Είναι γεγονός πως το Android είναι σημαντικά πιο ασφαλές λειτουργικό σύστημα από τα Windows, για μια σειρά από λόγους. Όμως, αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει κακόβουλο λογισμικό ειδικά για Android, που σε μια ενδεχόμενη μόλυνση μπορεί να γίνει πολύ επικίνδυνο. Δείτε πότε χρειάζεται antivirus για Android κινητά και tablet.
Προτάσεις συνεργασίας
Τα νέα άρθρα του PCsteps
Γίνε VIP μέλος στο PCSteps
Γιατί το Android είναι πιο ασφαλές από τα Windows
Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους το Android ήταν, είναι, και θα είναι πιο ασφαλές από τα Windows. Οι δύο πιο σημαντικοί είναι:
- η ελεγχόμενη εγκατάσταση εφαρμογών μέσω του Play Store
- ο περιορισμός των δικαιωμάτων διαχειριστή από προεπιλογή
Ο έλεγχος των εφαρμογών από τη Google
Οι περισσότεροι χρήστες Android εγκαθιστούν εφαρμογές αποκλειστικά από το Google Play Store. Το Μάιο του 2016, η ιστοσελίδα Knoema.com υπολόγισε πως η υπηρεσία της Google φιλοξενεί πάνω από 2,1 εκατομμύρια εφαρμογές.
Οι εφαρμογές που ανεβαίνουν στο Play Store ελέγχονται αυτόματα από τη Google για κακόβουλο κώδικα. Επιλεγμένες εφαρμογές που κρίνονται ως ύποπτες ή υψηλού κινδύνου δέχονται επιπλέον ελέγχους από υπαλλήλους της Google.
Αντίθετα, για τις περισσότερες εφαρμογές που θέλουμε στα Windows, θα χρειαστεί να μπούμε σε κάποια ιστοσελίδα και να κατεβάσουμε ένα εκτελέσιμο αρχείο. Τα αρχεία αυτά δεν ελέγχονται από τη Microsoft, και μπορεί να περιέχουν κακόβουλο κώδικα.
Μέχρι και τα Windows 7, η Microsoft δεν είχε δείξει κανένα ενδιαφέρον να φτιάξει ένα δικό της App Store. Αυτό άλλαξε στα Windows 8.1 και Windows 10. Όμως η ποικιλία των εφαρμογών στο Microsoft Store είναι εξαιρετικά περιορισμένη σε σχέση με το σύνολο.
Ο περιορισμός των δικαιωμάτων διαχειριστή
Ακόμα και στην νεότερη έκδοση των Windows 10, κάθε νέος λογαριασμός έχει πλήρη δικαιώματα διαχειριστή. Αυτό είναι ένα τεράστιο κενό ασφαλείας, για οποιοδήποτε λειτουργικό σύστημα.
Διαχειριστής στα Windows: Γιατί είναι ΕπικίνδυνοςΓνωρίζετε πως το να μπαίνουμε στα Windows με δικαιώματα διαχειριστή είναι ένα τεράστιο κενό ασφαλείας? Πως είναι ένας από τους λόγους που τα Windows έχουν τόσους…
Αρκεί να κάνουμε κλικ στο “Ναι” για να επιτρέψουμε σε οποιαδήποτε εφαρμογή να επηρεάσει το λειτουργικό σύστημα με όποιον τρόπο θέλει.
Στο Android, ο κάθε χρήστης μπορεί επίσης να εγκαταστήσει εφαρμογές με μερικές απλές επιλογές, χωρίς κανένα ιδιαίτερο έλεγχο. Όμως ο λογαριασμός του χρήστη δεν έχει δικαιώματα να πειράξει αρχεία του λειτουργικού.
Μάλιστα, συγκεκριμένες εφαρμογές που χρειάζονται μεγαλύτερο έλεγχο πάνω στο λειτουργικό, λειτουργούν αποκλειστικά σε συσκευές που έχουν γίνει root.
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι μια εφαρμογή που βρίσκει κωδικούς WiFi τους οποίους έχουμε αποθηκευμένους στη συσκευή μας.
Πότε δεν χρειάζεται antivirus για Android κινητά και tablet
Τα πράγματα είναι απλά. Εφόσον:
- Δεν έχουμε κάνει root τη συσκευή μας…
- Εγκαθιστούμε δημοφιλείς και δοκιμασμένες εφαρμογές αποκλειστικά από το Google Play Store…
- Έχουμε πάντοτε εγκατεστημένη την τελευταία έκδοση του Android με όλες τις τελευταίες ενημερώσεις…
…τότε η πιθανότητα να κολλήσουμε κάποιο κακόβουλο λογισμικό στο Android είναι πρακτικά μηδενική.
Αυτός είναι ο λόγος που αναφέρουμε το antivirus για Android ανάμεσα στις δημοφιλείς εφαρμογές που δεν είναι απαραίτητες.
Πότε και γιατί χρειάζεται antivirus για Android κινητά και tablet
Αν έχουμε κάνει root τη συσκευή μας, και αν συνηθίζουμε να εγκαθιστούμε εφαρμογές με πλάγιο τρόπο, εκτός του Google Play…
Πλάγια Εγκατάσταση Εφαρμογών στο Android με SideloadingΟι Android συσκευές αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερη δημοτικότητα και το Play Store προσφέρει εκατοντάδες χιλιάδες εφαρμογές για κατέβασμα στη συσκευή μας. Όμως, υπάρχει και ένας τεράστιος…
…τότε το antivirus για Android είναι απολύτως απαραίτητο. Με τις παραπάνω κινήσεις έχουμε πρακτικά εξουδετερώσει τα δύο μεγαλύτερα πλεονεκτήματα για την ασφάλεια στο Android.
Ακόμα όμως κι αν εγκαθιστούμε αποκλειστικά από το Google Play, αν βάζουμε ανεξέλεγκτα εφαρμογές, πάλι θέτουμε τη συσκευή μας σε κίνδυνο, ή και τον ίδιο το λογαριασμό μας της Google.
Malware πιο έξυπνα από τη Google
Τον Ιανουάριο του 2017 αναφέρθηκε ένα malware που βρισκόταν κρυμμένο σε περισσότερες από 20 εφαρμογές στο Play Store. Εκτιμάται πως κατέληξε εγκατεστημένο σε πάνω από δέκα εκατομμύρια συσκευές χρηστών.
Όπως αναφέρει η εταιρεία ηλεκτρονικής ασφάλειας Check Point, το HummingWhale χρησιμοποιούσε το Android plugin με την ονομασία DroidPlugin. Μάλιστα, το plugin αυτό το δημιούργησε η σχετικά γνωστή εταιρεία antivirus Qihoo 360.
Με τη χρήση αυτού του plugin, το malware μπορούσε να κρύψει την κακόβουλη συμπεριφορά του για να γίνει δεκτό στο Google Play. Μπορούσε επίσης να εγκαταστήσει εφαρμογές χωρίς δικαιώματα διαχειριστή.
Όλες οι εφαρμογές ανέβηκαν με με ψεύτικα ονόματα δήθεν Κινέζων προγραμματιστών. Μεταξύ άλλων, το HummingWhale μπορούσε να δημιουργεί ψεύτικες βαθμολογίες και σχόλια, ώστε να ανεβάσει τη δημοτικότητα των εφαρμογών του στο Google Play.
Αυτή την τακτική με τις ψεύτικες αξιολογήσεις έχουν ακολουθήσει και άλλα Android Malware, όπως το Gooligan και το CallJam. Μάλιστα, το Goolican είχε υποκλέψει τα στοιχεία πάνω από ενός εκατομμυρίου λογαριασμών Google.
Αν και αυτές οι μολύνσεις υπήρξαν ιδιαίτερα σοβαρές, πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά. Βεβαίως η Google έλαβε τα κατάλληλα μέτρα, κατεβάζοντας τις σχετικές εφαρμογές, και απεγκαθιστώντας τες εξ' αποστάσεως από τους χρήστες.
Προφανώς είναι αρκετά δύσκολη η παραγωγή κακόβουλου λογισμικού που να μπορεί να ξεγελάσει τη Google. Όπως όμως αποδεικνύουν τα παραπάνω περιστατικά, σε καμία περίπτωση δεν είναι αδύνατη.
Η αλήθεια είναι πως όσο πιο δημοφιλές είναι ένα λειτουργικό σύστημα, τόσο μεγαλύτερος στόχος είναι για τους δημιουργούς κακόβουλου λογισμικού. Και με το Android να έχει πάνω από 1 δισεκατομμύριο χρήστες, είναι αξιόλογος στόχος.
Το πρόβλημα με τις αναβαθμίσεις του Android
Αν έχουμε έναν υπολογιστή που έτρεχε καλά τα Windows 7, κανείς δεν μας εμποδίζει να εγκαταστήσουμε τα Windows 10, και μάλιστα δωρεάν μέχρι και σήμερα.
Δωρεάν Windows 10: Οι Μέθοδοι που Ισχύουν ΑκόμαΕίχατε Windows 7 ή 8.1 και χάσατε την προθεσμία της Microsoft για να αναβαθμίσετε δωρεάν στα Windows 10; Μήπως αποφασίσατε να μείνετε σε κάποια προηγούμενη…
Αν όμως αγοράσαμε ένα κινητό με Android 5.0, είναι εξαιρετικά απίθανο να τρέχει αυτή τη στιγμή Android 7.0.
Βλέπετε, για να αναβαθμίσουμε σε νεότερη έκδοση του Android, δεν μπορούμε απλά να την κατεβάσουμε από κάπου και να την περάσουμε σε οποιαδήποτε συσκευή. Θα πρέπει ο κατασκευαστής του κινητού να βγάλει την αντίστοιχη αναβάθμιση.
Αν το κινητό μας έχει παλιώσει ελαφρώς – είναι δηλαδή άνω των δύο ετών – ή αν πρόκειται για ένα πολύ φθηνό μοντέλο, η αναβάθμιση αυτή μπορεί να μην έρθει και ποτέ. Αναγκαστικά θα τρέχουμε ένα παλαιότερο Android για όσο έχουμε τη συσκευή.
Αυτό μπορεί να είναι μεγάλο πρόβλημα όταν εντοπίζονται κενά ασφαλείας στο Android, όπως το QuadRooter.
QuadRooter: Νέο κενό Ασφαλείας στο AndroidΈνα κενό ασφαλείας στο Android αναφέρθηκε για πρώτη φορά από την εταιρεία Check Point στις 7 Αυγούστου του 2016. Το κενό στην ασφάλεια ονομάστηκε QuadRooter…
Αν παραχθούν malware που να εκμεταλλεύονται τέτοιου είδους κενά ασφαλείας, και με δεδομένο πως δεν μπορούμε να κατεβάσουμε ανανεώσεις για το λειτουργικό, ένα antivirus για Android είναι η μοναδική μας γραμμή προστασίας.
Μόνο οι συσκευές της Google, όπως οι Nexus και Pixel, αναβαθμίζουν στην τελευταία έκδοση του λειτουργικού άμεσα. Για όσο βέβαια υποστηρίζεται η κάθε συσκευή, δηλαδή για δύο χρόνια από την πρώτη κυκλοφορία της. Μετά, πάει, μπαγιάτεψε.
Επιπλέον υπηρεσίες από ένα antivirus για Android
Πέραν από την προστασία όσον αφορά τους ιούς, τα καλύτερα antivirus για Android παρέχουν και επιπλέον υπηρεσίες. Μία από τις σημαντικότερες είναι η δυνατότητα anti-theft.
Η δυνατότητα anti-theft επιτρέπει από τον εντοπισμό του κινητού σε περίπτωση που το χάσουμε, μέχρι το απομακρυσμένο κλείδωμα, ή και την απομακρυσμένη διαγραφή των δεδομένων σε περίπτωση κλοπής.
Βέβαια, υπάρχουν και αυτόνομες εφαρμογές για τον εντοπισμό κινητού, τις σημαντικότερες από τις οποίες καλύψαμε στον σχετικό οδηγό.
Εντοπισμός Κινητού Android και iPhone σε Απώλεια ή ΚλοπήΣε όλους μπορεί να συμβεί να χάσουμε το κινητό ή να μας το κλέψουν. Ευτυχώς, όμως, ο εντοπισμός κινητού ή tablet είναι πολύ πιθανός με…
Όμως από τη στιγμή που ένα καλό antivirus για Android καλύπτει και αυτή την ανάγκη, δεν χρειάζεται να χρησιμοποιούμε ξεχωριστές εφαρμογές.
Μία επίσης χρήσιμη εφαρμογή που θα βρούμε σε ορισμένα antivirus για Android κινητά είναι η δυνατότητα πλήρους γονικού ελέγχου, για τις συσκευές των παιδιών μας.
Τα καλύτερα, βραβευμένα antivirus για Android κινητό και tablet
Όπως και στον οδηγό για τα καλύτερα δωρεάν Antivirus για υπολογιστή, η παρουσίασή μας βασίζεται στις δοκιμές των μεγαλύτερων ανεξάρτητων εργαστηρίων.
Συγκεκριμένα, χρησιμοποιούμε της μετρήσεις του γερμανικού εργαστηρίου AV-test, που είναι μακράν το πιο οργανωμένο όσον αφορά τα antivirus για Android κινητά και tablet.
Για το 2016, δύο antivirus για Android κινητά και tablet κέρδισαν την ανώτατη διάκριση “BEST ANDROID SECURITY 2016 AWARD”. Πρόκειται για τα Bitdefender Mobile Security και Sophos Mobile Security.
Bitdefender Mobile Security
To Bitdefender Mobile Security πέτυχε τη μέγιστη βαθμολογία στα 13 σημεία δοκιμής, με δοκιμές σε περισσότερα από 3.000 δείγματα μολυσμένων αρχείων.
Επίσης, σύμφωνα με τις δοκιμές δεν επηρέασε τη διάρκεια της μπαταρίας, την ταχύτητα της συσκευής, ή την απόδοση του ίντερνετ.
Τέλος, παρουσίασε μηδέν false warnings, δηλαδή να δηλώσει ασφαλείς εφαρμογές λανθασμένα ως επικίνδυνες.
Πέραν από το AV-Test, ως εφαρμογή έχει πάρει πολύ καλές κριτικές στο Google Play, με 4.4/10 από περισσότερους από 71.000 χρήστες.
Αξίζει να σημειωθεί πως το Bitdefender Mobile Security παρέχεται δωρεάν μαζί με το Bitdefender Total Security Multi Device, καθώς και το Bitdefender Family Pack.
Παρουσίαση: Νέο Bitdefender Total Security & Family PackΤα τελευταία χρόνια, τα προϊόντα της Bitdefender σαρώνουν τις διακρίσεις στις δοκιμές των ανεξάρτητων εργαστηρίων. Πλέον είναι διαθέσιμη στα Ελληνικά η νεότερη έκδοση Bitdefender με…
Στην παραπάνω αναλυτική παρουσίαση θα δείτε και τις δυνατότητες του Mobile Security όσον αφορά το anti-theft, αλλά και τον γονικό έλεγχο μέσα από το Bitdefender Central.
Sophos Mobile Security
Η πρόταση της Sophos όσον αφορά το antivirus για Android κινητά και tablet επίσης αρίστευσε στα 13 σημεία δοκιμής.
Αντίστοιχα κορυφαίες ήταν οι μετρήσεις όσον αφορά τη χαμηλή κατανάλωση μπαταρίας, τη χαμηλή επιβάρυνση της συσκευής, και την έλλειψη false positives.
Παρά την καλή του απόδοση στα τεστ, πιθανώς επειδή η Sophos σαν εταιρεία δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή, θα βρούμε αρκετά λιγότερες κριτικές στο Google Play.
Περισσότερα αξιόλογα antivirus για Android
Μπορεί οι δύο παραπάνω εφαρμογές να ξεχώρισαν και να βραβεύτηκαν από τη δοκιμή του AV-Test, όμως το εργαστήριο δοκίμασε όλες τις πιο δημοφιλείς προτάσεις της αγοράς.
Αν λοιπόν προτιμάτε κάποια συγκεκριμένη μάρκα, αξίζει να δείτε τα αποτελέσματα που είχε στις δοκιμές.
Για παράδειγμα, το πολύ δημοφιλές Clean Master παρουσίασε αρκετά καλά αποτελέσματα, αν και ελαφρώς χαμηλότερα από το 100%
Όμως, χρειάζεται προσοχή για την τελική μας επιλογή. Συγκεκριμένα, η CheetahMobile, που συμμετείχε με το Clean Master και το CM Security, έχει αποκτήσει κακή φήμη τα τελευταία χρόνια όσον αφορά τη συλλογή προσωπικών δεδομένων από τους χρήστες.
Εσείς θα βάλετε antivirus για Android στο κινητό ή το tablet σας?
Ανήκετε στους χρήστες που ψάχνουν την περιπέτεια και δοκιμάζουν διαφορετικές εφαρμογές, και άρα σας είναι απαραίτητο ένα antivirus για Android? Ή προτιμάτε να έχετε λίγες εφαρμογές και καλές, και κινείστε εκ του ασφαλούς? Γράψτε μας στα σχόλια.