Home » Εβδομαδιαίες Στήλες » KodiSteps » Όλες Οι Ρυθμίσεις Και Τα Σφάλματα Στο Kodi & Backup
Όλες Οι Ρυθμίσεις Και Τα Σφάλματα Στο Kodi & Backup

Όλες Οι Ρυθμίσεις Και Τα Σφάλματα Στο Kodi & Backup

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Με την έλευση της έκδοσης v18 Leia, το σπουδαίο λογισμικό είναι πιο γρήγορο και προσφέρει αναρίθμητες 1080p ταινίες. Όμως, οι ρυθμίσεις του, αλλά και το backup σε Windows – Android είναι μία πρόκληση που απαιτεί πολλές προσπάθειες και δεν είναι μία εύκολη εργασία. Δείτε πώς λύνουμε σφάλματα και αστοχίες στο Kodi v18, αλλά και στα build, μαζί με τα κόλπα που θα θέλατε να γνωρίζετε σε όλες τις λειτουργίες του.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Το KodiSteps είναι μια εβδομαδιαία στήλη όπου θα παρουσιάζουμε ό,τι νεότερο υπάρχει στο Kodi, όπως πρόσθετα και plugins, αλλά και ό,τι αφορά τα νέα build, wizards, εφαρμογές, Live TV, backup, Debrid υπηρεσίες, και διάφορα tweaks και ρυθμίσεις.

Η στήλη μας θα περιλαμβάνει τα πάντα που αφορούν τον άρχοντα των ταινιών και τηλεοπτικών σειρών, σε Windows και Android.

Αυτήν την εβδομάδα, θα δούμε όλα τα κόλπα του Kodi v18.0 Leia, είτε χρησιμοποιούμε το κέλυφος του, είτε κάποιο build, καθώς ένα μεγάλο τμήμα του οικοσυστήματος αναμφίβολα θέλει το ψάξιμό του.

Αντίγραφα ασφαλείας

Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο όταν έχουμε αφιερώσει τόσο χρόνο με τις ρυθμίσεις στο Kodi ή στο ελληνικό build που τρέχουμε και να πηγαίνει κάτι στραβά, με αποτέλεσμα να χάνονται όλα όσα κάναμε. Άντε μετά να τα κάνουμε όλα από την αρχή.

Πρέπει λοιπόν να έχουμε προβλέψει να κάνουμε συχνά πυκνά αντίγραφα ασφαλείας.

Χειροκίνητο backup σε Windows και Android

Τα χειροκίνητα αντίγραφα ασφαλείας παραμένουν το πιο αξιόπιστο backup στο Kodi. Φυσικά, πρέπει να φροντίζουμε να τα κάνουμε μόνοι μας καθώς δεν μας δίνουν την δυνατότητα του προγραμματισμού.

Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να εντοπίσουμε τον φάκελό του Kodi, ο οποίος, ανάλογα το λειτουργικό σύστημα, βρίσκεται στις ακόλουθες διαδρομές:

Kodi στα Windows από το κατάστημα της Microsoft:

%userprofile%\AppData\Local\Packages\XBMCFoundation.Kodi_4n2hpmxwrvr6p\LocalCache\Roaming\Kodi

Kodi installer που κατεβάσαμε από τη σελίδα του λογισμικού (όχι από το Windows Store):

%userprofile%\AppData\Roaming\Kodi

Kodi στο Linux:

~/.kodi

Kodi στο LibreELEC/OpenELEC:

/storage/.kodi/

Kodi στο macOS:

/Users/[όνομα χρήστη]/Library/Application Support/Kodi/

Kodi στο Android:

Android\data\org.xbmc.kodi\files\.kodi

Ο κρυφός φάκελος

Εδώ πρέπει να προσέξουμε ότι στο Android αυτός ο φάκελος του Kodi είναι κρυφός. Για να εμφανιστεί, πρέπει να έχουμε ήδη εγκαταστήσει ένα σχετικό app που ενεργοποιεί τα κρυφά στοιχεία, όπως είναι ο ES File Explorer.

Όπως θα δούμε παρακάτω, χρειαζόμαστε έτσι και αλλιώς αυτό το app διότι μας είναι απαραίτητο για το backup στο Android.

Κατόπιν, μέσα από το app πρέπει να ενεργοποιήσουμε την εμφάνιση κρυφών αρχείων, αλλιώς δεν θα βλέπουμε τίποτε μετά την ένδειξη “files”. Αυτό το επιτυγχάνουμε πατώντας διαδοχικά στις δύο ενδείξεις που παρατηρούμε παρακάτω.

Στα Windows

Επίσης, πρέπει να θυμόμαστε ότι αν το backup αφορά το Kodi στα Windows, μόλις εντοπίσουμε και ανοίξουμε τον φάκελο “files” στον Windows Explorer, θα δούμε ότι τα αρχεία είναι και εδώ κρυφά.

Για να εμφανιστούν, απλά πατάμε πρώτα στην προβολή και μετά τσεκάρουμε τα κρυφά στοιχεία.

Από εκεί και μετά, δεν έχουμε παρά να μεταφέρουμε σε ένα USB drive τους τρεις φακέλους “userdata”, “media”, και “addons”. Περιέχουν όλη τη διαμόρφωση που έχουμε κάνει στο Kodi.

Αν δεν μας εμφανίζεται ο φάκελος media, δεν υπάρχει πρόβλημα, καθώς οι άλλοι δύο είναι οι σημαντικοί. Καλό είναι να δώσουμε σε αυτό το αρχείο που μεταφέραμε τους φακέλους ένα σχετικό όνομα, όπως για παράδειγμα “Kodi backup”. Έτσι, θα θυμόμαστε τι περιέχει και θα το βρούμε αμέσως.

Για να αυτοματοποιήσουμε τη διαδικασία της μεταφοράς, μπορούμε ενδεχομένως να χρησιμοποιήσουμε και κάποιο εργαλείο backup στα Windows, όπως αυτό που περιγράφουμε στον παρακάτω οδηγό:

Featured Συγχρονισμός Αρχείων Και Φακέλων Στα Windows
Συγχρονισμός Αρχείων και Φακέλων Στα Windows

Ο συγχρονισμός αρχείων και φακέλων είναι μια δυνατότητα που μας βοηθάει σημαντικά στο να έχουμε οργανωμένο το περιεχόμενο του υπολογιστή μας. Είτε μας ενδιαφέρει το…

Στο Android

Παραθέτουμε σε εικόνες τα βήματα που πρέπει να κάνουμε στο TV Box μέσω ενός USB drive. Αρχικά, ανοίγουμε τον ES File Explorer και ενεργοποιούμε την εμφάνιση κρυφών αρχείων που είδαμε προηγουμένως.

Στη συνέχεια, συνδέουμε το φλασάκι. Θα μας εμφανιστεί μία ειδοποίηση, και πατάμε στις ενδείξεις που παρατηρούμε παρακάτω.

Κατόπιν, επιλέγουμε το USB drive για να εμφανιστεί το περιεχόμενό του.

Αφού ανοίξουμε τον φάκελο που μεταφέραμε προηγουμένως στο USB, πατάμε παρατεταμένα πάνω στον κάθε φάκελο διαδοχικά, ώστε να εμφανιστεί το πράσινο τσεκ και στους τρεις. Μετά, πατάμε μία φορά κάτω στην αντιγραφή.

Στη συνέχεια, πηγαίνουμε πίσω στην αρχική καρτέλα του ES. Πατάμε στο “Internal Storage”…

…και ακολουθούμε τα παρακάτω βήματα, πατώντας στους φακέλους που επισημαίνουμε.

Σε αυτό το σημείο, δεν έχουμε παρά να πατήσουμε μία φορά κάτω στην επικόλληση. Έτσι, θα αντικαταστήσουμε τους τρεις φακέλους του Kodi στο Android με τους αντίστοιχους που αντιγράψαμε προηγουμένως από το φλασάκι.

Από εκεί και μετά, περιμένουμε να ολοκληρωθεί η διαδικασία της αντικατάστασης. Μόλις ανοίξουμε το Kodi στο TV Box, θα δούμε όλη τη διαμόρφωση, όπως πρόσθετα, ρυθμίσεις, κ.α, που είχαμε κάνει όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα στον media center.

Πρέπει να θυμόμαστε ότι είναι καλή ιδέα να ενημερώνουμε αυτούς τους τρεις φακέλους ανά τακτά διαστήματα, μέσω PC. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να τους σύρουμε μέσα στο φλασάκι. Έτσι, θα αντικαταστήσουν τους παλαιότερους φακέλους που έχουμε εκεί.

Αν κάτι πάει στραβά στην πορεία, αυτός είναι ο πιο αξιόπιστος τρόπος για επαναφέρουμε οτιδήποτε είχαμε δημιουργήσει μέσα στο Kodi.

Εναλλακτικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το backup και restore των Wizards. Βέβαια, μερικές φορές εμφανίζονται σφάλματα, και αυτό είναι ό,τι χειρότερο γιατί ενδέχεται να μην είναι επιτυχής η επαναφορά όταν την χρειαστούμε.

Το Kodi δεν ξεκινά ή κρασάρει

Εάν έχουμε ένα ολοκαίνουργιο Windows PC ή έχουμε κάνει πρόσφατα μία νέα εγκατάσταση των Windows, το Kodi μπορεί μερικές φορές να αποτύχει να ξεκινήσει. Το ανοίγουμε και διακόπτει βίαια την εκκίνηση χωρίς να μας δώσει κάποιο μήνυμα σφάλματος.

Σε πολλές περιπτώσεις, η εγκατάσταση του τελευταίου Visual C ++ Redistributable μπορεί να λύσει αυτό το ζήτημα. Ως εκ τούτου, πηγαίνουμε στην σχετική σελίδα της Microsoft και κατεβάζουμε την τελευταία ενημερωμένη έκδοση.

Επιπλέον, το σφάλμα μπορεί να οφείλεται στο ότι δεν έχουμε ενημερωμένο το Kodi.

Σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να κατεβάσουμε την τελευταία έκδοση από την επίσημη ιστοσελίδα του Kodi. Αν πρόκειται για Kodi από το κατάστημα της Microsoft, κάνουμε έλεγχο για ενημερώσεις στο Windows Update.

Δεν μπορεί να συνδεθεί σε μία πηγή

Όταν θέλουμε να εγκαταστήσουμε ένα πρόσθετο, πρέπει αρχικά να προσθέσουμε την πηγή πληκτρολογώντας μία διεύθυνση URL. Ωστόσο, πολλές φορές το Kodi μας βγάζει μία ειδοποίηση που λέει ότι δεν μπορεί να συνδεθεί με την πηγή.

Αυτό το σφάλμα συνήθως οφείλεται σε τέσσερις λόγους:

  • Δεν έχουμε καταχωρίσει σωστά τη διεύθυνση URL.
  • Υπάρχει κενό διάστημα στην αρχή ή στο τέλος του URL.
  • Το αποθετήριο ενδέχεται να είναι εκτός σύνδεσης εκείνη τη στιγμή. Σε αυτή την περίπτωση, περιμένουμε ή δοκιμάζουμε να εγκαταστήσουμε το πρόσθετο από διαφορετική πηγή, εφόσον διατίθεται.
  • Έχουμε ενεργό το VPN και πρέπει να το απενεργοποιήσουμε για λίγο.

Αν το πρόβλημα συνεχίζεται και μετά από αυτές τις ενέργειες, μπορούμε να διαβάσουμε τον αναλυτικό οδηγό με τις ενέργειες που πρέπει να κάνουμε βήμα προς βήμα για να λύσουμε την αστοχία στις ροές των ταινιών και σειρών στα πρόσθετα του Kodi.

No Stream Available: Πώς Διορθώνω Το Σφάλμα Των Ροών Στο Kodi
No Stream Available: Πώς Διορθώνω Το Σφάλμα Των Ροών Στο Kodi

Δεν χωρά αμφιβολία ότι το Kodi είναι μακράν το καλύτερο μέσο για να βλέπουμε όλο το κινηματογραφικό θέαμα του κόσμου στην υψηλότερη δυνατή ποιότητα με…

Το πρόσθετο είναι ανημέρωτο

Πολλές φορές δεν μπορούμε να αποκτήσουμε πρόσβαση σε ροές βίντεο μετά την εγκατάσταση ενός πρόσθετου ή ενός build.

Σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να βεβαιωθούμε ότι έχουμε ενημερώσει το πρόσθετό μας στην πιο πρόσφατη διαθέσιμη έκδοση. Εάν και αυτό δεν μας βοηθήσει, χρησιμοποιούμε ένα VPN.

Το πιο Ασφαλές, Σταθερό και Γρήγορο VPN στην Ελλάδα
Το Πιο Ασφαλές, Σταθερό, Και Γρήγορο VPN Στην Ελλάδα

Η χρήση VPN αυξάνει κατακόρυφα τις επιλογές μας στο ίντερνετ, όταν θέλουμε να προσπεράσουμε ανόητους γεωγραφικούς περιορισμούς. Υπάρχουν διάφορα δωρεάν VPN, αλλά περιορίζουν την ταχύτητα,…

Όταν υπάρχουν ενημερώσεις σε εκκρεμότητα, μπορούμε να τις εντοπίσουμε στο κεντρικό πάνελ του Kodi. Θα δούμε το σχετικό εικονίδιο που μοιάζει με κυκλικό βέλος. Απλά κάνουμε κλικ σε αυτό για να πραγματοποιήσουμε τις μη αυτόματες ενημερώσεις.

Αν θέλουμε, μπορούμε να ορίσουμε να γίνονται αυτόματα από τη διαδρομή “Ρυθμίσεις➜ Σύστημα➜ Πρόσθετα”. Καλό είναι να ενεργοποιήσουμε και τις ειδοποιήσεις για να ενημερωνόμαστε για τυχόν θέματα ασφάλειας κ.λ.π.

Έτσι λοιπόν, πρέπει πάντα να θυμόμαστε ότι στο Kodi είναι πολύ σημαντικό να διατηρούμε ενημερωμένα τα πρόσθετα που χρησιμοποιούμε συχνά.

Επιπλέον, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι για να αποδίδει το πρόσθετο τα μέγιστα σε ταχύτητα, και όχι μόνο, πρέπει συχνά πυκνά να το καθαρίζουμε. Ιδίως μετά από κάθε ενημέρωσή του.

Αν το πρόσθετο δεν έχει ελληνικό μενού, θα πρέπει να αναζητήσουμε στα εργαλεία κάτι σχετικό με “clear providers”, όπως παρατηρούμε στη δεύτερη εικόνα.

Build και Wizard αστοχούν

Τα περισσότερα build και οι Wizard που ενδεχομένως τα φιλοξενούν, αστοχούν όταν έχουμε τον φάκελο χρήστη στα Windows με ελληνικό όνομα. Θα βλέπουμε συνεχώς σφάλμα κατά την εγκατάσταση.

Απαιτείται να έχουμε φάκελο χρήστη μόνο με λατινικούς χαρακτήρες. Ως εκ τούτου, πρέπει να τον μετονομάσουμε, διαβάζοντας τον σχετικό οδηγό.

Τρεμόπαιγμα εικόνας ή μαύρη οθόνη

Εάν αντιμετωπίζουμε προβλήματα που σχετίζονται με προβλήματα μαύρης οθόνης στο Kodi, μπορούμε να τα επιλύσουμε διαγράφοντας ένα αρχείο με το όνομα “Addons27.db”.

Με αυτή την ενέργεια, δεν θα καταργήσουμε τυχόν πρόσθετα, καθώς το αρχείο θα δημιουργηθεί αυτόματα την επόμενη φορά που θα εκκινήσουμε το Kodi.

Αν πρόκειται για το Kodi που κατεβάσαμε από το κατάστημα της Microsoft, εντοπίζουμε αυτό το αρχείο στην ακόλουθη διαδρομή:

%userprofile%\AppData\Local\Packages\XBMCFoundation.Kodi_4n2hpmxwrvr6p\LocalCache\Roaming\Kodi\userdata\Database

Αν αφορά το Kodi που κατεβάσαμε από την ιστοσελίδα του λογισμικού, εντοπίζουμε το “Addons27.db” στην ακόλουθη διαδρομή:

%userprofile%\AppData\Roaming\Kodi\userdata\Database

Στο Android:

Android > data > org.xbmc.kodi > files > kodi > userdata > Database

Στο macOS:

Users > Your Username > Library > Application Support > Kodi > Userdata > Database

Στο Linux:

Kodi > Userdata > Database

Αν η εικόνα τρεμοπαίζει ή δεν εμφανίζεται στα βίντεο και πρόκειται για Kodi σε Windows, ενδεχομένως να χρειάζεται ενημέρωση η κάρτα γραφικών.

Σε αυτήν την περίπτωση, κάνουμε δεξί κλικ στο εικονίδιο των Windows κάτω αριστερά στην γραμμή εργασιών και πατάμε στη “Διαχείριση συσκευών”. Κατόπιν, ενημερώνουμε τον driver του προσαρμογέα οθόνης, δηλαδή της κάρτας γραφικών που διαθέτουμε.

Αν δεν υπάρξει αποτέλεσμα, ή αφορά Kodi σε TV Box, πρέπει να ακολουθήσουμε την εξής διαδρομή μέσα στο περιβάλλον του Kodi: “Κεντρικό πάνελ ➜ Ρυθμίσεις(γρανάζι) ➜ Ρυθμίσεις Αναπαραγωγής ➜ Βίντεο”. Απενεργοποιούμε την χρήση επιτάχυνσης υλικού DXVA2.

Αν διαπιστώσουμε ότι το πρόβλημα συνεχίζεται, τότε στην ίδια ενότητα και καρτέλα πατάμε στο “Ενεργοποίηση HQ Scalers” και το πηγαίνουμε στο 100%. Στη συνέχεια, αλλάζουμε και τη μέθοδο απόδοσης από “Αυτόματη ανίχνευση” σε “Λογισμικό”.

Κατόπιν, κάνουμε επανεκκίνηση του Kodi και του υπολογιστή ή του TV Box.

Συντομεύσεις πληκτρολογίου

Ο media center υποστηρίζει πολλές συντομεύσεις πληκτρολογίου. Έτσι, έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε πολύ πιο γρήγορα όλες τις ενέργειες.

Όπως είναι φυσικό, οι συντομεύσεις μπορούν να μας φανούν ιδιαίτερα χρήσιμες στα TV Box που συνοδεύονται από κάποιο ασύρματο πληκτρολόγιο.

Όλες οι συντομεύσεις αφορούν τα λατινικά γράμματα του πληκτρολογίου. Τις αναφέρουμε συνοπτικά.

  • Alt + F4: Αστραπιαίο κλείσιμο του Kodi. Πρέπει να αφήσουμε να περάσουν μερικά δευτερόλεπτα αν θέλουμε να το ανοίξουμε ξανά.
  • S: Εμφανίζει γρήγορα την ένδειξη για έξοδο από το Kodi.
  • Ρ: Αναπαραγωγή (play).
  • F: Γρήγορα προς τα εμπρός (Fast forward).
  • Α: Κάθε πάτημα προσαρμόζει σταδιακά τυχόν καθυστέρηση του ήχου, έτσι ώστε να συγχρονίζεται σωστά με το βίντεο.
  • Χ: Σταματά το συγκεκριμένο βίντεο (Stop).
  • Space bar: Άμεση εναλλαγή σε αναπαραγωγή και παύση ενός συγκεκριμένου βίντεο.
  • R: Πηγαίνει το βίντεο πίσω. Αν το πατήσουμε μία φορά, το πηγαίνει πίσω σε αργότερο ρυθμό (x2). Πατώντας δύο φορές το πλήκτρο, το πηγαίνει πίσω με πιο γρήγορο ρυθμό (x4) και ούτω καθεξής.
  • Z: Με κάθε πάτημα αλλάζουμε σταδιακά το μέγεθος και την αναλογία των διαστάσεων της εικόνας (aspect ratio).
  • Ctrl+V: Κάνει επικόλληση κειμένου μέσα στο Kodi.
  • Esc: Πλήρη επιστροφή στο κεντρικό πάνελ.
  • Backspace: Σταδιακή επιστροφή. Μπορεί να γίνει και με κάποιο από τα πλαϊνά πλήκτρα του ποντικιού, αν το έχουμε ορίσει.
  • F8: Σίγαση.
  • Εικονίδιο των Windows: Γρήγορη πρόσβαση στην επιφάνεια εργασίας και σε άλλα ανοιχτά προγράμματα.
  • Σύμβολα \ και /: Εναλλαγή μεταξύ πλήρους οθόνης ή παραθύρου.

Ρυθμίσεις στο Kodi 3

Πλοήγηση σε όλο το Kodi χωρίς έξοδο από την ταινία

Πολλές φορές όταν ξεκινάει η ταινία, θα μας έχει τύχει να θέλουμε να κάνουμε κάποια ρύθμιση που βρίσκεται έξω από τον player ή να χρειάζεται να επιστρέψουμε για λίγο στο κεντρικό μενού του Kodi.

Σε αυτή την περίπτωση, δεν χρειάζεται να φεύγουμε εντελώς από το έργο πατώντας το “stop”. Το μόνο που κάνουμε είναι να πατήσουμε αρχικά στην παύση…

Ρυθμίσεις στο Kodi 3αααα

…και στη συνέχεια πατώντας στο “Esc” ή στο “Backspace” που είδαμε στις συντομεύσεις πληκτρολογίου, μπορούμε να πλοηγηθούμε οπουδήποτε θέλουμε σε όλες τις καρτέλες του Kodi, χωρίς να έχουμε φύγει ουσιαστικά από την ταινία.

Στη συνέχεια, αφού τελειώσουμε με ό,τι είχαμε να κάνουμε στο περιβάλλον του Kodi, πατάμε ξανά, είτε πάνω στην παύση που βλέπουμε παρακάτω, είτε σε ένα κενό τμήμα της καρτέλας που βρισκόμαστε, για να εμφανιστεί ξανά η ταινία ή η τηλεοπτική σειρά.

Ρυθμίσεις στο Kodi 3β

Προσθήκη εξωτερικών υποτίτλων

Το πρόσθετο για ταινίες που χρησιμοποιούμε στις περισσότερες περιπτώσεις θα μας βρει online τους υπότιτλους. Ωστόσο, το Kodi μας δίνει τη δυνατότητα να προσθέσουμε μέσα στις ταινίες τα αρχεία υποτίτλων που έχουμε αποθηκευμένα κάπου εξωτερικά.

Ωστόσο, αυτή η δυνατότητα εμφανίζει πρόβλημα αρκετό καιρό στο Kodi v18 Leia. Τις περισσότερες φορές, αν όχι σε όλες, κολλάει όταν πατάμε στην αναζήτηση για υπότιτλο.

Έτσι, το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να ορίσουμε τον φάκελο που θέλουμε να αποθηκεύονται όλοι οι υπότιτλοι. Σε αυτόν θα συγκεντρώνονται όσοι κατεβάζουμε εμείς χειροκίνητα μέσα από τον browser, αλλά και εκείνοι που κατεβαίνουν απευθείας μέσα από το Kodi.

Βήμα 1

Παραθέτουμε τα βήματα σε εικόνες.

Σε αυτό το σημείο πατάμε στον προσαρμοσμένο φάκελο υπότιτλων.

Ενδέχεται να μας ανοίξει μία κενή καρτέλα και πρέπει να πάμε πίσω μέχρι να δούμε τους φακέλους του συστήματός μας.

Από εκεί και μετά, ορίζουμε τον φάκελο που θέλουμε να αποθηκεύονται όλοι οι υπότιτλοι. Καλό είναι να έχει κάποιο σχετικό όνομα για να τον θυμόμαστε αν χρειαστεί.

Βήμα 2

Στη συνέχεια, το επόμενο βήμα μας είναι η προσθήκη ενός plugin από το GitHub το οποίο θα μας κάνει όλη τη δουλειά. Η διαδικασία της εγκατάστασης που ακολουθεί είναι για το Kodi v18.5 Leia που τρέχει στα Windows 10.

Αρχικά, κατεβάζουμε το zip, πατώντας εδώ, και αποθηκεύουμε το αρχείο που παρατηρούμε παρακάτω (service.subtitles.localsubtitle_1_2_0.zip) στον φάκελο των λήψεων των Windows.

Παραθέτουμε τη συνέχεια της εγκατάστασης με εικόνες.

Περιμένουμε να ολοκληρωθεί η εγκατάσταση του zip και να δούμε τη σχετική ειδοποίηση πάνω δεξιά. Στη συνέχεια, δεν χρειάζεται να κάνουμε απολύτως καμία άλλη ρύθμιση.

Βήμα 3

Από εδώ και μετά, όταν ξεκινά η αναπαραγωγή του έργου, μπορούμε εύκολα και χωρίς κολλήματα να προσθέσουμε τον υπότιτλο που κατεβάσαμε από τον browser και τον έχουμε αποθηκεύσει στον φάκελο που ορίσαμε προηγουμένως.

Το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να πατήσουμε στο “Download subtitle” αντί στο “Αναζήτηση για υπότιτλο…”.

Κάτω από τις γνωστές υπηρεσίες υποτίτλων θα δούμε το “LocalSubtitle”. Είναι το plugin που κατεβάσαμε προηγουμένως, το οποίο εντοπίζει αυτόματα τον φάκελο που ορίσαμε να αποθηκεύονται όλοι οι υπότιτλοι.

Εδώ πρέπει να θυμόμαστε ότι αν η τοποθεσία των υπότιτλων δεν έχει οριστεί χειροκίνητα από εμάς, όπως τη δείξαμε παραπάνω, δεν θα δούμε κανένα αποθηκευμένο αρχείο srt.

Έτσι, πατώντας πάνω στο LocalSubtitle, πρέπει να κάνουμε τις δύο απλές ενέργειες που βλέπουμε παρακάτω.

Το plugin θα μας οδηγήσει από μόνο του στον επίμαχο φάκελο που ορίσαμε, ώστε να επιλέξουμε χωρίς κολλήματα τον τοπικό υπότιτλο που κατεβάσαμε από τον browser.

Διόρθωση υποτίτλων

Στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν θα συναντήσουμε κανένα πρόβλημα με τον συγχρονισμό των υπότιτλων στα έργα. Όμως, ενδέχεται σε κάποιες ταινίες και σειρές να υπάρχουν ελάχιστοι υπότιτλοι διαθέσιμοι που δεν είναι καλά συγχρονισμένοι.

Σε αυτήν την περίπτωση, πατάμε τη μετατόπιση υποτίτλων, όπως βλέπουμε στις παρακάτω εικόνες. Στην μπάρα που θα ανοίξει στο πάνω τμήμα του player, μετατοπίζουμε τον κέρσορα δεξιά ή αριστερά, έως ότου βρούμε τον σωστό συγχρονισμό στον ελληνικό υπότιτλο.

Παραθέτουμε με φωτογραφίες τις απλές ρυθμίσεις στον Kodi player που πρέπει να κάνουμε. Μόλις τελειώσουμε, πατάμε “Esc” ή “Backspace” για επιστροφή στην ταινία.

Ρυθμίσεις player

Αν δεν έχουμε δυνατή πηγή ήχου στη συσκευή που τρέχει το Kodi και η ταινία έχει χαμηλό ήχο, μπορούμε να αυξήσουμε κατά πολύ την ένταση του ήχου μέσα από τον media center.

Σε αυτήν την περίπτωση, προχωράμε στις τρεις απλές ενέργειες που βλέπουμε στις παρακάτω φωτογραφίες.

Αν δεν μας ικανοποιεί η φωτεινότητα και η αντίθεση της ταινίας, μπορούμε να την αυξομειώσουμε πάλι μέσα από τον player του Kodi. Δεν έχουμε παρά να ακολουθήσουμε τα τρία βήματα που παρατηρούμε παρακάτω.

Μαύρες μπάρες στην ταινία

Στην ίδια καρτέλα μπορούμε να ρυθμίσουμε και τον τύπο προβολής της ταινίας, σε περίπτωση που μας εμφανιστεί σε αναλογία 4:3 ή οτιδήποτε άλλο σχετικό. Για παράδειγμα, η εικόνα του βίντεο μπορεί να είναι υπερβολικά μεγάλη ή πολύ μικρή.

Το πιο σύνηθες είναι να υπάρχουν μαύρες μπάρες πάνω και κάτω στην ταινία, όπου σε αυτή την περίπτωση πρέπει να επιλέξουμε την επέκταση 16:9, εφόσον μας ενοχλεί αυτό το φαινόμενο.

Για όλες αυτές τις περιπτώσεις, δεν έχουμε λοιπόν παρά να κάνουμε τις δύο απλές ενέργειες που βλέπουμε παρακάτω:

Αλλαγή χρωμάτων

Αν το προεπιλεγμένο χρώμα στο κέλυφος του Kodi δεν μας ικανοποιεί και θέλουμε κάτι διαφορετικό, μπορούμε να το αλλάξουμε.

Πηγαίνουμε στο κεντρικό πάνελ και πατάμε διαδοχικά στις “Ρυθμίσεις (γρανάζι) ➜ Ρυθμίσεις διασύνδεσης ➜ Κέλυφος ➜ Χρώματα” και αλλάζουμε με όποιο χρώμα επιθυμούμε.

Συνδέσεις με περιορισμένη ταχύτητα

Αν έχουμε χαμηλή σύνδεση στο ίντερνετ, εκείνο που πρέπει να κάνουμε είναι να πάμε στις “Ρυθμίσεις (γρανάζι) ➜ Σύστημα➜ Πρόσβαση στο διαδίκτυο” και να ενεργοποιήσουμε τη σύνδεση διαδικτύου με περιορισμένη ταχύτητα.

Στη συνέχεια, επιλέγουμε τη σύνδεση που διαθέτουμε.

Πρέπει να θυμόμαστε ότι από τη στιγμή που δεν έχουμε υψηλές ταχύτητες στο ίντερνετ, μπορούμε να βελτιώσουμε κατά πολύ το streaming, αν το TV Box συνδέεται μέσω καλωδίου Ethernet και όχι με WiFi.

Επιπλέον, στις χαμηλές συνδέσεις και εφόσον συνεχίζεται το πρόβλημα με το buffering, θα βοηθήσει πολύ αν επιλέγουμε τις ταινίες στο Kodi σε μικρότερη ανάλυση, αποφεύγοντας τις αντίστοιχες των 1080p.

Η ρύθμιση αυτή βρίσκεται στα εργαλεία των σχετικών πρόσθετων για ταινίες, στην ενότητα της αναπαραγωγής. Εκεί μπορούμε να ορίσουμε τη μέγιστη ποιότητα στα 480p.

Δημιουργία screensaver

Οι ρυθμίσεις στο Kodi διαθέτουν μία σειρά επιλογών που μας επιτρέπουν να ορίσουμε το δικό μας screensaver. Αυτό το επιτυγχάνουμε ξεκινώντας από τις “Ρυθμίσεις (γρανάζι) ➜ Διασύνδεση ➜ Προφύλαξη οθόνης ➜ Λειτουργία προφύλαξης οθόνης”.

Στη συνέχεια, μπορούμε να επιλέξουμε μέσα από αρκετά screensaver, πατώντας στην ένδειξη “Λήψη περισσότερων”.

Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες επιλογές είναι το screensaver με τους αστεροειδείς. Επιπλέον, το Aerial της Apple TV με εντυπωσιακά live wallpapers από γνωστές πόλεις και τοποθεσίες του πλανήτη.

Εξίσου ενδιαφέροντα είναι το Google Earth και το Picture Slideshow με τις δικές μας φωτογραφίες.

Αλλαγή της εμφάνισης των ταινιών

Αν δεν χρησιμοποιούμε κάποιο build, η παραμετροποίηση στην εμφάνιση των πρόσθετων και των ταινιών μπορεί να γίνει ακόμα πιο εντυπωσιακή.

Αρκεί να πατήσουμε στις “Επιλογές” που παρατηρούμε στην εικόνα.

Στη συνέχεια, αλλάζουμε τον τύπο προβολής είτε σε “Τοίχος”, αν θέλουμε να βλέπουμε συγκεντρωμένες όλες τις μικρογραφίες των ταινιών…

…είτε σε “Αφίσα” για να βλέπουμε και την περίληψη σε κάθε ταινία ξεχωριστά.

Προσαρμογή ήχων

Με τις ρυθμίσεις στο Kodi μπορούμε να αλλάξουμε τους ήχους σε όλο το οικοσύστημα του media center. Πηγαίνουμε στις “Ρυθμίσεις ➜ Σύστημα ➜ Ήχος ➜ Ήχοι πλοήγησης” και επιλέγουμε τη δεύτερη ένδειξη.

Στη συνέχεια, πατώντας τη “Λήψη Περισσότερων”, μπορούμε να επιλέξουμε τους ήχους που προτιμάμε. Για παράδειγμα, αν έχουμε ένα TV Box, ενδεχομένως οι ήχοι του Android να ταιριάζουν περισσότερο.

Μεταφορά όλων των προσωπικών βίντεο και ταινιών μας στο Kodi

Οι περισσότεροι από εμάς είναι βέβαιο ότι στον υπολογιστή μας, αλλά και στις άλλες κινητές συσκευές, θα έχουμε πολλά προσωπικά βίντεο και φωτογραφίες. Για να μην αναφέρουμε τις ταινίες που έχουμε αποθηκευμένες στους σκληρούς μας δίσκους.

Με τις ρυθμίσεις στο Kodi, όλα αυτά μπορούμε να τα μεταφέρουμε μέσα στον media center με όλες τις μικρογραφίες τους. Έτσι, θα έχουμε ένα ενιαίο και πλήρες σύστημα πολυμέσων και οικιακής ψυχαγωγίας.

Για να υλοποιήσουμε αυτή τη μεταφορά στο προκαθορισμένο κέλυφος του Kodi, δεν έχουμε παρά να διαβάσουμε τον αναλυτικό οδηγό με τα μαγικά που κάνει το Plex στο Kodi.

KodiSteps: Όλες Οι Ταινίες Και Τα Πολυμέσα, Με Plex Kodi Connect
Plex Kodi Connect: Παίξτε Όλες Τις Ταινίες Και Τα Πολυμέσα Παντού

Πολλοί από εμάς έχουμε εκατοντάδες φωτογραφίες, βίντεο, μουσική, και κατεβασμένες ταινίες, ξεχασμένες σε φακέλους, σκληρούς δίσκους, και φορητές συσκευές. Μπορούμε να οργανώσουμε αυτό το χάος…

Όμως, ενδέχεται να θεωρήσουμε πολύ σύνθετα τα βήματα με τον αυτόματο συγχρονισμό του Plex σε όλες τις συσκευές που τρέχουν το Kodi, όπως TV Box, Android TV, tablet κ.λ.π.

Μπορούμε να προσθέσουμε όλες τις συλλογές μας σε ένα PC που τρέχει το Kodi, χωρίς τη συνεργασία του Plex. Σε αυτή την περίπτωση, η διαδικασία είναι σαφώς πολύ πιο απλή και λιγότερο χρονοβόρα. Παραθέτουμε αυτά τα βήματα με εικόνες.

Μόλις τελειώσει η διαδικασία, όλα τα προσωπικά μας βίντεο και πολυμέσα θα βρίσκονται στην ενότητα που τους ορίσαμε ότι ανήκουν, δηλαδή ταινίες, τηλεοπτικές σειρές, κλπ.

Από εδώ και μετά, όποιο προσωπικό μας βίντεο δεν το έχουμε ταξινομήσει στις ταινίες και σειρές, θα εμφανίζεται μόλις πατήσουμε στην ενότητα των βίντεο. Τα πολυμέσα που μας ενδιαφέρουν περισσότερο μπορούμε να τα βάλουμε και στα αγαπημένα μας.

Μόλις ανοίγει το Kodi, ως προεπιλογή θα βλέπουμε τις ταινίες που είναι στους σκληρούς μας δίσκους. Ακριβώς από κάτω θα είναι όσα βίντεο ταξινομήσαμε ως τηλεοπτικές σειρές.

Οι υπότιτλοι θα κατεβαίνουν και στις δικές μας ταινίες και σειρές που προσθέσαμε στις συλλογές όταν θα ξεκινά το έργο ή το επεισόδιο, όπως είδαμε με τις ταινίες online στο Kodi.

Δημιουργία πολλαπλών προφίλ

Τα προφίλ του Kodi είναι μία καλή ιδέα όταν χρησιμοποιούν όλα τα μέλη της οικογένειάς μας τον media center στο TV Box, και όχι μόνο.

Με αυτόν τον τρόπο, προστατεύουμε το περιεχόμενο με κάποιον κωδικό, διασφαλίζοντας έτσι ότι οι μικροί μας φίλοι ή κάποιοι αδιάκριτοι δεν θα το αλλοιώσουν άθελά τους. Η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουμε είναι απλή.

Ξεκινώντας από το κεντρικό πάνελ και πατώντας στο εικονίδιο του γραναζιού που αφορά τις ρυθμίσεις στο Kodi, επιλέγουμε το προφίλ.

Από εκεί και μετά, μπορούμε να αλλάξουμε το όνομα του προφίλ, να προσθέσουμε την εικόνα μας, και κάποιον κωδικό αν το επιθυμούμε. Αν θέλουμε περισσότερο έλεγχο για τα παιδιά, επιλέγουμε την σχετική ενότητα του γονικού ελέγχου.

Επιπλέον, έχουμε τη δυνατότητα να κλειδώσουμε τις επιμέρους ρυθμίσεις στο Kodi. Ταυτόχρονα, να του ορίσουμε να μας ζητάει κωδικό πριν ξεκινήσει η λειτουργία του.

Μετατρέποντας το Android κινητό σε τηλεχειριστήριο του Kodi

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την Android συσκευή μας ως τηλεχειριστήριο του Kodi, αν έχουμε κάποιο TV Box ή Apple TV.

Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να βλέπουμε ταινίες online και να χειριζόμαστε τα πάντα μέσα στο Kodi από το κινητό μας.

Στο Play Store υπάρχουν δύο κορυφαία apps που παρέχουν τη δυνατότητα του τηλεχειριστηρίου. Το ένα είναι το Kore και το άλλο το Yatse. Μπορούμε να δούμε όλα τα βήματα που πρέπει να κάνουμε στον ακόλουθο οδηγό:

KodiSteps: Τα Καλύτερα Τηλεκοντρόλ Apps Και Πώς Τα Χρησιμοποιώ
Τα Καλύτερα Apps Για Τηλεκοντρόλ Στο Kodi Και Πώς Τα Χρησιμοποιώ

Αναμφίβολα οι περισσότεροι από εμάς που έχουμε εγκαταστήσει με επιτυχία το Kodi στην αγαπημένη συσκευή μας, βλέπουμε ταινίες και σειρές στο PC ή στην TV….

Είναι χρήσιμες οι ρυθμίσεις και το αυτόματο backup στο Kodi?

Μαθαίνοντας σταδιακά όλες τις ρυθμίσεις στο Kodi v18, θα είμαστε σε θέση να λύνουμε τα περισσότερα προβλήματα που αφορούν τον σπουδαίο media center. Έτσι, η εμπειρία μας θα γίνει ακόμη πιο διασκεδαστική.

Ταυτόχρονα, χάρη στο αυτόματο backup του επίσημου αποθετηρίου, θα έχουμε και το κεφάλι μας ήσυχο αν γίνει κάτι και χαθούν όλα όσα έχουμε κάνει. Θα μπορούμε αμέσως να τα επαναφέρουμε.

Αν σας γεννήθηκαν απορίες ή θέλετε να μοιραστείτε τις δικές σας εντυπώσεις σε οτιδήποτε αφορά το Kodi, γράψτε μας στα σχόλια.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

Αγορά Laptop €449-€3.955: Τα Καλύτερα Της Εβδομάδας 25/10-31/10
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#358 - Κλείδωμα Εφαρμογών Android, Επαναφορά Πλήρους Ημερομηνίας Windows 11, Spotify Create
QuickSteps
GamingSteps#20241214 - Assassin's Creed Shadows Canon Mode, The Game Awards, Η Ciri Πρωταγωνίστρια Στο The Witcher 4
GamingSteps