Πολλοί από εμάς έχουμε εκατοντάδες φωτογραφίες, βίντεο, μουσική, και κατεβασμένες ταινίες, ξεχασμένες σε φακέλους, σκληρούς δίσκους, και φορητές συσκευές. Μπορούμε να οργανώσουμε αυτό το χάος και να ζωντανέψουμε όλες τις συλλογές μας με αυτόματο τρόπο μέσα στο Kodi, διαμέσου του Plex Kodi Connect (PKC). Έτσι, δεν θα βλέπουμε μόνο online ταινίες και σειρές με το ανοικτό λογισμικό, αλλά θα μοιραζόμαστε και όλα τα αποθηκευμένα αγαπημένα μας πολυμέσα απομακρυσμένα όπου και αν βρισκόμαστε.
Προτάσεις συνεργασίας
Τα νέα άρθρα του PCsteps
Γίνε VIP μέλος στο PCSteps
Το KodiSteps είναι μια εβδομαδιαία στήλη όπου θα παρουσιάζουμε ό,τι νεότερο υπάρχει στο Kodi, όπως πρόσθετα και plugins, αλλά και ό,τι αφορά τα νέα build, wizards, εφαρμογές, Live TV, backup, Real-Debrid links, και διάφορα tweaks και ρυθμίσεις.
Η στήλη μας θα περιλαμβάνει τα πάντα που αφορούν τον άρχοντα των ταινιών και τηλεοπτικών σειρών, σε Windows και Android.
Αυτήν την εβδομάδα, θα δούμε πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το δωρεάν πρόσθετο Plex Kodi Connect (PKC) στο Kodi. Πρόκειται για το πιο εξελιγμένο πρόσθετο διαχείρισης όλων των multimedia αρχείων που διατηρούμε στο PC και τις υπόλοιπες συσκευές μας.
Plex Kodi Connect
Tο PKC χρησιμοποιεί τις μεθόδους του ίδιου του Kodi για να σαρώσει το περιεχόμενο στις βιβλιοθήκες που διατηρούμε στον Server του Plex, όπως παρατηρούμε στην παρακάτω εικόνα.
Αυτό καθιστά σαφώς πιο εύκολη την χρήση του PKC σε σχέση με την εφαρμογή του Plex. Όπως έχουμε δει σε παλαιότερο KodiSteps, το επίσημο add-on ανοίγει σε δικό του ξεχωριστό περιβάλλον μέσα στο Kodi, κάτι που για πολλούς δεν είναι καθόλου βολικό.
Έτσι, με το PKC όλα τα αποθηκευμένα πολυμέσα μας είναι συνεχώς προσβάσιμα όπως έχουμε συνηθίσει με το streaming στα άλλα πρόσθετα. Δεν χρειάζεται να αλλάζουμε περιβάλλον μέσα στο Kodi, όπως ίσως κάναμε μέχρι σήμερα.
Φυσικά, ούτε καν να φύγουμε από το Kodi για να χρησιμοποιήσουμε την αυτόνομη εφαρμογή του Plex.
Η διαφορά με τις τοπικές βιβλιοθήκες του Kodi
Όπως ίσως θα γνωρίζουμε, το Kodi μας επιτρέπει από μόνο του να συγκεντρώσουμε όλες τις αποθηκευμένες συλλογές των πολυμέσων μας. Όμως, αυτό το επιτυγχάνουμε μόνο τοπικά. Για παράδειγμα, μόνο από το PC που τα έχουμε αποθηκευμένα και χωρίς τα πολύ χρήσιμα metadata.
Tο PKC μας τα οργανώνει πολύ καλύτερα, καθώς ανανεώνει και εισάγει αυτόματα τις περιλήψεις, ελληνικούς υπότιτλους, και μικρογραφίες.
Έτσι, αν το συνδυάσουμε με το OpenInfo και OpenMeta, αυτόματα με ένα δεξί κλικ θα έχουμε τις βιογραφίες των ηθοποιών για όλες τις αποθηκευμένες ταινίες μας και θα μας δείχνει σε ποια άλλα έργα παίζουν, καθώς επίσης άλλα συναφή δεδομένα (metadata).
Απομακρυσμένη σύνδεση
Το βασικότερο από όλα είναι ότι δεν απαιτείται η συνδρομή Plex Pass.
Έτσι, μπορούμε ακόμη πιο εύκολα να αναπαράγουμε τα αποθηκευμένα πολυμέσα μας απομακρυσμένα, και όχι μόνο τοπικά στο PC που τα έχουμε αποθηκεύσει. Μπορούμε να τα δούμε ή να τα μοιραστούμε ακόμα και αν βρισκόμαστε στην άλλη άκρη του κόσμου.
Φυσικά, η απομακρυσμένη σύνδεση σε όλες τις συσκευές είναι εφικτή ακόμη και αν δεν έχουμε το Kodi.
Αυτό σημαίνει πως με την απλή εγκατάσταση του Plex Server, μπορούμε να το χρησιμοποιούμε αυτόνομα και απομακρυσμένα σε όλες ανεξαιρέτως τις συσκευές μας.
Πώς να δω Ταινίες Εύκολα, Παντού με το PlexΠολλοί από εμάς έχουμε εκατοντάδες φωτογραφίες, βίντεο και ταινίες, διάσπαρτες μέσα σε φακέλους και υποφακέλους του υπολογιστή. Μπορούμε να οργανώσουμε αυτό το χάος και να ομορφύνουμε…
Όμως, είναι πολύ πιο βολικό να τα συγκεντρώσουμε όλα μέσα στο Kodi για να το χρησιμοποιήσουμε ως το απόλυτο σύστημα πολυμέσων και οικιακής ψυχαγωγίας στα TV Box, Windows, και Linux.
Ένα άλλο σημαντικό πλεονέκτημα του Plex μέσα στο Kodi είναι οι απεριόριστες δυνατότητες στο transcoding. Για παράδειγμα, αν τρέχουμε το Kodi σε Raspberry Pi, smartphone, ή σε άλλες συσκευές που είναι χαμηλής ισχύος, θα δυσκολευτεί με περιεχόμενο υψηλής ευκρίνειας.
Όμως, το Plex θα μετατρέψει αυτόματα το βίντεο στη μορφή που ταιριάζει στη συσκευή μας, προσφέροντας έτσι απρόσκοπτη αναπαραγωγή.
Για να τα επιτύχουμε όλα αυτά, πρέπει να εγκαταστήσουμε και τον Plex Server σε κάποιο PC, καθώς είναι ο “ιθύνων νους”, ο εγκέφαλος όλων των λειτουργιών. Μας δίνει την δυνατότητα να βλέπουμε τα πολυμέσα μας στην TV και τις άλλες απομακρυσμένες συσκευές.
Αυτόματη εγγραφή και εγκατάσταση
Έτσι λοιπόν, αρχικά πρέπει να κάνουμε μια αυτόματη εγγραφή στο Plex μέσω Google ή Facebook από εδώ.
Στη συνέχεια, πρέπει να κατεβάσουμε τον Plex Media Server στο Windows PC, Mac, ή Linux. Υπάρχει υποστήριξη και για άλλες πλατφόρμες. Εμείς θα δείξουμε με φωτογραφίες την εγκατάσταση σε Windows 10.
Σε αυτό το σημείο πρέπει να κατεβάσουμε και τον Plex Media Player στο Windows PC, Mac, ή Linux. Αν δεν εμφανιστεί αυτόματα η καρτέλα της λήψης που βλέπουμε παρακάτω, πατάμε εδώ.
Μετά την επιτυχή σύνδεσή μας, ο Plex Media Server (PMS) θα τρέχει μονίμως στην γραμμή εργασιών.
Οι ρυθμίσεις
Μόλις κάνουμε κλικ στον PMS, θα εμφανιστεί ο Plex Media Player στον browser. Όταν ανοίξει η καρτέλα του, η πρώτη σημαντική κίνηση είναι να πατήσουμε πάνω στις ρυθμίσεις.
Παραθέτουμε όλη τη διαδικασία, μαζί με τις προσθήκες των συλλογών μας αποκλειστικά με εικόνες.
Αρχικά, πρέπει να βεβαιωθούμε ότι έχουμε την τελευταία έκδοση του PMS. Έπειτα, ότι είναι ενεργή η απομακρυσμένη πρόσβαση από την ενότητα “Γενικά”.
Αν δεν είναι ενεργή η πράσινη ένδειξη της απομακρυσμένης πρόσβασης κάτω από τα “Γενικά”, πατάμε στην απενεργοποίηση και μετά ξανά στην ενεργοποίησή της.
Πριν κάνουμε αυτή την ενέργεια, πρέπει να απενεργοποιήσουμε προσωρινά τυχόν VPN που χρησιμοποιούμε.
Στη συνέχεια, θα δούμε ότι πρασίνισε η ένδειξη της απομακρυσμένης πρόσβασης. Κατόπιν, δεν έχουμε παρά να ορίσουμε το πλήρως εξελληνισμένο περιβάλλον και να αρχίσουμε να προσθέτουμε τις συλλογές μας.
Όσο ο Plex Media Server θα κάνει την προσθήκη στο παρασκήνιο, εμείς μπορούμε να συνεχίσουμε να προσθέτουμε με την ίδια διαδικασία, πατώντας στο “+”, τα υπόλοιπα πολυμέσα μας που θέλουμε από άλλη κατηγορία και φακέλους. Δεν υπάρχει κανένας περιορισμός.
Για παράδειγμα, τις ίδιες ενέργειες μπορούμε να κάνουμε και για τα προσωπικά μας βίντεο, αλλά μόνο από την σχετική κατηγορία “Άλλα Βίντεο”.
Παρομοίως για τις κατεβασμένες ταινίες μας, φωτογραφίες, και μουσική, ξεκινώντας από τις σχετικές ενότητες.
Όταν τελειώσουμε με τις προσθήκες όλων των αρχείων μας, η μεταμόρφωση όλων των πολυμέσων μας θα είναι αισθητή. Οι απλοί και ενδεχομένως ξεχασμένοι φάκελοι στο PC και στους εξωτερικούς δίσκους…
…θα ζωντανέψουν με νέα πόστερ και ενημερωμένα εξώφυλλα. Επιπλέον, με πολλές πληροφορίες και περιλήψεις όταν πατάμε πάνω στο κάθε αρχείο ξεχωριστά.
Όλα αυτά τα βρήκε αυτόματα ο Plex όσο δούλευε στο παρασκήνιο. Έτσι, μόλις προσθέσουμε το PKC στη συνέχεια, θα τα δούμε σε πλήρη ανάπτυξη με μικρογραφίες μέσα στο Kodi, μέσα από τις δύο ενότητες των ταινιών και σειρών στα αριστερά.
Προσθήκη του PKC add-on
Αν χρησιμοποιούμε κάποια από τα build που είδαμε σε προηγούμενους οδηγούς, καλό είναι να πάμε για λίγο στο αρχικό κέλυφος του Kodi.
Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία που περιγράφουμε, μπορούμε μετά να επιστρέψουμε στο build, αλλάζοντας το κέλυφος του Kodi. Το PKC θα λειτουργεί χωρίς απολύτως κανένα πρόβλημα και στο build.
Η διαδικασία της εγκατάστασης του PKC που ακολουθεί είναι για το Kodi v18.5 Leia που τρέχει στα Windows 10.
Αρχικά, κατεβάζουμε το zip πατώντας εδώ και αποθηκεύουμε το αρχείο στον φάκελο των λήψεων των Windows. Παραθέτουμε τη συνέχεια της εγκατάστασης με εικόνες.
Περιμένουμε να ολοκληρωθεί η εγκατάσταση του zip και να δούμε τη σχετική ειδοποίηση πάνω δεξιά. Κατόπιν, πατάμε στην εγκατάσταση από αποθετήριο και ακολουθούμε τις διαδοχικές ενέργειες που παρατηρούμε στις παρακάτω εικόνες.
Σε αυτό το σημείο επισκεπτόμαστε τη σελίδα ζεύξης του Plex, πατώντας εδώ.
Μόλις ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία της ζεύξης, το PKC θα μας ζητήσει να επιλέξουμε τον Plex Server που έχουμε στο τοπικό PC ή σε κάποιο απομακρυσμένο. Κατόπιν, πατάμε στο “Add-on Paths”.
Στη συνέχεια, πρέπει να πατήσουμε στα “Ναι” που θα εμφανιστούν σε τέσσερις διαδοχικές καρτέλες.
Έπειτα, θα μας ανοίξει η καρτέλα των ρυθμίσεων όπου δεν χρειάζεται να κάνουμε απολύτως τίποτα και πατάμε στο “Εντάξει”.
Από εδώ και μετά έχουμε πρόσβαση σε όλες τις αποθηκευμένες ταινίες και τα προσωπικά μας βίντεο, τα οποία μας τα πρόσθεσε και θα μας τα συγχρονίζει αυτόματα ο Plex Media Player από το PC.
Εναλλακτική προσθήκη του Plex add-on
Αν μας φάνηκε σύνθετη η προηγούμενη διαδικασία και δεν μας ενοχλεί να ανοίγει το Plex σε διαφορετικό περιβάλλον από αυτό του Kodi, μπορούμε να εγκαταστήσουμε το επίσημο πρόσθετο του οποίου η διαδικασία είναι πιο γρήγορη.
Την παραθέτουμε με εικόνες.
Από εδώ και μετά, θα έχουμε πρόσβαση σε όλες τις φωτογραφίες, μουσική, ταινίες, και προσωπικά μας βίντεο, τα οποία μας τα πρόσθεσε και θα μας τα συγχρονίζει αυτόματα ο Plex Media Player από το PC.
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το ποντίκι, το πληκτρολόγιο, ή το τηλεχειριστήριο, για να περιηγηθούμε στο περιεχόμενο. Για καλύτερη εμπειρία, βεβαιωνόμαστε ότι το Plex εκτελείται σε λειτουργία πλήρους οθόνης.
Έτσι, μπορούμε να βλέπουμε όλες τις συλλογές μας, να τις ακούμε, και να τις μοιραστούμε στην TV. Επιπλέον, σε οποιαδήποτε άλλη συσκευή τρέχει το Kodi.
Τι πρέπει να θυμάμαι
Μπορούμε να έχουμε πολύ πιο άμεσα αποτελέσματα όταν κατεβάζουμε ταινίες ή μουσική στο PC ή τραβάμε νέα βίντεο και φωτογραφίες, είτε με το Plex Kodi Connect, είτε με το Plex add-on.
Το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να τα αποθηκεύουμε στους φακέλους που ήδη είχαμε προσθέσει στην βιβλιοθήκη του Plex.
Ειδάλλως, για να μην δημιουργηθούν διπλότυπες κατηγορίες, ακολουθούμε την διαδικασία που παρατηρούμε στις δύο παρακάτω εικόνες.
Με αυτόν τον τρόπο, ο PMS θα κάνει συνεχώς αυτόματη ενημέρωση στο PC. Στη συνέχεια, θα ενημερώνει αυτόματα και το Kodi που τρέχει σε όλες τις συσκευές ανεξαιρέτως.
Έτσι, θα έχουμε τα πάντα άμεσα διαθέσιμα σε όλες τις συσκευές, χωρίς να χρειάζεται να τα προσθέτουμε χειροκίνητα κάθε λίγο και λιγάκι σε κάθε συσκευή που τρέχει το Kodi ξεχωριστά.
Μεταφορά πολυμέσων στο Kodi χειροκίνητα
Αν δεν θέλουμε τον αυτόματο συγχρονισμό σε όλες τις συσκευές που τρέχουν το Kodi, όπως TV Box, Android TV, tablet κ.λ.π, μπορούμε να προσθέσουμε όλες τις συλλογές μας σε ένα PC που τρέχει το Kodi, χωρίς τη συνεργασία του Plex.
Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να κατεβάσουμε τον Plex Server και Player. Σε αυτή την περίπτωση, η διαδικασία είναι σαφώς πολύ πιο απλή και λιγότερο χρονοβόρα.
Φυσικά, θα υπάρξουν σημαντικοί περιορισμοί. Πρέπει να προσθέτουμε από την αρχή τις νέες συλλογές σε οποιαδήποτε άλλη συσκευή που θα αποκτήσει το Kodi στο μέλλον.
Επιπλέον, δεν θα έχουμε τα poster, τις μικρογραφίες, και τον συγχρονισμό αρχείων μουσικής και φωτογραφιών σε όλες τις συσκευές. Ούτε όλες τις πληροφορίες και περιλήψεις των ταινιών και βίντεο στα ελληνικά.
Παραθέτουμε την διαδικασία με εικόνες.
Μόλις τελειώσει η διαδικασία, όλα τα προσωπικά μας βίντεο και πολυμέσα θα βρίσκονται στην ενότητα που τους ορίσαμε ότι ανήκουν, δηλαδή ταινίες, τηλεοπτικές σειρές, κλπ.
Από εδώ και μετά, όποιο προσωπικό μας βίντεο δεν έχουμε ταξινομήσει στις ταινίες και σειρές, θα εμφανίζεται μόλις πατήσουμε στην ενότητα των βίντεο. Τα πολυμέσα που μας ενδιαφέρουν περισσότερο μπορούμε να τα βάλουμε και στα αγαπημένα μας.
Μόλις ανοίγει το Kodi, ως προεπιλογή θα βλέπουμε τις ταινίες που είναι στους σκληρούς μας δίσκους. Ακριβώς από κάτω θα είναι όσα βίντεο ταξινομήσαμε ως τηλεοπτικές σειρές.
Οι υπότιτλοι και στις αποθηκευμένες μας ταινίες και σειρές που προσθέσαμε στις συλλογές θα κατεβαίνουν όταν θα ξεκινά το έργο ή το επεισόδιο, όπως είδαμε με τις ταινίες online στο Kodi.
Εσείς θα οργανώσετε τα πολυμέσα σας με το Kodi?
Αν σας γεννήθηκαν απορίες ή θέλετε να μοιραστείτε την άποψή σας σε ό,τι αφορά το Kodi, μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια.