Home » Software » Δωρεάν Εφαρμογές » Πώς Κάνω Λίστα Με Όλα Τα Προγράμματα Στα Windows
Πώς Κάνω Λίστα Με Όλα Τα Προγράμματα Στα Windows

Πώς Κάνω Λίστα Με Όλα Τα Προγράμματα Στα Windows

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Κάποιοι χρήστες δεν βάζουν καθόλου προγράμματα στα Windows. Έχουν 3-4 εφαρμογές που λειτουργούν, browser, μια σουίτα office, και είναι ικανοποιημένοι με αυτές. Αρκετοί χρήστες, όμως, ψάχνουμε συνεχώς νέα προγράμματα που θα μας δώσουν περισσότερες δυνατότητες ή θα διευκολύνουν τη ζωή μας. Δείτε όλους τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να κάνουμε μια λίστα με όλα τα εγκατεστημένα προγράμματα στα Windows.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Γιατί να κάνω λίστα με όλα τα προγράμματα στα Windows;

Αν είμαστε από τους χρήστες που ψάχνονται γενικά όσον αφορά το software, και έχουμε μια εγκατάσταση των Windows για καιρό χωρίς να έχουμε κάνει format, το πιθανότερο είναι πως έχουμε συγκεντρώσει δεκάδες προγράμματα στα Windows.

Από αυτά, κάποια τα χρησιμοποιούμε καθημερινά, κάποια τακτικά, κάποια περιστασιακά, και άλλα δεν τα χρησιμοποιούμε ποτέ και απλά δεν μπήκαμε στη διαδικασία να τα απεγκαταστήσουμε.

Σε κάθε περίπτωση, θα βρούμε αρκετούς λόγους που αξίζει να κάνουμε μια λίστα με όλα τα προγράμματα στα Windows.

Πρώτα από όλα, αργά ή γρήγορα θα χρειαστεί να κάνουμε format. Μετά την επανεγκατάσταση, έχοντας μια λίστα με τα προγράμματα στα Windows, είναι εύκολο να περάσουμε ξανά όσα χρειαζόμαστε.

Μία λίστα με τα προγράμματα στα Windows είναι επίσης χρήσιμη όταν αγοράζουμε έναν νέο υπολογιστή. Εφόσον κάποια προγράμματα μας βόλευαν στον παλιό, μία τέτοια λίστα θα μας βοηθούσε να γνωρίζουμε ποια ήταν, ώστε να τα περάσουμε στον νέο.

Αγορά Υπολογιστή Αγορά PC Οδηγός Αγοράς Υπολογιστή
Αγορά Υπολογιστή: PC Build €449 – €16.934 – Απρίλιος 2024

Η αγορά υπολογιστή έχει ιδιαιτερότητες, ειδικά όταν θέλουμε να παραγγείλουμε ένα PC build στα μέτρα μας. Ποιος είναι ο κατάλληλος επεξεργαστής και ποια μητρική τον…

Η τελευταία περίπτωση είναι αυτή της απελευθέρωσης χώρου στον υπολογιστή. Αν και πλέον οι περισσότεροι έχουμε αρκετό αποθηκευτικό χώρο, ποτέ δεν μας φτάνει.

Ειδικά αν εκτελούμε εργασίες όπως το μοντάζ βίντεο, τότε η πιθανότητα να αντιμετωπίζουμε πρόβλημα χώρου αυξάνεται.

Επεξεργασία Βίντεο: Οι Καλύτερες Εφαρμογές Σε Windows/Mac/Linux
Επεξεργασία Βίντεο: Οι Καλύτερες Εφαρμογές Σε Windows/Mac/Linux

Μέχρι σχετικά πρόσφατα, η επεξεργασία βίντεο ήταν μία εργασία αποκλειστικά για επαγγελματίες ή φανατικούς χομπίστες. Οι περισσότεροι απλοί χρήστες δεν είχαν καθόλου βιντεοκάμερα, ή ενδιαφέρον…

Σε αυτήν την περίπτωση, μπορούμε να συμπιέσουμε τα αρχεία βίντεο, αλλά κάτι τέτοιο δεν είναι πάντα αρκετό, ενώ δεν αποτελεί μόνιμη λύση γιατί το βίντεο θα καταλαμβάνει ακόμη χώρο.

Οπότε, μία λίστα με όλα τα προγράμματα στα Windows θα μας βοηθήσει να ανακαλύψουμε ποια έχουμε να χρησιμοποιήσουμε αρκετό καιρό, και να τα καταργήσουμε.

Σε αυτόν τον οδηγό θα δούμε τους καλύτερους τρόπους για να δημιουργήσουμε λίστα με τα εγκατεστημένα προγράμματα στα Windows. Καθώς, και πώς αποθηκεύουμε τη λίστα αυτή σε μορφή εικόνας, φύλλου εργασίας του Excel, πίνακα του Word, ή αρχείο HTML.

Να σημειώσουμε ότι στον συγκεκριμένο οδηγό δεν περιγράφουμε πώς παίρνουμε αντίγραφα των κλειδιών από τα εγκατεστημένα προγράμματα. Για τον εντοπισμό του κλειδιού των Windows, διαβάστε τον παρακάτω οδηγό.

Πώς Βρίσκω το Κλειδί Προϊόντος σε Κάθε Έκδοση Windows

Όταν αγοράζουμε μια άδεια για τα Windows, αυτό που αγοράζουμε ουσιαστικά είναι το 25ψήφιο κλειδί προϊόντος. Αυτό το κλειδί προϊόντος είναι απαραίτητο αν θέλουμε να…

Αντίστοιχα, με τη βοήθεια του ακόλουθου οδηγού, θα μπορέσουμε να βρούμε και να αποθηκεύσουμε τα κλειδιά από όσα προγράμματα έχουμε πληρώσει.

Δημιουργία λίστας με τα εργαλεία των Windows

Δεν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσουμε ανεξάρτητες εφαρμογές για να φτιάξουμε μία τέτοια λίστα. Τα Windows διαθέτουν μερικά εργαλεία που μπορούν να μας βοηθήσουν σε αυτό.

Μέσω του Πίνακα Ελέγχου ή των Ρυθμίσεων

Όπως είναι λογικό, μέσω του Πίνακα Ελέγχου μπορούμε να πάρουμε μία λίστα με όλα τα εγκατεστημένα προγράμματα στα Windows με έναν πλάγιο τρόπο.

Αρχικά ανοίγουμε την “Έναρξη”, πληκτρολογούμε “Πίνακας Ελέγχου”, και κάνουμε κλικ στο πρώτο αποτέλεσμα.

Πώς Κάνω Λίστα Με Όλα Τα Προγράμματα στα Windows

Στο νέο παράθυρο πατάμε στα “Προγράμματα”, και έπειτα στον σύνδεσμο “Προγράμματα και δυνατότητες”.

Εδώ πλέον βλέπουμε όλα τα προγράμματα στα Windows.

Κάνουμε κλικ στο μικρό βέλος δίπλα στον τρόπο προβολής, και επιλέγουμε “Λεπτομέρειες”.

Τώρα θα πρέπει να πάρουμε screenshot από τη λίστα αυτή, και για να κάνουμε κάτι τέτοιο, χρησιμοποιούμε το “Εργαλείο Αποκομμάτων” των Windows.

Μόλις αποθηκεύσουμε την εικόνα, κι αν χρειάζεται, σύρουμε προς τα κάτω για να εμφανίσουμε τα επόμενα προγράμματα στη λίστα, και παίρνουμε ένα ακόμη screenshot.

Πλέον, αν και πλαγίως, έχουμε μία λίστα με όλα τα εγκατεστημένα προγράμματα στα Windows.

Χρησιμοποιώντας τη Γραμμή Εντολών

Με τη Γραμμή Εντολών μπορούμε να αποθηκεύσουμε, σε αρχείο απλού κειμένου (.txt), μία λεπτομερή λίστα με όλα τα προγράμματα του υπολογιστή μας.

Πρώτα από όλα, κάνουμε κλικ στην “Έναρξη”, πληκτρολογούμε “Γραμμή Εντολών”, και πατάμε στο πρώτο αποτέλεσμα.

Πληκτρολογούμε την εντολή:

wmic

Η εντολή θα εκτελέσει ένα εργαλείο διαχείρισης των Windows, το οποίο λειτουργεί μέσω της Γραμμής Εντολών.

Το εργαλείο θα ανοίξει άμεσα, και στη Γραμμή Εντολών θα δούμε το κείμενο “wmic:root\cli>”.

Το WMIC μπορεί να δεχθεί αρκετές εντολές, όμως εμείς θα χρησιμοποιήσουμε την “/output:” ώστε να ορίσουμε πού θα γίνει η εξαγωγή της λίστας, και τι πληροφορίες θα συλλέξει.

Για παράδειγμα, αν θέλουμε να αποθηκεύσουμε τη λίστα στην Επιφάνεια Εργασίας, με όνομα αρχείου “Λίστα Προγραμμάτων”, και περιεχόμενο τα ονόματα και τις εκδόσεις των προγραμμάτων, γράφουμε την εξής εντολή:

/output:C:\Users\ΟΝΟΜΑ_ΧΡΗΣΤΗ\Desktop\Λίστα_Προγραμμάτων.txt product get name,version

Το WMIC δεν αναγνωρίζει τις τοποθεσίες στα Ελληνικά, ενώ θα πρέπει να αντικαταστήσουμε τα κενά με “_”.

Αντιθέτως, με το όνομα χρήστη δεν πρόκειται να αντιμετωπίσουμε κάποιο πρόβλημα.

Το “product get name,version” είναι αυτό που ζητά από την εντολή να καταγράψει το όνομα του κάθε προγράμματος και την έκδοσή του.

Αν θέλαμε, θα μπορούσαμε επίσης να προσθέσουμε το “InstallDate”, που θα κατέγραφε την ημερομηνία εγκατάστασης, ενώ το vendor θα σημείωνε τον εκδότη του προγράμματός.

Μόλις το εργαλείο ολοκληρώσει τη δουλειά του, επιστρέφουμε αυτόματα στο “wmic:root\cli>”. Εδώ πληκτρολογούμε “exit”, και πατάμε ENTER για να κλείσουμε το WMIC.

Κλείνουμε τη Γραμμή Εντολών, και πλέον έχουμε στην Επιφάνεια Εργασίας ένα αρχείο κειμένου, με τη λίστα από όλα τα προγράμματα στα Windows.

Το περιεχόμενο του αρχείου μοιάζει κάπως έτσι, και ουσιαστικά έχει δύο στήλες. Στην πρώτη βλέπουμε το όνομα του προγράμματος, και στη δεύτερη την έκδοσή του.

Με τη βοήθεια του PowerShell

Αντίστοιχα, αποθηκεύουμε μία λίστα με τα εγκατεστημένα προγράμματα στα Windows μέσω του PowerShell.

Όπως πριν, κάνουμε κλικ στην “Έναρξη”, γράφουμε “PowerShell”, και πατάμε στο πρώτο αποτέλεσμα.

Η διαδικασία στο PowerShell γίνεται με μία και μόνο εντολή, σαφώς με μεγαλύτερη έκταση, και ελαφρώς πιο περίπλοκη. Η εντολή αυτή είναι η παρακάτω:

Get-ItemProperty HKLM:\Software\Wow6432Node\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Uninstall\* | Select-Object DisplayName, DisplayVersion, Publisher, InstallDate | Format-Table –AutoSize > C:\Users\ΟΝΟΜΑ_ΧΡΗΣΤΗ\Desktop\Λίστα_Προγραμμάτων_2.txt

Με απλά λόγια, λέμε στο PowerShell να εντοπίσει τη λίστα των προγραμμάτων μέσω του Μητρώου των Windows.

Στη συνέχεια, του ζητάμε να καταγράψει το όνομα του κάθε προγράμματος, την έκδοσή του, τον εκδότη, και την ημέρα εγκατάστασης.

Τέλος, του λέμε να δημιουργήσει έναν πίνακα, και να τον αποθηκεύσει στην Επιφάνεια Εργασίας, σε ένα απλό αρχείο κειμένου (.txt) με όνομα “Λίστα_Προγραμμάτων_2”.

Ο χρόνος που θα χρειαστεί το PowerShell για τη δημιουργία της λίστας εξαρτάται από το πλήθος των προγραμμάτων που έχουμε στον υπολογιστή μας.

Σε κάθε περίπτωση, όταν τελειώσει, θα εμφανιστεί το σχετικό αρχείο στην Επιφάνεια Εργασίας, και το περιεχόμενό του θα είναι σαν αυτό της εικόνας.

Δημιουργία λίστας με τρίτες εφαρμογές

Η λίστα με τα εγκατεστημένα προγράμματα στα Windows που δημιουργεί το PowerShell είναι αρκετά καλύτερη από αυτή της Γραμμής Εντολών. Παράλληλα, αυτά τα αρχεία κειμένου είναι προτιμότερα από μία συλλογή με screenshots.

Ακόμη καλύτερες είναι οι λίστες που μπορούμε να φτιάξουμε χρησιμοποιώντας τρίτες εφαρμογές.

Εξαγωγή λίστας από το CCleaner

Με το CCleaner μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα. Ένα από αυτά είναι να εξάγουμε μία λίστα με όλα τα εγκατεστημένα προγράμματα στα Windows.

Αρχικά ανοίγουμε το CCleaner, πηγαίνουμε στα “Εργαλεία”, και κάνουμε κλικ στην “Απεγκατάσταση”.

Από εδώ μπορούμε να κάνουμε διάφορα, όπως να καταργήσουμε και να επιδιορθώσουμε την εγκατάσταση ενός προγράμματός.

Ωστόσο, κάτω δεξιά υπάρχει ένα κουμπί που γράφει “Αποθήκευση σε αρχείο κειμένου…”

Με αυτό το κουμπί μπορούμε να αποθηκεύσουμε τη λίστα με τα εγκατεστημένα στον υπολογιστή προγράμματα.

Οπότε κάνουμε κλικ, και τότε ανοίγει το παράθυρο αποθήκευσης. Επιλέγουμε πού θέλουμε να αποθηκευτεί το αρχείο, του δίνουμε το όνομα που επιθυμούμε, και πατάμε στην “Αποθήκευση”.

Το αρχείο που αποθηκεύει το CCleaner περιέχει την εταιρεία, την ημέρα εγκατάστασης, και την έκδοση του κάθε προγράμματος.

Το CCleaner διαχωρίζει τις πληροφορίες με τη χρήση “tab”, κι αυτό κάνει το αρχείο δυσανάγνωστο.

Μπορούμε βέβαια να μετατρέψουμε το κείμενο αυτό σε πίνακα του Word ή φύλλο εργασίας του Excel.

Ωστόσο, σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να θυμόμαστε ότι δεν θα έχουμε πρόσβαση στη λίστα αυτή από κάποιον νέο υπολογιστή, εκτός αν εγκαταστήσουμε πρώτα κάποια σουίτα γραφείου, ή χρησιμοποιήσουμε κάποιο online εργαλείο.

Μετατροπή του αρχείου σε πίνακα Word

Πρώτα θα δούμε πώς θα μετατρέψουμε το αρχείο κειμένου σε πίνακα του Microsoft Word.

Γι’ αυτό, ανοίγουμε το πρόγραμμα, και κάνουμε κλικ στο “Άνοιγμα άλλων αρχείων”.

Έπειτα, πατάμε στο “Αυτός ο Υπολογιστής”, και στη συνέχεια στα “Έγγραφα”.

Μεταφερόμαστε στον φάκελο που περιέχει το αρχείο της λίστας, και στους τύπους εγγράφων επιλέγουμε “Αρχεία κειμένου (*.txt)”.

Διαλέγουμε τη λίστα μας, και πατάμε “Άνοιγμα”.

Το Word θα μας εμφανίσει τη “Μετατροπή αρχείου”, όπου κάνουμε κλικ στο “ΟΚ”..

Το αρχείο έχει ανοίξει στο Word, οπότε επιλέγουμε ολόκληρο το κείμενο, πατάμε στην “Εισαγωγή”, διαλέγουμε “Πίνακας”, και κάνουμε κλικ στη “Μετατροπή κειμένου σε πίνακα…”.

Το πρόγραμμα εμφανίζει το παράθυρο της μετατροπής του κειμένου, στο οποίο αφήνουμε όλες τις επιλογές όπως είναι, και πατάμε “ΟΚ”.

Το Word αναγνώρισε τη διαμόρφωση που είχε το αρχείο κειμένου, και δημιούργησε έναν πίνακα με όλα τα εγκατεστημένα προγράμματα στα Windows.

Τώρα, κάνουμε κλικ στο “Αρχείο”, πατάμε “Αποθήκευση ως”, και αποθηκεύουμε το αρχείο όπου θέλουμε.

Μετατροπή του αρχείου σε φύλλο εργασίας Excel

Παρόμοια είναι και η διαδικασία μετατροπής στο Excel. Αρχικά ανοίγουμε το πρόγραμμα, και κάνουμε κλικ στο “Άνοιγμα άλλων βιβλίων εργασίας”.

Όπως και στο Word, πατάμε στο “Αυτός ο υπολογιστής”, και μετά στα “Έγγραφα”.

Πηγαίνουμε στον φάκελο που περιέχει το αρχείο, και στους τύπους εγγράφων διαλέγουμε “Όλα τα αρχεία (*.*)”.

Επιλέγουμε το αρχείο της λίστας μας, και πατάμε “Άνοιγμα”.

Το Excel μας εμφανίζει τον οδηγό εισαγωγής κειμένου. Στο πρώτο βήμα, αφήνουμε τα πάντα όπως είναι και κάνουμε κλικ στο “Επόμενο”.

Στο επόμενο βήμα, βεβαιωνόμαστε ότι ως οριοθέτες είναι επιλεγμένοι οι “Χαρακτήρες tab”. Όπως αναφέραμε, το CCleaner διαχωρίζει τα στοιχεία στο αρχείο που δημιουργεί με τη χρήση tab.

Εφόσον όλα είναι όπως πρέπει, κάνουμε κλικ κατευθείαν στο κουμπί “Τέλος”.

Το Excel έκανε καλή δουλειά στη μετατροπή του εγγράφου μας. Αν θέλουμε, διαμορφώνουμε τον πίνακα σύμφωνα με τις προτιμήσεις μας, και στη συνέχεια κάνουμε κλικ στο “Αρχείο”.

Τέλος, πατάμε στο “Αποθήκευση ως”, και αποθηκεύουμε το αρχείο όπου θέλουμε.

Εξαγωγή λίστας με το Geek Uninstaller

Ένα ακόμη πρόγραμμα που μπορεί να μας βοηθήσει στη δημιουργία μιας τέτοιας λίστας είναι το Geek Uninstaller.

Πρόκειται για μία δωρεάν portable εφαρμογή, την οποία μπορούμε να κατεβάσουμε από την επίσημη ιστοσελίδα της.

Μόλις κατεβάσουμε το αρχείο, το αποσυμπιέζουμε, και κάνουμε διπλό κλικ στο αρχείο “geek.exe”.

Η εφαρμογή ανοίγει αμέσως, και στο παράθυρό της βλέπουμε όλα τα εγκατεστημένα προγράμματα στα Windows.

Το Geek Uninstaller αποθηκεύει τη λίστα των προγραμμάτων σε αρχείο HTML.

Για να εξάγουμε τη λίστα, κάνουμε κλικ στο “Αρχείο”, και επιλέγουμε “Εξαγωγή σε HTML…”

Στο παράθυρο που ανοίγει, επιλέγουμε πού θέλουμε να αποθηκευτεί το αρχείο, και του δίνουμε όποιο όνομα επιθυμούμε.

Η μορφή που έχει η λίστα που δημιουργεί το Geek Uninstaller μοιάζει με την ακόλουθη εικόνα. Πραγματικά οργανωμένη και καλαίσθητη.

Το Geek Uninstaller έχει μία ιδιαιτερότητα. Εμφανίζει μόνο τα προγράμματα που δεν έχουν ληφθεί από το Windows Store.

Για να δούμε τις εφαρμογές που έχουμε εγκαταστήσει μέσω του Windows Store, κάνουμε κλικ στην “Επισκόπηση”, και διαλέγουμε τις “Εφαρμογές Windows Store”.

Σε λίγα δευτερόλεπτα θα εμφανιστούν οι εφαρμογές μας, και μπορούμε να εξάγουμε μία νέα λίστα γι' αυτές.

Εσείς έχετε λίστα με τα προγράμματα στα Windows;

Μία λίστα με όλα τα προγράμματα του υπολογιστή μας είναι ένα αρκετά χρήσιμο εργαλείο. Μπορεί να μας γλιτώσει από πολύ κόπο και χρόνο.

Εσείς γνωρίζατε όλους τους τρόπους δημιουργίας μιας τέτοιας λίστας; Μήπως έχετε ήδη μία δικιά σας; Γράψτε μας στα σχόλια.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

featured sale alert akis 23 ΔΕΚ_x4αα
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#358 - Κλείδωμα Εφαρμογών Android, Επαναφορά Πλήρους Ημερομηνίας Windows 11, Spotify Create
QuickSteps
GamingSteps#20241221 - Νεότερα Για Τη Ciri Στο The Witcher 4, Κόσμοι Από Αναμνήσεις Παικτών Στο Proxi, Steam Replay 2024
GamingSteps