Αυτή την εβδομάδα, προσαρμόζουμε τη Γραμμή Εργασιών και προσθέτουμε εντολές στο μενού στο δεξί κλικ στα Windows 10. Αντιγράφουμε τη μορφοποίηση ενός κειμένου στο Word, μπαίνουμε εκτός σύνδεσης στο Facebook Messenger, και διαγράφουμε το ιστορικό παρακολούθησης και αναζήτησης στο YouTube. Μαθαίνουμε τα μυστικά του Chrome Omnibox και πραγματοποιούμε αποσύνδεση από πολλές ιστοσελίδες ταυτόχρονα με ένα κλικ.
Προτάσεις συνεργασίας
Τα νέα άρθρα του PCsteps
Γίνε VIP μέλος στο PCSteps
Για να δείτε όλες τις δημοσιεύσεις της στήλης, μπορείτε είτε να κάνετε κλικ στην κατηγορία QuickSteps…
…ή να επισκεφθείτε αυτόν τον σύνδεσμο. Για να βλέπετε ανά πάσα στιγμή τις νέες δημοσιεύσεις της στήλης μας, μπορείτε να προσθέσετε το link στους σελιδοδείκτες σας.
Πώς προσαρμόζω τη Γραμμή Εργασιών στα Windows 10 – Μέρος 1ο
Η Γραμμή Εργασιών των Windows 10 είναι ίσως το πιο παραμελημένο τμήμα του περιβάλλοντος χρήσης των Windows. Οι περισσότεροι αρκούμαστε στο ότι υπάρχει και κάνει σωστά τη δουλειά της.
Ωστόσο, η Γραμμή Εργασιών των Windows 10 έχει πολλά μυστικά κόλπα και μπορεί να προσαρμοστεί μέσω των ρυθμίσεων του συστήματος ή με τη χρήση τρίτων προγραμμάτων.
Αυτόματη απόκρυψη της Γραμμής Εργασιών
Η Γραμμή Εργασιών από προεπιλογή είναι διαρκώς ορατή, εκτός κι αν κάποια εφαρμογή τρέχει σε πλήρη οθόνη. Όμως, μπορούμε να ρυθμίσουμε τη Γραμμή Εργασιών, ώστε να εμφανίζεται μόνο όταν τη χρειαζόμαστε.
Αρχικά, κάνουμε δεξί κλικ στη Γραμμή Εργασιών και επιλέγουμε τις “Ρυθμίσεις γραμμής εργασιών”.
Στο παράθυρο των ρυθμίσεων ενεργοποιούμε τους διακόπτες “Αυτόματη απόκρυψη της γραμμής εργασιών σε λειτουργία επιφάνειας εργασίας” και “Αυτόματη απόκρυψη της γραμμής εργασιών σε λειτουργία tablet”.
Από εδώ και στο εξής, η Γραμμή Εργασιών θα είναι μόνιμα σε απόκρυψη. Για να την εμφανίσουμε, θα πρέπει να σύρουμε το ποντίκι μας στο κάτω μέρος της οθόνης.
Μετακίνηση της Γραμμής Εργασιών
Η προεπιλεγμένη θέση της Γραμμής Εργασιών είναι στο κάτω μέρος της οθόνης. Ωστόσο, τα Windows μας επιτρέπουν να την μετακινήσουμε σε οποιοδήποτε σημείο εμείς θέλουμε.
Για να μετακινήσουμε τη Γραμμή Εργασιών, μπαίνουμε στις “Ρυθμίσεις γραμμής εργασιών” και εντοπίζουμε την επιλογή “Θέση γραμμής εργασιών στην οθόνη”.
Κάνουμε κλικ στο αναδυόμενο μενού και επιλέγουμε πού θέλουμε να είναι τοποθετημένη η Γραμμή Εργασιών.
Μόλις επιλέξουμε τη θέση που θέλουμε, το αναδυόμενο μενού θα κλείσει και η Γραμμή Εργασιών θα μετακινηθεί άμεσα.
Αυτές ήταν δύο από τις πιο απλές ρυθμίσεις που μπορούμε να κάνουμε στη Γραμμή Εργασιών. Μείνετε συντονισμένοι γιατί στα επόμενα QuickSteps θα δούμε ακόμη πιο προχωρημένες ρυθμίσεις για τη Γραμμή Εργασιών.
Προσθήκη εντολών στο μενού στο δεξί κλικ με το ExtraBits
Υπάρχουν αρκετά προγράμματα που μας βοηθούν να προσαρμόσουμε την Εξερεύνηση των Windows, τόσο σε επίπεδο εμφάνισης, όσο και σε επίπεδο λειτουργιών.
Σε αυτό το QuickSteps θα ασχοληθούμε με το ExtraBits, μία μικρή εφαρμογή με την οποία προσθέτουμε ορισμένες επιλογές στο μενού στο δεξί κλικ.
Αρχικά, κατεβάζουμε το ExtraBits από την επίσημη ιστοσελίδα του και το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας.
Μόλις ολοκληρωθεί η εγκατάσταση του ExtraBits, στο μενού στο δεξί κλικ θα εμφανιστεί μία επιλογή με το όνομα “ExtraBits”.
Το πρόγραμμα μας δίνει τη δυνατότητα να αντιγράψουμε το όνομα ενός φακέλου και στη συνέχεια να τον διαγράψουμε με ένα μόνο κλικ, να κάνουμε εξαγωγή των περιεχομένων του φακέλου, να διαγράψουμε τους άδειους φακέλους, και αλλά.
Αν θέλουμε να τροποποιήσουμε τις ρυθμίσεις του ExtraBits, κάνουμε δεξί κλικ και επιλέγουμε το “Configure ExtraBits”.
Η δωρεάν έκδοση του ExtraBits επιτρέπει την εκτέλεση όλων αυτών των λειτουργιών σε 100 φακέλους ταυτόχρονα. Αν θέλουμε να επεξεργαζόμαστε περισσότερους φακέλους, θα πρέπει να αγοράσουμε την πλήρη έκδοση.
Μάθετε ακόμη περισσότερα κόλπα για την Εξερεύνηση των Windows, διαβάζοντας τον ακόλουθο οδηγό μας.
Εξερεύνηση Αρχείων Windows: 8 Τρόποι Για Να Διορθώσω Κολλήματα Και ΚαθυστερήσειςΗ Microsoft σχεδιάζει να αναθεωρήσει την Εξερεύνηση αρχείων των Windows στο εγγύς μέλλον, αλλά η τρέχουσα έκδοση της εφαρμογής εξακολουθεί να μαστίζεται από προβλήματα. Ένα…
Αντιγραφή μορφοποίησης κειμένου στο Word
Κατά τη διαδικασία διαμόρφωσης ενός εγγράφου, εφαρμόζουμε επαναλαμβανόμενα τις ίδιες επιλογές μορφοποίησης σε αρκετά σημεία του κειμένου.
Ωστόσο, το Word μας δίνει τη δυνατότητα να αντιγράψουμε τη μορφοποίηση ενός τμήματος κειμένου και να την επικολλήσουμε σε κάποιο άλλο τμήμα.
Για να κάνουμε κάτι τέτοιο, επιλέγουμε το ήδη μορφοποιημένο κείμενο και κάνουμε κλικ στο “Πινέλο μορφοποίησης”. Ο κέρσορας του ποντικιού θα αλλάξει και θα διαθέτει ένα πινέλο.
Στη συνέχεια, επιλέγουμε το τμήμα κειμένου που θέλουμε να μορφοποιήσουμε και μόλις απελευθερώσουμε το κουμπί του ποντικιού, η μορφοποίηση θα γίνει άμεσα.
Αν θέλουμε, μπορούμε επίσης να κάνουμε την παραπάνω διαδικασία με το πληκτρολόγιο. Έτσι δεν χρειάζεται να σηκώσουμε το χέρι μας από αυτό καθώς γράφουμε.
Επιλέγουμε το κείμενο, χρησιμοποιώντας τις κατάλληλες συντομεύσεις πληκτρολογίου και πατάμε τα κουμπιά “Ctrl+Shift+C” για να αντιγράψουμε τη μορφοποίηση.
Έπειτα, διαλέγουμε το κείμενο που θέλουμε να μορφοποιήσουμε και πατάμε τα πλήκτρα “Ctrl+Shift+V” για να την εφαρμόσουμε.
Πώς να φαίνομαι εκτός σύνδεσης στο Facebook Messenger
Όλοι μας έχουμε στο Facebook φίλους που περνούν όλη την ημέρα online και μόλις μας δουν συνδεδεμένους, μας πιάνουν αμέσως την κουβέντα.
Ευτυχώς, το app του Messenger μας δίνει τη δυνατότητα να φαινόμαστε offline, ακόμη κι όταν έχουμε ανοιχτή την εφαρμογή.
Ανοίγουμε το Facebook Messenger, πατάμε την εικόνα προφίλ μας, και μπαίνουμε στη ρύθμιση “Ενεργή κατάσταση”.
Σε αυτήν την οθόνη, απενεργοποιούμε τον διακόπτη “Δείξτε πότε είστε ενεργοί” και στο πλαίσιο που θα εμφανιστεί πατάμε “ΑΠΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ”.
Από εδώ και πέρα κανείς δεν θα ξέρει πότε είμαστε συνδεδεμένοι ή έχουμε ανοιχτό το Messenger.
Βέβαια, έχοντας ανενεργή τη συγκεκριμένη ρύθμιση, ούτε κι εμείς μπορούμε να βλέπουμε πότε είναι συνδεδεμένοι οι φίλοι μας. Οπότε, θα πρέπει να κρίνουμε πόσο σημαντικό είναι για εμάς το να μην μας ενοχλούν διαρκώς.
Πώς διαγράφω το ιστορικό μου στο YouTube μέσω της Android εφαρμογής
Όταν έχουμε συνδεδεμένο τον λογαριασμό μας στο YouTube, η δημοφιλής υπηρεσία καταγράφει τα βίντεο που βλέπουμε ή αναζητούμε.
Το YouTube χρησιμοποιεί αυτά τα στοιχεία για να μας προτείνει αντίστοιχο περιεχόμενο. Ίσως όμως να μην μας αρέσει αυτή η τακτική.
Σε προηγούμενο QuickSteps, είδαμε πώς να διαγράψουμε το ιστορικό αναζήτησης και παρακολούθησης, μέσω της ιστοσελίδας του YouTube. Αυτή τη φορά, θα δούμε πώς μπορούμε να πραγματοποιήσουμε την ίδια διαδικασία μέσω της Android εφαρμογής.
Διαγραφή ενός στοιχείου από το ιστορικό
Για να διαγράψουμε κάποιο βίντεο από τη λίστα παρακολούθησης, διαλέγουμε τη “Βιβλιοθήκη”, έπειτα μπαίνουμε στο “Ιστορικό”, πατάμε τις τρεις τελείες δίπλα στο βίντεο, και επιλέγουμε την “Κατάργηση από Ιστορικό παρακολούθησης”.
Δυστυχώς, στην εφαρμογή του YouTube δεν υπάρχει κάποιος τρόπος προβολής του ιστορικού αναζήτησης, ούτε έχουμε τη δυνατότητα να διαγράψουμε μόνο μία λέξη από την φράση που αναζητήσαμε.
Διαγραφή ολόκληρου του ιστορικού αναζήτησης και παρακολούθησης
Αν θέλουμε να διαγράψουμε ολόκληρο το ιστορικό παρακολούθησης και αναζήτησης, μεταφερόμαστε στη “Βιβλιοθήκη” και μπαίνουμε στο “Ιστορικό”.
Σε αυτό το σημείο, πατάμε τις τρεις τελείες πάνω δεξιά και διαλέγουμε τα “Στοιχεία ελέγχου Ιστορικού”.
Εδώ έχουμε δύο επιλογές. Η πρώτη αφορά τη διαγραφή του ιστορικού παρακολούθησης και η δεύτερη τη διαγραφή του ιστορικού αναζήτησης.
Έτσι, αν πατήσουμε την πρώτη επιλογή, θα εμφανιστεί ένα πλαίσιο στο οποίο επιλέγουμε “ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ”.
Αντίστοιχα, για το ιστορικό αναζήτησης πατάμε τη δεύτερη επιλογή και στο προειδοποιητικό πλαίσιο διαλέγουμε “ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ”.
Διακοπή καταγραφής ιστορικού αναζήτησης και παρακολούθησης
Επιπλέον, έχουμε τη δυνατότητα να απαγορεύσουμε στο YouTube να καταγράφει τις αναζητήσεις που πραγματοποιούμε και τα βίντεο που παρακολουθούμε.
Για να το κάνουμε αυτό, μπαίνουμε πάλι στη “Βιβλιοθήκη”, επιλέγουμε το “Ιστορικό”, πατάμε τις τρεις τελείες πάνω δεξιά, και διαλέγουμε τα “Στοιχεία ελέγχου Ιστορικού”.
Αμέσως μετά τις επιλογές διαγραφής του ιστορικού, υπάρχουν δύο διακόπτες. Ο ένας αφορά το ιστορικό παρακολούθησης και ο άλλος το ιστορικό αναζήτησης.
Για να απαγορεύσουμε στο YouTube να καταγράφει τα βίντεο που παρακολουθούμε, απενεργοποιούμε τον διακόπτη “Παύση ιστορικού παρακολούθησης” και στο πλαίσιο που θα εμφανιστεί επιλέγουμε “ΠΑΥΣΗ”.
Αντίστοιχα, για σταματήσει το YouTube να καταγράφει τις αναζητήσεις που πραγματοποιούμε, απενεργοποιούμε τον διακόπτη “Παύση ιστορικού αναζήτησης” και στο προειδοποιητικό πλαίσιο διαλέγουμε “ΠΑΥΣΗ”.
Τα μυστικά του Omnibox – Προσθήκη ειδικών μηχανών αναζήτησης
Η Google έχει εξελίξει τη γραμμή διευθύνσεων του Chrome αναπτύσσοντας το Omnibox, που ξεπερνά την απλή πρόγνωση όσων πληκτρολογούμε. Με το Omnibox, ο περιηγητής της Google πραγματοποιεί πράξεις, απαντά σε ερωτήσεις, και πολλά ακόμη.
Ταχύτερα Windows, Virtual Desktop, Chrome Omnibox, Nougat Easter EggΑυτή την εβδομάδα θα δούμε τον γονικό έλεγχο στο YouTube, το Omnibox του Chrome, και ένα κόλπο για γρηγορότερο υπολογιστή. Επίσης θα μάθουμε για τις…
Παλαιότερα είχαμε δει πώς μπορούμε να ενεργοποιήσουμε το Omnibox του Chrome. Τώρα θα μάθουμε μερικές από τις δυνατότητές του.
Το Omnibox μας επιτρέπει να ορίσουμε προσαρμοσμένες λέξεις-κλειδιά με τη βοήθεια των οποίων μπορούμε να πραγματοποιούμε άμεση αναζήτηση σε κάποιον ιστότοπο.
Για να κάνουμε κάτι τέτοιο, πατάμε δεξί κλικ στη γραμμή διευθύνσεων του Chrome και επιλέγουμε την “Επεξεργασία μηχανών αναζήτησης…”.
Στη σελίδα που θα ανοίξει, βλέπουμε στην κορυφή τις προεπιλεγμένες μηχανές αναζήτησης και ακριβώς από κάτω τις “Άλλες μηχανές αναζήτησης”.
Για να προσθέσουμε μία ειδική μηχανή αναζήτησης, κάνουμε κλικ στην “Προσθήκη” και στο παράθυρο που θα εμφανιστεί συμπληρώνουμε κατάλληλα τα τρία πεδία.
Στο πρώτο πεδίο, γράφουμε το όνομα που θέλουμε να έχει η μηχανή αναζήτησης που δημιουργούμε. Εμείς θα φτιάξουμε μία μηχανή αναζήτησης για το PCSteps.gr. Οπότε, ως όνομα ορίσαμε το “PCSteps.gr Search Engine”.
Στο δεύτερο πεδίο, γράφουμε τη λέξη-κλειδί την οποία θα πληκτρολογούμε, ώστε να καταλαβαίνει το Omnibox ποια μηχανή αναζήτησης να χρησιμοποιήσει. Εμείς επιλέξαμε να χρησιμοποιήσουμε τη λέξη-κλειδί “psgr”.
Το τρίτο πεδίο είναι το πιο σημαντικό από τα τρία. Σε αυτό το πεδίο, πρέπει να πληκτρολογήσουμε τη διεύθυνση της μηχανής αναζήτησης της ιστοσελίδας που μας ενδιαφέρει.
Για να εντοπίσουμε αυτό το url, πηγαίνουμε στον συγκεκριμένο ιστότοπο και πραγματοποιούμε μία τυχαία αναζήτηση. Στη δική μας περίπτωση, η διεύθυνση για τη μηχανή αναζήτησης του PCSteps.gr είναι η ακόλουθη:
https://cse.google.gr/cse?cx=partner-pub-6132820714275552:4239187028&ie=UTF-8&q=ΟΡΟΣ-ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ
Αντιγράφουμε και επικολλούμε τον σύνδεσμο στο πεδίο “URL με %s στη θέση του ερωτήματος”, αντικαθιστούμε το κομμάτι “ΟΡΟΣ-ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ” με τους χαρακτήρες “%s”, και πατάμε προσθήκη για να δημιουργήσουμε τη μηχανή αναζήτησης.
Ομοίως, αν θέλαμε να δημιουργήσουμε μία μηχανή αναζήτησης για το Thesaurus.com ή το Dictionary.com, θα χρησιμοποιούσαμε τα url “http://thesaurus.com/browse/%s” ή “http://dictionary.com/browse/%s” αντίστοιχα.
Από εδώ και στο εξής, για να κάνουμε μία αναζήτηση στο PCSteps.gr, γράφουμε στο Omnibox “psgr”, πατάμε “Space”, και πληκτρολογούμε τον όρο που μας ενδιαφέρει.
Έπειτα, μόλις πατήσουμε “Enter”, θα μεταφερθούμε στη σελίδα αναζήτησης του PCSteps.gr, όπου θα μας περιμένουν τα αποτελέσματα τα οποία αφορούν τον όρο που αναζητήσαμε.
Ο Chrome μας επιτρέπει να δημιουργήσουμε απεριόριστες μηχανές αναζήτησης, κι όπως είδαμε, το μόνο δύσκολο κομμάτι όλης της διαδικασίας είναι η εύρεση του url.
Σε μελλοντικά QuickSteps θα δούμε ακόμη περισσότερα μυστικά του Omnibox.
Πώς αποσυνδέω με ένα κλικ όλες τις υπηρεσίες με τη Logify
Η αποσύνδεση από μία σελίδα γίνεται εύκολα με το πάτημα ενός κουμπιού. Εάν όμως θέλουμε να πραγματοποιήσουμε αποσύνδεση από πολλές σελίδες, τότε αυτό απαιτεί παραπάνω χρόνο.
Η Logify είναι μία δωρεάν ηλεκτρονική υπηρεσία, η οποία μας βοηθά να αποσυνδεθούμε ταυτόχρονα από πολλαπλές διαδικτυακές υπηρεσίες. Επίσης, η Logify δεν απαιτεί ειδικά δικαιώματα ή πληροφορίες σχετικά με τους λογαριασμούς μας.
H χρήση της υπηρεσίας είναι αρκετά απλή. Το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε είναι να μπούμε στην ιστοσελίδα της Logify, να πατήσουμε το μεγάλο κουμπί στο κέντρο, και να επιβεβαιώσουμε την εκτέλεση της μαζικής αποσύνδεσης.
Επιπλέον, η Logify προσφέρει τη δυνατότητα επιλεκτικής μαζικής αποσύνδεσης. Αν δεν θέλουμε να αποσυνδεθούμε από όλες τις υποστηριζόμενες ιστοσελίδες, κάνουμε κλικ στο “Custom Logout” και επιλέγουμε τις ιστοσελίδες που μας ενδιαφέρουν.
Στη συνέχεια, πατάμε στο “Logout” και επιβεβαιώνουμε την εκτέλεση της μαζικής αποσύνδεσης.
Η υπηρεσία Logify είναι συμβατή με αρκετές ιστοσελίδες, όπως το YouTube, το Instagram, το Dropbox, το Google Drive, το Netflix, το Skype, και πολλές ακόμη.
Την πλήρη λίστα των υποστηριζόμενων ιστότοπων μπορείτε να την βρείτε σε αυτόν τον σύνδεσμο.
Σας άρεσαν τα QuickSteps της εβδομάδας;
Πώς σας φάνηκαν οι συμβουλές και τα κόλπα αυτής της εβδομάδας; Γνωρίζατε ή/και χρησιμοποιούσατε κάποιο από αυτά;
Έχετε να προτείνετε κάποιο δικό σας κόλπο ή μία συμβουλή που θέλετε να μπει στη στήλη μας; Μοιραστείτε τη με τους αναγνώστες μας στα σχόλια και ίσως τη δείτε να δημοσιεύεται.