Home » Software » Πώς Να Ξεχωρίσουμε Αν Ένα Κρυπτονόμισμα Είναι Απάτη

Πώς Να Ξεχωρίσουμε Αν Ένα Κρυπτονόμισμα Είναι Απάτη

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Δεν χωράει αμφιβολία ότι τα ψηφιακά νομίσματα είναι ένα παγκόσμιο οικονομικό φαινόμενο που φιλοδοξεί να ταράξει το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα. Ωστόσο, μέσα στη φρενίτιδα των εκατοντάδων κρυπτονομισμάτων, βρίσκουν πρόσφορο έδαφος διάφοροι επιτήδειοι για να ξεγελάσουν ανυποψίαστους χρήστες. Δείτε στο άρθρο ποια στοιχεία πρέπει να μας προειδοποιήσουν ότι ένα κρυπτονόμισμα είναι απάτη.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Όταν ένα ψηφιακό νόμισμα ανταλλάσσεται με άλλα μέσω της κοινότητάς του

Κάθε κρυπτονόμισμα μπορεί να ανταλλαχθεί βάσει της τρέχουσας ισοτιμίας της μονάδας του με άλλα ψηφιακά νομίσματα ή με συμβατικά χρήματα.

Οι τρόποι που υπάρχουν για να γίνει αυτή η συναλλαγή είναι διάφοροι. Για παράδειγμα, μπορούμε να εξαργυρώσουμε Bitcoin σε αναγνωρισμένα διαδικτυακά ανταλλακτήρια τρίτων εταιρειών, όπως είναι το Kraken ή το Coinbase…

…αλλά και να πραγματοποιήσουμε τη συναλλαγή με ανάληψη μετρητών στο τοπικό μας νόμισμα, στα διαθέσιμα Bitcoin ATMs. Επίσης, έχουμε τη δυνατότητα να πουλήσουμε Bitcoin σε άλλους χρήστες με τη μέθοδο του direct sale.

Εάν όμως ανακαλύψουμε κάποιο ψηφιακό νόμισμα όπου οι συναλλαγές του γίνονται μόνο μέσα σε μια πλατφόρμα της ομάδας που το ανέπτυξε, αυτό σημαίνει ότι μάλλον το κρυπτονόμισμα είναι απάτη.

Η συγκεκριμένη πρακτική οδηγεί συνήθως σε μια από τις κλασικότερες χρηματικές κομπίνες, που είναι γνωστές σαν πυραμίδες επενδυτών.

Κάθε υποψήφιος αγοραστής πείθεται να επενδύσει στα αντίστοιχα κρυπτονομίσματα με πρόσχημα ότι θα πολλαπλασιαστεί σύντομα η αξία τους. Ταυτόχρονα, πρέπει να προσελκύει καινούρια μέλη για να γίνεται εισροή νέων κεφαλαίων.

Όλο αυτό το κλειστό σύστημα δημιουργεί μια αλυσίδα πυραμιδοειδούς σχήματος. Τα υποσχόμενα κέρδη δεν έρχονται ποτέ, και τα ψηφιακά νομίσματα δεν έχουν καμία αξία εκτός της “κοινότητας”.

Όπως αντιλαμβανόμαστε, τα αρχικά κεφάλαια των επενδυτών καταλήγουν στην κορυφή της πυραμίδας, που βρίσκεται φυσικά ο ιθύνων νους της απάτης.

Όταν η αξία του δεν πέφτει ποτέ

Ένα χαρακτηριστικό των νομισμάτων, είτε πρόκειται για ψηφιακά νομίσματα, είτε για επίσημα χρήματα, είναι η μεταβλητότητα της συναλλαγματικής τους ισοτιμίας.

Όπως έχουμε αναφέρει σε προηγούμενα άρθρα, ο βασικός νόμος της αγοράς, που είναι η προσφορά και η ζήτηση, επιφέρει διακυμάνσεις στην τιμή τους.

Όλα τα νομίσματα, όπως είναι το Δολάριο, το Ευρώ, το Ethereum, ή το Bitcoin, δέχονται υποτιμήσεις στην αξία τους.

Πώς να Ξεχωρίσουμε αν Ένα Κρυπτονόμισμα είναι Απάτη

Συνεπώς, αν τύχει να δούμε μια διαφήμιση που να ισχυρίζεται ότι κάποιο ψηφιακό νόμισμα έχει μόνο ανοδική πορεία, το συγκεκριμένο κρυπτονόμισμα είναι απάτη στο 100%.

Οι επιτήδειοι ποντάρουν στις προσδοκίες που δημιουργεί το δήθεν σίγουρο κέρδος, με σκοπό να ψαρέψουν θύματα. Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει κάποια επένδυση που να αποφέρει σταθερά μεγάλο κέρδος χωρίς να υπάρχει ανάλογο ρίσκο.

Δεν έχει δύο θεμελιώδη χαρακτηριστικά

Κάθε έγκυρο κρυπτονόμισμα πρέπει να διαθέτει δύο βασικά στοιχεία. Ένα από αυτά είναι να έχει δημοσιοποιημένο τον πηγαίο κώδικα του λογισμικού του.

Αυτό σημαίνει πως πρέπει να διατίθεται στο κοινό ο τρόπος λειτουργίας του ψηφιακού νομίσματος για λόγους διαφάνειας. Ωστόσο, είναι δύσκολο ο μέσος χρήστης να κατανοήσει την δομή και τον μηχανισμό του.

Αυτό όμως που μπορούμε να κάνουμε, είναι μια έρευνα στο διαδίκτυο για να διασταυρώσουμε την ύπαρξη και τη γνησιότητα του πηγαίου κώδικα κάθε κρυπτονομίσματος.

Το δεύτερο στοιχείο που πρέπει να ικανοποιεί η τεχνολογία ενός ψηφιακού νομίσματος, είναι να εξασφαλίζει την ελεγχόμενη παροχή των νομισμάτων.

Με απλά λόγια, πρέπει ανά συγκεκριμένο χρονικό διάστημα να υπάρχει καθορισμένο απόθεμα των μονάδων ενός κρυπτονομίσματος στην αγορά.

Τι αξία θα είχε ένα νόμισμα εάν μπορούσε ο καθένας ανά πάσα στιγμή να προμηθεύεται αφειδώς ποσότητες από τις μονάδες του; Η απάντηση είναι καμία.

Συνοψίζοντας, εάν πετύχουμε κάποιο ψηφιακό νόμισμα που να μην πληροί κάποιο από τα παραπάνω κριτήρια, τότε κατά πάσα πιθανότητα, αυτό είναι απάτη.

Βασίζεται κυρίως σε προμήθειες προώθησης

Στην περίπτωση που κάποιο κρυπτονόμισμα μας τάζει “λαγούς με πετραχήλια” αν επενδύσουμε και το προωθούμε, τότε αυτό είναι κακό σημάδι.

Τα περισσότερα από αυτά τα νομίσματα δεν έχουν καμία αξία στην αγορά, και χρησιμοποιούν τις προμήθειες για να δελεάσουν τους χρήστες, οδηγώντας τους στην πυραμίδα επενδυτών που αναφέραμε παραπάνω.

Δεν διαθέτει επαρκείς πληροφορίες για την ταυτότητά του

Κατά το λανσάρισμα ενός ψηφιακού νομίσματος, η ομάδα ανάπτυξης είθισται να κοινοποιεί ένα επίσημο έγγραφο που ονομάζεται white paper.

Στο έγγραφο περιγράφεται ο σκοπός της δημιουργίας του νομίσματος, η φιλοσοφία του, αλλά και τεχνικές λεπτομέρειες της λειτουργίας του.

Εάν όταν διαβάσουμε το κείμενο δεν καταλάβουμε τι πρεσβεύει το κρυπτονόμισμα, και ποια καινοτομία φέρνει η blockchain τεχνολογία του, τότε συμβαίνουν δύο πράγματα:

  • Οι γνώσεις μας δεν επαρκούν για να αντιληφθούμε το συγκεκριμένο project.
  • Οι υπεύθυνοι μας δίνουν λίγες πληροφορίες, ή προσπαθούν να μας μπερδέψουν γιατί θέλουν κάτι να κρύψουν.

Επίσης, καλό είναι να συγκρίνουμε την αυθεντικότητα του κειμένου με κάποια διαδικτυακή εφαρμογή λογοκλοπής. Αν πέσει στην αντίληψή μας ότι αυτούσια κομμάτια κειμένου έχουν αντιγραφεί από άλλα white papers, τότε είναι βέβαιο ότι το κρυπτονόμισμα είναι απάτη.

Γνωρίζετε κάποιο άλλο στοιχείο που να υποδηλώνει ότι ένα κρυπτονόμισμα είναι απάτη;

Αν σας δημιουργήθηκαν απορίες ή θέλετε να μοιραστείτε μαζί μας κάποιο άλλο χαρακτηριστικό των “μαϊμού” ψηφιακών νομισμάτων, αφήστε σχόλιο.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

Αγορά Laptop €449-€3.955: Τα Καλύτερα Της Εβδομάδας 25/10-31/10
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#358 - Κλείδωμα Εφαρμογών Android, Επαναφορά Πλήρους Ημερομηνίας Windows 11, Spotify Create
QuickSteps
GamingSteps#20241221 - Νεότερα Για Τη Ciri Στο The Witcher 4, Κόσμοι Από Αναμνήσεις Παικτών Στο Proxi, Steam Replay 2024
GamingSteps