Αυτή την εβδομάδα, βρίσκουμε τοποθεσίες με καλό σήμα κινητής για κάθε πάροχο, απενεργοποιούμε τις διαφημίσεις από την Έναρξη των Windows 11, και “επαναφέρουμε” το κουμπί τυχαίας αναπαραγωγής του Netflix. Προσθέτουμε υπότιτλους σε βίντεο στο Google Drive, ενεργοποιούμε το εργαλείο προβολής online εγγράφων του Office και κάνουμε πάντα ορατό το κουμπί προώθησης στον Edge, και εντοπίζουμε συγχωνευμένα κελιά στο Excel.
Προτάσεις συνεργασίας
Τα νέα άρθρα του PCsteps
Γίνε VIP μέλος στο PCSteps
Για να δείτε όλες τις δημοσιεύσεις της στήλης, μπορείτε είτε να κάνετε κλικ στην κατηγορία QuickSteps…
…ή να επισκεφθείτε αυτόν τον σύνδεσμο. Για να βλέπετε ανά πάσα στιγμή τις νέες δημοσιεύσεις της στήλης μας, μπορείτε να προσθέσετε το link στους σελιδοδείκτες σας.
Πώς βρίσκω τοποθεσίες με καλό σήμα κινητής για κάθε πάροχο
Δυστυχώς, το σήμα κινητής δεν είναι ιδιαίτερα καλό σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Οπότε, σε όλους έχει τύχει να θέλουμε να κάνουμε κάποια επείγουσα κλήση και να μην έχουμε σήμα.
Ευτυχώς, με τη βοήθεια της εφαρμογής CellMapper, μπορούμε να εντοπίζουμε τις τοποθεσίες με το καλύτερο σήμα κινητής για κάθε πάροχο. Έτσι, μπορούμε να μετακινούμαστε προς αυτές όταν παραστεί ανάγκη.
Εφόσον κατεβάσουμε την εφαρμογή από το Google Play Store, την τρέχουμε και παρέχουμε τις απαραίτητες άδειες.
Στην αρχική οθόνη του CellMapper βλέπουμε πληροφορίες για την τρέχουσα κατάσταση του δικτύου και του σήματος, τη δεδομένη στιγμή, στην τοποθεσία που βρισκόμαστε.
Για να δούμε την ισχύ του σήματος σε άλλες περιοχές, καθώς και τις τοποθεσίες των πύργων κινητής, πατάμε τις τρεις τελείες και διαλέγουμε το “Χάρτης”.
Στον χάρτη εμφανίζονται οι πύργοι κινητής με διάφορες πληροφορίες, όπως οι μπάντες που καλύπτουν, και η ποιότητα του σήματος σε διάφορα σημεία. Τα τετράγωνα με έντονο πράσινο χρώμα δείχνουν σημεία όπου το σήμα είναι εξαιρετικό, ενώ αυτά με κόκκινο χρώμα αφορούν σημεία με κακό σήμα.
Μπορούμε να βελτιώσουμε το σήμα της σύνδεσης μας μετακινούμενοι προς κάποιο σημείο με πράσινο τετράγωνο. Ωστόσο, θα πρέπει αυτό το τετράγωνο να αφορά τον πάροχο μας.
Για να περιορίσουμε τα αποτελέσματα και να δούμε μόνο τις τοποθεσίες κάλυψης για τον πάροχο μας, πατάμε την αναζήτηση και επιλέγουμε τον κατάλληλο πάροχο και το είδος δικτύου.
Πώς απενεργοποιώ τις διαφημίσεις από την Έναρξη των Windows 11
Η Microsoft έχει προσθέσει διαφημίσεις στην Έναρξη των Windows 11, ώστε να προωθεί προγράμματα και υπηρεσίες, τόσο δικές της, όσο και άλλων εταιρειών. Αν και ο τρόπος με τον οποίο εμφανίζονται οι διαφημίσεις δεν είναι ιδιαίτερα ενοχλητικός, ορισμένοι μπορεί να μην θέλουμε να τις βλέπουμε, έτσι και αλλιώς.
Για να απενεργοποιήσουμε τις διαφημίσεις από την Έναρξη των Windows 11, μπαίνουμε στις ρυθμίσεις και πατάμε “Εξατομίκευση”.
Έπειτα, κάνουμε κλικ στο “Έναρξη”.
Στη συνέχεια, απενεργοποιούμε τον διακόπτη δίπλα στο “Εμφάνιση προτάσεων για προτάσεις, συντομεύσεις, νέες εφαρμογές και άλλα”.
Αν και αυτό θα καταργήσει μία ολόκληρη περιοχή από την Έναρξη των Windows 11, τουλάχιστον θα βοηθήσει στο να ξεφορτωθούμε τις διαφημίσεις. Ελπίζουμε στο μέλλον η Microsoft να βάλει ξεχωριστή ρύθμιση αποκλειστικά για τις διαφημίσεις.
Πώς “επαναφέρω” το κουμπί τυχαίας αναπαραγωγής στο Netflix
Το Netflix είχε προσθέσει ένα κουμπί τυχαίας αναπαραγωγής. Με αυτό το κουμπί, η πλατφόρμα επέλεγε και ξεκινούσε την αναπαραγωγή μιας τυχαίας σειράς ή ταινίας, βάσει των προτιμήσεων μας.
Ήταν μία σχετικά χρήσιμη λειτουργία, σε περιπτώσεις που δεν μπορούσαμε να αποφασίσουμε τι θα δούμε. Ωστόσο, το Netflix αφαίρεσε αυτό το κουμπί, χωρίς να αναφέρει τους λόγους που οδήγησαν σε αυτήν την απόφαση.
Αν και δεν μπορούμε να προσθέσουμε αυτό το κουμπί με κάποιο πρόσθετο για browser, υπάρχει τρόπος να επιλέγουμε τυχαία τι θα δούμε, τόσο στο Netflix, όσο και σε άλλες αντίστοιχες υπηρεσίες. Αρχικά, μπαίνουμε στον ιστότοπο του Reelgood.
Έπειτα, πατάμε το κουμπί “Add More Services”.
Στη συνέχεια, επιλέγουμε το “Netflix” και κάνουμε κλικ στο “NEXT”.
Στην προτροπή για δημιουργία λογαριασμού, πατάμε “SKIP”.
Μετά, διαλέγουμε το είδους της ταινίας ή της σειράς που θέλουμε να δούμε και αν μας ενδιαφέρουν μόνο ταινίες ή και σειρές. Επιπλέον, μπορούμε να επιλέξουμε αν η ιστοσελίδα θα προτείνει περιεχόμενο με συγκεκριμένη βαθμολογία στο IMDB.
Μόλις έχουμε επιλέξει όλα όσα μας ενδιαφέρουν, πατάμε “SPIN”.
Αν μας αρέσει η πρόταση του Reelgood, κάνουμε κλικ στο “WATCH NOW”, για να μεταφερθούμε στον ιστότοπο του Netflix. Σε διαφορετική περίπτωση, πατάμε το “SPIN AGAIN”, ώστε η ιστοσελίδα να επιλέξει μία άλλη σειρά ή ταινία.
Πώς προσθέτω υπότιτλους σε βίντεο στο Google Drive
Όλοι γνωρίζουμε ότι μπορούμε να ανεβάζουμε βίντεο στο Google Drive. Αυτό που όμως δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό είναι ότι υπάρχει η δυνατότητα να προσθέτουμε υπότιτλους σε αυτά τα βίντεο.
Εφόσον έχουμε ανεβάσει το βίντεο στο οποίο θέλουμε να προσθέσουμε υπότιτλους, το ανοίγουμε στο Google Drive, πατάμε τις τρεις τελείες, και κάνουμε κλικ στο “Διαχείριση αρχείου υποτίτλων”.
Θα ανοίξει μία νέα σελίδα στην οποία πατάμε “Προσθήκη νέων κομματιών υπότιτλων”.
Έπειτα, πηγαίνουμε στην καρτέλα “Μεταφόρτωση” και σύρουμε στο παράθυρο το αρχείο των υποτίτλων που θέλουμε να προσθέσουμε στο βίντεο.
Στη συνέχεια, διαλέγουμε τη “Γλώσσα” των υπότιτλων, δίνουμε έναν τίτλο στους υπότιτλους, και πατάμε “ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΗ”.
Πλέον, το βίντεο έχει υπότιτλους στο Google Drive και μπορούμε να τους ενεργοποιήσουμε / απενεργοποιήσουμε πατώντας το σχετικό κουμπί.
Πώς ενεργοποιώ το εργαλείο προβολής online εγγράφων του Office στον Edge
Ο Microsoft Edge έχει τη δυνατότητα να προβάλλει online έγγραφα του Office. Ωστόσο, αυτή η λειτουργία είναι ανενεργή, από προεπιλογή. Για να ενεργοποιήσουμε την προβολή εγγράφων του Office στον Edge, πατάμε τις τρεις τελείες και μπαίνουμε στις “Ρυθμίσεις”.
Έπειτα, κάνουμε κλικ στο “Στοιχεία λήψης”.
Στη συνέχεια, ενεργοποιούμε τον διακόπτη δίπλα στο “Άνοιγμα των αρχείων του Office στο πρόγραμμα περιήγησης”.
Από εδώ και στο εξής, ο Microsoft Edge θα προβάλλει οποιοδήποτε έγγραφο του Office ανοίγουμε από online πηγή, χωρίς να το κατεβάζει τοπικά στον υπολογιστή.
Πώς κάνω πάντα ορατό το κουμπί προώθησης στον Microsoft Edge
Στον Microsoft Edge το κουμπί προώθησης, το οποίο επιτρέπει να μετακινούμαστε προς τα εμπρός στο ιστορικό περιήγησης της εκάστοτε καρτέλας, είναι κρυφό όταν δεν υπάρχει διαθέσιμο στοιχείο στο ιστορικό. Ωστόσο, μπορούμε να κάνουμε αυτό το κουμπί πάντα ορατό.
Αρχικά, κάνουμε κλικ στις τρεις τελείες και επιλέγουμε τις “Ρυθμίσεις”.
Στη συνέχεια, πατάμε στο “Εμφάνιση”.
Έπειτα, εντοπίζουμε το “Κουμπί προώθησης”, κάνουμε κλικ στο αναδυόμενο μενού, και διαλέγουμε το “Πάντα εμφάνιση”.
Πώς εντοπίζω συγχωνευμένα κελιά στο Microsoft Excel
Σχεδόν όλοι έχουμε βρεθεί αντιμέτωποι με το σενάριο να προσπαθούμε να ταξινομήσουμε δεδομένα σε ένα υπολογιστικό φύλλο και το Excel να προβάλλει ένα σφάλμα που αναφέρει ότι δεν μπορεί να εκτελέσει τη διαδικασία εξαιτίας συγχωνευμένων κελιών.
Για να εκτελέσουμε την ταξινόμηση, πρέπει να διαχωρίσουμε τα κελιά και έπειτα να προχωρήσουμε στην εκ νέου συγχώνευση τους. Σε ένα μικρό υπολογιστικό φύλλο αυτή η διαδικασία είναι εύκολη. Όμως, δεν ισχύει το ίδιο για μεγαλύτερα αρχεία.
Αν επεξεργαζόμαστε ένα μεγάλο υπολογιστικό φύλλο με πολλά συγχωνευμένα κελιά, τότε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα εργαλεία του Excel για να τα εντοπίσουμε πιο γρήγορα. Αρχικά, πηγαίνουμε στην “Κεντρική” καρτέλα και πατάμε το “Εύρεση”, από το μενού “Εύρεση & επιλογή” στην “Επεξεργασία”.
Στο παράθυρο που θα ανοίξει, κάνουμε κλικ στο “Επιλογές”.
Στη συνέχεια, πατάμε το “Μορφοποίηση”.
Στο νέο παράθυρο που θα ανοίξει, πηγαίνουμε στην καρτέλα “Στοίχιση”, επιλέγουμε το κουτάκι δίπλα στη “Συγχώνευση κελιών”, και κάνουμε κλικ στο “OK”.
Τέλος, πατάμε επανειλημμένα το “Εύρεση επόμενου” και το Excel θα μας δείχνει ένα προς ένα τα συγχωνευμένα κελιά.
Σας άρεσαν τα QuickSteps της εβδομάδας;
Πώς σας φάνηκαν οι συμβουλές και τα κόλπα αυτής της εβδομάδας; Γνωρίζατε ή/και χρησιμοποιούσατε κάποιο από αυτά;
Έχετε να προτείνετε κάποιο δικό σας κόλπο, ή μία συμβουλή που θέλετε να μπει στη στήλη μας; Γράψτε τη στο Questions.pcsteps.gr και ίσως τη δημοσιεύσουμε σε μελλοντικό οδηγό.