Αν και οι τιμές των SSD δίσκων έχουν πέσει αρκετά, οι μηχανικοί σκληροί δίσκοι (HDD) βρίσκονται ακόμα στο προσκήνιο, κυρίως λόγω της χαμηλής τιμής και των μεγάλων χωρητικοτήτων τους. Σε πολλές περιπτώσεις, μάλιστα, οι HDD κρίνονται καταλληλότεροι και πιο αξιόπιστοι για την αποθήκευση δεδομένων. Σε αυτόν τον οδηγό θα δούμε πώς θα παρέχουμε καλύτερη φροντίδα στον σκληρό δίσκο, έτσι ώστε να κρατήσει περισσότερο.
Προτάσεις συνεργασίας
Τα νέα άρθρα του PCsteps
Γίνε VIP μέλος στο PCSteps
Γιατί να επιλέξω ένα HDD;
Ακόμη και σήμερα, οι μηχανικοί σκληροί δίσκοι (HDD) έχουν πολλά προτερήματα έναντι των δίσκων νέας τεχνολογίας solid state (SSD).
Μπορεί οι τιμές των δεύτερων να έχουν πέσει αρκετά, όμως ένας μηχανικός δίσκος – εάν δεν γίνει κάποιο τεχνολογικό θαύμα – θα είναι πάντα πολύ φθηνότερος για μεγαλύτερες χωρητικότητες.
Αυτό σημαίνει ότι ένας HDD είναι ιδανικός για backup δεδομένων. Σε προηγούμενό μας οδηγό αναφερθήκαμε στα καλύτερα μέσα αποθήκευσης για πιο ασφαλές backup.
Τα Καλύτερα Μέσα Αποθήκευσης για το Πιο Ασφαλές BackupΌλοι έχουμε αναντικατάστατα αρχεία στον υπολογιστή μας, όπως μοναδικές φωτογραφίες, ή έγγραφα που δουλεύαμε μήνες. Ο μόνος τρόπος να μην τα χάσουμε, είναι να κρατάμε…
Για τις διαφορές στην τεχνολογία ανάμεσα σε SSD και HDD, δείτε τον οδηγό μας:
Τι Είναι ο Δίσκος SSD και Πώς Διαφέρει Από Τους Δίσκους HDDΑκούμε πολύ συχνά την έννοια “δίσκος SSD”, καθώς και το πόσο χρήσιμος είναι στον υπολογιστή μας. Πράγματι, η τεχνολογία του SSD επιταχύνει σε μεγάλο ποσοστό…
Χρειάζεται να παρέχουμε φροντίδα στον σκληρό δίσκο;
Όπως έχουμε δει και σε προηγούμενο οδηγό, η διάρκεια ζωής ενός σκληρού δίσκου είναι περιορισμένη.
Διάρκεια Ζωής Σκληρού Δίσκου: Η “Σκληρή” ΑλήθειαΟ σκληρός δίσκος HDD είναι το μόνο αναντικατάστατο τμήμα του υπολογιστή, καθώς περιέχει όλα μας τα αρχεία. Επειδή όμως διαθέτει κινητά μέρη, φθείρεται περισσότερο από…
Όλοι οι σκληροί δίσκοι “πεθαίνουν” αργά ή γρήγορα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι “πεθαίνουν” με τον ίδιο ρυθμό.
Αυτή τη στιγμή, το 80% των μηχανικών σκληρών δίσκων αντέχουν 4 χρόνια, ενώ η μέση διάρκεια ζωής τους είναι τα έξι χρόνια. Συνεπώς το 50% των δίσκων φτάνει τα 6 χρόνια ζωής.
Μερικές φορές, μία πρόωρη αποτυχία ενός σκληρού δίσκου οφείλεται σε κατασκευαστικό λάθος. Σε πολλές περιπτώσεις, όμως, αποτυγχάνουν νωρίτερα απ' ότι έπρεπε, επειδή δεν τους φροντίζουμε αρκετά.
Όπως ξέρουμε, ένας συμβατικός σκληρός δίσκος, σε αντίθεση με τους SSD, αποτελείται από κινητά μέρη.
Συνεπώς, είναι αρκετά ευαίσθητος και επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες.
Έτσι, για να εξασφαλίσουμε την καλύτερη λειτουργία του σκληρού δίσκου, αλλά και την ακεραιότητα των δεδομένων μας, θα πρέπει να τους εξασφαλίσουμε ιδανικές συνθήκες λειτουργίας.
Αιτίες αποτυχίας και φροντίδα στον σκληρό δίσκο
Παρακάτω θα δούμε τις σημαντικότερες αιτίες αποτυχίας, αλλά και πώς θα εξασφαλίσουμε καλύτερη φροντίδα στον σκληρό δίσκο έτσι ώστε να κρατήσει περισσότερο.
Αρχικά πρέπει να τονίσουμε ότι οι παρακάτω αιτίες και λύσεις αφορούν κυρίως τους συμβατικούς σκληρούς δίσκους, και όχι τόσο τους SSD, οι οποίοι παρουσιάζουν αυξημένη αντοχή.
Σε προηγούμενο οδηγό μας μπορείτε να δείτε τι πρέπει να προσέχουμε όταν χρησιμοποιούμε έναν SSD δίσκο.
Σκούντημα – χτύπημα
Ο πιο απλός τρόπος για να καταστραφεί ένας σκληρός δίσκος είναι από υλική ζημιά. Οι μηχανικοί δίσκοι είναι πολύ εύθραυστοι, καθώς διαθέτουν πολλά κινούμενα μηχανικά μέρη τα οποία μπορούν να επηρεαστούν ακόμη και από την παραμικρή διαταραχή.
Ένα απλό χτύπημα ενώ ο σκληρός δίσκος περιστρέφεται θα μπορούσε να είναι αρκετό για να προκαλέσει ανεπανόρθωτο πρόβλημα.
Για μέγιστη ασφάλεια, αφού εγκαταστήσουμε έναν σκληρό δίσκο μέσα στον υπολογιστή μας, καλό είναι να μην τον αφαιρούμε.
Σε περίπτωση που πρέπει να τον μεταφέρουμε – και ο μόνος καλός λόγος είναι να τον τοποθετήσουμε σε άλλο σύστημα – πρέπει να το κάνουμε γρήγορα και πολύ προσεκτικά.
Ομοίως, δεν πρέπει να μετακινούμε ή να κουνάμε το κουτί του υπολογιστή όταν είναι σε λειτουργία. Γενικά, θα πρέπει να έχουμε το κουτί σε μία ασφαλή θέση, όπου ο κίνδυνος για τυχαία σκουντήματα και χτυπήματα είναι μικρός.
Με παρόμοιο τρόπο πρέπει να συμπεριφερόμαστε και στους εξωτερικούς σκληρούς δίσκους.
Αντίθετα, οι σκληροί δίσκοι που είναι εγκατεστημένοι σε laptop προστατεύονται καλύτερα στο εσωτερικό τους και είναι λιγότερο ευαίσθητοι. Και πάλι όμως χρειάζεται προσοχή, καθώς ένα ελαφρύ χτύπημα όταν είναι σε λειτουργία μπορεί να αποβεί μοιραίο.
Θερμοκρασία
Όπως και τα περισσότερα μέρη ενός υπολογιστή, έτσι και οι σκληροί δίσκοι είναι κατασκευασμένοι για να λειτουργούν μέσα σε ένα συγκεκριμένο βέλτιστο εύρος θερμοκρασιών.
Σύμφωνα με τη Seagate, το εύρος θερμοκρασίας λειτουργίας για τους περισσότερους σκληρούς δίσκους είναι από 5 έως 50 βαθμοί Κελσίου. Καλό βέβαια είναι η θερμοκρασία να κυμαίνεται μεταξύ 25 – 40 βαθμούς Κελσίου.
Το πρόβλημα όμως είναι η διατήρηση της θερμοκρασίας μέσα στα επιτρεπτά όρια.
Εάν δεν έχουμε εξασφαλίσει τη σωστή ροή αέρα στο εσωτερικό του υπολογιστή μας, η θερμότητα που αναπτύσσεται στο εσωτερικό μπορεί να απέχει κατά πολύ από τη θερμοκρασία περιβάλλοντος.
Ακόμα κι εάν εμείς αισθανόμαστε άνετα, τα υποσυστήματα του υπολογιστή μας μπορεί να κινδυνεύουν.
Ανασυγκρότηση
Όπως είχαμε δει και στο παρελθόν, για να διατηρήσουμε τον υπολογιστή μας στη βέλτιστη δυνατή λειτουργία, θα πρέπει κάθε τόσο να εκτελούμε ορισμένες διεργασίες. Μια από αυτές αφορά την συντήρηση του σκληρού δίσκου μέσω της ανασυγκρότησης.
Όχι μόνο εξασφαλίζει την καλή λειτουργία του συστήματός μας, αλλά και τη σωστή λειτουργία του σκληρού δίσκου. Περισσότερες λεπτομέρειες για την ανασυγκρότηση μπορούμε να βρούμε εδώ:
Ανασυγκρότηση Δίσκου Στα Windows (Defrag): Πότε Χρειάζεται?Όταν το βασικό αποθηκευτικό μέσο στους υπολογιστές ήταν οι σκληροί δίσκοι HDD, η ανασυγκρότηση δίσκου ήταν μία απαραίτητη διαδικασία, και για την συνολική ταχύτητα του…
Ο κατακερματισμός των αρχείων δεν αποτελεί άμεση αιτία βλάβης του σκληρού δίσκου. Ωστόσο, τον αναγκάζει να δουλεύει περισσότερο, καθιστώντας πιο δύσκολο τον εντοπισμό όλων των κομματιών που περιέχουν ένα συγκεκριμένο αρχείο.
Όπως ξέρουμε, τα κομμάτια που αποτελούν ένα αρχείο δεν βρίσκονται στο ίδιο σημείο, αλλά διασκορπίζονται σε πολλές τοποθεσίες.
Όσο μεγαλύτερος είναι ο κατακερματισμός, τόσο το φορτίο του δίσκου γίνεται μεγαλύτερο, με αποτέλεσμα να τον φθείρει περισσότερο.
Μπορεί η φθορά να μην φανεί αμέσως, όμως επόμενο είναι να μειωθεί η διάρκεια ζωής του.
Συνεπώς, η καλύτερη λύση για να αντιμετωπίσουμε τον κατακερματισμό των αρχείων είναι η τακτική ανασυγκρότηση. Οι νεότερες εκδόσεις των Windows διαθέτουν ενσωματωμένο εργαλείο ανασυγκρότησης, το οποίο δρα στο παρασκήνιο.
Συντήρηση Δίσκου – Το Καλύτερο Δωρεάν Πρόγραμμα DefragΌταν το βασικό αποθηκευτικό μέσο στους υπολογιστές ήταν οι σκληροί δίσκοι HDD, η ανασυγκρότηση δίσκου ήταν μία απαραίτητη διαδικασία, και για την συνολική ταχύτητα του…
Βέβαια πρέπει να έχουμε κατά νου ότι η πολύ συχνή και χωρίς νόημα ανασυγκρότηση μπορεί να έχει αρνητικά αποτελέσματα.
Έτσι, καλό είναι να προχωράμε σε μια τέτοια ενέργεια μόνο όταν τα αρχεία μας φτάσουν πάνω από 5-10% ποσοστό κατακερματισμού.
Συχνό άναψε-σβήσε
Οι πιο απαιτητικές διεργασίες για έναν σκληρό δίσκο είναι κατά την ενεργοποίηση και κατά τον τερματισμό του λειτουργικού συστήματος.
Συνεπώς, αυτό που πρέπει να αποφεύγουμε είναι η συχνή ενεργοποίηση και απενεργοποίηση του υπολογιστή μας.
Εάν μέσα στην ημέρα δεν απομακρυνόμαστε πολύ από τον υπολογιστή, καλό είναι να τον αφήνουμε ως έχει.
Επίσης, και η αναμονή με την αδρανοποίηση έχουν παρόμοια αποτελέσματα στην υγεία του υπολογιστή μας.
Πώς Διαφέρει η Αδρανοποίηση και η Αναστολή Λειτουργίας στα WindowsΟι περισσότεροι από εμάς σβήνουμε εντελώς τον υπολογιστή όταν δεν τον χρειαζόμαστε. Όμως, εκτός από τον τερματισμό λειτουργίας, έχουμε και άλλες επιλογές, προκειμένου ο υπολογιστής…
Ιδανικά, εφόσον δεν φεύγουμε για εκτεταμένες περιόδους χρόνου, πρέπει να τον έχουμε σε συνεχή λειτουργία ή σε κατάσταση αναμονής, αλλά με ενεργοποιημένους τους δίσκους.
Αυξομειώσεις τάσης
Το ηλεκτρικό ρεύμα που έρχεται στα σπίτια μας δεν είναι πάντα σταθερό.
Υπάρχουν φορές που η τάση του ξεπερνά τα φυσιολογικά επίπεδα – ακόμη και για λίγα κλάσματα του δευτερολέπτου.
Αυτές οι αυξομειώσεις στην τάση του ρεύματος μπορεί να επηρεάσουν τις ηλεκτρικές συσκευές, και φυσικά τα ευαίσθητα εξαρτήματα ενός υπολογιστή.
Τι Βλάβες Προκαλεί Μια Διακοπή Ρεύματος στον ΥπολογιστήΟι διαταραχές του ηλεκτρικού ρεύματος μπορούν να έχουν απρόβλεπτες συνέπειες στις συσκευές μας. Μια διακοπή ρεύματος στον υπολογιστή είναι ικανή να καταστήσει μη λειτουργικό το…
Επόμενο είναι λόγω αυτού να κινδυνεύει και ο σκληρός δίσκος του υπολογιστή.
Για να τον προστατεύσουμε, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα αντάπτορα ρεύματος ή ένα πολύπριζο με προστασία υπέρτασης.
Αυτές οι έξυπνες συσκευές προλαμβάνουν την αυξημένη ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας και την εκτρέπουν μακριά από τις συσκευές που είναι συνδεδεμένες.
Βέβαια δεν είναι αλάνθαστες. Σε κάποιες περιπτώσεις, οι κατασκευαστές τέτοιων προϊόντων δίνουν εγγυήσεις που αντιστοιχούν σε χρηματικά ποσά εάν κάτι πάει στραβά, σε συγκεκριμένα πάντα πλαίσια.
Ανάλογα με το προϊόν που θα προμηθευτούμε, θα προστατευόμαστε από συγκεκριμένες περιπτώσεις διακυμάνσεων του ρεύματος.
Εσείς παρέχετε φροντίδα στον σκληρό σας δίσκο;
Όπως είδαμε παραπάνω, ένας σκληρός δίσκος για να κρατήσει περισσότερο χρειάζεται φροντίδα. Με απλές και μεθοδικές κινήσεις, μπορούμε να παρατείνουμε τη ζωή του σκληρού δίσκου.
Αν και οι SSD έχουν γίνει αρκετά προσιτοί, οι συμβατικοί σκληροί δίσκοι είναι ακόμα στο προσκήνιο. Χρειάζεται να περάσουν ακόμα αρκετά χρόνια ώστε να αντικαταστήσουμε πλήρως τους HDD.
Συνεπώς, θα πρέπει να μάθουμε να τους προσέχουμε όσο το δυνατόν καλύτερα, για την ασφάλεια των δεδομένων μας.
Εσείς πώς εξασφαλίζετε φροντίδα στον σκληρό δίσκο σας για να κρατήσει περισσότερο; Εάν έχετε να προτείνετε κάποια άλλη μέθοδο, γράψτε μας στα σχόλια.