Αυτή την εβδομάδα, κάνουμε επαναφορά υπολογιστή χωρίς απώλεια δεδομένων, ελέγχουμε τα δικαιώματα των εφαρμογών, και ορίζουμε προεπιλεγμένη μπάντα Wi-Fi στα Windows 11. Χρησιμοποιούμε το ChatGPT ως πρόγραμμα δημιουργίας κωδικών και δημιουργούμε σετ σκακιού με το AI GenChess της Google. Καταργούμε λογαριασμούς Google από Android κινητό και προσθέτουμε υπογραφές σε έγγραφα με το Word.
Προτάσεις συνεργασίας
Τα νέα άρθρα του PCsteps
Γίνε VIP μέλος στο PCSteps
Για να δείτε όλες τις δημοσιεύσεις της στήλης, μπορείτε είτε να κάνετε κλικ στην κατηγορία QuickSteps…
…ή να επισκεφθείτε αυτόν τον σύνδεσμο. Για να βλέπετε ανά πάσα στιγμή τις νέες δημοσιεύσεις της στήλης μας, μπορείτε να προσθέσετε το link στους σελιδοδείκτες σας.
Πώς κάνω επαναφορά υπολογιστή χωρίς απώλεια δεδομένων στα Windows 11
Ορισμένες φορές, η επαναφορά του υπολογιστή αποτελεί μονόδρομο για την επίλυση προβλημάτων στα Windows, είτε αυτά αφορούν τις μειωμένες επιδόσεις του συστήματος, είτε διάφορα κολλήματα στο λογισμικό.
Ωστόσο, το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν πάντα η ανάγκη λήψης αντιγράφων ασφαλείας, καθώς η επαναφορά ενός Windows PC είχε ως άμεσο αποτέλεσμα τη διαγραφή όλων των περιεχομένων του δίσκου.
Ευτυχώς, αν και η δημιουργία ενός backup αποτελεί μία καλή τακτική πριν την επαναφορά του υπολογιστή, στα Windows 11 μπορούμε να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία διατηρώντας τα προσωπικά μας αρχεία ανέπαφα στον δίσκο.
Αρχικά, ανοίγουμε τις ρυθμίσεις και πατάμε “Σύστημα”.
Έπειτα, κάνουμε κλικ στο “Αποκατάσταση”.
Στη συνέχεια, πατάμε “Επαναφορά αυτού του υπολογιστή”.
Μετά, κάνουμε κλικ στο “Διατήρηση των αρχείων μου”.
Έπειτα, διαλέγουμε το “Τοπική επανεγκατάσταση” ή το “Λήψη από cloud”. Στην πρώτη περίπτωση τα Windows 11 θα χρησιμοποιήσουν τα τοπικά αρχεία στον δίσκο για την επαναφορά, ενώ στη δεύτερη θα γίνει λήψη και εγκατάσταση της τελευταίας διαθέσιμης έκδοσης του λειτουργικού συστήματος.
Σε κάθε περίπτωση, πατάμε “Επόμενο”.
Τέλος, κάνουμε κλικ στο “Επαναφορά”, και τα Windows θα ξεκινήσουν τη διαδικασία επαναφοράς του υπολογιστή.
Πώς χρησιμοποιώ το ChatGPT ως πρόγραμμα δημιουργίας κωδικών
Με τη βοήθεια των AI chatbot μπορούμε να φέρουμε εις πέρας διάφορες εργασίες, ειδικά αν αυτές αφορούν τη δημιουργία κειμένων και εικόνων, τη σύνταξη κώδικα, και άλλα.
Επιπλέον, τα AI chatbot μπορούν να μας δώσουν οδηγίες για το πώς να κάνουμε διάφορα πράγματα, όπως να ρυθμίσουμε κάτι στα Windows. Τέλος, αυτά τα εργαλεία έχουν τη δυνατότητα να λειτουργούν ως προγράμματα.
Σε αυτό το QuickSteps θα δούμε πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το ChatGPT ως πρόγραμμα δημιουργίας κωδικών. Αρχικά, μπαίνουμε στην ιστοσελίδα του chatbot.
Έπειτα, του ζητάμε να δημιουργήσει κωδικούς με συγκεκριμένο θέμα, τους οποίους μπορούμε να θυμόμαστε εύκολα, ακόμη και αν δεν χρησιμοποιούμε κάποιον διαχειριστή κωδικών.
Διαχείριση Κωδικών: Ο Καλύτερος Password Manager Αντί του LastPassΈνας ισχυρός κωδικός είναι ένα από τα σημαντικότερα μέτρα που μπορούμε να πάρουμε για να εξασφαλίσουμε οποιονδήποτε λογαριασμό έχουμε στο Internet. Και είναι ζωτικής σημασίας να έχουμε ξεχωριστό ισχυρό συνθηματικό για κάθε υπηρεσία. Στον οδηγό θα δούμε τα καλύτερα προγράμματα password manager για να κάνουμε διαχείριση κωδικών στον υπολογιστή και στο κινητό.
Για παράδειγμα, μπορούμε να του δώσουμε μία προτροπή όπως η ακόλουθη.
Δημιούργησε κωδικούς βασισμένους στους υπολογιστές και τα κινητά.
Επιπλέον, μπορούμε να ορίσουμε συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όπως το μήκος των κωδικών ή πόσους κωδικούς θα δημιουργήσει το ChatGPT.
Δημιούργησε 10 κωδικούς βασισμένους στους υπολογιστές και τα κινητά. Κάθε κωδικός πρέπει να έχει μήκος 24 χαρακτήρες.
Τέλος, μπορούμε να πούμε στο ChatGPT να χρησιμοποιήσει συγκεκριμένα σύνολα χαρακτήρων.
Δημιούργησε 10 κωδικούς βασισμένους στους υπολογιστές και τα κινητά. Κάθε κωδικός πρέπει να έχει μήκος 24 χαρακτήρες. Να χρησιμοποιήσεις τουλάχιστον ένα κεφαλαίο γράμμα, ένα πεζό γράμμα, έναν αριθμό, και έναν ειδικό χαρακτήρα από τους [! @ # $ % ^ *].
Πώς ελέγχω τα δικαιώματα των εφαρμογών στα Windows 11
Σε κάθε σύγχρονο λειτουργικό σύστημα, ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να παρέχει στις εφαρμογές συγκεκριμένα δικαιώματα για τη χρήση υποσυστημάτων της συσκευής, την πρόσβαση σε αρχεία και φακέλους, και άλλα.
Για να δούμε τα δικαιώματα των εφαρμογών στα Windows 11, μπαίνουμε στις ρυθμίσεις και πατάμε “Εφαρμογές”.
Έπειτα, κάνουμε κλικ στις “Εγκατεστημένες εφαρμογές”.
Στη συνέχεια, εντοπίζουμε την εφαρμογή της οποίας θέλουμε να δούμε και να διαχειριστούμε τα δικαιώματα, πατάμε τις τρεις τελείες, και διαλέγουμε το “Επιλογές για προχωρημένους”.
Μετά, χρησιμοποιούμε τον διακόπτη δίπλα σε κάθε ένα από τα δικαιώματα, ώστε να το παρέχουμε ή όχι στην εφαρμογή.
Όταν ο διακόπτης είναι ενεργός, η εφαρμογή έχει δικαίωμα να χρησιμοποιεί το εκάστοτε υποσύστημα ή να ελέγχει τα αντίστοιχα δεδομένα.
Πώς καταργώ λογαριασμούς Google από Android κινητό
Οι λόγοι για τους οποίους μπορεί να επιθυμούμε την κατάργηση ενός λογαριασμού Google από το smartphone είναι αρκετοί. Για παράδειγμα, μπορεί να μην χρησιμοποιούμε πλέον τον συγκεκριμένο λογαριασμό.
Σε κάθε περίπτωση, για να καταργήσουμε έναν λογαριασμό Google από ένα κινητό Android, ανοίγουμε τις ρυθμίσεις και πατάμε “Λογαριασμοί και δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας”.
Έπειτα, πατάμε “Διαχείριση λογαριασμών”.
Στη συνέχεια, επιλέγουμε τον λογαριασμό που θέλουμε να καταργήσουμε.
Μετά, πατάμε “Αφαίρεση λογαριασμού”.
Τέλος, επιβεβαιώνουμε την κατάργηση του λογαριασμού πατώντας “Αφαίρεση λογαριασμού”.
Πώς ορίζω προεπιλεγμένη μπάντα Wi-Fi στα Windows 11
Τα δίκτυα Wi-Fi λειτουργούν κυρίως σε δύο μπάντες συχνοτήτων, στα 2.4GHz και στα 5GHz. Οι δύο μπάντες διαφέρουν στην εμβέλεια, την ταχύτητα, και την αντοχή σε παρεμβολές. Κατά περίπτωση, είναι χρήσιμη η χρήση της μίας ή της άλλης συχνότητας.
Τα 2.4GHz επιτρέπουν την κάλυψη ευρύτερης περιοχής και καλύτερη διείσδυση μέσα από τοίχους και άλλα εμπόδια. Αυτά τα χαρακτηριστικά καθιστούν τη συγκεκριμένη μπάντα ιδανική για τη διατήρηση σταθερής σύνδεσης σε μεγαλύτερες αποστάσεις.
Από την άλλη, η 5GHz μπάντα έχει μικρότερη εμβέλεια και είναι λιγότερο αποτελεσματική όσον αφορά τα εμπόδια. Όμως, είναι λιγότερο επιρρεπής σε παρεμβολές. Επιπλέον, προσφέρει καλύτερες ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων.
Με βάση τις προτιμήσεις και ανάγκες μας, μπορούμε να ορίσουμε ποια μπάντα Wi-Fi θα επιλέγουν τα Windows 11 όταν συνδέουν τον υπολογιστή σε κάποιο ασύρματο δίκτυο. Αρχικά, κάνουμε δεξί κλικ στο εικονίδιο του μενού Έναρξη και πατάμε “Διαχείριση Συσκευών”.
Έπειτα, εντοπίζουμε και κάνουμε κλικ στην κατηγορία “Προσαρμογείς δικτύου”.
Στη συνέχεια, κάνουμε δεξί κλικ στον προσαρμογέα του ασύρματου δικτύου
και διαλέγουμε το “Ιδιότητες”.
Μετά, πηγαίνουμε στην καρτέλα “Για προχωρημένους”.
Έπειτα, επιλέγουμε το “Preferred band” και ρυθμίζουμε ως “Τιμή” την επιθυμητή μπάντα.
Τέλος, κάνουμε κλικ στο “OK”.
Πώς δημιουργώ τα δικά μου σετ σκακιού με το AI GenChess της Google
Η Google δημιούργησε το AI online σκάκι GenChess στο οποίο οι παίκτες μπορούν να δημιουργούν σετ σκακιού με τη δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης. Προς το παρόν, το παιχνίδι είναι διαθέσιμο μόνο στις ΗΠΑ, οπότε για να παίξουμε θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε κάποιο VPN.
Εφόσον έχουμε ενεργοποιήσει το VPN και επιλέξει τις ΗΠΑ, κάποια πολιτεία, ή την Αμερική, επισκεπτόμαστε τον ιστότοπο του παιχνιδιού και πατάμε “Get Started”.
Έπειτα, επιλέγουμε αν θέλουμε το σετ των πιονιών να είναι κλασικό (classic) ή πιο ιδιαίτερο (creative).
Μετά, γράφουμε στα Αγγλικά από που επιθυμούμε να αντλήσει έμπνευση το Gemini. Στο παράδειγμα μας, ζητήσαμε από την τεχνητή νοημοσύνη της Google να εμπνευστεί τα πόνια από κομμάτια υπολογιστή.
Στη συνέχεια, κάνουμε κλικ στο “Generate” και περιμένουμε έως ότου το Gemini δημιουργήσει το σετ με τα πιόνια.
Έπειτα, πατάμε “Generate Opponent” ώστε η AI να δημιουργήσει το αντίπαλο σετ πιονιών.
Τέλος, κάνουμε κλικ στο “Play chess” για να παίξουμε σκάκι ενάντια στην τεχνητή νοημοσύνη της Google.
Πώς προσθέτω υπογραφή σε έγγραφα με το Word
Πλέον, υπάρχει η δυνατότητα να υπογράφουμε ψηφιακά έγγραφα και να τα αποστέλλουμε στους ενδιαφερόμενους. Επιπλέον, για την υπογραφή εγγράφων δεν είναι καν απαραίτητο να χρησιμοποιήσουμε ειδικό λογισμικό ή hardware.
Για να υπογράψουμε ένα έγγραφο με το Word, το ανοίγουμε με το πρόγραμμα δημιουργίας και επεξεργασίας αρχείων κειμένου της Microsoft.
Έπειτα, πηγαίνουμε στην καρτέλα “Σχέδιο”.
Στη συνέχεια, επιλέγουμε τη “Πένα” και υπογράφουμε το έγγραφο χρησιμοποιώντας το ποντίκι.
Αν η τελική υπογραφή δεν είναι σωστή, πατάμε το βέλος, κάνουμε κλικ στην υπογραφή, και έπειτα πατάμε το πλήκτρο “Delete”.
Μετά, ακολουθούμε τα ίδια βήματα για να δημιουργήσουμε μία νέα υπογραφή.
Μόλις είμαστε ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα, αποθηκεύουμε το έγγραφο στην επιθυμητή μορφή.
Σας άρεσαν τα QuickSteps της εβδομάδας;
Πώς σας φάνηκαν οι συμβουλές και τα κόλπα αυτής της εβδομάδας; Γνωρίζατε ή/και χρησιμοποιούσατε κάποιο από αυτά;
Έχετε να προτείνετε κάποιο δικό σας κόλπο, ή μία συμβουλή που θέλετε να μπει στη στήλη μας; Γράψτε τη στο Questions.pcsteps.gr και ίσως τη δημοσιεύσουμε σε μελλοντικό οδηγό.