Όπως είδαμε σε προηγούμενο άρθρο για την εγκατάσταση του Google Chrome στο Ubuntu / Lubuntu, εκτός από τον κλασσικό Chrome έχουμε την επιλογή να εγκαταστήσουμε και τον παραδόξως όμοιο Chromium. Στον οδηγό αυτό θα δούμε πως συγκρίνονται οι δύο browsers μεταξύ τους, και με ποια κριτήρια να επιλέξουμε τον κατάλληλο.
Προτάσεις συνεργασίας
Τα νέα άρθρα του PCsteps
Γίνε VIP μέλος στο PCSteps
Τι είναι ο Chromium
Chromium ονομάζεται το project ανοιχτού κώδικα (Open source) από το οποίο η Google αντλεί τον πηγαίο κώδικα για τη δημιουργία του Google Chrome.
Ουσιαστικά, ο στόχος της Google ήταν το Chromium να είναι το όνομα του project, όχι του browser. Όπως αναφέρει στις οδηγίες προς τους προγραμματιστές, η επωνυμία Chromium δεν θα πρέπει ποτέ να αναφέρεται στον κώδικα, σε μεταβλητές, στα API κλπ του Google Chrome.
Όμως, από τη στιγμή που ο κώδικας του Chromium project είναι ελεύθερος, κάποιοι προγραμματιστές αποφάσισαν να τον κυκλοφορήσουν αυτόνομα, ως Chromium browser.
Καθώς η κοινότητα του Linux δείχνει σαφή προτίμηση προς το λογισμικό ανοιχτού κώδικα, ο Chromium είναι ο browser που βρίσκεται στα repositories των περισσότερων διανομών.
Ποιες διαφορές έχει ο Chromium με τον Chrome
Στην πράξη οι δύο browsers μοιράζονται την πλειοψηφία του κώδικα και των χαρακτηριστικών, και σε γενικές γραμμές οι διαφορές τους είναι μικρές.
Το μεγαλύτερο κομμάτι των διαφορών έχει να κάνει με το γεγονός πως ο Google Chrome περιλαμβάνει κάποιες εφαρμογές κλειστού κώδικα, όπως είναι audio και video codecs (AAC, H.264, Mp3), το Flash, και ο PDF Reader που ανοίγει τα αρχεία PDF εντός του Browser.
Όταν εγκαθίσταται ο Chromium, είναι 100% ανοιχτού κώδικα, και δεν περιλαμβάνει τις παραπάνω εφαρμογές. Φυσικά, μπορούμε να τις εγκαταστήσουμε εκ των υστέρων από τα repositories της διανομής μας, για να έχουμε τις πλήρεις δυνατότητες του Chrome.
Επίσης ο Chrome διαθέτει δυνατότητα αυτόματης “σιωπηλής” αναβάθμισης στην τελευταία έκδοση, καθώς και τη δυνατότητα αποστολής μυνήματος στη Google σε περίπτωση σφάλματος.
Ο κώδικας για την αυτόματη αναβάθμιση δεν έχει συμπεριληφθεί στον Chromium, γιατί μπορεί κάποιος να θελήσει να χρησιμοποιήσει τον κώδικα του Chromium για να φτιάξει ένα δικό του browser, όπως συμβαίνει με τον Torch και τον Iron.
Τέλος, ο Chrome έχει ενεργοποιημένα κάποια χαρακτηριστικά ασφαλείας, όπως το Sandbox, το οποίο στον Chromium εξαρτάται από τη διανομή αν θα είναι ενεργοποιημένο ή όχι (ελέγχουμε πηγαίνοντας στο about:sandbox).
Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να διαβάσετε το κείμενο ενός από τους προγραμματιστές του Chrome, όπως το δημοσίευσε στο δημοφιλές site Reddit.
Chrome, Chromium και προσωπικά δεδομένα
Κυκλοφορεί ένας μύθος πως με τον Chrome η Google παρακολουθεί τα προσωπικά μας δεδομένα, ενώ με τον Chromium είμαστε ασφαλείς από την παρακολούθηση.
Στην πραγματικότητα, όμως, και οι δύο browsers έχουν τις ίδιες ακριβώς ρυθμίσεις απορρήτου, και μπορούμε να ρυθμίσουμε πλήρως το τι θα γίνεται με τις συνήθειες της πλοήγησής μας.
Για περισσότερες λεπτομέρειες, δείτε αυτή τη σελίδα.
Είναι δυνατή η εγκατάσταση Chromium στα Windows?
Η εγκατάσταση Chromium μπορεί να γίνει σε οποιοδήποτε λειτουργικό υποστηρίζει τον Google Chrome, είτε πρόκειται για Windows, είτε για Mac και Linux.
Αρκεί να μπούμε στη σελίδα https://download-chromium.appspot.com/ και θα μας εμφανιστεί αυτόματα η επιλογή για το δικό μας λειτουργικό σύστημα.
Μάλιστα, το donload είναι σε portable μορφή, που δεν χρειάζεται εγκατάσταση.
Αρκεί να αποσυμπιέσουμε τα αρχεία και να τρέξουμε την εφαρμογή Chrome.
Πάντως, μιας και δεν ανανεώνεται αυτόματα, αν θέλουμε κάτι περισσότερο από τον απλό Chrome, η Google προτείνει τον Chrome Canary ή και την Dev έκδοση του Chrome, που περιλαμβάνουν τα νεότερα χαρακτηριστικά πριν από τον σκέτο Chrome.
Ποιον να επιλέξω, Chromium ή Chrome?
Με δεδομένο πως τελικά ο Chromium είναι πρακτικά ίδιος με τον Chrome, απλά με ορισμένα λιγότερα χαρακτηριστικά, ο Chrome είναι η καλύτερη επιλογή για τους περισσότερους χρήστες.
Στο Linux είναι λίγο πιο μπελάς η εγκατάστασή του, καθώς δεν είναι διαθέσιμος στο κέντρο λογισμικού, αλλά και πάλι είναι απλή.
Αν πάλι θέλετε να δοκιμάσετε τον Chromium, δικαίωμά σας είναι. Εγκαταστήστε τον, και γράψτε μας στα σχόλια αν σας άρεσε καλύτερα από τον Chrome ή όχι.
Στο κάτω-κάτω, τζάμπα είναι ;-)