Home » Software » Λειτουργικά Συστήματα » Windows » Λειτουργικό Σύστημα Windows, Η Εξέλιξη και οι Εκδόσεις του

Λειτουργικό Σύστημα Windows, Η Εξέλιξη και οι Εκδόσεις του

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Το λειτουργικό σύστημα Windows μετρά πάνω από τρεις δεκαετίες ζωής. Σε κάθε νέα έκδοσή, η Microsoft προσθέτει νέα χαρακτηριστικά, ανανεώνει την εμφάνιση, και βελτιώνει τη συνολική εμπειρία χρήσης, ή τουλάχιστον έτσι ισχυρίζεται (Windows ME, Windows Vista…). Τι είναι αυτό όμως που έκανε την κάθε έκδοση να ξεχωρίζει; Πόσες εκδόσεις υπάρχουν, και πόσο δημοφιλείς υπήρξαν; Δείτε την ιστορία των Windows.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Αν θέλετε μέσα από τον browser σας να δοκιμάσετε παλιότερες εκδόσεις Windows, και όχι μόνο, δείτε τον οδηγό μας:

Τρέξτε Παλιά Λειτουργικά Συστήματα Μέσω Browser

Τα Windows και το Mac OS μετράνε πάνω από 30 χρόνια συνεχούς εξέλιξης στον τομέα των λειτουργικών συστημάτων με γραφικό περιβάλλον. Αν αναρωτιέστε πώς ήταν τα Windows…

Πριν το λειτουργικό σύστημα Windows, υπήρχε το MS-DOS

Στις αρχές της δεκαετίας του '80, Microsoft είχε αναλάβει να φτιάξει ένα λειτουργικό σύστημα για λογαριασμό της IBM, για χρήση στον οικιακό υπολογιστή IBM Personal Computer (IBM PC).

To 1980, η εταιρεία Seattle Computer Products είχε δημιουργήσει το λειτουργικό σύστημα 86-DOS, το οποίο έγραψε ο Tim Paterson. Τον Μάιο του 1981 η Microsoft προσέλαβε τον Paterson, και τον Ιούλιο αγόρασε το 86-DOS έναντι 75.000 δολαρίων.

Με βάση το 86-DOS, η Microsoft δημιούργησε το MS-DOS, που σημαίνει Microsoft Disk Operating System, και το οποίο έτρεχε απευθείας από δισκέτα 5.25″.

Λειτουργικό Σύστημα Windows, Η Εξέλιξη και οι Εκδόσεις του

H Microsoft παραχώρησε στην IBM την άδεια χρήσης του MS-DOS, το οποίο η εταιρεία κυκλοφόρησε τον Αύγουστο του 1981 σαν PC-DOS. Μέσα σε ένα χρόνο, η Microsoft είχε αδειοδοτήσει το λειτουργικό σε περισσότερες από 70 εταιρείες για δική τους χρήση.

Κάπως έτσι, η εταιρεία που ίδρυσε ο Bill Gates ξεκίνησε την κατάκτηση της παγκόσμιας αγοράς υπολογιστών. Σήμερα, κυριολεκτικά 9 στους 10 οικιακούς υπολογιστές τρέχουν λειτουργικό σύστημα Windows.

Windows 1.x

Τα Windows 1.0 ήταν το πρώτο λειτουργικό σύστημα της Microsoft με γραφικό περιβάλλον, και η αρχή δικαστικών μαχών με την Apple.

Η Microsoft είχε συνεργαστεί με την Apple το 1984, για να αναπτύξει εφαρμογές για τον Apple Macintosh. Ο Macintosh 128k ήταν ο πρώτος υπολογιστής μαζικής παραγωγής που ερχόταν με λειτουργικό σύστημα με γραφικό περιβάλλον, εικονίδια, και παράθυρα.

Όταν λοιπόν η Microsoft παρουσίασε το δικό της λειτουργικό σύστημα με παρόμοια χαρακτηριστικά, το 1985, τα Windows 1.0, το λόγο είχαν οι δικηγόροι.

Αυτά τα νομικά ζητήματα ήταν που δεν επέτρεψαν στον Gates να ενσωματώσει χαρακτηριστικά όπως την επικάλυψη παραθύρων και τον κάδο ανακύκλωσης.

Ωστόσο, το λειτουργικό σύστημα Windows 1.0 προσέφερε μία πρωτόγνωρη εμπειρία στους χρήστες IBM συμβατών υπολογιστών, που πλέον δεν χρειαζόταν να περιορίζονται στη γραμμή εντολών.

Ο χειρισμός των Windows 1.x γίνονταν κατά κύριο λόγο με το ποντίκι, μία συσκευή εισόδου που δεν ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένη. Έτσι η Microsoft συμπεριέλαβε το παιχνίδι Reversi, ώστε οι χρήστες να εξοικειωθούν πιο εύκολα στη χρήση του.

Ποιος θα περίμενε ότι σήμερα θα χρειαζόμασταν οδηγούς για το πώς χρησιμοποιούμε τα Windows χωρίς ποντίκι.

Πλήρης Χειρισμός Υπολογιστή Με Windows Χωρίς Ποντίκι

Ο δείκτης του ποντικιού πάγωσε ξαφνικά στην οθόνη, δεν κουνιέται καθόλου. Το πληκτρολόγιο λειτουργεί, το ποντίκι όχι. Ίσως τέλειωσε η μπαταρία στο ασύρματο. Μπορεί να…

Windows 2.x

Δύο χρόνια μετά την κυκλοφορία των Windows 1.0, η Microsoft κυκλοφόρησε τα Windows 2.0.

Το νέο λειτουργικό σύστημα Windows υποστήριζε την επικάλυψη παραθύρων, είχε πλέον εικονίδια, συντομεύσεις πληκτρολογίου, καθώς και υποστήριξη τρίτων προγραμμάτων.

Ένα ακόμη επαναστατικό χαρακτηριστικό των Windows 2.x ήταν η εισαγωγή του Control Panel, ή Πίνακα Ελέγχου. Εκεί βρίσκαμε συγκεντρωμένες όλες τις βασικές ρυθμίσεις του συστήματος.

Ο Πίνακας Ελέγχου επιβίωσε μέχρι σήμερα, αν και η εταιρεία σιγά σιγά τον αντικαθιστά με τη νέα ενότητα “Ρυθμίσεις” στα Windows 10.

Τέλος, την πρώτη τους εμφάνιση έκαναν το Word και το Excel, μαζί με το Aldus PageMaker για Windows, που μέχρι τότε ήταν διαθέσιμο μόνο σε Mac.

Windows 3.0

Το 1990, η Microsoft έφερε την επανάσταση στα Windows, και αύξησε κατά πολύ τη δημοτικότητά της.

Το λειτουργικό σύστημα Windows 3.0 υποστήριζε την εκτέλεση προγραμμάτων του MS-DOS, ενώ ήταν το πρώτο που απαιτούσε σκληρό δίσκο, και δεν έτρεχε απευθείας από δισκέτες όπως τα προηγούμενα.

Πλέον το λειτουργικό σύστημα Windows είχε βελτιωμένη εμφάνιση, καλύτερη διαχείριση μνήμης, και ερχόταν προεγκατεστημένο σε προσωπικούς υπολογιστές.

Επίσης, η Microsoft κυκλοφόρησε ένα SDK (Software Development Kit, κιτ ανάπτυξης λογισμικού) που επέτρεπε στους προγραμματιστές άλλων εταιρειών να δημιουργήσουν εφαρμογές για το λειτουργικό της.

Με τα Windows 3.0, η Microsoft εισήγαγε έναν νέο “Διαχειριστή Αρχείων”, τον “Διαχειριστή Προγραμμάτων”, έναν “Διαχειριστή Εκτύπωσης”, και την Πασιέντζα.

Windows 3.1x

Η επόμενη έκδοση των Windows ήταν η 3.11, που δεν ήταν τίποτα άλλο από την τελειοποίηση των Windows 3.0, και κυκλοφόρησαν το 1992.

Γενικότερα, το λειτουργικό σύστημα Windows 3.1x περιλαμβάνει ένα σωρό διορθώσεις για το 3.0, την υποστήριξη γραμματοσειρών TrueType και πολυμέσων, επιτρέπει τον χειρισμό των προγραμμάτων του MS-DOS με ποντίκι, και μας φέρνει τον Ναρκαλιευτή.

Αξιοσημείωτο είναι ότι τα Windows 3.1x απαιτούσαν μνήμη RAM 1MB, και έρχονταν σε CD-ROM εγκατάστασης.

Βέβαια, ένα CD-ROM έχει χωρητικότητα 700MB, και τα Windows 3.1x καταλάμβαναν περίπου 15MB στον σκληρό δίσκο μετά την εγκατάστασή τους. Και πάλι, όμως, 15MB ήταν πολλές δισκέτες 1,44MB.

Windows NT 3.x

Τα Windows NT 3.x ήταν μία πιο ισχυρή έκδοση των Windows, την οποία η Microsoft ανέπτυσσε παράλληλα με τα 3.1x. Το NT σημαίνει “New Technology”.

Ήταν ένα λειτουργικό σύστημα Windows φτιαγμένο για επιχειρήσεις και μηχανικούς. Σχεδιάστηκε για 32-bit επεξεργαστές, και είχε χαμηλή συμβατότητα με συσκευές σε οικιακούς υπολογιστές.

Δυστυχώς οι κατασκευαστές θεωρούσαν τα NT 3.x περίπλοκα, και δεν ενδιαφέρονταν να κάνουν συμβατές τις συσκευές τους με αυτά. Έτσι, τα Windows NT 3.x δεν κατέκτησαν μεγάλο μερίδιο της αγοράς.

Windows 95

Τα Windows 95 αποτέλεσαν έναν από τους μεγαλύτερους σταθμούς στην ιστορία των Windows. Με την κυκλοφορία τους είδαμε για πρώτη φορά το κουμπί της έναρξης, και την γραμμή εργασιών.

Επίσης, τα Windows 95 ήταν γραμμένα σε 32-bit, συνέχισαν να υποστηρίζουν την εκτέλεση εφαρμογών MS-DOS, και μας έφεραν τον Internet Explorer.

Παράλληλα, για πρώτη φορά είδαμε το “plug-n-play”, που επιτρέπει την αναγνώριση μιας συσκευής με τη σύνδεσή της, χωρίς την εγκατάσταση ξεχωριστών οδηγών.

Το λειτουργικό σύστημα Windows 95 είχε αρκετά προβλήματα, που είχαν ως αποτέλεσμα τη γέννηση των ενημερώσεων του λειτουργικού.

Σαφώς δεν λειτουργούσαν όπως σήμερα, αλλά και ήταν ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός.

Windows NT 4.0

Τα Windows NT 4.0 δεν ήταν τίποτε άλλο παρά μία ανανεωμένη έκδοση των NT 3.x, και κυκλοφόρησαν το 1996.

Τα NT 4.0 απευθύνονταν αποκλειστικά για εταιρική χρήση, ενώ υπήρξαν εκδόσεις ειδικά για server και workstation υπολογιστές. Ουσιαστικά, η νέα αυτή έκδοση έφερε το περιβάλλον των Windows 95 στην οικογένεια Windows NT.

Σε αντίθεση με τα NT 3.x, το νέο λειτουργικό σύστημα Windows NT κατάφερε να κατακτήσει σημαντικό μερίδιο στην επαγγελματική αγορά. Πολλές επιχειρήσεις συνέχισαν να το χρησιμοποιούν για χρόνια μετά την κυκλοφορία των Windows 2000.

Ήταν επίσης το τελευταίο λειτουργικό σύστημα Windows με την ονομασία NT.

Windows 98

Η Microsoft δεν το έκρυψε ποτέ — τα Windows 95 ονομάστηκαν έτσι γιατί κυκλοφόρησαν το 1995, και τα 98 γιατί κυκλοφόρησαν το 1998.

Τα Windows 98 ήταν μία μεγάλη αναβάθμιση των 95, και επέτρεπαν τα μεγαλύτερα διαμερίσματα δίσκων, χάρη στο νέο σύστημα αρχείων FAT32. Μεταξύ άλλων, υποστήριζαν μία σειρά από νέες τεχνολογίες όπως AGP, MMX, USB, DVD, και ACPI.

Πλέον ο Internet Explorer αποτελούσε μέρος του λειτουργικού, μαζί με το Outlook Express, το Windows Address Book, και το Microsoft Chat.

Επίσης, τα Windows 98 περιείχαν τον NetShow Player, που αντικαταστάθηκε από τον Windows Media Player 6.2 στη δεύτερη έκδοση του λειτουργικού το 1999.

Ενημέρωση έλαβε και η Εξερεύνηση των Windows, με την προσθήκη των κουμπιών πλοήγησης, και την εισαγωγή της γραμμής διευθύνσεων.

Για πρώτη φορά είδαμε το Windows Update, που ειδοποιεί τον χρήστη ότι υπάρχουν ενημερώσεις για το λειτουργικό σύστημα.

Η Microsoft εισήγαγε επίσης το Windows Driver Model που δίνει τη δυνατότητα δημιουργίας οδηγών συμβατούς με μελλοντικές εκδόσεις των Windows.

Windows 2000

Τα Windows 2000 κυκλοφόρησαν τον Φεβρουάριο του 2000, και ήταν μία νέα έκδοση Windows στη γραμμή των NT, στοχεύοντας σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις.

Παρά τη φουτουριστική τους ονομασία, η πραγματική έκδοση ήταν Windows 5.0, σε συνέχεια των NT 4.0.

Μεταξύ άλλων, τα Windows 2000 είχαν προηγμένες δυνατότητες εκμετάλλευσης δικτύων, κοινής χρήσης συσκευών, και άλλα χαρακτηριστικά χρήσιμα σε εταιρικό περιβάλλον.

Το σημαντικότερο στοιχείο τους ήταν η εφαρμογή, για πρώτη φορά, των αυτόματων ενημερώσεων μέσω internet, και η υποστήριξη της αδρανοποίησης. Εν τέλει, αποτέλεσαν τη βάση πάνω στην οποία χτίστηκαν τα Windows XP.

Διαβάστε τον αναλυτικό οδηγό μας για να μάθετε τη διαφορά μεταξύ αδρανοποίησης και αναστολής λειτουργίας στα Windows.

Πώς Διαφέρει η Αδρανοποίηση και η Αναστολή Λειτουργίας στα Windows
Πώς Διαφέρει η Αδρανοποίηση και η Αναστολή Λειτουργίας στα Windows

Οι περισσότεροι από εμάς σβήνουμε εντελώς τον υπολογιστή όταν δεν τον χρειαζόμαστε. Όμως, εκτός από τον τερματισμό λειτουργίας, έχουμε και άλλες επιλογές, προκειμένου ο υπολογιστής…

Windows ME

Πρόκειται για την άβυσσο των Windows. Ακόμη και τα Windows Vista κατάφεραν να μην πέσουν τόσο χαμηλά.

Τα Windows Millennium Edition, ή Windows ME, ή Windows Mistake Edition, κυκλοφόρησαν τον Σεπτέμβριο του 2000 ως μία ανανεωμένη έκδοση των Windows 98.

Ήταν το δίδυμο αδερφάκι των Windows 2000, απλώς απευθυνόταν στους απλούς καταναλωτές. Έρχονταν με ενσωματωμένο τον Internet Explorer 5.5, τον Windows Media player, ενώ είδαμε για πρώτη φορά το Movie Maker.

Ωστόσο, το συγκεκριμένο λειτουργικό σύστημα Windows ήταν τόσο κακογραμμένο, που αποτύγχανε ακόμη και στην εγκατάστασή του.

Παρ’ όλα αυτά, είχε και κάποια καλά. Ήταν το τελευταίο λειτουργικό σύστημα της Microsoft που βασίστηκε στο MS-DOS, και μας έκανε να εκτιμήσουμε την αναμονή μέχρι την κυκλοφορία των XP.

Windows XP

Για πολλούς, το πιο επιτυχημένο λειτουργικό σύστημα Windows, και θα συμφωνήσουμε μαζί τους ως ένα σημείο.

Στα Windows XP, η Microsoft ένωσε την τεχνολογία των NT με το φιλικό περιβάλλον χρήσης των υπόλοιπων εκδόσεων του λειτουργικού της.

Βασισμένα στον πυρήνα των Windows 2000, τα XP ήταν ένα ισχυρό λειτουργικό σύστημα, με πλήρως ανανεωμένο περιβάλλον χρήσης, και αρκετά νέα χαρακτηριστικά. Η πραγματική τους έκδοση ήταν Windows 5.1.

Πλέον το plug-n-play λειτουργούσε καλύτερα από ποτέ, τα Windows είχαν ενσωματωμένο εργαλείο διαχείρισης ασύρματων συνδέσεων, ενώ διέθεταν το δικό τους εργαλείο εγγραφής οπτικών δίσκων.

Επίσης, είδαμε για πρώτη φορά το ClearType, που σχεδιάστηκε για να βελτιώνει την ανάγνωση κειμένου σε LCD οθόνες.

Μεταξύ άλλων υπήρχε η αυτόματη εκτέλεση αφαιρούμενων μέσων (όπως CD και USB Flash), αυτόματες ενημερώσεις, και εργαλεία αποκατάστασης.

Παράλληλα, το 2005 είδαμε 64-bit εκδόσεις των XP, με τα Windows XP 64-bit Edition, και τα Windows XP Professional x64 Edition. Υπήρξε και μια έκδοση για Tablet PC, αλλά μέχρι και την κυκλοφορία του iPad, κανείς δεν έδινε σημασία στα πρώιμα tablet.

Τα Windows XP ήταν το μακροβιότερο λειτουργικό σύστημα της Microsoft, με τρία Service Packs, ενώ λάμβανε ενημερώσεις μέχρι το 2014, δηλαδή 13 χρόνια μετά την κυκλοφορία του.

Windows Server 2003

Το 2003, η Microsoft κυκλοφόρησε τα Windows Server 2003, μία ανανεωμένη έκδοση των Windows 2000 Server, με πραγματική έκδοση Windows 5.2.

Σε γενικές γραμμές, περιελάμβανε αρκετά εργαλεία διαχείρισης server, όπως το “Manage Your Server”, που απλοποιούσε τη διαμόρφωση μιας μηχανής για συγκεκριμένους ρόλους.

Τα Windows Server 2003 είχαν τόσο 32-bit, όσο και 64-bit εκδόσεις.

Windows Vista

Πρόκειται για το δεύτερο χειρότερο λειτουργικό σύστημα Windows.

Τα Vista είχαν τον ολοκαίνουριο πυρήνα Windows 6.0. Διέθεταν ένα πλήρως ανανεωμένο περιβάλλον εργασίας, την όψη γυαλιού, διάφανα στοιχεία, και γενικότερα μια εμφάνιση σχεδιασμένη για να εντυπωσιάσει.

Δυστυχώς όμως ήρθαν με αμέτρητα προβλήματα ασυμβατότητας, κενά ασφαλείας, και κυρίως τεράστια δίψα για πόρους συστήματος. Η μπάρα των widgets από μόνη της ήθελε μισό GB RAM με το που άνοιγε, χωρίς καν φορτωμένο κάποιο widget.

Κατά τα άλλα, μας έφεραν την έκδοση 11 του Windows Media Player, τον Internet Explorer 7, το νέο Windows DVD Maker, το Photo Gallery, και το ολοκαίνουριο εργαλείο anti-spyware, τον Windows Defender.

Επίσης, στα Windows Vista είδαμε το User Account Control ή UAC, που βοηθούσε στην ασφάλεια των χρηστών. Λειτουργούσε στο παρασκήνιο, και σχεδόν για κάθε τι που κάναμε, ζητούσε πρώτα την άδειά μας, ενοχλώντας μας απεριόριστα.

Τα Windows Vista δεν αποτέλεσαν σίγουρα εμπορική επιτυχία, ενώ αρκετοί χρήστες παρέμειναν στα Windows XP. Ωστόσο, αρκετά προβλήματα του λειτουργικού διορθώθηκαν με το “Service Pack 1” που βγήκε μόλις 14 μήνες μετά την κυκλοφορία του.

Windows Server 2008

Τα Windows Server 2008 κυκλοφόρησαν τον Φεβρουάριο του 2008, και ήταν γνωστά ως Windows Server Codename “Longhorn”.

Στο λειτουργικό σύστημα Windows Server 2008 θα βρούμε όλες τις τεχνολογικές βελτιώσεις και τις τεχνικές ασφαλείας που για πρώτη φορά είδαμε στα Windows Vista. Επίσης, είναι αισθητά βελτιωμένα σε σχέση με τα Windows Server 2003.

Η πρώτη έκδοση Windows Server 2008 είχε τον πυρήνα 6.0 όπως και τα Vista. Τα Windows Server 2008 R2 είχαν τον πυρήνα 6.1, που ήταν ο ίδιος πυρήνας των Windows 7.

Windows 7

Αρκετοί τα αναφέρουν ως το “Τι θα έπρεπε να είναι τα Vista”, και δεν έχουν άδικο. Τα Windows 7 είχαν παρόμοιο περιβάλλον εργασίας με τα Vista, αλλά πιο ελαφρύ, τόσο στο μάτι όσο και στις απαιτήσεις συστήματος.

Στόχος της Microsoft ήταν να αυξήσει τις επιδόσεις των Windows, και τα κατάφερε. Τα Windows 7 ήταν ό,τι και τα Vista, αλλά πιο σταθερά, πιο ασφαλή, πιο γρήγορα, και με καλύτερη συμβατότητα.

Επίσης, υποστήριζαν εικονικούς οπτικούς δίσκους σε μορφή ISO, είχαν μία νέα βελτιωμένη έκδοση του Windows Media Center, και το νέο Aero Snap που επέτρεπε την τοποθέτηση των παραθύρων στις πλευρές της οθόνης.

Πολλοί χρήστες αντικατέστησαν τα XP με το λειτουργικό σύστημα Windows 7, και παραμένουν εκεί μέχρι και σήμερα.

Windows 8

Στοχεύοντας το μέλλον, η Microsoft επανασχεδίασε το λειτουργικό της σύστημα σε επίπεδο εμφάνισης, αν και ο πυρήνας ήταν ένα μόνο βήμα πάνω από τα Windows 7, στην έκδοση 6.2.

Τα Windows 8 δανείστηκαν το Metro UI των Windows Mobile 7, και σχεδιάστηκαν έτσι ώστε να είναι συμβατά με οθόνες αφής.

Κυκλοφόρησαν το 2012, και αντί για το κλασικό μενού της έναρξης, είχαν τη “Start Screen”. Εδώ βρίσκαμε tiles που ήταν είτε συντομεύσεις προγραμμάτων, είτε live tiles που έδειχναν πληροφορίες.

Το λειτουργικό σύστημα Windows 8 ήταν σαφώς γρηγορότερο από τους προκατόχους του. Επίσης, υποστήριζε τις ιδιαίτερα πιο γρήγορες USB 3.0 συσκευές χωρίς να χρειάζεται ξεχωριστή εγκατάσταση driver όπως στα προηγούμενα Windows.

Στο νεοφερμένο Windows Store θα βρίσκαμε ειδικά σχεδιασμένες εφαρμογές, που τρέχουν σε πλήρη οθόνη. Παρ’ όλα αυτά, μπορούσαμε ακόμη να εγκαθιστούμε συμβατικές εφαρμογές.

Η ριζική αλλαγή στο λειτουργικό της Microsoft δεν άρεσε σε όλους. Η εταιρεία προσπάθησε να ισορροπήσει την κατάσταση κάπου μεταξύ οθονών αφής και παραδοσιακής χρήσης. Δυστυχώς δεν τα πήγε και τόσο καλά.

Γενικότερα, τα Windows 8 εισήγαγαν βελτιώσεις σε αρκετούς τομείς. Ωστόσο, δεν ήταν αρκετές ώστε οι χρήστες να εγκαταλείψουν τα Windows 7.

Windows Server 2012

Για μία ακόμη φορά δεν είδαμε κάτι το ιδιαίτερο να αλλάζει στα Windows Server.

Τα Windows Server 2012 είναι σαν μία server έκδοση των Windows 8, με τον ίδιο πυρήνα Windows 6.2. Περιλαμβάνουν ανάμεσα στις βελτιώσεις που περιλαμβάνουν ήταν και η υποστήριξη για cloud computing.

Windows 8.1

Ήταν μία δωρεάν ενημέρωση των Windows 8, και αποτέλεσαν την έναρξη της νέας μορφής ενημερώσεων του λειτουργικού συστήματος της εταιρείας.

Τα Windows 8.1 επανέφεραν το κουμπί της έναρξης. Παρά όμως τις ατέλειωτες φήμες για επαναφορά του Start Menu, το κουμπί αυτό απλά άνοιγε την Start Screen.

Επίσης, ήταν πλέον στην ευχέρεια του χρήστη αν θέλει ο υπολογιστής να ανοίγει άμεσα ο υπολογιστής στην “Επιφάνεια Εργασίας” ή όχι.

Τέλος, τα Windows 8.1, είχαν ανανεωμένο πυρήνα 6.3, τον οποίο χρησιμοποίησε η Microsoft και στα Windows Server 2012 R2. Δηλαδή, παρά το ότι εξακολουθούσαν να ονομάζονται Windows 8, εσωτερικά ήταν πιο σημαντική η αναβάθμιση.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως σύντομα μετά την κυκλοφορία των Windows 8.1, η Microsoft έπαψε την υποστήριξη στα απλά Windows 8, κάνοντας υποχρεωτική την αναβάθμιση για τους χρήστες.

Windows 10

Τα Windows 10, που κυκλοφόρησαν το 2015, έχουν διχάσει τους χρήστες όσο λίγες εκδόσεις των Windows.

Εκ πρώτης όψεως, πρόκειται για μια σαφώς βελτιωμένη έκδοση, ειδικά μετά τις αποτυχημένες σχεδιαστικές καινοτομίες των Windows 8/8.1.

Στα Windows 10 επανήλθε το μενού “Έναρξη” αισθητά βελτιωμένο, και με περισσότερες δυνατότητες.

Είχαν καλύτερη συμβατότητα με τις νέες συσκευές  και ενσωματώνουν το DirectX 12 για παιχνίδια. Επίσης, η Microsoft ενσωμάτωσε τον browser Microsoft Edge, τον διάδοχο του Internet Explorer.

Παράλληλα, η Microsoft έδωσε την επιλογή ρύθμισης του λειτουργικού συστήματος για χρήση σε tablet, προσαρμόζοντας το περιβάλλον για χρήση κυρίως με οθόνες αφής.

Στόχος ήταν ο χρήστης να είχε μια ενιαία εμπειρία χρήσης ανάμεσα σε υπολογιστή, tablet, και smartphone με το Windows Phone. Άσχετα αν τελικά το Windows Phone απέτυχε παταγωδώς και έχει πρακτικά εξαφανιστεί από την αγορά.

Το σημαντικότερο χαρακτηριστικό των Windows 10, όμως, είναι πως θα είναι η τελευταία έκδοση των Windows.

Αυτό δεν σημαίνει πως η Microsoft θα σταματήσει να βγάζει Windows, αλλά πως δεν θα υπάρξει ποτέ λειτουργικό σύστημα Windows 11. Θα κυκλοφορούν κάθε έξι μήνες μεγάλες ανανεώσεις για τα Windows 10, σαν δωρεάν αναβαθμίσεις, με νέα χαρακτηριστικά.

FEATURED Νέα Έκδοση Windows 11 22H2 Τι Είναι Τα Moments Updates & Τι Θα Συμβεί Σε Όλα Τα PC
Τα “Moments” Updates Των Windows 11 22H2 & Τι Θα Συμβεί Με Τη Λήψη Τους Στο PC

Λίγο μετά την κυκλοφορία των Windows 11 22H2 στα τέλη Σεπτεμβρίου, η Microsoft θα διαθέσει και την πρώτη ενημέρωση “Moment”. Φέρνει άλλη μια νέα έκδοση…

Θέλοντας η Microsoft να προωθήσει όσο γινόταν περισσότερο τα Windows 10, επέτρεψε τη δωρεάν αναβάθμιση από Windows 7 και Windows 8.1. Ακόμα και σήμερα, υπάρχουν τρόποι να βάλουμε δωρεάν τα Windows 10 σε ένα νέο υπολογιστή.

Δωρεάν Windows 10: Οι Μέθοδοι που Ισχύουν Ακόμα

Είχατε Windows 7 ή 8.1 και χάσατε την προθεσμία της Microsoft για να αναβαθμίσετε δωρεάν στα Windows 10; Μήπως αποφασίσατε να μείνετε σε κάποια προηγούμενη…

Όμως, μαζί με τα πολυάριθμα θετικά, ήρθαν και αρκετά αρνητικά. Ένα μεγάλο “αγκάθι” για πολλούς χρήστες στα Windows 10 είναι ο βαθμός που η Microsoft παρακολουθεί τη δραστηριότητα του χρήστη και τα προσωπικά του δεδομένα.

Προσωπικά Δεδομένα στα Windows – Αξίζουν τα Εργαλεία Προστασίας;

Μετά την κυκλοφορία των Windows 10 και την αναστάτωση που προκάλεσαν όσον αφορά την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών, κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο διάφορα προγράμματα τύπου “anti-spying”. Αυτά…

Επίσης σε μεγάλο μέρος του κοινού δεν άρεσε η υποχρεωτική φύση του Windows update, πόσο μάλλον το γεγονός πως “έκλεβε” μέρος από τη σύνδεσή μας στο ίντερνετ. Τουλάχιστον αυτό έχει σταματήσει να είναι προεπιλογή στις νέες εκδόσεις Win10.

Ας μην ξεχνάμε τέλος πως η αναβάθμιση κάθε έξι μήνες στη νέα έκδοση Windows 10 με κανένα τρόπο δεν είναι απροβλημάτιστη για όλους.

Πώς Λύνω Προβλήματα με την Αναβάθμιση των Windows 10

Η Microsoft μας έχει συνηθίσει πια στις αναβαθμίσεις κάθε άνοιξη και φθινόπωρο. Για άλλη μια φορά, πιστή στο ραντεβού της, έθεσε σε κυκλοφορία την ανοιξιάτικη…

Αυτός είναι ο λόγος που σημαντικό ποσοστό των χρηστών παραμένουν στα Windows 7. Όμως, το γεγονός είναι πως το 2020 η υποστήριξη των Windows 7 θα λήξει. Τα Windows 10 είναι το μέλλον, είτε μας αρέσει, είτε όχι.

Αν θέλετε να λύσετε κάποια από τα πιο ενοχλητικά χαρακτηριστικά στα Windows 10, δείτε τον οδηγό μας:

Windows Server 2016

Το λειτουργικό σύστημα Windows Server 2016 αναπτύχθηκε ταυτόχρονα με τα Windows 10. Είναι η τελευταία έκδοση Windows για server που έχει κυκλοφορήσει, και έγινε διαθέσιμη το 2016.

Τα Windows Server 2016 έχουν αρκετά νέα χαρακτηριστικά, όπως Active Directory Federation Services, Windows Defender, Remote Desktop Services, Storage Services, Central Storage QoS Policies, Failover Clustering, Web Application Proxy, και άλλα.

Η επόμενη έκδοση λειτουργικού συστήματος server της Microsoft αναμένεται στο τέλος του 2018, και ενδεχομένως θα ονομάζεται Windows Server 2019.

Ποια είναι η καλύτερη έκδοση Windows και ποια η χειρότερη;

Πριν μερικούς μήνες στην ενότητα “Οι αναγνώστες ψηφίζουν” ζητήσαμε να ψηφίσετε την αγαπημένη σας έκδοση Windows, καθώς και την έκδοση που θεωρείτε τη χειρότερη.

Εδώ θα βρείτε τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας, και μπορείτε βεβαίως να προσθέσετε και τη δική σας ψήφο.

Αν θέλετε να μας πείτε λεπτομέρειες για την επιλογή σας, γράψτε μας στα σχόλια.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

featured SALE ALERT 18 ΝΟΕΜΒΡΗ_x4Βb
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#354 - Τείχος Προστασίας Windows 11, Παραποίηση Τοποθεσίας Chrome, Αύξηση Μεγέθους Εικόνων
QuickSteps
GamingSteps#20241116 - 30 Χρόνια Warcraft, Μόνιμο OG Mode Στο Fortnite, Βελτιώσεις Στο GTA Trilogy Για PC Και Κονσόλες
GamingSteps