιστοσελίδων θα απαγορεύεται η πρόσβαση (5), καθώς και ρυθμίσεις ασφαλείας για την αναζήτηση στο διαδίκτυο (6).

Τελευταία στοιχεία της εφαρμογής είναι κάποιες ρυθμίσεις (1) που αφορούν γενικότερα στοιχεία (όπως φιλτράρισμα του YouTube), η δυνατότητα αλλαγής κωδικού και διεύθυνσης email (2), και τέλος ο έλεγχος για διαθέσιμη ενημέρωση της εφαρμογής (3).

Τα θετικά του K9 Web Protection είναι η τεράστια ποικιλία σε φίλτρα και ρυθμίσεις προφύλαξης στο διαδίκτυο και την πλοήγηση, η ευκολία χρήσης του, και η ταχύτητά του.

Στα αρνητικά θα αναφέρουμε τον περιορισμό του ελέγχου μόνο στην πλοήγηση και χρήση του διαδικτύου. Επιπλέον, διατίθεται μόνο στην αγγλική γλώσσα και χρειάζεται να είναι εγκατεστημένο και ρυθμισμένο ξεχωριστά για τον κάθε λογαριασμό χρήστη.

Πάντως αν στοχεύουμε στο να προστατεύσουμε τα παιδιά μας από τους κινδύνους του διαδικτύου και είμαστε σίγουροι ότι το τοπικό περιεχόμενο, όπως παιχνίδια και εφαρμογές, το διαχειριζόμαστε εμείς, τότε είναι η καλύτερη λύση.

Qustodio

Το Qustodio, αν και το παρουσιάζουμε δεύτερο, αυτό δεν σημαίνει πως υπολείπεται. Είναι μία ολοκληρωμένη λύση και προσφέρεται για δωρεάν δοκιμή με τη δημιουργία ενός απλού λογαριασμού.

Στην περίπτωση που μας αρέσει το πρόγραμμα, μπορούμε να πληρώσουμε για την Premium συνδρομή που προσφέρεται σε πλάνα για χρήση σε 5, 10, και 15 συσκευές.

Διαθέτει εκδόσεις για την οικογένεια, το σχολείο, και την επιχείρηση. Επίσης έχει εκδόσεις για Windows, Mac OS, iOS, Android, ακόμη και Kindle.

Πηγαίνουμε στη σελίδα της εφαρμογής και κάνουμε κλικ στο “SING UP” πάνω δεξιά. Συμπληρώνουμε το όνομα, τη διεύθυνση email μας, έναν ισχυρό κωδικό, και πατάμε “Create an account”.

Μπαίνουμε στο ηλεκτρονικό μας ταχυδρομείο και ανοίγουμε το μήνυμα που μας έχει σταλεί από το Qustodio. Επιλέγουμε “Confirm Your Account”.

Το Qustodio είναι άμεσο και μας ζητά πριν κατεβάσουμε το πρόγραμμα να προσθέσουμε τουλάχιστον ένα παιδί. Πατάμε στο “NEXT Add my first user”.

Στο παράθυρο που θα μας ανοίξει, πληκτρολογούμε το όνομα του παιδιού, επιλέγουμε τη χρονολογία γέννησής του, αν είναι αγόρι ή κορίτσι, μία εικόνα για το προφίλ που θα δημιουργηθεί, και κάνουμε “Save”.

Πριν ασχοληθούμε με το ίδιο το πρόγραμμα, θα δούμε λίγο την ιστοσελίδα του.

Επάνω δεξιά υπάρχει ο λογαριασμός μας, το κουμπί βοήθειας, και το κουμπί αποσύνδεσης. Επιλέγοντας τον λογαριασμό μας, μπορούμε να μπούμε στις ρυθμίσεις, στο κέντρο βοήθειας, ή να ελέγξουμε τα πλάνα που παρέχονται.

Από το “Settings” έχουμε πρόσβαση στις ρυθμίσεις. Από την κατηγορία “Your Account” μπορούμε να αλλάξουμε διάφορες πληροφορίες για τον λογαριασμό μας, όπως το όνομα, τη ζώνη ώρας, τη γλώσσα, και άλλα.

Στην κατηγορία “Children’s accounts” διαχειριζόμαστε τους λογαριασμούς των παιδιών μας, επιλέγοντας “Edit profile”.

Με το “Remove child” αφαιρούμε το συγκεκριμένο παιδί, ενώ με την επιλογή “Add a new child” μπορούμε να προσθέσουμε ακόμη περισσότερα παιδιά.

Μέσω του “Devices” βλέπουμε σε ποιες συσκευές είναι ενεργό το Qustodio, καθώς μπορούμε να κατεβάσουμε την εφαρμογή και σε άλλες συσκευές. Η δοκιμαστική έκδοση δεν έχει κανέναν περιορισμό στον αριθμό των συσκευών.

Στην τελευταία κατηγορία “Notifications”, μπορούμε να επιλέξουμε τι είδους αναφορές θα μας αποστέλλονται μέσω email. Διαλέγουμε μεταξύ των ημερήσιων αναφορών “Daily report”, και της εβδομαδιαίας σύνοψης “Weekly summary”.

Πρέπει απλώς ο διακόπτης να είναι γυρισμένος στο “YES” για την αντίστοιχη επιλογή.

Επιστρέφουμε στην αρχική σελίδα πατώντας στο λογότυπο πάνω αριστερά. Εδώ βλέπουμε τρεις καρτέλες.

Πρώτη βρίσκεται η καρτέλα του παιδιού μας, και κάθε φορά που θα προσθέτουμε κάποιο παιδί, θα προστίθεται και μια νέα καρτέλα.

Με την καρτέλα “ADD PROFILE” μπορούμε να προσθέσουμε επιπλέον άτομα. Στην τελευταία καρτέλα “ADD DEVICE” μπορούμε να προσθέσουμε άλλες συσκευές, κατεβάζοντας και εγκαθιστώντας την εφαρμογή.

Ήρθε η ώρα να κατεβάσουμε την εφαρμογή, γι' αυτό κάνουμε κλικ στην επιλογή “Protect this device”. Αυτόματα μας ανοίγει μία νέα καρτέλα και ένα παράθυρο αποθήκευσης. Επιλέγουμε την τοποθεσία που θέλουμε και πατάμε “Αποθήκευση”.

Με την επιλογή “Install on a different device”, η ιστοσελίδα μας ζητά μία διεύθυνση email, στην οποία θα μας σταλεί ένας σύνδεσμος για να κατεβάσουμε την εφαρμογή.

Η εγκατάσταση του προγράμματος είναι πολύ απλή, αφού αρκεί να κάνουμε διπλό κλικ στο αρχείο εγκατάστασης, να πούμε “Ναι” στον έλεγχο χρήστη, να επιλέξουμε τη γλώσσα μας από πάνω δεξιά, και τέλος να πατήσουμε “Accept and Install”.

Το πρόγραμμα κατεβαίνει και πραγματοποιεί την εγκατάσταση μόνο του. Μετά την ολοκλήρωση της εγκατάστασης, θα μας ρωτήσει αν έχουμε ήδη κάποιον λογαριασμό. Επιλέγουμε το “I already have a Qustodio account” και πατάμε “Next”.

Συμπληρώνουμε τη διεύθυνση email και τον κωδικό μας, και πατάμε για άλλη μια φορά “Next”. Στο πλαίσιο δίπλα στο “Device Name” δίνουμε ένα όνομα για τον υπολογιστή.

Αν δεν θέλουμε οι χρήστες να γνωρίζουν την ύπαρξη του προγράμματος στον υπολογιστή, επιλέγουμε το πλαίσιο “Hide Qustodio on this device”.

Διαλέγουμε το παιδί που θα χειρίζεται τον υπολογιστή ή μπορούμε να προσθέσουμε κάποιον άλλον χρήστη. Το πρόγραμμα μας ενημερώνει για το πλάνο μας, που στην περίπτωσή μας είναι η δοκιμαστική έκδοση των τριών ημερών.

Πατάμε διαδοχικά “Next”, έως ότου φτάσουμε στην οθόνη που μας ενημερώνει ότι η εγκατάσταση τελείωσε.

Επιλέγοντας το “Go to my Family Portal”, θα ανοίξει ένα παράθυρο του προεπιλεγμένου browser, και θα μας ζητά τη διεύθυνση email και τον κωδικό μας. Πληκτρολογούμε τα στοιχεία και πατάμε “Log in”.

Η διαχείριση του προγράμματος γίνεται μέσω της ιστοσελίδας του. Ουσιαστικά αυτό που κάνουμε εγκατάσταση είναι το πρόγραμμα που θα παρακολουθεί τη δραστηριότητα του χρήστη στον υπολογιστή, και το οποίο εκκινεί πάντα αυτόματα κατά την έναρξη των Windows.

Σε κάθε χρήστη βλέπουμε μια σειρά από καρτέλες. Η πρώτη μας δείχνει τη χρήση που έκανε το παιδί μας σε ώρες για κάθε ημέρα.

Με την επόμενη καρτέλα μπορούμε να ελέγξουμε πόσο χρόνο αφιέρωσε στο Facebook. Ενεργοποιώντας την επιλογή “Enable Advanced Facebook Monitoring” και μετά την πρώτη σύνδεσή του στη δημοφιλή ιστοσελίδα, θα συλλέξει πληροφορίες για τη δραστηριότητα του σε αυτήν.

Κατά την προσπάθειά του να συνδεθεί, θα του ζητηθεί να δεχθεί τον έλεγχο από το Qustodio. Αν δεν αποδεχτεί, δεν θα έχει πρόσβαση στο Facebook.

Στην καρτέλα “Web Activity” θα δούμε στιγμιότυπα από την πλοήγηση του παιδιού μας στο διαδίκτυο, πληροφορίες για το πόσο ασφαλής για τα παιδιά ήταν οι τοποθεσίες που επισκέφθηκε, και το πλήρες ιστορικό της πλοήγησής του.

Έτσι, μπορούμε να ελέγχουμε τη χρήση που κάνει κανείς στο διαδίκτυο σε χρονική διάρκεια, καθώς και τι ακριβώς έκανε κατά τη διάρκεια αυτή.

Στο “Activity Timeline” πληροφορούμαστε για όλες τις κινήσεις του παιδιού μας στον υπολογιστή με λεπτομέρειες. Μπορούμε να γνωρίζουμε σε ποιες σελίδες μπήκε, τι προγράμματα εγκατέστησε, τι παιχνίδια έπαιξε, πότε, και για πόση ώρα.

Στο επάνω μέρος υπάρχουν έξι φίλτρα, ώστε να περιορίσουμε τα αποτελέσματα αν το επιθυμούμε. Τα φίλτρα αυτά είναι: Όλες οι δραστηριότητες, Αμφίβολη Δραστηριότητα, Δραστηριότητα στο διαδίκτυο, Εφαρμογές, Κλήσεις και Μηνύματα, και αλλαγές τοποθεσίες.

Φυσικά η τελευταία καρτέλα είναι ο χώρος στον οποίο γίνονται όλες οι ρυθμίσεις των περιορισμών που θέλουμε να θέσουμε. Μέσω του “Web browsing rules” μπορούμε να μειώσουμε την πρόσβαση σε ιστοσελίδες με τη βοήθεια αρκετών φίλτρων.

Από τη ρύθμιση (1) που φαίνεται στην παρακάτω εικόνα, ορίζουμε συγκεκριμένες ιστοσελίδες που επιτρέπουμε ή απαγορεύουμε. Από την επιλογή (2) ελέγχουμε αν θα εγκρίνεται ή όχι η πρόσβαση σε τοποθεσίες που δεν κατατάσσονται κάπου.

Ενεργοποιώντας την επιλογή (3), επιτρέπουμε το φιλτράρισμα των αποτελεσμάτων όταν το παιδί μας πραγματοποιεί αναζήτηση στο διαδίκτυο.

Τέλος, από το (4)  διαλέγουμε αν θέλουμε να λαμβάνουμε ειδοποίηση μέσω email αν κάποια ιστοσελίδα μπλοκαριστεί από το πρόγραμμα.

Στο “Time usage limits” μπορούμε να ορίσουμε χρονικά όρια για τη χρήση του υπολογιστή. Αρχικά, ενεργοποιώντας την επιλογή “Enable per device time limits”, θα μπορούμε να θέσουμε όρια για κάθε συσκευή στην οποία χρησιμοποιεί το παιδί μας.

Ακολούθως, ενεργοποιούμε το “Enable schedule”, έτσι ώστε να μπορούμε να ρυθμίσουμε με ελάχιστα κλικ τις ώρες στις οποίες επιτρέπεται να έχει πρόσβαση.

Με κόκκινο σημειώνονται οι ώρες κατά τις οποίες δεν επιτρέπεται η πρόσβαση, ενώ με λευκό εμφανίζονται οι επιτρεπόμενες ώρες.

Κάτω από τον πίνακα εγκεκριμένων ωρών, θέτουμε το πλήθος των ωρών που θα μπορεί ο χρήστης να χρησιμοποιεί τον υπολογιστή ανά ημέρα.

Για να το κάνουμε αυτό, πατάμε στο “Click to set a time allowance” και επιλέγουμε τη χρονική διάρκεια που επιθυμούμε.

Από δίπλα επιλέγουμε αν θέλουμε να κλειδώνει η συσκευή. Η πρώτη επιλογή επιτρέπει μόνο τη χρήση του υπολογιστή χωρίς πρόσβαση στο διαδίκτυο, η δεύτερη απαγορεύει γενικά τη χρήση του υπολογιστή, ενώ η τρίτη μας στέλνει ειδοποίηση αν το παιδί μας ξεπεράσει τα χρονικά όρια.

Στην καρτέλα “Application Rules” θα προστίθεται στη λίστα οποιαδήποτε εφαρμογή έχει χρησιμοποιήσει το παιδί μας.

Εμείς μπορούμε ανοίγοντας τον ανάλογο διακόπτη, να του παρέχουμε άδεια ή όχι για τη χρήση της. Πατώντας στο “Set time limits for this app”, μπορούμε επιπλέον να ορίσουμε πόσο χρόνο μπορεί να περνά κάθε μέρα, χρησιμοποιώντας την εκάστοτε εφαρμογή.

Από το Social monitoring έχουμε τη δυνατότητα να ελέγχουμε τη δραστηριότητα του παιδιού μας στο Facebook αναλυτικά. Παρότι η επιλογή είναι διαθέσιμη για ενεργοποίηση στη δοκιμαστική έκδοση, μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο αν πληρώσουμε κάποιο από τα πλάνα.

Από το “Calls and SMS” έχουμε τον έλεγχο της χρήση του τηλεφώνου του παιδιού μας, μέσω της δικής μας συσκευής. Προς το παρόν παρέχεται μόνο για Android, όμως οι δυνατότητές του είναι αξιοσημείωτες.

Επιγραμματικά να αναφέρουμε ότι μας επιτρέπει να λαμβάνουμε αναφορές, ακόμη και για το πλήρες περιεχόμενο των μηνυμάτων που στέλνει το παιδί μας.

Πιο συγκεκριμένα, αρκεί να έχουμε ενεργοποιήσει τη σχετική ρύθμιση, και μέσω των “Blocking Rules” μπορούμε να μπλοκάρουμε όλες τις εισερχόμενες ή/και εξερχόμενες κλήσεις, όλα τα εισερχόμενα μηνύματα, και να επιτρέπουμε ή να αποτρέψουμε την επικοινωνία με συγκεκριμένους αριθμούς.

Φυσικά θα πρέπει να έχουμε εγκατεστημένη την εφαρμογή για Android σε όλες τις συσκευές των παιδιών μας, καθώς και τη δική μας. Έτσι, θα μπορούμε να δούμε την τοποθεσία των συσκευών αυτών μέσω του “Monitored Android devices”.

Εκτός από τον ελέγχου των κλήσεων και μηνυμάτων του παιδιού μας, μπορούμε να παρακολουθούμε και το πού βρίσκεται, μέσω της επιλογής “Location”. Από εδώ ενεργοποιούμε τη ρύθμιση και διαλέγουμε κάθε πόση ώρα να λαμβάνει την τοποθεσία του παιδιού.

Η λειτουργία είναι διαθέσιμη και πάλι μόνο μέσω Android. Φυσικά θα πρέπει να είναι εγκατεστημένη η εφαρμογή του Qustodio στη συσκευή του παιδιού μας.

Ένα πολύ ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του Qustodio, διαθέσιμο κι αυτό μόνο για Android προς το παρόν, είναι το κουμπί πανικού “Panic Button”.

Εφόσον ενεργοποιήσουμε τη ρύθμιση, μπορούμε να προσθέσουμε έως και τέσσερις έμπιστες επαφές για το παιδί, η μία εκ των οποίων θα είμαστε πάντα εμείς.

Κατεβάζουμε την εφαρμογή στη συσκευή του παιδιού, ενεργοποιούμε το κουμπί πανικού, και του εξηγούμε πώς μπορεί να το χρησιμοποιεί.

Το Qustodio είναι ένα ισχυρό και πολύ παραμετροποιήσιμο πρόγραμμα γονικού ελέγχου. Έχει πάρα πολλές ρυθμίσεις, και σε αντίθεση με το K9, δεν είναι λύση μόνο για το διαδίκτυο.

Στα θετικά του θα μπορούσαμε να προσθέσουμε τις δυνατότητες που μας παρέχει συνολικά. Επίσης θετικό είναι και η ύπαρξη εφαρμογής Android που δίνει σημαντικές λύσεις.

Από την άλλη όμως, οι ελάχιστες γλώσσες που υποστηρίζει, η μη ύπαρξη δωρεάν επιλογής, και ο ελάχιστος χρόνος των τριών ημερών που παρέχει για δοκιμή, αποτελούν σημαντικά μειονεκτήματα του προγράμματος.

Εντούτοις, αν θέλουμε μία λύση πέρα από τα συνηθισμένα, μακριά από τα εργαλεία της Microsoft και των Windows, και με πολλές δυνατότητες, αξίζει σίγουρα να πληρώσουμε γι' αυτήν την εφαρμογή.

Mobicip

Το Mobicip είναι μία ακόμη εφαρμογή γονικού ελέγχου που προσφέρει ποικιλία υπηρεσιών. Διατίθεται για οποιοδήποτε λειτουργικό σύστημα και για οποιαδήποτε φορητή συσκευή.

Σε αντίθεση με άλλες επιλογές, υπάρχει και δωρεάν έκδοση. Με την πληρωμή ενός ποσού ανά έτος, προσφέρει πολύ περισσότερες επιλογές και χρήση σε πέντε συσκευές. Επίσης μέσω σχετικής αίτησης, μπορούμε να ζητήσουμε την προστασία πάνω από είκοσι συσκευών.

Όπως σε κάθε άλλη εφαρμογή της κατηγορίας, χρειαζόμαστε και εδώ έναν λογαριασμό χρήστη.

Για να τον δημιουργήσουμε, επισκεπτόμαστε την ιστοσελίδα της εφαρμογής. Έπειτα θα χρειαστεί να εγκαταστήσουμε το πρόγραμμα σε κάθε λογαριασμό που θέλουμε να ελέγχουμε.

Το Mobicip το κατεβάζουμε για Windows από εδώ, όπου εκτός από το αρχείο εγκατάστασης, μας παρέχονται και αναλυτικές οδηγίες για τον τρόπο εγκατάστασης και πρώτης χρήσης.

Οι λειτουργίες του είναι αρκετές, καθώς προσφέρει έλεγχο εφαρμογών, καταγραφή του ιστορικού των browser, αιτήματα εισόδου, χρονικά όρια, ρυθμίσεις προσαρμογής φίλτρων, καθορισμό επιπέδου γενικής ασφάλειας, και άλλα πολλά.

Τα θετικά στοιχεία του Mobicip είναι η υποστήριξη πολλαπλών συστημάτων, το πλήθος των λειτουργιών που προσφέρει, το εύχρηστο περιβάλλον χρήστη, και η παροχή δωρεάν έκδοσης.

Στα αρνητικά θα λέγαμε ότι είναι η απουσία της ελληνικής γλώσσας. Ωστόσο, αν δεν έχουμε πρόβλημα με τη χρήση άλλης γλώσσας και θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε κάτι λιγότερο συμβατικό, τότε το Mobicip είναι αυτό που ψάχνουμε.

Net Nanny

Το Net Nanny είναι μία συνδρομητική υπηρεσία γονικού ελέγχου. Διαθέτει εφαρμογές για Windows, MacOS, Android, και iOS, ενώ προσφέρει πολλές δυνατότητες γονικού ελέγχου.

Ο γονικός έλεγχος των κοινωνικών δικτύων μπορεί να γίνει με τη χρήση της εφαρμογής Net Nanny Social, που αποτελεί ξεχωριστό εργαλείο. Το κόστος της υπηρεσίας εξαρτάται από το πλήθος των συσκευών στις οποίες θέλουμε να κάνουμε χρήση.

Μετρονόμος

Στον χώρο του γονικού ελέγχου έχουμε και μία ελληνική παρουσία. Ο γονικός έλεγχος στα Windows μιλάει Ελληνικά μέσω του Μετρονόμου.

Ο Μετρονόμος είναι μία εφαρμογή γονικού ελέγχου που αναπτύσσεται από τη Spinning Byte. Παρέχετε εντελώς δωρεάν με περιορισμένες δυνατότητες, ενώ η πλήρη έκδοση κοστίζει μόλις δέκα ευρώ τη στιγμή που γράφεται αυτό το άρθρο.

Μπορούμε να κατεβάσουμε τον Μετρονόμο από την επίσημη σελίδα του. Για να τον εγκαταστήσουμε, πρέπει πρώτα να αποσυμπιέσουμε το αρχείο που κατεβάσαμε.

Έπειτα κάνουμε διπλό κλικ στο αρχείο εγκατάστασης, πατάμε “Εκτέλεση” στην προειδοποίηση ασφαλείας, λέμε “Ναι” στον έλεγχο χρήστη των Windows, και αρχίζουμε την “Εγκατάσταση”.

Η εγκατάσταση είναι πραγματικά πολύ γρήγορη, καθώς ο Μετρονόμος είναι μία πολύ ελαφριά και μικρή εφαρμογή.

Μόλις ολοκληρωθεί, μπορούμε να ανοίξουμε το πρόγραμμα από τη συντόμευση που έχει δημιουργηθεί στην επιφάνεια εργασίας μας, ή με διπλό κλικ στο εικονίδιό του στην περιοχή ειδοποιήσεων.

Το περιβάλλον του Μετρονόμου είναι πολύ απλό και εύχρηστο, και φυσικά στόχος του είναι να περιορίσει τη χρήση του υπολογιστή από τα παιδιά.

Επιπλέον προσφέρει και τη δυνατότητα να ανταμοίβουμε τα παιδιά μας με “κουπόνια”. Με λίγα λόγια, τα κουπόνια αποτελούν μία μέθοδο επιβράβευσης ή αποθάρρυνσης, όπως αναφέρει ο προγραμματιστής.

Αν δηλαδή τα παιδιά ακολουθούν τα όρια που θέτουμε, μπορούμε να τους προσφέρουμε αμοιβές όπως “Αύξηση του χρόνου” ή “Απελευθέρωση του χρόνου” χρήσης.

Αν πάλι το εκμεταλλευτούν και κάνουν κατάχρηση, έχουμε τη δυνατότητα να μειώσουμε ή και να μηδενίσουμε τον χρόνο χρήσης.

Ο Μετρονόμος είναι μια έξυπνη εφαρμογή και διαθέτει λυτή υλοποίηση. Αν προσθέσουμε και την έξυπνη λειτουργία των κουπονιών με την πλήρη υποστήριξη της ελληνικής γλώσσας, τότε πρόκειται για μια πολύ αξιόλογη εφαρμογή.

Ωστόσο, δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένα ελαφρύ εργαλείο περιορισμού του χρόνου χρήσης. Παρ' όλα αυτά, αξίζει να του δώσουμε μια ευκαιρία.

DigiParent και TimesUpKidz

Δύο ακόμη πολύ καλές εφαρμογές ελέγχου του χρόνου χρήσης των παιδιών μας είναι οι DigiParent και TimesUpKidz.

Το DigiParent είναι πιο απλό και για πιο αρχάριους χρήστες. Το TimesUpKidz από την άλλη βρίσκεται σε διαφορετική κατηγορία, και θα τη χαρακτηρίζαμε ως προηγμένη εφαρμογή περιορισμού χρόνου.

Περισσότερα για αυτές τις δύο πολύ καλές εφαρμογές μπορείτε να διαβάσετε στον αναλυτικό μας οδηγό.

Περιορισμός Χρόνου για τα Παιδιά στον Υπολογιστή

Σημαντικό μέρος της ανατροφής των παιδιών είναι οι γονείς να θέτουν συγκεκριμένα χρονικά όρια σε δραστηριότητες όπως το να βλέπουν τηλεόραση, ή να κάθονται στον…

Γονικός έλεγχος μέσω Antivirus

Ο γονικός έλεγχος στα Windows είναι ένας λαβύρινθος, στον οποίο εύκολα μπορεί να χαθούμε. Πέρα από τον ενσωματωμένο έλεγχο και τις τρίτες εφαρμογές, υπάρχουν και πολλά antivirus που παρέχουν υπηρεσίες γονικού ελέγχου.

Ωστόσο, τα antivirus διαθέτουν συνήθως την υπηρεσία γονικού ελέγχου μόνο στις μεγαλύτερες εκδόσεις τους.

BitDefender

Το κορυφαίο antivirus και για το 2017 αποδείχθηκε για άλλη μια φορά ότι είναι το BitDefender. Γι' αυτόν τον λόγο, θα δούμε αναλυτικά όλες τις δυνατότητές του για γονικό έλεγχο.

Το πρόγραμμα υποστηρίζει πλήρως τα Ελληνικά και παρέχει υπηρεσίες γονικού ελέγχου σε όλες τις πληρωμένες εκδόσεις του, εκτός από το Bitdefender Antivirus Plus 2017.

Εφόσον κατεβάσουμε την έκδοση που θέλουμε, πραγματοποιούμε την εγκατάσταση και δημιουργούμε τον λογαριασμό μας, αν δεν διαθέτουμε ήδη. Έπειτα είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε τον BitDefender, όπου μας περιμένει ο γονικός έλεγχος.

Ο γονικός έλεγχος του BitDefender πραγματοποιείται μέσα από τον κεντρικό μας λογαριασμό στο Bitdefender Central, από όπου μπορούμε να μπλοκάρουμε ευαίσθητες ιστοσελίδες, να ελέγχουμε την επικοινωνία του παιδιού μας, καθώς και τον χρόνο που περνά συνδεδεμένο.

Την πρώτη φορά που θα συνδεθούμε, πατάμε στο κουμπί “ΕΝΑΡΞΗ” ώστε να ενεργοποιηθεί ο γονικός έλεγχος. Συμπληρώνουμε τα πεδία με το όνομα του παιδιού μας, αν είναι αγόρι ή κορίτσι, την ημερομηνία γέννησής του, και επιλέγουμε “ΣΥΝΕΧΙΣΗ”.

Κάνοντας κλικ στην εικόνα προφίλ, μπορούμε να επιλέξουμε μία εικόνα από τον υπολογιστή μας.

Η εφαρμογή μας ζητά να επιλέξουμε τις συσκευές στις οποίες θα έχει πρόσβαση το παιδί. Επιλέγουμε λοιπόν τη συσκευή, και καθορίζουμε αν όλοι οι λογαριασμοί της συσκευής ανήκουν στο παιδί.

Εμείς κάνουμε κλικ στο πλαίσιο “Συγκεκριμένο λογαριασμό”, γιατί πάντα φροντίζουμε ο λογαριασμός διαχειριστή να ανήκει σε εμάς.

Αν θέλουμε να προσθέσουμε και άλλες συσκευές, πηγαίνουμε στον προτεινόμενο σύνδεσμο στον οποίο υπάρχουν αναλυτικές οδηγίες. Έπειτα κάνουμε “ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ” για να συνεχίσουμε.

Θα αρχίσει η λήψη των εργαλείων του Parental Advisor, και θα γίνει αυτόματα εγκατάσταση και εκκίνηση του πρόσθετου εργαλείου.

Το  Parental Advisor είναι το πρόσθετο εργαλείο παρακολούθησης που διαθέτει ο BitDefender για την παρακολούθηση των χρηστών που βρίσκονται υπό γονικό έλεγχο.

Στην οθόνη μας βλέπουμε το προφίλ του παιδί μας. Πατώντας στις τρεις τελείες, μπορούμε να επεξεργαστούμε το προφίλ του, τις συσκευές στις οποίες συνδέεται, ή να το καταργήσουμε.

Δεξιά βλέπουμε ότι μπορούμε να προσθέσουμε κι άλλο προφίλ, όπως και το κουμπί των ρυθμίσεων.

Στις “Γενικές Ρυθμίσεις” επιλέγουμε αν θέλουμε να λαμβάνουμε εκθέσεις δραστηριότητας, σε ποια διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, κάθε πότε, και για ποιες ενέργειες. Κάνουμε τις ρυθμίσεις που θέλουμε και αποθηκεύουμε τις αλλαγές.

Περιβάλλον και χρήση

Όπως είπαμε, ο γονικός έλεγχος του BitDefender αποτελεί μέρος του BitDefender Central. Για να αποκτήσουμε πρόσβαση στο περιβάλλον του, πηγαίνουμε στην καρτέλα του γονικού ελέγχου και πατάμε στον χρήστη τον οποίο θέλουμε να διαχειριστούμε.

Το περιβάλλον του γονικού ελέγχου είναι σε μορφή καρτελών, με προεπιλεγμένη την καρτέλα “Ταμπλώ”. Από εκεί θα βλέπουμε τη σύνοψη των δεδομένων δραστηριότητας του παιδιού μας.

Στην καρτέλα “Δραστηριότητες” βλέπουμε ό,τι κινήσεις έχει κάνει το παιδί μας. Σε περίπτωση που θεωρούμε ότι κάποια από τις εφαρμογές που χρησιμοποίησε δεν είναι κατάλληλη, μπορούμε να την αποκλείσουμε.

Τα “Ενδιαφέροντα” αποτελούν τον χώρο στον οποίο αποκλείουμε ή επιτρέπουμε ιστοσελίδες με διάφορους τρόπους. Έχοντας τη ρύθμιση ενεργή, μπορούμε να χειριστούμε τις “ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ”, προσθέτοντας ιστοσελίδες ως επιτρεπτές και μη.

Διαλέγοντας τη “ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ”, μπορούμε να πληκτρολογήσουμε οποιαδήποτε διεύθυνση θέλουμε, και να επιλέξουμε αν επιτρέπουμε την πρόσβαση ή όχι. Πατώντας το “+” η διεύθυνση αυτή θα προστεθεί στη λίστα.

Περνώντας το ποντίκι μας πάνω από οποιαδήποτε καταχώρηση, αλλάζουμε την κατάστασή της ή τη διαγράφουμε με τον μικρό κάδο που εμφανίζεται.  Όταν τελειώσουμε με όλες τις αλλαγές, αποθηκεύουμε κάνοντας κλικ στο “ΤΕΛΟΣ”.

Ακριβώς από κάτω βρίσκεται μία αρκετά καλή λίστα με φίλτρα περιεχομένου. Με το πάτημα στο “+” ή τσεκάροντας την επιλογή, μπορούμε να ενεργοποιήσουμε ή όχι ένα φίλτρο.

Κάθε φίλτρο που δίπλα του έχει το μπλε “τικ” είναι ενεργό. Αν το περιεχόμενο μιας ιστοσελίδας ανήκει σε κάποια από τις κατηγορίες των φίλτρων, τότε η πρόσβαση θα απαγορευτεί.

Φίλοι και Τοποθεσίες

Οι “Φίλοι” και οι “Τοποθεσίες” είναι διαθέσιμες μόνο αν υπάρχει εγκατεστημένος ο Parental Advisor στο smartphone του παιδιού μας. Η εφαρμογή προς το παρόν είναι διαθέσιμη μόνο για Android συσκευές.

Στους φίλους μπορούμε να δούμε με ποιους επικοινωνεί το παιδί μας, και να αποκλείσουμε την επικοινωνία του με άτομα τα οποία δεν βρίσκονται στις επαφές της συσκευής του.

Στις τοποθεσίες μπορούμε να ελέγξουμε τις συσκευές στις οποίες είναι συνδεδεμένος ο Parental Advisor, όπως και να τις εντοπίσουμε στον χάρτη πατώντας πάνω τους.

Επίσης μπορούμε να προσθέσουμε τοποθεσίες ως ασφαλείς ή όχι.

Για να το κάνουμε αυτό, επιλέγουμε την τοποθεσία που επιθυμούμε στον χάρτη, ορίζουμε αν θα υπολογίζεται ως ασφαλής ή περιορισμένη, ρυθμίζουμε την ακτίνα ασφαλείας γύρω από την τοποθεσία, και πατάμε “ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ”.

Κοινωνικά δίκτυα

Το τελευταίο εργαλείο του γονικού ελέγχου στον BitDefender προσφέρει τον έλεγχο των κοινωνικών δικτύων του παιδιού μας, και πιο συγκεκριμένα του Facebook.

Για να το χρησιμοποιήσουμε, θα πρέπει να επιλέξουμε “CONNECT NOW” και να συνδεθούμε στον λογαριασμό Facebook του παιδιού μας. Μόλις δώσουμε άδεια για να εγκατασταθεί η εφαρμογή του Parental Advisor, επιλέγουμε να συνεχίσουμε.

Οι πληροφορίες που μας παρέχονται ειδικά για τον λογαριασμό Facebook του παιδιού μας είναι κάτι παραπάνω από πλήρεις.

Γνωρίζουμε για όλες τις πληροφορίες του προφίλ του, ποιες σελίδες του αρέσουν, ακόμη και σε ποιες φωτογραφίες έχει προστεθεί με ετικέτα.

Πλέον έχει ρυθμιστεί ο γονικός έλεγχος μέσω του BitDefender και μπορούμε να επαναλάβουμε τα βήματα για όλα μας τα παιδιά.

Άλλα antivirus

Εκτός από τον BitDefender, υπάρχουν όπως είπαμε και άλλα antivirus που προσφέρουν υπηρεσίες γονικού ελέγχου. Αξίζει να αναφέρουμε ότι το Avast δεν είναι ένα από αυτά.

Ο γονικός έλεγχος από την Kaspersky Lab υπάρχει στις εκδόσεις Internet Security και Total Security, με πολλές χρήσιμες λειτουργίες. Θετικό για τα antivirus της Kaspersky Lab είναι και η υποστήριξη της ελληνικής γλώσσας.

Η ESET από την πλευρά της παρέχει κι αυτή τον γονικό έλεγχο στις μεγαλύτερες εκδόσεις του προγράμματος, που είναι οι Internet Security, Multi-Device Security Pack, και Smart Security Premium. Οι επιλογές που δίνει ο γονικός έλεγχος των antivirus της ESET είναι αρκετές, ενώ υποστηρίζουν και την ελληνική γλώσσα.

Τελευταία αλλά όχι καταϊδρωμένη έρχεται η Symantec, η οποία προσφέρει τον γονικό έλεγχο ως υπηρεσία με την ονομασία “Symantec Norton Family Premier”. Η υπηρεσία είναι συνδρομητική, εκτός κι αν κάνουμε χρήση της έκδοσης Norton Security PREMIUM, που την παρέχουν στην τιμή του πακέτου.

Ποια είναι τα όρια του γονικού ελέγχου;

Ο γονικός έλεγχος είναι ένα πολύ ισχυρό εργαλείο στα χέρια ενός γονιού. Παραπάνω είδαμε πώς μπορούμε να τον εφαρμόσουμε με διάφορους τρόπους στα Windows, έτσι ώστε να έχουμε τα παιδιά μας ασφαλή όσο χρησιμοποιούν τον υπολογιστή και το διαδίκτυο.

Ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κάθε άνθρωπος θέλει την ελευθερία του. Ο στόχος μας είναι μεν η προστασία των παιδιών, όμως μπορούμε εύκολα να το παρακάνουμε με τον γονικό έλεγχο και να περάσουμε τα όρια της προσωπικής ελευθερίας τους.

Με τα εργαλεία προβολής των μηνυμάτων, των κλήσεων, ή της δραστηριότητας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εύκολα μπορεί να πέσουμε στην παγίδα του να παρακολουθούμε πλήρως την κάθε κίνηση των παιδιών μας.

Πριν κάνουμε οποιαδήποτε κίνηση, καλό θα ήταν να σκεφτούμε πρώτα πώς θα νιώθαμε εμείς, αν κάποιος παρακολουθούσε κάθε μας μήνυμα στο Facebook, ή ήξερε όλα τα προσωπικά μας.

Όπως όλα τα πράγματα λοιπόν, έτσι και ο γονικός έλεγχος θα πρέπει να χρησιμοποιείται με σύνεση και μέτρο.

Ποια είναι η δική σας γνώμη για το γονικό έλεγχο;

Εσείς χρησιμοποιείτε τον γονικό έλεγχο στα Windows; Εκμεταλλεύεστε τις δυνατότητες που προσφέρει το ίδιο το λειτουργικό ή κάποια από τις εφαρμογές που αναφέραμε; Αν γνωρίζεται κάποια ακόμη εφαρμογή που αξίζει την προσοχή μας, πείτε μας στα σχόλια.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#354 - Τείχος Προστασίας Windows 11, Παραποίηση Τοποθεσίας Chrome, Αύξηση Μεγέθους Εικόνων
QuickSteps
GamingSteps#20241123 - Final Fantasy XIV Mobile, Υποψηφιότητες The Game Awards ‘24, Νικητές Golden Joystick Awards
GamingSteps