Κάθε οθόνη TFT-LCD με ανάλυση Full HD 1920×1080 διαθέτει 2.073.600 pixel. Αρκεί όμως ένα μόνο από αυτά να κολλήσει, για να χαλάσει όλη μας τη μέρα – ιδιαίτερα αν είναι σε κεντρικό σημείο. Στον οδηγό αυτό θα δούμε αναλυτικά τις μεθόδους που μπορούν ενδεχομένως να ξεκολλήσουν τυχών κολλημένα pixel.
Προτάσεις συνεργασίας
Τα νέα άρθρα του PCsteps
Γίνε VIP μέλος στο PCSteps
Πώς ξεχωρίζουμε τα καμένα pixel από τα κολλημένα pixel
Το πρώτο πράγμα πριν ξεκινήσουμε να εφαρμόζουμε οποιαδήποτε από τις παρακάτω μεθόδους είναι να διαπιστώσουμε αν το pixel που δεν μπορούμε να σταματήσουμε να κοιτάμε στην οθόνη μας πρόκειται για ένα καμένο pixel ή ένα κολλημένο pixel.
Αν ένα pixel δείχνει συνεχώς ένα χρώμα (κόκκινο, πράσινο, ή μπλε), τότε το πιθανότερο είναι πως πρόκειται για ένα κολλημένο pixel, όχι για ένα καμένο.
Το pixel αυτό λαμβάνει ενέργεια, απλά για κάποιο λόγο έχει κολλήσει και δεν μπορεί να κάνει τις εναλλαγές που χρειάζονται για να λειτουργήσει κανονικά.
Σε αυτή την περίπτωση, υπάρχει μια καλή πιθανότητα να ξεκολλήσει με τη χρήση των μεθόδων που θα περιγράψουμε παρακάτω στον οδηγό.
Αν όμως το pixel είναι εντελώς άσπρο ή εντελώς μαύρο, το πιθανότερο είναι πως έχει καεί εντελώς. Δεν λαμβάνει πλέον καθόλου ενέργεια, και τίποτα δεν θα μπορέσει να το επαναφέρει.
Υπάρχει τρόπος να αποφύγουμε τα κολλημένα ή τα καμένα pixel?
Δυστυχώς, το αν ένα pixel θα κολλήσει ή θα καεί δεν έχει να κάνει σε τίποτα με τη χρήση της οθόνης.
Πρόκειται για μια φυσιολογική αποτυχία υλικού. Υπάρχουν οθόνες που στον πρώτο μήνα εμφάνισαν καμένα ή κολλημένα pixel, υπάρχουν και οθόνες που λειτουργούν 4-5 ή και περισσότερα χρόνια, με όλα τους τα pixel άθικτα.
Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε για να αποφύγουμε καμένα και κολλημένα pixel είναι να είμαστε προσεκτικοί αν χρειαστεί να μετακινήσουμε την οθόνη.
Υπάρχει περίπτωση κάποιο χτύπημα ή μια απότομη μετακίνηση να οδηγήσει σε καμένα ή κολλημένα pixel, ακόμη και αν το monitor είναι εκτός λειτουργίας. Προσοχή θέλει επίσης στο καθάρισμα, να μην πιέσουμε την οθόνη με τα δάχτυλά μας.
Όσον αφορά όμως τη χρήση της οθόνης, δεν υπάρχει τίποτα που μπορούμε να κάνουμε για να αποφύγουμε το ενδεχόμενο να καεί ή να κολλήσει ένα Pixel.
Είναι καθαρά θέμα παλαιότητας και τύχης.
Πώς μπορούμε να ξεκολλήσουμε τα κολλημένα pixel
Κατ' αρχάς, πριν δοκιμάσουμε οποιαδήποτε από τις παρακάτω μεθόδους, αν η οθόνη μας είναι ακόμα στην εγγύηση, υπάρχει περίπτωση να μας την αντικαταστήσουν, ιδιαίτερα αν το κολλημένο pixel βρίσκεται σε κεντρικό σημείο.
Πολλές οθόνες όμως έχουν εγγύηση η οποία προβλέπει έναν ελάχιστο αριθμό καμένων pixel – πχ 8 pixel – πριν προχωρήσουν σε αντικατάσταση. Είναι σχετικά περιορισμένα τα μοντέλα με εγγύηση μηδενικών καμένων pixel.
Αλλιώς, υπάρχουν δύο μέθοδοι για να αντιμετωπίσουμε τα κολλημένα pixel: μέσω software ή μέσω hardware
H Software λύση: τρέχοντας κάποιο πρόγραμμα για κολλημένα pixel
Υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις που αν ζητήσουμε στο κολλημένο pixel να αλλάξει πολλές φορές διαδοχικά μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, μπορεί να ξεκολλήσει.
Για την ακρίβεια υπάρχουν δεκάδες βίντεο στο YouTube που έχουν φτιαχτεί ειδικά για αυτό το σκοπό. Αρκεί μια αναζήτηση για “Stuck pixel fix“.
Υπάρχουν βίντεο με διάρκεια από μερικά λεπτά μέχρι και πάνω από 10 ώρες.
Εκτός όμως από το YouTube, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και κάποιο πρόγραμμα για κολλημένα pixel.
Flexcode
Μια απλή και εύχρηστη σχετική ιστοσελίδα είναι η
http://www.flexcode.org/lcd2.html.
Η σελίδα είναι αρκετά απλή, παρέχοντας μόνο τις εικονιζόμενες επιλογές.
Κάνοντας κλικ σε ένα από τα κουμπιά με το χρώμα, εφαρμόζεται το αντίστοιχο χρώμα σε όλη την οθόνη. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε εύκολα να ξεχωρίσουμε αν πρόκειται για καμένο ή για κολλημένο pixel.
Για παράδειγμα, αν κάνουμε κλικ στο “Red” και δεν φαίνεται καθόλου το προβληματικό pixel στο κόκκινο φόντο, αλλά φαίνεται σαν κόκκινο στο μαύρο φόντο, το πιθανότερο είναι πως πρόκειται για pixel που έχει κολλήσει όσον αφορά το κόκκινο.
Για να επιχειρήσουμε να ξεκολλήσουμε τα κολλημένα pixel, αρκεί να κάνουμε κλικ στο “Fix My Screen”
Μια περίπλοκη γραφική σύνθεση θα ξεκινήσει να αναπαράγεται σε όλη την οθόνη, παρακινώντας τα pixel να αλλάξουν χρώμα πολλές φορές απανωτά.
Θεωρητικά, τρέχοντας αυτή τη λειτουργία για 20-30 λεπτά είναι αρκετό για να ξεκολλήσουν τα κολλημένα pixel.
Το μειονέκτημα της συγκεκριμένης σελίδας είναι πως λειτουργεί υποχρεωτικά σε πλήρη οθόνη.
JScreenFix
Για να επισκευάσουμε τοπικά τα κολλημένα pixel χωρίς να εφαρμόσουμε τα γραφικά σε όλη την οθόνη, μπορούμε να επισκεφθούμε τη σελίδα JScreenFix.com.
Στο πρασινωπό φόντο της οθόνης της ιστοσελίδας μπορούμε να ελέγξουμε αν έχουμε κολλημένα pixel ή καμένα.
Μάλιστα, περνώντας το ποντίκι από πάνω, το φόντο αλλάζει σε μαύρο, όπου τα κολλημένα pixel θα είναι πιο ορατά, ενώ τα καμένα θα είναι μάλλον αόρατα.
Για να ξεκινήσουμε την απόπειρα επιδιόρθωσης στα κολλημένα pixel, αρκεί να κάνουμε κλικ στο Launch JScreen Fix.
Το παράθυρο του browser σκοτεινιάζει, για να βλέπουμε τα τυχών κολλημένα pixels. Στη συνέχεια αρκεί να μεταφέρουμε το τετράγωνο με τα οπτικά παράσιτα πάνω στα κολλημένα pixels, και να το αφήσουμε εκεί για τουλάχιστον 10 λεπτά.
H Hardware λύση: Πιέζοντας την οθόνη
Προσοχή! Αυτή είναι μια ακραία λύση για την απόπειρα επιδιόρθωσης κολλημένων pixel, ένα τελευταίο προπύργιο.
Αν δεν είμαστε προσεκτικοί μπορεί να χειροτερέψει το πρόβλημα στην οθόνη μας, δημιουργώντας περισσότερα κολλημένα pixel, ή ακόμη και να την καταστρέψει εντελώς, αν σπάσει.
Ακολουθήστε λοιπόν τις παρακάτω μεθόδους μόνο αν έχει αποτύχει 100% οποιαδήποτε software μέθοδος, αναλαμβάνοντας όλη την ευθύνη αν συμβεί οτιδήποτε.
Επαναλαμβανόμενη πίεση
Μια μέθοδος είναι να χρησιμοποιήσουμε ένα αμβλύ όργανο, πχ το καπάκι ενός μαρκαδόρου, για να πιέσουμε ελαφρά και επαναλαμβανόμενα το κολλημένο pixel.
Αν αυτό δεν έχει άμεσα αποτέλεσμα, κάθε 5-10 πιέσεις μπορούμε να αυξήσουμε τη δύναμη σταδιακά.
Σταθερή πίεση
Αν η προηγούμενη μέθοδος δεν λειτουργήσει, μπορούμε να εφαρμόσουμε συνεχή πίεση.
Παίρνουμε ένα πανί καθαρισμού, το βρέχουμε και το στύβουμε πολύ καλά, ώστε να είναι νωπό, αλλά να μην στάζουν νερά. Ακουμπάμε πάνω στο κολλημένο pixel, και πιέζουμε σταθερά.
Προσπαθούμε, όσο μπορούμε, να επικεντρωθούμε στο κολλημένο pixel, και όχι σε άλλα γύρω.
Αντί για το δάχτυλο, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και ένα μολύβι ή στυλό πίσω από το πανί, για μεγαλύτερη ακρίβεια.
Θερμότητα
Φοράμε γάντια κουζίνας και βρέχουμε ένα πανί σε όσο πιο ζεστό νερό γίνεται.
Βάζουμε το πανί σε μια αεροστεγή σακούλα, και φροντίζουμε να είναι καλά σφραγισμένο.
Ακουμπάμε τη σακούλα στην οθόνη, και κάνουμε αργούς κύκλους πάνω στο κολλημένο pixel, σαν ένα είδος μασάζ.
Η θερμότητα συχνά μπορεί να βοηθήσει τη ροή των υγρών κρυστάλλων, και να διορθώσει κολλημένα pixel.
Εσείς καταφέρατε να διορθώσετε κολλημένα pixel?
Είτε χρησιμοποιήσατε μία από τις παραπάνω μεθόδους, ή κάποια άλλη μέθοδο που δεν αναφέραμε, και λειτούργησε για εσάς, γράψτε μας στα σχόλια για το αν καταφέρατε να ξεκολλήσετε τα κολλημένα pixel σας, για να βοηθήσετε και άλλους αναγνώστες με το ίδιο πρόβλημα.