Home » Hardware » Οι Μεγαλύτεροι Μύθοι για τη Μνήμη RAM στον Υπολογιστή

Οι Μεγαλύτεροι Μύθοι για τη Μνήμη RAM στον Υπολογιστή

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Η μνήμη RAM είναι ένα από τα βασικότερα υποσυστήματα των υπολογιστών και των smartphone μας. Ουσιαστικά, οποιοδήποτε εφαρμογή έχουμε ενεργή και τρέχει, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου του λειτουργικού συστήματος, είναι φορτωμένη και εκτελείται από τη RAM. Όμως, υπάρχουν αρκετοί μύθοι και παρανοήσεις για τη μνήμη, που μπορεί να μας οδηγήσουν σε περιττές αγορές ή στην ελλιπή αξιοποίησή της.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Πόση μνήμη RAM πραγματικά χρειάζομαι;

Ένας από τους πιο δημοφιλείς μύθους είναι ότι αν πχ ο υπολογιστής μας χρησιμοποιεί συνολικά το 60% της μνήμης που έχει εγκατεστημένη, δεν θα δούμε καμία σημαντική διαφορά αν βάλουμε περισσότερη.

Featured Μνήμη RAM Πώς Να Την Προσθέσουμε Μόνοι Μας Στον Υπολογιστή
Μνήμη RAM: Πώς Να Την Προσθέσουμε Μόνοι Μας Στον Υπολογιστή

Αν ο υπολογιστής μας δεν έχει αρκετή μνήμη RAM για τη χρήση που κάνουμε, όλο το σύστημα θα σέρνεται. Ευτυχώς, όχι μόνο είναι ιδιαίτερα οικονομικό…

Στην πραγματικότητα, μπορεί η RAM που έχουμε να είναι αρκετή για να τρέξουν οι εφαρμογές μας, όμως υπάρχει περίπτωση να έχουμε καλύτερη απόδοση αυξάνοντάς την. Αυτό σχετίζεται με τον τρόπο που δημιουργούνται τα προγράμματα.

Συνήθως οι προγραμματιστές ορίζουν μια εφαρμογή να ζητάει ένα συγκεκριμένο ποσοστό επί της συνολικής μνήμης. Κατά συνέπεια, όσο μεγαλύτερη μνήμη RAM έχουμε εγκατεστημένη, τόσο περισσότερη θα εκχωρηθεί και στην εκάστοτε εφαρμογή.

Επομένως, αν υποθετικά μια εφαρμογή ζητάει το 5% της μνήμης, με 8GB RAM θα έχει περίπου 410ΜΒ (γιατί 1GB=1024MB), με 16GB RAM θα έχει τη διπλάσια, περίπου 820MB.

Βέβαια, το ποσοστό μπορεί να διαφέρει…

Το παράδειγμα είναι κάπως απλοϊκό, γιατί υπάρχουν και άλλοι παράμετροι όσον αφορά το πώς μια εφαρμογή εκμεταλλεύεται τη μνήμη και τι όρια ενδεχομένως έχουν βάλει οι προγραμματιστές.

Αυτό σημαίνει πως αυξάνοντας τη μνήμη, στην πλειονότητα των εφαρμογών μέχρι ενός σημείου θα δούμε διαφορά. Αν ο υπολογιστής έχει ήδη 16GB RAM, στις περισσότερες χρήσεις δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή βάζοντας 32GB ή και περισσότερη.

Σε γενικές γραμμές, θα μπορούσαμε να πούμε ότι το ελάχιστο για ένα PC σήμερα είναι τα 4GB. Τα 8GB είναι το ιδανικό για τα περισσότερα συστήματα. Για βαρύ gaming, 16GB είναι αρκετά. Για βαριά επαγγελματικά προγράμματα, 16GB είναι το ελάχιστο.

Πόση RAM Χρειάζεται ο Υπολογιστής Μου για Κάθε Χρήση?

Πολλοί θεωρούμε πως “όσο περισσότερη RAM, τόσο το καλύτερο”. Ανάλογα με τη χρήση, όμως, από ένα σημείο και μετά η επιπλέον μνήμη RAM μένει αχρησιμοποίητη, και…

Περισσότερη ή ταχύτερη RAM;

Οι περισσότεροι γνωρίζουν πόση μνήμη έχει ο υπολογιστής ή το smartphone τους. Αν λοιπόν ένα σύστημα έχει μεγαλύτερη μνήμη από ένα άλλο, αυτομάτως υποθέτουμε ότι το σύστημα με την περισσότερη μνήμη είναι και ταχύτερο.

Κάτι τέτοιο όμως δεν ισχύει απαραίτητα, καθώς το μέγεθος της μνήμης δεν είναι το μοναδικό χαρακτηριστικό που σχετίζεται με την απόδοσή της.

Υπάρχουν αρκετοί ακόμη παράγοντες που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο. Εκτός από το μέγεθος, καθοριστική είναι και η ταχύτητα ή η συχνότητά της, πάντοτε όμως σε συνδυασμό με το CAS Latency.

Για παράδειγμα, μπορεί να έχουμε στον υπολογιστή μας μνήμη χωρητικότητας 8GB. Είναι πιθανό, ανάλογα με την χρήση που κάνουμε, να δούμε καλύτερα αποτελέσματα αντικαθιστώντας τη με ταχύτερη 8GB RAM, παρά αν τη διπλασιάσουμε στα 16GB.

Αν θέλετε να μάθετε αναλυτικά τι ρόλο παίζει η συχνότητα της RAM, και ποια είναι η ταχύτερη μνήμη που αξίζει να βάλουμε στο σύστημά μας, δείτε τον οδηγό μας:

Αξίζει κάρτα γραφικών με περισσότερη VRAM;

Όπως πιθανώς γνωρίζετε, κάθε κάρτα γραφικών έχει ενσωματωμένη τη δική της VRAM (Video RAM) για τις λειτουργίες της. Και ενώ σε γενικές γραμμές οι πιο ακριβές κάρτες γραφικών έχουν περισσότερη VRAM από τις πιο φθηνές, υπάρχουν και εξαιρέσεις.

Για παράδειγμα, στο e-shop θα βρούμε μια GTX 1060 με 3GB VRAM γύρω στα 300 ευρώ.

Θα βρούμε όμως και GTX 1050 Ti με 4GB VRAM στα 210 ευρώ.

Αυτό που είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε είναι πως η περισσότερη VRAM δεν υποκαθιστά έναν πιο αδύναμο επεξεργαστή γραφικών, ποτέ και με κανένα τρόπο. Όση VRAM και να έχει μια 1050Ti, θα είναι πάντοτε σημαντικά κατώτερη από μια 1060.

Επίσης, σε κάρτες με τον ίδιο επεξεργαστή γραφικών που είναι διαθέσιμες με διαφορετικές χωρητικότητες μνήμης (πχ GTX 1060 3GB και 1060 6GB), η διαφορά στην απόδοση σπανίως είναι σημαντική στην ανάλυση 1920×1080.

Ουσιαστικά, η μεγαλύτερη VRAM ωφελεί κυρίως στο gaming σε υψηλότερη ανάλυση. Μια GTX 1060 3GB θα καλύψει πλήρως το Full HD. Αν όμως μας ενδιαφέρει το 1440p, και δεν θέλουμε να πάμε στην 1070, η 1060 με τα 6GB VRAM είναι προτιμότερη.

Η ευκολία του να προσθέσεις RAM

Για τους σταθερούς περισσότερους υπολογιστές, οι θέσεις μνήμης που έχουμε διαθέσιμες είναι τέσσερις.

Μόνο κάποιες πολύ φθηνές μητρικές ή πολύ μικροσκοπικού format mini ITX έχουν δύο θέσεις RAM. Sε αρκετά πιο ακριβά μοντέλα για οικιακή χρήση θα βρούμε μέχρι και 8 θύρες, για μέγιστο μέγεθος DDR4 μνήμης 128GB (8x16GB).

μνήμη RAM

Αντίστοιχα, στα περισσότερα laptop θα βρούμε δύο θύρες μνήμης. Εξαίρεση είναι τα πολύ οικονομικά μοντέλα που έχουν μία, και τα πολύ ακριβά, συχνά gaming μοντέλα, που έχουν τέσσερις.

Κάποιοι χρήστες που αγοράζουν ένα PC με σχετικά χαμηλό προϋπολογισμό, και ειδικά με μητρική με δύο θύρες RAM, συνήθως επιλέγουν να βάλουν ένα μόνο άρθρωμα μνήμης, πχ 1x4GB ή 1x8GB, ώστε στο μέλλον να μπορούν να προσθέσουν άλλο ένα.

Ενώ αυτό ακούγεται λογικό, στην πράξη αποδεικνύεται πιο δύσκολο απ' όσο θά ‘πρεπε.

Βλέπετε, οι μητρικές έχουν χωρισμένες τις θύρες της μνήμης σε κανάλια, συνήθως ανά δύο. Όταν έχουμε εγκαταστήσει δύο μνήμες στο ίδιο κανάλι, λειτουργούν σαν dual channel DDR, που σημαίνει πως έχουν διπλάσιο εύρος ζώνης.

Το πρόβλημα είναι πως για τη συνεργασία των δύο μνημών σε dual channel DDR, το ιδανικό είναι να είναι πανομοιότυπες από κάθε άποψη. Αυτός είναι ο λόγος που στην αγορά πωλούνται μνήμες σαν Dual channel kit, που λειτουργούν εγγυημένα μεταξύ τους.

Αν έχουμε μία μόνο RAM και προσπαθήσουμε να αγοράσουμε μια δεύτερη για να τις βάλουμε μαζί σαν dual channel DDR, υπάρχει αυξημένη πιθανότητα ασυμβατότητα των δύο μνημών μεταξύ τους.

Αυτό μπορεί να συμβεί ακόμα και αν η νέα RAM έχει ακριβώς τα ίδια χαρακτηριστικά, είναι ακριβώς από τον ίδιο κατασκευαστή, η ίδια μάρκα και το ίδιο μοντέλο. Έχει τύχει επειδή οι μνήμες είναι από διαφορετικές παρτίδες του εργοστασίου, να μην είναι συμβατές.

Τι μπορεί να σημαίνει αυτή η ασυμβατότητα? Από το να μην ανοίγει καθόλου ο υπολογιστής και με τις δύο μνήμες πάνω, μέχρι να φαίνεται πως λειτουργεί κανονικά, αλλά με τυχαίες αστάθειες, όπως κολλήματα, παγώματα, και μπλε οθόνες,

Μπλε Οθόνη στα Windows: Διάγνωση και Αντιμετώπιση

Η μπλε οθόνη σφάλματος στα Windows εμφανίζεται όταν έχει συμβεί ένα “θανάσιμο” σφάλμα, τόσο σοβαρό ώστε το λειτουργικό να είναι αδύνατον να επανέλθει χωρίς reset του συστήματος. Στα Αγγλικά…

Βέβαια, θα πρέπει να τονίσουμε πως στη συμβατότητα δύο διαφορετικών μνημών σε Dual Channel DDR, παίζει κάποιο ρόλο και η μητρική.

Υπάρχουν μητρικές που είναι “εύκολες” και θα δεχτούν διαφορετικές μνήμες στο ίδιο κανάλι, χωρίς πολλά-πολλά. Μάλιστα, κάποιες μητρικές θα δεχτούν ακόμα και μνήμες διαφορετικής χωρητικότητας μαζί, πχ 1x4GB+1x8GB, για σύνολο 12GB μνήμης.

Σε αυτή την περίπτωση, οι μητρικές που επιτρέπουν τέτοια συνεργασία θα λειτουργήσουν τα 4GB της μίας μνήμης και τέσσερα από τα gigabyte της δεύτερης μνήμης σε dual channel DDR, με την υπόλοιπη μνήμη να λειτουργεί σε single channel DDR.

Δυστυχώς, καμία μητρική δεν διαφημίζει το πόσο “εύκολη” ή “δύσκολη” είναι στο να δεχτεί διαφορετικές μνήμες. Το να επιλέγουμε dual channel kit είναι πάντοτε η πιο ασφαλής επιλογή, με το μικρότερο ρίσκο.

Χρειάζεται ο καθαρισμός μνήμης;

Πρόκειται για έναν από τις πιο διαδεδομένους μύθους σχετικά με το πώς λειτουργεί η μνήμη RAM. Στην παρανόηση έχει συνεισφέρει και η πληθώρα προγραμμάτων τύπου RAM booster και διαχείρισης μνήμης που κυκλοφορούν.

Άχρηστα Προγράμματα – και Επικίνδυνα – για Windows

Η μπλε οθόνη σφάλματος στα Windows εμφανίζεται όταν έχει συμβεί ένα “θανάσιμο” σφάλμα, τόσο σοβαρό ώστε το λειτουργικό να είναι αδύνατον να επανέλθει χωρίς reset του συστήματος. Στα Αγγλικά…

Στην πραγματικότητα, αυτό που θέλουμε είναι η μνήμη RAM να είναι γεμάτη. Το να είναι άδεια δεν θα μας βοηθήσει κάπου· αντίθετα, το λειτουργικό σύστημα και τα προγράμματα θέλουμε να χρησιμοποιούν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσοστό της.

Έτσι, δεν πρόκειται να κερδίσουμε τίποτα με το να απελευθερώσουμε τη μνήμη RAM με κάποιο εργαλείο memory optimizer.

Ίσα-ίσα, μπορεί εν τέλει να επιβραδύνουμε το σύστημά μας, αφού αφαιρούμε έτοιμους υπολογισμούς από τη μνήμη, οι οποίοι θα πρέπει να επαναληφθούν. Αυτός είναι ο λόγος που και στα smartphone δεν συνίσταται η χρήση task killers.

Συνοψίζοντας

Η μνήμη διαφέρει από έναν σκληρό δίσκο ή τις άλλες συσκευές αποθήκευσης. Οι RAM ρυθμίζονται αυτόματα, κάνοντας εγγραφές, διαγραφές, και επανεγγραφές δεδομένων σε ολόκληρα τα GB χωρητικότητάς τους.

Αυτό σημαίνει ότι το να έχουμε ελεύθερο χώρο στη μνήμη RAM δεν είναι σε καμία περίπτωση χρήσιμο, όπως ίσως γνωρίζουμε ότι ισχύει για τον σκληρό μας δίσκο. Στον σκληρό, ο οποίος δεν αυτορυθμίζεται, η αποθήκευση των δεδομένων είναι μόνιμη.

Αν έχουμε προβλήματα απόδοσης με τη μνήμη RAM που είναι παρούσα στο σύστημά μας, τότε ίσως θα πρέπει να σκεφτούμε το ενδεχόμενο αναβάθμισής της. Δείτε τον οδηγό μας:

Αγορά Μνήμης RAM: Βρείτε τις Ιδανικές Μνήμες για το PC

Η αγορά μνήμης RAM μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την απόδοση του υπολογιστή. Υπάρχουν όμως αρκετά διαφορετικά είδη RAM, τα οποία δεν είναι συμβατά μεταξύ τους….

Πόση μνήμη RAM χρειάζεστε στα αλήθεια;

Είδαμε ότι υπάρχει μια σύγχυση γύρω από τη μνήμη RAM, με διάφορες έννοιες να είναι παρεξηγημένες.

Αυτό μπορεί να μας δημιουργήσει προβλήματα, όπως στην περίπτωση που το σύστημά μας δεν είναι ικανό να εκμεταλλευτεί ολόκληρη τη μνήμη που έχουμε εγκαταστήσει.

Γιατί Τα Windows Έχουν Λιγότερη RAM ως “Δυνατή η Χρήση”;

Η μνήμη RAM είναι ένα από τα ζωτικά μέρη για τη λειτουργία του υπολογιστή. Το να προσθέσουμε RAM συχνά βελτιώνει την απόδοση του PC, μέχρι ενός σημείου….

Εσείς πόση μνήμη έχετε στον υπολογιστή και στο κινητό σας; Παρατηρήσατε καλύτερη απόδοση την τελευταία φορά που την αναβαθμίσατε; Γράψτε μας στα σχόλια.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

Αγορά Laptop €449-€3.955: Τα Καλύτερα Της Εβδομάδας 25/10-31/10
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#358 - Κλείδωμα Εφαρμογών Android, Επαναφορά Πλήρους Ημερομηνίας Windows 11, Spotify Create
QuickSteps
GamingSteps#20241221 - Νεότερα Για Τη Ciri Στο The Witcher 4, Κόσμοι Από Αναμνήσεις Παικτών Στο Proxi, Steam Replay 2024
GamingSteps