Οι περισσότεροι από εμάς χρησιμοποιούμε το YouTube ως μέσο ψυχαγωγίας, για να γελάμε με αστεία βίντεο, να ακούμε μουσική και να κατεβάζουμε τραγούδια, ή o Κυρίτσης να μας βγάζει ηλίθιους. Στα αμέτρητα βίντεο όμως που δημοσιεύονται κάθε λεπτό στην πλατφόρμα, σημαντικός αριθμός έχει εκπαιδευτικό περιεχόμενο και ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Δείτε τα καλύτερα ελληνικά κανάλια που προάγουν την επιστήμη στο YouTube.
Προτάσεις συνεργασίας
Τα νέα άρθρα του PCsteps
Γίνε VIP μέλος στο PCSteps
Το ενδιαφέρον για την επιστήμη στο YouTube
Σύμφωνα με το ίδιο το YouTube, ένα δισεκατομμύριο χρήστες χρησιμοποιούν την πλατφόρμα, σχεδόν το ένα τρίτο του ίντερνετ παγκοσμίως. Συνολικά, βλέπουν ένα δισεκατομμύριο ώρες βίντεο την ημέρα.
Στις κορυφαίες θέσεις των προτιμήσεων των χρηστών θα βρούμε κανάλια YouTube με βίντεο που έχουν να κάνουν κυρίως με μουσική, αθλητικά, ταινίες, και γενικότερη ψυχαγωγία.
Εκτός από αυτά, όμως, σημαντική παρουσία έχει και η επιστήμη στο YouTube. Κανάλια όπως τα AsapSCIENCE, Kurzgesagt, SciShow, και minutephysics έχουν εκατομμύρια συνδρομητές, που παρακολουθούν βίντεο εκπαιδευτικού και ενημερωτικού περιεχομένου.
Για τέτοια διεθνή κανάλια, θα πρέπει βέβαια να γνωρίζουμε καλά αγγλικά, γιατί σπανίως θα βρούμε ελληνικούς υπότιτλους. Όμως, θα βρούμε και αξιόλογα ελληνικά κανάλια, από δημιουργούς που κάνουν το χόμπι τους, και βγάζουν και ένα έξτρα εισόδημα.
Πώς να Βγάλεις Λεφτά Από Το Ίντερνετ Με το YouTubeΜέχρι και πριν μερικά χρόνια, για να κάνει καριέρα ένας νέος δημιουργός, έπρεπε να πείσει παραγωγούς να του εμπιστευθούν τα χρήματά τους. Σήμερα, η μεγαλύτερη πλατφόρμα…
Φυσικά, video μερικών λίγων λεπτών δεν μπορούν να προσφέρουν σφαιρική γνώση, ούτε να αντικαταστήσουν ένα καλό βιβλίο. Ωστόσο, μπορούν να μας δώσουν το έναυσμα για την ενασχόληση με αυτά ή να ικανοποιήσουν την περιέργειά μας.
Με λίγα λόγια, δεν μπορούμε να μάθουμε σε βάθος για μια επιστήμη στο YouTube. Μπορούμε όμως, αν μη τι άλλο, να λάβουμε τα κατάλληλα ερεθίσματα για να καταπιαστούμε με αυτή.
Συγκεντρώσαμε λοιπόν τα γνωστότερα ελληνικά κανάλια που προάγουν την επιστήμη στο YouTube.
Με ποιο κριτήριο επιλέξαμε τα κανάλια
Σε αυτόν τον οδηγό έχουμε επιλέξει κανάλια που ασχολούνται με τις θετικές επιστήμες: Μαθηματικά, φυσική, χημεία, βιολογία, αλλά και πιο εξειδικευμένους κλάδους, όπως την αστροφυσική.
Σαν κριτήριο για τη σειρά χρησιμοποιήσαμε τον αριθμό των συνδρομητών τη στιγμή της συγγραφής, που όμως να τονίσουμε δεν αντικατοπτρίζει την ποιότητα του κάθε καναλιού.
Ακόμα και στα νεότερα και πιο μικρά κανάλια, έχει γίνει εξαιρετική δουλειά, και αξίζουν την προσοχή σας.
Καθημερινή Φυσική
Η Καθημερινή Φυσική, με σχεδόν 98.000 συνδρομητές, είναι το πιο δημοφιλές ελληνικό κανάλι αποκλειστικά για την επιστήμη στο YouTube.
Σε κάθε του βίντεο, ο Στέφανος Βαμβάκος μας δίνει με απλό και εύληπτο τρόπο απαντήσεις σε ερωτήματα που αφορούν φυσικά φαινόμενα.
Όσο πολύπλοκα και αν φαντάζουν τα ερωτήματα τι είναι κβαντική φυσική, τι είναι θεωρία της σχετικότητας ή από τι είναι φτιαγμένο το σύμπαν μας, η καθημερινή φυσική θα μας λύσει τις απορίες.
Astronio
Το Astronio είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να τέρψουμε την περιέργειά μας όσον αφορά θέματα αστροφυσικής.
Το κανάλι επιμελείται ο αστροφυσικός Παύλος Καστανάς. Μας εξηγεί με απλό και κατανοητό τρόπο ενδιαφέροντα θέματα για το σύμπαν μας.
Μερικά από τα θέματα που πραγματεύεται το κανάλι είναι η ύπαρξη εξωγήινης ζωής, οι μαύρες τρύπες, η σκοτεινή ύλη, και η σκοτεινή ενέργεια.
Chatzida
Στο κανάλι Chatzida θα βρούμε ενδιαφέροντα, επεξηγηματικά video που πραγματεύονται θέματα χημείας και βιολογίας. Υπάρχουν ακόμα video με εφαρμογή χημικών πειραμάτων. Το κανάλι αριθμεί σήμερα περισσότερους από 71 χιλιάδες συνδρομητές.
The Mad Sc1ent1st
Ο “τρελός” επιστήμονας Στάμος Αρχοντής στο κανάλι The Mad Sc1ent1st αναλύει και να αποδομεί θέματα όπως η ψευδοεπιστήμη, η ομοιοπαθητική, και ο βιοσυντηρητισμός.
Σχολαστικός και περίεργος, φέρνει την επιστήμη στο YouTube με καυστικό χιούμορ και συμπαγή επιχειρηματολογία.
Stavros Louverdis
Στο ομώνυμο κανάλι ο Σταύρος Λουβερδης ασχολείται με θέματα φυσικής επιπέδου Γυμνασίου και Λυκείου. Ωστόσο ασχολείται και με καθημερινά θέματα στα οποία η φυσική δίνει λύσεις.
SciTalksGR
Αν το περιεχόμενο των παραπάνω καναλιών σας φάνηκε ενδιαφέρον, τότε το κανάλι SciTalksGR είναι αυτό που ψάχνετε.
Το συγκεκριμένο κανάλι προσπαθεί να φέρει την επιστήμη στο YouTube μέσα από αναλυτικές συζητήσεις με αρκετό ενδιαφέρον και χιούμορ.
Στα επεισόδια της σειράς ο Astronio, ο Mad Scientist, και ο Στέφανος (Καθημερινή Φυσική) απαντούν σε διάφορα ερωτήματα επιστημονικού ενδιαφέροντος, και όχι μόνο.
Σε πολλά από τα επεισόδια της σειράς φιλοξενούν και άλλους ομιλητές. Αυτοί με τη σειρά τους, μέσα από δικά τους κανάλια ή από το έργο τους, βάζουν το λιθαράκι τους για να γεφυρωθεί το κενό μεταξύ της επιστήμης και της καθημερινότητάς μας.
Science Behind Music
Για τους μουσικόφιλους περίεργους του YouTube, το κανάλι Science Behind Music αποτελεί έναν ελκυστικό προορισμό. Με μεράκι, το κανάλι αναλύει και μας παρουσιάζει τις πτυχές της επιστήμης πίσω από τη μουσική.
Θέματα που ακούγονται περίεργα, όπως το τι χρώμα έχει η μουσική ή γιατί μας αρέσει ένα μουσικό κομμάτι, επεξηγούνται με γενναίες δόσεις επιστήμης αλλά και χιούμορ.
Ένα νέο, αλλά πολλά υποσχόμενο ελληνικό κανάλι που προσπαθεί μέσα από τη μουσική να φέρει την επιστήμη που κρύβεται πίσω από αυτή στο YouTube.
Nikos Papoulas
Το ομώνυμο με τον δημιουργό κανάλι Nikos Papoulas, πραγματεύεται κυρίως θέματα μαθηματικών.
Ειδικότερα στο κανάλι μπορεί κανείς να βρει θέματα που αφορούν Γεωμετρία, ολοκληρωτικό και διαφορικό λογισμό και φυσική.
Rogue Astrophysics
Κι άλλη αστροφυσική! Από τον Οκτώβριο του 2017, η αστροφυσικός Έλενα μέσα από το κανάλι της Rogue Astrophysics, προσπαθεί να φέρει την αστροφυσική πιο κοντά στους περίεργους φίλους του YouTube.
Με σύντομα βιντεάκια μας αφηγείται ιστορίες όπως τι είναι αστροφυσικός, τι είναι τα βαρυτικά κύματα και οι εξωπλανήτες. Η απλότητα και η αμεσότητα της Έλενας είναι μερικά μόνο από τα χαρακτηριστικά για τα οποία αξίζει να επισκεφθούμε το κανάλι της.
Biotech Guy
Ο Mad Sc1ent1st βοήθησε τον Biotech Guy να ξεκινήσει το δικό του κανάλι τον Απρίλιο του 2018. Στα βίντεό του πραγματεύεται την εξέλιξη των ειδών, και τη δημιουργία της ζωής στον πλανήτη μας.
Στις αρχές Νοεμβρίου, ο δημιουργός του καναλιού έκανε και το πρώτο του Live για το θέμα της εξέλιξης μέσω της φυσικής επιλογής, με συμπαρουσιαστή τον Mad Sc1ent1st.
Smart Chemistry
Επειδή όμως η επιστήμη στο YouTube χρειάζεται και τη σωστή χημεία, ο Δημήτρης την προάγει μέσα από το κανάλι του Smart Chemistry.
Με το “κακό” χιούμορ του, όπως το περιγράφει ο ίδιος, ο Δημήτρης μας δείχνει εντυπωσιακές χημικές αντιδράσεις. Μας εξηγεί επίσης τον τρόπο και τους λόγους που αυτές πραγματοποιούνται.
Τhe Skeptic Theory
Πάσης φύσεως επιστημονικά θέματα αναλύει και το κανάλι The Skeptic Theory. Μέσα από αναλυτικά και καλά τεκμηριωμένα videos, ο θεατής εκτίθεται σε ένα μεγάλο φάσμα θεμάτων.
Από θεωρίες συνωμοσίας και τυχερά παιχνίδια μέχρι την αιτιοκρατία και τα λογικά άλματα, το κανάλι The Skeptic Theory είναι εκεί για τέρψει την περιέργειά μας.
Bonus: What the fact
Ο Mikeius, κατά κόσμον Μιχάλης Βιολέντης, είναι μία από τις πιο γνωστές προσωπικότητες στο ελληνικό YouTube.
Μέσα από την ιδιαίτερη σειρά What the fact, φέρνει με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο την επιστήμη στο YouTube. Κάθε ένα video της σειράς αποτελεί και μια μικρή διασκεδαστική ιστορία.
Ένα αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό είναι οι αινιγματικοί τίτλοι των video της σειράς. Λίγο πριν το τέλος όμως το μυστήριο λύνεται και ο θεατής έχει βάλει τα κομμάτια του παζλ στη θέση τους.
Βάλαμε τη συγκεκριμένη καταχώρηση σαν bonus, γιατί δεν είναι όλο το κανάλι του Mikeus αφιερωμένο στην επιστήμη στο YouTube, αλλά μόνο η εν λόγω σειρά.
Εσείς ποια κανάλια παρακολουθείτε για την επιστήμη στο YouTube;
Εσείς γνωρίζατε τα παραπάνω κανάλια; Ξέρετε άλλα ελληνικά κανάλια στο YouTube που προσπαθούν να προάγουν την επιστήμη; Γράψτε μας στα σχόλια.