Home » Internet » Υπηρεσίες στο Internet » Η Απαράδεκτη Τριπλή Φορολογία Του Ελληνικού Internet
featured Η Απαράδεκτη Τριπλή Φορολογία Του Ελληνικού Internet aa

Η Απαράδεκτη Τριπλή Φορολογία Του Ελληνικού Internet

Πολλοί από εμάς ίσως δεν γνωρίζουμε ότι ο λογαριασμός του Internet μας επιβαρύνει με υπερβολικούς φόρους. Μάλιστα, σε πολλά πακέτα σύνδεσης είναι δύο οι σχετικοί φόροι, όπου επιπροσθέτως επιβαρύνονται και με τη χρέωση του ΦΠΑ. Στο άρθρο θα δούμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την έξτρα φορολόγηση που ισχύει στους λογαριασμούς του ελληνικού Internet.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Το άρθρο μας είναι μία χορηγία της Inalan. Αν δεν το γνωρίζουμε ήδη, πρόκειται για ένα πάροχο Internet που προσφέρει ταχύτατες συνδέσεις σε τιμές που είναι σημαντικά φθηνότερες από των μεγάλων παρόχων.

Πιο συγκεκριμένα, στην Inalan οι ταχύτητες ξεκινούν από 100Mbps, με τη σύνδεση των 100Mbps να κοστίζει 28 ευρώ το μήνα, ενώ η σύνδεση των 1000Mbps μόνο 48 ευρώ το μήνα, τιμές τελικές με ΦΠΑ.

Επιπλέον, με την τρέχουσα προσφορά μπορούμε να πάρουμε τη 1000άρα με σημαντική έκπτωση. Δηλαδή στα 36,6 ευρώ, ή αν είμαστε φοιτητές στα 28 ευρώ, τελική τιμή με ΦΠΑ. Ακόμη καλύτερα, με τον ακόλουθο κωδικό θα έχουμε και δωρεάν τα τέλη εγκατάστασης.

232430-PCSTEPSBF

Επιπλέον, διαθέτουν πακέτα με δωρεάν χρόνο ομιλίας προς κινητά και εξωτερικό, καθώς και πολλές προσφορές που μειώνουν και άλλο την τελική τιμή.

Όμως, το σημαντικότερο είναι πως πρόκειται για σύγχρονες συνδέσεις. Προσφέρουν δηλαδή συμμετρικές ταχύτητες. Τι σημαίνει αυτό; Ακριβώς την ίδια ταχύτητα σε download και upload, λόγω του ότι οι συνδέσεις είναι με 100% οπτική ίνα.

Αυτό δεν το προσφέρει κανένας μεγάλος πάροχος, πλην πανάκριβων εταιρικών συνδέσεων.

Έτσι, το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να δούμε αν η Inalan υποστηρίζει την περιοχή μας πατώντας εδώ, ή αν πρόκειται να την υποστηρίζει στο επόμενο διάστημα, και να επιλέξουμε το πακέτο που μας ταιριάζει.

Η τριπλή φορολογία στο Internet

Η φορολόγηση αγαθών και υπηρεσιών είναι φυσικά ένα παγκόσμιο φαινόμενο, και όλες σχεδόν οι κυβερνήσεις έχουν φροντίσει να εισπράττουν με κάθε τρόπο τους φόρους. Ωστόσο, οι έξτρα φόροι στους λογαριασμούς Internet φαίνεται να είναι ελληνική πατέντα.

Πότε ξεκίνησαν τα τέλη

Το Internet στην Ελλάδα ξεκίνησε το 1995, με dial up. Οι ευρυζωνικές συνδέσεις για οικιακούς καταναλωτές με ADSL, μας ήλθαν το 2003. Όμως, η έξτρα φορολογία στο Internet είναι αρκετά πιο πρόσφατη.

Τέλη Μαΐου του 2016 δημοσιεύτηκε ο νόμος 4389, στο ΦΕΚ Α’ 94. Αν θέλουμε, μπορούμε να τον κατεβάσουμε ως PDF από εδώ.

Ο εν λόγω νόμος περιέχει διάφορα χαριτωμένα πράγματα. Όπως το γεγονός ότι από τη 1η Ιουνίου του έτους, καταργείται ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ σε μία σειρά από νησιά. Στον ίδιο νόμο προστέθηκε ο φόρος διαμονής για ξενοδοχειακά καταλύματα και ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Όμως, το κομμάτι που αφορά εμάς είναι στα άρθρα 54 και 55 του νόμου. Ας ξεκινήσουμε ανάποδα, από το άρθρο 55 “Τέλος συνδρομητών σταθερής τηλεφωνίας”.

Το άρθρο αυτό λέει πως θα υπάρχει ένα “αναλογικό τέλος υπέρ του δημοσίου” που θα είναι 5% επί κάθε μηνιαίου λογαριασμού. Αυτό το ποσοστό θα είναι πάνω στο σύνολο του λογαριασμού όσον αφορά το ίντερνετ, αλλά και τις τηλεφωνικές κλήσεις, μαζί με το πάγιο.

Εν ολίγοις, για να βγουν στρογγυλά τα νούμερα, αν ο λογαριασμός μας είναι 100 ευρώ χωρίς το ΦΠΑ, αυτός ο φόρος θα είναι πέντε ευρώ.

Το κερασάκι στην τούρτα είναι πως ο φόρος υπολογίζεται και προστίθεται στην τιμή πριν εφαρμοστεί ο ΦΠΑ. Γιατί στο μυαλό του κράτους αυτό το τέλος είναι προστιθέμενη αξία στον λογαριασμό. Ως εκ τούτου, πρέπει και αυτό να φορολογηθεί.

Πιο πρακτικά στο παράδειγμα, πριν αυτό το τέλος, ο σκέτος λογαριασμός με το ΦΠΑ θα ήταν 124 ευρώ. Με τη χρέωση του τέλους και το ΦΠΑ, γίνεται 130,2.

Είναι δηλαδή σαν ο συνολικός φόρος για το ίντερνετ μαγικά έγινε 30,2%. Που είναι με μεγάλη διαφορά ο μεγαλύτερος φόρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πάνω και από το 27% ΦΠΑ της Ουγγαρίας.

Με τη διαφορά βέβαια πως μέρος του ΦΠΑ πηγαίνει στην Ευρωπαϊκή ένωση, ενώ το τέλος μένει ολόκληρο στο κράτος. Συν ένα μέρος του έξτρα ΦΠΑ που χρεώνεται. Win-win για όλους, εκτός από τον καταναλωτή.

Επιπλέον, η παράγραφος 2 του άρθρου 55 τονίζει το εξής: Όποιος έχει απαλλαγές από φόρους και τέλη, οι απαλλαγές αυτές δεν καλύπτουν το τέλος συνδρομητών σταθερής τηλεφωνίας.

Απ’ όσο γνωρίζουμε, ένα τέτοιο τέλος είναι αποκλειστικά ελληνική πατέντα. Όμως, στη συνέχεια, υπάρχει και το άρθρο 54 που είναι ακόμη χειρότερο.

Τέλος συνδρομητικής τηλεόρασης

Το άρθρο 54 μιλάει για ένα εκ πρώτης όψεως ξεχωριστό τέλος, αυτό για τη συνδρομητική τηλεόραση. Το οποίο τέλος μάλιστα, είναι 10% επί του κόστους της συνδρομής. Και αυτό φυσικά πριν το ΦΠΑ.

Αν νομίζουμε πως αυτό αφορά αποκλειστικά όσους έχουν δορυφορική τηλεόραση, πρέπει να το ξανασκεφτούμε. Πλέον όλοι οι μεγάλοι πάροχοι στην Ελλάδα προσφέρουν και δικές τους υπηρεσίες διαδικτυακής τηλεόρασης.

Παρ’ όλο που αυτό γίνεται μέσω Internet, στα μάτια του νόμου μετράει σαν συνδρομητική τηλεόραση.

Ας πούμε λοιπόν πως έχουμε πάρει μία σύνδεση τύπου Triple play που προσθέτει και τηλεόραση στο πακέτο Internet και τηλεφωνίας. Και αυτή η τηλεόραση φορολογείται ξεχωριστά, με συντελεστή 10%.

Με άλλα λόγια, σε ένα πακέτο triple play, έχουμε διπλό χαράτσι. Ένα 5% πάνω στο κόστος του Internet και της τηλεφωνίας, και ένα 10% πάνω στο κόστος της τηλεόρασης.

Ας πούμε εντελώς θεωρητικά πως η υπηρεσία τηλεόρασης από μόνη της κόστιζε 100 ευρώ. Με το τέλος και το ΦΠΑ θα πήγαινε στα 136,4 ευρώ. Ουσιαστικά φόρος 36,4%. Για μία υπηρεσία που ίσως καν να μην τη χρησιμοποιούμε. Απλά ήρθε πακέτο με την τηλεφωνία και το Internet.

Τα καλά νέα είναι πως αν ο λογαριασμός μας έχει οποιαδήποτε έκπτωση, αυτή υπολογίζεται πριν από την εφαρμογή των τελών και των φόρων.

Για παράδειγμα, οι περισσότεροι πάροχοι κάνουν ειδικές προσφορές για συνδρομητές που ανανεώνουν το συμβόλαιό τους. Ή και για συνδρομητές που απλά τους “απειλούν” πως θα αλλάξουν πάροχο.

Φυσικά, αυτό το κάνουν όχι από την καλή τους την καρδιά, καθώς τους κοστίζει λιγότερο να κρατήσουν ένα συνδρομητή με έκπτωση, παρά να “κλέψουν” έναν συνδρομητή από άλλο πάροχο. Η διαφήμιση κοστίζει, δεν είναι τζάμπα.

Για να δώσουμε ακόμη ένα παράδειγμα, ο Κωνσταντίνος, που είναι ο υπεύθυνος χορηγιών στο κανάλι μας, είχε μια καλή προσφορά για 200άρα fiber. Υποτίθεται μόνο το ίντερνετ θα κόστιζε 63 ευρώ και 75 λεπτά. Όμως του έκαναν έκπτωση 65% για 24 μήνες λόγω ανανέωσης του συμβολαίου, μείον 41 ευρώ και 44 λεπτά.

Μαζί με κάποιες άλλες μικρότερες εκπτώσεις, το κόστος του Internet και της τηλεφωνίας πέφτει στα 14,65 ευρώ. Σε αυτό εφαρμόζεται ο φόρος σταθερής τηλεφωνίας και Internet 5%. Και προστίθεται μετά και το ΦΠΑ.

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει στο πακέτο του TV Entertainment. Πλήρες υποτίθεται κοστίζει 10,93 ευρώ. Έχει όμως μία έκπτωση 6,09 ευρώ για 24 μήνες. Η έκπτωση αυτή αφαιρείται πριν υπολογιστεί το 10% του φόρου συνδρομητικής τηλεόρασης. Και επιπλέον ο ΦΠΑ.

Να σημειώσουμε βέβαια, πως ο Κωνσταντίνος δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ το TV Entertainment, και δεν τον ενδιαφέρει. Ωστόσο, ήταν μέρος του συνολικού πακέτου, δεν μπορούσε να μην το πάρει. Οπότε, τώρα το πληρώνει., μαζί με τον φόρο του.

Αυτή είναι λοιπόν η κατάσταση στο ελληνικό Internet. Υπερβολικοί φόροι, στους οποίους εφαρμόζεται έξτρα ΦΠΑ. Δεν έχει σημασία αν το ποσοστό του φόρου είναι μικρό, και αντίστοιχα μικρό είναι το ποσοστό της επιβάρυνσης. Είναι η αρχή του πράγματος.

Τώρα, όλα αυτά που αναφέραμε προηγουμένως δεν έχουν την παραμικρή σημασία αν είμαστε ή αν μπορούμε να γίνουμε συνδρομητές της Inalan.

Βλέπετε, η Inalan αποφάσισε να μην χρεώνει τον κάθε συνδρομητή αυτούς τους γελοίους επιπλέον φόρους. Αντίθετα, να απορροφάει η εταιρεία αυτό το κόστος, και να αποδίδει αυτούς τους φόρους στο κράτος από τα δικά της χρήματα.

Έτσι στον λογαριασμό καταγράφεται μόνο το καθαρό κόστος για την πρόσβαση στο Internet. Χωρίς τέλη που να παίρνουν και έξτρα ΦΠΑ, έτσι να βρίσκεται.

Αν δηλαδή δεν είχαμε ήδη πειστεί από τις υψηλές ταχύτητες, τις σύγχρονες συνδέσεις με τεράστιο upload, και τις εξαιρετικές τιμές, αυτό είναι άλλο ένα μεγάλο υπέρ του να γίνουμε συνδρομητές πελάτης της Inalan.

Και θυμίζουμε πως με την προσφορά που τρέχει, μπορούμε να πάρουμε τη 1000άρα με σημαντική έκπτωση. Δηλαδή στα 36,6 ευρώ, τιμή τελική με ΦΠΑ και χωρίς κανένα έξτρα φόρο. Και με τον κωδικό που ήδη δώσαμε στην αρχή, θα έχουμε και δωρεάν εγκατάσταση.

Τέλος κινητής τηλεφωνίας

Αν βρισκόμαστε σε περιοχή που δεν έχει έρθει ακόμα η Inalan, θα μπορούσαμε να υποθέσουμε ότι μία λύση για να αποφύγουμε την απαράδεκτη επιβάρυνση αυτών των φόρων, θα ήταν να μην έχουμε καθόλου γραμμή τηλεφώνου και σταθερό Internet. Να συνδεόμαστε μόνο με δεδομένα κινητής.

Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει, καθώς αυτή θα ήταν λύση μόνο μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2021. Βλέπετε, από 1/1 του 2022, το καλό μας το κράτος επέβαλε υπέρ του δημοσίου, το τέλος συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας.

Για όσους έχουν σύνδεση, ο φόρος αυτός είναι το 10% επί κάθε μηνιαίου λογαριασμού κάθε σύνδεσης. Και υπολογίζεται φυσικά πριν εφαρμοστεί ο ΦΠΑ συνολικά στον λογαριασμό. Οπότε είναι ακριβώς η ίδια κατάσταση με το τέλος της συνδρομητικής τηλεόρασης που αναφέραμε.

Αν δεν έχουμε συμβόλαιο με πάροχο κινητής, αλλά έχουμε καρτοκινητό, μην ανησυχούμε καθόλου. Έχουμε κι εμείς ακριβώς το ίδιο 10% φόρου. Απλά αυτό υπολογίζεται επί της αξίας του χρόνου ομιλίας ή επικοινωνίας που βάζουμε στο κινητό μας.

Σύμφωνα με το παράδειγμα που δίνει ένας από τους παρόχους στην επίσημη ιστοσελίδα του, αν κάνουμε ανανέωση 10 ευρώ, θα έχουμε καθαρό χρόνο ομιλίας 9,09 ευρώ.

Ένας εύκολος τρόπος να το υπολογίσουμε, είναι να διαιρέσουμε το ποσό της κάρτας που βάζουμε δια 1,1, και θα βρίσκουμε τον καθαρό χρόνο ομιλίας που θα πάρουμε.

Σε γνωστό forum έχουμε δει χρήστες να αναφέρουν πως βάζοντας κάρτα 10 ευρώ, τους έμειναν τελικά 7,09 ευρώ στον λογαριασμό τους.

Όμως αυτό φαίνεται να περιλάμβανε μία διαφορετική χρέωση εκείνου του συγκεκριμένου παρόχου, για χρόνο ομιλίας και δεδομένα σε κάθε ανανέωση. Η χρέωση αυτή ήταν άσχετη με το φόρο.

Το μόνο ευχάριστο στην όλη υπόθεση είναι πως οι νέοι εξαιρούνται από τον συγκεκριμένο φόρο στην κινητή ή καρτοκινητή τηλεφωνία. Συγκεκριμένα, άτομα που έχουν κλείσει τα 14 έως τις 31 Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους, και δεν έχουν ακόμα συμπληρώσει τα 30 τους χρόνια.

Όμως αυτή η απαλλαγή από τον συγκεκριμένο φόρο δεν γίνεται αυτόματα. Ο δικαιούχος θα πρέπει να έχει κάνει εγγραφή στην εφαρμογή της Ενιαίας ψηφιακής Πύλης στο gov.gr.

Αν ο δικαιούχος είναι ανήλικος, την εγγραφή πρέπει να κάνει το πρόσωπο που έχει την επιμέλεια. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να ταυτοποιηθεί ο οικογενειακός δεσμός. Αυτό γίνεται είτε μέσω του Μητρώου πολιτών ή του εντύπου Ε1 της φορολογίας εισοδήματος. Σε δουλειά να βρισκόμαστε δηλαδή.

Εσάς ποια είναι η άποψή σας;

Αν θέλετε να μοιραστείτε την άποψη σας για το θέμα, μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια στο σχετικό post του άρθρου στη σελίδα μας στο Facebook.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

Αγορά-TV-Box-Από-Ευρώπη-Κίνα-E2162-E26900-Οκτώβριος-2020
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#355 - Έλεγχος Phishing Email, Βελτίωση Τοποθεσίας Χάρτες Google, Μουσική Σε Instagram Προφίλ
QuickSteps
GamingSteps#20241123 - Final Fantasy XIV Mobile, Υποψηφιότητες The Game Awards ‘24, Νικητές Golden Joystick Awards
GamingSteps