Home » Hardware » Recovery USB: Δημιουργία Μέσου Αποκατάστασης Windows (Με ή Χωρίς USB Drive)
FEATURED Recovery USB Δημιουργία Περιβάλλοντος Αποκατάστασης Windows Με ή Χωρίς USB Drive

Recovery USB: Δημιουργία Μέσου Αποκατάστασης Windows (Με ή Χωρίς USB Drive)

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Σε όλους μπορεί να συμβεί κάποια στιγμή το Windows PC να καταρρεύσει και να μην εκκινεί. Σε αυτή την περίπτωση τα πράγματα δυσκολεύουν και ενδέχεται να αγχωθούμε αν είμαστε απροετοίμαστοι και δεν είχαμε προβλέψει για ένα recovery USB. Δείτε πώς δημιουργούμε το περιβάλλον αποκατάστασης των Windows 10/11, ακόμη και αυτόματα χωρίς να το περάσουμε σε μια μονάδα USB.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Η διαφορά μεταξύ δίσκου επιδιόρθωσης & δίσκου αποκατάστασης

Όπως υποδηλώνει το όνομα, o δίσκος επιδιόρθωσης συστήματος είναι ένα εργαλείο επισκευής των Windows που έχει εγγραφεί σε DVD.

Πρόκειται για δίσκο με δυνατότητα εκκίνησης ο οποίος περιέχει εργαλεία για για επιδιορθώσουμε μια εγκατάσταση Windows με την επαναφορά ενός αντιγράφου ειδώλου συστήματος.

Από την άλλη, η μονάδα ανάκτησης χρησιμοποιεί ένα flash USB για τη δημιουργία μιας μονάδας δίσκου με δυνατότητα εκκίνησης. Περιέχει όλα τα εργαλεία αντιμετώπισης προβλημάτων που παρέχονται από τον δίσκο επιδιόρθωσης συστήματος και μερικά ακόμη.

Είναι η πιο δραστική και αποτελεσματική μέθοδος, καθώς περιέχει τα αρχεία του συστήματός μας ώστε να προχωρήσουμε απευθείας σε μια νέα εγκατάσταση Windows εφόσον χρειάζεται, κάτι που δεν μπορεί να κάνει ο δίσκος επιδιόρθωσης. Επιπλέον, χρησιμοποιούμε ένα σύγχρονο USB drive και όχι DVD.

Δημιουργία Recovery USB

Τα Windows έχουν τα δικά τους εργαλεία αποκατάστασης, αλλά δεν μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε εάν το σύστημα κολλάει και δεν εκκινείται. Επομένως, είναι καλή ιδέα να έχουμε πάντα σε ετοιμότητα ένα recovery USB προτού το PC μας εμφανίσει τέτοια προβλήματα.

Η μονάδα αποκατάστασης αποθηκεύει ένα αντίγραφο του περιβάλλοντος Windows 10 ή Windows 11 σε μια εξωτερική πηγή, όπως ένα USB Flash. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να επαναφέρουμε το σύστημα.

Το μειονέκτημα με το ενσωματωμένο εργαλείο αποκατάστασης των Windows είναι ότι δεν δημιουργεί αντίγραφα ασφαλείας για τα προσωπικά αρχεία και τις εφαρμογές που είχαμε στο PC. Επιπλέον, το USB ανάκτησης λειτουργεί αποκλειστικά και μόνο με τον υπολογιστή όπου το δημιουργήσαμε.

Έτσι, στον οδηγό θα δούμε δύο μεθόδους για να δημιουργήσουμε ένα recovery USB. Η πρώτη αφορά το ενσωματωμένο εργαλείο της Microsoft με τους περιορισμούς που αναφέραμε, και η δεύτερη μέθοδος που είναι πλήρης και έχει να κάνει με τρίτο εργαλείο.

Το πλεονέκτημα της δεύτερης μεθόδου είναι ότι το recovery USB του τρίτου εργαλείου μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αποκατάσταση διαφορετικών υπολογιστών. Δεν περιορίζεται δηλαδή μόνο στο PC που δημιούργησε το μέσο αποκατάστασης.

Ταυτόχρονα, μέσα στο ίδιο περιβάλλον μας δίνει πρώτα τη δυνατότητα ενός εύκολου και πλήρους backup συστήματος με όλα τα αρχεία και τις εφαρμογές μας, που έτσι και αλλιώς πρέπει πάντα να κάνουμε τακτικά.

Επιπλέον, μας επιτρέπει να μην χρησιμοποιήσουμε καθόλου ένα USB Drive και τη χρονοβόρα διαδικασία εκκίνησης από μια εξωτερική μονάδα, αλλά μέσα από ένα μοντέρνο περιβάλλον αποκατάστασης που εμφανίζεται αυτόματα στην εκκίνηση του συστήματος που έχει καταρρεύσει.

Recovery USB 11αAμμ

Ας τα δούμε λοιπόν όλα πιο αναλυτικά με εικόνες.

Με το ενσωματωμένο εργαλείο των Windows 10/11

Ξεκινώντας, συνδέουμε στο PC μια μονάδα USB με χωρητικότητα τουλάχιστον 16GB. Αυτή η διαδικασία θα διαγράψει όλα τα δεδομένα που είναι ήδη αποθηκευμένα στο φλασάκι, οπότε φροντίζουμε ένα backup αν τα χρειαζόμαστε.

Στο πλαίσιο αναζήτησης στη γραμμή εργασιών επικολλούμε Recovery για να μας εμφανιστεί η εφαρμογή μονάδας δίσκου αποκατάστασης, και την επιλέγουμε για να μας ανοίξει.

Recovery USB 10μα

Recovery USB 10μαα (Custom) (1)

Όταν ανοίξει η εφαρμογή, πατάμε διαδοχικά στο Ναι και Επόμενο, και τα Windows θα ξεκινήσουν αυτόματα τη σάρωση του υπολογιστή για τις κατάλληλες μονάδες δίσκων.

Recovery USB 10μααααμμ

Επιλέγουμε τη μονάδα USB και κάνουμε κλικ στο Επόμενο για να συνεχίσουμε.

Recovery USB 10μααααμμν

Στη συνέχεια, κάνουμε κλικ στο κουμπί Δημιουργία.

Recovery USB 10μααααμμνα

Ανάλογα τις προδιαγραφές του υπολογιστή μας, αυτή η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει αρκετά λεπτά.

Μόλις ολοκληρωθεί, απλά φροντίζουμε να αποθηκεύσουμε το Recovery USB των Windows 10/11 σε ένα ασφαλές μέρος, έτσι ώστε να μην μας παραπέσει.

Χρήση του μέσου αποκατάστασης

Αν ο μη γένοιτο το σύστημα μας καταρρεύσει και τα Windows είναι τόσο κατεστραμμένα που δεν μπορούν να εκκινήσουν ή να επιδιορθωθούν από μόνα τους, σημαίνει ότι ήρθε η ώρα να αξιοποιήσουμε το recovery USB.

Έτσι, πρέπει να εκκινήσουμε το PC με συνδεδεμένη τη μονάδα USB, αλλάζοντας τη σειρά στο BIOS και ρυθμίζοντας την εκκίνηση υπολογιστή από ένα USB.

Αυτή η διαδικασία απαιτεί την επανεκκίνηση του υπολογιστή και συνήθως το πάτημα ενός από τα πλήκτρα λειτουργιών (F1, F2, F3, F10 ή F12), του ESC ή του πλήκτρου Delete, ανάλογα τον κατασκευαστή.

Στη συνέχεια, αφού εντοπίσουμε τον Boot manager και εκκινήσουμε το PC από το recovery USB, θα μας ανοίξει το μπλε περιβάλλον της αποκατάστασης.

Κατόπιν, αφού επιλέξουμε το πληκτρολόγιο για τη γλώσσα μας πατάμε Enter, και μετά επιλέγουμε Αποκατάσταση από μονάδα δίσκου.

Όπως αναφέραμε στην αρχή, όλα τα αρχεία και οι εφαρμογές μας θα αφαιρεθούν καθώς πρόκειται για επανεγκατάσταση του λειτουργικού συστήματος. Έτσι, στην επόμενη καρτέλα, επιλέγουμε την απλή κατάργηση των αρχείων.

Τέλος, στην επόμενη καρτέλα κάνουμε κλικ στην Ανάκτηση. Αν είχαμε διαχωρίσει τη μονάδα δίσκου, αυτή η ενέργεια θα την επαναφέρει στην αρχική της κατάσταση, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να ρυθμίσουμε ξανά το διαμέρισμα αργότερα.

Στη συνέχεια, τα Windows θα μας ενημερώσουν ότι ανακτούν τον υπολογιστή μας, όπερ σημαίνει ότι γίνεται επίσημη επανεγκατάσταση του λειτουργικού συστήματος. Κατόπιν, περνάμε από τη διαδικασία εγκατάστασης και εφαρμόζονται τυχόν ενημερώσεις. Αφού ολοκληρωθεί η εγκατάσταση, μπορούμε πλέον να συνδεθούμε στα Windows.

Με τρίτο εργαλείο

Το AOMEI Backupper Pro έχει πολύ περισσότερες δυνατότητες από το ενσωματωμένο εργαλείο των Windows, και το κυριότερο είναι ότι μας αυτοματοποιεί τη διαδικασία της ανάκτησης. Δεν χρειάζεται δηλαδή να μπλέξουμε με τις ενέργειες στο BIOS και την εκκίνηση του υπολογιστή από ένα USB.

Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για πολλούς από εμάς, καθώς αν καταρρεύσει το PC ενδέχεται να αγχωθούμε εκείνη την ώρα, και ίσως μας φανεί βουνό η διαδικασία ανάκτησης με το recovery USB των Windows, συν του ότι θα χαθούν και όλα τα αρχεία και οι εφαρμογές μας, αν δεν είχαμε κάνει αντίγραφα ασφαλείας.

Όμως, μέσα από το αυτοματοποιημένο περιβάλλον ανάκτησης που προσφέρει το εργαλείο, δεν θα χάσουμε τα αρχεία και τις εφαρμογές μας. Όλα θα επιστρέψουν αμετάβλητα σαν να μην είχε συμβεί τίποτα.

Επιπλέον, αν το σύστημά μας καταρρεύσει πριν δημιουργήσουμε την μονάδα ανάκτησης, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα recovery USB των Windows 10/11 από άλλον υπολογιστή για να εκκινήσουμε τον προβληματικό.

Μπορούμε να κατεβάσουμε την τελευταία έκδοση του AOMEI Backupper Pro από εδώ. Μας δίνει τη δυνατότητα για πλήρη δοκιμή 30 ημερών συμπεριλαμβανομένης δωρεάν τεχνικής υποστήριξης.

Φυσικά, μπορούμε πάντα να κατεβάσουμε και τη δωρεάν έκδοση, αλλά σε αυτή την περίπτωση δεν θα έχουμε το AOMEI Recovery Environment που αυτοματοποιεί τη διαδικασία ανάκτησης.

Έτσι, στα εύκολα βήματα που ακολουθούν θα δείξουμε τη δημιουργία ενός recovery USB των Windows 10/11, που είναι ακριβώς η ίδια στη δωρεάν και στην Pro έκδοση του εργαλείου, αλλά και την αυτόματη ανάκτηση αν επιθυμούμε να δοκιμάσουμε την trial έκδοση του AOMEI Backupper Pro.

Αρχικά, για να επαναφέρουμε άμεσα όλα τα αρχεία και τις εφαρμογές μας την ώρα που θα επιχειρήσουμε την ανάκτηση, πρέπει πρώτα να δημιουργήσουμε ένα κανονικό αντίγραφο ασφαλείας του συστήματος.

Για να δημιουργήσουμε ένα πλήρες Windows backup image, αρκεί από την κεντρική καρτέλα του προγράμματος να πατήσουμε στο εικονίδιο του Backup και μετά να επιλέξουμε το System Backup.

Στη συνέχεια, δίνουμε ένα όνομα στο Windows backup και επιλέγουμε πού θα αποθηκευτεί το image. Πρέπει απαραίτητα να επιλέξουμε ένα ξεχωριστό δίσκο, εσωτερικό ή εξωτερικό, πατώντας αρχικά στο εικονίδιο του φακέλου που παρατηρούμε παρακάτω.

Recovery USB 11αA

Από εκεί και μετά δεν έχουμε παρά να πατήσουμε στο σχετικό πορτοκαλί εικονίδιο κάτω δεξιά (Start Backup), για να ξεκινήσει η διαδικασία του αντιγράφου ασφαλείας του συστήματος.

Τώρα που έχουμε κάνει το backup του συστήματος, είμαστε πλέον ήσυχοι αν κάτι πάει στραβά και καταρρεύσει το σύστημα μας. Αρκεί μόνο να δημιουργήσουμε την ίδια ώρα το recovery USB των Windows 10/11, ή το AOMEI Recovery Environment αν πάμε στην Pro έκδοση.

Αυτοματοποιημένο περιβάλλον ανάκτησης χωρίς recovery USB

Στην pro έκδοση, επιλέγουμε τα Tools από τον αριστερό πίνακα και στη συνέχεια πατάμε στο Recovery Environment.

Recovery USB 11αAα

Στην επόμενη καρτέλα, επιλέγουμε το Enable the boot option of AOMEI Backupper recovery environment. Προαιρετικά, στο κάτω τμήμα ρυθμίζουμε τον χρόνο που θα μας εμφανίζεται στο μενού εκκίνησης συστήματος. Προτείνουμε πέντε δεύτερα.

Κατόπιν, κάνουμε κλικ στο Next στην κάτω δεξιά γωνία της σελίδας για να ολοκληρώσουμε τη δημιουργία περιβάλλοντος ανάκτησης. Θα εμφανιστεί ένα παράθυρο επιβεβαίωσης, όπου κάνουμε κλικ στο OK.

Τέλος, σε αυτό το σημείο θα ξεκινήσει η δημιουργία του περιβάλλοντος ανάκτησης, όπου θα δούμε την πρόοδο της διαδικασίας.

Θα ολοκληρωθεί σύντομα, και απλά περιμένουμε λίγο μέχρι να μας εμφανιστεί το κουμπί Finish για να το πατήσουμε.

Από εκεί και μετά, σε περίπτωση που έρθουμε αντιμέτωποι με την δυσάρεστη στιγμή που τα Windows έχουν καταρρεύσει, το Recovery Environment του AOMEI Backupper θα μας τα κάνει σχεδόν όλα αυτόματα μόλις εκκινήσουμε το προβληματικό σύστημα.

Μόλις επανεκκινήσουμε το PC, θα δούμε την παρακάτω οθόνη, όπου πατάμε στο Enter into AOMEI Backupper. Παραθέτουμε τα επόμενα εύκολα βήματα της διαδικασίας μόνο με εικόνες.

Recovery USB 11αAμμ

Περιμένουμε να ολοκληρωθεί η διαδικασία, και στη συνέχεια κάνουμε κλικ στο Finish. Από εδώ και μετά, θα έχουμε κάνει με επιτυχία την ανάκτηση του λειτουργικού με όλα τα αρχεία και τις εφαρμογές μας.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να θυμόμαστε ότι αν το είδωλο συστήματος προέρχεται από άλλον υπολογιστή, πριν πατήσουμε στην επαναφορά, πρέπει να επιλέξουμε πρώτα το “Universal Restore” κάτω αριστερά.

Με αυτόν τον τρόπο, το AOMEI Backupper Professional θα διασφαλίσει ότι το σύστημα θα εκκινήσει μετά την αποκατάσταση.

Δημιουργία recovery USB και ανάκτηση

Στη δωρεάν έκδοση επιλέγουμε τα Tools από τον αριστερό πίνακα, και στη συνέχεια πατάμε στο Create Bootable Media.

Μετά, επιλέγουμε το Windows PE και πατάμε στο Next.

Κατόπιν, επιλέγουμε USB Boot Device για να δημιουργήσουμε το recovery USB με δυνατότητα εκκίνησης των Windows 10/11. Τέλος, κάνουμε κλικ στο Next για να ξεκινήσει η διαδικασία.

Από εκεί και μετά, σε περίπτωση που έρθουμε αντιμέτωποι με την δυσάρεστη στιγμή που τα Windows μας άφησαν χρόνους, θα χρειαστεί να κάνουμε την σωτήρια επαναφορά του Windows backup που είχαμε φροντίσει ευθύς εξαρχής.

Έτσι, πρώτα επιλέγουμε την εκκίνηση του υπολογιστή από το USB drive, όπως δείξαμε προηγουμένως με το ενσωματωμένο recovery USB των Windows.

Αυτή η διαδικασία απαιτεί την επανεκκίνηση του υπολογιστή και συνήθως το πάτημα ενός από τα πλήκτρα λειτουργιών (F1, F2, F3, F10 ή F12), του ESC ή του πλήκτρου Delete, ανάλογα τον κατασκευαστή.

Μετά την την εκκίνηση του υπολογιστή από το recovery USB του δωρεάν AOMEI Backupper Standard, θα δούμε το περιβάλλον του εργαλείου. Κάνουμε κλικ στο Restore > Select Image File για να επιλέξουμε το System Backup που είχαμε κάνει ευθύς εξαρχής.

Recovery USB 12mmmαανν

Παραθέτουμε τα επόμενα βήματα της ανάκτησης και επαναφοράς με εικόνες.

Recovery USB 12mmmααννκκ

Εάν για κάποιο λόγο δεν είχαμε δημιουργήσει αντίγραφα ασφαλείας του συστήματος πριν από την κατάρρευση των Windows, μπορούμε πάντα δημιουργήσουμε ένα είδωλο συστήματος σε άλλο PC που λειτουργεί.

Στη συνέχεια, μπορούμε να την επαναφέρουμε στον εν λόγω υπολογιστή με το Universal Restore που είδαμε προηγουμένως στην έκδοση Pro. Αυτή η δυνατότητα δεν είναι διαθέσιμη στη δωρεάν έκδοση.

Είναι χρήσιμη η δημιουργία μέσου αποκατάστασης;

Αν σας γεννήθηκαν απορίες, μπορείτε να μας γράψετε στις Ερωτήσεις. Εναλλακτικά, αν θέλετε να μοιραστείτε την άποψη σας για το θέμα, μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια στο σχετικό post του άρθρου στη σελίδα μας στο Facebook.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

Αγορά Laptop €449-€3.955: Τα Καλύτερα Της Εβδομάδας 25/10-31/10
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#358 - Κλείδωμα Εφαρμογών Android, Επαναφορά Πλήρους Ημερομηνίας Windows 11, Spotify Create
QuickSteps
GamingSteps#20241221 - Νεότερα Για Τη Ciri Στο The Witcher 4, Κόσμοι Από Αναμνήσεις Παικτών Στο Proxi, Steam Replay 2024
GamingSteps