Home » Smartphones-Tablets » Μπαταρία Κινητού: 3 Κοινά Λάθη Που Μειώνουν Τη Διάρκεια Ζωής
Featured Μπαταρία Kινητού 3 Κοινά Λάθη Που Μειώνουν Τη Διάρκεια Ζωής 2Β

Μπαταρία Κινητού: 3 Κοινά Λάθη Που Μειώνουν Τη Διάρκεια Ζωής

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Πολλοί χρήστες παραπονιούνται πως η μπαταρία κινητού εξαντλείται γρήγορα παρότι έχουν τη νέα συσκευή λίγο καιρό. Συχνά κατηγορούν τον κατασκευαστή της για αυτό το πρόβλημα, αλλά δεν ευθύνεται πάντα η εταιρεία. Δείτε τρεις εσφαλμένες ενέργειες που ενδεχομένως κάνουμε σε καθημερινή βάση και μπορούν να προκαλέσουν σημαντική πτώση στη μπαταρία του κινητού μέσα σε λίγους μήνες, καθώς και έξη μύθους και παρανοήσεις που συντηρούνται ακόμη.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Λάθη που ζημιώνουν τη μπαταρία κινητού

Παρότι είναι μύθος ότι η μπαταρία κινητού αντέχει μόνο για δύο χρόνια λόγω του ότι μετρά τη διάρκεια ζωής σε κύκλους φόρτισης, είναι φυσικό να μην είναι για πάντα ακμαία. Είναι αναλώσιμη και η απόδοση της αναπόφευκτα θα μειωθεί με την πάροδο του χρόνου.

Όμως, αποφεύγοντας τις εσφαλμένες ενέργειες, μπορούμε να επιβραδύνουμε αυτή τη φθορά και να διασφαλίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τη μακροζωία της.

Σφάλμα 1 – Φορτίζω σε λάθος επίπεδα

Παραδόξως, η μπαταρία κινητού καταπονείται περισσότερο όταν είναι πλήρως φορτισμένη ή εντελώς άδεια. Έτσι, το κοινό λάθος είναι ότι περιμένουμε να φτάσει η μπαταρία σε πολύ χαμηλά επίπεδα και μετά την φορτίζουμε στο 100%.

Μπαταρία Kινητού 5 Κοινά Λάθη Που Μειώνουν Τη Διάρκεια Ζωής 3α

Επιπλέον, μια μπαταρία όταν φορτίζεται με γρήγορο φορτιστή καταπονείται περισσότερο μετά το 80% της φόρτισης. Αυτό είναι το όριο που το ρεύμα υψηλής τάσης δεν απορροφάται το ίδιο αποτελεσματικά από την μπαταρία.

Για τον λόγο αυτό, οι περισσότεροι κατασκευαστές λένε ότι η διατήρηση του επιπέδου της μπαταρίας όσο το δυνατόν πιο κοντά στη μέση (30% έως 80%), μπορεί να παρατείνει αποτελεσματικά τη διάρκεια ζωής της.

Επομένως, αν δεν συντρέχει επιτακτικός λόγος για φόρτιση κάποια δεδομένη στιγμή, πρέπει να φορτίζουμε το smartphone μόνο όταν κατεβαίνει στο 20-30% και να το αποσυνδέουμε όταν το επίπεδο έχει πάει στο 80-90%το πολύ.

Σε αυτό μπορεί να μας βοηθήσουν και ειδικές μικρές εφαρμογές που μας υπενθυμίζουν πότε η μπαταρία κινητού βρίσκεται σε αυτά τα κρίσιμα επίπεδα.

Μπαταρία Kινητού 5 Κοινά Λάθη Που Μειώνουν Τη Διάρκεια Ζωής 3

Εμείς από προσωπική εμπειρία προτείνουμε το Full Battery Charge Alarm, ορίζοντας τις δύο ρυθμίσεις που βλέπουμε στην παραπάνω εικόνα.

Σφάλμα 2 – Φορτίζω το κινητό σε ακατάλληλη χρονική στιγμή

Οι μπαταρίες λιθίου που διαθέτουν τα σύγχρονα smartphone μπορούν να υποβαθμιστούν πολύ πιο σύντομα όταν φορτίζουμε το κινητό την ώρα που υπάρχει άνοδος της θερμοκρασίας.

Για παράδειγμα, αν παίζουμε παιχνίδια στο κινητό και κάποια στιγμή το επίπεδο της μπαταρίας έχει πέσει χαμηλά, το κρίσιμο λάθος είναι να το συνδέσουμε αμέσως στον φορτιστή. Αν μάλιστα το επίπεδο έχει πέσει και κάτω από 20%, όπως είδαμε προηγουμένως, τότε είναι διπλό το λάθος.

Καθώς οι θερμοκρασίες έχουν ανέβει κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, η άμεση φόρτιση θα αυξήσει και άλλο τη θερμοκρασία στη μπαταρία κινητού, πέρα ​​από τους 40°C που είναι το μέγιστο επιτρεπόμενο όριο. Αν αυτό γίνεται συχνά, θα επιφέρει την απώλεια χωρητικότητας.

Επομένως, όταν πέφτει το επίπεδο της μπαταρίας μετά από εντατική χρήση, πρέπει να αφήσουμε το κινητό σε αδράνεια για 5-10 λεπτά μέχρι να πέσει η θερμοκρασία, και μετά να το συνδέσουμε στον φορτιστή.

Σε γενικές γραμμές, με το θέμα της θερμοκρασίας, καλό είναι να προλάβουμε τη θερμική απενεργοποίηση που είναι ενσωματωμένη στο ίδιο το Android, όπου το κινητό μόλις υπερθερμανθεί κλείνει αυτόματα γιατί ήδη έχει υποστεί ζημιά, και προσπαθεί να αποσοβήσει τα χειρότερα.

Μπαταρία Kινητού 5 Κοινά Λάθη Που Μειώνουν Τη Διάρκεια Ζωής 3ααα

Σε αυτό μπορεί να μας βοηθήσουν πάλι ειδικά apps στο Play Store που μας υπενθυμίζουν πότε η μπαταρία κινητού αρχίζει και υπερβαίνει τα επιτρεπτά όρια θερμοκρασίας. Εμείς προτείνουμε το Battery Temperature που παρατηρούμε στην παραπάνω εικόνα.

Σφάλμα 3 – Αφήνω το smartphone συνδεδεμένο στον φορτιστή

Οι μεγάλοι κατασκευαστές κινητών Android, όπως η Samsung, δίνουν ξεκάθαρες συμβουλές για τη μπαταρία κινητού. “Μην αφήνετε το τηλέφωνό σας συνδεδεμένο στον φορτιστή για μεγάλα χρονικά διαστήματα γιατί μπορεί να μειώσει τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας”.

Φυσικά, είναι μύθος το ότι η συνεχής σύνδεση του κινητού στον φορτιστή κατά τη διάρκεια της νύχτας προκαλεί υπερφόρτωση και άλλες ζημιές, καθώς τα σύγχρονα smartphone είναι αρκετά έξυπνα ώστε να μην επιτρέψουν κάτι τέτοιο.

Ωστόσο, έχοντας το κινητό συνεχώς στον φορτιστή, ιδίως στο αυτοκίνητο όπου η θερμοκρασία της συσκευής μπορεί να είναι μονίμως στους 45°C+, εκτός του ότι θα ξεπερνάμε συνεχώς το επιτρεπτό όριο του 80%-90%, επισπεύδουμε άθελα μας τη γήρανση της μπαταρίας.

Σύμφωνα με ειδικούς του κλάδου, το κινητό πρέπει να εκτίθεται διαρκώς σε θερμοκρασία περιβάλλοντος μεταξύ 15⁰C και 40⁰C. Οι υψηλότερες θερμοκρασίες μπορούν να προκαλέσουν απώλεια χωρητικότητας της μπαταρίας έως και 65% μέσα σε τρεις μήνες.

Επηρεάζει την μπαταρία αν έχω το κινητό ενεργό 24/7?

Αν και δεν είναι σφάλμα, ωστόσο, ανάλογα τη συσκευή, η συνεχής και αδιάλειπτη λειτουργία της μπορεί να επηρεάσει τη διάρκεια ζωής και την απόδοση της μπαταρίας με την πάροδο του χρόνου.

Φυσικά, δεν χρειάζεται να κλείνουμε το κινητό κάθε βράδυ. Μια φορά την εβδομάδα είναι μια χαρά. Άλλωστε, η επανεκκίνηση μπορεί να βοηθήσει και στη βελτίωση της απόδοσης της συσκευής μας.

6 μύθοι και αλήθειες για την μπαταρία κινητού

Εκτός από τα σφάλματα, υπάρχουν και έξη ακόμη μύθοι για τη μπαταρία κινητού, εκτός από αυτούς που αναφέραμε ήδη. Συνεχίζουν να συντηρούνται και στις μέρες μας. Τους παραθέτουμε συνοπτικά.

  • Η φόρτιση μέσω USB του υπολογιστή είναι επιβλαβής. Μύθος, δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Αντιθέτως, η φόρτιση λίγο πιο αργά είναι πιθανώς καλή για τις μπαταρίες.
  • Η μπαταρία αναπτύσσει “μνήμη”. Μύθος, ήταν ένα πρόβλημα με παλαιότερες μπαταρίες νικελίου-καδμίου (NiCad).
  • Η φόρτιση σε λειτουργία πτήσης είναι πιο γρήγορη. Αληθές, αλλά πρόκειται για αμελητέα διαφορά 4-5 λεπτών.
  • Το ενεργό Wi-Fi / 4G / Bluetooth στο παρασκήνιο εξαντλεί τη μπαταρία: Αληθές, αλλά τη μεγαλύτερη εξάντληση την προκαλεί η φωτεινότητα.
  • Ένας φορτιστής εμπορίου θα καταστρέψει την μπαταρία. Μύθος, στη χειρότερη απλά δεν θα τη φορτίζει επαρκώς ή καθόλου.
  • Η ασύρματη φόρτιση μειώνει τη διάρκεια ζωής. Εν μέρει αληθές, καθώς οι σύγχρονοι ασύρματοι φορτιστές των κατασκευαστών παράγουν οριακά περισσότερη θερμότητα από τους ενσύρματους.

Εσείς φορτίζετε σωστά το smartphone?

Αν θέλετε να μοιραστείτε την άποψη σας για το θέμα, μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια στο σχετικό post του άρθρου στη σελίδα μας στο Facebook.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

sale alert 20 Δεκ 2025 Α1 x4_v8
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#362 - Περιορισμός Αποστολέων Στα Instagram DM, Παιχνίδι Squid Game Στην Αναζήτηση Google
QuickSteps
GamingSteps#20250118 - Τα Πάντα Για Το Nintendo Switch 2, Rockstar vs Liberty City Μod Για Το GTA5, Το Doom Σε PDF
GamingSteps