Η υπερθέρμανση είναι ο σιωπηλός δολοφόνος του υπολογιστή, και μπορεί να δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα. H σωστή ψύξη υπολογιστή είναι θεμελιώδους σημασίας, ειδικά σε μια χώρα με τις θερμοκρασίες της Ελλάδας το καλοκαίρι. Στον οδηγό αυτό θα δούμε όλες τις μεθόδους ψύξης, από τις πιο απλές μέχρι τις πιο εξωτικές.
Προτάσεις συνεργασίας
Τα νέα άρθρα του PCsteps
Γίνε VIP μέλος στο PCSteps
Γιατί είναι απαραίτητη η ψύξη υπολογιστή
Κατά τη λειτουργία οποιασδήποτε ηλεκτρονικής συσκευής, ένα μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας που τροφοδοτεί τα κυκλώματα μετατρέπεται σε θερμότητα.
Στις περισσότερες συσκευές, όμως, από ένα απλό ραδιοφωνάκι μέχρι και μια ολόκληρη τηλεόραση, δεν χρειάζεται τίποτα ξεχωριστό για την ψύξη.
Η ύπαρξη οπών εξαερισμού στο σασί της συσκευής και παθητικές ψύκτρες στο εσωτερικό είναι αρκετές, χωρίς να χρειάζονται ανεμιστήρες και τα σχετικά.
Αυτό που πρέπει να συνειδητοποιήσουμε είναι πως ο υπολογιστής είναι μια συσκευή πολύ πιο περίπλοκη ακόμη και από την τηλεόρασή μας. Διαθέτει πολλαπλά υποσυστήματα, το καθένα εκ των οποίων δημιουργεί θερμότητα.
Μια τηλεόραση LCD 46 ιντσών έχει κατανάλωση περίπου 210 watt. Ένας υπολογιστής σε πλήρη φόρτο εργασίας μπορεί να έχει κατανάλωση από 300 watt μέχρι 500 watt, 800 watt, ή ακόμα και πάνω από 1000 watt, αναλόγως των υποσυστημάτων και του τροφοδοτικού που διαθέτει.
Πέραν τούτου, συγκεκριμένα υποσυστήματα, όπως ο επεξεργαστής και η κάρτα γραφικών, χωρίς την κατάλληλη ψύξη είναι ικανά να ανεβάσουν θερμοκρασίες καταστροφικές για τα ευαίσθητα ηλεκτρονικά.
Ιδίως όταν αναφερόμαστε σε απαιτητικές εφαρμογές, όπως βαριά παιχνίδια και απαιτητικά προγράμματα επεξεργασίας εικόνας και βίντεο, η υπερθέρμανση είναι πραγματικός κίνδυνος.
Πότε χρειάζεται να ασχοληθούμε με την ψύξη υπολογιστή
Αν έχουμε αγοράσει έναν υπολογιστή, έτοιμο ή σε κομμάτια, που τον έχει συναρμολογήσει κάποιος επαγγελματίας, η υπάρχουσα ψύξη υπολογιστή είναι απόλυτα επαρκής στο 99% των περιπτώσεων.
Τα μόνο που χρειάζεται να φροντίσουμε είναι:
- να μην καλύπτονται οι οπές εξαερισμού, πχ από κάποια κουρτίνα ή κάποιο έπιπλο
- να υπάρχουν τουλάχιστον 15-20 εκατοστά κενού χώρου από το πίσω μέρος του κουτιού
- να μην βρίσκεται ο υπολογιστής κοντά σε κάποια πηγή θερμότητας το χειμώνα (καλοριφέρ/τζάκι/σόμπα/θερμάστρα), και φυσικά να μην χτυπάει απευθείας ο ήλιος το κουτί.
Από εκεί και πέρα, αρκεί να καθαρίζουμε το εσωτερικό του υπολογιστή 1-2 φορές το χρόνο από τη σκόνη που συγκεντρώνει, για να μην δημιουργηθεί υπερθέρμανση από αυτή.
Πλήρης Και Ασφαλής Καθαρισμός Υπολογιστή Από ΣκόνηΗ θερμότητα είναι ο μεγαλύτερος εχθρός των υπολογιστών. Η σκόνη που μαζεύεται με τον καιρό στο εσωτερικό ενός PC, όχι μόνο θερμαίνει επιπλέον τα ηλεκτρονικά,…
Αν συναρμολογήσαμε οι ίδιοι τον υπολογιστή, και το κουτί μας διέθετε τουλάχιστον δύο ανεμιστήρες, τους οποίους συνδέσαμε και λειτουργούν κανονικά, πάλι δεν χρειάζεται να μας απασχολεί η ψύξη υπολογιστή στις περισσότερες περιπτώσεις.
Είναι τρεις οι περιπτώσεις στις οποίες είναι απαραίτητο να ασχοληθούμε σοβαρά με την ψύξη υπολογιστή:
- Αν ο χώρος στον οποίο έχουμε τον υπολογιστή είναι υπερβολικά ζεστός.
Δεν είναι ανάγκη να έχουμε κλιματιστικό, αλλά αν υποφέρουμε από τη ζέστη στο δωμάτιο, θα υποφέρει πιθανότατα και ο υπολογιστής.
Αν για οποιοδήποτε λόγο δεν μπορούμε να αλλάξουμε τις παραμέτρους του δωματίου, η μόνη λύση είναι να ενισχύσουμε την ψύξη υπολογιστή.
- Αν θέλουμε να κάνουμε Overclock
H διαδικασία του Overclock κάνει τον επεξεργαστή ή και την κάρτα γραφικών να λειτουργούν σε υψηλότερες συχνότητες, να καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια, και κατά συνέπεια να εκλύουν σημαντικά περισσότερη θερμότητα.
Για ένα επιτυχημένο overclock είναι ζωτικής σημασίας να επενδύσουμε χρόνο και χρήματα για την κατάλληλη ψύξη υπολογιστή.
- Αν θέλουμε έναν υπολογιστή αθόρυβο
Oι ανεμιστήρες για την ψύξη υπολογιστή αναπόφευκτα κάνουν το σύστημά μας πιο θορυβώδες. Οι ανεμιστήρες μαζί με τους συμβατικούς σκληρούς δίσκους HDD παράγουν το 100% του θορύβου του υπολογιστή.
Αν ο θόρυβος αυτός μας ενοχλεί, μπορούμε να τον μειώσουμε σημαντικά με την επιλογή των κατάλληλων συστημάτων ψύξης, χωρίς να συμβιβαστούμε όσον αφορά την σωστή ψύξη υπολογιστή.
Τα μεγαλύτερα λάθη στην ψύξη υπολογιστή
Κάποια λάθη στην ψύξη υπολογιστή είναι αυτονόητα, όπως το να χτυπάει το κουτί ο ήλιος ή να το έχουμε κοντά στις κουρτίνες.
Όμως, κάποιες πρακτικές που σε ορισμένους φαίνονται σαν καλές ιδέες, στην πράξη δεν λειτουργούν τόσο σωστά.
Να λειτουργούμε τον υπολογιστή με ανοιχτό το κουτί
Αυτό είναι ένα τεράστιο λάθος που κάνουν πολλοί χρήστες όταν υποψιάζονται πως ο υπολογιστής υπερθερμαίνεται. Αφαιρούν το πλαϊνό κάλυμμα του υπολογιστή, “για να αερίζεται καλύτερα”.
Ενώ σε πρώτη ανάγνωση αυτό ακούγεται λογικό, στην πραγματικότητα είναι καταστροφικό.
Αυτό που ψύχει τον υπολογιστή είναι το να υπάρχει μια σταθερή ροή αέρα στο εσωτερικό του, έτσι ώστε να απομακρύνεται ο αέρας που έχει θερμανθεί και να αντικατασταθεί από ψυχρότερο αέρα.
Ακόμη και τα φτηνότερα κουτιά υπολογιστών έχουν σχεδιαστεί με αυτή τη λογική. Με κλειστό το καπάκι, και με τις ειδικές οπές εξαερισμού, ο αέρας κινείται κατά μήκος του κουτιού.
Λειτουργώντας τον υπολογιστή με το καπάκι ανοιχτό, τουλάχιστον όσον αφορά τη ροή του αέρα, είναι σαν να έχουμε πχ ένα λάστιχο ποτίσματος και να κόψουμε τη μία πλευρά του κατά μήκος. Εξαφανίζει τη σωστή ροή αέρα, και τελικά οδηγεί σε μεγαλύτερη υπερθέρμανση.
Και, όχι, μια “λύση” όπως η παρακάτω δεν βελτιώνει την κατάσταση…
Υπάρχουν κουτιά με πλαϊνούς ανεμιστήρες, όμως έχουν σχεδιαστεί ειδικά για να τους αξιοποιούν, όσον αφορά τη ροή του αέρα.
Να μην καθαρίζουμε ποτέ τον υπολογιστή
Η συνεχής ροή αέρα σημαίνει και συνεχή ροή σκόνης, η οποία έλκεται ηλεκτροστατικά από τη λειτουργία του υπολογιστή, και επικάθεται σε όλες τις επιφάνειές του.
Φυσικά δεν υπάρχει λόγος να καθαρίζουμε τον υπολογιστή κάθε μήνα, εκτός κι αν τον λειτουργούμε σε κάποιο χώρο ο οποίος έχει εξαιρετικά πολλή σκόνη.
Όμως μία ή δύο φορές το χρόνο ο καθαρισμός υπολογιστή είναι απαραίτητος.
Οι καλύτερες εποχές για καθαρισμό είναι την άνοιξη, ώστε ο υπολογιστής να είναι καθαρός για το καλοκαίρι που ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες, και το φθινόπωρο, γιατί το καλοκαίρι έχουμε συνήθως ανοιχτά παράθυρα και μαζεύεται περισσότερη σκόνη.
Μπορείτε να βρείτε αναλυτικές οδηγίες για τον καθαρισμό υπολογιστή στον οδηγό μας, που περιλαμβάνει και βίντεο:
Πλήρης Και Ασφαλής Καθαρισμός Υπολογιστή Από ΣκόνηΗ θερμότητα είναι ο μεγαλύτερος εχθρός των υπολογιστών. Η σκόνη που μαζεύεται με τον καιρό στο εσωτερικό ενός PC, όχι μόνο θερμαίνει επιπλέον τα ηλεκτρονικά,…
Φυσικά, δεν είναι μόνο οι σταθεροί υπολογιστές που χρειάζονται καθαρισμό. Χρειάζονται και τα laptop, και μάλιστα είναι ακόμα σημαντικότερος. Η συγκέντρωση σκόνης σε ένα laptop θα είναι πολύ πιο καταστροφική απ' ότι σε ένα σταθερό υπολογιστή.
Καθαρισμός Laptop Εσωτερικά Για Αρχάριους, Βήμα-ΒήμαΗ υπερθέρμανση λόγω της σκόνης είναι ο σιωπηλός δολοφόνος των υπολογιστών, και ειδικά των laptop. Σε προηγούμενο οδηγό είδαμε πώς να αποφύγουμε την υπερθέρμανση laptop….
Το κάπνισμα στο χώρο του υπολογιστή
Το κάπνισμα, εκτός από εμάς και τους γύρω μας, βλάπτει και τον υπολογιστή μας.
Αφενός, όσο προσεκτικοί κι αν είμαστε με τη στάχτη του τσιγάρου, ένα μέρος της επιβαρύνει αναπόφευκτα στη σκόνη του δωματίου.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα, όμως, είναι πως ο καπνός που εκπνέουμε περιέχει έλαια. Αυτά τα έλαια αναμειγνύονται με τη σκόνη, κάνοντάς τη να κολλάει χειρότερα στο εσωτερικό του υπολογιστή, δημιουργώντας ένα παχύ κάλυμμα.
Πλέον η σκόνη αυτής της μορφής όχι μόνο επιβαρύνει περισσότερο την υπερθέρμανση των συστημάτων, αλλά είναι και σημαντικά πιο δύσκολο να καθαριστεί.
Η σημασία της θερμικής αλοιφής στον επεξεργαστή
Αν συναρμολογήσαμε οι ίδιοι τον υπολογιστή μας, όταν τοποθετήσαμε την ψύκτρα στον επεξεργαστή, πιθανώς να παρατηρήσαμε ένα υλικό στο κάτω μέρος της, που έρχεται σε επαφή με την επιφάνεια του επεξεργαστή.
Αυτό το υλικό πρόκειται για μία ειδική αλοιφή που είναι εξαιρετικός αγωγός της θερμότητας.
Ο ρόλος της είναι να καλύπτει μικροσκοπικά κενά που θα υπήρχαν ανάμεσα στην επιφάνεια της ψύκτρας και του επεξεργαστή, λόγω φυσικών ατελειών του μετάλλου. Έτσι, χωρίς αυτά τα κενά, η μεταφορά θερμότητας είναι η καλύτερη δυνατή.
Ομοίως όταν αγοράζουμε μια καλύτερη ψύκτρα επεξεργαστή σχεδόν πάντοτε στη συσκευασία θα βρούμε ένα σωληνάριο με τέτοια θερμοαγώγιμη αλοιφή.
Είναι ζωτικής σημασίας να τη χρησιμοποιήσουμε, για να μεταφέρεται με τον καλύτερο τρόπο η θερμότητα από τον επεξεργαστή στην ψύκτρα.
Επίσης, στην αγορά θα βρούμε και αυτόνομες αλοιφές, υψηλότερης ποιότητας, για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα. Οι τιμές τους ξεκινούν από τα 2-3 ευρώ το σωληνάριο και φτάνουν μέχρι και πάνω από τα 30 ευρώ. Δείτε τι διαφορά κάνει μια καλύτερη αλοιφή:
Όλες οι μέθοδοι για την ψύξη υπολογιστή
Για τους περισσότερους από εμάς, η ψύξη υπολογιστή ξεκινάει και τελειώνει με τον αέρα. Όμως υπάρχουν και άλλες μέθοδοι, η καθεμία με τα υπέρ και τα κατά της.
Η ψύξη υπολογιστή με αέρα
Αυτή είναι η μέθοδος που θα βρούμε στη συντριπτική πλειοψηφία των υπολογιστών. Χρησιμοποιεί ανεμιστήρες για να απομακρύνει τη θερμότητα από τον επεξεργαστή, την κάρτα γραφικών, και συνολικά από το κουτί.
Ψύξη επεξεργαστή με αέρα
Οι περισσότεροι επεξεργαστές περιλαμβάνουν μια απλή ψύκτρα στη συσκευασία. Η ψύκτρα αυτή είναι επαρκής σε κανονικές συνθήκες, όμως συνήθως τείνει να είναι αρκετά θορυβώδης.
Αν ο επεξεργαστής ανεβάζει υψηλές θερμοκρασίες σε απαιτητικές εργασίες, αν θέλουμε καλύτερη ψύξη επεξεργαστή για overclock, ή αν απλά επιθυμούμε έναν πιο αθόρυβο υπολογιστή, η αγορά μιας καλύτερης ψύκτρας επεξεργαστή επιβάλλεται.
Υπάρχουν πάντως δεκάδες σχεδιασμοί για ψήκτρες, σε επίπεδο υλικού και τοποθέτησης ανεμιστήρων, η καθεμία με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά της.
Ψύξη κουτιού με αέρα
Ενώ η ψύκτρα του επεξεργαστή είναι πολύ σημαντική, εξίσου σημαντική είναι η συνολική ψύξη του κουτιού.
Όπως προαναφέραμε, για την ιδανική ψύξη υπολογιστή με αέρα, θα πρέπει να δημιουργείται ροή αέρα από κάτω μπροστά μέρος του υπολογιστή προς το πίσω επάνω μέρος του κουτιού.
Ενώ αυτό ακούγεται απλό, αναλόγως με το σχεδιασμό του κουτιού, την τοποθέτηση της μητρικής και του τροφοδοτικού, και τον τύπο της ψύκτρας του επεξεργαστή, μπορεί να γίνει σχετικά περίπλοκο.
Για παράδειγμα, αν το τροφοδοτικό είναι στο κάτω μέρος, η μητρική στο επάνω μέρος του κουτιού, και η ψύκτρα είναι τοποθετημένη κάθετα – όπως συνήθως γίνεται στους επεξεργαστές Intel – αυτή είναι η ιδανική τοποθέτηση των ανεμιστήρων.
Αν όμως έχουμε επεξεργαστή AMD, με την ψύκτρα τοποθετημένη οριζόντια, τότε η ίδια διάταξη είναι προβληματική.
Σημειωτέον, και στις δύο περιπτώσεις χρησιμοποιούνται ψήκτρες όπως εκείνες που αναφέραμε παραπάνω, όχι αυτές που ήρθαν μαζί με τον επεξεργαστή.
Καθώς υπάρχουν πολλοί πιθανοί συνδυασμοί ανάλογα με το κουτί, το τροφοδοτικό, τη μητρική και την τοποθέτηση της ψύκτρας, για να βρείτε τον ιδανικό συνδυασμό μπορείτε να δείτε το άρθρο του tomshardware.com, που εξετάζει αναλυτικά όλες τις περιπτώσεις.
How To: Properly Plan And Pick Parts For An Air-Cooled PC
Πάντως, αν γενικά στοχεύουμε σε ένα πιο αθόρυβο σύστημα, είναι χρήσιμο να θυμόμαστε πως οι μεγαλύτεροι ανεμιστήρες αρκεί να λειτουργούν σε χαμηλότερη ταχύτητα για να μεταφέρουν την ίδια ποσότητα αέρα, και άρα κάνουν λιγότερο θόρυβο.
Η ψύξη υπολογιστή με νερό / υδρόψυξη
Η υδρόψυξη είναι η πιο διαδεδομένη “προχωρημένη” μέθοδος για την ψύξη υπολογιστή. Χρησιμοποιεί κάποιο υγρό, που μπορεί να είναι από αποσταγμένο νερό μέχρι κάποιο ειδικό χημικό μείγμα ή κάποιο υγρό τύπου παραφλού.
Η λογική της υδρόψυξης είναι πως αντί να βάλουμε μια ψύκτρα με ανεμιστήρα στον επεξεργαστή ή και την κάρτα γραφικών, προσαρτούμε μια ειδική βάση (μπλοκ) με υποδοχές για σωλήνες.
Στη συνέχεια, με ένα σύστημα ελαστικών ή άκαμπτων σωλήνων, μια αντλία και ένα “ψυγείο”, το ψυκτικό υγρό περνάει από το μπλοκ του επεξεργαστή ή και της κάρτας γραφικών.
Χωρίς προφανώς να έρχεται σε άμεση επαφή με τα ηλεκτρονικά, το υγρό απορροφά τη θερμότητα του μπλοκ. Στη συνέχεια οδηγείται στο ψυγείο, που λειτουργεί παθητικά όπως τα ψυγεία των αυτοκινήτων. Εκεί το υγρό ψύχεται, και ο κύκλος επαναλαμβάνεται.
Αρκετοί χρήστες υποστηρίζουν πως το υγρό απορροφά πολύ καλύτερα τη θερμότητα σε σχέση με τον αέρα. Στη σκέψη τους, η υδρόψυξη είναι καλύτερη από κάθε άποψη από την αερόψυξη.
Στην πράξη, όμως, και με βάση τις πρακτικές μας δοκιμές, αυτό δεν φαίνεται να ισχύει. Σε επίπεδο θερμοκρασίας αλλά και θορύβου, μια καλή αερόψυξη είναι καλύτερη από οποιοδήποτε All-in-one κιτ υδρόψυξης.
Υπάρχουν βέβαια και προχωρημένες λύσεις υδρόψυξης, που εκτός από τον επεξεργαστή καλύπτουν και την κάρτα γραφικών, και έχουν ισχυρότερες αντλίες και περισσότερα και μεγαλύτερα ψυγεία.
Αυτές οι λύσεις όμως δεν απευθύνονται στο μέσο χρήστη. Έχουν μεγάλο κόστος και ιδιαίτερη δυσκολία στη συναρμολόγηση. Ταυτόχρονα, βέβαια, μπορούν να προσφέρουν ένα πραγματικά εντυπωσιακό θέαμα στο εσωτερικό του υπολογιστή.
Ουσιαστικά, η ψύξη υπολογιστή με την υδρόψυξη απευθύνεται περισσότερο στους χρήστες που ενδιαφέρονται για την εμφάνιση του υπολογιστή εσωτερικά, παρά για την αποτελεσματικότητα της ψύξης και τον χαμηλό θόρυβο.
Η ψύξη υπολογιστή με λάδι
“Το λάδι δεν είναι αγώγιμο. Άρα, αν βυθίσουμε έναν υπολογιστή μέσα σε λάδι, δεν πρόκειται να βραχυκυκλώσει”.
Κάπως έτσι σκέφτηκαν κάποια άτομα που ήθελαν να πάνε την ψύξη υπολογιστή στο επόμενο επίπεδο.
Γέμισαν λοιπόν ένα ενυδρείο με μαγειρικό λάδι (!) και βύθισαν μέσα έναν υπολογιστή χωρίς το κουτί. Ως εκ θαύματος – ή και αναμενόμενα, με βάση τη φυσική – ο υπολογιστής λειτουργούσε κανονικά, με τη θερμότητα να διαχέεται στο λάδι.
Μετά από πολλές τέτοιες πειραματικές προσπάθειες από πωρωμένους χομπίστες, εταιρείες όπως η Pudget Computers άρχισαν να μελετάνε πιο μεθοδικά το θέμα.
Αντικατέστησαν το μαγειρικό λάδι με έναν τύπο διάφανου, άοσμου και μη-έυφλεκτου ορυκτέλαιου. Αντικατέστησαν το ογκώδες και άχαρο ενυδρείο με μια ειδική θήκη.
Μελέτησαν τις καλύτερες μεθόδους για να ψύχεται το λάδι σε ψυγείο, καθώς και το πώς να λυθούν προβλήματα που αφορούν την πρόσβαση στις εισόδους, πολλαπλές κάρτες γραφικών κλπ.
Πλέον παρέχουν αυτή την τεχνογνωσία τους σε ειδικά κιτ “φτιαξ' το μόνος σου”, επιτρέποντας στον οποιονδήποτε να δημιουργήσει τη δική του ψύξη υπολογιστή με λάδι.
Δυστυχώς, για όσους θα ήθελαν κάτι τέτοιο, η Pudget Computers δεν έστελνε το κιτ στην Ελλάδα, μόνο σε ΗΠΑ, Μεξικό, Αγγλία και Αυστραλία. Και αυτό στο παρελθόν, πλέον έχουν σταματήσει να το διαθέτουν λόγω κάποιων νομικών κωλυμάτων.
Πάντως, είναι δυνατόν σε κάποιον να φτιάξει μόνος του μια τέτοια λύση, όπως είχαμε δει στον αντίστοιχο οδηγό:
Πώς Κάνουμε Ψύξη Υπολογιστή με Λάδι, Βήμα Προς ΒήμαΔείτε βήμα προς βήμα μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα κατασκευή, με στόχο την πλήρη ψύξη υπολογιστή με λάδι, όπου όλα τα υποσυστήματα θα είναι διαρκώς βυθισμένα σε ορυκτέλαιο….
Πάντως δεν το συνιστούμε, για ευνόητους λόγους. Αν αποφασίσετε να το επιχειρήσετε, αναλαμβάνετε το σύνολο της ευθύνης για τυχόν βλάβες στον εξοπλισμό ή ατυχήματα που θα γεμίσουν το πάτωμα με ένα πόντο λάδι.
Θερμοηλεκτρική ψύξη υπολογιστή με peltier / TEC
Η μέθοδος της θερμοηλεκτρικής ψύξης είναι η πιο προηγμένη μέθοδος ψύξης υπολογιστή που θα μπορούσε, υπό αρκετές προϋποθέσεις, να χρησιμοποιηθεί σε οικιακό περιβάλλον.
To 1834, ο Γάλλος φυσικός Jean Charles Athanase Peltier ανακάλυψε πως όταν η επαφή δύο αγωγών ή ημιαγωγών κατασκευασμένων από διαφορετικά υλικά διαρρέεται από ρεύμα, ανάλογα με τη φορά του ρεύματος η επαφή απορροφά ή εκλύει θερμότητα, και άρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ψύξη ή θέρμανση.
Η θερμοηλεκτρική ψύκτρα TEC – από το ThermoElectric Cooler – ουσιαστικά είναι μια πλάκα που παρεμβάλλεται ανάμεσα στον επεξεργαστή και την ψύκτρα, η οποία ιδανικά θα είναι ένα μπλοκ υδρόψυξης.
Αξιοποιώντας το φαινόμενο Peltier μαζί με τα θερμοηλεκτρικά φαινόμενα Seebeck και Thomson, εφαρμόζοντας ηλεκτρική τάση στο TEC η πλευρά που ακουμπάει στον επεξεργαστή ψύχεται ενεργά, ενώ η πλευρά που ακουμπάει στην ψύκτρα θερμαίνεται αντίστοιχα.
Μια ψύκτρα TEC ισχύος 176 watt μπορεί να δημιουργήσει διαφορά 46 βαθμών Κελσίου ανάμεσα στην ψυχρή και τη θερμή πλευρά.
Αυτό θα κάνει τον επεξεργαστή να λειτουργεί σε πολύ χαμηλότερες θερμοκρασίες από ότι με τις άλλες μεθόδους ψύξης, φτάνοντας ακόμα και σε νούμερα κάτω του μηδενός.
Τα προβλήματα στην θερμοηλεκτρική ψύξη υπολογιστή με peltier
Ενώ η μέθοδος αυτή ακούγεται ιδανική, στην πράξη έχει σημαντικά προβλήματα.
Αφενός, η ψύκτρα TEC είναι αδύνατον να συνδεθεί στο τροφοδοτικό του υπολογιστή. Μπορεί να λειτουργεί με χαμηλά Volt, όμως χρειάζεται πολλά Ampere, και άρα είναι απαραίτητο ένα ξεχωριστό τροφοδοτικό.
Στο παρακάτω βίντεο, ο τύπος ουσιαστικά έφτιαξε ένα δικό του τροφοδοτικό για το TEC.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως είναι αυτό της συμπύκνωσης του αέρα.
Λόγω της μεγάλης διαφοράς θερμοκρασίας, η υγρασία της ατμόσφαιρας θα δημιουργήσει σταγόνες νερού, με τον ίδιο τρόπο που δημιουργούνται σταγόνες στο τζάμι όταν έξω κάνει κρύο και έχουμε αναμμένο το καλοριφέρ.
Για να αποφευχθεί αυτό το πρόβλημα, κάποια συστήματα Peltier έρχονται εξοπλισμένα με θερμοστάτη, ώστε να ελέγχουν την θερμοκρασία του επεξεργαστή και να προσαρμόζουν ανάλογα την απόδοση του TEC για να μειωθεί η διαφορά θερμοκρασίας.
Ακόμη κι έτσι, όμως, ο κίνδυνος της συμπύκνωσης παραμένει σε ένα βαθμό. Και δεν θέλουμε ούτε μια σταγόνα νερού να αγγίξει τη μητρική μας εν ώρα λειτουργίας.
Συνολικά, λοιπόν, αν δεν έχουμε προχωρημένες γνώσεις ηλεκτρονικών, και δεν έχουμε εμπειρία στο να “δαμάσουμε” όσο γίνεται την συμπύκνωση, η θερμοηλεκτρική ψύξη υπολογιστή με Peltier δεν είναι για εμάς.
Η ψύξη υπολογιστή με άζωτο
Πλέον φτάνουμε στα άκρα της λογικής, σε λύσεις για την ψύξη υπολογιστή δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να χρησιμοποιηθούν καθημερινά.
Η ψύξη υπολογιστή με άζωτο, ή ακόμα και με υγρό ήλιον, είναι μια τακτική η οποία χρησιμοποιείται από εξαιρετικά έμπειρους overclockers προκειμένου να σπάσουν παγκόσμια ρεκόρ overclocking επεξεργαστών, μνήμης RAM και καρτών γραφικών.
Με την εξάτμισή του, το υγρό άζωτο φτάνει τον επεξεργαστή σε θερμοκρασίες της τάξης των -120 βαθμών Κελσίου.
Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, το παγκόσμιο ρεκόρ overclocking επεξεργαστή, σύμφωνα με το hwbot.com, ανήκει στον χρήστη The Stilt από τη Φινλανδία. Κατάφερε να φτάσει έναν AMD FX-8370 στα 8722.78 GHz με υγρό άζωτο.
Όπως καταλαβαίνετε, λοιπόν, το υγρό άζωτο είναι λίγο πολύ όπως η Formula 1.
Είναι ενδιαφέρον να βλέπεις τα αποτελέσματά του, και δείχνει τα όρια που μπορεί να φτάσει ο εξοπλισμός μας σε ειδικές συνθήκες. Όμως δεν πρόκειται ποτέ να είναι μια πρακτική λύση για την ψύξη υπολογιστή στο σπίτι.
Εσείς ποια λύση για την ψύξη υπολογιστή χρησιμοποιείτε?
Είτε έχετε αγοράσει μια βαρβάτη ψύκτρα για ψύξη υπολογιστή με αέρα, είτε παίζετε με υδρόψυξη, ή ακόμα κι αν πειραματιστήκατε με την ψύξη υπολογιστή με λάδι, γράψτε μας στα σχόλια για την εμπειρία σας και, γιατί όχι, για τα επιτεύγματά σας σε overclocking.