Ένα site είναι η πιο οικονομική μορφή επιχείρησης. Δεν έχει έξοδα εκτύπωσης και διανομής, όπως ένα περιοδικό, ούτε ενοίκια και δημοτικά τέλη, όπως ένα κατάστημα. Όμως το να τρέχουμε ένα σοβαρό, επαγγελματικό site, σε καμία περίπτωση δεν είναι δωρεάν. Στον οδηγό αυτό θα δούμε πόσο κοστίζει ένα site κάθε μήνα.
Προτάσεις συνεργασίας
Τα νέα άρθρα του PCsteps
Γίνε VIP μέλος στο PCSteps
Στο παρόν άρθρο αναφερόμαστε αποκλειστικά σε ιστοσελίδες που έχουν σκοπό την ανάπτυξη και πιθανώς το κέρδος, είτε πρόκειται για ενημερωτικές σελίδες, είτε για το site μιας επιχείρησης, είτε για e-shop.
Αν θέλει κάποιος να φτιάξει ένα απλό blog που να γράφει όταν έχει χρόνο και διάθεση, σαν χόμπι, μπορεί φυσικά να το κάνει εντελώς δωρεάν.
Τέλος, θα αναφερθούμε αποκλειστικά στα μηνιαία έξοδα για τη λειτουργία ενός site. Δεν μας αφορούν εφάπαξ έξοδα, όπως η κατασκευή του site, ούτε επιχειρηματικές δαπάνες όπως η ασφάλιση στο ΤΕΒΕ, τυχών μισθοί υπαλλήλων, έξοδα ΙΚΑ, εφορίας κλπ.
Το κόστος φιλοξενίας ενός site
Η δωρεάν φιλοξενία ιστοσελίδων
Με μια γρήγορη αναζήτηση, θα βρούμε πολλαπλές εταιρείες που υπόσχονται “δωρεάν φιλοξενία” ή “free hosting”.
Το πρόβλημα με αυτή τη δωρεάν φιλοξενία είναι πως ποτέ δεν περιλαμβάνει βάση δεδομένων.
Κατά συνέπεια, είναι αδύνατον να δημιουργήσουμε ένα δυναμικό website βασισμένο σε WordPress ή Joomla, ή οποιουδήποτε είδους e-shop.
Επίσης, ενώ κάποιες εταιρείες υπόσχονται “δωρεάν απεριόριστη φιλοξενία”, υπάρχουν σχεδόν πάντοτε τα μικρά γράμματα, όσον αφορά την “πολιτική ορθής χρήσης”. Καμία ιστοσελίδα σε δωρεάν hosting δεν θα σηκώσει 1.000.000 επισκέπτες το μήνα.
Το shared hosting
Το shared hosting είναι το πρώτο σκαλοπάτι κόστους όσον αφορά την φιλοξενία ιστοσελίδας.
Οι εταιρείες webhosting που χρησιμοποιούν αυτή τη μέθοδο έχουν κάποιους μεγάλους server. Κάθε server μπορεί να φιλοξενεί εκατοντάδες ή και χιλιάδες ιστοσελίδες διαφορετικών ατόμων, που ουσιαστικά μοιράζονται τους πόρους του server.
Για ένα site που μόλις ξεκινάει, αυτή είναι μια ανεκτή λύση, η οποία μας δίνει πρόσβαση σε βάση δεδομένων, για να μπορέσουμε να φτιάξουμε ένα δυναμικό site.
Επίσης μας δίνει απεριόριστο χώρο και απεριόριστο bandwidth, με τα γνωστά μικρά γράμματα για την πολιτική ορθής χρήσης.
Δύο πράγματα όμως που σε καμία περίπτωση δεν είναι απεριόριστα είναι η επεξεργαστική ισχύς και η RAM του Server.
Αν έχουμε φτιάξει ένα site πχ σε WordPress και έχουμε αρκετά plugins, μόλις αρχίσει να ανεβαίνει λίγο η επισκεψιμότητα, είναι πολύ πιθανό να αρχίσουμε να βλέπουμε σελίδες 500 internal server error στη σελίδα μας, ιδιαίτερα στις ώρες “αιχμής”.
Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα είναι πως όλες οι ιστοσελίδες στο server μοιράζονται πρακτικά την ίδια διεύθυνση IP.
Κατά συνέπεια, αν κάποιος άλλος στον ίδιο server στέλνει spam ή πιάσει malware η σελίδα του, μπορεί ξαφνικά η διεύθυνση IP που επηρεάζει εκατοντάδες αθώες ιστοσελίδες να μαρκαριστεί ως μια IP που στέλνει spam ή που είναι γενικά επικίνδυνη για τους χρήστες.
Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα τα email μέσω της ιστοσελίδας να πηγαίνουν στο spam και το site μας να βρεθεί χαμηλότερα στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης.
Τέλος, απ' όπου και να το πιάσουμε, το shared hosting είναι αργό. Οι σελίδες σε shared hosting πάντοτε φορτώνουν πιο αργά σε σχέση με τις καλύτερες – και ακριβότερες – λύσεις hosting, τις οποίες θα δούμε παρακάτω.
Οι τελευταίοι αλγόριθμοι της Google λαμβάνουν υπ' όψιν την ταχύτητα ενός site για την κατάταξή του σε αναζητήσεις.
Επίσης, οι ίδιοι οι επισκέπτες, αν η σελίδα μας κάνει πχ 5 δευτερόλεπτα να φορτώσει, το πιθανότερο είναι να χάσουν την υπομονή τους και να φύγουν.
Το vps hosting
Το VPS είναι το πρώτο βήμα για οποιοδήποτε σοβαρό site, και είναι η μέθοδος hosting που χρησιμοποιούμε στο PCsteps.
Η ονομασία VPS προέρχεται από τα αρχικά Virtual Private Server. Οι εταιρείες hosting έχουν πάλι ένα μεγάλο server, μέσα στον οποίο στήνουν “εικονικούς” server. Ουσιαστικά η σελίδα μας φιλοξενείται σε έναν αυτόνομο, εικονικό server.
Η λογική είναι παρόμοια με τις virtual machines που μπορούμε να στήσουμε στο VirtualBox ή το VMware player.
Παρ' ότι και πάλι πολλαπλά site βρίσκονται στον ίδιο server, όπως στο Shared Hosting, στο VPS κάθε εικονικός server έχει τη δική του ξεχωριστή IP και είναι εντελώς ανεξάρτητος από τους άλλους εικονικούς servers όσον αφορά την επεξεργαστική ισχύ και τη μνήμη.
Η μεγαλύτερη μνήμη και η υψηλότερη επεξεργαστική ισχύς μας επιτρέπουν να στήσουμε πλούσια δυναμικά sites, με όλες τις δυνατότητες που χρειαζόμαστε.
Επιπλέον, η χρήση ενός VPS μας επιτρέπει να προσαρμοστούμε στις αυξανόμενες ανάγκες του site μας.
Μπορούμε να ξεκινήσουμε από ένα μικρό πακέτο, και μόλις αυξηθεί αρκετά η επισκεψιμότητα της σελίδας μας ώστε να εξαντλήσει τις δυνατότητές του, να αναβαθμίσουμε άμεσα και χωρίς downtime σε ένα μεγαλύτερο.
Φυσικά το κόστος για το Hosting σε VPN είναι σημαντικά υψηλότερο από το Shared Hosting. Ξεκινάει από περίπου 50 δολάρια για ένα managed VPS με Cpanel, και μπορεί να ξεπεράσει τα 300 δολάρια το μήνα.
Βέβαια, το VPS των 300ων δολαρίων είναι για sites με 300.000 προβολές σελίδων την ημέρα, ή αλλιώς πάνω από 9 εκατομμύρια προβολές το μήνα. Σε σχέση με τα έσοδα μιας τέτοιας σελίδας, το κόστος είναι αμελητέο.
Επίσης, κάποιος που νοικιάζει ένα VPS μπορεί να πουλήσει web hosting σε τρίτους, μετατρέποντας το VPS του σε μια υπηρεσία shared Hosting.
Το dedicated hosting
Το επόμενο βήμα, αν εξαντλήσει μια σελίδα τις δυνατότητες του VPS, είναι το dedicated hosting, όπου πλέον το site μας βρίσκεται μόνο του σε ένα φυσικό server.
Πλέον, με αποκλειστική πρόσβαση στον επεξεργαστή και τη μνήμη, το site μας μπορεί να φιλοξενείται σε ένα σύστημα με οχταπύρηνους Xeon, 16GB RAM ή και ακόμα μεγαλύτερο.
Το κόστος διαμορφώνεται ανάλογα, ξεκινώντας από τα 150 περίπου δολάρια και είναι δυνατόν να ξεπεράσει τα 700 δολάρια το μήνα.
Ουσιαστικά αυτό είναι και το τελευταίο βήμα πριν μια ιστοσελίδα πάει σε φιλοξενία σε επίπεδο Datacenter, που ουσιαστικά συνεργάζονται πολλαπλοί servers για τη λειτουργία της, και το μηνιαίο κόστος ανεβαίνει αναλόγως.
Επιπλέον έξοδα σε ένα site
Το web hosting είναι συνήθως το μεγαλύτερο έξοδο σε μια ιστοσελίδα, αλλά δεν είναι το μόνο. Υπάρχουν και άλλα έξοδα σε ένα site, που επιβαρύνουν συνολικά το κόστος λειτουργίας του.
Υπηρεσία CDN
Όπως αναφέραμε, το πόσο γρήγορο είναι ένα site παίζει σημαντικό ρόλο και για τους επισκέπτες αλλά και για τις μηχανές αναζήτησης.
Ένας πολύτιμος σύμμαχος για την επιτάχυνση της σελίδας μας, ειδικά αν χρησιμοποιούμε πολλές εικόνες, είναι μια υπηρεσία Content Delivery Network (CDN).
Οι υπηρεσίες CDN διατηρούν στους servers τους ένα αντίγραφο των στατικών αρχείων της ιστοσελίδας μας, όπως οι φωτογραφίες και τα αρχεία css.
Όταν κάποιος χρήστης μπει στη σελίδα μας, αντί ο browser να φορτώσει τις φωτογραφίες από το server του hosting μας, τις φορτώνει από τους ταχύτερους server του CDN.
Μία από τις πιο γνωστές υπηρεσίες CDN, την οποία χρησιμοποιούμε και στο PCsteps, είναι η MaxCDN.
Το κόστος της υπηρεσίας MaxCDN ξεκινάει από 9 δολάρια το μήνα, για 100GB Traffic κάθε μήνα, ενώ έχει πακέτα που ξεπερνούν τα 350 Terabyte το μήνα.
Ενώ τα 100GB ακούγονται πολλά, στην πράξη ένα site με μέση επισκεψιμότητα, αναλόγως και του αριθμού των φωτογραφιών που χρησιμοποιεί, εύκολα μπορεί να πλησιάσει το μισό Terabyte το μήνα.
Γραμματοσειρά
Οι γραμματοσειρές είναι κάτι που οι περισσότεροι κάτοχοι site δεν σκέφτονται, όμως μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά στην εμφάνιση της σελίδας μας.
Ιστοσελίδες όπως το Typekit της Adobe μας δίνουν την ευκαιρία να διαλέξουμε ανάμεσα σε εκατοντάδες επαγγελματικές γραμματοσειρές, για να βρούμε την καλύτερη για το site και το περιεχόμενό του.
Το κόστος δεν είναι ιδιαίτερα ακριβό, είναι 50 δολάρια το χρόνο για μια ιστοσελίδα με μέχρι 500.000 προβολές το μήνα, κάτι παραπάνω από 4 δολάρια το μήνα.
Το συνολικό κόστος ενός site
Αυτών λεγομένων, σε κάθε περίπτωση το κόστος ενός site είναι ιδιαίτερα χαμηλό.
Τα μεγαλύτερα πακέτα όσον αφορά το VPS και το Dedicated Hosting αφορούν έτσι κι αλλιώς ιστοσελίδες με αρκετή επισκεψιμότητα, που μπορούν να υποστηρίξουν οικονομικά την επιπλέον επένδυση.
Αυτό που είναι σημαντικό να καταλάβουμε είναι πως πχ τα 50 δολάρια το μήνα για ένα μικρό VPS δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να συγκρίνονται με τα δωρεάν Hosting, ή με τα shared πακέτα.
Το δωρεάν hosting, σε γενικές γραμμές, θα μας δώσει ένα site ανεπαρκές από κάθε άποψη, με περιορισμένες δυνατότητες και λειτουργικότητα.
Τα Shared πακέτα, ειδικά για ένα site που αναπτύσσεται γρήγορα, σύντομα δείχνουν τους περιορισμούς τους.
Αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε σοβαρά το διαδίκτυο, και να έχουμε κέρδος από την ιστοσελίδα μας, το VPS είναι το πρώτο βήμα.
Τίποτα λιγότερο.