Home » Internet » Υπηρεσίες στο Internet » Αξίζει η Αλλαγή DNS 1.1.1.1 Για Πιο Γρήγορο Ίντερνετ? Υπέρ Και Κατά

Αξίζει η Αλλαγή DNS 1.1.1.1 Για Πιο Γρήγορο Ίντερνετ? Υπέρ Και Κατά

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Την Άνοιξη του 2018, η Cloudflare παρουσίασε ένα νέο DNS resolver που χρησιμοποιεί τη διεύθυνση IP 1.1.1.1. Πρόκειται για μια υπηρεσία που υπόσχεται ταχύτερη πλοήγηση στο ίντερνετ και μεγαλύτερη ανωνυμία. Στον οδηγό θα δούμε πώς να ρυθμίσουμε το DNS 1.1.1.1 στα Windows και το Android, και επιπλέον κάνουμε αναλυτικές μετρήσεις για να συγκρίνουμε τις ταχύτητες, έτσι ώστε να γνωρίζουμε αν πράγματι υπάρχουν οφέλη.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Τι είναι οι DNS Server

Το πρωτόκολλο “Domain Name System” (DNS Protocol) και οι αντίστοιχοι DNS Server είναι ένα από τα σημαντικότερα μέρη της λειτουργίας του Internet.

Πρόκειται για τους servers οι οποίοι μεταφράζουν τις διευθύνσεις IP, σε διευθύνσεις με πραγματικές λέξεις. Για παράδειγμα, τις http://216.58.213.227 και http://31.13.91.36, σε google.com και facebook.com αντίστοιχα.

Αν δεν υπήρχαν DNS server, πρακτικά δεν θα υπήρχαν τα domain. Θα ήμασταν αναγκασμένοι να πληκτρολογούμε τις διευθύνσεις IP για να μπούμε σε μια οποιαδήποτε σελίδα. Και άντε μετά να θυμηθείς πως το Facebook είναι 31.13.91.36.

DNS Resolver

Οι DNS Resolver είναι ένας μεσάζοντας που διαδραματίζει βασικό ρόλο. Ουσιαστικά λειτουργεί ως σύνδεσμος μεταξύ του υπολογιστή μας, και της γενικότερης λειτουργίας των DNS server στο ίντερνετ.

Όταν θέλουμε να επισκεφθούμε ένα site, όπως για παράδειγμα το PCsteps, o υπολογιστής μας πρέπει να γνωρίζει σε ποιον διακομιστή θα μας συνδέσει, ώστε να μπορεί να φορτώσει την ιστοσελίδα.

Μια σύνθετη ιστοσελίδα, πριν φορτωθεί, μπορεί να απαιτήσει πολλές αναζητήσεις DNS. Θα χρειαστεί ξεχωριστή αναζήτηση για το κείμενο, για κάθε εικόνα ξεχωριστά, για κάθε εφαρμογή javascript που είναι απαραίτητη για τη λειτουργία της σελίδας, κ.ο.κ.

Αυτό αναγκαστικά επιβραδύνει τις ιστοσελίδες. Κάθε αναζήτηση DNS ξεχωριστά διαρκεί κατά μέσο όρο 32 χιλιοστά του δευτερολέπτου (ms).

Εδώ μπαίνει στη μέση ένας εξειδικευμένος διακομιστής που ονομάζεται DNS Resolver. O ρόλος του είναι να επιταχύνει τις αναζητήσεις DNS, για να έχουμε ταχύτερη πλοήγηση.

DNS-1111 vv

Συνήθως, αυτή η διαχείριση γίνεται από τον πάροχο που μας δίνει τη σύνδεση (ISP), ο οποίος διαθέτει τους δικούς του DNS resolver.

Ωστόσο, δεν προσφέρουν πάντα τις ταχύτερες και ασφαλέστερες υπηρεσίες, με αποτέλεσμα οι επιλογές τρίτων να έχουν αυξηθεί σε δημοτικότητα.

Στις ημέρες μας, υπάρχουν αρκετές εταιρείες που προσφέρουν γρήγορες υπηρεσίες DNS. Ανάμεσα στις πιο γνωστές είναι οι:

  • Cisco OpenDNS (208.67.222.222 – 208.67.220.220)
  • Google Public DNS (8.8.8.8 – 8.8.4.4)
  • και το ταχύτατο και επίσης μη κερδοσκοπικό Quad9 DNS (9.9.9.9 – 149.112.112.112).

Τι είναι το DNS 1.1.1.1

Σύμφωνα με την Cloudflare, το DNS 1.1.1.1 είναι ο πιο γρήγορος DNS Resolver. Εκτός από υψηλές ταχύτητες, ταυτόχρονα αυξάνει και την ανωνυμία μας στο web.

Όπως αναφέρει η εταιρεία, σε αντίθεση με τους περισσότερους DNS resolvers, το 1.1.1.1 δεν πωλεί δεδομένα χρηστών σε διαφημιζόμενους.

Για την ταχύτητα, η Cloudflare ισχυρίζεται ότι ο DNS resolver θα απαιτήσει 14,8 χιλιοστά του δευτερολέπτου για να απαντήσει σε ένα ερώτημα DNS.

DNS 1.1.1.1

Το νούμερο αυτό υπερτερεί κατά πολύ από τον μέσο όρο του χρόνου απόκρισης των 70ms των ISPs, και των 34,73ms της Google. Το μόνο που βρίσκεται κοντά είναι το OpenDNS της Cisco.

Η Cloudflare υποστηρίζει επίσης ότι το πλεονέκτημα της ταχύτητας προέρχεται από τη μείωση της καθυστέρησης (latency) στην επικοινωνία, λόγω των περισσότερων από 1.000 ιδιόκτητων server που είναι άριστα κατανεμημένοι σε όλο τον πλανήτη.

Για την Ελλάδα, η εταιρεία έχει server στην Αθήνα.

Οι διευθύνσεις DNS

Oι διευθύνσεις για τη ρύθμιση της δωρεάν υπηρεσίας DNS του Cloudflare σε έναν υπολογιστή ή στον router είναι οι ακόλουθες:

IP έκδοση 4 (TCP/IPv4)

  • 1.1.1.1
  • 1.0.0.1

IP έκδοση 6 (TCP/IPv6)

  • 2606:4700:4700::1111
  • 2606:4700:4700::1001

Είναι όντως ταχύτερο το DNS 1.1.1.1?

Αρκετοί ειδικοί αμφισβητούν τον ισχυρισμό της Cloudflare πως με το DNS 1.1.1.1 θα έχουμε αισθητά ταχύτερο ίντερνετ.

Ομολογουμένως μπορεί να επιλύσει ονόματα τομέων μερικά χιλιοστά του δευτερολέπτου ταχύτερα από το DNS του ISP μας. Όμως, δεν θα υπάρξει αρκετή διαφορά για να το παρατηρήσουμε.

Εφόσον η σύνδεση που έχουμε είναι επαρκώς γρήγορη, η πραγματική ταχύτητα περιήγησης στο διαδίκτυο καθορίζεται από τους ιστότοπους, και εξαρτάται εξ ολοκλήρου από το πού βρισκόμαστε. Αν έχουμε VDSL ή Fiber, δεν θα δούμε καμία διαφορά.

https://www.lifesteps.gr/89-%CF%84%CE%B1%CF%87%CF%8D%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1-%CE%AF%CE%BD%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%BD%CE%B5%CF%84-100mbps/

Ωστόσο, στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο ανεξάρτητος ρυθμιστής επικοινωνιών Ofcom δημοσίευσε μια έκθεση σχετικά με την ευρυζωνική ταχύτητα.

Στην έκθεση αυτή ανέφερε ότι ένα αργό DNS δεν επηρεάζει την ταχύτητα των λήψεων. Μπορεί όμως να επηρεάσει σοβαρά την ανταπόκριση του διαδικτύου κατά την περιήγηση.

Η έρευνα της Ofcom εξέτασε το DNS latency μαζί με τα ποσοστά αποτυχίας. Βρέθηκαν διακυμάνσεις καθυστέρησης έως και 100% μεταξύ των δημοφιλών ISP της χώρας. Μάλιστα, το 2% έως 4% των αιτήσεων DNS από τους ISP απέτυχαν πλήρως.

Φόρτωση ιστοσελίδων

Ως ένα βαθμό, όλα τα προηγούμενα φάνηκαν και στα τεστ που κάναμε. Οι αριθμοί επιβεβαίωσαν σε κάποιες περιπτώσεις το όφελος της ταχύτητας, σε σχέση με τους προεπιλεγμένους DNS του συστήματος.

Όμως, ταυτόχρονα επιβεβαίωσαν και ότι οι αναζητήσεις DNS δεν αποτελούν σημαντικό μέρος του χρόνου φόρτωσης της ιστοσελίδας.

Πιο συγκεκριμένα, χρησιμοποιήσαμε τον Brave browser, που έχει την ιδιότητα να δείχνει τα χιλιοστά δευτερολέπτου που απαιτούνται για να φορτώσει πλήρως μια ιστοσελίδα. Οι δύο ιστοσελίδες που χρησιμοποιήσαμε ήταν το PCsteps και το Lifesteps.

Φυσικά, αυτές οι μετρήσεις δεν είναι οι ενδεικτικότερες για να διαπιστώσουμε αν υπάρχει  πλεονέκτημα στην ταχύτητα με το DNS 1.1.1.1. Δεν αφορούν ευρείας κλίμακας περιήγηση σε πληθώρα ιστοσελίδων, έτσι ώστε να υπάρχει πλήρης εικόνα των οφελών.

Αυτό που θέλαμε να δούμε είναι στο κατά πόσον παίζει ρόλο στην ταχύτερη φόρτωση των σελίδων.

Στη μέτρηση, τηρήσαμε όλες τις σχετικές διαδικασίες, όπως καθάρισμα cache, cookies, κ.λ.π, πριν και μετά από την κάθε μεμονωμένη μέτρηση. Κάναμε δέκα ξεχωριστές μετρήσεις για κάθε DNS resolver, και παραθέτουμε τον μέσο όρο των αποτελεσμάτων.

PCsteps με DNS του ISP:

PCsteps με DNS της Google (8.8.8.8 – 8.8.4.4):

PCsteps με Cisco OpenDNS (208.67.222.222 – 208.67.220.220):

PCsteps με DNS 1.1.1.1:

PCsteps με DNS 1.1.1.1:

Lifesteps με DNS του ISP:

Lifesteps με DNS της Google:

Lifesteps με Cisco OpenDNS:

Lifesteps με DNS 1.1.1.1

Όπως είδαμε, το DNS 1.1.1.1 σε κάποιες περιπτώσεις επιλύει ονόματα τομέων σχετικά ταχύτερα. Ο χρόνος για να φορτώσουν πλήρως οι σελίδες ήταν ανεπαίσθητα μικρότερος. Βέβαια, αυτό δεν συνέβη σε όλες ανεξαιρέτως τις μετρήσεις.

Σε γενικές γραμμές, δεν θα παρατηρήσουμε κάποια αισθητή αλλαγή στην αύξηση της ταχύτητας όταν φορτώνουν οι σελίδες. Απλά θα μπορούμε να δούμε κάποιες διαφορές μόνο αν ο browser διαθέτει κάποια παρόμοια χρονομέτρηση, όπως ο Brave.

Ταυτόχρονα, το DNS 1.1.1.1 είναι σχετικά νέα υπηρεσία και έχει λιγότερους χρήστες. Αυτό της δίνει ένα ακόμη πλεονέκτημα σε ότι αφορά την ταχύτητα. Ιδίως αν οι DNS server που χρησιμοποιούμε είναι απομακρυσμένοι, υπερφορτωμένοι, ή απλά δεν είναι ενημερωμένοι.

Προσφέρει ανώνυμη πλοήγηση?

Η βελτίωση της ταχύτητας περιήγησης δεν είναι ο μόνος λόγος για να αλλάξουμε τα DNS των ISP. Υπάρχουν επίσης ζητήματα ασφάλειας και προστασίας της ιδιωτικής μας ζωής που πρέπει να λάβουμε υπόψιν.

Όλη η λειτουργία των DNS βασίζεται κατά πολύ στην εμπιστοσύνη. Στο θέμα της ανωνυμίας, η Cloudflare έχει δεσμευτεί να μην χρησιμοποιεί δεδομένα περιήγησης για να στοχεύσει διαφημίσεις.

Αυτό είναι ένα ακόμη σημαντικό κίνητρο να μην χρησιμοποιούμε τους DNS του ISP. Ας μην ξεχνάμε πως ότι η Αμερικάνικη Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών κατάργησε την ουδετερότητα του δικτύου.

Τι Είναι η Net Neutrality Και Πώς Απειλεί το Ίντερνετ η Κατάργησή Της

Στις ημέρες μας, ο τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιούμε καθημερινά το ίντερνετ ενδέχεται να αλλάξει άρδην. Δυστυχώς, η πολυτιμότερη και θεμελιώδης αρχή που μας δίνει…

Μεταξύ άλλων, η κίνηση αυτή άνοιξε η πόρτα για τους ISP να παρακολουθήσουν όλες τις αναζητήσεις μας στο διαδίκτυο. Ενδεχομένως να πωλούν και τα δεδομένα της περιήγησής μας, ή να χειραγωγούν το περιεχόμενο που βλέπουμε.

Από τεχνική άποψη, το Cloudflare διατείνεται ότι προστατεύει την ιδιωτική μας ζωή προσθέτοντας υποστήριξη για DNS-over-TLS και DNS-over-HTTPS.

Ωστόσο, όλα αυτά, σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν ουσιαστική βελτίωση της ιδιωτικής μας ζωής, όπως ισχυρίζεται η Cloudflare. Το DNS 1.1.1.1 δεν πρόκειται να αποκρύψει τη δραστηριότητά μας από τον ISP. Για αυτό, είναι απαραίτητο ένα VPN.

Το πιο Ασφαλές, Σταθερό και Γρήγορο VPN στην Ελλάδα
Το Πιο Ασφαλές, Σταθερό, Και Γρήγορο VPN Στην Ελλάδα

Η χρήση VPN αυξάνει κατακόρυφα τις επιλογές μας στο ίντερνετ, όταν θέλουμε να προσπεράσουμε ανόητους γεωγραφικούς περιορισμούς. Υπάρχουν διάφορα δωρεάν VPN, αλλά περιορίζουν την ταχύτητα,…

Τι έδειξαν τα Benchmarks

Για να έχουμε ταχύτερο Internet με την αλλαγή των DNS, θα πρέπει πρώτα να βεβαιωθούμε αν οι υπάρχοντες DNS που χρησιμοποιούμε χρήζουν βελτίωσης ή όχι.

Για τον σκοπό αυτό χρησιμοποιήσαμε τα δωρεάν εργαλεία DNS Benchmark, DNS Jumper, DNSPerf, και το Namebench της Google.

Πρόκειται για φορητές (portable) εφαρμογές, οι οποίες δεν χρειάζονται εγκατάσταση. Αρκεί να τις κατεβάσουμε και να τις τρέξουμε. Μπορούμε να δούμε αναλυτικά την απλή χρήση μιας εξ αυτών σε παλιότερο οδηγό.

Παραθέτουμε σε δυο εικόνες τα συγκριτικά αποτελέσματα των εργαλείων. Και τα δύο ανέδειξαν το DNS 1.1.1.1 ως την ενδεδειγμένη ταχύτερη υπηρεσία για το σύστημά μας.

Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και με το ανεξάρτητο online εργαλείο DNSPerf. Ουσιαστικά, είναι ένα site που παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο τις ταχύτερες υπηρεσίες DNS στον κόσμο.

Ο ISP αγνοεί τις αλλαγές των DNS?

Το Namebench είναι open source εργαλείο και σχεδιάστηκε από την Google. Μπορεί να εντοπίσει πότε ο ISP αγνοεί τις προσαρμοσμένες ρυθμίσεις μας με τρίτους DNS resolver, ανακατευθύνοντας όλη την κίνηση DNS μέσω των δικών του server.

DNS 1.1.1.1 30αααα

Όταν ένας ISP ανακατευθύνει όλη την κυκλοφορία των DNS που χρησιμοποιούμε, ανεξάρτητα από τα DNS που ορίσαμε στο λειτουργικό μας σύστημα ή στον router, τα αιτήματα θα συνεχίσουν να περνούν από τον διακομιστή του ISP.

Με απλά λόγια, ενδέχεται να μην έχουμε όλα τα πιθανά οφέλη που παρέχει το DNS 1.1.1.1, αλλά και οι υπόλοιπες υπηρεσίες των DNS.

Εφόσον ο ISP ακολουθεί αυτή την πρακτική, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να τους ζητήσουμε να σεβαστούν τις αλλαγές μας στα DNS, ή να πάμε σε άλλο πάροχο που σέβεται τις ανάγκες μας.

Όλα αυτά αποτυπώνονται στην παρακάτω εικόνα, όπου το DNS 1.1.1.1 προσκρούει πάνω στην πολιτική του ISP. Ο πάροχος του ίντερνετ φαίνεται ότι αγνοεί την αλλαγή των DNS, και ανακατευθύνει όλη την κίνηση μέσω των δικών του server.

Ωστόσο, αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι δεν κάναμε την αλλαγή των DNS απευθείας στον router, καθώς κάτι τέτοιο ήταν αδύνατο. Όταν γράφαμε τον οδηγό, βρισκόμασταν σε νησί, και δεν είχαμε τη δυνατότητα παρέμβασης στους router των ασύρματων δικτύων.

Αν κάποιοι χρήστες κάνουν τις ρυθμίσεις που ακολουθούν στη συνέχεια απευθείας στους router, μπορούν να μας γράψουν στα σχόλια για τα αποτελέσματα που τους εμφάνισαν τα τεστ του Namebench σχετικά με αυτό το ενοχλητικό θέμα των ISPs.

Ρύθμιση του DNS 1.1.1.1

Υπάρχουν δύο τρόποι για να αλλάξουμε σε DNS 1.1.1.1. Ο πρώτος είναι να το προσθέσουμε απευθείας στον router, έτσι ώστε να μην χρειαστεί να ρυθμίσουμε όλες τις συσκευές μας μία προς μία, κάτι που φυσικά μπορεί να μας πάει περισσότερο χρόνο.

Ο δεύτερος τρόπος είναι να προσθέσουμε το DNS 1.1.1.1 μόνο στο σύστημα που χρησιμοποιούμε, όπως για παράδειγμα το PC ή το Android κινητό μας. Όμως θα χρειαστεί να προσθέσουμε τον resolver χειροκίνητα και στις υπόλοιπες συσκευές μας.

Δεδομένου ότι δεν είχαμε πρόσβαση σε router, εμείς θα δείξουμε τη δεύτερη μέθοδο. Άλλωστε, σε αυτή την περίπτωση είναι οι ίδιες ρυθμίσεις για όλους, Για το router, κάθε περιβάλλον είναι διαφορετικό, ανάλογα με την εταιρεία και το μοντέλο.

Παραθέτουμε συνοπτικά τα πολύ εύκολα βήματα για να αλλάξουμε σε DNS 1.1.1.1 στα δυο δημοφιλέστερα λειτουργικά συστήματα.

Windows

  • Ανοίγουμε τις ρυθμίσεις των Windows
  • Πατάμε στο “Δίκτυο και ίντερνετ”

DNS 1.1.1.1 20

  • Επιλέγουμε την “Αλλαγή επιλογών προσαρμογέα”

DNS 1.1.1.1 20a

  • Κάνουμε δεξί κλικ στο δίκτυο ή Wi-Fi που είμαστε συνδεδεμένοι, και στη συνέχεια επιλέγουμε τις ιδιότητες.

DNS 1.1.1.1 20aa

  • Επιλέγουμε το Πρωτόκολλο Ίντερνετ έκδοση 4 (TCP / IPv4), και στη συνέχεια κάνουμε κλικ στις ιδιότητες.

DNS 1.1.1.1 20aaa

  • Τέλος, επιλέγουμε τη “Xρήση των παρακάτω διευθύνσεων διακομιστή DNS”. Στη συνέχεια πληκτρολογούμε το 1.1.1.1 ως προτιμώμενο διακομιστή DNS, το 1.0.0.1 ως εφεδρικό διακομιστή DNS, και πατάμε στο ΟΚ.

Με τον ίδιο τρόπο γίνεται και η αλλαγή στο TCP/IP έκδοση 6, με τη διαφορά ότι πληκτρολογούμε την ακόλουθη σειρά ψηφίων που αναφέραμε και προηγουμένως.

  • 2606:4700:4700::1111
  • 2606:4700:4700::1001

Αν θελήσουμε να επαναφέρουμε τις προηγούμενες ρυθμίσεις που είχαμε, απλά επιλέγουμε την “Αυτόματη απόδοση διεύθυνσης διακομιστή DNS”, ή τα αντικαθιστούμε με ό,τι είχαμε πριν τη ρύθμιση.

Android

Ανάλογα με την έκδοση του Android αλλά και τη συσκευή που διαθέτουμε, οι ονομασίες στις ρυθμίσεις θα διαφέρουν ελαφρά από αυτές που παραθέτουμε στη συνέχεια.

Ωστόσο, δεν θα υπάρξει δυσκολία να εντοπίσουμε τις σχετικές ενότητες μέσα στην Android συσκευή.

  • Πατάμε παρατεταμένα το δίκτυο στο οποίο είμαστε συνδεδεμένοι, έτσι ώστε να εμφανιστεί η ένδειξη για τη διαχείριση ρυθμίσεων δικτύου ή η τροποποίηση δικτύου, κ.λ.π.

  • Επιλέγουμε την εμφάνιση σύνθετων επιλογών, ή προχωρημένων-προηγμένων επιλογών. Πατάμε στο DHCP, που είναι κάτω από τις ρυθμίσεις IP.

  • Επιλέγουμε το Στατικό, και στη συνέχεια αντικαθιστούμε τα ψηφία του DNS1 με το 1.1.1.1. Στο DNS2 πληκτρολογούμε τα 1.0.0.1, και αποθηκεύουμε. Πριν κάνουμε τις αλλαγές, καλό είναι να αντιγράψουμε κάπου τις προηγούμενες διευθύνσεις για να τις θυμόμαστε.

DNS 1.1.1.1 1ααααα

Επίσης, ίσως χρειαστεί να αποσυνδεθούμε από το Wi-Fi και να επανασυνδεθούμε για να πραγματοποιηθούν οι αλλαγές.

LInux (Ubuntu, Debian), Mac, iOS, Κονσόλες, router

Για τα υπόλοιπα λειτουργικά συστήματα, αλλά και αρκετούς router, μπορούμε να δούμε τις απλές οδηγίες που δίνονται από την επίσημη ιστοσελίδα της Cloudflare.

DNS 1.1.1.1 90

Εσείς θα προτιμήσετε το DNS 1.1.1.1?

Σχεδόν τα πάντα στο internet αρχίζουν με ένα αίτημα DNS. Ο προεπιλεγμένος DNS server του συστήματός μας είναι συνήθως αργός και επισφαλής.

Όμως, όπως είδαμε στον οδηγό, υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις, και σίγουρα μια από αυτές είναι και το DNS 1.1.1.1, που αξίζει να το δοκιμάσουμε.

Αν σας γεννήθηκαν απορίες ή θέλετε να μοιραστείτε τη γνώμη σας και να προτείνετε άλλους DNS server, μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

featured SALE ALERT 18 ΝΟΕΜΒΡΗ_x4Βb
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#354 - Τείχος Προστασίας Windows 11, Παραποίηση Τοποθεσίας Chrome, Αύξηση Μεγέθους Εικόνων
QuickSteps
GamingSteps#20241116 - 30 Χρόνια Warcraft, Μόνιμο OG Mode Στο Fortnite, Βελτιώσεις Στο GTA Trilogy Για PC Και Κονσόλες
GamingSteps