Σύμφωνα με τη Wikipedia, αυτή τη στιγμή υπάρχουν περισσότερες από 250 διαφορετικές διανομές Linux, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων είναι διαθέσιμη δωρεάν. Στον οδηγό αυτό θα παρουσιάσουμε τις 14 σημαντικότερες διανομές Linux, για να σας βοηθήσουμε να επιλέξετε την καλύτερη για τις δικές σας ανάγκες.
Προτάσεις συνεργασίας
Τα νέα άρθρα του PCsteps
Γίνε VIP μέλος στο PCSteps
Γιατί υπάρχουν τόσες διανομές Linux?
Όπως αναλύσαμε σε προηγούμενο οδηγό, μια διανομή Linux είναι ένα πλήρες λειτουργικό σύστημα βασισμένο στον πυρήνα Linux (Linux kernel).
Ουσιαστικά οι μηχανικοί μιας εταιρείας – ή κάποιοι ενθουσιώδεις απλοί χρήστες, με τις κατάλληλες γνώσεις – έχουν συνδυάσει τον πυρήνα Linux μαζί με τις απαραίτητες εφαρμογές (GNU Shell, X Server, γραφικό περιβάλλον, browser, media player κλπ) για να δημιουργήσουν ένα πλήρες και αυτόνομο λειτουργικό σύστημα.
Ενώ δεν έχουν όλοι τις τεχνικές γνώσεις για να φτιάξουν μια δική τους διανομή, πολλές από τις διανομές linux είναι αρκετά απλές στην εγκατάσταση και τη χρήση ακόμη και για χρήστες με ελάχιστες γνώσεις υπολογιστών.
Ένας από τους λόγους που υπάρχουν τόσες εκατοντάδες διαφορετικές διανομές Linux είναι η εξειδίκευση.
Υπάρχουν διανομές Linux κατάλληλες για αρχάριους, διανομές Linux με πειραματικές εφαρμογές για προχωρημένους χρήστες, διανομές Linux ειδικές για Servers, διανομές Linux φτιαγμένες για μαθητές, διανομές Linux σχεδιασμένες αποκλειστικά για κινητά και tablets, μέχρι και διανομές Linux εξειδικευμένες για εφαρμογές Home Cinema.
Με τόσες διαθέσιμες επιλογές, ακόμη κι ένας έμπειρος χρήστης είναι εύκολο να χαθεί.
Ας δούμε λοιπόν ποιες είναι οι διανομές Linux που έχουν αφήσει το στίγμα τους στην παγκόσμια κοινότητα των υπολογιστών, ποια είναι τα υπέρ και τα κατά της καθεμιάς, και ποιες ανάγκες είναι σχεδιασμένες για να καλύπτουν.
Διανομές Linux για αρχάριους χρήστες
Είτε είμαστε εντελώς πρωτάρηδες στον υπολογιστή, ή ακόμη κι αν παίζουμε τα Windows στα δάχτυλα, αν δεν έχουμε ξαναχρησιμοποιήσει Linux, είμαστε αρχάριοι σε αυτό.
Αυτές είναι οι καλύτερες διανομές για όσους πρωτοξεκινούν στο Linux. Πρόκειται για διανομές σταθερές, χωρίς πειραματικές τεχνολογίες, εύχρηστες, και που συνήθως δεν δημιουργούν προβλήματα.
Ubuntu / Kubuntu / Xubuntu
Η γνωστότερη και πιο διαδεδομένη διανομή Linux αυτή τη στιγμή είναι με διαφορά το Ubuntu. Υπάρχει μεγάλος αριθμός χρηστών οι οποίοι αγνοούν πως υπάρχουν άλλες διανομές Linux πέραν του Ubuntu.
Με πλήρως εξελληνισμένο περιβάλλον, το Ubuntu είναι εύκολο στην εγκατάσταση και τη χρήση. Έχει εξαιρετική συμβατότητα με το hardware και αναγνωρίζει άμεσα τις περισσότερες συσκευές χωρίς να χρειάζονται εξωτερικοί drivers. Τέλος, διαθέτει μια τεράστια βιβλιοθήκη λογισμικού.
Επιπλέον, η βασική του εγκατάσταση περιέχει προεγκατεστημένη την πλειοψηφία των εφαρμογών που θα χρειαστούμε – από τον Media Player και το Browser μέχρι μια πλήρη σουίτα Office.
Παραλλαγές του Ubuntu όπως το Kubuntu ή το Xubuntu έχουν αλλαγές κυρίως όσον αφορά το γραφικό περιβάλλον. Το γραφικό περιβάλλον του Ubuntu ονομάζεται Unity, το Kubuntu έχει προεπιλεγμένο το KDE ενώ το Xubuntu έχει το Xfse.
Πέραν από το γραφικό περιβάλλον, η “καρδιά” του λειτουργικού είναι η ίδια, με το Kubuntu, το Xubuntu και άλλες τέτοιες παράγωγες διανομές να ακολουθούν τις ίδιες εκδόσεις με το απλό Ubuntu, και να υποστηρίζουν τις ίδιες εφαρμογές – εκτός από αυτές που εξαρτώνται από το γραφικό περιβάλλον.
Για να εγκαταστήσετε το Ubuntu στον υπολογιστή σας, δείτε τον οδηγό μας:
Πλήρης οδηγός εγκατάστασης Ubuntu στα Ελληνικά
Linux Mint
To Linux Mint είναι σταθερά η πιο δημοφιλής από τις διανομές Linux όσον αφορά το Distrowatch.com τους τελευταίους 12 μήνες, και είναι μια διανομή στην οποία ένας αριθμός χρηστών του Ubuntu σκέφτονται να μεταπηδήσουν ή έχουν ήδη μεταπηδήσει.
Το Linux Mint αρχικά ξεκίνησε σαν μια παραλλαγή του Kubuntu, πριν βασιστεί εξ' ολοκλήρου στο Ubuntu.
Από την 6η του έκδοση Elyssa το 2008, το Linux Mint ακολουθεί τις ανανεώσεις του Ubuntu. Κυκλοφορούν δύο εκδόσεις το χρόνο, κατά προσέγγιση ένα μήνα μετά τις αντίστοιχες εκδόσεις του Ubuntu – συνήθως Μάιο και Νοέμβριο.
Υπάρχουν αρκετά στοιχεία που κάνουν το Linux Mint να ξεχωρίζει. Αυτό που φαίνεται με την πρώτη ματιά είναι το γραφικό περιβάλλον Cinnamon, που αποτελεί παρακλάδι του Gnome και έχει αναπτυχθεί από την ομάδα του Linux Mint για το Linux Mint.
Σε αντίθεση με το Unity, που απέχει σημαντικά από το γραφικό περιβάλλον των Microsoft Windows, το Cinnamon στοχεύσει σε μια πολύ πιο ομαλή μετάβαση για τους χρήστες των Windows.
Επιπλέον, το Linux Mint έχει προεγκατεστημένα Codecs για τη αναπαραγωγή αρχείων εικόνας και ήχου, καθώς και εφαρμογές όπως το GIMP και το VLC, που στο Ubuntu πρέπει να εγκατασταθούν ξεχωριστά.
Τέλος, το Linux Mint τείνει να έχει προεγκατεστημένες πιο καινούριες εκδόσεις των διαφόρων προγραμμάτων, σε σχέση με το πιο συντηρητικό Ubuntu.
Συνολικά, για κάποιο χρήστη που γνωρίζει καλά τα Windows, το Linux Mint είναι ένα πιο φυσικό πρώτο βήμα στον κόσμο του Linux.
Για την εγκατάσταση Linux Mint, δείτε τον οδηγό μας:
Εγκατάσταση Linux Mint μαζί με τα Windows
Διανομές Linux για αργούς υπολογιστές
Ένα μεγάλο πλεονέκτημα στις διανομές Linux είναι πως υπάρχουν σύγχρονες διανομές εξειδικευμένες για παλαιότερα συστήματα.
Αυτό σημαίνει πως αν μας έχει ξεμείνει κανένας υπολογιστής με 256MB RAM και μονοπύρηνο επεξεργαστή, δεν είναι ανάγκη να του έχουμε φορτωμένα τα Windows XP, τα οποία δεν είναι πλέον ασφαλή.
Με τις παρακάτω διανομές linux, ο παλιός μας υπολογιστής θα λειτουργεί άριστα για πλοήγηση στο Internet, μουσική, ταινίες, και επεξεργασία αρχείων του Office.
Lubuntu
Tο Lubuntu είναι μια παραλλαγή του Ubuntu αντίστοιχη με τα Kubuntu και Xubuntu, μόνο που είναι ειδικά βελτιστοποιημένη για παλιότερους υπολογιστές, με λίγη μνήμη και μικρό επεξεργαστή.
Διαθέτει το γραφικό περιβάλλον LXDE (Lightweight X11 Desktop Environment), που έχει αναπτυχθεί ειδικά ώστε να έχει χαμηλές απαιτήσεις και με κριτήριο την εξοικονόμηση ενέργειας.
Θεωρητικά, ο χαμηλότερος υπολογιστής που χρειάζεται για να τρέξει το Lubuntu διαθέτει επεξεργαστή Pentium II ή Celeron και 128MB RAM.
Puppy Linux
Tο Puppy Linux είναι μία από τις πιο ελαφριές διανομές Linux της αγοράς, και μπορεί να τρέξει ακόμη και σε υπολογιστές με 256MB RAM και παλιούς επεξεργαστές.
Ενώ πρόκειται για εντελώς αυτόνομη διανομή, το Puppy Linux διαθέτει εκδόσεις συμβατές με τις εφαρμογές του Slackware αλλά και τις εφαρμογές Debian/Ubuntu, γεγονός που του δίνει πρόσβαση σε μια βιβλιοθήκη δεκάδων χιλιάδων εφαρμογών.
Συνολικά είναι μια διανομή αρκετά απλή στην εγκατάσταση και τη χρήση, και δεν πρόκειται να επιβαρύνει ακόμη και παλιούς υπολογιστές.
Διανομές Linux για εξοικειωμένους χρήστες
Αν έχουμε ήδη δουλέψει για κάποιο διάστημα μια “εισαγωγική” διανομή Linux όπως το Ubuntu ή το Linux Mint, και έχουμε εξοικειωθεί με το λειτουργικό, ίσως είναι καιρός να πάμε ένα βήμα παρακάτω όσον αφορά τη γνώση μας για το Linux.
Οι παρακάτω διανομές είναι κάπως μεγαλύτερη πρόκληση για το χρήστη. Κάποιες είναι λιγότερο φιλικές, κάποιες έχουν περιορισμούς που απαιτούν ένα ελάχιστο επίπεδο γνώσεων για να ξεπεραστούν, και άλλες ενσωματώνουν bleeding-edge τεχνολογίες, που δεν έχουν δοκιμαστεί ακόμα αρκετά και είναι πολύ πιθανό να έχουν bugs.
Debian
Μία από τις παλιότερες διανομές Linux, το Debian είναι η βάση για αμέτρητες διανομές, μεταξύ των οποίων και το εξαιρετικά δημοφιλές Ubuntu.
Το Debian έκανε την πρώτη του εμφάνιση στις 16 Αυγούστου 1993, και είναι η δεύτερη παλαιότερη διανομή που υποστηρίζεται ακόμα ενεργά (μετά τη Slackware, που είναι ένα μήνα παλαιότερη).
Ενώ δεν είναι ιδιαίτερα φιλική για έναν αρχάριο χρήστη, έχει μια εξαιρετικά μεγάλη γκάμα εφαρμογών προς εγκατάσταση – περισσότερες από 35.000 – χαρακτηρίζεται για τη σταθερότητά της, και έχει χρησιμοποιηθεί για τη λειτουργία ενός αυτόνομου ρομποτικού υποβρυχίου.
Πόσες εκδόσεις των Windows μπορούν να καμαρώσουν για κάτι αντίστοιχο?
openSUSE
Το όνομα SUSE είναι ένα από τα ιστορικά ονόματα στο χώρο του Linux. Ξεκίνησε το 1994 και ήταν μία από τις γνωστότερες διανομές της εποχής.
Η επωνυμία SUSE προέρχεται από τα αρχικά της γερμανικής φράσης “Software und System-Entwicklung” (software and systems development, ανάπτυξη λογισμικού και συστημάτων).
Στις πρώτες του εκδόσεις το SUSE βασιζόταν στο Slackware (το οποίο θα δούμε παρακάτω), αργότερα στη διανομή Jurix – η οποία “έζησε” μόνο μεταξύ 1994 και 1996 – και από εκεί και πέρα το SUSE αναπτύχθηκε αυτόνομα.
Το 2003 η Novell αγόρασε την επωνυμία και τα λογότυπα SUSE, και το χώρισε σε δύο παρακλάδια: στο δωρεάν openSUSE και το πληρωμένο SUSE Enterprise Linux, για χρήση σε επιχειρήσεις. Το 2011 η ίδια η Novell εξαγοράστηκε, αλλά ο διαχωρισμός των λειτουργικών παραμένει ίδιος.
Το openSUSE είναι μια αρκετά φιλική εφαρμογή για το νέο χρήστη, η οποία παράλληλα ενσωματώνει αρκετές bleeding-edge τεχνολογίες, οι οποίες σε άλλες διανομές μπορεί να κάνουν χρόνια να υποστηριχθούν – πχ το σύστημα αρχείων BTRFS.
Βέβαια, μαζί με τις Bleeding-edge τεχνολογίες το πιθανότερο είναι πως θα υπάρχουν bugs τα οποία ενδεχομένως να μην έχουν εντοπιστεί ή να μην έχουν διορθωθεί ακόμα.
Όπως αναφέρει ο Jos Poortvliet, ο community manager του openSUSE, “Βγάζουμε μια νέα έκδοση όταν δεν είναι πολύ σπασμένη”.
Αν λοιπόν δεν σας πειράζει να πέσετε σε κάποιο από τα “σπασίματα”, ρίξτε του μια ματιά.
Fedora
To Fedora Project χρηματοδοτείται από τη Red Hat, και συνεισφέρει παράλληλα στις διανομές Fedora και Red Hat Enterprise Linux.
Η Fedora είναι τρόπον τινά μια “πειραματική” διανομή, ένα θερμοκήπιο για το συνδυασμό και τη δοκιμή των τελευταίων τεχνολογιών.
Η Fedora δίνει μεγάλη σημασία στο δωρεάν λογισμικό, και αποφεύγει την εγκατάσταση προγραμμάτων κλειστού κώδικα, όπως οι proprietary drivers.
Έχει τις τελευταίες, bleeding edge εκδόσεις των προγραμμάτων – με τα bug που αυτό συνεπάγεται – και η υποστήριξη από τη Red Hat δεν διαρκεί πολύ για την κάθε έκδοση.
Ουσιαστικά, απευθύνεται σε προχωρημένους χρήστες, που δεν θα πανικοβληθούν μπροστά σε ένα ή περισσότερα bugs, δεν θα δυσκολευτούν να ψάξουν για το πώς να τα επιλύσουν, και δεν θα τους πειράζει να κάνουν format και να βάζουν τη νέα έκδοση κάθε έξι μήνες.
Mageia
Η διανομή Mageia δεν ξεκίνησε αυτόνομη, αλλά αυτονομήθηκε στην πορεία, ως ο μόνος επιζήσας σε ένα ταραγμένο οικογενειακό δέντρο, που ίσως να το ζήλευε ακόμα και το Game of Thrones.
Η ιστορία ξεκινάει με το Γαλλικό Mandrake Linux, το οποίο πριν από αρκετά χρόνια – και πριν εμφανιστεί το Ubuntu – ήταν η γνωστότερη διανομή Linux, και αποτέλεσε την πρώτη επαφή πολλών χρηστών με το νέο λειτουργικό.
Κάποια στιγμή το Mandrake συγχωνεύτηκε με τη Βραζιλιανή διανομή Conectiva Linux, και από τα δύο ονόματα προέκυψε η ονομασία Mandriva. Η εταιρία που διαχειριζόταν εκείνη τη διανομή ονομαζόταν Mandriva S.A.
Σύντομα αργότερα, όμως, άρχισε η κατρακύλα. Η εταιρεία απέλυσε τον ιδρυτή της, Gael Duval, άλλαξε CEO περισσότερες φορές απ' όσες θα ήταν υγιές για μια επιχείρηση, και τελικά βρέθηκε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.
Το 2010 το Γαλλικό Tribunal de Commerce ρευστοποίησε το τμήμα Edge IT της Mandriva S.A., και απέλυσε όλους τους υπαλλήλους.
Ορισμένοι από αυτούς, που ήταν κυρίως υπεύθυνοι για την ανάπτυξη και συντήρηση του Mandriva Linux, μαζί με αρκετούς άλλους προγραμματιστές και υποστηριχτές από την κοινότητα του Mandriva, ανακοίνωσαν τη δημιουργία της διανομής Mageia.
Η τελευταία έκδοση του Mandriva κυκλοφόρησε το 2011, και κανείς δεν πολυασχολείται πλέον μαζί της.
Αντίθετα η Mageia είναι από τις πλέον δημοφιλείς διανομές linux, καθώς βρίσκεται σταθερά στο Top 5 του Distrowatch.com, μαζί με μεγαθήρια με ιστορία χρόνων.
Ο πρωταρχικός στόχος της Mageia είναι η σταθερότητα. Γι' αυτό το λόγο, τόσο σε επίπεδο πυρήνα όσο και εφαρμογών, προτιμάει παλαιότερες και δοκιμασμένες εκδόσεις, αποφεύγοντας βεβαίως να μείνει παρωχημένη.
Το βασικό μειονέκτημα της Mageia είναι πως δεν έχει την πλούσια επιλογή λογισμικού που έχουν άλλες διανομές Linux στη διάθεσή τους.
Αυτό σημαίνει πως ακόμη και για κάποιες σχετικά γνωστές εφαρμογές, όπως πχ ο Filezilla, η μόνη επιλογή εγκατάστασης είναι το compile από τον πηγαίο κώδικα, μια διαδικασία που σίγουρα δεν είναι για αρχάριους χρήστες.
Διανομές Linux με απόλυτο customization
Τι προτιμάτε, να αγοράζετε ρούχα έτοιμα από το ράφι, ή να κατεβάζετε πατρόν από το Internet και να ράβετε ρούχα ακριβώς στα μέτρα σας?
Οι παρακάτω διανομές επιτρέπουν ακριβώς αυτό: να φτιάξουμε ένα σύστημα Linux ακριβώς στα μέτρα του υπολογιστή μας, που να εκμεταλλεύεται στο έπακρο τις δυνατότητές του και να έχει καλύτερη σταθερότητα, ασφάλεια και επιδόσεις από τις έτοιμες εφαρμογές.
Αυτό βέβαια προϋποθέτει να έχουμε εξαιρετικά προηγμένη γνώση όσον αφορά το Linux, και βεβαίως αρκετό χρόνο και υπομονή, μέχρι να φέρουμε την κάθε διανομή στα μέτρα μας.
Slackware
Το Slackware είναι ο “παππούς” των διανομών Linux. Το Linux έκανε την πρώτη του εμφάνιση το 1991, και το Slackware κυκλοφόρησε στις 17 Ιουλίου του 1993, σχεδόν ακριβώς ένα μήνα πριν το πρώτο Debian.
Το Slackware δεν απευθύνεται σε αρχάριους χρήστες σε καμία περίπτωση. Ακόμη και χρήστες που χρησιμοποιούν για καιρό μια από τις δημοφιλείς διανομές Linux, όπως το Ubuntu, το πιθανότερο είναι να τα βρουν μπαστούνια με το Slackware.
Χαρακτηριστικό είναι πως κατά την εγκατάσταση δεν υπάρχει καθόλου γραφικό περιβάλλον. Εργασίες όπως το partitioning χρειάζεται να γίνουν από τη γραμμή εντολών, ενώ την υπόλοιπη εγκατάσταση αναλαμβάνει ένα σκριπτάκι.
Ακόμη και μετά την εγκατάσταση, όμως, ο χρήστης θα πρέπει να εγκαταστήσει χειροκίνητα τους drivers που χρειάζεται, το X window system και το γραφικό περιβάλλον που θέλει.
Αυτό βέβαια έχει σαν αποτέλεσμα ένα σύστημα το οποίο είναι πραγματικά στα μέτρα μας, χωρίς τίποτα το περιττό, και παράλληλα μας διδάσκει πολλά για το πώς λειτουργεί το Linux.
Όπως λένε: Όταν ξέρεις το Red Hat, ξέρεις το Red Hat. Όταν ξέρεις το Slackware, ξέρεις το Linux.
Arch Linux
Αν το Slackware είναι ο παππούς των διανομών του Linux, το Arch Linux είναι ο υιοθετημένος εγγονός του. Έχει ακριβώς την ίδια φιλοσοφία μινιμαλισμού, αλλά είναι εντελώς αυτόνομο και δεν έχει βασιστεί σε καμία άλλη διανομή.
Στην πραγματικότητα, εγκαθιστώντας το Arch Linux δεν έχουμε τίποτα περισσότερο από τον πυρήνα του Linux και μερικά επιπλέον εργαλεία.
Για να έχουμε ένα γραφικό περιβάλλον και γενικά οποιαδήποτε χρήση του συστήματος, θα πρέπει να εγκαταστήσουμε τα πάντα χειροκίνητα, τους drivers, τον server διαχείρισης των γραφικών, το γραφικό περιβάλλον, τον browser, τον Media Player κλπ.
Τίποτα δεν είναι προεπιλεγμένο, και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα κάθε εγκατάσταση Arch Linux να είναι λιγότερο ή περισσότερο διαφορετική από τις άλλες.
Συνεπώς, το Arch Linux είναι μια διανομή για χρήστες με σημαντική τριβή όσον αφορά το Linux, που δεν φοβούνται να πειραματιστούν για να έχουν ένα σύστημα στα μέτρα τους.
Gentoo
Η ιδέα πίσω από το Gentoo ήταν να μην υπάρχουν έτοιμα πακέτα λογισμικού προς εγκατάσταση, όπως για το Debian, το Ubuntu και για τις περισσότερες διανομές.
Αντίθετα, το 100% του λογισμικού είναι self-compiled. Αυτό σημαίνει πως κατεβάζουμε τον πηγαίο κώδικα του λογισμικού, και τον μετατρέπουμε στον υπολογιστή μας σε εκτελέσιμη εφαρμογή.
Αυτό έχει το πλεονέκτημα πως κάθε ξεχωριστή εφαρμογή ρυθμίζεται ακριβώς στα μέτρα του δικού μας συστήματος, και είναι πιθανότερο να είναι πιο γρήγορη η εκτέλεσή της σε σχέση με μια εφαρμογή που έχει “πακετάριστεί” από κάποια εταιρεία και είναι διαθέσιμη ως πακέτο από τους server της.
Προφανώς η χρήση του Gentoo προϋποθέτει εξαιρετικά καλή γνώση του Linux, αλλά και αρκετή υπομονή, καθώς το compiling είναι μια απαιτητική σε επεξεργαστική ισχύ και χρονοβόρα διαδικασία.
Όμως ένα καλοστημένο σύστημα Gentoo έχει τα φόντα να είναι γρηγορότερο από κάθε άλλη διανομή στον ίδιο υπολογιστή.
Διανομές Linux για επιχειρήσεις
Ανεξαρτήτως της διείσδυσης του Linux σε οικιακό επίπεδο, που ακόμα δεν είναι ιδιαίτερα αξιόλογη σε σχέση με τα Windows και το Mac OS, στον επαγγελματικό χώρο τα πράγματα είναι αλλιώς.
Όσον αφορά τους servers κάθε είδους, οι ειδικές, επαγγελματικές διανομές Linux ανταγωνίζονται στα ίσια τις αντίστοιχες Server εκδόσεις των Windows.
Οι παρακάτω διανομές Linux δεν απευθύνονται σε καμία περίπτωση σε οικιακούς χρήστες. Μάλιστα, οι δύο από τις τρεις αποτελούν εξαίρεση γενικά στο χώρο των διανομών Linux, καθώς δεν είναι δωρεάν και μπορεί να κοστίζουν αρκετά χρήματα, αναλόγως των επιλογών υποστήριξης.
SUSE Linux Enterprise Server
Το SUSE Linux Enterprise Server είναι η αντίστοιχη επαγγελματική έκδοση του SUSE.
Εκεί που το openSUSE πειραματίζεται με bleeding-edge τεχνολογίες, το SUSE Linux Enterprise Server θα ενσωματώσει μόνο τις δοκιμασμένες τεχνολογίες που θα εγγυηθούν τη σταθερότητα την οποία χρειάζεται ένα εταιρικό περιβάλλον.
Το κόστος για την απόκτηση του SUSE Linux Enterprise Server ξεκινάει από τα 290 ευρώ το χρόνο, που είναι η απλούστερη έκδοση, χωρίς υποστήριξη.
Για τις επιχειρήσεις που επιθυμούν και τεχνική υποστήριξη από τη SUSE, υπάρχουν πακέτα των 670 και 1250 ευρώ το χρόνο.
Τα πακέτα αυτά περιλαμβάνουν και εκπαίδευση των εργαζομένων (από τα βασικά μέχρι το πλήρες administration) αλλά και τεχνική υποστήριξη μέχρι 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα, και χρόνο απόκρισης από 1 ώρα.
Επίσης υπάρχουν ξεχωριστά πακέτα για εξειδικευμένους Servers IBM POWER και Intel ITANIUM.
Αγοράστε το SUSE Linux Enterprise Server
Red Hat Enterprise Linux
Το Red Hat Enterprise Linux, όπως και SUSE Linux Enterprise Server, είναι από τις ελάχιστες διανομές linux που δεν διατίθεται δωρεάν. H Red Hat χρησιμοποιεί τους νόμους του δικαίου των εμπορικών σημάτων (trademark law) για να απαγορεύσει τη δωρεάν διανομή του.
Ουσιαστικά το Red Hat Enteprise Linux έχει την ίδια σχέση με το Fedora που είδαμε παραπάνω, όπως έχει το SUSE Linux Enteprise Server με το openSUSE.
Στη διανομή Fedora δοκιμάζονται όλες οι bleeding-edge τεχνολογίες, και στο Red Hat Enterprise Linux ενσωματώνονται οι δοκιμασμένες τεχνολογίες, με στόχο τη σταθερότητα.
Ουσιαστικά η επιλογή ανάμεσα στο Red Hat Enterprise Linux ή το SUSE Linux Enterpise Server έχει να κάνει με το σε ποιο από τα δύο έχει ήδη εμπειρία ο System Administrator, ή ακόμη και σε επίπεδο προσωπικής προτίμησης.
Αλλιώς και οι δύο είναι εξαιρετικά αξιόλογες διανομές, που διαθέτουν προηγμένες επιλογές τεχνικής υποστήριξης από τις αντίστοιχες εταιρείες τους, με το κατάλληλο κόστος, φυσικά.
Στο Red Hat Enterprise Linux το κόστος ξεκινάει από τα 349 δολάρια το χρόνο χωρίς υποστήριξη και ξεπερνάει τα 1300 δολάρια για Premium υποστήριξη.
Αγοράστε το Red Hat Enterprise Linux
CentOS (Community Enterprise Operating System)
To CentOS είναι η απάντηση της κοινότητας του Linux στην πληρωμένη μορφή του Red Hat Enterprise Linux.
Μπορεί η ονομασία Red Hat Enterprise Linux να προστατεύεται από το δίκαιο των εμπορικών σημάτων, όμως ο κώδικας που το αποτελεί είναι δωρεάν.
Έτσι, ορισμένοι προγραμματιστές παίρνουν τον κώδικα του Red Hat Enterprise Linux, αφαιρούν οτιδήποτε σχετικό με εμπορικά σήματα, και κυκλοφορούν το αντίστοιχο CentOS.
Πρακτικά το CentOS είναι μια εντελώς δωρεάν εκδοχή του Red Hat Enterprise Linux, και διατηρεί απόλυτη συμβατότητα με αυτό.
Αυτός ήταν και ο λόγος για την εξαιρετική επιτυχία του για χρήση σε Web Servers. Το 2010 ξεπέρασε τη χρήση του Debian, καθώς ήταν το λειτουργικό στο 30% των Linux Web Servers.
Τον Ιανουάριο του 2014, η Red Hat ανακοίνωσε πως θα χρηματοδοτεί το CentOS project, διατηρώντας τον open-source χαρακτήρα του. Πλέον οι επικεφαλής προγραμματιστές του CentOS είναι υπάλληλοι της Red Hat, αν και ανήκουν σε διαφορετική ομάδα από την ομάδα του Red Hat Enterprise Linux.
Το μόνο μειονέκτημα του CentOS έναντι του Red Hat Enterprise Linux είναι πως δεν παρέχει εξειδικευμένες επιλογές υποστήριξης από τη Red Hat, και άρα ο administrator ή οι administrators στην επιχείρηση θα πρέπει να είναι αρκετά έμπειροι για να λύσουν οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει.
Εσείς ποιες διανομές Linux προτιμάτε?
Όπως προαναφέραμε, με περισσότερες από 250 διανομές Linux, ήταν αδύνατον να τις συμπεριλάβουμε όλες σε έναν οδηγό.
Οι παραπάνω σίγουρα είναι οι πιο γνωστές και δημοφιλείς, με εκατομμύρια υποστηριχτές.
Αν χρησιμοποιείτε κάποια από τις παραπάνω Linux, ή πιστεύετε πως αφήσαμε απ' έξω κάποια πολύ σημαντική διανομή, γράψτε μας στα σχόλια.