Home » Hardware » Εύκολη Συναρμολόγηση Υπολογιστή για Αρχάριους, Βήμα Προς Βήμα
Εύκολη Συναρμολόγηση Υπολογιστή για Αρχάριους, Βήμα Προς Βήμα

Εύκολη Συναρμολόγηση Υπολογιστή για Αρχάριους, Βήμα Προς Βήμα

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Αν σαν παιδί προτιμούσατε τα Lego από τα Playmobil, μπορείτε να εκτιμήσετε την ικανοποίηση του να στήσετε μόνοι σας το καινούριο σας PC. Η συναρμολόγηση υπολογιστή είναι απλή, δεν χρειάζεται εξειδικευμένες γνώσεις, αλλά ούτε κρύβει κινδύνους. Στον οδηγό αυτό θα δούμε όλα τα μυστικά για μια τέλεια συναρμολόγηση υπολογιστή, χωρίς τη βοήθεια κάποιου ειδικού.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Τα υλικά που θα χρειαστούμε

Για αρχή, αν ακολουθήσατε τον οδηγό μας για αγορά hardware, θα έχετε στην κατοχή σας όλα τα απαραίτητα υποσυστήματα για τη συναρμολόγηση υπολογιστή.

Το πρώτο που θα χρειαστούμε σε έναν υπολογιστή, είναι ο επεξεργαστής. Για τις ανάγκες του οδηγού, εμείς θα χρησιμοποιήσουμε τον Ryzen 7 2700X της AMD, που κυκλοφόρησε πρόσφατα.

Το PC που θα στήσουμε θα χρησιμοποιηθεί για video editing, οπότε ο επεξεργαστής θα παίξει τον σημαντικότερο ρόλο.

Ο επεξεργαστής, όμως, πάει πακέτο με τη μητρική. Η μητρική που θα επιλέξουμε για τη συναρμολόγηση υπολογιστή θα πρέπει να έχει συγκεκριμένες προδιαγραφές για να μπορεί να κουμπώσει το CPU που διαλέξαμε.

Δεν μπορούμε να βάλουμε όποια μητρική θέλουμε, καθώς θα πρέπει να ελέγξουμε το socket στο οποίο μπαίνει ο επεξεργαστής, αλλά και το chipset της μητρικής.

Αγορά Μητρικής - Πώς Να Αγοράσω Την Κατάλληλη Motherboard
Αγορά Μητρικής: Πώς να Επιλέξω την Κατάλληλη Motherboard

Η μητρική κάρτα είναι το πιο περίπλοκο εξάρτημα του υπολογιστή. Η αγορά μητρικής μπερδεύει αρκετούς χρήστες. Κάποιοι παίρνουν την πιο φτηνιάρικη. Άλλοι δίνουν στην αγορά…

Εμείς συνδυάσαμε τον 2700X με μία Prime X470 Pro της Asus.

Αν έχετε πρόβλημα στην επιλογή της κατάλληλης μητρικής, ή οποιουδήποτε άλλου υποσυστήματος, γράψτε μας στα σχόλια.

Τρίτο κομμάτι για να ολοκληρωθεί ο βασικός πυρήνας ενός build είναι οι μνήμες RAM. Για να δείτε πόση RAM θα χρειαστείτε στο σύστημά σας, ακολουθείστε τον οδηγό μας.

Πόση RAM Χρειάζεται ο Υπολογιστής Μου για Κάθε Χρήση?

Πολλοί θεωρούμε πως “όσο περισσότερη RAM, τόσο το καλύτερο”. Ανάλογα με τη χρήση, όμως, από ένα σημείο και μετά η επιπλέον μνήμη RAM μένει αχρησιμοποίητη, και…

Στην προκειμένη, εμείς θα βάλουμε 16GB DDR4 RAM, που είναι το ελάχιστο για ένα editing PC.

Οι Ryzen, λόγω του Infinity Fabric, έχουν σημαντικά καλύτερες επιδόσεις αν τους συνδυάσουμε με υψηλά χρονισμένες μνήμες, οπότε επιλέξαμε συχνότητα στα 3200Mhz με Cas Latency 14.

Και πάνε τα βασικά, έχουμε επεξεργαστή, μητρική, και μνήμες. Κάρτα γραφικών θα προσθέσουμε μια RX 580 που είχαμε στη διάθεσή μας.

Αν ο υπολογιστής προοριζόταν για gaming, θα δίναμε περισσότερη βάση στην κάρτα γραφικών, απ' ό,τι στον επεξεργαστή.

Από δίσκους θα βάλουμε έναν M.2 SSD των 240GB για το λειτουργικό και μερικούς HDD 1TB για αποθηκευτικό χώρο.

Και κάπου εδώ, φτάνουμε στο τελευταίο κομμάτι του hardware, που δεν είναι άλλο απ’ το τροφοδοτικό.

Το τροφοδοτικό μας είναι της Coolermaster, και πιο συγκεκριμένα ένα G650M. Είναι semi-modular, δηλαδή κάποια καλώδια είναι αποσπώμενα, έχει πιστοποίηση 80 Plus Bronze, και είναι στα 650W, που είναι αρκετά γι’ αυτό το σύστημα.

Αγορά Τροφοδοτικού: Πώς να Επιλέξω μέσω PSU Calculator

Η αγορά τροφοδοτικού είναι μία δύσκολή απόφαση για τον υπολογιστή. Η λάθος αγορά τροφοδοτικού μπορεί να είναι από σπατάλη χρημάτων μέχρι επικίνδυνη για το σύστημα. Στον…

Τέλος, έχουμε το κουτί που θα στεγάσει το build. Το δικό μας είναι ένα Sharkoon T28 σε πράσινο χρώμα.

Πρόκειται για ένα απλό, ευρύχωρο κουτί των 50-70€. Έχει τρεις ανεμιστήρες, δύο μπροστά και έναν πίσω, έχει χώρο για cable management, φίλτρα για τη σκόνη, θέσεις για δίσκους, και γενικά θα κάνει μια χαρά τη δουλειά του.

Πριν ξεκινήσουμε

Τα εργαλεία που θα χρειαστούμε για τη συναρμολόγηση υπολογιστή είναι ένα απλό σταυροκατσάβιδο και μερικά δεματικά για να δέσουμε τα καλώδια.

Δεν θέλουμε ούτε ειδικά βραχιολάκια για τον στατικό ηλεκτρισμό, ούτε χειρουργικά γάντια, ούτε κανέναν άλλον περίεργο εξοπλισμό. Για περισσότερες λεπτομέρειες, δείτε τον οδηγό μας.

Στατικός Ηλεκτρισμός: Είναι Τόσο Επικίνδυνος Στη Συναρμολόγηση PC;

Μπορεί όντως ο στατικός ηλεκτρισμός να καταστρέψει τον υπολογιστή μας; Κινδυνεύουμε να μείνουμε με τη μητρική στο χέρι, αν την ακουμπήσουμε χωρίς να γειωθούμε; Σε…

Το μόνο που θα χρειαστεί να κάνουμε, είναι να ξεπακετάρουμε το κουτί που θα στεγάσει το build μας. Ακουμπώντας το μεταλλικό κουτί, ξεφορτωνόμαστε άμεσα τον στατικό ηλεκτρισμό.

Αν θέλετε να νιώθετε ακόμη πιο ασφαλείς, μπορείτε να αγγίξετε το σώμα ενός καλοριφέρ που είναι γειωμένο. Θα πρέπει όμως να ακουμπήσετε κάποιο τμήμα που να μην είναι βαμμένο, να έχει γυμνό μέταλλο.

Η πρώτη συναρμολόγηση στη μητρική

Έπειτα, προχωράμε στο κουτί της μητρικής.

Όλες οι μητρικές έρχονται μέσα σε αντιστατική σακούλα. Στη συσκευασία θα βρούμε συνήθως και το I/O shield που μπαίνει στο πίσω μέρος του κουτιού, τα manual, και ίσως κάποιο CD με drivers.

Ξεπακετάρουμε τα πάντα και κλείνουμε το κουτί για να αρχίσουμε τη συναρμολόγηση υπολογιστή. Βγάζουμε τη μητρική από την αντιστατική σακούλα προσεκτικά και τη βάζουμε επάνω στο κουτί της.

Προσοχή! Όχι επάνω στη σακούλα, ούτε επάνω σε μεταλλικές επιφάνειες. Το πιο βολικό είναι να τη βάλετε πάνω στο κουτί της, αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και κάποια ξύλινη επιφάνεια.

Πριν κάνουμε οτιδήποτε, ρίχνουμε μια γρήγορη ματιά στη θέση όπου μπαίνει ο επεξεργαστής, ώστε να βεβαιωθούμε ότι δεν υπάρχει κανένα στραβωμένο πινάκι.

Βέβαια στη δική μας περίπτωση, τα πινάκια βρίσκονται στον επεξεργαστή, και όχι στη μητρική. Στην περίπτωση των μητρικών για Intel, τα πινάκια βρίσκονται στο socket.

Τοποθέτηση επεξεργαστή

Έπειτα, βγάζουμε τον επεξεργαστή απ’ το κουτί του προσεκτικά. Ό,τι κι αν κάνουμε, δεν αγγίζουμε το κάτω μέρος του για κανέναν λόγο. Τον κρατάμε πάντα από τα πλάγια.

Άσχετα με το ποια μητρική και ποιον επεξεργαστή έχουμε, επάνω στο socket θα δούμε ένα βελάκι που δείχνει τον τρόπο που πρέπει να τοποθετηθεί ο επεξεργαστής. Το ίδιο βελάκι υπάρχει και στη μία άκρη του επεξεργαστή.

Ταιριάζουμε τα δύο βελάκια και βάζουμε προσεκτικά τον επεξεργαστή στη θέση του με τη σωστή φορά.

Όταν λέμε προσεκτικά, εννοούμε με χειρουργική ακρίβεια. Δεν θέλουμε να το κάνουμε με δύναμη, ούτε να μας πέσει ο επεξεργαστής επάνω στο socket, γιατί είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει ζημιά στα πινάκια.

Αφού τον τοποθετήσουμε, τον κουμπώνουμε στη μητρική με το ειδικό χερούλι που έχει στα πλάγια.

Ανάλογα με το socket, μπορεί να δούμε και διαφορετικό τρόπο κουμπώματος, οπότε βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε πώς κλειδώνει πριν ασκήσετε πίεση σε σημείο που δεν πρέπει.

Τοποθέτηση ψύκτρας

Στο κουτί του επεξεργαστή θα βρούμε και την ψύκτρα, αν και δεν έρχονται όλοι οι επεξεργαστές με ψύκτρες. Επίσης, ενδέχεται να θέλουμε να βάλουμε μια aftermarket ψύκτρα ή κάποια υδρόψυξη.

Ψύξη Υπολογιστή: Όλες οι Μέθοδοι και τα Μυστικά τους

Η υπερθέρμανση είναι ο σιωπηλός δολοφόνος του υπολογιστή, και μπορεί να δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα. H σωστή ψύξη υπολογιστή είναι θεμελιώδους σημασίας, ειδικά σε μια χώρα…

Σε κάθε περίπτωση, μπορούμε να διαβάσουμε στις οδηγίες χρήσης για το πώς κουμπώνει η καθεμία. Ανάλογα με το socket, το κούμπωμα διαφέρει, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις είναι προφανές.

Ωστόσο, πριν βάλουμε οποιαδήποτε ψύκτρα, θα χρειαστεί να τοποθετήσουμε θερμοαγώγιμη πάστα στον επεξεργαστή.

Αρκετές ψύκτρες διαθέτουν ήδη θερμοαγώγιμη πάστα την πρώτη φορά που θα τις βγάλουμε απ' το κουτί. Έτσι, το μόνο που κάνουμε είναι να την κουμπώσουμε απλά πάνω στη μητρική.

Αν η ψύκτρα σας δεν έχει πάστα επειδή ενδεχομένως την είχατε τοποθετημένη σε κάποιο άλλο build ή αν ήρθε με ξεχωριστή πάστα στο κουτί, δείτε τον αναλυτικό οδηγό για την καλύτερη μέθοδο τοποθέτησης, αλλά και την καλύτερη πάστα που μπορείτε να πάρετε.

Τι Είναι η Θερμική Πάστα και Πώς τη Βάζω Σωστά Στον Επεξεργαστή

Ακόμη κι αν δεν ασχολούμαστε με τη συναρμολόγηση υπολογιστών, ενδεχομένως να έχουμε ακούσει τον όρο “θερμοαγώγιμη πάστα”. Πρόκειται για τη θερμική “αλοιφή” που απλώνουμε μεταξύ…

Μαζί με την ψύκτρα, δεν ξεχνάμε να κουμπώσουμε και το καλώδιο απ' το ανεμιστηράκι επάνω στη μητρική. Άλλωστε κάπως πρέπει να πάρει και ρεύμα. Ψάχνουμε τη θύρα με την ονομασία CPU_FAN, που συνήθως βρίσκεται προς την πάνω πλευρά.

Έπειτα, τοποθετούμε το καλώδιο της ψύκτρας.

Τοποθέτηση μνήμης RAM

Το επόμενο βήμα στη συναρμολόγηση υπολογιστή είναι οι μνήμες RAM.

Αν η μητρική σας έχει μόνο δύο θέσεις για μνήμες, τότε συγχαρητήρια, έχετε μία από τις πιο φτηνιάρικες μητρικές.

Οι πιο ποιοτικές μητρικές έρχονται με τέσσερις θέσεις για τις μνήμες. Αν έχουμε δύο στικάκια μνήμης, τότε προφανώς θέλουμε να δουλεύουν σε dual channel.

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να τις τοποθετήσουμε στις κατάλληλες θέσεις, και συνήθως πάνε εναλλάξ. Θα πρέπει οπωσδήποτε να συμβουλευτούμε το manual της μητρικής για το ποιες θέσεις αποτελούν ζευγάρια.

Κάποιες μητρικές έχουν το ίδιο κανάλι στο ίδιο χρώμα, άλλες σε εναλλάξ χρώματα, κάποιες έχουν το ίδιο κανάλι δίπλα δίπλα, άλλες εναλλάξ, και δεν συμμαζεύεται.

Έπειτα κουμπώνουμε τις μνήμες μία-μία στην κατάλληλη θύρα. Μια πολύ βασική αρχή στη συναρμολόγηση υπολογιστών είναι ότι όλα κουμπώνουν μόνο με έναν τρόπο, σαν παζλ, είτε μιλάμε για το εσωτερικό είτε για το εξωτερικό του κουτιού.

Αν κάτι δεν κουμπώνει, τότε δεν το έχουμε βάλει στη σωστή θέση ή το βάζουμε ανάποδα. Αν κάτι έχει κουμπώσει, τότε είναι σίγουρα στη σωστή θέση.

Οι μνήμες, για παράδειγμα, έχουν μία εγκοπή κοντά στη μέση, έτσι ώστε να μπαίνουν κι αυτές μόνο με έναν τρόπο. Τσεκάρουμε πού είναι η εγκοπή, και έπειτα τις βάζουμε σωστά.

Αξίζει να σημειώσουμε πως μνήμες διαφορετικού DDR έχουν την εγκοπή σε διαφορετικό σημείο. Αυτό σημαίνει πως είναι φυσικώς αδύνατον να βάλουμε μια μνήμη DDR4 σε θύρα DDR3, ή οποιονδήποτε άλλο ασύμβατο συνδυασμό.

Φροντίζουμε να ανοίξουμε τους διακόπτες που έχει η μητρική στις άκρες των θυρών, ειδάλλως δεν θα μπορούμε να βάλουμε τις μνήμες.

Έπειτα πιέζουμε μέχρι να ακούσουμε το χαρακτηριστικό κλικ και από τις δύο πλευρές.

Θα δούμε ότι κούμπωσαν οι διακόπτες. Αν ποτέ θέλουμε να βγάλουμε τις μνήμες, θα πρέπει να ανοίξουμε τους συγκεκριμένους διακόπτες.

Τοποθέτηση δίσκου SSD σε θύρα M.2

Σε περίπτωση που έχουμε δίσκο SSD για M.2 θύρα, τώρα είναι η κατάλληλη ευκαιρία για να τον τοποθετήσουμε στη θέση του.

Θα βρούμε τη θύρα στο κέντρο της μητρικής.

Η δική μας motherboard έχει και heatsink για την καλύτερη ψύξη του δίσκου, το οποίο πρέπει να ξεβιδώσουμε για να τον κουμπώσουμε.

Η τοποθέτησή του από εκεί και μετά είναι σχετικά απλή. Το μόνο που κάνουμε είναι να τον βιδώσουμε…

και να βάλουμε ξανά το heatsink στη θέση του.

Σε αυτό το σημείο είμαστε έτοιμοι να μεταφέρουμε το setup μέσα στο κουτί.

Μεταφορά στο κουτί

Αν το κουτί μας είναι καινούργιο, τότε περιλαμβάνει και βίδες κάθε λογής, ίσως κάποια δεματικά που θα βοηθήσουν στη συναρμολόγηση υπολογιστή, και διάφορα άλλα παρελκόμενα για να κουμπώσουμε όλο μας το hardware.

Διαβάζοντας το manual, θα δούμε για τι χρήση προορίζεται η κάθε βίδα.

Συνήθως αυτές με το παχύ κεφάλι είναι για το τροφοδοτικό και τους δίσκους, ενώ οι πιο μικρές για τη μητρική. Μαζί θα βρούμε και τα standoffs – ή αλλιώς “ποδαράκια” της μητρικής – τα οποία πρέπει να βιδώσουμε στο κουτί για να μπει επάνω η motherboard.

Ανάλογα με το μέγεθος της μητρικής μας, μπορεί να χρειαστούμε περισσότερα ή λιγότερα standoffs, καθώς και διαφορετικές θέσεις.

Η δική μας είναι ATX, οπότε βιδώνουμε τα stands στα αντίστοιχα σημεία.

Έπειτα βάζουμε το I/O shield της μητρικής στο πίσω μέρος. Το πιέζουμε αρκετά καλά για να κουμπώσει.

Ήρθε η ώρα για να κουμπώσουμε και τη μητρική στο κουτί. Την τοποθετούμε έτσι ώστε οι τρύπες να πατάνε επάνω στα standoffs. Ελέγχουμε αν οι θύρες στο πίσω μέρος μπήκαν σωστά στο I/O Shield.

Εφόσον όλα φαίνονται εντάξει, ξεκινάμε να βιδώνουμε τη μητρική με τις κατάλληλες βίδες. Προσοχή όμως, δεν πρέπει να το παρακάνουμε στο βίδωμα.

Βιδώνουμε ίσα-ίσα μέχρι να συναντήσουμε αντίσταση. Δεν σφίγγουμε ποτέ τις βίδες της μητρικής σαν να μην υπάρχει αύριο.

Με πολύ σφιγμένες τις βίδες μπορεί να μην ανοίγει καν ο υπολογιστής, και άντε μετά να βρούμε τι φταίει. Αν το παρακάνουμε, δεν αποκλείεται να δημιουργήσουμε και ζημιά στη μητρική.

Τα καλώδια του κουτιού

Για μεγαλύτερη ευκολία στη συναρμολόγηση υπολογιστή και για να έχουμε περισσότερο χώρο, πριν βάλουμε οτιδήποτε άλλο, θα κουμπώσουμε τα καλώδια του κουτιού επάνω στη μητρική.

Αυτά τα καλώδια αφορούν όλες τις έξτρα λειτουργίες που ενδέχεται να έχει το κουτί μας, όπως LED φωτάκια, αλλά και τα κουμπιά Power On και Reset.

Να σημειώσουμε ότι μόνο το Power On είναι πραγματικά σημαντικό για τη λειτουργία του υπολογιστή. Ακόμα και να μη βάλουμε τίποτα απ’ όλα τα υπόλοιπα, ο υπολογιστής θα λειτουργήσει κανονικά.

Και εδώ θα πρέπει να συμβουλευτούμε το manual της μητρικής, ώστε να δούμε πού μπαίνει κάθε καλώδιο. Θα το βρούμε συνήθως σαν System Panel Connector, αν και στη δική σας μητρική ίσως το ονομάζει αλλιώς ο κατασκευαστής.

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, επάνω στα καλώδια αναγράφεται η λειτουργία τους. Κάθε ένα από τα μικρά καλώδια διαθέτει δύο απολήξεις, μία λευκή και μία χρωματιστή. Το λευκό συμβολίζει το “-“, ενώ η χρωματιστή απόληξη είναι το “+”.

Η δική μας μητρική διαθέτει ειδικό αντάπτορα για να κουμπώσουμε όλα τα καλώδια, έτσι ώστε να μην χρειαστεί να τα βάζουμε ένα-ένα.

Τα μεγάλα μπλε καλώδια σαν αυτό που φαίνεται στην εικόνα είναι για τις θύρες USB 3.0.

Τα κουμπώνουμε στην αντίστοιχη θύρα της μητρικής. Επίσης, βάζουμε τα καλώδια για USB 2.0 – αν έχουμε – το καλώδιο για το audio jack, και πάει λέγοντας.

Αυτή τη διαδικασία θα μπορούσαμε να την κάνουμε και πριν βάλουμε τη μητρική μέσα στο κουτί, έτσι ώστε να έχουμε περισσότερο χώρο.

Ωστόσο, σε μερικά κουτιά όπως το δικό μας, τα καλώδια ενδεχομένως να είναι κοντά, και άρα να μη φτάνουν να κουμπώσουν αν η μητρική δεν είναι στο κουτί.

Τοποθέτηση τροφοδοτικού

Μόλις τελειώσουμε με όλα τα καλώδια, μπορούμε να τοποθετήσουμε το τροφοδοτικό στο κουτί. Θα δούμε ότι πίσω το κουτί έχει μία ορθογώνια τρύπα που σηματοδοτεί τη θέση του τροφοδοτικού.

Στα πιο ποιοτικά κουτιά, το τροφοδοτικό μπαίνει συνήθως στο κάτω μέρος.

Το βάζουμε στη θέση του, βεβαιωνόμαστε ότι πάτησε καλά στα ποδαράκια που πιθανώς να έχει το κουτί μας, και βιδώνουμε τις αντίστοιχες βίδες.

Κάπου εδώ, ο υπολογιστής μας αρχίζει να μοιάζει με το κεφάλι της μέδουσας.

Δεν πτοούμαστε όμως. Αν το κουτί μας έχει προδιαγραφές για cable management, η κατάσταση θα βελτιωθεί κατά πολύ στη συνέχεια. Αν απ’ την άλλη δεν έχει, θα πρέπει να αρκεστούμε στα δεματικά.

Στην περίπτωσή μας, όπως βλέπουμε στις εικόνες, το κουτί διαθέτει τρύπες για να περάσουμε τα καλώδια του τροφοδοτικού.

Ξεκινάμε με το μεγάλο 24πινο καλώδιο που τροφοδοτεί τη μητρική. Για καλύτερο cable management, το περνάμε απ' την πίσω πλευρά στις ειδικές τρύπες που έχει το κουτί.

Υπενθυμίζουμε ότι υπάρχει μόνο ένας τρόπος για να μπει το κάθε καλώδιο, οπότε αν το βάλουμε ανάποδα, δεν θα μπαίνει. Το κουμπώνουμε λοιπόν σωστά, μέχρι να ακούσουμε το χαρακτηριστικό κλικ.

Έπειτα, παίρνουμε το καλώδιο του επεξεργαστή. Εδώ αν το τροφοδοτικό μας δεν είναι της προηγούμενης χιλιετίας, θα έχει ένα 8πινο καλώδιο, το οποίο γράφει την ένδειξη CPU για να το ξεχωρίσουμε.

Ενδεχομένως να είναι και δύο τετράπινα, τα οποία ενώνονται στη μέση, για συμβατότητα με παλαιότερες μητρικές που ήθελαν μόνο τετράπινη τροφοδοσία για τον επεξεργαστή.

Εντοπίζουμε την αντίστοιχη θύρα στη μητρική, που βρίσκεται πάντα στο πάνω μέρος. Περνάμε και εδώ το καλώδιο πίσω απ’ το κουτί μας, και το κουμπώνουμε.

Τοποθέτηση κάρτας γραφικών

Σε αυτό το σημείο θα ήταν καλό να κάνουμε έναν πρώτο έλεγχο για το αν ανοίγει ο υπολογιστής.

Εφόσον ο επεξεργαστής μας δεν έχει ενσωματωμένα γραφικά, θα χρειαστεί πρώτα να βάλουμε την κάρτα γραφικών για να δούμε αν μέχρι στιγμής δουλεύει όπως πρέπει.

Στο πίσω μέρος του κουτιού θα χρειαστεί να αφαιρέσουμε τυχόν προστατευτικά σιδεράκια, ανάλογα με το μέγεθος της κάρτας μας.

Στα καλά κουτιά, αυτά τα προστατευτικά είναι κουμπωμένα με βίδες, οπότε μπορούμε να τα φυλάξουμε και να τα ξαναβιδώσουμε, αν τυχόν και βγάλουμε ποτέ την κάρτα μας.

Σε πιο φτηνά κουτιά, όμως, είναι απλώς λαμάκια, τα οποία δεν ξαναμπαίνουν απ’ τη στιγμή που θα τα αφαιρέσουμε. Καλό είναι λοιπόν να μετρήσουμε πού ακριβώς μπαίνει η κάρτα μας, έτσι ώστε να αφαιρέσουμε τα σωστά.

Συνήθως είναι το δεύτερο και το τρίτο για full size κάρτα γραφικών. Δώστε και λίγη προσοχή στο πώς θα τα βγάλετε όμως, γιατί είναι αρκετά κοφτερά.

Είναι εύκολο να την πάθει κανείς με αυτά τα ύπουλα κοψίματα, που δεν τα καταλαβαίνεις με τη μία, αλλά σε ενοχλούν λίγο αργότερα.

Όχι τίποτα άλλο, αλλά υπολογιστή θα στήσουμε. Δεν θέλουμε να στάξει τίποτα υγρό πάνω στα εξαρτήματά μας, ούτε καν το ίδιο μας το αίμα.

Η τοποθέτηση και εδώ είναι αρκετά απλή, αφού αρκεί απλώς να την κουμπώσουμε επάνω στη μητρική. Φροντίζουμε να είναι ανοιχτή η ασφάλεια της θύρας PCI-express, αλλιώς η κάρτα δεν θα κουμπώνει.

Ακούμε και εδώ το χαρακτηριστικό κλακ, ώστε να καταλάβουμε ότι η κάρτα κούμπωσε σωστά.

Πριν βιδώσουμε τις βίδες, δοκιμάζουμε ένα καλώδιο HDMI ή DisplayPort στις θύρες της κάρτας. Έτσι, θα εντοπίσουμε το ιδανικό ύψος για να βιδώσουμε τις βίδες για τη σταθεροποίησή της.

Αν η κάρτα μας δεν είναι χαμηλής κατανάλωσης, τότε το πιθανότερο είναι να χρειάζεται και επιπλέον τροφοδοσία. Τσεκάρουμε στα πλάγια ή μπροστά για τυχόν θύρες τροφοδοσίας.

Σε εμάς βλέπουμε ότι διαθέτει μία οχτάπινη και μία εξάπινη. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να συνδέσουμε τις αντίστοιχες θύρες του τροφοδοτικού.

Η πρώτη δοκιμή

Ήρθε η ώρα για ένα test drive μετά την πρώτη συναρμολόγηση υπολογιστή, με το οποίο θα βεβαιωθούμε ότι όλα τα προϊόντα μας λειτουργούν και δεν ήρθε κάποιο DOA (Dead On Arrival).

Αν τα κάναμε όλα σωστά μέχρι εδώ, θα πρέπει ο υπολογιστής να είναι σε θέση να ανοίξει.

Συνδέουμε λοιπόν το τροφοδοτικό στην πρίζα, την οθόνη στην κάρτα γραφικών, και ανοίγουμε τον διακόπτη του. Κάνουμε τον σταυρό μας, και πατάμε το κουμπί Power On.

Βλέπουμε ότι οι ανεμιστήρες ξεκίνησαν, ακούσαμε και το χαρακτηριστικό μπιπ, και είχαμε εικόνα στην οθόνη, οπότε όλα φαίνονται μια χαρά.

Στην οθόνη θα εμφανιστεί ένα μήνυμα που αναφέρει ότι δεν υπάρχει boot device για να εκκινήσει ο υπολογιστής, πράγμα λογικό, αφού δεν βάλαμε κάποιον δίσκο με λειτουργικό.

Αν για κάποιο λόγο δεν άνοιξε ο υπολογιστής, ή άνοιξε αλλά δεν είχαμε καθόλου εικόνα στην οθόνη, στον παρακάτω οδηγό θα δούμε όλα τα βήματα για να εντοπίσουμε τι φταίει:

Featured Δεν Ανοίγει Ο Υπολογιστής Τα Βήματα Που Πρέπει Να Κάνω Για Τη Διάγνωση
Δεν Ανοίγει Ο Υπολογιστής? Όλα Τα Βήματα Για Τη Διάγνωση

Είναι απογοητευτικό όταν στα καλά καθούμενα δεν ανοίγει ο υπολογιστής, ή μας υποδέχεται μια μαύρη οθόνη. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους ένα PC μπορεί…

Συνεχίζουμε λοιπόν με τα υπόλοιπα κομμάτια του hardware μας.

Aνεμιστηράκια

Τα ανεμιστηράκια συνήθως έρχονται με τρίπινο ή τετράπινο καλώδιο.

Μπορούμε να τα κουμπώσουμε επάνω στη μητρική, έτσι ώστε να έχουμε τη δυνατότητα να ελέγξουμε την ταχύτητά τους από το BIOS.

Αν τα συνδέσουμε με καλώδιο molex απευθείας επάνω στο τροφοδοτικό, θα τρέχουν πάντα στη μέγιστη δυνατή ταχύτητα και θα μας παίρνουν τα αυτιά.

Σκληροί δίσκοι και DVD-R

Κάπου εδώ μπορούμε να τοποθετήσουμε όλους τους δίσκους μας μέσα στο κουτί. Όπως βλέπετε, σε αυτό το κουτί υπάρχουν ειδικά συρταράκια στα οποία βιδώνουμε τους δίσκους.

Αυτό διαφέρει από κουτί σε κουτί, αλλά σε κάθε περίπτωση, οι θέσεις για τους δίσκους δεν θα μας δυσκολέψουν.

Τα περισσότερα κουτιά έχουν και ειδικές θέσεις για τους μικρούς δίσκους SSD. Για άλλη μια φορά, ρίχνουμε μια ματιά στο manual αν δεν είμαστε σίγουροι πού μπαίνει τι.

Εφόσον βιδώσουμε όλους τους δίσκους μας και βάλουμε τα συρταράκια στη θέση τους, θα πρέπει να τους τροφοδοτήσουμε με ρεύμα.

Παίρνουμε από το τροφοδοτικό τα αντίστοιχα SATA καλώδια, τα περνάμε από όπου μας βολεύει, και τα οδηγούμε στην πίσω μεριά των δίσκων.

Φυσικά, δεν αρκεί μόνο η τροφοδοσία. Πρέπει να συνδέσουμε τους δίσκους στη μητρική μας, ώστε να τους διαβάζει ο υπολογιστής μας. Αυτό θα γίνει με τα μικρά καλώδια SATA.

Βάζουμε το ένα άκρο στη μητρική, και το άλλο στον κάθε δίσκο. Για άλλη μια φορά, τα καλώδια μπαίνουν μόνο με έναν τρόπο.

Για όσους χρησιμοποιούν ακόμα DVD-R, η τοποθέτηση είναι συνήθως στο ίδιο σημείο με τους δίσκους. Αν το κουτί μας έχει προδιαγραφές για DVD-R, τότε αφαιρούμε τυχόν λαμάκια που μας εμποδίζουν, και βιδώνουμε το υποσύστημα στο κουτί.

Έπειτα, συνδέουμε και σε αυτό ένα καλώδιο τροφοδοσίας και ένα SATA για κούμπωμα πάνω στη μητρική.

Πώς κάνω cable management

Το cable management είναι αρκετά σημαντικό στη συναρμολόγηση υπολογιστή. Ένα κακό cable management μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένες θερμοκρασίες λόγω κακού airflow μέσα στο κουτί.

FEATURED Θερμοκρασία Υπολογιστή Πώς να τη Μετρήσουμε Με Τα Καλύτερα Δωρεάν Εργαλεία
Θερμοκρασία Υπολογιστή – Πώς Να Τη Μετρήσουμε

Η κατάλληλη θερμοκρασία υπολογιστή, και ειδικά η θερμοκρασία επεξεργαστή και κάρτας γραφικών, είναι ζωτικής σημασίας για τη σωστή λειτουργία του PC. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που…

Αν περάσαμε όλα τα καλώδια από πίσω, στο μπροστινό μέρος θα είμαστε μια χαρά.

Φυσικά, αν το κουτί μας δεν έχει χώρο στην πίσω πλευρά, θα πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε με δεματικά.

Στην περίπτωσή μας στο πίσω μέρος γίνεται ένας μικρός χαμός, και αν τα αφήσουμε έτσι δεν θα κλείνει με τίποτα το κουτί.

Γενικά, το cable management θέλει και λίγο φαντασία. Δεν υπάρχει σωστός και λάθος τρόπος, αρκεί κανένα καλώδιο να μην τεντώνεται και ζορίζεται. Οπότε, τακτοποιούμε τα καλώδια όπως νομίζουμε.

Αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούμε να βάλουμε 50 δεματικά. Σκεφτείτε ότι αν στο μέλλον χρειαστούμε κάποια αναβάθμιση, θα πρέπει να τα κόψουμε ένα-ένα και θα δυσκολέψουμε τον εαυτό μας χωρίς λόγο.

Παραθέτουμε φωτογραφικό υλικό από το δικό μας cable management.

Πρόβα τζενεράλε

Με τη συναρμολόγηση υπολογιστή να έχει ολοκληρωθεί, και πριν ακόμα βιδώσουμε τα πλαϊνά πάνελ, κάνουμε μια τελευταία δοκιμή για να δούμε ότι όλα λειτουργούν σωστά.

Εφόσον ο υπολογιστής μας ανοίγει και παίρνουμε σήμα στην οθόνη, κλείνουμε τα πλαϊνά πάνελ του κουτιού – είναι ζωτικής σημασίας για τη σωστή ροή αέρα στο κουτί.

Κάπου εδώ, η συναρμολόγηση υπολογιστή έλαβε τέλος.

Εγκατάσταση λειτουργικού

Φυσικά, ο υπολογιστής μας δεν έχει λειτουργικό. Για να μπορέσουμε να τον χρησιμοποιήσουμε, θα πρέπει να κάνουμε format στον δίσκο και να περάσουμε Windows, Linux, ή ό,τι τέλος πάντων χρησιμοποιεί ο καθένας μας.

Για να κατεβάσετε και να εγκαταστήσετε δωρεάν την τελευταία έκδοση των Windows 10, δείτε τον οδηγό μας.

Αν προτιμάτε Linux, μπορείτε να ρίξετε μια ματιά εδώ.

Εγκατάσταση Ubuntu 16.04 LTS μαζί με Windows

Το Ubuntu Linux είναι πιο εύχρηστο και φιλικό από ποτέ, και μπορεί να αντικαταστήσει πλήρως τα Windows σε όλες τις βασικές εργασίες του υπολογιστή –…

Για αναλυτική παρουσίαση σε βίντεο, δείτε το επεισόδιο της σειράς “Όλη Η Αλήθεια” για το format υπολογιστή.

Οι δικές σας εμπειρίες στη συναρμολόγηση υπολογιστή

Όπως είδαμε, το στήσιμο ενός υπολογιστή δεν είναι και τόσο δύσκολο, ενώ σίγουρα μπορείτε να ακολουθήσετε ελαφρώς διαφορετική σειρά από αυτή που δείξαμε.

Είτε ακολουθήσατε τις παραπάνω οδηγίες, είτε θέλετε να μοιραστείτε τη δική σας εμπειρία όσον αφορά τη συναρμολόγηση υπολογιστή – για παράδειγμα απρόβλεπτα προβλήματα που σας έτυχαν, ή δικά σας μυστικά – γράψτε μας στα σχόλια.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

Αγορά Laptop €449-€3.955: Τα Καλύτερα Της Εβδομάδας 25/10-31/10
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#358 - Κλείδωμα Εφαρμογών Android, Επαναφορά Πλήρους Ημερομηνίας Windows 11, Spotify Create
QuickSteps
GamingSteps#20241221 - Νεότερα Για Τη Ciri Στο The Witcher 4, Κόσμοι Από Αναμνήσεις Παικτών Στο Proxi, Steam Replay 2024
GamingSteps